Friday, 30 June 2017

,
JOURNAL HARI RAYA AIDILFITRI 2017 | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Hari ini 6 Syawal 1438H bersamaan 30.06.2017 bermakna sudah 6 hari umat Islam menyambut perayaan Hari Raya Aidilfitri.. So far bagaimana sambutan Hari Raya you all tahun ni? Hari Raya saya tahun ni biasa-biasa sahaja (seperti sebelum ini dan sudah dapatku jangka..).

 

PULANG KE KAMPUNG

Pada awal pagi hari raya pertama saya gerak ke kampung di Muar, Johor. Sampai sahaja di kampung terus ke rumah ibu mertuaku. Tahun ni Hari Raya pertama haruslah ke rumah ibu mertua dulu sebab tahun lepas di rumah keluargaku. Sampai sahaja lebih kurang pukul 6.30 pagi kelihatan ibu mertua dan adik ipar sedang bertungkus-lumus di dapur menyiapkan juadah pagi raya. Maka tanpa berlengah lagi saya pun menyingsing lengan, membantu mereka di dapur. Siap semua pukul 11.00 pagi.. Part ni izinkan saya membebel sikit sebab kurang gemar apabila anak-anak request nak makan macam-macam tapi semua benda buat pagi raya, tak cukup kudrat, sampai tak cukup rehat, pastu tarik muka. Kesian kat mak mertua sebab tak sampai hati hampakan permintaan anak, jadi terpaksa masak juga walaupun dari raut wajah nampak sangat penat.. yang menolong pula macam tak ikhlas, muncung memanjang.. Hurrrmmm akak tak kisah, asalkan mak mertua I okay.. Relax la tak perlu masam-masam muka pagi Raya kot, tak syok. 

Selepas keadaan di dapur reda, kami salin baju Raya sedondon, tunggu mak mertua bersiap dan kami menikmati juadah Hari Raya serta bergambar bersama.. Tak lupa juga inilah masa anak saudara saling memberi dan menerima duit raya. Bila free sikit baru dapat check WhatApp banyak sungguh mesej pending sebab coverage di kampung sangatlah teruk padahal kampungku takde la ceruk mana.. Dapat macam-macam gambar ucapan Selamat Hari Raya Aidilfitri tapi dalam banyak-banyak gambar yang diterima, saya suka gambar di bawah ini, creative sungguh!

 

KUNJUNG-MENGUNJUNG DI HARI RAYA

Belum sempat keluar rumah tetiba banyak pula kereta masuk ke halaman rumah ibu mertuaku. Maka ku tunggu dulu hingga mereka beredar barulah kami dapat keluar beraya mengunjungi rumah saudah-mara sebelah husband. Selesai kunjung-mengunjung jam menunjukkan pukul 3.00 petang. Tiba pula masa menuju ke rumah keluargaku.. Untuk pengetahuan rumah keluargaku hanya selang 2 buah rumah dari rumah ibu mertuaku. Jadi takde masalah, tak gaduh bab giliran rumah siapa kena pergi dulu, hehehe. Malam Raya Kedua lepak rumah emak dan sambut saudara-mara sebelah keluarga saya pula.


HARI RAYA KE-2

Kumpulan Marhaban di kampung saya diadakan pada Hari Raya ke-2 setiap tahun. Apa maksud MARHABAN? Marhaban merupakan perkataan akar dari bahasa Arab iaitu 'rahiba' bermaksud 'Selamat Datang' yang diiringi lagu puji-pujian. Tujuannya untuk menyambut dan menghormati tetamu. Jadi my husband dan Arief pergi marhaban dari pukul 8.30 pagi hingga 4.00 petang sementara saya menyiapkan juadah yang akan dijamu kepada kumpulan marhaban yang berkunjung di rumah. 

Pada malam hari raya ke-3 saya ke rumah makcik di Jalan Bakri dan Jalan Temenggung Ahmad di Muar, Johor. 

HARI RAYA KE-3

Pada Hari Raya ke-3 selepas solat Zohor saya dan keluarga mertua ke rumah saudara-mara.. Kunjungan Hari Raya tahun ini disusuli dengan jemputan ke Majlis Perkahwinan adik ipar yang akan berlangsung pada 16.9.2017 nanti.  

HARI RAYA KE-4

Tiba hari raya ke-4, selesai sudah sambutan Hari Raya tahun ini di kampung. Saya kembali ke Seremban, maka mulalah rutin harian walaupun masih bercuti. Husband kena kerja itulah kisahnya kenapa saya perlu balik awal..

