Sunday, 29 July 2018

TIPS : CARA MUDAH CUCI HANDBAGS

Sunday, July 29, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Yuhuuuu buat apa hujung minggu begini? Apa plan hari ini? Saya tak ada plan ke mana-mana hanya di rumah mendobi dan kemas rumah.. Projek decor Ikea still in progress.. Masih ada beberapa perabot yang belum dibeli.. Kita tunggu semua lengkap baru boleh tunjuk end result okay.. Tungguuu, hehehehe

Hari ini saya gigih membersihkan handbags yang ada.. Sudah tiba masa handbags saya perlukan perhatian.. Saya pernah nyatakan, saya ni memang suka handbags selain kasut.. Ada antara koleksi bags terdiri dari designer handbags seperti authentic Louis Vuitton, Fendi dan Gucci.. Saya beli dari duit gaji, kumpul sedikit demi sedikit, demi mendapatkan beg idaman.. Setelah 'meleburkan' duit membeli designer handbags yang bukan murah harganya (for me) jadi kenalah jaga untuk memastikan bags sentiasa berada dalam keadaan baik.. Tambahan pula bukan mudah untuk dapat semua itu, huhuhuhu

Kebanyakkan designer handbags 'manja', perlu penjagaan rapi.. Contoh jenama Louis Vuitton, sebahagian bags jenama ini diperbuat daripada kulit. Silap sikit mungkin boleh jahanam bags tersebut.. Demi penjimatan ada antara bags (saiz kecil) seperti wristlet saya bersihkan sendiri.. Saya akan hantar ke bag spa jika bags tersebut betul-betul kotor dan perlu major treatments... Gituuu.. 

Okay, berikut bahan-bahan yang saya gunakan :

Cara membersihkan Bag
Bahan-bahan
Saya guna : 

Towels serap air
Multi-purpose foam cleaner yang boleh digunakan pada permukaan kulit, fabric,vinyl
Baby wipes - alcohol and paraben free 
Polish n' Shine - metal polish
Berus gigi baharu 

Bahan-bahan boleh didapati dari Mr. DIY dan kedai hardware.. Tetiba ada suara sumbang : "Eleh beg harga beribu tapi beli barang kat Mr. DIY." hehehehe Jangan kata saya kedekut tapi inilah cara bijak berbelanja.. jimat kalau hasil sama dengan barang di Ace Hardware mengapa bayar lebih? kann..kannn...


Bagi tujuan blog post ini saya gunakan Louis Vuitton Epi-Leather Pochette. Mula-mula alas permukaan wristlet dengan towels untuk elak calar. Kemudian lap seluruh permukaan wristlet dengan baby wipes untuk tanggalkan habuk. Spray multi-purpose foam cleaner ke atas permukaan wristlet tersebut.. Elok spray pada permukaan kecil dahulu untuk test sama ada permukaan wristlet tersebut mampu bertindakbalas dengan detergent tersebut dengan baik atau sebaliknya. Kalau okay, carry on - ambil berus gigi dan gosok permukaan wristlet tersebut dengan lembut dan manja, kata sayang beg.

Designer Handbags
Langkah 1
Lihat gambar di atas, foam nampak berubah warna dari putih ke warna coklat perang.. Multi-purpose foam cleaner ni mampu menanggalkan kotoran secara mendalam dan membuang segala bau yang kurang menyenangkan. Senang cerita bau kepam pun hilang hehehehe.. Ulang langkah di atas ke seluruh permukaan wristlet sampai dapat warna asal. 

Tips : Untuk menghilangkan bau, masukkan beberapa sudu baking soda ke dalam pouch dan letakkan di dalam beg untuk beberapa hari dalam keadaan tertutup. Baking soda mampu menyerap bau yang kurang menyenangkan.

Ini perbezaan antara sebelum dan selepas wristlet dibersihkan :

Cara bersihkan designer bags
Perbezaan
Bahagian dalam wristlet ini saya lap dengan baby wipes or (mild detergent) sahaja kerana tiada kotoran degil.. 

Inside Louis Vuitton Epi-Leather Pochette
 Jemur wristlet tersebut di bawah cahaya teduh lebih kurang sejam or allow to dry naturally..

How to clean a designer bags
Outcome
Tadaaaaaaa, beginilah hasil wristlet yang telah bersih.. daku gembira.. 
Sedap mata memandang, hehehe.. Untuk permukaan beg yang diperbuat daripada kulit, elok sapu dengan leather conditioner to treat the leather. 

