Monday, 2 April 2018

KOLEKSI BUKU-BUKU KESAYANGANKU

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Semalam tiada perancangan ke mana-mana hanya di rumah buat kerja hakiki di samping mendobi.. Itulah rutin harian jika tiada plan.. Bila ada masa luang maka mood untuk susunatur koleksi buku-buku kesayangan pun timbul.. Al-maklum koleksi buku-buku semakin membiak.. Jadi terpaksa pilih buku-buku yang kerap dibaca manakala sebahagian lagi perlu disimpan dalam storage disebabkan kekurangan ruang. Saya tahu kini banyak e-book dihasilkan namun saya tetap suka membeli buku-buku hard copy supaya boleh disimpan lama, agak old school kannn but I like, hehehe ..

Rak Buku Kesayangan
Saya mengekalkan rak buku lama memandangkan saya menyewa rumah di sini.. Jadi rak buku pasang siap lebih mudah untuk proses angkut-mengangkut bila berpindah kelak.. Okay, let me show you buku apa menjadi kegemaran dan kesayangan saya..



Ruang Pertama (Kanan)
Buku-buku dalam ruang ini adalah seperti berikut:

(1) Panduan Belajar Bahasa Inggeris dalam 30 Minit
(2) The ABC's of Networking
(3) Senjata Muslim, Doa, Wirid & Zikir Harian
(4) Children's Pill Guide
(5) Naked in Death by J.D. Robb
(6) Final Appeal by Lisa Scottoline
(7) Critical Judgment by Michael Palmer
(8) The Kill Zone by David Hagberg
(9) Sleeping Arrangements by Sophie Kinsella
(10) Cocktails for Three by Sophie Kinsella
(11) The Wedding Girl by Sophie Kinsella
(12) You Can't Win A Fight with Your Boss by Tom Markert
(13) Imbangkan Kerja Dan Kehidupan Anda
(14) Pemasaran Dengan Cara Meniru 101
(15) Jadilah Wanita Yang Paling Bahagia & Mutiara Untuk Orang Yang Paling Bahagia
(16) Buat Duit Dengan Blog
(17) Buat Duit Dengan Facebook & Instagram
(18) Buat Duit Degan Dropship
(19) Panduan Membelai Diri Indah Di Mata
(20) Kalau Hendak Seribu Daya Nak Ke Tak Nak by Dr. HM Tuah Iskandar al-Haj
(21) Select Edition by Reader's Digest (Book I)
(22) Select Edition by Reader's Digest (Book II)

Ruang Kedua
Ruang kedua meletakkan buku-buku berikut:



(23) The Chemistry Of Death by Simon Beckett
(24) The Associate by John Grisham
(25) The Pelican Brief by John Grisham
(26) The Partner by John Grisham
(27) A Painted House by John Grisham
(28) East Of Desolation by Jack Higgins
(29) Midnight Runner by Jack Higgins
(30) The Fourth Estate by Jeffrey Archer
(31) The Little Blue Book of Marketing
(32) Jadi 'Cool' + Positif Psikologi Suka-Suka 
(33) Chelsea Wives by Anna-Lou Weatherley
(34) Million Dollar Mates Paparazzi Princess by Cathy Hopkins
(35) Million Dollar Mates Catwalk Queen by Cathy Hopkins
(36) The Litigators by John Grisham

Ruang ketiga
 Buku-buku di ruang ketiga seperti berikut:

(37) The Geneva Trap by Stella Rimington
(38) How Long Have You Got by Katie Pearson
(39) Cupcakes at Carrington's Where Life is Sweeter by Alexandra Brown
(40) Oliver Twist Charles Dickens
(41) Detox Your Finances by Justine Trueman
(42) The Truth About You by Melissa Hill
(43) Confessions of a Reluctant Recessionarista by Amy Silver
(44) 30 Hari Mahir Bahasa Inggeris
(45) Jobstreet.com Career Guide
(46) How To Get Happy and Stay Happy At Work by Beth Thomas
(47) Rahsia Pemasaran Facebook 
(48) Creditcard Syndrome by Carol Yip
(49) Confessions of a Shopaholic by Sophie Kinsella 
(50) The Habits of 7 Highly Effectively People by Stephen R. Covey
(51) Ciri Terhebat Blog Wordpress
(52) Understanding Emotional IQ by Dr. Jyotsna Codaty
(53) Blog + Google Adsense = Duit
(54) Smart Memory Techniques to Improve Memory 
(55) How To Understand Business Finance
(56) Your Personality and How To Use It Effectively
(57) Dari Denai Kampung ke Pentas Dakwah oleh Ustaz Kazim Elias
(58) 101 Ways to Develop Self-Confidence

Ruang pertama hingga ketiga menempatkan novel-novel, buku motivasi dan inspirasi serta pengurusan kewangan.

