Friday, 28 September 2018

KES JENAYAH : DERA DAN BUNUH ANAK

Friday, September 28, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all my readers..
Lama tak kongsi tentang kes jenayah.. Kes jenayah terakhir saya kongsi pada 20 Julai 2018 lalu iaitu Jangan Terperangkap Menjadi Keldai Dadah.. Hari ini saya kongsi satu lagi kes jenayah yang telah berlaku di negara kita suatu masa lalu sekitar tahun 2011.. Kes tentang ayah tiri yang didapati bersalah membunuh anaknya. Sejak kebelakangan ini banyak kes viral tentang penderaan kanak-kanak hingga menjadi kes bunuh.

Kes Jenayah : Dera dan Bunuh Anak
Kes ini di petik dari penghakiman di Mahkamah Rayuan Putrajaya mengenai rayuan Perayu (pesalah) terhadap sabitan dan hukuman gantung sampai mati yang dijatuhkan oleh Mahkamah Tinggi Melaka atas kesalahan membunuh di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

BUTIR-BUTIR PERTUDUHAN


Pada 10.10.2011 dari jam 10.30 pagi hingga jam lebih kurang 2.15 petang di Kebun Kelapa Sawit telah melakukan bunuh dengan menyebabkan kematian seorang kanak-kanak lelaki saya namakan di sini sebagai MF berusia 6 tahun 5 bulan. Perbuatan tersebut merupakan satu kesalahan di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum di bawah Seksyen yang sama.


KES PENDAKWAAN
Seramai 16 orang saksi memberi keterangan. Fakta kes secara ringkas seperti berikut:

Pada 17.9.2010 ibu kepada si mati telah berkahwin kali kedua dengan Perayu selepas kematian bapa si mati. Hasil perkahwinan terdahulu ibu si mati mempunyai 6 orang anak. 4 dari 6 orang anak termasuk si mati tinggal bersamanya dengan Perayu. Perayu adalah bapa tiri kepada si mati. Perayu bekerja memproses kayu getah untuk menyara keluarga.

Perayu mempunyai seorang pekerja bernama Din yang merupakan satu-satunya saksi mata dalam kejadian pembunuhan ini.  Menurut Din pada pagi hari kejadian dalam perjalanan ke tempat kerja si mati mahu membuang air kecil atau air besar. Si mati telah ditampar pipi dengan kuat oleh Perayu. Din juga ada melihat Perayu memukul si mati bertalu-talu dengan menggunakan beberapa dahan kayu dan rotan hingga patah serta turut menendang si mati hingga jatuh tersungkur. Sampai di satu tempat Perayu telah marah lalu menendang rusuk si mati menggunakan kasut keselamatan (safety boot)

Din ada cuba menahan Perayu tetapi gagal apabila turut dimarahi oleh Perayu supaya tidak masuk campur dalam urusan keluarganya. Perayu turut beberapa kali mengingatkan Din bahawa dia hanya pekerja bawahan sahaja.

Selanjutnya, Din menyatakan sewaktu mereka dalam perjalanan pulang, mereka tercium bau najis. Pada masa itu si mati dilihat telah membuang air besar dalam kereta Perayu. Si mati berada dalam keadaan tidak sedarkan diri dan Din melihat darah mengalir keluar dari dalam telinga si mati. Din ada cuba memberi pertolongan cemas (CPR) kepada si mati. Perayu telah menyiram air di muka si mati dan cuba memberi minum namun tiada tindak balas daripada si mati.

Melihat keadaan si mati yang agak serius Perayu telah membawa si mati ke hospital. Setibanya di hospital Perayu telah membawa si mati ke Unit Kecemasan. Sebelum itu Perayu telah mengarahkan Din membersihkan kereta dan membuang segala rotan dan dahan-dahan patah yang digunakan untuk memukul si mati. Din mengikut arahan Perayu dan telah membuang semua dahan-dahan kayu yang ada dalam bonet kereta ke dalam tong sampah di luar hospital tersebut.

Sementara di hospital dokor mengesahkan bahawa tidak ada tanda-tanda si mati masih bernyawa. Doktor mengesahkan si mati telah meninggal dunia. Terdapat kesan-kesan lebam yang teruk di kebanyakkan badan si mati terutama di bahagian belakang, tangan, kaki dan tengkuk serta terdapat kesan luka melecet di bahagian kepala si mati. Kesan-kesan kecederaan tersebut ada sebahagiannya kesan lama dan baru. Doktor seterusnya telah menghubungi polis untuk menjalankan siasatan terhadap kematian si mati.