Cara ini boleh digunapakai kepada beg-beg lain bukan hanya beg berjenama.. Percaya atau tidak kebanyakkan designer handbags saya masih dalam keadaan baik walau ada antaranya sudah berusia lebih dari 10 tahun, sangat berbaloi-baloi.. 

Sekarang pada saya cukuplah sekadar handbags yang ada.. Bila dah berumur ni passion memiliki designer handbags baharu juga berkurangan, saya ingin lebih focus kepada rumah idaman dan komitment membesarkan anak. Lagi pun keadaan ekonomi dan matawang Ringgit yang kurang baik eloklah berjimat melainkan ada orang sponsor designer handbags baharu (kenyit mata sikit..wink..wink..wink).. Sekarang saya amalkan sebelum membeli I have to talk to myself : Adakah ini kehendak atau keperluan?..

Okay, ini sahaja perkongsian saya.. Jom kongsi cara anda pula.. Bagaimana cara anda jaga dan bersihkan beg kesayangan? Jangan lupa tinggalkan komen di bawah.. Komenlah apa sahaja tentang passion anda..


Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


Wednesday, 25 July 2018

IKEA DECORATION IDEAS UNTUK RUMAH SAYA

Wednesday, July 25, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Apa khabar? Hopefully semua baik-baik belaka, al-maklum sekarang musim buah-buahan dan tak kurang juga musim demam.. So jaga diri baik-baik.. Lately saya busy yang amat.. Busy dengan tugasan hakiki di pejabat dan urusan keluarga.. Berulang-alik hujung minggu dari Seremban ke Muar menguruskan rumah yang ditinggalkan. Penat tak boleh kata hanya boleh rasa sendiri.. Itulah kehidupan.. 

Perangai saya bila sibuk sangat dan stress mulalah saya cari sesuatu yang saya suka buat.. Kali ni tetiba rasa nak ubah susunatur perabot di rumah. Saya cadang nak tukar konsep modern minimalist interior sebab bosan dengan susunatur sekarang yang berkonsepkan 'ikut suka' seperti gambar di bawah:

Rumah saya sewa
Rumah saya tinggal sekarang saya sewa memandangkan saya ada beli rumah di Muar Johor sebelum berpindah dari Kelana Jaya ke Seremban. Rumah sekarang pun tak berapa luas jadi susunatur perabot juga terhad. Silap susun akan rasa sempit dan nampak serabut.

Saya dah study susunatur pilihan dengan menjadikan Google image dan Pinterest sebagai sumber rujukan. Saya ingin gunakan hanya 3 warna iaitu warna perabot putih, sofa merah manakala meja makan warna hitam supaya nampak luas. Pilihan perabot kali ini jenis pasang siap atau DIY yang akan saya beli dari IKEA.. Tambahan pula saya hanya menyewa jadi elok beli jenis pasang siap so bila tiba masa untuk pindah satu hari nanti, boleh reassemble. Takde la mengangkut perabot-perabot besar ke sana ke mari, huhuhu.

So apa perabot IKEA pilihan saya dan bagaimana susunatur modern minimalist interior yang saya maksudkan? Jom kita explore satu persatu.


1. IKEA MICKE DESK 
Ikea Micke Desk


Meja dan cermin ni I already bought earlier so saya akan susun begini. Pakaian yang selalu dipakai akan saya gantung di Ikea Mulig manakala pakaian lain masuk wardrobe :

Ikea Micke Desk Decoration
2. IKEA MALM 3 drawers x 2 units

Ikea MALM
Saya akan susun almari IKEA MALM ini untuk dijadikan home office mengambil ilham decor seperti gambar di bawah:
Ikea MALM Decoration
3. KALLAX Selving unit small
Ikea KALLAX small
Saya akan letakkan KALLAX ini di ruang tengah atau dalam home office untuk barang-barang yang sesuai :

Ikea KALAX small decoration
4. KALLAX Shelving unit with 2 inserts
KALLAX Shelving unit with 2 inserts
Saya akan susun handbags dalam ruangan ini supaya mudah dicapai dan buat pilihan. Buat masa ini tiada storage khas untuk handbags. Saya letak semua handbags dalam dust bag masing-masing dan susun atas almari. Untuk pengetahuan saya suka tukar-tukar handbag ikut occasion dan pakaian.. Manusia cerewet memang begitu, huhuhu.  Ilham decor seperti di bawah.

