Friday, 20 July 2018

,
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Semoga semua pembaca blog ini sihat hendaknya.. Hari ini saya cuti sebab ada urusan yang perlu diselesaikan.. Jadi di kesempatan ini saya mengambil peluang untuk berkongsi satu lagi kes jenayah yang berlaku untuk dijadikan ikhtibar kepada kita semua.. 

Kali ini kes keldai dadah atau drug trafficking.. Saya ketengahkan kes jenayah ini kerana ada antara rakan bloggers saya travelers atau bekerja yang sering ke luar negara. Saya tak mahu perkara begini terjadi kepada mereka kerana kebanyakkan mangsa mengatakan bahawa mereka tak tahu diperalatkan sebagai keldai dadah.. So mereka yang sering ke luar negara kena alert dengan kes begini dan bagaimana ianya boleh memerangkap si pembawa.. Adakah mengatakan "tak tahu" boleh terlepas dari hukuman? Bagaimanakah kes seperti ini boleh berlaku dan bagaimana pula perbicaraan dari sudut undang-undang? 

Jom kita baca kisah selanjutnya..

Kes Jenayah : Keldai Dadah or Drug Trafficking
LATARBELAKANG KES

Perayu (pesalah), seorang wanita telah pada 21.06.2013 lebih kurang pukul 11.00 pagi, di Balai Ketibaan, Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi ("LTAL") telah didapati mengedar dadah berbahaya iaitu methamphetamine seberat 2,097.2 gram dan dengan itu telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya ("ADB") 1952 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 39B(2) Akta yang sama.

KES PENDAKWAAN

Perayu ialah penumpang pesawat yang baru tiba di LTAL melalui penerbangan dari New Delhi, India dan transit di Lapangan Terbang Antarabangsa, Kuala Lumpur. Selepas melepasi pemeriksaan kastam di Balai Ketibaan LTAL, perayu telah meletakkan beg galas yang dibawanya ke atas mesin pengimbas dan pegawai kastam bertugas ketika itu, Ali (bukan nama sebenar) mengesan imej yang mencurigakan. Ali mengarahkan perayu mengosongkan beg tersebut dan hasil imbasan ke atas beg yang dikosongkan itu masih menunjukkan wujudnya imej yang sama. Ali memaklumkan perkara tersebut kepada pegawai kastam dari Bahagian Penguatkuasaan, Siva (bukan nama sebenar).

Hasil pemeriksaan fizikal ke atas beg, Siva mengesan satu ruang tersembunyi yang ditutup dengan jahitan. Siva membuka ruang jahitan tersebut dengan menggunakan pisau dan menjumpai satu bungkusan aluminium yang di dalamnya berisi hablur kristal disyaki dadah. Siva kemudiannya mengalihkan hablur kristal tersebut ke dalam 4 plastik lut sinar yang berasingan.

Keterangan ahli kimia, Faezah (bukan nama sebenar), mengesahkan bahawa hablur kristal tersebut mengandungi dadah berbahaya jenis methamphetamine seberat 2,097.2 gram. Methamphetamine tersenarai dalam Jadual Pertama ADB 1952.

PEMBELAAN PERAYU

Perayu menyatakan dia bekerja dengan seorang majikan bernama "Watty" (bukan nama sebenar) di mana tugasnya adalah untuk membawa dan menyerahkan barangan kepada pelanggan Watty. Pada 17.6.2013, Perayu dan Watty telah pergi ke New Delhi, India atas urusan pekerjaan. Pada 21.6.2013, Perayu kemudiannya telah diarahkan oleh Watty untuk pergi ke Langkawi, Malaysia bagi menyerahkan barangan berupa kain sari kepada seorang pelanggan Watty bernama Dina (bukan nama sebenar).

