Tuesday, 27 November 2018

WHY DO WE ARGUE? LIFE IS TOO SHORT..

Tuesday, November 27, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini..
Alhamdulillah, pagi ini hujan turun dengan lebat, terasa nyaman udara pagi ini..
Kali ini saya ingin kongsi quote yang sangat bermakna dalam hidup saya..

Good to share :

"Life is too short to argue and fight. Count your blessings. Value the people who love you and make the most of each day."

Life is too short
Hidup ini terlalu singkat untuk sesuatu yang tidak bermanfaat.. Andai ada berlaku salah faham, cepat-cepatlah selesaikan sebab we are not guaranteed a tomorrow. Pernah dengar orang kata : Esok masih ada, tapi harus kita ingat esok belum tentu untuk kita..
Jadi gunalah peluang yang ada sebaik mungkin..




 Thank you for reading..
Have a good day everyone.. ^_~
Remember, life is too short, fragile and does not wait for anyone..


Regards,


Monday, 26 November 2018

NO MORE MONDAY BLUES OKAY!!

Monday, November 26, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini..
Entry kali ini boleh dikatakan terkena batang hidung sendiri.. 
Bila takde mood pi kerja automatic kata "Monday Blues".. 
Satu hari ada post Dato' Ustaz Kazim Elias tentang Monday Blues nih.. Huh, rupanya ada maksud tersirat disebalik istilah tersebut which is ada kebenarannya for a muslim..
Post inilah yang saya maksudkan..
v
v
v
No more 'Monday Blues' 
So lepas ni no more 'Monday Blues' tau..
Anyway, terima kasihlah kepada sesiapa yang share post ni hingga menyedarkan saya.. Perkara yang baik elok kita hebahkan... :-) 
Apa pun terpulang kepada penerimaan masing-masing..



Setakat ini sahaja perkongsian saya..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeee


Regards,

Sunday, 25 November 2018

LATIHAN PERTAMA DI S2 FOOTBALL CLUB - GRASSROOTS FOOTBALL ACADEMY

Sunday, November 25, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. 
Alhamdulillah pagi ini hujan turun dengan lebat,  dingin dan redup.. Matahari mula menunjukkan diri jadi inilah masa yang sesuai untuk sidai baju di luar.. Harap kering semua kain baju hari ini..

Al-kisah Ahad minggu lepas merupakan hari pertama saya menghantar anak teruna ke Kelab Bola sepak idamannya iaitu S2 Football Club (S2FC) - Grassroots Football Academy.. Pagi ini kali kedua training diadakan tapi hanya sempat 45 minit sebelum hujan turun..

S2 Football Club - Grassroots Football Academy
Sebenarnya saya dalam dilema, al-maklum pernah ada sejarah tangan bengkok kesan jatuh main bola sepak di sekolah tempoh hari.. Bila fikir semula permintaan dan harapan anak maka timbul rasa kesian. Mana tidak bila ada pertandingan bola sepak antara kelas, pasti dia tak terpilih sebab takde skill, orang tak pernah main bola sepak katakan so main ikut suka. Atas sebab ini saya turutkan juga kemahuannya..  Ini kira sindrom mak-mak sayang anak kalau boleh sentiasa letak bawah ketiak! hihihi

Related post : Penangan Kasut Bola

Siap sedia untuk warm-up
Kali ini saya tak boleh teragak-agak untuk buat keputusan, janji saya kalau ada peningkatan dalam peperiksaan akhir tahun ini dia boleh join kelab bola sepak S2FC ini. Maka janji sudah ditunaikan so tinggallah mama dia pula tunaikan janji.. Janji perlu ditepati, gituuu..

Get ready
Tiada syarat khas untuk masuk S2FC ini janji anak minat. Kalau takde minat tak jadi.. Yuran pendaftaran RM150.90 termasuk RM30.00 yuran bulan pertama. Latihan dijalankan setiap hari Ahad. Selesai pendaftaran masuk, ahli dibekalkan baju kelab, seluar dan stokin. Ibubapa ahli akan dimasukkan dalam group WhatsApp.. Maka berjemaah lahh mak pak semua dalam tu untuk dapat info berkenaan jadual latihan, pertandingan, pemilihan pemain dan segala aktiviti kelab.  