Kallax shelving unit decoration

5. IKEA BILLY BOOKCASE with glass door

IKEA BILLY BOOKCASE with glass door
Koleksi buku-buku saya pula semua akan saya susun dalam IKEA Billy Bookcase ini. Saya suka Billy Bookcase with glass door sebab cermin kaca menghalang buku-buku tersebut berhabuk, tambahan pula saiz almari ni kurus tinggi so tak banyak guna ruang, I like it so much!
IKEA BILLY BOOKCASE with glass door decor
6. IKEA TRONES
IKEA TRONES decor
Berikut ilham decor untuk kasut. Kasut saya juga tak kurang banyak sampai husband pernah tegur :  "Saya peliklah, kaki sepasang tapi kasut berpuluh pasang agak-agak bila nak pakai semua tu?" hehehe no comment! 

Saya jenis akan beli kasut bila saya suka bukan saya cari. Kalau cari memanjang tak dapat yang sesuai. Contoh : Window shopping tiba-tiba nampak kasut yang berkenan di hati, saya terus beli. Satu lagi, barang-barang saya... tak kira pakaian, handbags, kasut atau buku, saya akan jaga dengan rapi. Selalunya barang-barang tersebut tahan lama..

Selain dijadikan tempat simpan kasut, Ikea Thrones ini juga boleh dihias dengan pasu bunga hidup kecil di atasnya atau apa sahaja mengikut kesesuaian.
IKEA TRONES decor
Begitulah ilham IKEA decoration untuk rumah saya. Hasil dekorasi nanti saya akan kongsi dengan pembaca semua.. Tunggguuuuuuu...


Okay itu sahaja.. Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byee..

* photos credit to Google Images & Pinterest


Regards,


Friday, 20 July 2018

KES JENAYAH : JANGAN TERPERANGKAP MENJADI KELDAI DADAH

Friday, July 20, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Semoga semua pembaca blog ini sihat hendaknya.. Hari ini saya cuti sebab ada urusan yang perlu diselesaikan.. Jadi di kesempatan ini saya mengambil peluang untuk berkongsi satu lagi kes jenayah yang berlaku untuk dijadikan ikhtibar kepada kita semua.. 

Kali ini kes keldai dadah atau drug trafficking.. Saya ketengahkan kes jenayah ini kerana ada antara rakan bloggers saya travelers atau bekerja yang sering ke luar negara. Saya tak mahu perkara begini terjadi kepada mereka kerana kebanyakkan mangsa mengatakan bahawa mereka tak tahu diperalatkan sebagai keldai dadah.. So mereka yang sering ke luar negara kena alert dengan kes begini dan bagaimana ianya boleh memerangkap si pembawa.. Adakah mengatakan "tak tahu" boleh terlepas dari hukuman? Bagaimanakah kes seperti ini boleh berlaku dan bagaimana pula perbicaraan dari sudut undang-undang? 

Jom kita baca kisah selanjutnya..

Kes Jenayah : Keldai Dadah or Drug Trafficking
LATARBELAKANG KES

Perayu (pesalah), seorang wanita telah pada 21.06.2013 lebih kurang pukul 11.00 pagi, di Balai Ketibaan, Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi ("LTAL") telah didapati mengedar dadah berbahaya iaitu methamphetamine seberat 2,097.2 gram dan dengan itu telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya ("ADB") 1952 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 39B(2) Akta yang sama.

KES PENDAKWAAN

Perayu ialah penumpang pesawat yang baru tiba di LTAL melalui penerbangan dari New Delhi, India dan transit di Lapangan Terbang Antarabangsa, Kuala Lumpur. Selepas melepasi pemeriksaan kastam di Balai Ketibaan LTAL, perayu telah meletakkan beg galas yang dibawanya ke atas mesin pengimbas dan pegawai kastam bertugas ketika itu, Ali (bukan nama sebenar) mengesan imej yang mencurigakan. Ali mengarahkan perayu mengosongkan beg tersebut dan hasil imbasan ke atas beg yang dikosongkan itu masih menunjukkan wujudnya imej yang sama. Ali memaklumkan perkara tersebut kepada pegawai kastam dari Bahagian Penguatkuasaan, Siva (bukan nama sebenar).

Hasil pemeriksaan fizikal ke atas beg, Siva mengesan satu ruang tersembunyi yang ditutup dengan jahitan. Siva membuka ruang jahitan tersebut dengan menggunakan pisau dan menjumpai satu bungkusan aluminium yang di dalamnya berisi hablur kristal disyaki dadah. Siva kemudiannya mengalihkan hablur kristal tersebut ke dalam 4 plastik lut sinar yang berasingan.

