Monday, 30 April 2018

TEMPAT SAYA MENGUNDI PADA PILIHAN RAYA UMUM KE-14 (GE14)

Monday, April 30, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Kelmarin 28 April 2018 merupakan hari penamaan calon untuk Pilihan Raya Umum ke-14 (GE14) nanti.. Sejak parlimen dibubarkan awal bulan ini, kiri kanan depan belakang semua sibuk bercerita tentang pilihanraya dan calon pilihan mereka.. Ada cerita panas, ada cerita suam-suam kuku malah ada juga lawak..

Saya hanya mampu melihat 'karenah' penyokong parti-parti yang bertanding dan mendengar pendapat mereka mengenai kelebihan parti masing-masing kerana saya bukanlah seorang yang pandai sangat komen tentang politik..

Untuk pengetahuan pembaca, saya mula daftar mengundi pada tahun 2003.. Ingat lagi ketika itu sedang window shopping dengan college mate di Jusco (AEON) Bandar Baru Klang. Kebetulan ada booth SPR di situ, kami dipanggil untuk mendengar keterangan mengenai fungsi SPR dan tanggungjawab warganegara Malaysia untuk mengundi.. Jadi kami pun ambil kesempatan untuk daftar nama sebagai pengundi. Bila sampai masa mengundi rasa lega sebab nama dah ada dalam senarai mengundi..

Related post : Penting kesedaran mengundi

So bila mula bahang pilihanraya, saya terus semak nama untuk pastikan nama saya ada dalam senarai pengundi.. Al-maklum 5 tahun sekali dikhuatiri ada masalah pada sistem atau manalah tahu ada pertukaran tempat mengundi tanpa pengetahuan saya.. Cara nak semak tentu semua pembaca tahu.. Saya guna 2 cara ini..

CARA SEMAK NAMA PENGUNDI

1. Laman web Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia

Semakann Daftar Pemilih SPR
Masukkan nombor kad pengenalan 
Tekan SEMAK.. Maka akan terpapar butiran nama pemilihan serta kawasan pusat mengundi penama.



2. Applikasi MySPR Semak

Untuk lebih mudah saya lebih suka download apps MySPR Semak dalam phone. 

MySPR Semak apps

Caranya, download apps MySPR Semak di Google Play (android) atau Apple Store (iOS)

MySPR Semak apps
Pilih Semakan Daftar Pemilih. Ikuti arahan yang disediakan.

Selain itu kita boleh juga semak senarai calon di kawasan masing-masing malah keputusan pilihan raya juga boleh semak melalui apps ini.. so handy.. Mana tak sempat ikuti pengumuman keputusan pilihan raya nanti boleh check melalui apps MySPR Semak ini..



TEMPAT SAYA MENGUNDI 

Saya sudah mengundi sejak 2 penggal lalu.. Saya akan ke Shah Alam untuk membuang undi di Parlimen Kota Raja.

Psssstttt anda mengundi di mana? Dah buat arrangement untuk balik mengundi nanti?.. Kalau kena pasangan sorang utara dan sorang selatan, pusat mengundi berbeza susah juga kannn.. Jom kongsi cerita dengan saya.. Jangan lupa komen di bawah okay.. Thank you in advance..

Akhir kata kepada pengundi semua gunakanlah peluang ini untuk memilih pemimpin kita kerana suara  anda berhak didengari.

Semoga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeeeee


Regards,
I am LZ

Saturday, 28 April 2018

Segmen Bloglist Blog #CeritaMak

Saturday, April 28, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Masih tiada cerita menarik untuk dikongsi dalam blog post terkini.. Jadi saya mengambil kesempatan ini untuk menyertai Segmen Bloglist Mei anjuran blogger bernama Suzlin or call her "Mak Lin" melalui blog beliau www.ceritamak.com.. Penyertaan saya ini boleh dianggap last minute kerana tarikh tutup penyertaan pada 30 April 2018 ini..

 Segmen Bloglist Blog #CeritaMak
Click here : Segmen Bloglist Blog #CeritaMak 
Okay, syarat-syarat penyertaan seperti berikut atau click banner di atas untuk terus ke blog segmen :

1. Like #CeritaMak di Facebook dan Instagram @ceritamak.
2. Buat 1 entri bertajuk "Segmen Bloglist Blog #CeritaMak" dan letakkan banner di atas berserta backlink ke entri ini (dan letak blog Mak dalam bloglist anda juga) - sila rujuk Blogger Directory dalam blog saya ini.
3. Jangan lupa letak URL penyertaan anda di ruangan komen [POST INI]

Tempoh terima link penyertaan sehingga 30 April 2018, jam 8 malam. SEMUA blog peserta akan dimasukkan ke Bloglist Mei blog #CeritaMak selama sebulan bermula 1 Mei 2018.

Jom join segmen ini tanda sokongan kepada rakan blogger Mak Lin..



Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,
I am LZ

Sunday, 22 April 2018

SELAMAT HARI LAHIR & ERTI PERSAHABATAN

Sunday, April 22, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Hujung minggu hampir ke penghujung, cepat sungguh masa berlalu.. Minggu lepas pecah rekod.. Pecah rekod sebab hampir seminggu saya tidak membuat post dan masih belum diberi kesempatan untuk membalas komen-komen pembaca dalam post lalu.. In shaa Allah saya akan cuba balas dalam masa terdekat..

Minggu lepas adalah minggu yang sangat sibuk.. Sibuk dengan tugasan hakiki di pejabat.. Mental dan fizikal letih I tell you.. Bila ada kes untuk dibicarakan secara tak langsung banyak persediaan perlu dibuat.. Setiap kes yang difailkan tidak mengira berapa jumlah tuntutan, semua harus ditangani dengan serius.. Matlamat saya, kes mesti berjaya.. Apa yang memenatkan bila berdepan dengan karenah manusia, ianya tak semudah yang disangka.. Tak mampu diungkap dengan kata-kata, namun berbaloi apabila segala usaha, penat lelah semua diakhiri dengan pengakhiran yang baik.. Terima kasih kepada rakan-rakan yang dipanggil sebagai saksi, mereka telah memberikan kerjasama yang sangat baik.. Lepas office hour terima mesej dari bos : "Good job for R..... M......'s case today. Tahniah!".. I just replied : "Alhamdulillah.."

Busy me.. Masih banyak fail menanti..
Dalam kesibukan, sedikit masa perlu diperuntukkan untuk menyambut birthday Kak Nora, salah seorang #ganglunch. Birthday Kak Nora jatuh pada 19 April 2018 lalu..

Happy Birthday to you..
Kami sambut di Kenny Rogers Roasters, AEON Seremban 2 during lunch hour.. Pesanan menu di Kenny Rogers Roasters sangat terhad jadi saya setia dengan menu biasa..  


Kenny Rogers Roasters
Kenny Rogers Roasters guna menu baru sekarang, bukan lagi menu tebal seperti album gambar.. Bila cetak menu baru maka harga pun baru.. Ada beberapa menu kegemaran terdapat sticker - "not available", tak tahu untuk tempoh sementara atau selamanya.. 



Berikut adalah makanan yang kami pesan.. Menu biasa apabila ke Kenny Rogers Roasters :

Kenny Rogers Roasters ice cream & meals
Setiap seorang ordered menu yang sama cuma kami tambah aiskrim sebab dessert untuk birthday girl yang akhirnya kami kongsi bersama, ambil berkat orang yang diraikan gituuuu..

Sambutan birthday Kak Nora lewat sehari sebab pada hari tersebut Kak Nora cuti.. Tahun ini kami sepakat bagi Kak Nora set perfume dari Elianto sebagai tanda ingatan.. 



Related post : Elianto make-up haul

Elianto perfumes
Dalam group #ganglunch, Kak Nora paling senior..  Bawah pula gambar kami #ganglunch.. Kami gelar #ganglunch sebab inilah ahli tetap bila keluar lunch. Saya sama department dengan Pn. Yan dan Mrs. A manakala Kak Nora, Yus dan Naddy lain department.. Kami berkumpul bila waktu lunch sahaja.. Dari sinilah timbul #ganglunch and we have WhatsApp group too ;-)

#ganglunch - Atas kiri : Kak Nora, Pn. Yan, Naddy | Bawah kiri : Yus, LZ, Mrs. A
ISTILAH BEST FRIEND / FRIENDSHIP PADA SAYA 

Apabila sebut best friend atau friendship, pada saya ianya membawa maksud yang sangat bermakna.. Making a friend and maintaining a friendship are two different things. Prinsip saya apabila berkawan bukan untuk sementara atau sehari dua tetapi kalau boleh selama-lamanya, friends for a lifetime.. Kawan juga bukan 'ada makna' tetapi ikhlas dari hati, seperti quote di bawah :

"We have three types of friends in life : Friends for a reason, friends for a season and friends for a lifetime." - Manakah satu anda?

Sesiapa kenal saya tentu tahu, saya jenis tak suka orang mengungkit masa silam saya sebab ianya bukan sesuatu yang indah untuk dikenang.. Don't ever use someone's past against them. Mengapa saya tak suka? Secara logic, saya dah berubah dari buruk kepada lebih baik, so kenapa cuba cabar saya untuk ulangi zaman kurang matang dan berperangai buruk yang telah lama saya tinggalkan? It's hurt okay bila orang cuba 'mengingatkan' saya kepada zaman itu.. Mengungkit masa silam seseorang bukanlah gurauan ianya seolah mempersendakan.. Be careful who you share your weaknesses with, some people can't wait for the opportunity to use them against you.

Lagi satu perselisihan faham bukanlah sesuatu yang perlu dibanggakan atau memori indah untuk dikenang.. Saya  hulur kemaafan bukan untuk diperlekehkan. Saya juga ada ego tapi saya tak tunjuk. If I treated you, the way you treated me, you definitely would hate me.. Matlamat saya hanya perdamaian dengan mengenepikan ego. Saya berusaha buang jauh dan padam dari ingatan. Tolong jangan ungkit lagi. Bila diungkit sedikit sebanyak menyakitkan hati serta menganggu emosi, a real friend wouldn't do that. 