Perjalanan dari Muar ke Seremban berjalan lancar, alhamdulillah dipermudahkan. Tiada sebarang kesesakan lalulintas atau perkara yang tidak diingini berlaku.

 

Tiba di Melaka, ada kemalangan di laluan sebelah. Jem teruk dan hampir tidak bergerak.. 

 

Lebih kurang pukul 3.30 petang, keluar exit Port Dickson dan tak berapa lama tiba di rumah.. Cuaca panas terik ketika itu.

 

Begitulah serba-sedikit journal saya untuk sambutan Hari Raya Aidilfitri tahun 2017 ini. Walaupun biasa-biasa sahaja tapi terasa juga kemeriahannya. 

Bagaimana pula sambutan Hari Raya rakan maya saya? Tahun ni Hari Raya pertama balik mana? Jom share laa cerita hari raya you all, ceria sikit bila dapat tahu cerita masing-masing sebab lain tempat lain cara sambutannya.. Itu yang membuatkan saya teruja ingin tahu.. Share tau! :-)

Saya mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada pembaca blog ini. Di kesempatan ini juga saya ingin menyusun jari, memohon maaf andai ada terkasar bahasa sehingga mengguris hati pembaca. 




Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,

Saturday, 24 June 2017

,
23 TIPS SEBELUM BALIK KAMPUNG | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog  ini. Semoga kalian beroleh kesejahteraan dan dirahmatiNya selalu. Bahang ketibaan Syawal kian terasa.. Saya yakin you all sudah membuat persiapan Hari Raya walaupun tak sepenuhnya, malah ada juga yang sudah tiba di kampung memandangkan cuti sekolah sudah bermula di beberapa negeri sejak semalam. Di media sosial dan media elektronik pula sudah sibuk mengatakan tentang jalan jem luar biasa di sana sini.. 

Sejak Isnin lepas juga, posting tentang *Pesanan khidmat masyarakat balik kampung* melintas di newsfeed Facebook saya.. Setelah diteliti memang ada baiknya untuk saya kongsi di sini sebagai peringatan dan panduan kepada semua pembaca yang akan pulang ke kampung.


Sebelum meninggalkan rumah untuk satu jangkamasa panjang, elok periksa setiap satu perkara berikut bagi memastikan perjalanan pulang ke kampung selesa:

1. Cabut semua suis kat dinding except fridge.
2. Buang sampah.
3. Jangan biar baju tersidai di luar.
4. Double triple check kipas & lampu.
5. Kosongkan sinki.
6. Bawak toiletteries.
7. Pasang butang baju Melayu.
8. Pin brooch di beg.
9. Sampin
10. Charger phone.
11. Duit & sampul raya yang telah diisi.
12. Loading  semua barang-barang untuk dibawa ke kampung lebih awal, jangan  tergesa-gesa / last minute.
13. Sebelum keluar baca Al-Fatihah, ayat Kursi, Bismillahillazi. Berniat ziarah, niat menjadikan perbuatan kita ibadah.
14. Niat nak buat solat Jamak dan Qasar.
15. Jangan kelam kabut atau marah-marah, jangan pula terlalu gembira hingga lupa diri.
16. Berlapang dada dan solat / baca doa musafir.
17. Tinggalkan rumah dengan tawakkal kepada Allah untuk menjaganya.
18. Pastikan semua ahli keluarga masuk kereta. Jangan sampai tertinggal isteri/suami, hehehe
19. Top up Touch n Go kerana laluan tambah nilai sudah ditutup. Bawak Smart Tag jika ada.
20. Sentiasa kira cukup bilangan anak / jumlah penumpang, terutama selepas berhenti di RnR.
21. Jangan lupa wallet, IC, driving licence.
22. Bawa buah tangan untuk ibu bapa di kampung.
23. Doakan semoga dipertemukan Ramadhan lagi tahun akan datang.


Untuk pengetahuan, saya akan pulang ke kampung pada pagi Hari Raya pertama. Saya balik kampung di Jalan Bakri, Muar Johor. Jadi dikesempatan ini saya ingin mengucapkan, Selamat pulang ke kampung! Jaga diri dan berhati-hati semasa berada di jalanraya. Pesan kepada driver, bawa kenderaan dengan sabar dan iman. Ingat orang yang tersayang.

GILIRAN ANDA 
Balik raya mana tahun ni? Kongsilah di sini..



Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,

Friday, 23 June 2017

,
5 TIPS TO TRAVEL CHEAP IN KUALA LUMPURThe city Kuala Lumpur offers a remarkable fusion of Malay, Indian and Chinese cultures that can be explored at any price range. Whether you are looking for affordable luxury or value for money, Malaysia’s capital is one of the cheapest cities in the world in which to enjoy an amazing holiday. Kuala Lumpur literally means “mud estuary”, but today it’s far from that. It’s an exciting city that has the best local cuisine, shopping and nightlife. 

A holiday to Malaysia is never complete unless you’ve spent a day or two touring and eating your way through the city. It can be more expensive than other parts of Malaysia so here are some tips to help you travel cheap and save a few ringgit.


TIP 1 : AirBnBs & Budget Hotels

You can find lovely budget hotels that start around RM55 per night that have Wi-Fi, air conditioning and even free breakfast. If you want a hotel with a pool, the prices would most likely start at RM100 or more a night. AirBnB is also available in the city, with shared accommodation that starts from around RM60 per night. If you prefer the entire apartment, expect to pay about RM100 or more. Best to stay around the city center’s Chinatown, as it is one of the cheaper neighborhoods for lodging and is relatively close to many attractions.


TIP 2 : Street Food & Happy Hour 

Many Malaysians would agree that street stalls offer some of the best cuisine in the country. Indian, Chinese and Malay influences create a unique blend of local food that is truly Malaysian. The markets and roadside stalls are great places that serve amazing food at very reasonable prices. A delicious, fulfilling meal from a hawker stall costs RM10 or less. At a mid-range restaurant, a meal with a drink will cost around RM35. If you want to experience something a little more lavish but not burn a hole through your pocket, then head to Marini’s on 57. It’s a gorgeous rooftop bar, restaurant and cocktail lounge that has an old world Italian charm. Here, you can indulge in the best city views and the finest Italian cuisine. Happy hour is during the ‘sunset hours’ (from 5.00pm to 9.00pm daily) so get your perfectly mixed Marini’s cocktail to start your night.

marinis57.com

TIP 3:  Buses & Trains

The best way to see the city is by Kuala Lumpur’s excellent public transportation. Bus tickets start as low as RM1, while the LRT train (Light Rail Transit) or monorail costs between RM2 to RM35, depending on the distance travelled. To travel to other countries like Singapore, it will cost you around RM70 by bus, while a train to Bangkok is about RM200. If you are feeling adventurous, then travel on foot within Chinatown and Little India as these areas have the most tourist sites and are right next to each other. They can easily be explored in a day without spending a cent on transport.


TIP 4: Bargain Shopping & Entrance Fees

The majestic PETRONAS Twin Towers are a must see when you are in the city. Savor the incredible view from the deck on the bridge, which joins the towers on levels 41 and 42. Entrance to the towers is RM85 for adults and RM35 for children. The National History Museum is a great place to immerse yourself in Malaysia’s history and culture. The artifacts in the museum include a 40,000-year-old human skull and an eight-sided gold coin dating back to the 15th Century. Entrance to the museum is RM5 for foreign adults, and children under the age of 12 enter for free. As for bargain shopping, be sure to visit the city’s many markets to get some amazing deals. You’ll find clothes, electrical goods and everything but the kitchen sink at two of the city’s best markets, Central Market and Petaling Street. Markets are open day and night, with the daytime markets known as ‘Pasar Tani’ and the evening ones ‘Pasar Malam’.


TIP 5: Reasonable Travel Insurance 

Besides the need to travel cheap and score fantastic deals, you also need to think about protecting yourself and your loved ones during your marvelous Malaysian adventure. For as low as RM26, AIG will be there to ‘jaga’ you through flight delays, loss of baggage, accidents or any other mishaps covered within the policy. It’s incredibly easy to get a quote by clicking on AIG’s Travel Insurance for Malaysia page. Why travel with worries when you are supposed to be relaxing and enjoying yourself? Get yourself a comprehensive plan at a reasonable price rather than emptying your wallet later over some unforeseen circumstance.


Google Map embed code for location of all the places mentioned in the article:


If you want to blog about your travels in Malaysia, here are the apps you will need. 

Okay, that's all for now..
Thank you for reading & have a great day!..




Regards,

Wednesday, 21 June 2017

,
BERGAYA DENGAN EJ STYLE | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini. Nak tanya ni.. Setakat mana persiapan Hari Raya you all? Kalau tanya saya, jawapan saya boleh dikatakan 70% ready manakala balance 30% tak pasti mana belum complete lagi.. Maklumlah kita ni selagi Hari Raya belum tiba, selagi itu masih terasa belum cukup persediaan, betul tak? hehehe

Since last week, saya sibuk buat persiapan terakhir antaranya cari baju raya untuk keluarga, mak abah dan adik bongsu termasuk beberapa helai pakaian persalinan sendiri. Jadi minggu lepas saya ambil kesempatan shopping last minute di butik EJ Style cawangan Seremban 2. Butik EJ Style ni baru sahaja dibuka tahun ini.

