Tuesday, 23 October 2018

POSTCARDS & PENPALS : KHABAR DARI RUSSIA

Tuesday, October 23, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Lama saya tak jengah blog disebabkan busy melampau dengan kerja hakiki dan masa yang ada pula saya tumpukan kepada hobby menghantar postcards.

Postcards exchange
 Hujung minggu lalu saya berjaya menghantar 22 keping postcards kepada kenalan di beberapa buah negara iaitu USA (3), UK (1), France (2), Switzerland (1), Finland (2), Luxembourg (1), Hong Kong (2), China (2), Germany (3), Russia (2), Australia (1), Netherlands (1) dan Belarus (1).

Related post : Love My Happymail

Postcards
Stok postcards masih banyak jadi kali ini memang all out saya spent masa menulis postcards kepada mereka.

Stamps

Stok setem pula tak pernah habis, sentiasa saya standby dalam planner.  Selesai semua lega rasa di hati, saya hanya tunggu mereka balas postcards saya.. Rasa tak sabar menanti berita dari kenalan di seluruh dunia.. Camni laa kalau takde budget travel ke overseas, tukar-tukar postcards dengan penpals jer yang mampu.. Itu pun dah cukup gembira.. So called travel through postcards gituuuuu...

Dalam ramai kenalan saya, Irina paling rajin menghantar postcards dan mengirim berita dari Russia.. Bila ada occasions di sana, Irina pasti akan update saya jika tidak melalui postcards, dia akan text saya di Facebook Messenger.. Oleh kerana faktor perbezaan waktu, saya tak boleh kerap chatting nanti pergi kerja dengan mata panda, hehehe.. Untuk pengetahuan semua di Russia sekarang musim luruh (autumn)..

Irina & Alex
Hari ini, saya terima 2 keping postcard dari Irina.. Sekeping postcard kenangan sempena World Cup 2018 lalu di mana negara Russia menjadi tuan rumah.

Postcards from Irina in Russia
World Cup 2018 postcard
Halloween postcard
Manakala sekeping postcard lagi sempena sambutan Halloween. Untuk pengetahuan, Irina juga tak menyambut perayaan tersebut seperti saya tetapi oleh kerana menurutnya kad ini cute jadi dia hantar tanda ingatannya kepada saya.. 

Stamps of Russia
Tertulis pada postcardnya :

"I know you do not celebrate Halloween like us also but I like decorations with pumpkins, orange colors and cute card! In Moscow there are many decorations made of pumpkins and autumn flowers, very beautiful view."

Postcards from Russia
Alang-alang cerita tentang Irina, di sini saya kongsi beberapa keping gambar yang dikirimnya semasa melawat St Petersburg :

Grand Palace, Peterhof, St. Petersburg
Peterhof Palace, St Petersburg
The Samson Fountain and Sea Channel.
Peterhof Palace
Bronze Horseman
Rivers and canals of St. Petersburg by boat


The Hermitage (The Winter Palace)
Nizhny Novgorod-city
Submarine Museaum
Submarine museaum
Hi, I'm Alex
Begitulah persahabatan saya dengan Irina.. Selain Irina ada beberapa lagi penpals dari Spain, Italy dan Germany yang rajin berutus surat dengan saya.. Jarak masa pengeposan surat dari negara yang saya nyatakan ini lebih kurang 14 hari. Jadi dalam sebulan saya hanya mampu membalas 2 pucuk surat sahaja. Bila terima balasan surat atau postcards dari mereka dapatlah saya berangan-angan seolah-olah berada di negara mereka, hehehe.. 

Okaylah, setakat ini sahaja cerita yang ingin saya kongsi bersama..Jika ada pembaca ingin melihat koleksi postcards saya boleh kunjungi : Love My Happymail..

Siapa suka boleh follow blog postcard saya.. Masih ada banyak lagi postcards yang belum saya update.. But don't worry, saya akan update setiap postcards yang diterima dari semasa ke semasa..



Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Thank you for reading & have a great day!
Sekian, wasalam..
Byeee


Regards,


Sunday, 14 October 2018

REVIEW : MEDAN IKAN BAKAR MAJLIS PERBANDARAN PORT DICKSON

Sunday, October 14, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini..
Al-kisah Ahad minggu lepas sebelum meneruskan perjalanan balik Muar saya sempat singgah di Port Dickson.. Saja jalan-jalan sambil menyaksikan perang bendera.. Pilihanraya kecil (PRK) PD berlangsung semalam pertandingan agak sengit untuk menentukan siapakah wakil rakyat di situ.. Siapa yang menang sila jalankan tanggungjawab sewajarnya.. Itu harapan dan amanah rakyat.