Overall, respect people's feelings. Even if it doesn't mean anything to you, it could mean everything to me. A tongue has no bones but it can break a heart, remember that... 

Persahabatan juga memerlukan kepercayaan, pengorbanan, give and take, berkongsi segala susah dan senang bukan hanya ada ketika senang.. Sometimes we expect more from others because we would be willing to do that much for them. Some friends are only around when they want something from you but are never there when you need something from them.. Kawan begini memang tak akan kekal lama..

Bestfriend
Alhamdulillah, saya dikelilingi dengan rakan-rakan yang baik dan memahami tak kira lama atau baru.. Boleh saya katakan semua sahabat saya kekal sehingga kini even dah 20 tahun tak jumpa.. Kami masih keep in touch dan jika memulakan sesuatu conversation seolah-olah baru semalam jumpa padahal dah bertahun lama tak bersua muka. Itulah keistimewaan sahabat yang memang 100% kenal isi hati masing-masing.. Semoga persahabatan yang dibina berkekalan selama-lamanya, in shaaa Allah.. 

Okay, begitu cerita saya sepanjang minggu lalu dan pendapat saya tentang persahabatan.. Saya percaya masing-masing ada pendapat berbeza.. So jangan segan silu untuk menyatakan pendapat pembaca mengenai persahabatan sebenar di ruangan komen di bawah..




Thanks for reading.. Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeeee..


Regards,
I am LZ


Saturday, 14 April 2018

KES JENAYAH : AKIBAT DENDAM

Saturday, April 14, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Hari ini saya ingin berkongsi tentang satu lagi kes jenayah yang boleh dijadikan ikhtibar kepada kita.. Sebelum itu, sila ambil maklum bahawa setiap perkongsian saya ini bukan untuk memprejudiskan mana-mana pihak tetapi sebagai ikhtibar kepada pembaca semua.. 

 

LATARBELAKANG KES

Terdapat 2 tertuduh dalam kes ini di mana setiap satu menghadapi satu pertuduhan di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan tetapi pihak pendakwa mengemukakan pertuduhan pindaan yang mengandungi satu tuduhan pilihan di bawah Seksyen 304 Kanun tersebut seperti berikut:

Pada 19 Januari 1996 lebih kurang jam 12.15 tengah hari telah bersama-sama menyebabkan kematian ke atas seorang perempuan berusia 50 tahun di sebuah rumah tidak bernombor dengan niat menyebabkan kecederaan yang berkemungkinan besar mendatangkan kematian dan dengan itu telah melakukan kesalahan yang boleh dihukum di bawah Seksyen 304 (Bahagian Pertama) Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan.

Pertuduhan tersebut telah dibacakan secara berasingan dan diterangkan kepada kedua-dua tertuduh dan mereka menganguk faham. Kemudian mereka mengaku salah dengan pertuduhan pilihan.

KRONOLOGI KES

Pada 20 Januari 1996 mayat si mati telah dihantar ke hospital besar untuk dibedah siasat dan sebab kematian adalah "multiple stab injuries to the chest, lungs and heart".

Hasil siasatan polis, seorang lelaki berumur 17 tahun 8 bulan telah ditangkap - Tertuduh Kedua. Pada 23 Januari 1996 semasa dalam tahanan polis Tertuduh Kedua telah memberi maklumat kepada pihak polis berkenaan sebilah pisau yang digunakan olehnya untuk menikam si mati. Pisau tersebut telah didapati tergantung di tepi dinding dalam bilik rumah Tertuduh Kedua. Pisau itu serta sebilah parang telah dirampas oleh pihak polis dan dihantar ke Jabatan Kimia Petaling Jaya. Mengikut laporan kimia pisau yang ditunjukkan oleh Tertuduh Kedua ada kesan darah manusia.

Pada 26 Januari 1996 Tertuduh Kedua telah membuat pengakuan bahawa dia serta ayahnya terlibat dalam kematian si mati. 

Pada 25 Januari 1996, hasil siasatan polis Tertuduh Pertama telah ditangkap. Tertuduh pertama merupakan bapa kepada Tertuduh Kedua dan tinggal bersama-samanya.

KEJADIAN BUNUH

Dalam kes ini Tertuduh Kedua telah lama menyimpan dendam terhadap si mati. Menurut Tertuduh Kedua, si mati sering menuduhnya mencuri barang jika ada kehilangan sesuatu miliknya. Perasaan ini juga disebabkan oleh si mati yang selalu mengeluarkan kata-kata kesat terhadap ibunya.

Pada 19 Januari 1996 kedua-dua tertuduh telah masuk ke rumah mangsa (si mati). Masa itu Tertuduh Pertama membawa sebilah pisau dan Tertuduh Kedua pula membawa sebilah parang. Semasa itu mangsa sedang baring atas katil di biliknya. Mangsa telah terjaga dari tidurnya dan telah menjerit "tolong!! tolong!!...". Pada masa itu juga Tertuduh Pertama dengan diikuti Tertuduh Kedua telah menikam mangsa. Mangsa telah meninggal dunia akibat tikaman mereka. Kedua-dua tertuduh kemudiannya melarikan diri dari rumah mangsa.


