Saturday, 23 June 2018

,
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Minggu lalu bila tiba di Seremban selesai beraya di kampung cuti masih berbaki 2 hari.. Jadi saya mengambil kesempatan itu untuk berjalan-jalan di sekitar Seremban.. Saje berjalan-jalan untuk memecah kesayuan, al-maklum bila tinggalkan kampung ketika orang lain sibuk beraya, lain macam perasaan dia, sayu semacam huhuhu.. So saya ke Jalan Jalan Japan (JJJ) tanpa naik kapal terbang, hehehe.. Outlet Jalan Jalan Japan sekarang ada di Centerpoint Seremban.. Oh ya, post ini bukan ditaja tetapi pandangan peribadi saya setelah meninjau sendiri outlet Jalan Jalan Japan Seremban...

Untuk pengetahuan konsep Jalan Jalan Japan ialah menjual barangan terpakai diimport dari Jepun, dimiliki oleh BOK Marketing Sdn Bhd melalui syarikat cawangan BOOKOFF Corporation Ltd.. JJJ pertama dibuka di One City Subang Jaya, cawangan kedua di 1 Shamelin Mall dan cawangan ketiga di Seremban.

Jalan Jalan Japan Centerpoint Seremban
Saya ada terbaca tentang review Jalan Jalan Japan dari blog Suria Amanda (SA).. Bila baca review SA, terasa ingin sangat ke sana untuk tengok sendiri outlet ke-3 Jalan Jalan Japan di Centerpoint Seremban. Kata orang selagi tak sampai, rasa tak puas hati, hehehe 

Untuk pengetahuan Jalan Jalan Japan di Centerpoint Seremban terletak di Tingkat 3.. Ikut saja arrow dan banner yang disediakan mesti jumpa..

Jalan Jalan Japan Level 3, Centerpoint Seremban
Bila masuk sahaja outlet Jalan Jalan Japan, teruja sebab banyak sangat barang-barang yang menarik perhatian untuk kita terus explore.. Barangan yang dijual terdiri daripada pelbagai kategori seperti pakaian, beg, kasut, beraneka barangan hiasan rumah, barangan bayi, alat permainan, hobi, peralatan sukan, instrumen, perabot, aksesori dan lain-lain.

Small Bags
Pelbagai jenis bags
Baby gear and activities
Baby and toddler car seats etc
Bumbo seats and other baby booster seats
Bila tengok baby equipment ni teringat masa Arief kecil, banyak barang-barang seperti ini telah di let-go.. Maklumlah anak pertama excited membeli sedangkan tempoh penggunaan tak lama.. Jadi kepada ibubapa yang mempunyai anak kecil, cara berjimat dengan beli secondhand baby equipment.. Guna pun tak lama..

Walaupun secondhand tapi masih elok dan langsung tak menjejaskan fungsinya.. Contoh Bumbo seat ni, beza sangat harga baru dengan secondhand, jauh lebih murah..

Kasut kanak-kanak
Bahagian seterusnya kasut terpakai.. Kasut lelaki, wanita dan kanak-kanak.. Pilih sahaja mana yang sesuai dan berkenan di hati..

Kasut wanita
Golf equipment
Pakaian terpakai
Selain dari barang-barang di atas, bahagian paling luas ialah pakaian terpakai.. Macam-macam jenis pakaian dijual di sini.. Pilih..pilih.. dan pilih jika berkenan.. Harga tak perlu risau, sangat murah serendah RM1.00 okay..

Jalan Jalan Japan
Pakaian terpakai
Jalan Jalan Japan Seremban
Pakaian Terpakai
Di hujung bahagian pakaian adalah tempat kesukaan kanak-kanak dan anime figures collector.. Memang heaven dan rambang mata.. Banyak koleksi figura dipamerkan di sana..

Soft dolls
Jalan Jalan Japan
Key chains and small toys
Koleksi kereta mainan
JALAN JALAN JAPAN SHOPPING HAUL
Apa saya beli? Tak banyak sebab rambang mata, beli mana yang perlu sahaja, mostly planner accessories..

Jalan Jalan Japan Seremban
Shopping haul Jalan Jalan Japan
Ring binding pocket planner : RM1
Plastic card holder and zipper pouch : RM3
Planner stencil : RM1

Hasil shopping haul di Jalan Jalan Japan hanya : RM5.00..

