Friday, 30 March 2018

TIME TO SAY GOODBYE & BEST WISHES

Friday, March 30, 2018
Assalamualaikum dan Salam Jumaat kepada semua pembaca blog ini.. Alhamdulillah dengan segala kurniaanNya.. Semalam, saya dan colleagues mengadakan majlis perpisahan untuk intern di bawah seliaan saya.. Untuk pengetahuan, setiap tahun intern student silih berganti.. It's part of my duty to supervise them.. Kali ini time to say goodbye to intern student from Management & Science University.. 

Quote of the day
Alhamdulillah, be thankful for what you are now. And keep fighting for what you want to be tomorrow.

Saya & Recovery Unit 
Majlis dianjurkan during lunch hour, ditanggung sepenuhnya oleh Ketua Bahagian dan diadakan di Hard Wood Cafe, Seremban 2.. Makanan yang dihidangkan di sini adalah lauk-pauk tradisional pure Negeri Sembilan. Menu kami asam pedas kepala ikan, sambal udang, ayam kampung goreng garing, kailan ikan masin manakala minuman orange juice. Dessert pengat pisang.

Sesi beramah-mesra
Lunch hour singkat jadi tak banyak masa untuk kami kongsi aktiviti makan-makan di sini.. Setelah selesai makan, intern student 'dipaksa' memberi ucapan atau komen sepanjang tempoh internship.

Us
Sesi bergambar..

Erry and I
Setelah majlis tamat, sesi penyampaian cenderamata tanda ingatan dari Bahagian Perundangan & Kesetiausahaan..

Pengat pisang
Akhir sekali, pencuci mulut iaitu pengat pisang.. Manissss sangat wey boleh potong kaki.. Begitulah serba sedikit cerita tentang intern student kali ini..

Walau pun berbeza bidang namun saya harap banyak ilmu dan pengalaman baru ditimba sepanjang 6 bulan menjalani tempoh internship.. All the best to you in the future..



Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,
I am LZ

Tuesday, 27 March 2018

MY FINANCIAL PLANNER SETUP

Tuesday, March 27, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Sudah tiba masanya saya perlu menyemak semula sistem kewangan untuk 3 bulan dalam tahun 2018 ini.. Sebelum ini saya ada berkongsi tentang My Planner Setup For 2018.. Today I'm happy to show you how I'm using my planner to organize my finances. Untuk pengetahuan, saya telah mengamalkan budgeting system melalui planner sejak beberapa tahun lalu bertujuan untuk menguruskan kewangan saya. Target saya untuk memiliki rumah kedua di Seremban setelah rumah pertama berjaya dibeli di Muar, Johor.

Related post : Rumah pertamaku

I must admit that I am not expert in budgeting tetapi dengan budget system yang saya gunakan ianya sangat membantu saya mengubah gaya perbelanjaan memandangkan saya mudah tersasar dari matlamat semasa membeli-belah dan kerap overspend. 

Oleh itu saya perlu memantau sistem kewangan saya untuk memastikan segala hutang tidak terlepas pandang atau lebih baik bebas hutang dalam tempoh setahun dua nanti agar impian jangka panjang tersebut tercapai..

Personal Size Planner
My Financial Planner Setup
Okay let's get started.. I am sharing with you how I setup my financial planner for this year.. Saya menggunakan personal size planner supaya mudah dibawa kerana saiz yang kecil. It's an amazing planner.. Mengapa planner sedangkan banyak apps available to manage our finances electronically right.. Hurrrmmm setiap orang ada cara masing-masing.. Saya suka dengan paper, boleh decorate dan conteng guna pen warna supaya lebih attractive mengikut mood dan citarasa sendiri.



Apabila financial planner ini dibuka, saya akan lihat dashboard dengan kata-kata semangat : "START EACH DAY with a grateful HEART".. Syukur dengan kurniaanNya..

My Planner Setup
Planner dashboard
Then we go to the next page.. Insert (buku) pertama ialah monthly insert di mana saya merekodkan segala perbelanjaan harian..

Planner insert
Monthly Budget
MONTHLY BUDGET

This section dinamakan 'spending' di mana terdapat monthly calendar. Berpandukan resit pembelian yang diterima, saya akan rekod secara terperinci setiap perbelanjaan harian dalam satu senarai iaitu wang keluar dan wang masuk.. Wang keluar akan ditulis menggunakan pen dakwat merah manakala wang masuk (income) pen dakwat biru. Jika tiada resit, saya akan catit dalam ruangan 'Notes'.