LATARBELAKANG KEDUA-DUA TERTUDUH

Tertuduh Pertama
Tertuduh Pertama adalah bapa ke pada Tertuduh Kedua dan berumur 33 tahun serta tidak begitu sihat. Tertuduh Pertama telah bekerjasama penuh dengan pihak polis sepanjang kes ini berjalan serta telah membuat pengakuan bersalah iaitu bersama-sama dengan Tertuduh Kedua menyebabkan kematian dalam kes ini.

Tertuduh Kedua
Tertuduh Kedua tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah. Kesalahan ini adalah kesalahan pertama Tertuduh Kedua. Memandangkan umur Tertuduh Kedua semasa melakukan kesalahan adalah di bawah umur maka YA Hakim memerintahkan supaya satu Laporan Akhlak disediakan ke atasnya. Laporan Akhlak Tertuduh Kedua diterima daripada Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat Daerah. 

Laporan Akhlak tersebut menunjukkan bahawa tertuduh terdiri dari lingkungan sederhana. Ibubapa Tertuduh Kedua adalah penoreh getah yang mempunyai 11 orang anak dan Tertuduh Kedua adalah anak ke-9. Tertuduh Kedua belajar sehingga Tingkatan 3. Sebelum ditangkap bersabit dengan kes ini Tertuduh Kedua menerima gaji RM420.00 sebulan sebagai pekerja kilang.Tertuduh Kedua seorang anak yang baik dan taat kepada ibubapanya. Tertuduh Kedua juga ada menyumbangkan RM100.00 dari wang gajinya kepada ibu dan membayar bil-bil yang perlu dibayar.

Hobi dan Pergaulan - Tertuduh Kedua seorang anak yang baik. Pada hari minggu jika tidak bekerja Tertuduh Kedua selalu membantu keluarga menoreh getah. Pada sebelah petang kebiasannya Tertuduh Kedua keluar bermain sepak takraw di balairaya kampung tersebut atau bersiar-siar bersama kawan-kawannya. Walaupun Tertuduh Kedua mempunyai ramai rakan sebaya tetapi masih menjaga pergaulan. Jika keluar rumah Tertuduh Kedua sentiasa pulang dalam tempoh yang dibenarkan oleh ibubapanya.

Pandangan Pegawai Akhlak

Tertuduh Kedua seorang anak yang baik tetapi bersifat pendendam. Tertuduh Kedua rasa tercabar apabila dituduh pencuri dan bila ibu bapanya dilemparkan dengan kata-kata kesat. Dengan itu Tertuduh Kedua bertindak di luar batasan. Walaubagaimana pun Tertuduh Kedua telah rasa menyesal dan kejadian ini merupakan detik hitam dalam hidupnya serta berjanji tidak akan melakukan perkara seperti ini lagi. 

Memandangkan kes ini berlaku ketika Tertuduh Kedua masih di bawah umur serta sebelum ini tidak pernah memiliki rekod jenayah maka amatlah wajar hukuman Tertuduh Pertama dipertimbangkan untuk diringankan sedikit.

ULASAN YA HAKIM

Dalam kes seorang dewasa yang muda sehingga ini telah berkelakuan baik di mana kesalahan pertamanya pada dasarnya tidak terlalu berat, langkah yang sesuai adalah untuk meletakkannya di bawah pengawasan. 

Seksyen 15(2) Akta Mahkamah Juvana 1974 memperuntukan bahawa:

"Tiada seorang pun orang muda boleh dihukum penjara atau diperintah supaya dipenjarakan jika ia boleh diuruskan dengan sesuai dengan cara lain samada dengan percubaan, denda atau ditempatkan di suatu tempat tahanan, sekolah telah diluluskan atau Sekolah Henry Gurney atau selainnya."

Jika kesalahannya terlalu berat yang memerlukan pemenjaraan, maka satu hukuman penjara hendaklah dikenakan yang akan berkesan bukan sahaja kepada pesalah, malah juga menjadi penghalang dan yang mana akan memberi Jabatan Penjara peluang untuk membetulkan kesilapan pada sifat dan perangainya.

Cara bagaimana kesalahan dalam kes ini dilakukan menunjukkan bahawa kedua-dua tertuduh telah menyerang mangsa tanpa perasaan timbang rasa. Kesalahan telah dilakukakn secara kejam, dirancang dan dengan ganas. Mereka telah pergi ke rumah mangsa, seorang bersenjatakan sebilah pisau dan seorang lagi bersenjatakan parang. Mereka telah menikam mangsa semasa sedang tidur. Gambar-gambar foto dan Laporan Bedah Siasat menunjukkan luka-luka begitu dalam. 

Dalam keadaan sedemikian, YA Hakim berpendapat bahawa Tertuduh Kedua tidak boleh dengan sewajarnya diuruskan dengan cara lain sepertimana dalam Seksyen 15(2) Akta Mahkamah Juvana 1947 melainkan dengan dikenakan satu tempoh penjara.