Apa yang saya kongsi di sini hanya sebahagian sahaja.. Overall pada saya Jalan Jalan Japan best sebab barang-barang yang dijual rare, ada yang unik di mana semua dari Jepun..  Harga pun sangat murah dan affordable.. Al-maklum tak semua barang secondhand ni takde quality, apa yang penting kita perlu bijak memilih sesuai dengan konsep JJJ iaitu 'Barangan Terpakai di Jepun' (bermaksud kualiti baik), Harga giler (bermaksud harga yang sangat rendah) dan Kuantiti yang besar (bermaksud pelbagai barang dan kategori).. All items sold AS-IS and Pre-Loved. Tips membeli barang terpakai adalah sangat penting untuk check quality barang sebelum membuat bayaran.

Sesiapa yang dah pergi JJJ boleh kongsi pengalaman di ruangan komen dan pembaca boleh juga berkongsi pendapat mengenai membeli barangan preloved atau terpakai.. 

Sesiapa yang belum pergi Jalan Jalan Japan boleh kunjungi di mana-mana outlet terdekat seperti berikut:

JALAN JALAN JAPAN KUALA LUMPUR
Unit L3, Level 1 Shamelin
56100 Jalan Wangsa Perdana 1, AU 3
53300 Kuala Lumpur

JALAN JALAN JAPAN SUBANG JAYA
Level 1A (Block A), Sky Park @ One City
Jalan USJ 25/1A
47650 Subang Jaya, Selangor

JALAN JALAN JAPAN SEREMBAN
3rd Floor, Centerpoint Seremban
Jalan Dato Siamang Gagap
70100 Seremban, Negeri Sembilan

Operation Hours : 10.00 am - 10.00 pm

Okay setakat ini sahaja perkongsian saya kali ini..


Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byee 


Regards,
I am LZ


Wednesday, 20 June 2018

,
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. You all masih beraya sakan? #sistanyajer.. Untuk makluman, hari ni hari pertama saya mula bekerja setelah bercuti sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri tempoh hari.. Bila dah cuti panjang maka 'bercinta' pula nak pi pejabat. Tambahan pula, hujan turun dengan lebat pagi ini.. Walaupun berat kaki melangkah, namun ku gagahkan juga demi mencari rezeki, huhuhu syahdu sungguh!

You all balik mana? Saya balik kampung di Muar Johor.. Bila cerita tentang Hari Raya, saya antara manusia yang tak beraya sakan sejak datuk dan nenek di sebelah ibu & ayah saya meninggal dunia.. Bila mereka tiada jadi sambutan Hari Raya pun terasa suram di tambah pula umur semakin meningkat.. Setiap tahun memang begitu, sambutan Hari Raya secara sederhana tapi meriah. Pada saya cukuplah setakat mana yang mampu saya ziarah.. Istilah raya pada saya dapat meluangkan masa berkumpul bersama keluarga dan berjumpa dengan saudara-mara yang jauh.. Anak-anak paling gembira menyambut Hari Raya seperti kita kecil dulu..

Oh ya rasanya masih belum terlambat untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada rakan bloggers dan pembaca semua..  Mohon Maaf Zahir & Batin andai ada terguris perasaan..

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Tahun ini warna tema baju raya saya sekeluarga emerald green.. Beriya mengenakan baju sama warna tapi tak dapat bergambar bersama keluarga sebab tak cukup corrum.. Sebelum ni setiap pagi raya, adik ipar rajin ambil gambar kami sekeluarga tapi raya tahun ni dia balik beraya sebelah mertua so gambar ini saja yang ada dalam simpanan saya di samping gambar 'separuh hati' yang lain.. Maksud gambar separuh hati ialah gambar tak berapa nak puas hati, huhuhu

I am LZ & family
Hari Raya pertama sesi kunjung-mengunjung rumah mertua, pakcik dan makcik semua sekali 4 buah rumah. Hari Raya ke-2 pula sibuk menyediakan juadah kumpulan Marhaban. Hari Raya ke-3 lepas Maghrib saya bertolak balik ke Seremban.. 

Perjalanan kali ini adalah perjalanan paling lama seumur hidup saya bila jem teruk sepanjang highway.. Can you imagine perjalanan dari Muar ke Seremban selalu mengambil masa 2 jam tapi jadi 6 jam lebih bila tersekat dalam kesesakan jalanraya.. 

