Saturday, 6 January 2018

BAKED FRENCH FRIES WITH SAMBAL

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Didoakan semoga pembaca blog Lady in Red Planner beroleh kesejahteraan dan dipermudahkan segala urusan.. Apa program hari ini? Kalau tanya saya hari ni tiada program yang menarik, hanya di rumah recharge semula energy kerana sepanjang minggu ini terasa penat yang melampau..

Semalam pulang dari pejabat terus ke Port Dickson semata-mata ambil angin petang di tepi pantai, lepak di Waterfront.. Lepas senja makan steamboat di tepi pantai Port Dickson seperti yang pernah saya cerita sebelum ini.


Entri kali ini saya nak share resepi Baked French Fries with Sambal. When I truly need a reset meal, this is what I make terutama bila ada lebihan sambal tumis.. I'm so excited to share this recipe because unik, terdapat gabungan timur (sambal tumis) dan barat (french fries dan cheese).. Sungguh rare bila cheese berjumpa sambal dalam satu resepi.. 

Resepi Baked French Fries With Sambal
French fries in aluminum foil
Mudah sahaja, mula-mula masukkan french fries dalam aluminium foil dan masukkan ke dalam oven. Bakar french fries hingga berwarna perang..

Resepi Baked French Fries Bersama Sambal
Baked French Fries With Sambal
Setelah french fries keperang-perangan, letak sambal tumis atas french fries tersebut, ratakan.

Resepi Baked French Fries Bersama Sambal
Tabur mozzarella dan parmesan cheese
Lepas letak sambal, sprinkle grated cheese iaitu mozzarella dan parmesan..

Recipe Baked French Fries with Sambal
Sedia dihidang
Kemudian, bakar sehingga cheese cair dan fries masak.. Maka siaplah sudah baked french fries with sambal.. Once baked boleh dihidang sebagai minum petang..Selamat mencuba!




Begitulah perkongsian ringkas Resepi Baked French Fries..
Sehingga kita berjumpa lagi di lain entri.
Sekian, wasalam.. Bye..bye..

Regards,
I am LZ

35 comments:

  1. nampak mudah, kalau ada oven haha. nak try jugak nanti!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat mudah dan sedap Sha, bila-bila boleh try..
      Sebelum tu dapatkan oven dulu.. Lazada ada, hehehe ;-)

      Delete
  2. wahhh macam sedap. kena try la lepas ni. nmpak dah macam macaroni cheese dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah Leyla.. Lebih kurang macaroni cheese tapi pedas sambal tumis 😉

      Delete
  3. sedapnya...resepi dan bahan2 pun simple...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simple tapi sedap memang resepi pilihan sis, Anum 😉..

      Delete
  4. Huish kenapa tak pernah terfikir buat macam ni. Boleh tryy la nanti. Tempting betul tengok :p

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Boleh layan jugak Cik Renex, sambil tengok tv 😉..

      Delete
  6. Omg, nice recipe ni ....
    Maybe saya akan tolak sambal ke tepi coz saya tak tahan pedas sangat,
    Tp bake fries dan mozarella tu, mmg tempting ....nak cuba juga nnt....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs Pip boleh adjust ikut citarasa sendiri. Selamat mencuba Mrs Pip 💕

      Delete
  7. Senang nya resipi ni sis. Bila dah masak tu menggoda nampaknya lelehan cheese tu. Nak cuba lah nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resepi sangat senang Ana..
      Selamat mencuba 😄..

      Delete
  8. nampak menyelerakan sangat sis.tapi irda ni selera kampung,susah sangat nak makan cheese..huhu tapi kalau hb n anak ni suka sangat ni kalau buat macam ni.nanti nak cuba juga lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh cuba mana tau Irda suka 😉.. Boleh serve kat hb dan anak juga.. Selamat mencuba Irda 💕..

      Delete
  9. Hanya mampu telan air liur! huhuhuh T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti suruh sapa2 buat Hana, hehehe 😁..

      Delete
  10. Sedapnyaaaaa! rasa lapaq balik Ayu tegnok gambar ni. Padahal baru makan nasik tadi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bertabahlah Ayu, perkara biasa kalau kita baca post tentang resepi sebab sis pun begitu, hehehe 😁

      Delete
  11. dah macam lasagna pulak kak.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Zizie Zack topping macam lasagna 😄..

      Delete
  12. east meets west.i like! kena pattern ni takut kfc tiru.hehe

    ReplyDelete
  13. Nampak mudah masuk oven jaa, tak terfikir plak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat mudah Miss Tins, lebur dan bakar dalam oven, hehehe 😁

      Delete
  14. baked fries with pasta..jrg2 jumpa menu ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu yang unik mama tisya, cara buat senang yang amat pula, rare hehehe 😁

      Delete
  15. Sedapnyaa.. Nampak macam mudah je disediakan 😍
    Kena cuba buat ni..
    Thank you sis LZ for sharing this

    ReplyDelete
  16. Sedapnyaaaa! Bila ditambah dengan cheese, bertambah sedap rasa. TQ for the recipe sis! 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. My pleasure Siqah.. Resepi East meet West yang mudah 😉..

      Delete
  17. Baked french fries sedapp. GV suka makanan ni kak LZ. Nanti ada masa, GV ikut resepi kak LZ ini. Hihi. :D

    ReplyDelete

Leave your friendly messages here ^_~
Feel free to visit my blog again..
Thank you very much!

Just type you email address in the box below & hit the 'Subscribe' button :


Follow Us @ladyinredplanner