Okay tinggalkan cerita politik di situ, tujuan utama post ini untuk review pengalaman pertama saya makan di Medan Ikan Bakar Port Dickson. Nama sahaja tinggal dekat dengan Port Dickson tapi tak pernah singgah makan di Medan Ikan Bakar Port Dickson sebelum ini.. Kenapa? Perkara pertama tak suka crowded dan kedua mesti mahal, al-maklum kawasan orang luar datang bercuti kadangkala terkenal dengan harga mahal kannn..

Medan Ikan Bakar Majlis Perbnadaran Port Dickson
Jadi kata orang tak cuba kita tak tahu.. So minggu lepas lebih kurang pukul 5.30 petang saya dan keluarga singgah di sini. Kebetulan lapar nasi, kalau teruskan perjalanan ke Muar dengan perut kosong mesti tak selesa.. Itu sebab nekad singgah makan. Just nice, masih awal jadi tak ramai orang lagi..

Medan Ikan Bakar Majlis Perbandaran Port Dickson
Medan Ikan Bakar Majlis Perbandaran Port Dickson
Sampai sahaja, tak tahu mana satu kedai nak pergi.. Jadi saya berdiri di tengah-tengah pondok ini sambil meng-Google dan menikmati pemandangan laut terbentang luas..

Medan Ikan Bakar
Jeti Medan Ikan Bakar Port Dickson
Hasil carian Google banyak recommend Restoren Ikan Bakar Samudra tapi kalau ikutkan hati saya prefer Restoren Seri Mesra Ikan Bakar, Tom Yam & Seafood sebab kedudukan restoren betul-betul di atas laut. Namun terpaksa batalkan hasrat itu demi recommendation dari Google jadi saya turutkan..

Restoran Ikan Bakar Samudra
Restoren Ikan Bakar Samudra Port Dickson
Inilah Restoren Samudra Ikan Bakar yang menjadi favorite pakcik Google..

Restoran Samudra Ikan Bakar PD
Teh ais
Kita minum dulu! Teh O ais 2, teh ais 1!

Medan Ikan Bakar Samudra Port Dickson
Menikmati teh ais di petang hari
Teh ais milik pemuda cilik ini.. Suka betul dia dengan teh ais..
Tak berapa lama makanan yang dipesan pun tiba..

Menu pertama, ikan siakap bakar sambal..

Medan Ikan Bakar PD
Ikan siakap bakar sambal
Nampak menarik, ikan segar dan sambal pun sedap..

Ikan bakar sambal
Ikan siakap bakar sambal
Seterusnya, udang masak pedas.. Memang pedas tapi sedap.. Saiz udang besar dan puas hati..

Udang masak sambal
Udang masak pedas we call it
Medan Ikan Bakar Majlis Perbandaran Port Dickson
Sambal udang
Menu ketiga, sotong goreng tepung.. memang sedaplah I tell you, tepung salut sotong rasa rempah, rangup dan garing tak terlalu berminyak.. Sotong pun lembut, tak liat..

Sotong goreng tepung
Sotong goreng tepung
Restoren Samudra Ikan Bakar
Sotong goreng tepung sedap
Sotong goreng tepung 'ditemani' sos pencicah masam manis..

Sos pencicah sotong goreng tepung
Tak lengkap menu saya tanpa kailan ikan masin.. 

Restoren Samudra Ikan Bakar Port Dickson
Kailan ikan masin
Di samping itu 3 pinggan nasi, sepinggan seorang..

Itu sahaja menu yang dipesan oleh keluarga kecil saya.. Orang kata don't make assumption before you try. Don't judge a book by its cover.. Tak sangka makanan semua sedap.. Boleh kata 90% memenuhi citarasa tekak saya yang cerewet ini.. Harga pula sangat reasonable, semua sekali RM92.00 sahaja berbeza sangat dengan harga makan di sini. Mungkin sebab takde ketam kot. Walau apa pun alhamdulillah dengan rezeki dariNya, boleh repeat lagi lepas ini..

Begitulah cerita pengalaman pertama saya makan di Medan Ikan Bakar Majlis Perbandaran Port Dickson.. Bagaimana pula dengan pembaca? Pernah tahu tempat ni? Mana you all pergi makan bila bercuti di Port Dickson? Jika ada antara pembaca pernah makan di sini kongsilah pengalaman anda.. 