Sebelum ke lapangan terbang New Delhi untuk ke Langkawi, Watty telah membawa Perayu berjumpa dengan seorang lelaki Afrika berhampiran hotel untuk mengambil sari. Lelaki Afrika tersebut telah mengeluarkan pakaian-pakaian Perayu dari beg asal milik Perayu dan memasukkannya ke dalam bag pack yang dibawa oleh lelaki Afrika tersebut. Beg asal Perayu kemudiannya dibuang oleh Watty. Perayu seterusnya ke lapangan terbang dan menaiki pesawat dari New Delhi ke Kuala Lumpur ke Langkawi.

Selepas ditahan oleh pegawai-pegawai kastam di LTAL, perayu telah menerima panggilan telefon daripada Dina tetapi Perayu tidak dibenarkan untuk menjawab panggilan tersebut. Seorang anggota polis Indonesia di Jakarta Timor dan seorang anggota polis Republik Indonesia di Pulau Pinang menyatakan bahawa Watty bukanlah karakter rekaan Perayu tetapi adalah individu yang benar-benar wujud dan merupakan seorang pengedar dadah yang berjaya ditangkap di Indonesia oleh pihak polis Republik Indonesia.

Menurut kedua-dua polis Indonesia tersebut, Watty telah membuat pengakuan bahawa "barang" di dalam beg yang dibawa oleh Perayu adalah miliknya. Perayu tidak mengetahui kandungan sebenar beg yang dibawanya dan Perayu telah diberitahu bahawa beg tersebut hanya mengandungi kain sari untuk diberikan kepada Dina.

Pengakuan Watty telah dirakam melalui telefon bimbit dan rakaman tersebut telah dihantar oleh polis Indonesia melalui applikasi WhatsApp. Polis Indonesia tersebut kemudiaannya memindahkan rakamana video tersebut dari telefon bimbit ke komputer dan dari komputer ke compact disk.
 
FINDINGS HAKIM TERHADAP PEMBELAAN PERAYU

Hakim menolak pembelaan Perayu sebagai "pembawa ikhlas" (innocent carrier") berdasarkan doktrin "wilful blindness" dan pengakuan Watty sebagai pengedar dadah yang sebenar adalah keterangan "hearsay" yang tidak boleh diterima sebagai keterangan kerana pembelaan gagal memanggil Watty sebagai saksi untuk memberi keterangan.

Menurut YA Hakim, dalam kes ini Perayu bukanlah innocent carrier terhadap dadah di dalam beg tersebut. Bedasarkan keterangan pembelaan sendiri dan keadaan kes ini, Perayu sepatutnya mempunyai rasa syak ke atas kandungan di dalam beg tersebut dan seterusnya memeriksa beg tersebut. Kenapa perlu barang-barang Perayu dimasukkan ke dalam beg yang baru diberikan tersebut sedangkan barang yang diberikan hanya sedikit sahaja. Ini ditambah lagi keterangan Perayu sendiri bahawa Watty telah membuang beg yang dibawa oleh Perayu. Dalam keadaan ini secara munasabah Perayu tentu akan rasa syak tentang apa sebenarnya yang dibawa dalam beg tersebut dan seharusnya dia memeriksa beg itu. Perayu mempunyai peluang untuk memeriksa beg yang dibawanya kerana dia mempunyai masa dan peluang yang mencukupi. 
 
KESIMPULAN

Mengambil pendekatan dari sudut undang-undang seperti yang dinyatakan di atas, maka adalah sesuatu yang amat tidak munsabah dan tidak boleh diterima sebagai benar bahawa beg yang dibawa hanya mengandungi pakaian sari apatah lagi dalam kandungan beg tersebut diberikan oleh orang lain (seorang Afrika yang tidak dikenali) dengan begnya sendiri dibuang dan semua perbuatan tersebut dilakukan oleh Perayu hanya di atas alasan mematuhi arahan majikan.

"If a person deliberately 'shuts his eyes' to the obvious because he 'doesn't want to know', he is 'taken to know'.

KEPUTUSAN KES

Akhirnya, pertuduhan terhadap Perayu telah dibuktikan melampaui keraguan munasabah dan Parayu telah disabitkan hukuman mati mandatori oleh Mahkamah Rayuan (Putrajaya) pada 16.5.2018 lalu.