HUKUMAN
  
Setelah mempertimbangkan segala prinsip-prinsip yang boleh digunapakai, fakta-fakta kes dan kedua-dua tertuduh telah mengaku salah dan tiada sabitan jenayah lampau serta mengambilkira umur masing-masing, YA Hakim telah mensabitkan kedua-dua tertuduh hukuman 10 tahun penjara setiap seorang.

YA Hakim mengenakan hukuman penjara untuk tempoh sama panjang ke atas kedua-dua tertuduh kerana mereka berdua telah melakukan jenayah ini dengan kaedah dan keganasan yang sama. Keadilan bukan kepada Tertuduh-tertuduh sahaja, ia juga bererti keadilan kepada si mati dan masyarakat.

Apa pendapat pembaca mengenai kes ini? Mungkin boleh kongsi ikhtibar atau pengajaran yang diterima setelah membaca kes pembunuhan begini atau apa sahaja yang terlintas untuk dikongsi bersama.. Terima kasih atas setiap komen yang diberikan..
 


Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,
I am LZ


Friday, 13 April 2018

SEGMEN : MAKING A BLOG LIST BY BLOG SIQAHIQA

Friday, April 13, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Pada hari yang penuh baraqah ini semoga kita dipermudahkan segala urusan, diluaskan pintu rezeki dan dirahmatiNya selalu, aminnn.. Terasa lama takde new post, blog post terakhir Resepi Ketam Masak Lemak Cili Padi Simple dan Sedap masih terpapar di blog ini sejak Isnin lalu.. Malah masih belum berkesempatan untuk membalas komen rakan-rakan blogger di blog post Koleksi Buku-Buku Kesayanganku onwards.. Really sorry but I'll catch up soon..

Namun dikesempatan ini saya curi-curi masa untuk sertai segmen anjuran rakan blogger tersayang, Siqahiqa.com..
Segmen : Making Bloglist by Blog Siqahiqa
Segmen: Making A Blog List by Blog Siqahiqa
Saya copy bulat-bulat apa yang dinyatakan dalam blog Siqahiqa untuk memudahkan peserta melainkan saya edit numbering syarat-syarat tersebut (from the original post i.e 1, 2, 2, 6)..

Syarat penyertaan senang je. Sepantas kilat korang boleh buat :D 

1. Follow Blog Siqahiqa
2. Follow Facebook page BLOG SIQAHIQA
3. Copy banner dan buat satu entri bertajukSegmen: Making A Blog List by Blog Siqahiqa. (please backlink). 
4. Publish entri anda dan tinggalkan link pada ruangan komen di sini.

Senang je kan? Segmen ini akan berlangsung selama sebulan dari 3 April 2018 hingga 3 Mei 2018.

Apa yang sangat menarik mengenai segmen ini iaitu tidak ada pemilihan blog untuk dimasukkan ke dalam blog list Siqahiqa.com. Semua peserta segmen berpeluang tersenarai dalam blog list beliau selama-lamanya. On top of that, seorang Blogger Bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah misteri.. 

You are so generous my dear Siqah.. Semoga diluaskan lagi rezeki Siqah dalam apa jua sumber termasuk dalam dunia blogging..


So saya menyeru semua pembaca supaya sama-sama meramaikan penyertaan dan support segmen Siqahiqa.com ini..




Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,
I am LZ

Monday, 9 April 2018

RESEPI KETAM MASAK LEMAK CILI PADI SIMPLE DAN SEDAP

Monday, April 09, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Al-kisah hari ini nak share Resepi Ketam Masak Lemak Cili Padi Simple dan Sedap.. Jangan risau resepi saya mesti simple dan pasti sedap.. Saya jenis malas masak resepi complicated.. Harap ibu-ibu yang semestinya sudah pakar dalam masakan tak complaint cara saya sebab ada sesetengah tak suka cara shortcut dan tak cukup syarat begini, huhuhu.. Pada saya, janji ada ramuan asas dan rasa pun boleh tahan sedap, layannn.. 

Siapa suka makan ketam kita gang.. Apa sahaja menu berasaskan ketam menjadi kegemaran saya. Untuk pengetahuan, menu ketam ni masakan saya minggu lepas, sekadar menambah koleksi resepi dalam blog ini, so saya share di sini.. Manalah tahu boleh jadi ilham kepada ibu-ibu yang sudah ketandusan idea, hehehe

Let's get started..