Monthly insert
Monthly calendar
Jumlah keseluruhan setiap hari akan saya tulis di ruangan monthly calendar ini.. Next insert berkaitan bills.. I want to keep this pages neat and tidy supaya tak nampak serabut. This insert is still a work in progress. 

Pada akhir bulan, saya akan campur semua jumlah wang keluar dan wang masuk setiap hari supaya nampak perbezaan mana jumlah lebih banyak. Dari situ akan nampak jumlah perbelanjaan bagi bulan berkenaan.

Monthly Bills and Salary Schedule 2018
BILLS TRACKER

To make life easier for me, I created a bills tracker.

My Financial Planner Setup
Bills tracker
Saya menggunakan kertas saiz A4 ditampal secara horizontal.. Saya catat 1 haribulan hingga akhir bulan pada header dan di ruang description catat senarai setiap satu bills yang perlu dibayar pada bulan berkenaan seperti sewa rumah, housing loan, credit cards, yuran taska, fuel etc. (sorry, senarai bills saya terpaksa tutup dengan post-it note) seperti dalam gambar di bawah:


My Financial Planner Setup
Bills tracker
Saya guna sticker warna saiz bulat untuk tanda setiap bil yang telah dibayar mengikut tarikh pada bulan berkenaan.. Kaedah ini membantu saya deal with my monthly bills supaya tak terlepas pandang.

My Financial Planner Setup
Payslip pages
Next page, saya tampal salinan payslip untuk rujukan jumlah gaji yang diterima pada bulan berkenaan. Sediakan sebanyak 12 pages untuk rekod bayaran bill bagi 12 bulan akan datang.. Next page, Money Saving Challenge.. Sekarang sudah masuk minggu ke-13 so simpanan tunai saya mengikut money saving challenge berjumlah RM91.00..

My Financial Planner Setup
Money Saving Challenge
 Setiap minggu tandakan '/' pada jumlah minggu berkenaan sebagai rujukan. Next insert : Notes

My Financial Planner Setup
Notes insert
NOTES INSERT

Insert ini saya guna blank pages untuk catatan atau apa sahaja berkaitan perbelanjaan.

My Financial Planner Setup
Paper pocket
Next page, paper pocket di mana saya letak wang tunai Money Saving Challenge dalam envelope hijau diikuti card holder.. Card holder saya isi namecard setiap restaurant yang pernah dikunjungi sebagai rujukan akan datang... Mana tahu satu hari nanti saya bercadang repeat makan di sana, so mudah info ada dalam planner..

My Financial Planner Setup
Name card holder
Akhir sekali sebagai penutup dashboard gambar saya dan anak diikuti dengan last section untuk meletakkan receipts and important papers/notes that need to be filed away later. Buat masa ini saya letak stickers.

My Financial Planner Setup
My inspiration
Maka berakhirlah episod My Financial Planner Setup.. Setakat ini saya puas hati dengan sistem yang digunakan..

Budget System
My financial planner setup
Begitulah serba sedikit mengenai kaedah budget system saya.. Ianya memerlukan kesabaran dan commitment yang tinggi untuk mencapai matlamat yang diingini. 


Budget system
My Financial Planner
Apa pendapat anda? Bagaimana cara anda memantau perbelanjaan harian anda sekeluarga? Kalau suka masih belum terlambat, start organizing your finances now lebih-lebih lagi dalam keadaan ekonomi sekarang.. Akhir kata happy budgeting!



Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,
I am LZ


Saturday, 24 March 2018

RESEPI AYAM PANGGANG ALA NANDO'S SIMPLE & SEDAP

Saturday, March 24, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Blog post hari ini saya ingin kongsi Resepi Ayam Panggang Nando's.. Citer tentang Nando's masih belum move on okay, al-maklum peminat Nando's hehehehe mohon jangan #kecam.. 

Masa makan Nando's tempoh hari, terbayang-bayang camne cara nak buat ayam panggang sesedap Nando's.. So zaman sains dan teknologi kini, semua boleh dicari dengan Google search engine.. Ada banyak resepi Ayam Panggang Nando's tapi bahan-bahan rare dan leceh..

Akhirnya saya ikut satu resepi ringkas dan ubahsuai mengikut bahan yang ada di dapur.. Saya ni kalau masak suka resepi simple tapi sedap. Tak perlu rigid sangat..