Begitulah kisah yang berlaku.. Semoga ianya menjadi pengajaran kepada kita semua.. Sentiasa berwaspada dan jangan mudah meletakkan kepercayaan kepada orang lain lebih-lebih lagi kepada orang yang tidak dikenali.



Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeeee..


Regards,


Sunday, 15 July 2018

,
Assalmualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Post kali ini masih lagi tentang jemputan ke majlis open raya sepanjang bulan Syawal lalu.. Al-kisah saya menghadiri jemputan ke Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri anjuran Percetakan Nasional Malaysia Berhad (PNMB) di Puspanitapuri, Dewan Seri Endon, Presint 10, Putrajaya.. Ini merupakan 3rd Raya open house on 28 Syawal 1439H bersamaan 17 Julai 2018.

Thanks for your invitation Cik Hannie of PNMB, majlis turut diadakan for celebration of 130 years anniversary PNMB @ 1888 - 2018.. Suasana majlis sudah pasti sangat meriah dihadiri oleh VVIP, kakitangan dan pelanggan PNMB.

Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Artis jemputan
 Para tetamu dihiburkan dengan artis jemputan tapi maaf saya tak kenal artis itu kecuali penyanyi perempuan, kakak ipar Tomok.

Puspanitapuri Dewan Seri Endon Putrajaya
Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Saya dan officemates tiba dari Seremban lebih kurang pukul 12.00 tengah hari. Ketika itu tetamu masih belum ramai and just nice tempat duduk pun di bahagian belakang tetamu VVIP berdepan pentas.

Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Para tetamu
Apabila waktu hampir ke pukul 1.00 tengah hari, tetamu mulai ramai.. Makanan disediakan di bahagian kiri dan kanan meja sama konsep seperti di jamuan Majlis Jalinan Mesra Aidilfitri PKNNS yang pernah saya cerita dalam post sebelum ini.

Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Para tetamu
Majlis kemuncak ialah pelancaran buku sempena sambutan ulangtahun ke 130 tahun penubuhan PNMB.. Para tetamu teruja apabila drone digunakan semasa pelancaran buku tersebut..

Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Drone di Majlis Pelancaran Buku 130 tahun penubuhan PNMB
2 drone memasuki dewan  di mana salah satu drone membawa buku yang ingin dilancarkan menuju ke pentas.

Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Stalls makanan dan minuman
Tetamu dihidangkan dengan laksa Johor, nasi briyani, lauk-pauk, pelbagai jenis desserts, kambing bakar, mee goreng, sate dan menu lain yang sinonim dengan jamuan hari raya.

Percetakan Nasional Malaysia Berhad
Adik manis di stall laksa Johor
Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Laksa Johor & nescafe panas
Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Salah satu manisan, puding roti
Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Buah-buahan tempatan pun ada
Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Kami dan Cik Hannie
Belanja sekeping gambar - saya dan officemates bergambar bersama wakil tuan rumah, Cik Hannie (manis berbaju kurung biru) dari PNMB.

Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Table flower
Sebelum mengakhiri post ini, saya abadikan 2 jenis flower arrangement. Saya suka hiasan bunga dalam pasu. Al-maklum saya takde bakat menghias bunga tapi saya suka bunga hiasan begini kerana ia mengingatkan saya tentang kelebihan penggubah bunga dengan creativity dan bakat yang ada pada mereka.

Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018
Puspanitapuri, Dewan Seri Endon Putrajaya
Maka berakhirlah cerita Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri PNMB 2018. Akhir kata, terima kasih kepada PNMB atas jemputan dan layanan mesra yang diberikan.. Semoga PNMB terus success.
Begitulah serba sedikit cerita yang ingin disampaikan.. 


Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byee..


Regards,


Friday, 13 July 2018

,
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Hari ini Jumaat bersamaan 29 Syawal 1439, hari terakhir dalam bulan Syawal. Ada yang masih memenuhi undangan open raya? Saya percaya masih ada antara pembaca menyambut hari raya sebagai penutup Syawal. Hari ni saya ingin berkongsi kemeriahan menyambut Hari Raya semasa memenuhi undangan raya sepanjang bulan Syawal tahun ini.