Bedah siasat telah dijalankan keesokan harinya. Hasil bedah siasat menemui lebih dari 72 kesan kecederaan pada jasad si mati terutama pada bahagian otot-otot, paru-paru, kepala dan perut berpunca daripada hentakan kuat menggunakan objek tumpul. Doktor merumuskan kematian si mati adalah kerana “severe muscle contusion and lung contusion due to blunt trauma."

PENDAPAT HAKIM
Hakim bicara selepas menimbangkan keterangan saksi-saksi pihak pembelaan mendapati pembelaan Perayu telah gagal untuk menimbulkan keraguan yang munasabah terhadap kes prima facie pihak pendakwaan. Pembelaan perayu penuh dengan percanggahan. Hakim bicara memutuskan bahawa kelakuan Perayu terlalu melampau dan di luar batasan yang wajar dilakukan oleh ibubapa atau penjaga untuk mengawal seseorang anak atau jagaan di bawahnya .

KEPUTUSAN
Setelah meneliti keseluruhan keterangan dan penghakiman hakim bicara. Rayuan Parayu ditolak. Sabitan dan hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi Melaka adalah disahkan.

Pihak pendakwaan berjaya membuktikan semua intipati pertuduhan dengan membuktikan bahawa Perayu mempunyai niat untuk mendatangkan kecederaan tubuh badan si mati.

Begitulah kes yang boleh dijadikan tauladan.. Sebagai ibu bila saya baca kes-kes begini secara tak langsung tersentuh hati mengenangkan nasib kanak-kanak mangsa penderaan yang tidak mendapat pembelaan. Lebih teruk lagi hingga menyebabkan kematian. Serious sedih!

Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee


Regards,


Thursday, 27 September 2018

Beauty Giveaway By Mrs Pip

Thursday, September 27, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua..
Hari ini dengan rasa berbesar hati saya ingin menyertai giveaway yang dianjurkan oleh rakan blogger lebih mesra dikenali sebagai Mrs. Pip.. Nama Mrs. Pip tak asing bagi saya.. Lama juga saya mengikuti cerita Mrs. Pip di blog beliau dan beliau juga rajin berkunjungbalas ke blog saya.. Itu yang membuatkan kami saling mengenali..

Jom kita semak apakah syarat-syarat penyertaan Beauty Giveaway by Mrs Pip ini? 

Beauty Giveaway by Mrs Pip

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN BEAUTY GIVEAWAY BY MRS PIP

1. Post banner di atas dalam entry korang dan backlink kan ke entry mrs pip [DI SINI]
2. Tulis tajuk entry korang Beauty Giveaway By Mrs Pip
3. Follow blog mrs pip [DI SINI]
4. Follow IG mrs pip >>> mrspip18 <<<
5. Follow facebook page mrs pip >>> mrspip18 <<<
6. Follow Twitter (jika ada) >>> mrspip18 <<<
7. Kena karang sedikit ayat untuk mrs pip ... cer bagitau mrs pip
    >>> apa yang korang suka mengenai blog mrs pip?
    atau
    >>> ada apa-apa soalan yang korang nak tahu mengenai mrs pip tak?



Syarat nombor 1 hingga 6 telah saya ikuti. Berikut saya menjawab syarat nombor 7. 
Saya pilih : ada apa-apa soalan yang korang nak tahu mengenai mrs pip tak?

Soalan saya kepada mrs. pip : Bagaimana Mrs Pip membahagikan masa antara blogging dan keluarga? Tambahan pula Mrs Pip mempunyai baby.. 

Tarikh tamat penyertaan : 6 Oktober 2018.
Kepada pembaca yang menyertai giveaway ini saya ucapkan GOOD LUCK! 
Semoga ada rezeki anda.. Kepada mereka yang belum sertai, anda masih ada peluang untuk berbuat demikian.




Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


Sunday, 23 September 2018

LUNCH GATHERING : GET REWARDED WITH Nando's MOBILE APP

Sunday, September 23, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua.. Jumaat lepas during lunch hour kami #ganglunch sepakat ke Nando's di Palm Mall, Seremban.. Lama rasanya tak makan Nando's, last visit somewhere June.. Jumaat laaa masa panjang untuk chit chat bersama colleagues sambil makan-makan.. Harus penuhi masa itu at the fullest..

