Hobbies

My personal hobbies are reading, listening to music, and silence..

Event

Between the pages of a book is a lovely place to be..

Vacation

Some of your best ideas come when you're on vacation..

Information

Knowledge is Power, Power provides Information; Information leads to Education..

Beauty

Beauty is power; a smile is its sword..

Tuesday, November 01, 2022

Juadah Tradisional Popular di Restoran Hayyan Huda Opah's Kitchen & Garden, Seremban

JUADAH TRADISIONAL POPULAR DI RESTORAN HAYYAN HUDA OPAH'S KITCHEN & GARDEN, SEREMBAN | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Menjamu selera di Hayyan Huda ni sekitar awal bulan Oktober 2022 lalu.. 

Hayyan Huda Opah's Kitchen & Garden

Lama sebenarnya saya teringin makan di sini setelah officemate bercerita tentang juadah best di Hayyan Huda.. Mestilah rasa teruja nak pi makan sini sebab restoran Hayyan Huda ni dimiliki oleh keluarga mertua Dr Ezani Md Monoto, juara MasterChef Malaysia Season 1. Lokasi restoran ini terletak di 44, Jalan Bukit Temiang 1, Taman Bukit Temiang, 70200 Seremban, Negeri Sembilan. 

Set lunch

Saya dan officemate lunch di sini dan ketika itu hujan turun renyai-renyai.. Suasana sejuk membuatkan perut berkeroncong, memang kena dengan masa.. Kami berempat so kami pesan menu set makan tengah hari. Lauk set kami ada ayam goreng kampung, telur dadar, ikan siakap asam pedas, sambal udang, sambal sotong dan daging salai masak lemak..

Air sirap selasih

Minuman bagi set ini air sirap selasih sejuk.. Sejuk tekak di cuaca sejuk..

Asam pedas ikan siakap

Sambal udang petai dan sambal sotong

Daging salai masak lemak

Ayam kampung goreng kunyit

Datang pun lunch hour, tentulah ramai pengunjung lain tambahan pula restoran ini popular di sekitar Negeri Sembilan, so susah sikit dapat parking dan tempat duduk.. Kena tunggu giliran..

Pengunjung restoran

Waktu menunggu tak lama.. Layanan dari kakitangan juga sangat memuaskan.. Memandangkan tempoh menunggu tak lama so dapat makan cepat, so habis pun cepat.. Sementara itu pengunjung pula tak putus-putus masuk ke restoran.

Sebelum balik saya singgah ke bahagian kek dan pastry.. Haruslah bawa kek balik office untuk tea time nanti.. 

Kek untuk dibawa pulang

Saya pilih kek pandan gula melaka dan kek chocolate Nutella.. 

Kek pandan gula Melaka dan kek Chocolate Nutella

Begitulah serba ringkas cerita lunch di Hayyan Huda Opah's Kitchen & Garden.. Overall makanan semua sedap, kena dengan citarasa makanan tradisional Negeri Sembilan khasnya.. Banyak pilihan kek dan pastry, semua pun sedap-sedap belaka.. For me worth every penny..

Sesiapa yang ingin makan di sini perlu buat study sikit, bukan susah, just Google sahaja berkenaan waktu operasi dan waktu puncak untuk mengelakkan anda kecewa datang dari jauh tapi restoran tutup atau penuh.. 

Okay, setakat ini sahaja perkongsian saya kali ini. 
Sehingga kita berjumpa lagi di post akan datang. 
Thank you for reading & have a great day everyone!


Regards,

Tuesday, October 11, 2022

Jom Lepak di Restoran Leh Pak, Seremban

JOM LEPAK DI RESTORAN LEH PAK, SEREMBAN | Malam minggu lalu saya sekeluarga mengambil angin malam dengan meronda sekitar Seremban. Misi mencari tempat makan baharu memandangkan kami sudah bosan makan di area Bandar Sri Sendayan dan Seremban 2.. Al-maklum tempat makan biasa bila kerap sangat makan tempat yang sama berulang kali akan rasa bosan. Dari situ timbul idea jalan-jalan cari makan.