Ayam Panggang Nandos
Resepi Ayam Panggang Ala Nandos
Okay, dipendekkan cerita maka masuklah ayam yang telah dilumur dengan bahan-bahan perapan ke dalam oven.. Resepi seperti berikut :




RECIPE AYAM PANGGANG ALA NANDO'S

Bahan-Bahan
1 ekor ayam saiz sederhana, cuci bersih dan tos
2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula

Bahan Kisar
5 sudu besar minyak masak
2 sudu besar cili kisar
3ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
2 sudu kecil serbuk cili

Cara-Cara
Cucuk-cucuk ayam menggunakan garpu supaya daging menyerap rempah.. Kemudian gaul ayam dengan bahan kisar, garam dan gula. Masukkan ayam yang digaul dengan bahan-bahan tersebut dalam bekas tertutup. Letak dalam peti ais. Perap minimum 1 jam atau maksimum lebih dari 2 jam. Kemudian bakar dalam oven suhu 150c selama  45 minit hingga 1 jam.. Anggaran garing dan masak..

Related post : Makan Di Nando's

Nando's
Ayam Panggang Ala Nandos
Tada.. inilah hasil ayam panggang yang telah masak.. Rupa tak menarik takpe asalkan sedap dimakan..

Nandos
Ayam Panggang Nando's homemade
Memandangkan saya sudah kehabisan stok makanan di rumah maka saya makan dengan nasi panas dan Peri-Peri Sauce pun sodap! Kalau rajin boleh sediakan salad, coleslaw, kentang goreng dan jagung bakar..  Simple okay tak perlu susah-payah boleh makan ayam panggang Nando's home made di rumah bila-bila kita suka..

Selamat Mencuba!



Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,
I am LZ

Monday, 19 March 2018

MANGSA PENIPUAN KAD DEBIT

Monday, March 19, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Semoga hari ini lebih baik dari semalam.. Sama-sama kita dipermudahkan segala urusan.. Kali ini saya ingin berkongsi kisah di mana saya menjadi mangsa scam atau penipuan melalui kad debit. Walaupun telah menukar kad ATM baharu seperti yang diarahkan namun saya tak pernah membuat transaksi pembelian melalui kad debit kerana saya tak mahu 'menjejaskan' saving account atau tunai dalam akaun simpanan andai ada masalah transaksi pembelian melalui kad debit tersebut atau terjebak dalam scam or phishing. 

Related post : Tukar Kad Bank

CIMB Debit Card
Tapi nak dijadikan cerita, entah macam mana pada 27.02.2018 dan 5.3.2018 lalu sedang asyik tekun bekerja, tiba-tiba terima mesej melalui SMS menyatakan bahawa kad debit saya telah ditolak RM35.00 ke akaun GREENPEACE.. 

What is GREENPEACE?

Terus search di Google.. GREENPEACE merupakan non-governmental organization (NGO) antarabangsa melibatkan 40 buah negara serata dunia di mana mereka membuat kerja-kerja amal.

Bila masa pula saya terjebak dengan GREENPEACE ni? So saya yakin saya tak pernah melibatkan diri atau menjadi penyumbang kepada pertubuhan amal ini..

SMS received
TINDAKAN YANG SAYA AMBIL

Apabila saya menerima mesej pertama pada 27.2.2018 lalu, saya terus menghubungi CIMB Customer Service untuk membuat aduan di samping mendapatkan clarification berhubung perkara ini.. Saya diberitahu bahawa wang saya dari akaun berjumlah RM35.00 sedang floating menunggu masuk ke akaun GREENPEACE. Ini bermakna saya takde harapan untuk batalkan transaksi tersebut..

Untuk sedapkan hati, saya biarkan sahaja transaksi pertama dengan ayat sedih : "It's okay, just RM35.00 for charity.. Takpe laa.."

CIMB Saving Account transaction
Then pada 5.3.2018, satu lagi mesej yang sama diterima menyatakan bahawa wang RM35.00 sekali lagi telah ditolak dari akaun saya dan masuk ke akaun yang sama.. Amboi senang saja, hantar text kata duit dah tolak dari akaun. Mujur RM35.00 kalau terus tolak RM1,000 tragis okay.. Mana boleh jadi! Lebih-lebih lagi tanpa consent! Ehhhh lebihlah camni..