Sesi latihan S2 Football Club
Selesai sesi pertama latihan.. Puas hati anak teruna sorang ni tercapai juga hajat dia..
Semoga usaha ini membuahkan hasil dan bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam..

Okay, sebelum mengakhiri post ini saya kongsi petikan dari Trevlyn Mayo Palframan untuk menggambarkan usaha saya ini : 

"One of my friends asked : "Why do you pay so much money for your kids to do all their sports?" Well I have a confession to make, I don't pay for my kids to to do sports. Personally, I couldn't care less about what sport they do.

So, if I am not paying for sports what am I paying for?
- I pay for those moments when my kids become so tired they want to quit but don't.
- I pay for those days when my kids come home from school and are "too tired" to go to their training but they go anyway.
- I pay for my kids to learn to be disciplined, focused and dedicated.
- I pay for my kids to learn to take care of their body and equipment.
- I pay for my kids to learn to work with others and to be good team mates, gracious in defeat and humble in success.
- I pay for my kids to learn to deal with disappointment, when they don't get that placing or title they'd hoped for, but still they go back week after week giving it their best shot.
- I pay for my kids to learn to make and accomplish goals.
- I pay for my kids to respect, not only themselves, but other riders, officials and coaches.
- I pay for my kids to learn that it takes hours and hours, years and years of hard work and practice to create a champion and that success does not happen overnight.
- I pay for my kids to be proud of small achievements, and to work towards long term goals.
- I pay for the opportunity my kids have and will have to make life-long friendships, create lifelong memories, to be as proud of their achievements as I am.
- I pay so that my kids can be out on the track instead of in front of a screen...

... I could go on but, to be short, I don't pay for sports; I pay for the opportunities that sports provides my kids with to develop attributes that will serve them well throughout their lives and give them the opportunity to bless the lives of others. From what I have seen so far I think it is a great investment!"

Setakat ini sahaja perkongsian saya.. Thank you for reading..


Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeeee.


Regards,


Friday, 23 November 2018

THAI STREET FOOD FESTIVAL

Friday, November 23, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini..
Ketika post ini ditaip, hujan lebat di luar sana, syukur alhamdulillah.. Terasa nyaman dan dalam masa yang sama mata pun layu, mengantuk! Namun tetap kena bertahan untuk menyiapkan entry ini..

Entry kali ini berkenaan Thai Street Food Festival yang menjual pelbagai jenis makanan authentic, segar dan halal dari negara Thailand.. Siapa suka makan makanan Thai pasti alert dengan festival ini.. Boleh dikatakan food heaven kepada penggemar makanan Thai..

 Al-kisah saya berkesempatan pergi ke Thai Food Festival di Lukut dua minggu lalu untuk rasai sendiri ready to eat food  or street food dari negara Thai yang sukar didapati di Malaysia.. So tak perlu cerita panjang, jom layan gambar.. Let the pictures do the talking!

Thai Street Food Festival
Seperti sedia maklum, di mana sahaja Thai Street Food Festival berlangsung pasti akan disediakan meja-meja makan bagi membolehkan pengunjung terus menikmati segala makanan yang dijual di situ. 

Gerai minuman berasaskan buah-buahan segar

Gerai minuman pelbagai jenis perisa
Terdapat lebih kurang 20 gerai jualan di Thai Street Food Festival di mana setiap gerai menjual pelbagai makanan atau minuman yang berbeza.. Mereka memperkenalkan makanan atau minuman signature asli dari negara Thai.

Gerai menjual pelbagai jenis mee
Gerai somtam (kerabu betik)
Sosej cucuk
Pulut mangga Thai
Keenakan dan kelazatan pulut mangga Thai semestinya menjadi kegemaran orang ramai. Hidangan ini amat terkenal di negara Thailand. Lihat pelbagai variasi pulut mangga ada jual di sini.