Restoran Leh Pak Seremban

My colleague has recommended this restaurant bernama Leh Pak yang terletak di Jalan Yam Tuan, Seremban. Mendengar dari nama dan ejaan saya menyangka kedai ini Chinese Restaurant, mungkin dari perkataan 'lepak' menjadi 'Leh Pak' supaya lebih santai dan berciri hipster. Apa yang penting ianya restoran halal.

Hiasan dalaman di Restoran Leh Pak Seremban

Dari luaran restoran ini agak cozy, keadaan bangunan mempunyai ciri-ciri sejarah.. Saya sekeluarga masuk ke restoran ini sekitar pukul 8.00 malam.. Agak ramai pengunjung ketika itu tetapi masih ada beberapa meja kosong.

Tak sampai 10 minit kami duduk di meja, waitress datang menghulurkan buku menu.. Saya belek-membelek buku menu untuk menghayati makanan yang ditawarkan di restoran ini. 

Menu di Restoran Leh Pak 

Menu terbahagi kepada beberapa kategori seperti Asian, Western, Snacks dan beberapa jenis lain selain minuman.

Asian Goreng-Goreng

Snacks for orang diet
Western Hidangan Utama

Menu dari kategori snacks pilihan my husband, kata dia mahu diet. My husband ordered kaya + peanut toast while my son ordered Nutella honey toast.. 

Kaya + peanut toast

Tak sanggup tengok kemanisan Nutella chocolate toast pilihan my son ni, terasa manis level potong kaki..

Nutella honey chocolate toast

Pilihan hati saya pula sudah tentu Chinese food iaitu Cantonese yee mee.. Tak lama selepas pesanan diambil, makanan saya pun tiba, waktu menunggu tak sampai 30 minit..

Cantonese yee mee

Apa yang mengejutkan portion makanan saya sangatlah besar, sebesar kuali saiz kecil. Manalah mampu saya habiskan seorang.. 

Cantonese yee mee

Saya minta 2 buah mangkuk kecil untuk saya bahagi beberapa portion to my husband.. Maka secara tak langsung terbatal diet my husband, hahahaha (gelak jahat!). Rasa Cantonese yee mee sedap dan tak muak. Tak lengkap makan Cantonese yee mee tanpa cili potong kicap. Kunyah cili sampai rasa pedas terus suap Cantonese yee mee baru rasa puas!  

Grilled Chicken and butter rice

My son tak cukup dengan Nutella toast, dia pesan grilled chicken and butter rice.. Risau lapar tengah malam nanti katanya.. Kita layankan saja permintaan dia asalkan tak membazir.

Minuman

Cerita tentang minuman pula, saya pesan teh tarik, my husband pesan air limau panas dan my son pesan minuman kegemarannya iaitu Milo dinosaur. Comel sangat bekas minuman menggunakan kole stainless steel ni.

Teh tarik, limau panas dan Milo dinosaur 

Overall semua makanan yang dipesan sedap, memenuhi citarasa saya. Harga pun berpatutan. Nice environment, walaupun ramai pelanggan tetapi masih luas dengan jarak meja agak jauh. Service cepat and friendly waitress. Boleh repeat next time..   

Restoran Leh Pak Seremban

Kepada kengkawan yang berada di area Seremban atau berdekatan boleh cuba sendiri kerana pendapat mengenai kesedapan makanan agak subjective.. Sedap atau tidak, puas hati bila rasa sendiri kannn... 

Okay, setakat ini sahaja perkongsian saya kali ini. 
Sehingga kita berjumpa lagi di post akan datang. 
Thank you for reading & have a great day everyone!

Regards,

Tuesday, October 04, 2022

Bila kad Touch 'n Go rosak..

BILA KAD TOUCH 'n GO ROSAK | Penggunaan kad Touch 'n Go ("TnG") semakin meluas sekarang bukan setakat di tol atau di kawasan tempat letak kenderaan tetapi kini digunakan sebagai eWallet di sebahagian outlet. Jadi kad ini penting dan mesti ada pada setiap orang sebagai kemudahan.