Sebelum ni saya pernah kongsi cerita tentang Nando's tapi kali ini saya nak selit keisitimewaan Nando's mobile app kepada peminat tegar Nando's sebab saya baru saja menjadi ahli pada kunjungan tempoh hari.. Kepada pembaca yang dah guna app ini sebelum saya, nampaknya anda memang advance, thumbs up!

Nando's Malaysia
Nando's Malaysia
Menu Nando's biasalah masih kekal menu dengan harga yang sama cuma kali ini saya order set lunch untuk masa terhad iaitu dari 11 pagi hingga 3 petang setiap hari bernilai RM15.94 sahaja..

Nando's Menu Lunch
Nando's lunch set
Set ini agak murah kerana saya dapat 1/4 chicken di samping Mediterranean Rice (my favorite) dan 1 soft drink.. Order set ni tak payah fikir side dishes yang lain, all in one..

Nando's Menu Lunch
Nando's lunch set
Saya sudah selesai buat keputusan, #genglunch lain masih bertukar-tukar pendapat dan mencari-cari menu yang sesuai dengan tahap kelaparan masing-masing.. Apa pun biar gambar berbicara, hehehehe

Berbincang menu Nando's
Sementara menunggu pesanan, kami sembang topic semasa tapi bukan membawang okay.. Kami bukan spesis itu, hehehehe..

Nando's Peri-Peri
Nando's Peri-Peri
Sos Peri-Peri sudah sedia.. Apa yang pasti mesti ada Extra Hot dan Garlic sebab ada penggemar sos ini..

Nando's Peri-Ometer
Nando's Peri-ometer
Makanan sudah tiba, masa untuk bergambar sebelum baca doa makan.. Itulah 'penyakit' manusia sekarang.. Kalau tanya saya, ianya hobby sekadar suka-suka untuk kenangan dan merakam moments yang kita lalui setiap hari.. Habit ini ada pros and cons masing-masing terpulang kepada individu yang menilai asal tidak melampaui batas.

Nando's Menu Lunch
Nando's lunch set
Ini tentu menu lunch saya sebab nampak wajah saya dalam sudu berkilat itu, hehehe.. 
Nampak menarik set ini kannn.. 

Nando's chicken
Nando's chicken
Wow ayam nampak juicy.. Besar pula portion saya kali ini.. Alhamdulillah rezeki.. Aduhai menduga betul, terus lapar bila buat post ini. Sos Peri-Peri pilihan sudah tentu Extra Hot Peri-Peri.. 

Nando's Extra Hot Peri-Peri
Nando's Extra Hot Peri-Peri
Nando's Ice Lemon Tea
Nando's ice lemon tea
So thirsty jom pekena ice lemon tea..

Ini pula menu lunch kakak-kakak di sebelah.. Apa yang pasti set ini lebih mahal dari set saya iaitu RM19.72 setiap satu.. Minuman caj berasingan tak termasuk dalam set.

Chicken and Peri-Peri
1/4 chicken, Peri wedges & coleslaw

Nampak sedap coleslaw ini, melting okay tak boleh tengok lama-lama..

Nando's Coleslaw
Nando's coleslaw
Set ini kepunyaan Mrs. A.. Saya suka veggie dalam bekas comel tu.. Grill veggie camtu memang sedap dimakan, tak rasa berminyak.. Rasa hangus-hangus gitu, hehehe

Nando's Mediterranean Rice
1/4 chicken, Mediterranean rice and Grill Veggie
Hari itu bukan sahaja kami menikmati lunch di Nando's tapi saya berkesempatan download Nando's mobile app semata-mata ingin turut serta dalam loyalty program.. Ku ketepikan prinsip Akta Perlindungan Data Peribadi demi ayam free, hehehe.. Iskh bukan begitu, penyertaan saya bergantung juga sebab bila kita join sebagai member jika proses pendaftaran tak memerlukan nombor kad pengenalan, it's okay. Untuk keahlian Nando's sekadar register guna nombor telefon.. Nombor telefon biasa digunakan untuk tujuan promosi asalkan tahap promosi atau penggunaan maklumat kita terkawal..

Okay, jom saya tunjuk apa benefit kita dapat bila guna Nando's mobile app ini..