Ruang keempat
Buku-buku di rak keempat pula seperti berikut:

(59) 10-10-10 10 Minutes, 10 Months, 10 Years - A Life Transforming Idea by Suzy Welch
(60) ESQ Emotional Spiritual Quotient by Ary Ginanjar Agustian
(61) Why Men Don't Listen And Women Can't Read Maps by Allan & Barbara Pease
(62) Urus Sendiri SOHO Anda
(63) Rahsia Buat Duit Dengan eBay 
(64) Panduan Memborong di China
(65) Makan Gaji Tetapi Kaya
(66) Membuat Aplikasi Perakaunan dengan Excel
(67) Urus Bisness dengan Google
(68) Rich Dad Poor Dadby Robert T. Kiyosaki
(69) How To Get Rich, Stay Rich & Be Happy by Fred Young
(70) 15 Teknik Efektif Internet Marketing 
(71) Buat Duit Dari Rumah
(72) Syed Mokhtar AlBukhary A Biography
(73) Find You Inner Red Shoes by Mariela Dabbah
(74) Travelog Impian Abadi 
(75) A-Z Blog! Tip Untuk Blogger Wanita
(76) Dealing With Difficult People
(77) Time & Stress Management
(78) Negotiation Skills
(79) Super Better by Jane McGonigal
(80) 168 Hours, You Have More Time Than You Think by Laura Vanderkam
(81) Cash In A Flash

Buku-buku di ruangan ini lebih kepada buku motivasi, berniaga online dan blogging.
 
Ruang kelima
Buku-buku rak kelima adalah seperti berikut:

(82) Company Law
(83) Land Law
(84) Remedies for Torts and Breach of Contract
(85) Law and The Economy
(86) Dictinory of Management
(87) The Mirror Test 
(88) Criminal Law
(89) A Guide To Company's Act 1965
(90) Latin Words & Phrases for Lawyers
(91) Checklists For Solicitors
(92) Contract's Act 1950
(93) Cases On Commercial Law
(94) 7 Keajaiban Adobe Photoshop
(95) Investing Online For Dummies
(96) 1 Hour Web Site 
(97) How To Write And Speak Better

Buku-buku rak kelima ini lebih kepada buku rujukan undang-undang dan komputer.

Ruang keenam
Buku-buku di ruang keenam pula seperti berikut:

(98) English Language Dictionary
(99) Akta Probet Dan Pentadbiran 1959
(100) Akta Distres 1951
(101) Civil Law Act, 1956
(102) Consumer Protection Act 1999
(103) Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan Dan Pelesenan) 1966
(104) Kanun Keseksaan 
(105) Basic Accounting
(106) Menguasai Internet
(107) Membina Laman Web Menggunakan XHTML
(108) Mikroblog Menggunakan Twitter
(109) Tatacara Jahitan Gaun Untuk Si Manja
(110) Langkah Demi Langkah Belajar Menjahit
(111) Oh, Mudahnya Buat Baju Kurung
(112) Tatacara Jahitan Blaus Yang Menawan
(113) Decorating with Dried Flowers
(114) Idea Bekal Ke Sekolah Menu Asia
(115) Prinsip Akaun
(116) English For Legal Professionals by Oxford University Press
(117) Simply Beautiful Rubber Stamping 
(118) Panduan Membuat Pakaian
(119) Scrapbooking Your Children
(120) Memory Makers Great Scrapbooks, Ideas, Tips & Techniques

Buku-buku di ruang keenam ini lebih kepada koleksi hobi saya suatu masa dahulu iaitu menjahit, menghias bunga dan scrapbooking selain buku rujukan undang-undang serta pengaturcaraan komputer.

Currently saya sedang baca buku bertajuk The Science of Getting Rich by Wallace D. Wattles dan Cash Flow Untuk Wanita hasil tulisan Shamsuddin Kadir dan Ain Muhammad, masih belum diletak di rak buku.




