Sunday, 23 September 2018

LUNCH GATHERING : GET REWARDED WITH Nando's MOBILE APP

Sunday, September 23, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua.. Jumaat lepas during lunch hour kami #ganglunch sepakat ke Nando's di Palm Mall, Seremban.. Lama rasanya tak makan Nando's, last visit somewhere June.. Jumaat laaa masa panjang untuk chit chat bersama colleagues sambil makan-makan.. Harus penuhi masa itu at the fullest..

Sebelum ni saya pernah kongsi cerita tentang Nando's tapi kali ini saya nak selit keisitimewaan Nando's mobile app kepada peminat tegar Nando's sebab saya baru saja menjadi ahli pada kunjungan tempoh hari.. Kepada pembaca yang dah guna app ini sebelum saya, nampaknya anda memang advance, thumbs up!

Nando's Malaysia
Nando's Malaysia
Menu Nando's biasalah masih kekal menu dengan harga yang sama cuma kali ini saya order set lunch untuk masa terhad iaitu dari 11 pagi hingga 3 petang setiap hari bernilai RM15.94 sahaja..

Nando's Menu Lunch
Nando's lunch set
Set ini agak murah kerana saya dapat 1/4 chicken di samping Mediterranean Rice (my favorite) dan 1 soft drink.. Order set ni tak payah fikir side dishes yang lain, all in one..

Nando's Menu Lunch
Nando's lunch set
Saya sudah selesai buat keputusan, #genglunch lain masih bertukar-tukar pendapat dan mencari-cari menu yang sesuai dengan tahap kelaparan masing-masing.. Apa pun biar gambar berbicara, hehehehe

Berbincang menu Nando's
Sementara menunggu pesanan, kami sembang topic semasa tapi bukan membawang okay.. Kami bukan spesis itu, hehehehe..

Nando's Peri-Peri
Nando's Peri-Peri
Sos Peri-Peri sudah sedia.. Apa yang pasti mesti ada Extra Hot dan Garlic sebab ada penggemar sos ini..

Nando's Peri-Ometer
Nando's Peri-ometer
Makanan sudah tiba, masa untuk bergambar sebelum baca doa makan.. Itulah 'penyakit' manusia sekarang.. Kalau tanya saya, ianya hobby sekadar suka-suka untuk kenangan dan merakam moments yang kita lalui setiap hari.. Habit ini ada pros and cons masing-masing terpulang kepada individu yang menilai asal tidak melampaui batas.

Nando's Menu Lunch
Nando's lunch set
Ini tentu menu lunch saya sebab nampak wajah saya dalam sudu berkilat itu, hehehe.. 
Nampak menarik set ini kannn.. 

Nando's chicken
Nando's chicken
Wow ayam nampak juicy.. Besar pula portion saya kali ini.. Alhamdulillah rezeki.. Aduhai menduga betul, terus lapar bila buat post ini. Sos Peri-Peri pilihan sudah tentu Extra Hot Peri-Peri.. 

Nando's Extra Hot Peri-Peri
Nando's Extra Hot Peri-Peri
Nando's Ice Lemon Tea
Nando's ice lemon tea
So thirsty jom pekena ice lemon tea..

Ini pula menu lunch kakak-kakak di sebelah.. Apa yang pasti set ini lebih mahal dari set saya iaitu RM19.72 setiap satu.. Minuman caj berasingan tak termasuk dalam set.

Chicken and Peri-Peri
1/4 chicken, Peri wedges & coleslaw

Nampak sedap coleslaw ini, melting okay tak boleh tengok lama-lama..

Nando's Coleslaw
Nando's coleslaw
Set ini kepunyaan Mrs. A.. Saya suka veggie dalam bekas comel tu.. Grill veggie camtu memang sedap dimakan, tak rasa berminyak.. Rasa hangus-hangus gitu, hehehe

Nando's Mediterranean Rice
1/4 chicken, Mediterranean rice and Grill Veggie
Hari itu bukan sahaja kami menikmati lunch di Nando's tapi saya berkesempatan download Nando's mobile app semata-mata ingin turut serta dalam loyalty program.. Ku ketepikan prinsip Akta Perlindungan Data Peribadi demi ayam free, hehehe.. Iskh bukan begitu, penyertaan saya bergantung juga sebab bila kita join sebagai member jika proses pendaftaran tak memerlukan nombor kad pengenalan, it's okay. Untuk keahlian Nando's sekadar register guna nombor telefon.. Nombor telefon biasa digunakan untuk tujuan promosi asalkan tahap promosi atau penggunaan maklumat kita terkawal..

Okay, jom saya tunjuk apa benefit kita dapat bila guna Nando's mobile app ini..


GET REWARDED WITH Nando's MOBILE APP 

Once register anda akan dapat nombor keahlian yang akan digunakan dalam setiap transaksi bayaran untuk collect chilies. Setiap RM30.00 akan dapat 1 chilli..
Nando's mobile app
Nando's Loyalty
Saya berjaya kumpul 2 chillies.