GET REWARDED WITH Nando's MOBILE APP 

Once register anda akan dapat nombor keahlian yang akan digunakan dalam setiap transaksi bayaran untuk collect chilies. Setiap RM30.00 akan dapat 1 chilli..
Nando's mobile app
Nando's Loyalty
Saya berjaya kumpul 2 chillies.

Nando's mobile app
Nando's My Chillies
Cukup 3 chillies dapat 1/4 chicken untuk next visit..

Nando's mobile app
Get Rewarded at Nando's
Kita boleh juga semak bila tarikh makan di Nando's di bahagian "History manakala update tentang promosi di bahagian "News".

Nando's mobile app
Nando's notification
Banyak 'ilmu' tentang Nando's boleh diperolehi dalam mobile app ini sehinggalah ke senarai lokasi restoren Nando's.. Peminat tegar Nando's seperti saya memang akan rasakan app ini sangat berguna untuk peluang makan sampai puas di Nando's.. Huhuhuhu sounds like buruk lantak..tapi tak seperti itu okay masih control ayu..


Sebelum mengakhiri post ini, saya amat berbesar hati andai ada antara pembaca sudi berkongsi pengalaman apa sahaja mengenai Nando's.. Maka setakat ini sahaja perkongsian saya.. 




Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeee...


Regards,


Saturday, 22 September 2018

Giveaway : Let's Be Beautiful by Ana Suhana

Saturday, September 22, 2018
 Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini..
Hari ini cuti hujung minggu, tiada perancang ke mana-mana jadi saya mengambil kesempatan ini untuk join Giveaway Let's Be Beautiful By Ana Suhana.. Bab-bab kecantikan memang saya suka.. Jadi saya juga tak mahu ketinggalan menyertai giveaway menarik ini.

Oh ya, untuk pengetahuan pembaca giveaway ini merupakan giveaway kedua yang dianjurkan oleh blogger Ana Suhana.. Mari kita pakat ramai-ramai beri sokongan kepada beliau.. Jom kita semak dulu apakah syarat-syarat penyertaan giveaway ini:

Ana Suhana
Giveaway : Let's Be Beautiful By Ana Suhana
SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :

1. Follow blog www.anasuhana.com
2. Follow IG Ana Suhana di SINI.
3. Buat entri bertajuk Giveaway : Let's Be Beautiful by Ana Suhana, upload banner di atas dan backlink DI SINI.
4. Jangan lupa tinggalkan url di bahagian komen DI SINI.


Syarat-syarat penyertaan giveaway ini sangat mudah.. Sesiapa yang berminat boleh sertai dan bagi meriah lagi, hehehe. Hadiah menarik berupa barangan kecantikan akan diberi kepada 3 pemenang bertuah.. Semak hadiah [DI SINI]..

Jangan lupa giveaway ini berlangsung selama sebulan, masih ada banyak masa lagi untuk dipertimbangkan.. Good luck kepada bloggers yang telah turut serta.. Semoga ada rezeki anda nanti..




Setakat ini sahaja, sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeeee


Regards,

Wednesday, 19 September 2018

PLANNER KEWANGAN BELANJA ISI RUMAH

Wednesday, September 19, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. 
Hari ini saya ingin kongsi cara bagaimana saya merancang dan mengurus perbelanjaan isi rumah.. Saya bukanlah pakar dalam pengurusan kewangan tapi saya ikut cara sendiri melalui pembacaan. Bukan pula kata saya rigid sangat dalam berbelanja atau berkira tetapi saya suka buat perancangan perbelanjaan supaya teratur dan systematic lebih-lebih lagi impian kami sekeluarga untuk membeli rumah baru.. Jadi kenalah kawal perbelanjaan dan beli apa yang perlu bukan semata-mata mengikut kehendak.. Doakan saya supaya impian ini menjadi kenyataan, aminnn..

Okay berbalik kepada perancangan kewangan isi rumah.. untuk mencapai matlamat tersebut saya sediakan satu binder atau planner khas yang merekodkan segala wang keluar masuk perbelanjaan keperluan kami sekeluarga. Untuk pengetahuan pembaca, kaedah rekod perbelanjaan bulanan ini inspired by Dave Ramsey.. Anda boleh Google dan baca, banyak cara pengurusan kewangan atau budget system diajar oleh Dave Ramsey boleh dijadikan panduan.