Saya terus hubungi CIMB Customer Service dan buat aduan yang sama.. Kali ini saya dinasihatkan untuk pergi ke cawangan bank terdekat bagi membuat aduan  fraud.


Tanpa berlengah lagi, pada hari yang sama juga saya terus ke CIMB depan office.. Saya filled in Default Form menyatakan bahawa  terdapat transactions diragui dan tanpa persetujuan saya. Saya minta pihak bank membuat siasatan bagi mendapatkan semula wang saya and at the same time terus tukar kad baharu dengan bayaran RM12.00. Pihak bank akan berikan maklumbalas dalam tempoh 14 hari dari tarikh aduan diterima bergantung kepada aduan ni genuine atau sebaliknya..

CIMB Saving Account
Ternyata aduan saya sahih setelah siatan dibuat oleh pihak Bank dengan bantuan Bank Negara. Minggu lepas saya semak semula akaun CIMB Clicks, tak sampai 2 minggu saya dapat semula wang tersebut, alhamdulillah..

Sampai sekarang masih terfikir macam mana perkara ini boleh berlaku.. Tanpa sebarang consent wang dari akaun boleh diambil begitu sahaja.. Jadi pembaca harus berhati-hati dalam membuat sebarang transaksi sama ada melalui online shopping atau pembelian offline. Padahal setiap transaksi perlu ada pin atau TAC number.. Masih menjadi persoalan yang tiada jawapan..

Related post : Penukaran Pin & Pay

Ada tak antara pembaca pernah alami perkara begini? Apapun, semoga cerita saya ini menjadi panduan kepada pembaca.. Sekurang-kurangnya anda tahu apa yang perlu dilakukan sekiranya berdepan dengan situasi begini..


Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,
I am LZ


Saturday, 17 March 2018

MAKAN DI Nando's TEBUS RM20 VOUCHER

Saturday, March 17, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Hari ini cuti hujung minggu, saya bercadang untuk merehatkan diri di rumah setelah 'bersilat' sepanjang minggu lepas.. Minggu ujian memang sesuatu yang sibuk.. Sibuk menunggu anak mengulangkaji pelajaran last minute... Stress mak tau!

Kertas ujian terakhir pada Khamis lepas so Jumaat adalah masa untuk para mommy treat themselves.. Hari untuk belanja diri sendiri so lunch hour kita ke Nandos!

Nando's Restaurant
Nandos' Peri-Peri Chicken
Kebetulan ada RM20 voucher perlu ditebus sebelum 30 April 2018 nanti, so mak-mak tak melepaskan peluang.. Sebulat suara #ganglunch sokong untuk ke Nandos di Palm Mall Seremban..

Bagaimana nak dapatkan voucher ini? Okay, kawan-kawan pi makan di Nando's time bayar nanti cashier tu akan beri voucher ini.. So next visit bolehlah guna untuk dapatkan diskaun.. Masa inilah boleh berjimat.

Related post : Berjimat di Pizza Hut

Nandos 
Nandos
Nandos RM20 voucher
RM20 voucher diberi sempena Nando's 20th anniversary.. Setiap resit lebih dari RM80.00 boleh buat penebusan voucher ini.. Jimat dan berbaloi-baloi kalau sesiapa pergi beramai-ramai..



Selain itu di Nando's ada set lunch bernilai RM15.36 untuk seketul ayam, semangkuk kecil  Mediterranean Rice or 1 side dishes disertakan sekali minuman. Cukuplah tu untuk seorang makan.. Minuman untuk set ini boleh refill tau, itu yang best!

Lunch Menu Nando's
 
Nandos Lunch Menu
Lunch Menu
So pilihlah mana-mana 1 side dish kegemaran.. Kalau rasa tak cukup dengan set Lunch Menu boleh tambah side dishes lain tapi harga tertakluk kepada menu asal. Contoh jagung bawah ini tambahan kepada lunch menu. Seketul jagung bakar berharga RM5.15.

Nando's Restaurant
Lunch menu + jagung bakar
My colleague pilih jagung bakar, saya pilih soup of the day.. Tak reti makan jagung bakar nanti gigi hitam dan lipstick comot, hehehehe itulah alasannya..

Nandos
Soup of the day
Sesiapa suka minuman panas, boleh order set tea lemon panas.. Siapa suka minuman sejuk pilihlah mana-mana minuman kegemaran seperti dalam menu..