Oh ya, ini bukan iklan berbayar tau tetapi saya dengan sukarela mempromosi Butik EJ Style kerana saya suka koleksi dari butik ini.


Untuk pengetahuan ini baju raya saya tahun lepas dari koleksi Alraandecy Adeela by EJ Style . Saya beli di cawangan Bangi :

Alraandecy Adeela by EJ Style

Mengapa saya pilih butik EJ Style?
Saya jenis malas cari pakaian sana sini.. Kalau ada satu tempat serasi dengan citarasa saya memang saya terus jadi pelanggan setia. Samalah juga dengan butik EJ Style ni.. Saya dah biasa jadi malas cari tempat lain.

Saiz
Saya selesa dengan jubah butik EJ Style ni dan paling penting saiz saya ada di butik ini dan terbukti selesa.


Harga mampu milik
Pakaian yang terdapat di butik EJ Style kebanyakkannya jubah wanita dan kurta untuk lelaki. Harga yang ditawarkan dari RM73.00 beberapa sen sehelai. Sudah tentu mampu milik dan sesuai untuk pakaian persalinan.


Lokasi
Sejak butik ini dibuka di Seremban 2 saya tak perlu bersusah payah ke cawangan EJ Style di Bangi atau TTDI Grove Kajang seperti sebelum ini. Jika ada koleksi baru yang tidak terdapat di cawangan Seremban 2, saya boleh beli melalui online.

Puas membelek inilah hasilnya..


Saya beli sehelai jubah dari koleksi Al Safeera :

Al Safeera by EJ Style

... dan sehelai jubah dari koleksi Awinna :

Awinna by EJ Style

Sebenarnya hajat di hati ingin memiliki koleksi Allexis Printed ini, malangnya koleksi ini hanya terdapat di cawangan Bangi dan TTDI Grove Kajang dan tidak terdapat di cawangan Seremban 2, hampa tau.

Allexis Printed by EJ Style

Tahun ini sambutan koleksi raya EJ Style sangat laku keras termasuk koleksi Arianna Floral ini. Jadi tak hairanlah kalau saya akan bertembung dengan sesiapa yang memakai baju sama nanti, hehehe. Saya ni jenis tak kisah sebab saya terima kenyataan, ini bukan custom made kannn..

Arianna Floral by EJ Style

Jadi sesiapa yang ingin mengunjungi butik EJ Style cawangan Seremban 2 boleh singgah :


Berikut pula alamat butik EJ Style cawangan Seremban 2 :


EJ Style 
Cawangan Seremban 2
website : ej style

Sekian sahaja perkongsian saya kali ini..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..

 *Gambar-gambar tanpa watermark diambil dari FB EJ Style. Harap maklum.


Regards,

Tuesday, 20 June 2017

,
JUMPA DOKTOR | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Semalam saya pergi jumpa doktor. Bila dia periksa tapak tangan saya dia tanya, saya kerja apa? Saya jawab tak kerja.. Doktor cakap, you tak boleh makan lobster, ketam, udang, tiram dan tak boleh minum air bergas serta jangan makan anggur, apple, kiwi dan jangan makan ikan salmon.. daging kambing.. ikan terubok... goreng cempedak bla..bla..bla....




Saya tanya, kenapa? Sakit apa saya ni? Doktor jawab selamba.. "You kerja pun takde, lagi mau makan sedap-sedap"..

Hehehehe just joking huh sementara takde idea entry baharu.. Gurauan ini tiada kaitan langsung dengan yang hidup atau yang telah meninggal dunia.. 




Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,

Sunday, 18 June 2017

,
HAPPY FATHER'S DAY! | Assalamualaikum & Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Semoga kalian dirahmatiNya selalu.. Hari ini 18.06.2017 iaitu simbolik sambutan Hari Bapa.. Jadi saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Bapa kepada semua pembaca bergelar bapa. Ucapan ini juga saya susuli dengan doa supaya abah saya sentiasa di bawah lindungan Allah, dipermudahkan segala urusan, dikurniakan kesihatan yang baik & dirahmatiNya selalu. Kepada readers yang mana bapa telah meninggal dunia, al-Fatihah saya kirimkan.. 
 