Recipe Ketam Masak Lemak Cili Padi

RESEPI KETAM MASAK LEMAK CILI PADI SIMPLE DAN SEDAP

Bahan-Bahan
4 ekor ketam saiz sederhana - cuci bersih dan tos.
(Ketuk sepit ketam hingga pecah sedikit supaya kuah meresap dan senang dimakan)
1 kotak kecil santan kelapa
5 biji cili padi
1/2 biji bawang merah besar
Sedikit belacan 
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit asam jawa
Garam
Gula


Sila rujuk gambar di bawah untuk cara-cara memasak:

Kisar cili padi, bawang merah besar dan belacan. Masukkan bahan kisar bersama santan cair dan sedikit serbuk kunyit ke dalam periuk. Masak hingga mendidih
Apabila sudah mendidih, masukkan ketam dan tambah sedikit air, kacau sekali sekala di atas api sederhana
Bila kuah mendidih, masukkan santan pekat. Adjust api perlahan, masukkan sedikit asam jawa, garam dan gula. Sebelum off api rasa dulu bila okay sedia untuk dihidang. 
Siap! Ketam masak lemak cili padi sedia dihidang.
Kalau suka boleh tambah kacang panjang.. Ada sesetengah resepi letak serai, daun limau purut dan daun kunyit, semua itu optional bergantung kepada cara masing-masing... 

Okay begitulah simple recipe, ketam masak lemak cili padi. Walaupun simple tapi sedap. Memanglah boleh kata sedap sebab saya ni jenis cerewet makan tau, hehehe.. Sesiapa yang baru berjinak-jinak dengan dunia masakan pun boleh cuba resepi ini.. Selamat mencuba!





Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,
I am LZ

Friday, 6 April 2018

JAGA LISAN DAN PERASAAN

Friday, April 06, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Alhamdulillah kerana kita masih diberi kesempatan untuk melaksanakan segala urusan dan aktiviti harian.. Hari ini saya ingin kongsi tentang kaitan lisan dan perasaan.. Apa kaitan antara lisan dan perasaan? Lisan ialah pertuturan manakala perasaan pula lahir dari hati seseorang.. Malah kecantikan seseorang juga diukur bukan hanya pada kecantikan luaran tapi kecantikan dalaman termasuk adab sopan dan tutur kata..
Saya kongsi di bawah ini posting nukilan saudara Khairul Hakimin Muhammad di Facebook beliau mengenai perasaan seseorang yang tercalar disebabkan lisan individu lain :

"Syahdu pula bila baca satu status rakan baru saya di Facebook.

Kami baru bertemu baru-baru ini di kafe, orangnya ceria dan sangat baik. Baru saya tahu yang beliau belum dikurniakan zuriat melalui statusnya tadi.

Katanya, beliau baru berjumpa dengan seorang kenalan lama dan kawan beliau itu mengata secara berdepan tentang tubuh beliau serta terus sinikal membuat andaian bentuk tubuh puan ini yang tidak berubah dari zaman beliau berkenalan, menjadi penyebab puan ini belum mendapat zuriat.

Beliau meluahkannya di Facebook beliau.

Kawan-kawan yang baik, tak kiralah kita berkawan sampai tahap mana, ada batas yang kita kena jaga. Iya, boleh kasar, boleh cakap apa sahaja, namun apabila sudah berumur, kena tahan dan sabar dalam berbicara.

Bab nikah kahwin, bab isteri / suami meninggal kemudian kahwin baru, bab anak, bab pasang 2-3 bini, apabila sudah menjengah umur 40-an, suasana gurau itu bukannya seperti biasa.


Saya masih ingat pergi ke sebuah ceramah korporat suatu masa dulu. Seorang ustaz buat lawak tentang suami kematian isteri, lalu si suami nikah lain kerana ‘tak tahan.”

Orang ramai ketawa. Namun ada tokoh yang duduk di barisan paling hadapan menitiskan air mata kerana isterinya baru sahaja meninggal dunia 2-3 minggu sebelum itu.

Di hadapan semua, seorang manusia bangun dan minta ustaz itu minta maaf kepada tokoh tersebut dan bercerita apa yang berlaku. Lalu semuanya tersentak dan terdiam.

Ustaz itu bangun, berjalan sedikit dan duduk seperti duduk di antara 2 sujud mengadap tokoh tersebut, dari jauh saya lihat mereka bersalaman dan berpelukan. Ustaz tadi kembali ke microphone dan meminta maaf di hadapan semua serta terus menamatkan ceramahnya. Sesi kuliah berakhir begitu sahaja. Solat, kemudian bersurai.

Kadang-kadang kita ini hanya pentingkan geli hati orang ramai. Sedangkan kita tak pernah terfikir ada yang terkecil hati malah patah hati dengan gurauan kita. Ingat ini, tak semua perkara boleh dibuat gurauan. Sudah elok berkawan, sebab tak jaga mulut, tak pasal kita bermusuh.

Ruginya kita. Sungguhnya, sesiapa yang tak mahu bercakap benda baik, diam sahajalah.

Kita ini selalu rasa hebat apabila Tuhan beri lebih nikmat. Kahwin awal, rasa hebat. Dapat anak, rasa hebat. Kerja bagus, gaji besar, pandai berniaga, rasa hebat.

Jujurnya, pernahkah terfikir setiap manusia yang rasa diri sendiri hebat itu selalu berbuat jahat kepada orang lain."- Facebook Khairul Hakimin Muhammad

Jadi berhati-hatilah dengan perkataan dan perbuatan, jika sudah melukai hati seseorang bagaikan sebuah paku yang menancap pada kayu walaupun seudah dicabut tetap meninggalkan kesan.
 
