Featured Post

Review : Teruja dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Hari ni nak kongsi cerita tentang periuk Noxxa.. Mula-mula dengar nama peri...

Read More

Richiamo Coffee, Pilihan Terbaik Untuk Quick Lunch

Thursday, July 07, 2022

3 comments
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Pada 22 Jun 2022 lalu, saya dan rakan sekerja bercadang untuk lunch di sebuah cafe berhampiran office kami iaitu Richiamo Coffee cawangan Seremban 2. Lokasi paling tepat berhadapan Kompleks Mahkamah Seremban 2.

Richiamo Coffee Seremban 2

Restaurant ini dimiliki oleh syarikat Richiamo Coffee Sdn Bhd. It is a chained premium coffee shop. Kopi di restaurant ini diimport dari Guatemala, Columbia, Brazil dan Indonesia, 100% Arabica beans yang dipanggang di Malaysia. 

Melangkah masuk ke cafe ini terus menuju ke bahagian kaunter. Pesanan tidak dibuat di meja sebaliknya perlu ke kaunter. Hiasan dalaman menarik, simple dan mempunyai ciri-ciri kemewahan dengan komsep modern.

Richiamo Coffee Seremban 2

Setiap sudut meja pelanggan boleh melihat dengan jelas chef yang sedang bekerja di dapur. Terdapat ruang santai di bahagian sudut kanan pintu masuk utama mempunyai ciri-ciri mewah dan moden dengan set Chesterfield sofa leather yang selesa dan karya seni bertema coffee.

Caffee Mochaccino

Restoren ini menawarkan pelbagai jenis hidangan utama terdiri dari masakan Melayu iaitu set Nasi dan hidangan Western seperti pasta dan spaghetti yang lazat serta menyelerakan yang akan menarik minat golongan muda dan dewasa. Saya pesan set Nasi Daging Hitam. My friend tried Crispy Chicken Chop. Tak cukup dengan itu, saya pesan muffin double chocolate yang kaya dengan rasa coklat, pendek kata puas hati!


Daging Masak Hitam

Suasana dan makanan yang sedap meyakinkan saya untuk mengesyorkan restoran ini kepada kawan-kawan.

Berikut antara menu lain yang boleh dipesan di Richiamo Coffee:

Nasi lemak ayam rempah

Spaghetti Carbonara

Mushroom soup and bread
Manisan dan kek:

Kek dan pastry

Finally harga my lunch meal:

Total bill

Tak cukup makan di restaurant, saya beli hot Chaffee Mochaccino untuk dibawa pulang ke pejabat. 

Hot Mochaccino

Overall I'm happy dengan ambiance dan menu yang ditawarkan di restaurant ini.. Siapa pernah makan di Richiamo Coffee boleh drop your comments di bawah, siapa yang masih belum rasa makanan di sini saya syorkan untuk pergi dan alami sendiri pengalaman menikmati makanan di Richiamo Coffee..

Okay itu sahaja perkongsian saya setakat ini.. Thank you for reading..


Regards,

Read More

Review : Teruja dengan Periuk Noxxa

Monday, June 13, 2022

12 comments
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Hari ni nak kongsi cerita tentang periuk Noxxa.. Mula-mula dengar nama periuk ni dari Mrs. A tapi masa tu beranggapan takde special sangat periuk ni walaupun digelar periuk magic, pressure cooker dan sebagainya.. Maka beranggapan sama seperti periuk nasi atau pressure cooker biasa.. Itulah kata orang tak kenal maka tak cinta..

Oh ya, jangan salah anggap pula, saya hanya kongsi pengalaman menarik dan saya tak menjual periuk ini..
 
Noxxa periuk tekanan elektrik serbaguna

Dijadikan cerita, baru-baru ni officemate cerita tentang keterujaannya menggunakan periuk Noxxa untuk buat hidangan hari Raya.. Saya kenal beliau, sama saja seperti saya yang suka masak tapi tak berapa reti masak.. 

Berbalik pada cerita, bila asyik dengar betapa super excited beliau dengan periuk Noxxa-nya, saya pun  melontarkan segala doubt tentang periuk ini.. Beliau berjaya menjawab segala pertanyaan saya dan meyakinkan saya bahawa periuk Noxxa dapat mengatasi segala isu yang saya hadapi.. dari situ saya semakin yakin dan teruja untuk memiliki periuk tersebut. 