Photo credit to Google

Sejujurnya saya malu nak ucap "Selamat Hari Bapa" secara direct kepada abah saya.. Nanti krik..krik..krik.. Tak layan sebab beliau bukan abah zaman millenium, beliau abah zaman 60-an. Manalah layan sambutan begini.. Bercerita tentang seorang insan yang dipanggil abah, abah saya seorang pendiam, tak banyak berbicara namun tegas. Adakalanya beliau suka berseloroh.. Beliau juga sangat kuat bekerja hingga kini walaupun telah sampai umur bersara. Ada sahaja yang dibuatnya.. "Kalau abah tak kerja, boleh demam dan sakit-sakit badan.." itulah ayat biasa kami dengar bila suruh abah berehat. Sesekali balik kampung saya lihat banyak perubahan pada abah, abah semakin tua, namun syukur alhamdulillah beliau masih sihat..

Okay, lanjutan dari sambutan Hari Bapa, ada beberapa mesej saya terima dari group WhatsApp hari ini.. Credit kepada siapa mengarangnya.. Berikut antara mesej yang berjaya menyentuh hati saya untuk dikongsi bersama:

PESAN IBU TENTANG AYAH :

Anakku…
Memang ayah tak mengandungmu..
Tapi, darahnya mengalir di darahmu. 
Darinya kau diwarisi namanya, kedermawanan & kerendahan hati.
Memang ayah tak melahirkanmu...
Tapi, suaranya-lah yang pertama mengantarkanmu pada Allah ketika kau lahir.
Memang ayah tak menyusuimu...
Tapi, dari keringatnyalah setiap suapan yang menjadi air susumu.
Ayah memang tak menjagaimu setiap saat...
Tapi, tahukah kau dalam do’anya tak pernah terlupa namamu disebutnya.
Tangisan ayah mungkin tak pernah kau dengar...
Kerana, dia ingin terlihat kuat agar kau tak ragu untuk berlindung di lengannya dan dadanya ketika merasa tak selesa.
Pelukan ayahmu mungkin tak sehangat dan seerat ibu...
Kerana, cintanya dia takut tak sanggup melepaskanmu.
Ayah mu ingin kau kuatkan semangat agar ketika kami tiada kau sanggup menghadapi semua sendiri.

Ibu hanya ingin kau tahu...
Bahawa, cinta ayah kepadamu sama besarnya seperti cinta ibu.
Anakku dari dirinya juga terdapat syurga bagimu.
Maka, hormati dan sayangi ayahmu.
 Kerana, ibu adalah tulang rusuknya.
Jauh dilubuk hatinya dia hanya ingin mampu membanggakan mu di mata Allah, 
 menjadi penolong di Padang Mahsyar serta menjadi hijab dari api neraka. 
Berbahagialah yang masih punya ibu & ayah dan dia pun berdoa,
"Ya Tuhanku, tugasku telah selesai dengan baik.
Bahagiakan lah putera puteri kecilku yang manis bersama pasangannya".
Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk... 
Dengan rambut yang memutih dan badan yang tidak kuat untuk menjaga kita.
Itulah pengorbanan seorang ayah... 

Apakah Kita Masih Belum Sedar? 
Masih memandang kemarahan ayah itu alasan untuk kita benci dia?
Percayalah... 
Dia orang yang paling rindukan kita walaupun kerinduan ayah terhadap kita mungkin melebihi kerinduan ibu kepada kita..
Kita cium pipi ibu, ayah hanya tersenyum melihat..
Tahukah kita yang kita telah berlaku tidak adil terhadap ayah?
Apakah ayah tak layak mendapat ciuman sama yang kita berikan kepada ibu? 
Kamu lupa masa kecil kamu? Ayah mendukung dan mencium kamu?
Jadi hargailah dia seperti kamu menghargai ibu..

Begitu besar pengorbanan seorang ayah tidak dapat dibalas dengan wang dan ucapan kata-kata, cukup dengan menghargainya... I love my dad so much!

Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..




Regards,

Tuesday, 13 June 2017

,
5 APPS UTAMA MESTI ADA UNTUK BLOGGER | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.. Didoakan semoga kalian beroleh kesejahteraan dan dipermudahkan segala urusan. Entry kali ini saya ingin berkongsi tentang 5 applikasi utama yang mesti ada untuk seorang blogger. Saya selalu create entry melalui phone kerana idea datang tak kira masa, tambahan pula jadual harian saya agak sibuk. Jadi saya akan draft blog post dan masukkan gambar-gambar berkaitan terlebih dahulu kemudian review semula untuk proses editing di laptop. Cara begini dikenali sebagai blogging on the go..