Nando's mobile app
Nando's My Chillies
Cukup 3 chillies dapat 1/4 chicken untuk next visit..

Nando's mobile app
Get Rewarded at Nando's
Kita boleh juga semak bila tarikh makan di Nando's di bahagian "History manakala update tentang promosi di bahagian "News".

Nando's mobile app
Nando's notification
Banyak 'ilmu' tentang Nando's boleh diperolehi dalam mobile app ini sehinggalah ke senarai lokasi restoren Nando's.. Peminat tegar Nando's seperti saya memang akan rasakan app ini sangat berguna untuk peluang makan sampai puas di Nando's.. Huhuhuhu sounds like buruk lantak..tapi tak seperti itu okay masih control ayu..


Sebelum mengakhiri post ini, saya amat berbesar hati andai ada antara pembaca sudi berkongsi pengalaman apa sahaja mengenai Nando's.. Maka setakat ini sahaja perkongsian saya.. 




Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeee...


Regards,


Saturday, 22 September 2018

Giveaway : Let's Be Beautiful by Ana Suhana

Saturday, September 22, 2018
 Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini..
Hari ini cuti hujung minggu, tiada perancang ke mana-mana jadi saya mengambil kesempatan ini untuk join Giveaway Let's Be Beautiful By Ana Suhana.. Bab-bab kecantikan memang saya suka.. Jadi saya juga tak mahu ketinggalan menyertai giveaway menarik ini.

Oh ya, untuk pengetahuan pembaca giveaway ini merupakan giveaway kedua yang dianjurkan oleh blogger Ana Suhana.. Mari kita pakat ramai-ramai beri sokongan kepada beliau.. Jom kita semak dulu apakah syarat-syarat penyertaan giveaway ini:

Ana Suhana
Giveaway : Let's Be Beautiful By Ana Suhana
SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :

1. Follow blog www.anasuhana.com
2. Follow IG Ana Suhana di SINI.
3. Buat entri bertajuk Giveaway : Let's Be Beautiful by Ana Suhana, upload banner di atas dan backlink DI SINI.
4. Jangan lupa tinggalkan url di bahagian komen DI SINI.


Syarat-syarat penyertaan giveaway ini sangat mudah.. Sesiapa yang berminat boleh sertai dan bagi meriah lagi, hehehe. Hadiah menarik berupa barangan kecantikan akan diberi kepada 3 pemenang bertuah.. Semak hadiah [DI SINI]..

Jangan lupa giveaway ini berlangsung selama sebulan, masih ada banyak masa lagi untuk dipertimbangkan.. Good luck kepada bloggers yang telah turut serta.. Semoga ada rezeki anda nanti..




Setakat ini sahaja, sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeeee


Regards,

Wednesday, 19 September 2018

PLANNER KEWANGAN BELANJA ISI RUMAH

Wednesday, September 19, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. 
Hari ini saya ingin kongsi cara bagaimana saya merancang dan mengurus perbelanjaan isi rumah.. Saya bukanlah pakar dalam pengurusan kewangan tapi saya ikut cara sendiri melalui pembacaan. Bukan pula kata saya rigid sangat dalam berbelanja atau berkira tetapi saya suka buat perancangan perbelanjaan supaya teratur dan systematic lebih-lebih lagi impian kami sekeluarga untuk membeli rumah baru.. Jadi kenalah kawal perbelanjaan dan beli apa yang perlu bukan semata-mata mengikut kehendak.. Doakan saya supaya impian ini menjadi kenyataan, aminnn..

Okay berbalik kepada perancangan kewangan isi rumah.. untuk mencapai matlamat tersebut saya sediakan satu binder atau planner khas yang merekodkan segala wang keluar masuk perbelanjaan keperluan kami sekeluarga. Untuk pengetahuan pembaca, kaedah rekod perbelanjaan bulanan ini inspired by Dave Ramsey.. Anda boleh Google dan baca, banyak cara pengurusan kewangan atau budget system diajar oleh Dave Ramsey boleh dijadikan panduan.

Inilah rupa planner kewangan belanja isi rumah saya :

My financial planner
Bila buka saja muka surat pertama ada satu kad kecil untuk saya letak post-it note setiap barang yang ingin dibeli atau bil yang perlu dibayar secara kasar.. Tulis dan tampal di situ.. So bila keluar belanja, my husband boleh rujuk di situ dan bawa post-it note kecil itu bersama apabila ke grocery store.

My budget planner
Di bahagian kulit planner saya letak satu pouch yang berfungsi sebagai bekas alat tulis.. Dalam tu saya letak pen, pensel dan highlighters.
My budget planner
Bila selak kertas tebal untuk tampal post-it note tadi ada gambar iklan perfume Gucci Flora.. Saja letak sebagai penyeri.. Al-maklum perfume Gucci Flora merupakan salah satu perfume yang ingin saya miliki suatu masa lalu.. Alhamdulillah impian itu sudah menjadi kenyataan..