Bila kad TnG rosak, ianya menjadi satu masalah.. Dijadikan cerita semasa saya bercuti ke Penang tempoh hari, tiba-tiba kad TnG saya bermasalah, tak boleh baca dan tak boleh digunakan lagi. Mana taknya, kad tu dah berusia bertahun lama dari zaman saya menggunakan LRT berbelas tahun lalu. Keadaan fizikal kad TnG tersebut sudah reput akibat ditinggalkan terdedah di dalam kereta.    

Kad Touch 'n Go bermasalah

Semasa saya sekeluarga masuk ke Gurney Plaza shopping mall, kad tersebut masih boleh digunakan tetapi apabila kami keluar dari mall ianya tak boleh dibaca. Bertambah kalut apabila kereta berjela-jela di belakang kami menunggu giliran keluar dari parking. Tanpa berlengah, husband berhubung dengan pihak building management dan mereka telah meminjamkan temporary card untuk digunakan semasa keluar dari shopping mall tersebut.. Cuak betul masa tu.. 

Temporary card

Satu masalah selesai, timbul masalah lain iaitu mana nak beli kad TnG baharu untuk balik ke Seremban nanti?.. Puas tanya pakcik Google namun tiada jawapan.. Oleh kerana tak pernah mengalami masalah kad TnG, kami berusaha mendapatkan kad baharu hingga ke Butterworth . Boleh kata kami singgah di setiap station minyak semata-mata mencari kad TnG baharu namun hampa, usaha hanya sia-sia.. 

Akhirnya saya mengambil keputusan berhenti di tol untuk berjumpa dengan PLUS Customer Service. Malangnya di plaza tol Jawi tiada customer service. Pihak PLUS mengarahkan kami ke toll booth nombor 1 atau 2 untuk mendapatkan kad sementara bagi membolehkan kami pulang ke Seremban.. Maka selesailah masalah..

MASALAH SELESAI TANPA KAD TOUCH 'N GO APABILA..

The following day, kami bertolak dari Seremban ke Muar, jadi perlukan kad TnG.. Kali ni tak rasa cuak sangat sebab kami bercadang untuk menggunakan cara yang sama seperti yang diajar oleh pihak PLUS semalam. 

Semasa mengisi minyak di Petronas Seremban 2, my husband tanya di counter untuk membeli kad TnG. Staff di bahagian counter maklumkan kepada my husband bahawa kad TnG masih belum ada stok lagi. Staff tersebut mencadangkan supaya my husband top up menggunakan MyKad. Maka reload laa TnG melalui kad pengenalan. Laaaaaaa macam tu saja?.. 

Selama ni saya ingat bila kita ingin menggunakan fungsi Touch 'n Go pada kad pengenalan perlu membuat pendaftaran di Jabatan Pendafataran Negara.. Rupanya tidak.. Alangkah baiknya jika kami tahu cara ni di Penang, takde la kami membuang masa hingga ke Butterworth semata-mata cari kad TnG baharu. 

Orang lain mungkin dah lama tahu, tapi saya baru tahu ketika itu.. Hurrrmm apa pun lesson learned! Tak nak ingat lagi keadaan huru-hara itu sebab rasa sakit hati, buang masa but at the same time, ianya menjadi kenangan kurang best di Penang.. Betullah kata orang, ada hikmah di setiap kejadian.. Siapa pernah alami seperti ini boleh share cerita.. 

Okay, setakat ini sahaja perkongsian saya kali ini. 
Sehingga kita berjumpa lagi di post akan datang. 
Thank you for reading & have a great day everyone!

Regards,


Thursday, September 22, 2022

Nasi Kandar Mantap di Restoran Original Kayu Nasi Kandar Penang

NASI KANDAR MANTAP DI RESTORAN ORIGINAL KAYU NASI KANDAR, PENANG | Siapa antara pembaca blog ini suka makan nasi kandar? Nasi kandar ini ada penggemar tersendiri, boleh kata kalau tak dapat makan nasi kandar tak lengkap hari mereka. Umum tahu bahawa nasi kandar berasal dari Pulau Pinang jadi semasa bercuti di Penang bulan lalu saya tak melepaskan peluang untuk menikmati nasi kandar asli di Restoran Original Kayu Nasi Kandar yang terletak Bayan Lepas, Pulau Pinang. Kata orang bila ke Pulau Pinang tak lengkap jika kita tak rasa nasi kandar. 