Keterangan ahli kimia, Faezah (bukan nama sebenar), mengesahkan bahawa hablur kristal tersebut mengandungi dadah berbahaya jenis methamphetamine seberat 2,097.2 gram. Methamphetamine tersenarai dalam Jadual Pertama ADB 1952.

PEMBELAAN PERAYU

Perayu menyatakan dia bekerja dengan seorang majikan bernama "Watty" (bukan nama sebenar) di mana tugasnya adalah untuk membawa dan menyerahkan barangan kepada pelanggan Watty. Pada 17.6.2013, Perayu dan Watty telah pergi ke New Delhi, India atas urusan pekerjaan. Pada 21.6.2013, Perayu kemudiannya telah diarahkan oleh Watty untuk pergi ke Langkawi, Malaysia bagi menyerahkan barangan berupa kain sari kepada seorang pelanggan Watty bernama Dina (bukan nama sebenar).

Sebelum ke lapangan terbang New Delhi untuk ke Langkawi, Watty telah membawa Perayu berjumpa dengan seorang lelaki Afrika berhampiran hotel untuk mengambil sari. Lelaki Afrika tersebut telah mengeluarkan pakaian-pakaian Perayu dari beg asal milik Perayu dan memasukkannya ke dalam bag pack yang dibawa oleh lelaki Afrika tersebut. Beg asal Perayu kemudiannya dibuang oleh Watty. Perayu seterusnya ke lapangan terbang dan menaiki pesawat dari New Delhi ke Kuala Lumpur ke Langkawi.

Selepas ditahan oleh pegawai-pegawai kastam di LTAL, perayu telah menerima panggilan telefon daripada Dina tetapi Perayu tidak dibenarkan untuk menjawab panggilan tersebut. Seorang anggota polis Indonesia di Jakarta Timor dan seorang anggota polis Republik Indonesia di Pulau Pinang menyatakan bahawa Watty bukanlah karakter rekaan Perayu tetapi adalah individu yang benar-benar wujud dan merupakan seorang pengedar dadah yang berjaya ditangkap di Indonesia oleh pihak polis Republik Indonesia.

Menurut kedua-dua polis Indonesia tersebut, Watty telah membuat pengakuan bahawa "barang" di dalam beg yang dibawa oleh Perayu adalah miliknya. Perayu tidak mengetahui kandungan sebenar beg yang dibawanya dan Perayu telah diberitahu bahawa beg tersebut hanya mengandungi kain sari untuk diberikan kepada Dina.

Pengakuan Watty telah dirakam melalui telefon bimbit dan rakaman tersebut telah dihantar oleh polis Indonesia melalui applikasi WhatsApp. Polis Indonesia tersebut kemudiaannya memindahkan rakamana video tersebut dari telefon bimbit ke komputer dan dari komputer ke compact disk.
 
FINDINGS HAKIM TERHADAP PEMBELAAN PERAYU

Hakim menolak pembelaan Perayu sebagai "pembawa ikhlas" (innocent carrier") berdasarkan doktrin "wilful blindness" dan pengakuan Watty sebagai pengedar dadah yang sebenar adalah keterangan "hearsay" yang tidak boleh diterima sebagai keterangan kerana pembelaan gagal memanggil Watty sebagai saksi untuk memberi keterangan.

Menurut YA Hakim, dalam kes ini Perayu bukanlah innocent carrier terhadap dadah di dalam beg tersebut. Bedasarkan keterangan pembelaan sendiri dan keadaan kes ini, Perayu sepatutnya mempunyai rasa syak ke atas kandungan di dalam beg tersebut dan seterusnya memeriksa beg tersebut. Kenapa perlu barang-barang Perayu dimasukkan ke dalam beg yang baru diberikan tersebut sedangkan barang yang diberikan hanya sedikit sahaja. Ini ditambah lagi keterangan Perayu sendiri bahawa Watty telah membuang beg yang dibawa oleh Perayu. Dalam keadaan ini secara munasabah Perayu tentu akan rasa syak tentang apa sebenarnya yang dibawa dalam beg tersebut dan seharusnya dia memeriksa beg itu. Perayu mempunyai peluang untuk memeriksa beg yang dibawanya kerana dia mempunyai masa dan peluang yang mencukupi. 
 
