RESEPI KETAM MASAK PEDAS ALA-THAI MUDAH DAN SEDAP | Sebut sahaja menu ketam pasti ramai suka.. Al-maklum ketam adalah salah satu menu popular dalam kalangan kita.. Tak gitu? Tentu ada antara readers juga penggemar tegar ketam.. Tak kiralah ketam masak apa sama ada  sup atau sambal mesti hasilnya sedap..

Kali ni saya nak kongsi resepi Ketam Masak Pedas Ala-Thai yang sangat mudah dan sedap.. Don't worry lauk-pauk saya masak semua simple sebab saya tak reti sangat masak lauk dengan pelbagai ingredients.. Senang kata saya tak pro dan masih belum pandai sangat memasak..
Buktinya sila singgah dan jenguk resepi ini juga : Masak lemak cili padi ketam.

RESEPI KETAM MASAK PEDAS ALA-THAI MUDAH DAN SEDAP
Okay let's straight to the receipe..

Bahan-bahan :

4 ekor ketam - cuci bersih, ketuk bahagian duri, potong 2 dan tos
3 biji bawang putih - mayang halus
1/2 biji bawang besar - hiris
1 cm halia - hiris halus
2 batang serai - ketuk
5 helai daun limau purut - carik-carik kasar

3 sudu besar cili kisar - ikut tahap kepedasan masing-masing
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos seafood / tiram
Sebutir telur ayam
Minyak masak
Garam
Gula

Step 1 - 2 : Masukkan cili kisar dan sos-sos yang berkaitan


Cara masak :

1. Masukkan lebih kurang 5 sudu besar minyak masak, tunggu hingga minyak panas.
2. Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak
3. Masukkan bawang putih, bawang merah, halia, serai - kacau hingga sebati dengan cili kisar dan naik bau.
4. Masukkan sos cili, sos tomato, sos seafood / tiram.
5. Masukkan sedikit air, tunggu mendidih kemudian masukkan ketam dan tutup.
6. Kacau sekali-sekala hingga ketam masak
7. Apabila ketam sudah masak, kecilkan api. Letak sedikit garam dan gula ikut kesesuaian. Kemudian, masukkan telur ayam tunggu hingga telur ayam separuh masak dan kacau
8. Siap boleh hidang

Related post : Resepi Masak Lemak Cili Padi Ketam

Step 3 - 4 : Masukkan daun limau purut dan serai yang telah diketuk (serai saya tak letak kerana takde stok)

Step 5 : Masukkan ketam apabila kuah pekat dan naik bau
Step 6 : Kacau sekali-sekala hingga ketam masak
 Step 7 : Masukkan telur ayam, kacau apabila telur hampir masak dan tutup api 
Siap dan sedia dihidang

Begitulah perkongsian Resepi Ketam Masak Pedas Ala-Thai yang simple dan sedap..
Sebagai tambahan boleh tabur daun sup atau daun ketumbar..
Penggemar ketam sila munculkan diri bawa pinggan dan nasi panas sekali, hehehe
Okay, selamat mencuba!

Nak resepi lebih simple dan sedap boleh cuba : Resepi mi segera ketam or maggi ketam

Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeeee


Regards,


Loading...