Setakat ini sahaja perkongsian saya.. Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,

Saturday, 13 October 2018

GIVEAWAY PLANNER 2019 by SHFYQHAZHR.COM

Saturday, October 13, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. 
Selamat hujung minggu.. Seperti biasa hujung minggu begini saya mengambil kesempatan untuk menyertai giveaway yang dianjurkan oleh rakan blogger. Tujuan utama untuk memberi sokongan di samping mengeratkan ukhuwah antara rakan bloggers lain..

Kali ini saya berbesar hati untuk sertai Giveaway Planner 2019 by Shfyqhazhr atau nama penuh adik blogger utara muda belia ini Nurul Shafyqah Azry Azahar. Jom kita semak apakah syarat-syarat penyertaan giveaway ini, make sure buat mana wajib mana tak wajib bak kata Shafyqah (comel jer syarat-syarat dia, hihihi) :

 

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN 

1. Follow blog shfyqhazhr - (click here) *wajib

2. Follow Instagram & FB - @shfyqhazhr | Shafyqah Azahar *tak wajib

3. Copy banner dan buat satu entry bertajuk GIVEAWAY PLANNER 2019 by SHFYQHAZHR.COM *(please back-link to this post) *wajib

4. Dalam entry penyertaan boleh komen mengenai blog Sha, kekurangan blog Sha / apa yang perlu ditambah atau dibuang! ... dan kalau korang rajin lagi bolehlah komen di entry entry lama sha, hehehe *tak wajib

5. Jangan lupa tinggalkan link entry korang kat komen di post ini.

Begitulah permintaan Sha dalam syarat-syarat penyertaan kepada perserta giveaway ini... Syarat yang mudah dan semua peserta boleh penuhi.

Syarat nombor 4, komen saya tentang blog Sha :

"For me takde perkara major, saya percaya setiap pemilik blog mempunyai 'sentuhan' sendiri ke atas blog masing-masing, which is their personal  signature. Ianya hak individu. Overall blog Sha cantik, kemas, fast loading dan ceria.. thumbs up Sha.."

HADIAH GIVEAWAY
Sha dengan murah hati akan menghadiahkan sebuah Planner 2019 x 4 orang Pemenang bertuah.

TARIKH PENYERTAAN 
7 hingga 31 Oktober 2018

Ada beberapa minggu lagi sebelum penyertaan berakhir. So jangan tunggu lagi..
Kepada semua peserta GOOD LUCK saya ucapkan. Semoga ada rezeki kalian.





Okay, setakat ini sahaja..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


Monday, 1 October 2018

TERHARU TERIMA KEJUTAN DARIPADA CIKGU DIYANA

Monday, October 01, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Hari ini hari pertama bulan Oktober 2018.. Semoga setiap hari yang kita lalui akan diberkatiNya selalu, aminnn.. Hari ini juga saya sibuk menghadiri kursus selama 2 hari.. Faham-fahamlah bila masuk kursus, ada sesi brainstorming, I've been physically exhausted. Just plain tired I tell you.. Walaupun penat ada sesuatu yang ingin saya sampaikan hari ini..

Al-kisah, tadi break for lunch, saya lalu lobi office. Kemudian receptionist di kaunter panggil saya.. "Ada barang dari Pos Malaysia" katanya. Huh??? I have received a parcel that I was not expecting.. Seingat saya lately takde beli apa-apa..

Surprise parcel
Maka terpandang beg ini.. Bukan main besar saiz parcel kali ini.. Bila belek ada bahagian terkoyak, nampak tangan teddy bear.. Oh baru ingat saya ada menang giveaway yang dianjurkan oleh rakan blogger cantik manis, Cikgu Diyana dalam Giveaway Pertama by diyanatjuman.blogspot.com pada 3 Ogos lalu.

Pemenang Giveaway
 "Yeayyy my giant teddy bear has arrived!!!!" Saya sorak gembira dalam hati.. Tak boleh tunjuk sangat gembira tu nanti orang nampak over.. hehehehe

Giant teddy bear from Cikgu Diyana
Tak sangka dapat teddy bear yang sangat besar.. Giant teddy bear ini buat semua orang di office cemburu okay... Mereka kata : "Siapalah bertuah dapat giant teddy bear ini.."

Giant teddy bear from Cikgu Diyana
Oleh kerana tak sabar sangat, saya sempat keluarkan kepala teddy bear ini.. 
So smooth.. Memang syok peluk!