Gerai Nasi Khomok & Pulut Ayam 
Selain pulut mangga terdapat juga pulut ayam... Rupa pulut ayam tak dapat saya pastikan sebab saya tak boleh makan pulut ikut suka hati nanti senang masuk angin boleh membahayakan kesihatanku, huhuhu


Gerai pulut ayam ada dijual sekali nasi khomok. Apa itu nasi khomok? Setelah mengoogle saya dapati nasi khomok merupakan sejenis nasi briyani siam. Nasi khomok ada resepi khas yang boleh didapati di Kelatan atau Thailand.

Seterusnya gerai hoi tod telur seafood..

Gerai Hoi tod Telur Seafood
Hoi tod Thai
Hoi tod Thai merupakan sejenis hidangan snack yang boleh dimakan semasa lunch atau supper. Ianya adalah campuran telur dadar dan sedikit tepung gandum yang dicampur dengan seafood seperti tiram, udang dan sotong. Boleh tahan sedap dan cepat kenyang.. Saya agak kita boleh buat sendiri di rumah..

Gerai kerabu
Gerai kerabu Thai
Gerai kerabu ini menjual pelbagai jenis kerabu asli yang terkenal di Thailand seperti kerabu Maggi, kerabu yum woon sen dan kerabu kaki ayam.

Sekali lagi saya menggoogle apakah itu 'yum woon sen'? Oh rupanya glass noodle atau su'un.. Selain itu terdapat juga gerai mee kari udang.. Teruja dengan saiz udang mee kari ini yang agak besar dengan harga yang berpatutan.

Gerai mee kari udang Thai
Gerai mee kari udang Thai
Tibalah kita di gerai menjual baby crab Thai.. Tentu pembaca pernah nampak baby crab Thai yang viral satu masa dulu.. Ada antaranya penggemar baby crab Thai ni tetapi bukan saya. Pada pendapat saya ianya agak berminyak dan tajam dek cengkerang anak ketam mencucuk dinding mulut, huhuhu..

Gerai baby crab Thai
Gerai seterusnya menjual aiskrim gulung dan aiskrim kelapa. Saya sempat beli aiskrim kelapa.. 

Gerai aiskrim gulung
Gerai aiskrim kelapa
Aiskrim kelapa memenuhi citarasa saya.. Sedap sebab saya suka rasa milky dari kelapa muda ditambah pula aiskrim vanilla, kacang tumbuk dan jagung serta pulut dalam aiskrim kelapa itu.. Semua habis saya telan kecuali sabut dan tempurung kelapa serta pulut hijau itu, hehehe..

Aiskrim kelapa
Akhir sekali sebagai penutup hasil tapau dari Thai Street Food Festival Lukut.. Saya tapau hoi tod, sotong bakar, tom yam seafood dan aiskrim kelapa..

Thai Street Food Festival
Alhamdulillah dengan rezeki pada hari itu..
Overall, of course saya suka festival makanan begini..
At least saya dapat rasa makanan asal yang terkenal dari negara lain tanpa perlu ke luar negara..


Setakat ini sahaja perkongsian cerita saya tentang Thai Street Food Festival..
Thank you for reading..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,


Saturday, 17 November 2018

Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz

Saturday, November 17, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Hari ini cuti, selepas breakfast masa untuk bersantai.. Sambil bersantai, saya bercadang untuk join giveaway dari blogger bernama Maisarah Ibrahim atau dikenali sebagai Sarah. Blog Sarah diberi nama Lullabyssz. Comel jer nama blog Lulla, hehehe.. 

Menurut Sarah, giveaway ini dianjurkan sebagai tanda penghargaan kepada bloggers yang sudi support blog Sarah, dulu, kini dan selamanya sehingga menjadikan Sarah bersemangat untuk terus menulis.. Memang itu yang kita inginkan sebagai bloggers iaitu sokongan antara satu sama lain.. Semoga ianya berkekalan... Okay lets proceed further..

Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz

Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz

Syarat-syarat penyertaan seperti berikut :

1. Follow blog Lullabyssz
2. Buat satu entry/blog post bertajuk "Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz"
3. Jangan lupa letak banner giveaway (gambar dalam entry ni) & sila backlink kan banner tersebut ke link blog post di sini sahaja.
4. Dalam blog post tu ikut korang lah nak taip apa-apa, letak ucapan ke, quotes ke, nak share some story even takde kaitan dengan giveaway pun boleh, tak kisah. Kalau tak nak tulis apa-apa pun tak pe hihi.
5. Lepas dah publish entry jangan lupa submit link blog post giveaway korang kat ruangan komen di entry ini.

Syarat sangat mudah..


HADIAH
 
Hadiah kepada pemenang juga menarik iaitu Planner 2019 yang cute-miut.. Selain itu para perserta yang join giveaway ini akan dimasukkan dalam bloglist blog Lullabyssz bagi tahun 2019 selama setahun. Menurut Sarah, sambil-sambil join giveaway boleh blogwalking and tambah lebih ramai kenalan antara bloggers. Memang itu yang terbaik..


Oh ya, ada lagi satu hadiah tambahan jika peserta melebihi 40 orang... - ada elemen surprise di sini.. jadi kita tungguuuuu, hehehe

PEMILIHAN PEMENANG

Pemenang kita akan cabut secara random. 

TEMPOH GIVEAWAY : 4 November 2018 (tapi dalam banner 5 November 2018) hingga 30 November 2018

Okay, saya sudah sertai giveaway ini.. Pembaca yang berminat boleh juga turut serta..
Setakat ini sahaja.. Thank you for reading..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,


Friday, 16 November 2018

BELATED BIRTHDAY CELEBRATION FOR NADDY

Friday, November 16, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini..
Last Friday during lunch hour kami #ganglunch berpakat untuk buat surprise belated birthday untuk salah seorang #ganglunch yang lebih mesra dipanggil Naddy.. Al-kisah birthday si Naddy ni dah lama berlalu iaitu pada  4.9.2018  tapi masa tu dia sedang berpantang anak pertama.. Jadi agak lambatlah kami mengaturkan birthday celebration untuk Si Naddy..

Hanya selepas sebulan Naddy masuk kerja baru dapat realisasi birthday si Naddy.. Tempahan cake diuruskan oleh Yan.. Inilah Pecan Butterscotch homemade cake khas untuk Si Naddy dari #ganglunch..

Pecan Butterscotch Cake
Kami gigih pi beli gift di Body Shop.. Kebetulan Body Shop ada buat gift package sempena Christmas.. Banyak pakej Body Shop cute sampai rambang mata dibuatnya..

Gift and Birthday cake
Akhirnya kami sepakat memilih an owl purple ni..Inilah Si Naddy bersama hadiah dari kami #ganglunch berupa barangan dari The Body Shop..

Si Naddy
Sambutan diadakan di Row Six Restaurant.. Tempat biasa kami pergi during lunch hour.. Ada privacy sikit, gituuuu..


I'm Naddy and my colleague Yus
Pecan Butterscotch Cake 
Sedap jugak kek Pecan Butterscotch ni.. Kek homemade biasanya tak cepat muak berbanding kek yang biasa kita beli di bakery.. 

Sepotong ke birthday
Ini sepotong kek untuk saya.. Sedap, tak cukup sepotong..

The Body Shop
The Body Shop
Hadiah untuk si Naddy.. Lepas ni Naddy bolehlah berwangi-wangian dengan product The Body Shop.. Bekas owl purple tu sebenarnya tabung.. So masa simpan duit dalam ni nanti Nad akan ingat #ganglunch, hehehe


Last but not least, inilah kami #ganglunch..

#ganglunch
Begitulah Belated Birthday Celebration untuk Si Naddy.. Hari ini genap seminggu sambutan itu berlalu.. Sempena sambutan birthday ini, saya doakan semoga Nad sentiasa beroleh kesejahteraan, dilimpahkan rezeki dan dilindungiNya selalu, aminnnn..