Periuk Noxxa

Sehari selepas terima periuk Noxxa, masakan pertama saya buat Nasi Goreng periuk Noxxa. Biasa bila masak nasi goreng, kita perlu masak nasi terlebih dahulu, tunggu nasi sejuk baru boleh masak nasi goreng.. Sangat leceh dan lambat okay.. Berbeza bila kita guna periuk Noxxa.. Saya sangat teruja bila masak dengan hanya masukkan beras bukan dengan nasi kerana proses memasak periuk Noxxa menggunakan tekanan tinggi..

Nasi Goreng periuk Noxxa

Inilah hasilnya gais (guys)! Cantik hasil kejadian Nasi Goreng periuk Noxxa.. Beras yang dimasukkan tadi menjadi nasi yang elok, tak terlebih air dan just nice.. Paling penting masa masak hanya 7 minit sahaja.. 


Nasi ayam periuk Noxxa

Hari kedua, walaupun badan penat balik dari pejabat tapi semangat ingin memasak sejak ada periuk Noxxa memang luar biasa.. Sampai sahaja di rumah terus capai bahan-bahan untuk masak nasi ayam.. Percaya atau tidak, inilah pertama kali saya masak nasi ayam. Tentulah percaya bila terhasilnya nasi ayam ini walaupun tak semenggah sangat. 

Ayam goreng 

Sementara tunggu nasi masak di periuk Noxxa, saya goreng ayam, masak sup dan sediakan bahan-bahan ulam, tak sampai 10 minit nasi ayam siap! Tak perlu tunggu nasi masak sebab periuk Noxxa ni ada fungsi keep warm bila tempoh memasak tamat. Ini fakta bukan auta sebab ianya berdasarkan pengalaman saya sendiri betapa periuk Noxxa mampu menjimatkan masa memasak.

Ulam

Jika dibandingkan dengan cara biasa memang ambil masa lama.. Guna periuk Noxxa terbukti jimat banyak masa.. Begitu juga dengan masa mengemas juga lebih mudah sebab hanya menggunakan 1 periuk sahaja.. Periuk Noxxa ni tak perlu sental beriya sangat sebab ianya dibuat dari bahan anti-lekat, hanya cuci dengan sabun pencuci pinggan mangkuk dan keringkan.. 

Frankly speaking memang terasa perubahan bila ada periuk Noxxa.. Saya mula masak di rumah selepas hari bekerja, berbanding sebelum ini membeli lauk atau makan di luar. Semuanya kerana faktor masa dan persediaan bahan-bahan masakan yang rumit. Resepi masakan menggunakan periuk Noxxa juga mudah, boleh didapati di social media.

Alhamdulillah sekarang urusan memasak bukan satu masalah besar dengan kemudahan periuk Noxxa.. Okay setakat ini sahaja perkongsian keterujaan saya tentang periuk Noxxa ini untuk diabadikan di blog ini.. 

Thank you for reading.. 



Regards,


Read More

Tetamu Bertandang Ke Rumah

Tuesday, June 07, 2022

11 comments
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca budiman..
Hari ini genap seminggu kita berada dalam bulan Jun 2022. Hari Sabtu lepas, rumah saya dikunjungi ipar-duai yang tak berkesempatan untuk ziarah sempena Hari Raya bulan lalu. Jadi saya mengambil peluang untuk menjamu mereka makan tengahari di rumah.. 

Ziarah

Alhamdulillah dapat juga berkumpul bersama.. Kalau diikutkan memang susah sebab masing-masing sudah mendirikan rumahtangga, beranak-pinak dan tinggal jauh tambahan pula terikat dengan jadual kerja dan persekolahan anak-anak.. Sesekali bila dapat berkumpul terasa meriah.. Anak saudara semua dah meningkat remaja jadi mak ngah (panggilan saya) pun semakin tua.. 

Miss the time when I was able to go back to my hometown and spend time with family. Now it is not easy. Happy bila masing-masing bercerita tentang kehidupan masing-masing, maklumlah bila bertahun-tahun tak jumpa banyak cerita ingin dikongsi bersama.. Bila umur meningkat dan salah seorang ibubapa telah meninggal dunia, hubungan antara adik-beradik (dan ipar-duai) juga terasa lebih akrab. Generasi inilah yang akan menggantikan orang tua sebagai pengganti mak ayah kita suatu hari nanti. 


Regards,

Read More

Apa Perlu Kita Buat Selepas Dapat Gaji?

Wednesday, June 01, 2022

8 comments
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog saya yang dikasihi.. 
Didoakan semoga rakan-rakan blogger beroleh kesejahteraan dan dirahmatiNya selalu.