Inilah rupa planner kewangan belanja isi rumah saya :

My financial planner
Bila buka saja muka surat pertama ada satu kad kecil untuk saya letak post-it note setiap barang yang ingin dibeli atau bil yang perlu dibayar secara kasar.. Tulis dan tampal di situ.. So bila keluar belanja, my husband boleh rujuk di situ dan bawa post-it note kecil itu bersama apabila ke grocery store.

My budget planner
Di bahagian kulit planner saya letak satu pouch yang berfungsi sebagai bekas alat tulis.. Dalam tu saya letak pen, pensel dan highlighters.
My budget planner
Bila selak kertas tebal untuk tampal post-it note tadi ada gambar iklan perfume Gucci Flora.. Saja letak sebagai penyeri.. Al-maklum perfume Gucci Flora merupakan salah satu perfume yang ingin saya miliki suatu masa lalu.. Alhamdulillah impian itu sudah menjadi kenyataan..

Advertisement GUCCI Flora pefume
Kita ke bahagian seterusnya iatu page Shopping List.. Untuk tujuan blog post ini saya tunjuk mukasurat kosong sebab tak mahu tunjuk my groceries lists, huhuhu malu..
Shopping list
Halaman seterusnya ialah mukasurat di mana saya keeping track of my monthly bills.. Saya akan tulis due date untuk setiap bayaran bulanan seperti contoh due date bayaran sewa rumah saya pada setiap akhir bulan, saya akan tandakan thick selepas column 'Amount' apabila bayaran dibuat dan begitulah untuk bayaran bills seterusnya.

Bills planner
Seperti yang telah saya nyatakan di atas, columns mukasurat di atas terdapat ruang untuk catatan setiap bulan berkaitan due date bayaran, jenis bayaran, jumlah dan tanda thick setelah bayaran dijelaskan.. Cara ini mengelakkan saya dari lupa bayar monthly bills, al-maklum banyak sangat perkara kena ingat dan urus.. Tambahan pula setiap bills bulanan penting dan perlu dijelaskan sebelum due date.

Okay, kita ke mukasurat seterusnya iaitu blank and grid pages. Ruangan ini untuk extra income log sebagai contoh belian dari kedai online saya di Shopee dan eBay serta pendapatan dari Google Adsense. I can easily track the irregular income dan tulis dalam ruangan ini pada setiap hujung bulan. Selain itu, ruangan ini juga digunakan untuk merekodkan segala perbelanjaan keseluruhan untuk bulan berkenaan.

Blank and grid planner pages
Blank and grid pages di atas saya akan lakar seperti format di bawah mengikut kategori masing-masing.

Sample financial planner pages
Tak lupa juga saya akan rekod segala perbelanjaan online to track all of those online purchase. The online purchase log turut membantu saya track any shopping yang telah dibuat bagi memastikan setiap pesanan diterima selain merekodkan jumlah pembelian yang telah dilakukan setiap builan.
Format mengikut suka berdasarkan kesesuaian.. If anything changes you can change it. Jadi tak bosan dengan satu format sahaja.. That's why I love it. 

Financial Planner
Kategori terakhir saya letak satu plastik folder untuk meletakkan segala resit perbelanjaan dan juga bills yang belum dijelaskan.. Bills yang telah dijelaskan bayaran saya masukkan ke dalam fail khas. Selain itu saya juga sediakan satu planner sebagai rujukan seperti resepi, DIY, maklumat tentang kewangan dan organizing.. Maklumat tersebut membantu dalam meal and financial planning serta proses organizing..

Okay setakat ini sahaja perkongsian saya mengenai Planner Kewangan Belanja Isi Rumah saya.. Kalau ada antara pembaca yang ingin kongsi pendapat dan sebagainya, jangan lupa tulis di ruangan komen di bawah..



Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee.


Regards,

Tuesday, 18 September 2018

Giveaway FLUER Perfume by Sii Nurul

Tuesday, September 18, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Didoakan semoga anda dipermudahkan urusan, beroleh kesejahteraan dan berada di bawah lindunganNya.. Hari ini saya terpanggil untuk menyertai giveaway yang dianjurkan oleh rakan blogger bernama Nurulatika Yunus atau lebih mesra dikenali sebagai Nurul. Nurul melalui blog bernama ciknurul23.blogspot.com telah menganjurkan Giveaway FLUER Perfume by Sii Nurul. 