Oh ya, sesiapa yang ingin mengenali Naddy, ini link blognya : Corat Coret Si Naddy.
Terus-terang kata blog Naddy ni on-off, bila ada kesempatan baru Nad akan update blog.. So kena sabar tapi setahu saya Nad belum pencen dari dunia blogging..

Untuk pengetahuan pembaca, saya ramai kawan tapi sahabat boleh dikira. Saya sangat menghargai persahabatan tapi persahabatan saya bukan kepada kawan yang tak mengaku kawan jauh sekali mengaku sahabat. For me kawan dan sahabat 2 perkara yang berbeza. Saya pernah post tentang ERTI PERSAHABATAN di sini.

Sehingga kita bertemu lagi di lain entri.
Sekian, wasalam..
Byeeeee...


Regards,


Sunday, 11 November 2018

CITADINES DPULZE CYBERJAYA HOTEL, LAST MINUTE BOOKING EXPERIENCE!

Sunday, November 11, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini..
Apa khabar semua? Tentu busy usha-usha barang online kannn.. Al-maklum hari ni demam penangan SALE 11.11.. Semalam saya ready dengan post ini tapi lappy buat hal, merajuk! Dia tahu tuan dia lately browse LAZADA cari laptop baru.. Iskh..iskh..iskh I cuma survey jer... I won't replace you if you behave okay, jangan buat perangai tau, hehehe

Hari ni citer #throwback.. Al-kisah hari Khamis lalu tetiba adik saya blast dalam WhatsApp menyatakan hasrat supaya saya aturkan penginapan sambil bersantai di hujung minggu selepas urusannya selesai di Nilai.. Al-maklum dia orang luar, acah-acah nak spend masa hujung minggu menginap di hotel.. Saya terus mati kutu sebab terlalu suntuk di tambah pula hujung minggu, Isnin pula saya rasa mungkin ramai yang akan ambil cuti tersepit seperti saya sempena cuti hari Deepavali pada hari Selasa, 6.11.2018.. Ahhh kacau, booking last minute travel in peak season is generally a very bad idea.

Saya terus buka applikasi Trivago untuk buat perbandingan harga.. Trivago memutuskan agoda.com menawarkan harga paling rendah ketika itu.. Itu pun hanya studio rooms sahaja available. Perancangan saya weekend gateway kali ini sesuai di hotel attached to shopping complex kerana cuaca sekarang tak menentu, selalu hujan pada sebelah petang.. Jadi tak sesuai pergi di tempat terbuka seperti tepi pantai dengan budak-budak kecil..

Jadi saya ambil keputusan menginap di Citadines DPulze Cyberjaya.. Saya ambil jalan selamat memandangkan saya pernah menginap di sini sebelum ini, jadi agak familiar harap takde masalah untuk bawa mereka sekeluarga seramai 10 orang (tepuk dahi!)..

Citadines DPulze Hotel Cyberjaya lobby
Maka tibalah masa check-in.. Ketika itu pukul 3.30 petang.. Alhamdulillah tak ramai orang.. Ada 2 check-in lanes. Saya guest kedua.. Bila saya serah agoda.com Booking Confirmation untuk 3 bilik, muka receptionist berkerut-kerut.. Dalam hati : "Sudahhhhh, ada problem kah?".. Cuak juga saya tapi masih control ayu.. Dalam hati berdebor hehehe.. Saya sabar menanti tapi dalam hati dup dap dup dap bila brother kat reception counter nampak agak mengelabah, mundar-mandir seolah-olah mencari maklumat booking saya di komputer dan tray atas meja reception. 




Masa itu saya terdengar guest di lane sebelah tak dapat bilik sebab kuota untuk agoda.com dah habis tapi tak dimaklumkan oleh guest.. Tak tahu macam mana mereka handle perkara ini sedangkan bayaran semua telah went through dan confirmed by agoda.com... Ada juga foreigner guest complaint tak dapat bilik.. Pendek kata agak chaos masa tu..