KESIMPULAN

Mengambil pendekatan dari sudut undang-undang seperti yang dinyatakan di atas, maka adalah sesuatu yang amat tidak munsabah dan tidak boleh diterima sebagai benar bahawa beg yang dibawa hanya mengandungi pakaian sari apatah lagi dalam kandungan beg tersebut diberikan oleh orang lain (seorang Afrika yang tidak dikenali) dengan begnya sendiri dibuang dan semua perbuatan tersebut dilakukan oleh Perayu hanya di atas alasan mematuhi arahan majikan.

"If a person deliberately 'shuts his eyes' to the obvious because he 'doesn't want to know', he is 'taken to know'.

KEPUTUSAN KES

Akhirnya, pertuduhan terhadap Perayu telah dibuktikan melampaui keraguan munasabah dan Parayu telah disabitkan hukuman mati mandatori oleh Mahkamah Rayuan (Putrajaya) pada 16.5.2018 lalu.

Begitulah kisah yang berlaku.. Semoga ianya menjadi pengajaran kepada kita semua.. Sentiasa berwaspada dan jangan mudah meletakkan kepercayaan kepada orang lain lebih-lebih lagi kepada orang yang tidak dikenali.



Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeeee..


Regards,


Sunday, 15 July 2018

MAJLIS JAMUAN HARI RAYA AIDILFITRI PNMB 2018

Sunday, July 15, 2018
Assalmualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Post kali ini masih lagi tentang jemputan ke majlis open raya sepanjang bulan Syawal lalu.. Al-kisah saya menghadiri jemputan ke Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri anjuran Percetakan Nasional Malaysia Berhad (PNMB) di Puspanitapuri, Dewan Seri Endon, Presint 10, Putrajaya.. Ini merupakan 3rd Raya open house on 28 Syawal 1439H bersamaan 17 Julai 2018.

Thanks for your invitation Cik Hannie of PNMB, majlis turut diadakan for celebration of 130 years anniversary PNMB @ 1888 - 2018.. Suasana majlis sudah pasti sangat meriah dihadiri oleh VVIP, kakitangan dan pelanggan PNMB.

Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Artis jemputan
 Para tetamu dihiburkan dengan artis jemputan tapi maaf saya tak kenal artis itu kecuali penyanyi perempuan, kakak ipar Tomok.

Puspanitapuri Dewan Seri Endon Putrajaya
Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Saya dan officemates tiba dari Seremban lebih kurang pukul 12.00 tengah hari. Ketika itu tetamu masih belum ramai and just nice tempat duduk pun di bahagian belakang tetamu VVIP berdepan pentas.

Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Para tetamu
Apabila waktu hampir ke pukul 1.00 tengah hari, tetamu mulai ramai.. Makanan disediakan di bahagian kiri dan kanan meja sama konsep seperti di jamuan Majlis Jalinan Mesra Aidilfitri PKNNS yang pernah saya cerita dalam post sebelum ini.

Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Para tetamu
Majlis kemuncak ialah pelancaran buku sempena sambutan ulangtahun ke 130 tahun penubuhan PNMB.. Para tetamu teruja apabila drone digunakan semasa pelancaran buku tersebut..

Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Drone di Majlis Pelancaran Buku 130 tahun penubuhan PNMB
2 drone memasuki dewan  di mana salah satu drone membawa buku yang ingin dilancarkan menuju ke pentas.

Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Stalls makanan dan minuman
Tetamu dihidangkan dengan laksa Johor, nasi briyani, lauk-pauk, pelbagai jenis desserts, kambing bakar, mee goreng, sate dan menu lain yang sinonim dengan jamuan hari raya.

Percetakan Nasional Malaysia Berhad
Adik manis di stall laksa Johor
Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Laksa Johor & nescafe panas
Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Salah satu manisan, puding roti
Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Buah-buahan tempatan pun ada
Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Kami dan Cik Hannie
Belanja sekeping gambar - saya dan officemates bergambar bersama wakil tuan rumah, Cik Hannie (manis berbaju kurung biru) dari PNMB.

Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Table flower
Sebelum mengakhiri post ini, saya abadikan 2 jenis flower arrangement. Saya suka hiasan bunga dalam pasu. Al-maklum saya takde bakat menghias bunga tapi saya suka bunga hiasan begini kerana ia mengingatkan saya tentang kelebihan penggubah bunga dengan creativity dan bakat yang ada pada mereka.

Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Puspanitapuri, Dewan Seri Endon Putrajaya
Maka berakhirlah cerita Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018. Akhir kata, terima kasih kepada PNMB atas jemputan dan layanan mesra yang diberikan.. Semoga PNMB terus success.
Begitulah serba sedikit cerita yang ingin disampaikan.. 


Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byee..


Regards,


Friday, 13 July 2018

MAJLIS JALINAN MESRA AIDILFITRI PKNNS 2018

Friday, July 13, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Hari ini Jumaat bersamaan 29 Syawal 1439, hari terakhir dalam bulan Syawal. Ada yang masih memenuhi undangan open raya? Saya percaya masih ada antara pembaca menyambut hari raya sebagai penutup Syawal. Hari ni saya ingin berkongsi kemeriahan menyambut Hari Raya semasa memenuhi undangan raya sepanjang bulan Syawal tahun ini.

Undangan pertama diterima so called dari tuan tanah pada 3 Julai 2018 lalu.. Untuk makluman, pejabat tempat saya bekerja menyewa dari Perbadanan Kemajuan Negeri, Negeri Sembilan (PKNNS). Majlis diadakan di ruang legar D'S2 Mall.

Kompleks PKNNS
Majlis Jalinan Mesra Aidilfitri 2018
Seluruh wargakerja dijemput hadir memeriahkan majlis ini. Seawal 11.00 pagi kami mula turun. Pejabat saya di Tingkat 2.. Majlis diserikan lagi dengan kehadiran tetamu VVIP iaitu Menteri Besar Negeri Sembilan dan turut serta anak-anak yatim.

Konsep majlis sangat santai di mana makanan dihidangkan di stalls makanan dan minuman di bahagian kiri dan kanan meja tetamu.                

Stall kuew teow goreng
Kuey teow goreng

Stall seterusnya apam balik crispy.. Apam balik crispy ini menjadi antara stall tumpuan tetamu. Saya tertarik dengan cara penyediaannya kerana disediakan sekiranya ada permintaan so tetamu dapat menikmati apam balik crispy panas.

Apam balik crispy
Hidangan utama majlis ini ialah nasi briyani ayam. 

Nasi briyani ayam dan cendol
Selain dari makanan dan kuih-muih pelbagai jenis, minuman sejuk dalam balang turut disediakan.. Selain air balang, air nescafe kegemaran saya juga ada.

Air balang
Stall minuman panas dan sejuk
Tak lupa juga stall cendol.. Cendol merupakan menu wajib setiap tahun.
Stall cendol
Tetamu mulai ramai apabila jam menunjukkan pukul 12.00 tengah hari.. 
Stall kuih-muih dan buah-buahan
Kompleks PKNNS
Para tetamu yang hadir

Begitulah kemeriahan sambutan Majlis Jalinan Mesra Aidilfitri PKNNS 2018. Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada tuan rumah atas jemputan dan layanan mesra yang diberikan.

Alhamdulillah, syukur atas rezeki yang dikurniakan Illahi.
Begitulah cerita yang ingin disampaikan..


Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byee..


Regards,


Wednesday, 11 July 2018

GIVEAWAY SOUVENIRS BY SITIYANGMENAIP

Wednesday, July 11, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Hari ini saya join giveaway yang dianjurkan oleh rakan blogger Siti Yang Menaip and on top of that saya telah ditag oleh Mrs. A.. Giveaway ini bertajuk : 

GIVEAWAY SOUVENIRS BY SITIYANGMENAIP
Click banner


SYARAT-SYARAT PENYERTAAN
 :

  1. Warganegara Malaysia
  2. Follow blog SITIYANGMENAIP - tak disemak jujur pada diri sendiri
  3. Buat satu entry bertajuk 'GIVEAWAY SOUVENIRS BY SITIYANGMENAIP' - tag seorang saja rakan blogger dan link kembali pada entry INI sahaja.
  4. Tinggalkan komen link entry penyertaan pada ruangan komen entry INI sahaja dan nyatakan 'team' pilihan korang (pilih satu sahaja) : #TeamMelbourne atau #TeamSydney
  5. Pemenang bertuah akan dipilih secara cabutan nombor penyertaan (draw lots)
  6. Cabutan penyertaan akan dilakukan mengikut kelompok 'team' yang dipilih.
PENYERTAAN SAYA

Saya TAG :

Saya pilih team :     
#teamSydney

Mudah sangat syarat-syarat penyertaan giveaway ini. Kepada  pembaca yang berminat untuk turut serta jangan lepaskan peluang.  Marilah kita sokong dan meriahkan lagi giveaway by SitiYangMenaip.


Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeeee..


Regards,