Giant teddy bear
Sampai sahaja di rumah tanpa berlengah lagi saya terus buka dan keluarkan teddy bear dari beg.. Lihatlah betapa besar teddy bear itu.. Terkejut dan terharu saya sebab usaha Cikgu Diyana mengirimkan hadiah teddy bear sebesar ini all the way from Sabah.. Teruja ada juga sebab selalu tengok dalam IG orang jual.. Tak sangka pula saya dapat hadiah ini..


Okay, saya ambil kesempatan ini untuk ucap terima kasih banyak kepada Cikgu Diyana atas kiriman hadiah ini.. I really appreciate it. You really made my day! Alhamdulillah.. 
Doa saya semoga Cikgu Diyana terus berjaya, sentiasa dipermudahkan urusan dan diluaskan pintu rezeki. Keep blogging coz I love to read your story..

Kepada pembaca yang ingin mengenali Cikgu Diyana boleh kunjungi blog beliau : 

Blog Cikgu Diyana
Follow social media Cikgu Diyana :

Facebook , Instagram , Twitter


Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,


BEGINI CARA TUKAR USERNAME unifi

Monday, October 01, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini..
Hari Ahad lalu ada appointment dengan pihak TM untuk tukar plan internet dari Streamyx ke unifi plan fibre broadband.. Sebenarnya dah berbulan pihak TM 'memujuk' untuk tukar plan tapi belum berkesempatan sebab saya belum study kelebihan plan unifi ni.. Saya perlu pastikan tiada penambahan dalam bil bulanan.. Perkara yang melibatkan perbelanjaan bulanan perlu diberi perhatian jangan main subscribe nanti dalam jangkamasa panjang akan effect our monthly expenses.. Bukan berkira tetapi saya mengamalkan perbelanjaan berhemah, nak tahu baca DI SINI, hehehehe..

Dijadikan cerita, apabila terus didesak akhirnya saya akur bila dengar plan unifi baru nanti beza RM20.00 dari plan sebelum ni.. Huh ada penjimatan di situ..

unifi Home Fibre
Mungkin ramai antara pembaca terkejut mengapa baru sekarang saya tukar ke unifi sedangkan plan ni dah lama wujud.. Begini kisahnya, taman perumahan tempat saya tinggal adalah taman perumahan baru jadi pemasangan fibre optic masih belum menyeluruh di setiap kawasan.. Baru sekarang berjaya dipasang sebab itu mereka bersungguh-sungguh mempromosi pakej unifi ini..

unifi plan 100Mbps
Okay, bila temujanji sudah diatur bersama installer TM maka hari Ahad lepas merupakan hari pertama saya menggunakan pakej unifi fibre broadband plan 100Mbps dengan bayaran RM129 sebulan.. Apa kelebihan pakej unifi plan 100Mbps ini?

Berikut KELEBIHAN PAKEJ unifi 100Mbps :
unifi plan Home Fibre 100Mbps

Bila tak semena-mena installer TM minta saya create usename dan password terus saya create username guna nama sendiri (masa ni betul-betul skema) dan create password seperti biasa.. Bila semua dah set up masa untuk test kelajuan network, tiba-tiba alamak nama penuhku terpapar dalam search network dengan terang tanpa bersuluh, habis terpampang seolah-olah mempromosi nama sendiri ke seluruh penghuni taman.. Nama penuh okay.. huhuhu..

Mulalah mengelabah hati tak tentu arah, puas tanya pakcik Google cara tukar username unifi tapi takde kaedah yang tepat boleh apply dalam kes saya.. Maka saya pun cuba sendiri guna konsep trial and error ikut kombinasi kaedah yang digunakan. Alhamdulillah saya berjaya!

Saya kongsi di sini bagaimana caranya...

CARA TUKAR USERNAME ATAU PASSWORD unifi :

1. Taip dalam column browser address ini : http://192.168.0.1 maka terpapar screen berikut :

Cara tukar username unifi
2. Masukkan Admin Password yang terdapat di bawah router.
3. Kemudian click menu "Setting" dan tukar username atau password you all..
4. Click "SAVE"

Gembira sungguh bilaku dapat solution ini.. Itu sebab saya terus buat blog post ini semata-mata untuk share info andai ada yang memerlukan di kemudian hari.. Kepada yang sudah tahu jangan gelak post saya ini okay... >_~

TM modem router
Inilah rupa barang yang baru dipasang semalam.. Masih berselirat di lantai..
Ada juga beza guna plan unifi dengan streamyx, so far memuaskan laju seperti turbo hehehe

Okay setakat ini sahaja perkongsian saya..


Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeeee..


Regards,