Undangan pertama diterima so called dari tuan tanah pada 3 Julai 2018 lalu.. Untuk makluman, pejabat tempat saya bekerja menyewa dari Perbadanan Kemajuan Negeri, Negeri Sembilan (PKNNS). Majlis diadakan di ruang legar D'S2 Mall.

Kompleks PKNNS
Majlis Jalinan Mesra Aidilfitri 2018
Seluruh wargakerja dijemput hadir memeriahkan majlis ini. Seawal 11.00 pagi kami mula turun. Pejabat saya di Tingkat 2.. Majlis diserikan lagi dengan kehadiran tetamu VVIP iaitu Menteri Besar Negeri Sembilan dan turut serta anak-anak yatim.

Konsep majlis sangat santai di mana makanan dihidangkan di stalls makanan dan minuman di bahagian kiri dan kanan meja tetamu.                

Stall kuew teow goreng
Kuey teow goreng

Stall seterusnya apam balik crispy.. Apam balik crispy ini menjadi antara stall tumpuan tetamu. Saya tertarik dengan cara penyediaannya kerana disediakan sekiranya ada permintaan so tetamu dapat menikmati apam balik crispy panas.

Apam balik crispy
Hidangan utama majlis ini ialah nasi briyani ayam. 

Nasi briyani ayam dan cendol
Selain dari makanan dan kuih-muih pelbagai jenis, minuman sejuk dalam balang turut disediakan.. Selain air balang, air nescafe kegemaran saya juga ada.

Air balang
Stall minuman panas dan sejuk
Tak lupa juga stall cendol.. Cendol merupakan menu wajib setiap tahun.
Stall cendol
Tetamu mulai ramai apabila jam menunjukkan pukul 12.00 tengah hari.. 
Stall kuih-muih dan buah-buahan
Kompleks PKNNS
Para tetamu yang hadir

Begitulah kemeriahan sambutan Majlis Jalinan Mesra Aidilfitri PKNNS 2018. Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada tuan rumah atas jemputan dan layanan mesra yang diberikan.

Alhamdulillah, syukur atas rezeki yang dikurniakan Illahi.
Begitulah cerita yang ingin disampaikan..


Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byee..


Regards,


Wednesday, 11 July 2018

,
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Hari ini saya join giveaway yang dianjurkan oleh rakan blogger Siti Yang Menaip and on top of that saya telah ditag oleh Mrs. A.. Giveaway ini bertajuk : 

GIVEAWAY SOUVENIRS BY SITIYANGMENAIP
Click banner


SYARAT-SYARAT PENYERTAAN
 :

  1. Warganegara Malaysia
  2. Follow blog SITIYANGMENAIP - tak disemak jujur pada diri sendiri
  3. Buat satu entry bertajuk 'GIVEAWAY SOUVENIRS BY SITIYANGMENAIP' - tag seorang saja rakan blogger dan link kembali pada entry INI sahaja.
  4. Tinggalkan komen link entry penyertaan pada ruangan komen entry INI sahaja dan nyatakan 'team' pilihan korang (pilih satu sahaja) : #TeamMelbourne atau #TeamSydney
  5. Pemenang bertuah akan dipilih secara cabutan nombor penyertaan (draw lots)
  6. Cabutan penyertaan akan dilakukan mengikut kelompok 'team' yang dipilih.
PENYERTAAN SAYA

Saya TAG :

Saya pilih team :     
#teamSydney

Mudah sangat syarat-syarat penyertaan giveaway ini. Kepada  pembaca yang berminat untuk turut serta jangan lepaskan peluang.  Marilah kita sokong dan meriahkan lagi giveaway by SitiYangMenaip.


Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeeee..