Tak lama kemudian, I think supervisor dia datang semak semula Booking Confirmation saya terus beritahu 2 bilik sudah sedia tapi 1 bilik lagi terpaksa bagi lewat sikit sebab ada masalah wifi.. Semua bilik terletak di Level 7..

Morale of the story, even though you have received a confirmation email or reservation number, please contact the hotel to make sure your reservation has been confirmed. Saya nyaris-nyaris kena masa check-in tempoh hari..

Syukur alhamdulillah.. Akhirnya 3 bilik sudah sedia untuk check-in.. 

Citadines DPulze Studio Room
Sofa di studio room
Kitchenette
Telephone
In-room safe box & ironing facilities
Charcoal deodoriser - special sikit untuk nyah bau dalam wardrobe
Shower, toiletries & towels
Safety instructions
 Apa yang kurang menarik apabila masuk sahaja bilik hotel ada bau kepam.. Bau kurang menyenangkan mungkin dari carpet. Carpet sangat lusuh tak seperti masa mula-mula saya mengindap di sini dahulu.. Selain itu hotel ini tiada coffee house.. Masa kali pertama saya menginap di sini breakfast di Hot Jam Cafe milik KRU Productions.. Malangnya cafe tersebut telah tidak beroperasi lagi.. Cerita ada [DI SINI].. So breakfast pagi itu kami ke Old Town White Coffee yang terletak di dalam DPulze Shopping Mall..


Old Town White Coffee breakfast voucher
Voucher sarapan pagi hanya boleh diambil sebelum pi sarapan.. Additional voucher tambah RM18.00 seorang..

Old Town White Coffee menu
Pilihan makanan sarapan pagi di Old Town White Coffee.. Saya pilih menu Set A..

Old Town White Coffee
Nasi Lemak Bungkus Old Town White Coffee
Kaya & Butter Toast bread Old Town White Coffee
Soft boiled Omega eggs & Hot White Coffee
Bila perut sudah kenyang kanak-kanak semua pergi mandi kolam.. Swiming pool terletak di level 7 bersama facilities lain seperti washing machines, fitness corner & seating area.

Heading to swimming pool
Sebelum menaiki tangga ke swimming pool, saya tertarik dengan small garden yang terdapat di bawah staircase.

Devil’s Ivy plant dalam pasu
Devil’s Ivy segar di atas lantai
Pokok sansevieria atau Mother-in-Law's Tongue atau Snake Plant
Terdapat kerusi rehat di kolam renang untuk saya menikmati persekitaran kolam renang.. Pokok Mother-in-Law tongue (melampau sungguh nama pokok ni, huhuhu) ditanam dalam pasu dan disusun sekeliling tembok mungkin for safety purposes..

Lazy chairs
Swimming pool
Swimming poll
Malangnya hanya ada 1 sahaja swimming pool sekangkang kera tapi bagus juga mudah untuk memantau kanak-kanak mandi-manda.. Apa pun kanak-kanak perlu pengawasan orang dewasa apabila menggunakan swimming pool ini.. A minimum depth 1.2 meters to accommodate for both adults and children. 

Saya memang tak suka mandi-manda di kawasan terbuka, sebaliknya saya hanya menikmati pemandangan Cyberjaya..

Cyberjaya view
Cyberjaya views
LAUNDRY ROOM

Berikut bilik dobi.. Selepas mandi pengunjung boleh terus cuci kering baju di bilik laundry ini..

Laundry room
Notis menggunakan laundry room
Tempat menunggu di laundry room
FITNESS CENTER

Sementara menunggu anak mandi-manda pengunjung boleh menggunakan facilities yang ada di fitness center untuk mengelurkan peluh..

Fitness center

Selepas puas ronda dan menikmati percutian singkat di Citadines DPulze Cyberjaya.. Sebelum membawa haluan masing-masing kami singgah makan di Campur-Campur Kitchen..

Begitulah cerita yang ingin saya kongsi bersama.. Siapa antara pembaca ada experience booking hotel last minute? Good or bad experience? Apa jua pengalaman pembaca saya amat hargai perkongsian anda di ruangan komen.. Thank you in advance..


Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeeeee...


Regards,