Apa kata kita semak apakah syarat-syarat penyertaan giveaway ini:


Giveaway FLUER Perfume By Sii Nurul
Giveaway FLUER Perfume by Sii Nurul
Syarat-syarat untuk mengikuti giveaway ini simple dan mudah sahaja :


1. Follow Blog Sii Nurul  (bagi yang belum follow)

2. Like FB Page Sii Nurul  (wajib)

3. Copy banner di atas dan tulis entri bertajuk "Giveaway FLUER Perfume by Sii Nurul"

4. Publish & komen URL entry korang DI SINI. 



Jangan skip mana-mana syarat-syarat penyertaan yang disenaraikan di atas nanti disqualified. Menurut Nurul : "Penyertaan yang tidak menepati syarat tidak akan tersenarai kerana tidak adil kepada peserta giveaway yang lain sekiranya korang menang tapi tidak mengikuti syarat yang diberikan".


Giveaway bermula 31 Ogos 2018 hingga 25 September 2018

Masih ada masa lagi so jika ada antara pembaca yang berminat marilah kita sama-sama meriahkan lagi giveaway Sii Nurul ini..



Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeeee..


Regards,


Monday, 17 September 2018

PENANGAN KASUT BOLA

Monday, September 17, 2018
Assalamualaikum dan Selamat bercuti semua.. 
Apa plan you all hari ini? Mesti pi jalan-jalan, cuci mata, makan-makan dan menghabiskan masa bersama keluarga..Walau apa sahaja yang anda lakukan saya doakan agar anda dilindungiNya selalu..

Kalau ada anak setiap ibubapa pasti akan penuhi setiap kemahuan mereka mengikut kemampuan masing-masing.. Saya pun sama.. Al-kisah berbulan lalu anak bujang sorang ni sibuk kata nak main bola memandangkan ada pemilihan pasukan bola sepak sekolah.. So saya ikutkan minat dia mana tahu dia cenderung dalam bidang sukan dan ada bakat terpendam.. Jadi saya gigih membeli segala persiapan termasuk kasut dan jersey tanda memberi sokongan. Maklumlah kalau bab anak biasa mak-mak ni over sikit, heheheh

Kasut bola sepak
Kasut bola
Pemilihan telah pun diadakan tapi dia tak terpilih, it's okay janji menang gaya.. opss! Adatlah tak terpilih saya tahu di mana kelemahannya. Dia langsung tak pernah main bola selain di sekolah. Dari awal lagi saya kata kalau tak terpilih jangan putus asa.. Saya ada janji padanya andai keputusan peperiksaan dia baik, saya akan masukkan dia ke akademi bola sepak S2FC yang dinaungi oleh Aidil Zafuan dan Aidil Zaquan supaya mendapat latihan dan pendedahan sewajarnya.


Tiba-tiba Jumaat lalu, lepas balik sekolah terus mengadu sakit lengan.. Saya pun periksa lengan dia, alangkah terkejut tak tahu nak kata lengan dia bengkak dan nampak bengkok.. Panik sungguh terus bawa dia x-ray di hospital Columbia Asia. Rupanya di sekolah masa kegiatan kokorikulum dia ada main bola dan kena tackle dengan kawan, jatuh sampai jadi begitu.. Dari pagi menahan sakit sampai bengkak baru beritahu saya.. Katanya tak mahu susahkan mama tengah kerja.. I'm so touched!

Maka beranduh la dia untuk tempoh 2 minggu atas arahan doktor..

Tangan beranduh
Tangan beranduh
Apa perasaan saya? Tak tahu nak kata apa tapi tetap bersyukur sebab takde perkara major berlaku seperti tulang retak atau patah riuk. Doktor kata cuma otot koyak sebab itu bengkak.. Doktor beri ubat sapu untuk melegakan rasa bengkak.

Oleh kerana tuan punya badan kata serik main bola, maka hasrat untuk daftar ke akademi bola sepak terpaksa ditangguhkan buat sementara waktu.. Mungkin keinginan main bola sepak timbul kemudian hari manalah tahu kannn... Sebagai ibu saya sentiasa menyokong minatnya asalkan baik bagi kedua-dua pihak..

Hari ni pula baru jap tadi balik dari klinik bila muntah non-stop sejak breakfast pagi ini. Tambahan pula batuk dan selesema tak baik lagi sejak minggu lepas. Semoga anakku cepat sembuh..