Minggu ni cuti agak panjang hingga Isnin sempena Hari Keputeraan Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong, hari Isnin cuti, yeayyy!! Alhamdulillah, dapatlah rehat dan luangkan masa lebih sikit bersama keluarga. Pesanan saya, sesiapa pergi bercuti atau balik kampung, hati-hati tau terutama bila berada di jalanraya.

Jadi awal bulan begini, masing-masing yang bekerja tentu gaji dah masuk kann.. Sebelum pergi bercuti atau balik kampung tu, jangan lupa rancang perbelanjaan dulu. Itulah perkara pertama saya buat selepas gaji masuk dalam akaun, boleh check post saya terdahulu. 

Merancang perbelanjaan adalah perkara rutin saya setiap bulan bagi mengawal perbelanjaan lebih-lebih lagi dengan keadaan ekonomi tak menentu sejak kebelakangan ni.

Tips Jimat
Apa perlu buat selepas dapat gaji?

Apa perkara pertama perlu dipertimbangkan? 
Berikut saya kongsi 3 langkah asas merancang perbelanjaan:

1. Senaraikan hutang-hutang utama 
(contoh : KENDERAAN - loan kereta, insurans, minyak, roadtax, maintenance, RUMAH - loan rumah, sewa rumah, penyelengaraan (jika ada), HUTANG lain - kad kredit, student loan, yuran, UTILITIES - bil air, bil elektrik, bil ASTRO, bil telefon..)

2. Kemudian, senaraikan perbelanjaan anggaran kasar seperti duit makan waktu pejabat serta belanja dapur (groceries) untuk tempoh sebulan serta lain-lain.

3. Baki duit gaji setelah tolak item 1 dan 2 boleh digunakan sebagai simpanan dan kegunaan lain.

Kepada sesiapa mempunyai akaun Maybank boleh mula create account MAE. Saya mula menggunakan akaun ini untuk asingkan duit perbelanjaan harian dan akaun simpanan khususnya lebihan duit gaji pada bulan sebelum. 

Selain itu, saya juga create MAE Tabung untuk wishlist contoh barang-barang yang ingin dibeli dalam tempoh masa akan datang.

Download MAE apps

Setakat ini MAE memudahkan saya mengurus perbelanjaan setiap bulan. Saya boleh keep track semua perbelanjaan saya dengan mudah. 

Sesiapa yang belum mempunyai akaun MAE boleh start download dalam phone masing-masing dan boleh guna referral code saya seperti di bawah:

MAE Referral Code

Bila kita biasa rancang perbelanjaan dengan bersungguh-sungguh, inshaAllah masalah terlebih belanja atau overspend boleh dielakkan. Mula-mula memang susah. Tapi bila kita bayangkan, gaji yang kita dapat itu adalah hasil titik peluh kita selepas bersusah payah selama sebulan, maka kita akan berfikir dulu sebelum berbelanja.

Oleh itu, rancang perbelanjaan dengan bijak. Ingat, biar lebihkan simpanan, kurangkan perbelanjaan. Elak shopping tanpa dirancang dan pertimbangan antara keperluan atau kehendak. 

Setakat ini sahaja perkongsian saya. Semoga post ini bermanfaat kepada pembaca. Jika pembaca ada tips lain yang berguna, sudilah kongsi di ruangan komen. 

Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,


Read More

Kafe Strada Coffee, Centrio Seremban 2

Tuesday, May 31, 2022

8 comments
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera diucapkan kepada semua pembaca blog ini.. Syawal hampir melabuhkan tirai, ini bermakna menu harian menjamu selera juga akan bertukar selari dengan peredaran masa.. Saya sudah mula beralih selera ke menu lain selain menu hari raya sejak minggu lepas.

Pada 24 Mei 2022 lalu, during lunch hour anak tekak tetiba terasa nak makan western food. Al-maklum ketika musim Hari Raya asyik makan juadah raya seperti saya nyatakan tadi. Kebetulan pula officemate bercerita tentang keenakan spaghetti yang dihidangkan semasa open house rumah rakannya yang dipesan dari Kafe Strada Coffee. Dari ceritanya menggambarkan keenakan spaghetti carbonara tu seolah-olah sedap teruk dan tidak dapat ditandingi di mana-mana restoran lain, gitu!

Kafe Strada Coffee Centrio Seremban 2

Saya sebagai peminat western food, apabila mendengar rasa tercabar dengan kesedapan yang digambarkan. Tak boleh jadi macam ni, mesti nak rasa juga.. Jadi during lunch hour saya pun bersamanya ke Kafe Strada Coffee yang terletak di Centrio Seremban 2. Lokasi cafe ini tak jauh dari office kami..