Untuk pengetahuan pembaca saya pernah alami situasi di atas, apa yang boleh saya buat hanya berikan senyuman sinis dan berlalu pergi..

God has given us eyes not to insult but to look beyond situations.
Mouth not to criticize but to speak for truth.
Hands not to punish sinners but to give a helping hand.
Ears not to be insensitive, but to hear voice in pain.
EVERYTHING HAS ITS OWN PURPOSE. WE SHOULD USE IT WELL.  

Begitulah perkongsian yang ingin disampaikan.. Semoga ianya memberi manfaat kepada kita bersama.




Kepada sahabat alam maya dan sesiapa yang mengenali saya, maaf andai saya pernah membuat anda terasa hati.. Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,
I am LZ

Monday, 2 April 2018

KOLEKSI BUKU-BUKU KESAYANGANKU

Monday, April 02, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Semalam tiada perancangan ke mana-mana hanya di rumah buat kerja hakiki di samping mendobi.. Itulah rutin harian jika tiada plan.. Bila ada masa luang maka mood untuk susunatur koleksi buku-buku kesayangan pun timbul.. Al-maklum koleksi buku-buku semakin membiak.. Jadi terpaksa pilih buku-buku yang kerap dibaca manakala sebahagian lagi perlu disimpan dalam storage disebabkan kekurangan ruang. Saya tahu kini banyak e-book dihasilkan namun saya tetap suka membeli buku-buku hard copy supaya boleh disimpan lama, agak old school kannn but I like, hehehe ..

Rak Buku Kesayangan
Saya mengekalkan rak buku lama memandangkan saya menyewa rumah di sini.. Jadi rak buku pasang siap lebih mudah untuk proses angkut-mengangkut bila berpindah kelak.. Okay, let me show you buku apa menjadi kegemaran dan kesayangan saya..



Ruang Pertama (Kanan)
Buku-buku dalam ruang ini adalah seperti berikut:

(1) Panduan Belajar Bahasa Inggeris dalam 30 Minit
(2) The ABC's of Networking
(3) Senjata Muslim, Doa, Wirid & Zikir Harian
(4) Children's Pill Guide
(5) Naked in Death by J.D. Robb
(6) Final Appeal by Lisa Scottoline
(7) Critical Judgment by Michael Palmer
(8) The Kill Zone by David Hagberg
(9) Sleeping Arrangements by Sophie Kinsella
(10) Cocktails for Three by Sophie Kinsella
(11) The Wedding Girl by Sophie Kinsella
(12) You Can't Win A Fight with Your Boss by Tom Markert
(13) Imbangkan Kerja Dan Kehidupan Anda
(14) Pemasaran Dengan Cara Meniru 101
(15) Jadilah Wanita Yang Paling Bahagia & Mutiara Untuk Orang Yang Paling Bahagia
(16) Buat Duit Dengan Blog
(17) Buat Duit Dengan Facebook & Instagram
(18) Buat Duit Degan Dropship
(19) Panduan Membelai Diri Indah Di Mata
(20) Kalau Hendak Seribu Daya Nak Ke Tak Nak by Dr. HM Tuah Iskandar al-Haj
(21) Select Edition by Reader's Digest (Book I)
(22) Select Edition by Reader's Digest (Book II)

Ruang Kedua
Ruang kedua meletakkan buku-buku berikut:



(23) The Chemistry Of Death by Simon Beckett
(24) The Associate by John Grisham
(25) The Pelican Brief by John Grisham
(26) The Partner by John Grisham
(27) A Painted House by John Grisham
(28) East Of Desolation by Jack Higgins
(29) Midnight Runner by Jack Higgins
(30) The Fourth Estate by Jeffrey Archer
(31) The Little Blue Book of Marketing
(32) Jadi 'Cool' + Positif Psikologi Suka-Suka 
(33) Chelsea Wives by Anna-Lou Weatherley
(34) Million Dollar Mates Paparazzi Princess by Cathy Hopkins
(35) Million Dollar Mates Catwalk Queen by Cathy Hopkins
(36) The Litigators by John Grisham

Ruang ketiga
 Buku-buku di ruang ketiga seperti berikut:

(37) The Geneva Trap by Stella Rimington
(38) How Long Have You Got by Katie Pearson
(39) Cupcakes at Carrington's Where Life is Sweeter by Alexandra Brown
(40) Oliver Twist Charles Dickens
(41) Detox Your Finances by Justine Trueman
(42) The Truth About You by Melissa Hill
(43) Confessions of a Reluctant Recessionarista by Amy Silver
(44) 30 Hari Mahir Bahasa Inggeris
(45) Jobstreet.com Career Guide
(46) How To Get Happy and Stay Happy At Work by Beth Thomas
(47) Rahsia Pemasaran Facebook 
(48) Creditcard Syndrome by Carol Yip
(49) Confessions of a Shopaholic by Sophie Kinsella 
(50) The Habits of 7 Highly Effectively People by Stephen R. Covey
(51) Ciri Terhebat Blog Wordpress
(52) Understanding Emotional IQ by Dr. Jyotsna Codaty
(53) Blog + Google Adsense = Duit
(54) Smart Memory Techniques to Improve Memory 
(55) How To Understand Business Finance
(56) Your Personality and How To Use It Effectively
(57) Dari Denai Kampung ke Pentas Dakwah oleh Ustaz Kazim Elias
(58) 101 Ways to Develop Self-Confidence

Ruang pertama hingga ketiga menempatkan novel-novel, buku motivasi dan inspirasi serta pengurusan kewangan.