Restoran Original Kayu Nasi Kandar, Bayan Lepas, Pulau Pinang

Pada zaman sekarang nasi kandar dianggap sebagai makanan mewah kerana ia dihidangkan bersama pelbagai jenis lauk pauk. Lihatlah sendiri dalam pinggan yang saya pesan. 

Nasi kandar mantap

Saya bukanlah peminat tegar nasi kandar dan hanya mengambil lauk-pauk basic tetapi harga sepinggan nasi kandar ini hampir RM50.00. Just bear in mind, harga satu hidangan nasi kandar boleh mencecah sehingga puluhan ringgit bergantung kepada jenis lauk dan harga yang telah ditetapkan oleh restoran.



Service di restoran ini agak cepat manakala keadaan persekitaran restoran juga bersih. Terdapat ruang solat yang luas dan selesa di bahagian belakang ruang makan. Overall boleh repeat makan di sini atau di cawangan lain.

Alang-alang cerita nasi kandar, saya kongsi sedikit sejarah dan asal-usul nasi kandar kepada pembaca yang masih belum tahu info ini sebagai menambah general knowledge. 

SEJARAH NASI KANDAR

Suatu masa dahulu nasi kandar ini asalnya adalah makanan pekerja buruh yang bekerja di pelabuhan Pulau Pinang. Pada masa itu pelabuhan Pulau Pinang sangat terkenal sebagai pusat pelabuhan utama di Tanah Melayu. Pelabuhan ini sibuk kerana banyak kapal-kapal berlabuh membawa muatan barang-barang dagang sekaligus kehadiran penduduk tempatan mencari rezeki sebagai buruh di kawasan itu turut bertambah. Golongan buruh ini terdiri daripada pelbagai bangsa dilayan sebagai golongan bawahan. 

Pelabuhan Pulau Pinang 

Maka timbullah penjual nasi kandar di mana nasi ini dibawa dalam bakul menggunakan kayu penggandar yang secara tradisi dijual pada awal pagi kepada buruh-buruh dan pekerja bawahan di pelabuhan Pulau Pinang. Buruh-buruh ini perlu makan sarapan yang berat sebagai sumber tanaga mereka untuk bekerja hingga petang. Semua orang tahu portion nasi kandar banyak, ditambah pula kari ikan, ikan goreng dan sayur bendi. Makanan ini mengenyangkan.

Penjual nasi kandar zaman dahulu

Si penjual nasi kandar pula terdiri dari keturunan Indian Muslim yang merupakan golongan pedagang satu ketika dulu. Maka merekalah yang memperkenalkan nasi kandar di Tanah Melayu hingga kini nasi kandar kebanyakkan di kedai mamak.

Begitulah asal usul nasi kandar di Pulau Pinang.

Bila zaman telah berlalu, maka nasi kandar bukan lagi menjadi makanan buruh tetapi boleh dinikmati oleh semua lapisan masyarakat di Malaysia malah lauk nasi kandar juga telah dipelbagai bukan hanya menu asli tetapi ayam goring, kari kepala ikan, udang, sotong, pelbagi jenis ikan dan sayur juga ada dihidangkan sebagai lauk nasi kandar. 

Penggemar nasi kandar ada kongsi rahsia menikmati nasi kandar original supaya lebih sedap dan mantap ialah bila makan jangan tambah dan makan dengan tangan bukan dengan sudu dan garpu, gitu!

Apa nasi kandar kegemaran korang? Buat masa ini nasi kandar kegemaran saya ialah di Restoran Kayu Nasi Kandar dan Restoran Liga Maju. 

Okay habis cerita tentang nasi kandar.. 
Sehingga kita berjumpa lagi di post akan datang. 
Thank you for reading & have a great day everyone!