Jalanraya sesak
Rasa kematu punggung duduk lama dalam kereta dengan kelajuan minimum.. Hati pula risau sebab husband tak berapa sihat.. Rasa geram pun ada bila ada antara pemandu tak faham bahasa memotong di laluan kecemasan, in directly mereka adalah golongan yang menyumbang kepada kesesakan jalanraya.. Saya rasa berbakul orang maki golongan seperti itu.. Namun syukur alhamdulillah akhirnya kami selamat sampai di rumah.. Tiba di rumah masing-masing kebulur, lapar hehehehe

Okay, begitulah serba ringkas sambutan Hari Raya Aidilfitri saya tahun ini.. Rakan bloggers dan pembaca sekalian jangan lupa kongsi cerita juga tau or you all boleh letak url blog post terkini tentang cerita Hari Raya.. Nanti saya singgah baca..



Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,
I am LZ

Wednesday, 13 June 2018

,
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Saya rasa tentu ramai antara pembaca sibuk membuat persediaan akhir sebelum pulang ke kampung or mungkin ada juga yang sudah tiba di kampung.. Unfortunately, saya masih bekerja seperti biasa dan hanya mula bercuti esok hingga 20.6.2018.. Nak tahu camne mood pergi kerja pagi tadi? Macam-macam rasa tapi semua rasa tak best.. Paling kuat rasa malas and no mood at all..

I am bored, lazy day
 
Bila tiba office bertambah misserable I tell you, kiri kanan takde orang, office mate start cuti, office mulai sunyi.. Mengenangkan hari ini ada kerja penting maka saya gagahkan perasaan ini. Time ni laa ada mesyuarat, time nilah ada perbincangan, time ni la ada perkara urgent, time ni laa ada kes bicara bla..bla..bla.. Bila fikir tanggungjawab kena pasrah, tolak tepi semua perasaan malas itu.

Then, sudah menjadi routine first thing in the morning, saya start clear in tray atas meja.. Ada sampul surat putih bersetem ditujukan kepada saya.. Siapakah gerangan si pengirim, bisik dalam hati.. Bila buka sampul terjawab persoalan itu.. Kad dari blogger bernama Nina Ahmad pemilik blog ciksukataip.blogspot.com..

Kad Hari Raya Aidilfitri dari Nina Ahmad
Wahhhhh cantik kad Selamat Hari Raya Nina.. Thank you so much Nina for your lovely card..  I really appreciate it. You made my day.. Hari yang suram bertukar menjadi ceria.. 


Sekejap lagi get ready for a meeting.. Semoga urusan hari ini dipermudahkan Illahi.. Dalam hati tak sabar cuti.. Sebenarnya bukan takde mood sebab tak sabar nak raya tapi lebih kepada tak sabar cuti panjang lebih dari biasa.

Siapa seperti saya, masih di office hari ini? Siapa pula dah tiba di kampung? Tahun ni balik raya mana? Jangan lupa kongsi cerita, at least mengisi hari saya.. 

Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada semua rakan bloggers.. MAAF andai ada terkasar bahasa..  Akhir kata, jaga diri.. Berhati-hati di mana jua anda berada.

Sehingga kita bertemu lagi di lain entri.
Sekian, wasalam..
Byeeeee

Regards,
I am LZ

Tuesday, 12 June 2018

,
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Didoakan semoga kalian dirahmatiNya selalu.. 

Pernah tak jumpa orang hebat, berpangkat tinggi tapi tak sombong? Yer, betul-betul tak sombong dengan erti kata lain rendah diri yang bukan dibuat-buat tanpa mengharapkan sesuatu.. Bertuah siapa yang mengenali golongan ini, wajar anda jadikan mereka idola. 

Surah Luqman : 18
Mengapa saya tanya begitu? 

Tidak lain dan tidak bukan kerana kecewa dengan sikap segelintir orang berpangkat. Lately kebanyakkan mereka lupa asal usul, lupa diri, tamak, perbuatan haram diambil mudah dan paling teruk tak berperikemanusiaan, menindas orang bawahan dengan kuasa veto mereka. Itu belum lagi menggunakan gelaran Haji untuk mengaburi mata. 

Saya bukan menuding jari kepada sesiapa atau membuat tuduhan sesuka hati tetapi ianya disuarakan secara umum dan berdasarkan pengalaman sendiri. 

Janganlah seperti ketam mengajar anaknya berjalan lurus sedangkan diri sendiri pun tak mampu berbuat demikian. 

Paling tidak pun sedarlah jenazah kita tak akan berguling masuk sendiri ke liang lahat. 


Semoga kita jadikan ikhtibar..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entri.
Sekian, wasalam..

Regards,
I am LZ


Just type you email address in the box below & hit the 'Subscribe' button :


Follow Us @ladyinredplanner