Begitulah antara koleksi buku kesayangan saya..Kebanyakan koleksi buku-buku tersebut berkisar tentang motivasi diri, inspirasi dari tokoh-tokoh berjaya, kaedah pengurusan kewangan, pengurusan perniagaan online dari pemasaran hingga kawalan kewangan di samping buku zaman belajar undang-undang.. Buku undang-undang nampak uzur al-maklum dah bertahun lama digunakan..  Novel pula saya suka baca genre fiction berunsur santai, koleksi best seller, true story, thriller dan jenayah.


Okay, bagaimana pula anda? Ada tak buku-buku kesayangan yang sentiasa dalam simpanan? Sudi-sudilah kongsi di sini..

Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,
I am LZ


30 comments:

  1. wah..banyak buku. Ayu suka baca novel..so memang banyak koleksi novel... banyak kat Malaysia..but kat sini pun banyak jugak Ayu bawak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tentu banyak koleksi novel Mummy Ayu.. Bila susun cantik2 rasa sayang semua koleksi tu kannn MA..

      Delete
  2. Cantik.Tersusun rapi.Novel-novel yang ada banyak PC tinggal kat kampung Kak LZ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pastikan semua terjaga PC, kalau tidak sayang nanti rosak..

      Delete
  3. banyak betul buku dia... saya banyak majalah je.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lain orang lain citarasa dia Yus, majalah pun bahan bacaan juga 😉

      Delete
  4. Fuhh siss... 120? belum lagi masuk dalam storage. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly CF, macam addicted bila nampak buku best mesti mau beli, hehehe

      Delete
  5. Hana pun tengah gigih mengumpul ni hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elok sangat Hana, mulakan dari awal 😊..

      Delete
  6. bestnya banyak genre.. saya punya pula semua novel cinta, tak berapa nak berkembang minda sgt..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut citarasa masing-masing juga TS.. Kalau TS suka baca novel Cinta mungkin ada satisfaction sendiri just go ahead 😉..

      Delete
  7. syurgaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. best tengok tersusun jek.. kite dah simpan buku2 dalam kotak.. huu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buku2 di rak ni hanya yang terpilih sahaja atiehilmi, selebihnya LZ letak juga dalam kotak, hehehe 😁

      Delete
  8. Asyik nya punya banyak koleksi buku.. jadi tak bosan dirumah kalau lagi sendirian.. dari salah sayu buku ada gang saya suka.. pengen punya tapi tak ada lagi yang sell

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tepat sekali Akaboin, bila bosan anytime boleh baca buku..

      Delete
  9. heheh hobi kita sama. tiap bulan dapat gaji mesti rewardkan diri dengan membeli bukuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe give me 5 CahayaHannan, mesti rasa kurang kalau tak beli kannn..

      Delete
  10. Wahhhhh.... ini baru betul ulat buku ni haha....Kat rumah ni ada gak rak buku LZ... tapi bacanya je jarang! Aduhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe biar ulat buku Kak Nom, jangan ulat bulu hehehehe..

      Delete
  11. banyaknya buku... liez susun buku dlm box sebab anak-anak suka panjat kabinet..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elok begitu Mrs Liez demi keselamatan anak2..

      Delete
  12. Buku rumah saya pun banyak.sebab ramai yang minat membaca tapi taste lain-lain.minat sophie kinsella jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila bab genre buku, masing-masing ada taste berbeza kan Sal tapi masih boleh layan..

      Delete
  13. Bagusnya tersusun kemas. Bila susun mcm ni baru nmpk buku apa yg kita ada kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Cik Renex, senang belek satu-satu..

      Delete
  14. Sis!! Banyaknya buku dan Siqah nampak banyak buku adalah buku ilmiah dan inspirasi kan. Bagus sis banyak baca buku begitu. Ada juga tajuk buku yang menarik minat Siqah :) Btw, SIqah peminat Sophie Kinsella jugak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis suka baca buku motivasi dan inspirasi untuk motivate diri sendiri.. Novel selain SK, sis suka John Grisham..

      Delete

Leave your friendly messages here ^_~
Feel free to visit my blog again..
Thank you very much!

Just type you email address in the box below & hit the 'Subscribe' button :


Follow Us @ladyinredplanner