Regards,

Wednesday, September 14, 2022

Wordless Wednesday : Mengejar Impian

WORDLESS WEDNESDAY : MENGEJAR IMPIAN | Setiap dari kita tentu mempunyai cita-cita, impian, matlamat atau apa juga nama yang diberikan, tak kira impian di dunia atau akhirat.. Jika kita mempunyai impian di dunia, tentu sahaja kita berusaha bersungguh-sungguh ke arah pencapaian impian tersebut, begitulah sebaliknya jika impian kita untuk akhirat tentu kita berusaha membuat persediaan di dunia untuk bekalan di akhirat kelak.. 
  
Quote of the day

"Anda mempunyai impian untuk dikejar. 
Bukan menarik perhatian orang." 

Bila rujuk kepada quote di atas, secara tidak langsung ianya menggambarkan keadaan saya sekarang.. Sejak umur semakin meningkat, saya kurang mengambil peduli kata-kata negative orang lain.. Saya juga mula mengecilkan scope pergaulan supaya tidak serabut.. Suka menghabiskan masa dalam kumpulan kecil. Focus untuk memperbaiki pencapaian hidup dan persediaan sewajarnya to be a better Muslim..

Hal ini datang dengan sendiri, bukan secara paksa atau terikut-ikut dengan orang lain.. Ianya lebih kepada mengambil pengajaran dari masa lepas.. Basically, segala tindak-tanduk saya lebih kepada diri sendiri dan keluarga bukan untuk mendapat pernghargaan atau menarik perhatian orang..

Bagaimana pula dengan pembaca? Andai ada yang ingin dikongsi bersama, jangan segan silu meninggalkan komen di bawah.

Okay setakat ini sahaja perkongsian saya kali ini. 
Sehingga kita berjumpa lagi di post akan datang. 
Thank you for reading & have a great day everyone!

Regards,


Monday, September 12, 2022

Review The Original Boat Noodle di Seremban 2

THE ORIGINAL BOAT NOODLE DI SEREMBAN 2 | Al-kisah, my officemate ni peminat tegar Boat Noodle. Untuk pengetahuan Boat Noodle telah membuka cawangan di Seremban 2.. Perkara ini dimaklumkan oleh peminat tegar Boat Noodle.. Siapa lagi kalau bukan officemate saya..

Apa yang ingin saya kongsi di sini kisah kami makan di Boat Noodle pada 6 September 2022 lalu.. Secara tak langsung ini merupakan kunjungan ke-2 saya ke Boat Noodle.

The Original Boat Noodle - Little Bowls of Happiness

Saya pernah makan di Boat Noodle pertama kali di outlet Seremban Prima tapi malangnya outlet tersebut telah ditutup.

Meja nombor 2
 
Tiba sahaja di Boat Noodle, ramai sangat ketika itu. Mungkin sebab waktu lunch kerana kami tiba lebih kurang pukul 1.15 petang. Kami dapat meja nombor 2 yang kebetulan boleh fit for 2 persons.

The Original Boat Noodle menu

Tanpa membuang masa, saya order Kafee Yen (Thai iced coffee) manakala officemate saya order Cha Manao Yen (Thai iced lemon tea). Sedap juga iced coffee di sini, saya suka ice hancur dan rasa coffee tak berapa manis. 

The Original Boat Noodle menu

Walaupun Boat Noodle terkenal dengan mee dalam mangkuk kecil comel, makan hingga bermangkuk-mangkuk.. tapi disebabkan oleh masa yang singkat kami hanya order set sahaja. Kami sepakat pesan seafood pad Thai sahaja.

Boat Noodle kitchen

Kedudukan meja kami bertentangan dengan dapur so nampaklah cara penyediaan makanan di Boat Noodle.

Kafee Yen dan Cha Manao Yen

Masa menunggu agak lama, mungkin sebab ramai orang atau pekerja di situ belum mahir lagi memandangkan outlet ini masih baru.

Seafood pad Thai

Sambil menunggu makanan tiba, sempat meninjau keadaan sekeliling, melihat susunatur outlet baru ini..