Itu sahaja perkongsian saya kali ini..


Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,


Sunday, 16 September 2018

SELAMAT HARI MALAYSIA 2018

Sunday, September 16, 2018
Assalamualaikum dan Selamat sejahtera to all my readers.. 
Selamat Hari Malaysia diucapkan kepada seluruh rakyat Malaysia.. Cuti sambutan Hari Malaysia ini mula diputuskan pada tahun 2010.. Sempena sambutan Hari Malaysia ini marilah kita sama-sama berdoa agar bumi Malaysia sentiasa aman, sejahtera dan berada di bawah lindunganNya..

Selamat Hari Malaysia 2018
Selamat Hari Malaysia 2018
 SEJARAH HARI MALAYSIA 

Umum tahu bahawa Hari Malaysia disambut pada 16 September setiap tahun untuk memperingati penubuhan persekutuan Malaysia pada tarikh 16 September 1963. Pembentukan persekutuan Malaysia ini telah dirancang pada 1 Jun 1963 namun ditangguhkan ke 31 Ogos 1963 bagi membolehkan ianya disambut pada Hari Merdeka ke-6.

Pengisytiharaan pembentukan persekutuan Malaysia ini juga terpaksa ditangguhkan berikutan terdapat beberapa isu yang perlu diselesaikan termasuk bantahan dari Indonesia dan Filipina selain membolehkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memperuntukan masa membuat pungutan suara di Borneo Utara, kini dikenali sebagai Sabah & Sarawak.

Related post : Selamat Hari Merdeka ke-61

Betapa susah untuk mendapatkan kemerdekaan dan keselesaan seperti yang kita kecapi hari ini.. Ianya melibatkan kesengsaraan, pertumpahan darah dan pengorbanaan pemimpin dan rakyat terdahulu. Jadi sama-samalah kita jaga keharmonian ini supaya ianya berkekalan seterusnya dapat dikecapi anak cucu kita nanti.



Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


Saturday, 15 September 2018

Segmen Bloglist September - Disember 2018

Saturday, September 15, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Hari ini saya tiada post menarik kecuali penyertaan saya dalam Segmen Bloglist September - Disember 2018 yang dianjurkan oleh blogger bernama Nur Syamimi Binti Mohd Saad atau lebih mesra dikenali sebagai Mimie. Mimie mencari 10 hingga 40 blog untuk disenaraikan dalam blog beliau.. 

Jom kita semak apakah syarat-syarat penyertaan segmen ini.

 Segmen Bloglist September - Disember 2018
Segmen Bloglist September - Disember 2018
Seperti biasa penyertaan saya dalam sesuatu giveaway atau segmen kerana syarat-syarat yang mudah. Begitu juga dengan giveaway ini.. Berikut syarat-syarat penyertaan Segmen Bloglist September - Disember 2018 :

Syarat-syarat penyertaan :

1. Buat tajuk : "Segmen Bloglist September - Disember 2018"

2. Tepek banner dan link kan ke blog post segmen [DI SINI].

3. Follow instagram : syamimi8088

4. Jangan lupa, letakkan url penyertaan dikotak komen [DI SINI].

Begitu mudah menyertai segmen ini..
Jadi pembaca lain yang berminat boleh juga turut sama memeriahkan segmen ini tanda memberi sokongan kepada blogger Mimie.. 



Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


Sunday, 9 September 2018

RESEPI : SAMBUTAN KIMCHI MENGGALAKKAN

Sunday, September 09, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini. Saya ingin mengambil kesempatan ini mengucapkan setinggi-tinggi ucapan Tahniah Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XV Sultan Muhammad V sempena sambutan Ulang Tahun Hari Keputeraan Rasmi Baginda hari ini..

Sejak akhir bulan Ogos 2018 lalu hingga masuk bulan September banyak cuti-cuti Malaysia iaitu selepas sambutan Hari Raya Aidiladha disusuli pula sambutan Hari Merdeka ke-61 dan seterusnya sambutan Ulangtahun Hari Keputeraan Agong and so on.. Cuti lepas saya penuhi dengan gardening dan memenuhi pesanan kimchi dari kawan-kawan.. Kebetulan lama tak buat kimchi, teragak nak makan so buat extra.. 