Untuk pengetahuan, saya menggunakan android based apps. Cara ini saya apply kepada diri saya, lain orang mungkin ada cara tersendiri dan 'selesa' dengan apps kegemaran masing-masing untuk blogging.. Saya kongsi di sini 5 apps utama yang sangat membantu saya mengimbangi masa antara blogging bagi memastikan blog saya sentiasa tampil dengan entry baharu tanpa menganggu tugasan hakiki seharian

1. Blogger

 

Blogger apps mesti dimuatturun untuk memudahkan saya draft blog post. Saya akan upload gambar-gambar berkaitan terlebih dahulu dan diikuti dengan memasukkan cerita entry. Bila ingin finalize entry, saya akan menggunakan laptop untuk buat some adjustment dan publish.

2. Cymera : Collage & PhotoEditor  

 
Applikasi ini saya gunakan untuk edit gambar-gambar yang akan dimasukkan ke dalam blog. Applikasi Cymera ini sangat mudah dan cepat. 

3.  PicsArt Photo Studio & Collage

 

Selepas mengedit gambar menggunakan applikasi Cymera, saya akan letak watermark pada gambar-gambar berkenaan. Proses meletakkan watermark saya guna PicArt apps

4.  Facebook Pages Manager

 

Selepas post siap dan published, saya akan kongsi di Facebook Pages saya iaitu Sis LZ. Oleh itu applikasi Facebook Pages Manager sangat membantu. Saya akan share setiap blog post ke Facebook Pages supaya rakan-rakan di Facebook alert dengan post baharu blog ini. Facebook juga sangat berkesan dan membolehkan saya berhubung dengan rakan-rakan blogger lain secara dekat dengan lebih mesra.

5.  Google+

 

Selain berkongsi di Facebook Pages, saya akan kongsi juga post saya di Google+.. Selain berkongsi post, saya juga boleh membaca post-post baharu dari rakan bloggers lain dan followers di Google+.



Begitulah pendapat saya mengenai 5 applikasi utama mesti ada yang saya gunakan untuk blogging. Bagaimana pula dengan readers?  Apakah applikasi utama yang biasa anda gunakan di phone untuk blogging

Walapun saya tidak menggunakan apps dari iOS tetapi pengguna iPhone juga dijemput untuk memberi komen tentang applikasi yang digunakan untuk blogging on the go. Kongsilah di sini kerana pendapat anda mungkin juga boleh digunakan sebagai rujukan oleh pengguna iOS lain..

Okay, jangan lupa kongsi 5 apps utama anda untuk blogging di ruangan komen..



Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,

Sunday, 11 June 2017

,
MUDAHNYA BUAT PERSIAPAN BAJU RAYA AIDILFITRI DENGAN LAZADA | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Terima kasih diucapkan atas kunjungan anda. Bulan Ramadhan sudah berlalu 2 minggu, kedengaran lagu-lagu Raya sudah mula berkumandangan sana-sini. Bila lagu Raya sudah diputarkan maka persiapan Hari Raya sudah mula dibuat sedikit demi sedikit. Masa inilah soalan tentang persiapan Hari Raya mula diajukan kepada kita. Apa tema baju Raya? Itu soalan biasa. 

Semalam saya sempat survey persiapan raya, sangatlah hassle kerana terlalu ramai orang berpusu-pusu di shopping mall. Pening kepala dibuatnya, penat jangan cakaplah.. Saya prefer online shopping tapi sebabkan mengikut permintaan husband dan anak maka ku gagahi jua.. Akhirnya tak dapat apa, hanya dapat penat jadi mulalah ada drama bila tak sependapat, heheheh macam-macam! Sejak kes semalam, my husband terus setuju dengan cadangan saya dan meletakkan kepercayaan kepada saya untuk membeli-belah di dalam talian, yeayyy..

Saya beritahu husband, Lazada banyak menawarkan bermacam-macam jenis pakaian untuk Hari Raya sempena promosi Marhaban-Ya Ramadan yang berlangsung dari 19 Mei hingga 25 Jun 2017 jadi buat apa menyusahkan diri bersesak-sesak di luar?.. Beritahu tema apa, kemudian kita cari di Lazada satu-persatu.. Bukan sahaja banyak pilihan di Lazada tapi diskaun pun dapat sehingga 90% dari koleksi Baju Kurung, Jubah Hijabs, Women Shoes, Women Bags, Baju Melayu, Men Shoes malah Jewelleries pun ada..  Demi penampilan : Looking Good & Beautiful maka Lazada lah pilihan saya..