Advertisement GUCCI Flora pefume
Kita ke bahagian seterusnya iatu page Shopping List.. Untuk tujuan blog post ini saya tunjuk mukasurat kosong sebab tak mahu tunjuk my groceries lists, huhuhu malu..
Shopping list
Halaman seterusnya ialah mukasurat di mana saya keeping track of my monthly bills.. Saya akan tulis due date untuk setiap bayaran bulanan seperti contoh due date bayaran sewa rumah saya pada setiap akhir bulan, saya akan tandakan thick selepas column 'Amount' apabila bayaran dibuat dan begitulah untuk bayaran bills seterusnya.

Bills planner
Seperti yang telah saya nyatakan di atas, columns mukasurat di atas terdapat ruang untuk catatan setiap bulan berkaitan due date bayaran, jenis bayaran, jumlah dan tanda thick setelah bayaran dijelaskan.. Cara ini mengelakkan saya dari lupa bayar monthly bills, al-maklum banyak sangat perkara kena ingat dan urus.. Tambahan pula setiap bills bulanan penting dan perlu dijelaskan sebelum due date.

Okay, kita ke mukasurat seterusnya iaitu blank and grid pages. Ruangan ini untuk extra income log sebagai contoh belian dari kedai online saya di Shopee dan eBay serta pendapatan dari Google Adsense. I can easily track the irregular income dan tulis dalam ruangan ini pada setiap hujung bulan. Selain itu, ruangan ini juga digunakan untuk merekodkan segala perbelanjaan keseluruhan untuk bulan berkenaan.

Blank and grid planner pages
Blank and grid pages di atas saya akan lakar seperti format di bawah mengikut kategori masing-masing.

Sample financial planner pages
Tak lupa juga saya akan rekod segala perbelanjaan online to track all of those online purchase. The online purchase log turut membantu saya track any shopping yang telah dibuat bagi memastikan setiap pesanan diterima selain merekodkan jumlah pembelian yang telah dilakukan setiap builan.
Format mengikut suka berdasarkan kesesuaian.. If anything changes you can change it. Jadi tak bosan dengan satu format sahaja.. That's why I love it. 

Financial Planner
Kategori terakhir saya letak satu plastik folder untuk meletakkan segala resit perbelanjaan dan juga bills yang belum dijelaskan.. Bills yang telah dijelaskan bayaran saya masukkan ke dalam fail khas. Selain itu saya juga sediakan satu planner sebagai rujukan seperti resepi, DIY, maklumat tentang kewangan dan organizing.. Maklumat tersebut membantu dalam meal and financial planning serta proses organizing..

Okay setakat ini sahaja perkongsian saya mengenai Planner Kewangan Belanja Isi Rumah saya.. Kalau ada antara pembaca yang ingin kongsi pendapat dan sebagainya, jangan lupa tulis di ruangan komen di bawah..



Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee.


Regards,

Tuesday, 18 September 2018

Giveaway FLUER Perfume by Sii Nurul

Tuesday, September 18, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Didoakan semoga anda dipermudahkan urusan, beroleh kesejahteraan dan berada di bawah lindunganNya.. Hari ini saya terpanggil untuk menyertai giveaway yang dianjurkan oleh rakan blogger bernama Nurulatika Yunus atau lebih mesra dikenali sebagai Nurul. Nurul melalui blog bernama ciknurul23.blogspot.com telah menganjurkan Giveaway FLUER Perfume by Sii Nurul. 

Apa kata kita semak apakah syarat-syarat penyertaan giveaway ini:


Giveaway FLUER Perfume By Sii Nurul
Giveaway FLUER Perfume by Sii Nurul
Syarat-syarat untuk mengikuti giveaway ini simple dan mudah sahaja :


1. Follow Blog Sii Nurul  (bagi yang belum follow)

2. Like FB Page Sii Nurul  (wajib)

3. Copy banner di atas dan tulis entri bertajuk "Giveaway FLUER Perfume by Sii Nurul"

4. Publish & komen URL entry korang DI SINI



Jangan skip mana-mana syarat-syarat penyertaan yang disenaraikan di atas nanti disqualified. Menurut Nurul : "Penyertaan yang tidak menepati syarat tidak akan tersenarai kerana tidak adil kepada peserta giveaway yang lain sekiranya korang menang tapi tidak mengikuti syarat yang diberikan".


Giveaway bermula 31 Ogos 2018 hingga 25 September 2018

Masih ada masa lagi so jika ada antara pembaca yang berminat marilah kita sama-sama meriahkan lagi giveaway Sii Nurul ini..



Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeeee..


Regards,


Just type you email address in the box below & hit the 'Subscribe' button :



I appreciate your continued support. Thus, I hope you support me by subscribing newsletter. 
Thank you so much!