Nandos
Hot lemon tea set
Semalam saya makan bersama 3 orang #ganglunch setiap orang order Lunch Menu dan masing-masing tambahan 1 side dish.. Total bil RM80.28 kemudian tolak RM20 voucher, hanya perlu bayar RM60.28 sahaja. Jimat sungguh untuk 4 orang makan  berbanding harga sebelum ini kadangkala mencecah hingga RM150.00..

Siapa dari kalangan pembaca suka Nando's? Sempena cuti sekolah ini bolehlah belanja anak-anak makan di Nando's.. Kalau suka dan teringin repeat makan di Nando's bolehlah pergi dalam tempoh penjimatan ini.. Kalau tidak harga biasa memang tak berbaloi..


Okay, sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeeee...

Regards,
I am LZ

Wednesday, 14 March 2018

APABILA KESABARAN DIUJI

Wednesday, March 14, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Hari ini tahap kesabaran saya diuji.. Siapa juga boleh hilang sabar kalau janji tak ditepati kannn dan berpunca dari gagal menguruskan masa dengan baik.. Dijadikan cerita pula selepas lunch tadi tiba-tiba rasa tak sedap badan dan kurang selesa.. Maka bertambah-tambahlah tahap kesabaran yang perlu ditangani, fuhhh mencabar..

Al-kisah petang tadi sekali lagi anak saya tidak dijemput dari sekolah, ini merupakan kali kedua. Saya sangat risau keselamatan anak saya di sekolah, saya percaya begitu juga dengan ibubapa lain.. Dah laa macam-macam cerita tak best kita dengar.. Selesai buat kerja saya capai handphone yang sememangnya saya set to silent mode supaya tidak mengganggu focus.. Bila check, 2 missed call tertera di skrin nama sekolah anak saya dan 1 missed call from my husband. Saya called husband semula, dia beritahu anak saya called mengatakan takde siapa mengambilnya dari sekolah sejak pukul 4.00 petang tadi.. Bila tengok jam waktu itu sudah menunjukkan pukul 5.25 petang..

Motivational quote
Maka saya pun sumbat semua barang dalam bag dan terus bergegas ambil anak.. Dalam perjalanan WhatsApp bertalu-talu masuk tapi tak sempat baca.. I'm rushing now don't disturb me! Frankly speaking, dalam perjalanan ke sekolah anak fikiran serabut. Bermacam-macam persoalan bermain di fikiran, tambahan pula bila anak masuk kereta, muka dia berpeluh-peluh, berlengas.. Timbul rasa kesian sebab nampak sangat muka lapar, penat dan comot. Fikiran semakin kusut sebab stress tak lain dan tak bukan persoalan berbaur hasutan berlegar-legar di fikiran untuk terus bersangka buruk kepada si pelaku..  Saya tekadkan hati, jangan layan! Itu semua syaitan... Maafkanlah semua yang telah meletakkan engkau di situasi ini, inilah peluang buat pahala, bisik hati untuk bersangka baik..

Islamic quote
Dalam situasi itu, sambil memandu saya tarik nafas dalam-dalam, hembus perlahan-lahan disusuli dengan istighfar... Kawal fikiran dan perasaan.. Perkara dah berlaku, kalau saya marah sekalipun keadaan tak akan berubah.. Anak pun selamat di tempat duduk sebelah.. Alhamdulillah, barulah rasa tenang.. 

Let's just be who we really are
Dalam perjalanan saya 'melencong' ke kedai makan, pesan makanan untuk dibawa pulang.. Sementara menunggu pesanan disiapkan saya called pengusaha transport untuk mengesahkan anak saya sudah selamat bersama saya so dia tak perlu ke sekolah tergesa-gesa just to fetch him.. 

Saya sempat berbincang dengannya supaya setiap Rabu semasa anak saya ada kokorikulum dia tak perlu ambil. Sekurang-kurangnya semasa anak saya tunggu di sekolah, anak saya boleh solat Asar di surau. Jadi tak perlulah saya menyusahkannya memandu keluar semata-mata mengambil anak saya seorang pada pukul 4.00 petang sedangkan first trip pelajar lain pada pukul 12.50 tengah hari.. Saya ambil pendekatan jika kita permudahkan urusan orang lain, Allah akan permudahkan urusan kita kelak, in shaa Allah..



Selesai sudah satu konflik hati.. Bila kita tenang, masalah juga boleh selesai secara baik.. Semua ini sudah ketentuanNya, kita just go with the flow.. Jika stuck cari jalan penyelesaian..