Fish sauce

I have nothing to complain.. Overall okay sahaja.. Come back? May be 'Yes' teringin cuba mee bermangkuk-mangkuk.. so siapa boleh bagi recommendation menu apa sedap di Boat Noodle, kindly leave your comments in the comments section below.. Boleh saya pesan on my next visit.

Okay, setakat ini sahaja perkongsian saya kali ini. 
Sehingga kita berjumpa lagi di post akan datang. 
Thank you for reading & have a great day everyone!

Regards,

Thursday, September 08, 2022

Maklumbalas Terhadap SOP Pemakaian Pelitup Muka

MAKLUMBALAS TERHADAP SOP PEMAKAIAN PELITUP MUKA | Semalam Menteri Kesihatan Malaysia, YB Khairy Jamaluddin telah mengumumkan prosedur terkini pemakaian pelitup muka.. Ringkasan saya ambil dari website Buletin TV3 seperti berikut:

Ringkasan SOP Pemakaian Pelitup Muka

Sehubungan dengan keputusan ini saya berminat ingin tahu apakah maklumbalas pembaca berhubung keputusan tersebut. 

Soalan saya : Adakah anda masih mengenakan pelitup muka atau mengambil keputusan tidak memakai pelitup muka?

Nyatakan jawapan anda di ruangan komen di bawah secara sukarela..

Jika tanya saya, saya lebih selesa memakai pelitup muka ke mana-mana kerana rasa lebih selamat dan lebih selesa berurusan atau ke tempat awam. 



Regards,

Wednesday, September 07, 2022

Wordless Wednesday : Hanya Rindu dan Terlalu Rindu

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua.. Wednesday datang lagi.. Sempena post Wordless Wednesday saya ingin kongsi bait-bait lirik lagu (terutama ayat yang saya bold) mengingatkan saya tentang arwah ayah saya.. Jun merupakan bulan kelahirannya.. Mac lalu genap setahun pemergiannya.. 

Bila dengar dan hayati bait-bait lirik lagu ini automatic airmata mengalir, lantas bacaan surah al-Fatihah dibaca, semoga pahala sampai kepada arwah di sana.. 

al-Fatihah

Saat ku sendiri kulihat photo dan video
Bersamamu yang telah lama ku simpan
Hancur hati ini melihat semua gambar diri
Yang tak bisa ku ulang kembali..

Ku ingin saat ini engkau ada di sini
Tertawa bersamaku seperti dulu lagi
Walau hanya sebentar Tuhan tolong kabulkanlah
Bukannya diri ini tak terima kenyataan
Hati ini hanya rindu

Segala cara telah ku cuba
Agar aku bisa tanpa dirimu.. 
Namun semua berbeda
Sulitku menghapus kenangan bersamamu

Kuingin saat ini engkau ada di sini
Tertawa bersamaku seperti dulu lagi
Walau hanya sebentar Tuhan tolong kabulkanlah
Bukannya diri ini tak terima kenyataan
Hati ini hanya rindu.. hanya rindu

Ku ingin saat ini engkau ada di sini
Tertawa bersamaku seperti dulu lagi
Walau hanya sebentar Tuhan tolong kabulkanlah
Bukannya diri ini tak terima kenyataan
Oh bukannya diri ini tak terima kenyataan
Hati ini hanya rindu oh
Hati ini hanya rindu hm
Ku rindu senyummu Ibu ayah..

Al-fatihah untuk arwah ayahku, tak lupa juga arwah abang dan adik..
Semoga roh mereka dicucuri rahmat dan diletakkan bersama para solihin..

Surah al-Fatihah

Berdasarkan kepada dalil-dalil dan pandangan para ulama, telah jelas hukumnya harus membaca al-Quran dengan niat menghadiahkan atau sedekahkan pahala bacaan terutama surah al-Fatihah kepada si mati. Ia merupakan satu amalan mulia yang ada sandarannya.
Sesiapa yang melakukan amalan kebaikan maka dia akan beroleh ganjaran pahala, dan dibolehkan menghadiahkannya kepada sesiapa jua waima yang masih hidup atau sudah meninggal dunia selagi ia seorang muslim. Wallahu a’lam..  

Regards,

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Back to Top