Kafe Strada Coffee

Masuk sahaja di ruang kafe berkenaan mata terpandang satu sudut di mana terdapat susunatur perabot moden yang santai. Saya memilih tempat duduk bersebelahan ruang tersebut. Waktu lunch yang singkat memaksa kami membuat pesanan dan makan dengan cepat. Mujur tak ramai pelanggan di cafe ketika itu.. 

Grilled Chicken Palermo - RM18.90

Tanpa berlengah lagi, saya pesan Grilled Chicken Palermo seperti dalam gambar bersama minuman Longan ais manakala rakan saya sudah tentu memesan Spaghetti Carbonara kegemarannya dan Honey Lemon ais. Portion Grilled Chicken Palermo tersebut agak banyak tak padan dengan harga yang murah, saya sangat puas hati. Begitu juga dengan Spaghetti Carbonara, malangnya tak sempat saya ambil gambar.. Rasanya terbukti sedap dan kena dengan selera saya.

Bill berjumlah RM57.50

Jumlah keseluruhan untuk 2 orang RM57.50 which is reasonable for me dengan quality makanan yang sedap dan premium. Recommended!

Kafe Strada Coffee Centrio Seremban 2

Untuk pengetahuan, pihak Kafe Strada Coffee juga ada menerima pesanan dalam quantity banyak seperti majlis open house atau sambutan hari lahir. Sesiapa yang ingin membuat pesanan untuk majlis keramaian boleh hubungi pihak Kafe Strada Coffee dengan menghubungi nombor telefon yang tertera di atas. 

Sesiapa yang berada di lokasi berhampiran boleh singgah di Kafe Strada Coffee..



Regards,

Read More

Resepi Siakap Goreng Garing Sos Thai Simple

Sunday, May 22, 2022

10 comments
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca..

Lama tak kongsi resepi di blog ini, al-maklum lama juga tak masak di dapur sendiri (opps! terbongkar rahsia).. Hujung minggu begini, saya akan masak lauk simple for lunch..

Kebetulan stock lauk dalam fridge tak banyak, antaranya seekor ikan siakap. Daging ayam dan segala lauk-pauk yang lain dah habis stok, tunggu stock up petang nanti.. Jadi sementara ini kita masak apa yang ada. Ikan siakap seekor tu, saya bercadang masak resepi ikan siakap goreng garing sos Thai.. 

Bahan-bahan pun simple dan semua ada di halaman rumah.. Jom saya kongsi resepinya..

Resepi Siakap Goreng Garing Sos Thai Simple

BAHAN-BAHAN
1 ekor ikan siakap

Garam secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit 
Tepung jagung secukupnya 


BAHAN-BAHAN DIHIRIS HALUS:

1 biji bawang holland saiz kecil 
6 ulas bawang putih 
1 batang serai
1 biji cili besar
5 hingga 10 biji cili padi
5 helai daun limau purut
2 batang akar ketumbar

BAHAN SOS:

2 sudu makan cili kisar 

2 sudu makan sos cili 
2 sudu makan sos tiram 
2 sudu makan sos ikan 
2 inci belacan 
Sedikit gula kabung atau gula putih 
1 biji limau kasturi

1 cawan air
Daun ketumbar dan daun bawang untuk hiasan 


CARA MASAK


1.Bersihkan ikan lumur dengan garam, serbuk kunyit dan tepung jagung secukupnya. Kemudian panaskan minyak, goreng ikan hingga garing. Angkat dan toskan.

2. Minyak bekas goreng ikan tadi kurangkan sedikit. Panaskan minyak, tumis semua bahan yang dihiris halus. Kacau hingga layu dan naik bau.

3. Setelah naik bau, masukkan cili kisar dan kacau hingga semua mesra. 

4. Kemudian masukkan sedikit belacan diikuti sos cili, sos tiram dan sos ikan. Kacau hingga mesra.

5. Setelah itu masukkan sedikit gula. Kacau hingga pecah minyak.

6. Kemudian masukkan sedikit air dan perahan limau nipis. Kacau hingga kuah mesra. 

7. Akhir sekali padam api dan tabur daun hiasan seperti daun ketumbar dan daun bawang. 

8. Siram sos atas ikan siakap yang telah digoreng. 

9. Sesuai dimakan dengan nasi panas, tom yam dan telur dadar. 


Alhamdulillah saya dah cuba resepi ni memang sedap dan paling penting simple.

So sesiapa takde idea nak masak apa boleh cuba..

Selamat mencuba!



Regards,


Read More
Copyright © Lady In Red Planner. Blog Design by SkyandStars.co