Patience is beautiful
Sampai saja di rumah, saya checked WhatsApp yang masuk bertalu-talu tadi.. Seperkara lagi, bukan sahaja diduga dengan anak tak diambil di sekolah tapi hari ini di pejabat saya sepatutnya menerima kunjungan dari pensyarah intern student saya..

WhatsApp
Puas tadi menunggu di pejabat sekarang baru diberitahu terdapat salah faham antara intern student dengan lecturer seperti dalam WhatApp itu.. Saya ni jenis tak suka tunggu lama.. Tarikh dan masa sudah ditetapkan according to  my free date, so make sure hadir tepat pada masa atau jika terdapat sebarang perubahan please inform me as soon as you get the notification and one more thing, bila berjanji please make sure take it seriously.. 

Sekali lagi tarik nafas dalam-dalam, kemudian istighfar.. Set in your mind, jangan marah perkara dah berlaku. Terima kesilapan atau kekurangan orang lain yang tak disengajakan dan jangan lupa temujanji dengan lecturer intern student itu esok.. Okay done blocked my date, appointment at 3.00 pm tomorrow.

Happy quote
Hati lega kerana selesai sudah semua masalah yang membuatkan fikiran serabut.. Bila umur semakin berusia, malas ambil peduli perkara remeh-temeh. Kalau boleh selesaikan segera, then remove dari fikiran.. Banyak lagi urusan lain lebih penting perlu dijadikan priority.. Itu cara saya.. Bagaimana pula dengan pembaca?

Ceritakan sikit camne you all handle situasi panik dan mengejut camni, saya dah share tips sekarang giliran pembaca pula okay..




Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,
I am LZ


Monday, 12 March 2018

BAHAYA PENYAKIT KEMURUNGAN

Monday, March 12, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Blog post kali ini saya ingin kongsi satu kes jenayah yang disebabkan oleh depression atau kemurungan.. Kemurungan merupakan salah satu dari kategori mental disorder yang sering diambil ringan oleh sesetengah pihak.. Ianya bergantung kepada minor atau major depression yang dialami pesakit.. Malah ada antara kita tak tahu bagaimana untuk diagnose penyakit kemurungan ini.. Penyakit kemurungan memberi effect negative kepada perasaan, cara berfikir dan tingkah laku. Ianya berbeza dengan perasaan sedih disebabkan sesuatu keadaan.. 

Okay let's straight to the point..


LATARBELAKANG KES

Kes Jenayah ini berlaku pada 30.01.2014 di mana seorang ayah telah didakwa dengan 3 pertuduhan iaitu membunuh anak perempuannya (kesalahan di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan) manakala pertuduhan kedua dan ketiga dengan sengaja cuba membunuh 2 lagi anak perempuan yang lain sehingga mengakibatkan kecederaan kepada kedua-duanya (kesalahan di bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan). Semua pertuduhan tersebut dilakukan di rumahnya sendiri. 

KETERANGAN SAKSI IAITU ANAK-ANAK TERTUDUH

SAKSI PERTAMA

Saksi pertama kes ini merupakan anak tertuduh dan juga kakak kepada si mati. Pada hari kejadian lebih kurang jam 4.00 petang, beliau bersama adiknya Y balik dari sekolah agama. Selepas meletakkan beg sekolahnya di ruang tamu, beliau terus naik ke biliknya di tingkat 2. Pada masa itu adiknya Y berada di sofa di tingkat bawah. Ayahnya iaitu Tertuduh pada masa itu juga berada di tingkat bawah. Sejurus kemudian beliau mendengar suara jeritan dari tingkat bawah. Beliau turun ke tingkat bawah dan pergi ke ruang tamu di mana beliau melihat adiknya A berada di ruang tamu dan nampak ayahnya berada di ruang makan bersama Y. Tiba-tiba ayahnya datang ke ruang tamu di tempat A berada dan di tangan ayahnya ada senjata parang.

Beliau terus berlari masuk ke bilik bawah tempat adiknya L sedang tidur dan mengunci pintu. Beliau ada mendengar suara adiknya Y menjerit. Dari bilik bawah beliau kemudian lari menyembunyikan dirinya di bilik tingkat atas. Abang beliau turut sama menyembunyikan diri bersama beliau di bilik atas. Mereka kemudiannya menghubungi 999 untuk mendapatkan bantuan. Selepas mengetahui ayahnya keluar daripada rumah, mereka keluar dari bilik. Beliau kemudiannya diberitahu oleh abangnya bahawa adiknya L telah meninggal dunia.