Shop-women-muslimah-dresses

Tema keluarga kami tahun ini ialah biru tua or navy blue. Dalam membuat persiapan Hari Raya, biasanya saya akan mencari pakaian untuk lelaki terlebih dahulu selepas itu baru baju saya. Biasanya pada Hari Raya pertama kami sekeluarga akan mengenakan Baju Melayu (my husband and my son) dan Baju Kurung / Jubah untuk saya.  Pilihan baju melayu lelaki untuk my husband tahun ini ialah KM Stand Collar Baju Melayu Suit :

km-stand-collar-with-button-baju-melayu-suit-dark-blue


Baju melayu tak lengkap jika tidak mengenakan sampin. Oleh itu, pilihan saya ialah Sampin Songket Baju Melayu Black Gold 3 untuk disesuaikan dengan Baju Melayu tersebut :



Selesai satu bab bila Baju Melayu husband sudah dapat. Kini misi mencari baju anak lelaki pula. Saya pilih saiz S Baju Melayu Soft Cotton berikut:

baju-melayu-soft-cotton-budak-navy-blue


Baju melayu kanak-kanak di atas tidak didatangkan sekali dengan sampin. Jadi saya perlu memilih sampin yang sesuai untuk dikenakan dengan baju melayu tersebut. Ini pilihan saya Sampin Baju Melayu Songket Black Gold Colour :

children-sampin-baju-melayu-songket-black-gold-colour


Selesai sudah pilihan pakaian hero-hero saya.. Kini giliran saya pula.. Fesyen saya sangat simple iaitu jubah atau baju kurung warna hitam atau warna gelap sebab berdasarkan pengalaman lalu memang susah jumpa baju saya mengikut warna tema. Jadi saya bercadang untuk mengenakan tudung berwarna mengikut tema navy blue supaya kelihatan sedondon. Daripada mengenangkan hassle mencari baju pilihan hati, lebih baik redha dengan apa yang ada.. Bunyi macam sudah putus asa..

Tapi berlainan pula tahun ini, tak sangka saya dapat lihat banyak pilihan baju yang sesuai bertepatan dengan warna tema keluarga. Alangkah gembira dalam hati..  berlalalala lah jawabnya, hehehehe.

Pilihan saya untuk hari raya pertama di siang hari ialah Baju Kurung Qasidah :

baju-kurung-qasidah-navy-blue

Ini pula pilihan baju yang akan dipakai pada malam Hari Raya kedua iaitu Jubah Qhadeeja :

 Jubah Qhadeeja Navy Blue 

Bila sudah dapat baju, tak lengkap kalau takde hijab yang sesuai. Untuk melengkapkan penampilan di Hari Raya, saya memilih hijab berikut untuk kedua-dua baju ini hijab pertama dari Jelitasara Printed Long Shawl :

jelitasara-printed-long-shawl-dark-blue-black

dan hijab kedua dari Neng Geulis Anabel Printed Hijab and Shawl, kedua-duanya boleh didapati di Lazada :

neng-geulis-anabel-printed-hijab-and-shawl-code-6


Selesai sudah pilihan baju raya untuk keluarga.. Betul tak saya kata, membeli-belah di talian sangat selesa, harga yang ditawarkan lebih jimat, banyak pilihan, tak perlu membazir bayar tol dan petrol, tak perlu menghadapi hiruk-pikuk kesesakan jalan raya, bersesak-sesak di mall, berbaris panjang untuk buat bayaran, membuang masa cari parking, berpanas berhujan, boleh buat pilihan tanpa dipengaruhi oleh pembantu jualan, bebas membuat pilihan dan sebagainya.

Lebih-lebih lagi apabila membeli-belah di Lazada sangat mudah hanya buat pilihan kita, click "Add To Cart", bila sudah masuk dalam shopping chart, semak pilihan kita sebelum checkout dan buat bayaran. Tak berapa lama pesanan pun diterima mengikut alamat yang diberi. Sangat mudah, pilihan juga terlalu banyak.. Pendek kata, semuanya boleh diselesaikan di hujung jari dengan bantuan Lazada. Memang tepat jika saya katakan - Looking Good & Beautiful with Lazada. Mudahnya buat persiapan baju raya dengan Lazada.

Saya sudah membuat pilihan, lepas ni boleh focus dengan ibadah di bulan Ramadhan yang masih belum selesai.. Bagaimana pula dengan anda? Tema sudah pilih? Warna apa tahun ni? Jangan malu-malu, kongsi cerita tau.. 