Memandangkan saya belum cerita tentang kimchi dalam blog ini, so saya selit sekali resepi untuk rujukan.. Manalah tahu ada antara pembaca yang berminat dan ingin cuba buat sendiri..

Resepi kimchi
Kimchi mudah dan halal

RESEPI KIMCHI  MUDAH

Bahan-bahan 
Bahan-bahan Napa cabbage (baechu) Halia Bawang putih Bawang Holland Serbuk cili kasar (chilli flakes) Sos ikan Cencaluk (menggantikan sotong basah) Daun bawang Daun kuchai (buchu) Lobak merah Lobak putih Garam kasar Tepung beras Gula perang (brown sugar) Air

Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub

Bahan-bahan Napa cabbage (baechu) Halia Bawang putih Bawang Holland Serbuk cili kasar (chilli flakes) Sos ikan Cencaluk (menggantikan sotong basah) Daun bawang Daun kuchai (buchu) Lobak merah Lobak putih Garam kasar Tepung beras Gula perang (brown sugar) Air

Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
2 biji napa cabbage (baechu)
1 inci halia
5 biji bawang putih
1/2 biji bawang holland
1 cawan serbuk cili kasar (chili flakes)
1/2 cawan sos ikan
1 sudu besar cincalok 
10 helai daun bawang
Segengam daun kuchai
1 biji lobak merah
1 biji lobak putih
2 pek kecil garam kasar
1 cawan tepung beras
1/2 cawan gula perang
2 cawan air

Cara-cara

1. Potong napa cabbage seperti gambar di bawah, rendam dalam air seketika kemudian basuh dan toskan. Tabur garam kasar dan gaul rata. Letak tepi, biarkan selama 2 jam. Setiap setengah jam olah kobis dari bawah ke atas dan buang lebihan air.

Kimchi mudah
Napa cabbage yang telah dicuci
2. Sementara tunggu kobis perap, buat kimchi porridge. Masukkan air ke dalam periuk, didihkan. Apabila air sudah mendidih, masukkan tepung beras dan brown sugar. Kacau atas api perlahan hingga pekat, tidak berketul dan lutsinar. Padam api dan ketepikan biar sejuk.

Napa cabbage (baechu) Halia Bawang putih Bawang Holland Serbuk cili kasar (chilli flakes) Sos ikan Cencaluk (menggantikan sotong basah) Daun bawang Daun kuchai (buchu) Lobak merah Lobak putih Garam kasar Tepung beras Gula perang (brown sugar) Air

Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
 3. Kemudian, kisar halia, bawang putih dan bawang holland bersama sos ikan.

Resepi kimchi mudah
Racik lobak merah dan lobak putih
4. Racik lobak merah, lobak putih dan potong daun kucai dan daun bawang seperti gambar di atas dan di bawah ini.

Resepi kimchi mudah
Daun bawang dan daun kuchai
5. Satukan bahan-bahan yang telah dikisar bersama chili flakes, cincalok dan kimchi porridge dalam satu bekas hingga menjadi kimchi paste seperti di bawah.

Resepi kimchi mudah
Kimchi paste
6. Setelah itu, cuci kobis yang diperap hingga bersih, toskan. Kemudian masukkan kimchi paste sedikit demi sedikit gaul bersama kobis, daun bawang, daun kucai, lobak merah dan lobak putih hingga sebati.

Resepi kimchi mudah
Gaul semua bahan
7. Masukkan ke dalam bekas kedap udara yang bersih dan kering.

Resepi kimchi mudah
Kimchi mudah
8. Biarkan di luar dalam suhu bilik selama 5 jam sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk. Kimchi sedap dimakan selepas seminggu hingga 2 minggu.

TESTIMONIAL

Semalam sempat agihkan kepada office-mates yang tak pernah cuba kimchi ni.. Berikut feedback mereka :

Officemate 1

Testimonial 1

Officemate 2

Testimonials
Testimonial 2
So what's next? May be this little hobby can generate side income? I'll think about it..

Sebelum mengakhiri post ini, saya ingin pendapat pembaca mengenai kimchi.. Saya suka makan kimchi dengan nasi panas atau masukkan dalam sup fishball.. Selain itu boleh juga buat nasi goreng kimchi.. Pendek kata kimchi boleh dipelbagaikan dalam masakan kita.. Kalau ada menu lain boleh kongsi.
 Okay, jangan lupa kongsi pendapat anda di ruangan komen..

Thank you in advance..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,