SAKSI KEDUA, Y

Pada hari kejadian, apabila sampai di rumah selepas pulang dari sekolah, ayahnya membuka pintu. Pada masa itu yang ada di rumah adalah abang, kakak (saksi pertama) dan adik A. Selepas meletakkan beg sekolahnya di ruang tamu, beliau masuk ke tandas di tingkat bawah. Keluar daripada tandas, beliau menuju ke sinki, nampak ayahnya sedang mengasah pisau dan seterusnya beliau ke ruang tamu untuk membaca buku. Berdekatan dengan meja makan, beliau telah dicederakan oleh ayahnya sehingga mengakibatkan jari tangannya putus dan cedera di bahagian leher. Beliau telah bertindak melarikan diri ke bilik air. Ekoran kecederaan-kecederaan tersebut menyebabkan pendarahan yang banyak. Beliau mengesahkan bahawa senjata yang digunakan oleh ayahnya ialah parang.

SAKSI KETIGA, A

Pada masa kejadian beliau berumur 12 tahun. Balik dari sekolah, beliau telah tidur di ruang tamu rumahnya. D (abang), kakaknya (saksi pertama), adiknya Y dan L ada di rumah pada masa itu. Apabila sedar dari tidur, beliau mendapati dirinya mengalami kecederaan di bahagian jari (putus dan tidak boleh disambung) dan juga di bahagian leher. Beliau tidak tahu bagaimana kecederaan tersebut dilakukan. Beliau juga mengatakan dia tidak tahu siapa yang menyebabkan kecederaan ke atasnya tetapi beliau mengesahkan pada masa kejadian tidak ada orang lain di dalam rumah kecuali ahli keluarga termasuk ayahnya. Beliau menyatakan bahawa beliau nampak ayahnya berada dekat dengannya dan beliau pada masa itu merasa takut yang amat sangat. Beliau kemudian bertindak melarikan diri ke rumah jiran. Jirannya telah membawa beliau ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Kecederaan-kecederaan yang dialaminya agak teruk.




LOKASI KEJADIAN

Di lokasi kejadian polis bersama ahli forensik mendapati terdapat banyak kesan tompokan darah di ruang tamu, dalam tandas, pintu belakang rumah. Di ruang tamu terdapat mayat yang mengalami kesan potong pada leher oleh senjata tajam yang menjadi punca kematian. Tertuduh yang mengalami kecederaan di kepala berjaya ditangkap di belakang rumahnya.

PERBICARAAN

Mahkamah juga telah memanggil Pakar Perunding Psikologi Hospital Bahagia Ulu Kinta sebagai saksi pembelaan. Beliau mengesahkan bahawa Tertuduh telah mengidap penyakit mental kemurungan (major depressive disorder).

Ciri-ciri penyakit kemurungan atau major depressive disorder ialah :

Sukar / tidak tidur malam
Sering marah-marah kepada orang terdekat
Hilang minat terhadap sebarang kerja 
Rasa diri tidak berguna
Hilang selera makan
Berat badan menurun
Suka menyendiri

Sebelum mengalami penyakit kemurungan ini, Tertuduh merupakan seorang bapa yang penyayang dan suka membuat lawak dengan keluarga tetapi tiba-tiba berubah tingkahlaku sehingga hari kejadian.

HUKUMAN

Hakim memutuskan bahawa Tertuduh telah melakukan perbuatan yang menyebabkan kematian kepada L sebagai pertuduhan pertama dan dengan sengaja cuba membunuh Y dan A menyebabkan kedua-duanya mengalami kecederaan yang teruk.

Walaubagaimanapun, Tertuduh melakukan perbuatan-perbuatan tersebut dalam keadaan tidak waras dan tidak mengetahui perbuatannya itu adalah salah di sisi undang-undang. Pihak pembelaan telah berjaya membangkitkan pembelaan di bawah Seksyen 84 Kanun Keseksaan dan bukan di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati. 

Oleh yang demikian, Tertuduh dilepaskan dan dibebaskan daripada pertuduhan-pertuduhan tetapi diarahkan diletakkan di bawah jagaan Hospital Bahagia Ulu Kinta atas perkenaan DYMM Sultan sebagaimana yang diperuntukkan di bawah Seksyen 348(5) Tatacara Jenayah.