Okay, setakat ini sahaja yang ingin dikongsi bersama pembaca..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,

Friday, 9 June 2017

,
PERMUDAHKAN URUSAN ORANG LAIN | Salam Jumaat diucapkan kepada readers.. Thank you for reading my blog, I really appreciate it. Minggu ini merupakan minggu paling sukar bagi saya.. Banyak sangat urusan yang perlu diselesaikan di samping keadaan huru-hara yang melanda di office terpaksa juga saya tempuhi, it's really tough! Dalam banyak-banyak urusan, satu perkara tak akan saya lupakan iaitu berurusan dengan seseorang yang mencabar kesabaran saya. Sedih dan kecewa apabila dikenang kembali.. Alhamdulillah berkat kesabaran dan dengan izin-Nya, segala kesusahan yang dihadapi dapat saya tempuhi satu-persatu. 

Antara urusan yang dilalui, apabila saya berdepan dengan situasi di mana kawan sekerja mengambil kesempatan dan menganiaya saya tanpa rasa bersalah dek kerana sikapnya yang tamak dan pentingkan diri sendiri. Secara tak langsung revealed her true colors! Saya betul-betul dipergunakan. Saya akan ingat sampai bila-bila..


Apa yang membuka mata saya ialah sikap berkira dan tak boleh berlebih-kurang.. Tak sangka ada juga species ini dan lebih memalukan dia among our colleagues!.. Pada saya biarlah berlebih kurang dan percaya bahawa sesungguhnya Allah akan membalas setiap perbuatan. Tak perlulah bersungguh tuntut dari manusia hingga sanggup menimbulkan perbalahan.. Demi menuntut 'hak' palsu dan lebih teruk lagi menuduh orang lain, tak mengaku kesalahan sendiri.. 

Pesanan saya jangan sesekali menyusahkan orang lain. Jangan terlalu berkira untuk memudahkan urusan orang lain lebih-lebih lagi dengan keluarga, kawan-kawan dan orang susah. Andai kita menghadapi kesusahan satu hari nanti, in shaa Allah akan hadir orang yang membantu dengan izin-Nya tanpa kita jangka.. Percayalah dalam rezeki kita, ada rezeki orang lain juga. Maka jangan berkira untuk berkongsi rezeki. Sanggupkah kalian melihat orang lain susah demi kesenangan diri sendiri? Tak kira siapa walaupun orang itu bukan sesiapa pada kalian.. Fikir-fikirkanlah.. In shaa Allah ada hikmah di sebalik setiap kejadian.. Syukur alhamdulillah ianya telah berlalu...



Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,

Thursday, 8 June 2017

,
PENGGANTI SUAMI | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Semoga kalian dilindungiNya selalu.. Pssstt apa menu untuk berbuka nanti? Hurrrmm saya nak bagitau, hari ini saya order ikan talapia 3 rasa manakala sayur dan lauk masak sendiri di rumah... simple saja. Okay, kita tinggal menu berbuka..

Entry saya kali ini berunsur santai dan relax.. Tak mahu stress sangat fikir menu berbuka. Now lunch break so curi masa sikit blogging sementara tunggu pukul 2.00 petang..

Okay, I hope you will enjoy reading this entry as much as I did..

Photo credit to Google

Kisah bermula :

Di tanah perkuburan, seorang ustaz yang alim lagi warak mendekati seorang wanita jelita yang baru kematian suaminya...

Ustaz: (berbisik) "Saya turut berdukacita atas pemergian suami kamu. Semoga suami kamu ditempatkan dalam kalangan orang beriman.."

Wanita: "Mudah-mudahan. Terima kasih ustaz". (Sambil teresak-esak menangis)

Ustaz: "Kamu tak boleh lama-lama hidup dalam kesedihan begini. Bolehkah saya menggantikan tempat suami kamu???"

Wanita: "Ustaz serius??!!!"

Ustaz: "Ya betul, saya serius ingin menggantikan tempat suami kamu!!"

Tiba-tiba wanita itu berkata kepada si penggali kubur..

Wanita : "Pak cik!! Tolong korek semula kubur suami saya kerana ustaz ini ingin menggantikan suami saya!!!

Ustaz: "Allah..."

Adoiiii... Tak tau apa nak kataaa.. hehehe

Begitulah cerita yang ingin disampaikan.. Just joking huh.. don't take it too seriously okay.


Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,

Just type you email address in the box below & hit the 'Subscribe' button :


Follow Us @ladyinredplanner