Ruang keempat
Buku-buku di rak keempat pula seperti berikut:

(59) 10-10-10 10 Minutes, 10 Months, 10 Years - A Life Transforming Idea by Suzy Welch
(60) ESQ Emotional Spiritual Quotient by Ary Ginanjar Agustian
(61) Why Men Don't Listen And Women Can't Read Maps by Allan & Barbara Pease
(62) Urus Sendiri SOHO Anda
(63) Rahsia Buat Duit Dengan eBay 
(64) Panduan Memborong di China
(65) Makan Gaji Tetapi Kaya
(66) Membuat Aplikasi Perakaunan dengan Excel
(67) Urus Bisness dengan Google
(68) Rich Dad Poor Dadby Robert T. Kiyosaki
(69) How To Get Rich, Stay Rich & Be Happy by Fred Young
(70) 15 Teknik Efektif Internet Marketing 
(71) Buat Duit Dari Rumah
(72) Syed Mokhtar AlBukhary A Biography
(73) Find You Inner Red Shoes by Mariela Dabbah
(74) Travelog Impian Abadi 
(75) A-Z Blog! Tip Untuk Blogger Wanita
(76) Dealing With Difficult People
(77) Time & Stress Management
(78) Negotiation Skills
(79) Super Better by Jane McGonigal
(80) 168 Hours, You Have More Time Than You Think by Laura Vanderkam
(81) Cash In A Flash

Buku-buku di ruangan ini lebih kepada buku motivasi, berniaga online dan blogging.
 
Ruang kelima
Buku-buku rak kelima adalah seperti berikut:

(82) Company Law
(83) Land Law
(84) Remedies for Torts and Breach of Contract
(85) Law and The Economy
(86) Dictinory of Management
(87) The Mirror Test 
(88) Criminal Law
(89) A Guide To Company's Act 1965
(90) Latin Words & Phrases for Lawyers
(91) Checklists For Solicitors
(92) Contract's Act 1950
(93) Cases On Commercial Law
(94) 7 Keajaiban Adobe Photoshop
(95) Investing Online For Dummies
(96) 1 Hour Web Site 
(97) How To Write And Speak Better

Buku-buku rak kelima ini lebih kepada buku rujukan undang-undang dan komputer.

Ruang keenam
Buku-buku di ruang keenam pula seperti berikut:

(98) English Language Dictionary
(99) Akta Probet Dan Pentadbiran 1959
(100) Akta Distres 1951
(101) Civil Law Act, 1956
(102) Consumer Protection Act 1999
(103) Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan Dan Pelesenan) 1966
(104) Kanun Keseksaan 
(105) Basic Accounting
(106) Menguasai Internet
(107) Membina Laman Web Menggunakan XHTML
(108) Mikroblog Menggunakan Twitter
(109) Tatacara Jahitan Gaun Untuk Si Manja
(110) Langkah Demi Langkah Belajar Menjahit
(111) Oh, Mudahnya Buat Baju Kurung
(112) Tatacara Jahitan Blaus Yang Menawan
(113) Decorating with Dried Flowers
(114) Idea Bekal Ke Sekolah Menu Asia
(115) Prinsip Akaun
(116) English For Legal Professionals by Oxford University Press
(117) Simply Beautiful Rubber Stamping 
(118) Panduan Membuat Pakaian
(119) Scrapbooking Your Children
(120) Memory Makers Great Scrapbooks, Ideas, Tips & Techniques

Buku-buku di ruang keenam ini lebih kepada koleksi hobi saya suatu masa dahulu iaitu menjahit, menghias bunga dan scrapbooking selain buku rujukan undang-undang serta pengaturcaraan komputer.

Currently saya sedang baca buku bertajuk The Science of Getting Rich by Wallace D. Wattles dan Cash Flow Untuk Wanita hasil tulisan Shamsuddin Kadir dan Ain Muhammad, masih belum diletak di rak buku.




Begitulah antara koleksi buku kesayangan saya..Kebanyakan koleksi buku-buku tersebut berkisar tentang motivasi diri, inspirasi dari tokoh-tokoh berjaya, kaedah pengurusan kewangan, pengurusan perniagaan online dari pemasaran hingga kawalan kewangan di samping buku zaman belajar undang-undang.. Buku undang-undang nampak uzur al-maklum dah bertahun lama digunakan..  Novel pula saya suka baca genre fiction berunsur santai, koleksi best seller, true story, thriller dan jenayah.


Okay, bagaimana pula anda? Ada tak buku-buku kesayangan yang sentiasa dalam simpanan? Sudi-sudilah kongsi di sini..

Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,
I am LZ