Selain kes ini ada satu kes lain yang menarik perhatian masyarat Malaysia satu masa dahulu di mana seorang ibu yang sedang berpantang mencampakkan anak yang baru dilahirkannya dari Tingkat 3. Ibu tersebut juga dijatuhkan hukuman yang sama seperti kes ini.. Ianya juga berpunca dari penyakit kemurungan. Jadi masalah kesihatan terutama penyakit yang melibatkan emosi jangan dipandang ringan dan perlu diberi rawatan sewajarnya kerana ianya boleh membahayakan diri dan orang sekeliling.. 

Begitulah perkongsian saya kali ini.. Semoga kisah ini menjadi ikhtibar kepada kita semua.. Jaga diri dan beri perhatian kepada orang tersayang..




Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee


Regards,
I am LZ


Saturday, 10 March 2018

MASIH BOLEH BERJIMAT MAKAN DI PIZZA HUT

Saturday, March 10, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Blog post kali ini saya ingin mengabadikan cerita tentang #throwback Jumaat lalu bersama #ganglunch.. Mula-mula we decided to have our lunch at Sushi King. Malangnya takde rezeki sebab penuh.. So tukar plan ke Pizza Hut mana lagi kalau bukan di AEON Seremban 2..

Girl's Luncheon
Makan di Pizza Hut bukanlah sesuatu yang luar biasa or "wow" sebab kebanyakkan orang mampu makan di sini.. Apa yang ingin saya kongsi ialah apakah menu yang membolehkan kita berjimat. Jika dulu ada set Express Lunch berharga RM8.90 terus order tapi sekarang sejak menu baru harga pun 'baru' (you know what I  mean?) jadi kenalah belek menu dari cover ke muka belakang bagi memastikan makanan yang dipesan just nice, berbaloi dengan harga dan tak berlebih-lebihan untuk elak pembaziran dari segi makanan dan wang ringgit.

Bagi menggantikan set Express Lunch kali ini ada satu set untuk seorang yang dinamakan Hut's Set Jimat bernilai RM17.50..


 
Pizza Hut

MENU HUT'S SET JIMAT DI PIZZA HUT

Bila order Hut's Set Jimat kita dapat :

1 personal Pizza atau 1 Pasta (boleh pilih) 
1 cream of mushroom soup 
1 appetizer (boleh pilih jenis appetizer) 
1 minuman.. 


Memang memenuhi citarasa saya kerana apabila berkunjung ke Pizza Hut saya setia dengan menu yang sama, mesti ada mushroom soup dan makanan berasaskan pasta..

Hut's Set Jimat
Sambil makan boleh jimat.. Biasalah masa perut kenyang terasa nak makan macam-macam bila dah kenyang makanan tak habis dan membazir.. Jadi bersederhanalah.. 

Mushroom soup
Creamy Carbonara
Hut's Set Jimat didatangkan bersama minuman, saya pilih Peach Tea manakala appetizer saya pilih 5 pieces chicken sticks..

Peach tea
5 pieces chicken sticks
Gambar-gambar seterusnya makanan yang dipesan oleh rakan-rakan lain.. Ni pula gaya mek Ganu kita menggunakan kudrat yang ada gigih mengeluarkan sos dari botol untuk dimakan bersama chicken sticks, hehehe jangan marah mek den gurau..


Mek Yuh - click photo untuk ke blog beliau
Spaghetti Arabiata
Baki pizza Mrs A
Hidangan hari itu
Lepas makan kitaorang bercerita sakan.. Topic perbualan berkisar 'isu semasa'.. Haippp bukan gossip tau, tak baik gossiping lebih-lebih lagi pada hari Jumaat yang penuh barakah..

#ganglunch
#ganglunch
Alhamdulillah, selesai makan masing-masing membawa diri untuk urusan window shopping ke kedai yang dihajati.. Meeting point telah ditentukan dan mesti berjumpa semula pada pukul 2.15 petang untuk sama-sama berjalan pulang ke pejabat meneruskan tugasan hakiki..

Begitulah kisah #throwback bersama #ganglunch dan perkongsian untuk berjimat bila makan di Pizza Hut... Jika ada antara pembaca ingin berkongsi pengalaman, cerita atau tips yang berkaitan saya amat mengalu-alukan..



Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee...


Regards,
I am LZ