Regards,


Sunday, 8 July 2018

,
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Hari ini saya ingin cerita tentang jahitan. Siapa suka menjahit? Opppss jangan tanya saya tentang jahitan, terus terang kata saya tak pandai menjahit walaupun dilahirkan dalam keluarga tailor dari nenek, makcik, sepupu dan mak semua pandai menjahit malah ada antara mereka menjana sumber pendapatan sepenuh masa dari hasil jahitan. Tapi bukan saya kerana saya kurang sabar. Seni jahitan memerlukan kesabaran yang tinggi.. Anda setuju?

Cukuplah saya kongsi cerita tentang pengalaman saya sekeluarga ketika mengunjungi Sewing World Gallery di Sky Park @ One City Plaza, Subang Jaya minggu lalu. Pengalaman baru kepada saya yang wajar dihebahkan kepada umum.. Tempat ini mungkin asing bagi sesetengah pengunjung tetapi ianya agak familiar kepada mereka yang minat dengan seni jahitan atau sesiapa yang pernah mengetahui Epal Handicraft Training Centre.. 
Sewing World Gallery One City Mall
Sewing World Gallery, Sky Park @ One City Plaza
Tiada bayaran dikenakan untuk masuk ke Fabric Art Gallery di mana pengunjung dapat melihat hasil jahitan peserta kursus.

Fabric Art Gallery
Fabric Art Gallery
Gallery ini merupakan pusat pameran dan hasil jualan seni jahitan. Ada dinyatakan (dalam gambar di atas) 10 sebab mengapa Sewing World Gallery menjadi destinasi wajib dikunjungi namun kurang jelas untuk dibaca di sini. Jadi kena pergi sana untuk merasai pengalaman sendiri.. hehehe

Semasa pengunjung melangkah masuk ke Fabric Art Gallery, anda akan 'disambut' dengan hiasan patung di bawah yang merupakan hasil kratfangan dari pelajar. Ianya dihasilkan dari cantuman fabric.. Teruja sebab comel..

Sewing World Gallery
Sewing World Gallery, Sky Park @ One City Plaza, Subang Jaya
Seterusnya pengunjung akan disapa dengan pembantu dari Fabric Art Gallery yang begitu ramah. Salah seorang di antara mereka akan menerangkan setiap satu hasil pameran serta mengingatkan kita bahawa setiap satu hasil seni jahitan yang dipamerkan mempunyai keunikan tersendiri.. Saya sekeluarga di bawa oleh pembantu yang lebih mesra dipanggil saudara DIN meninjau sekitar gallery.. 

Jom saya bawa pembaca melihat sebahagian hasil jahitan yang dipamerkan :

Sewing World Gallery
Beg dan pouches
Sewing Art Gallery
Beg dan coin purses
Sewing Art Gallery
Hasil jahitan beg yang dipamerkan
Setelah meninjau hasil jahitan yang dipamerkan di hadapan pintu masuk, saya dibawa meninjau ke bahagian belakang gallery di mana terdapat pelbagai hasil jahitan quilt yang menggunakan teknik cantuman..

Fabric Art Gallery
Fabric Art Gallery
Sewing World Gallery
Hasil jahitan 'quilt'
Sewing World Gallery
Hasil jahitan yang dipamerkan
Sewing World Gallery
Hasil seni jahitan 'quilt'
  Hasil jahitan 'quilt' di atas menggunakan fabric jenis baldu, dicantum dengan teliti mengikut tone warna.. Menurut saudara Din hasil jahitan seperti itu memerlukan kesabaran yang tinggi demi mendapatkan hasil yang cantik dan kemas. 

Sewing World Gallery
Hasil jahitan yang dijual
Agak besar juga kawasan pameran, jadi saya mengambil kesempatan untuk berehat seketika di kawasan ini.. Sofa yang saya duduk itu juga hasil seni cantuman kain jeans..

Sewing World Gallery
Tuan blog penat, hehehe
  Okay, kita teruskan perjalanan ke bahagian belakang gallery di mana menempatkan pameran fabric dan hasil jahitan teknik cantuman (patchworks)..

Fabric Art Gallery
Persalinan solat
Begs dan quilt
Sewing Art Gallery
Bags
Contoh hasil jahitan cantuman : Quilting
Sewing World Gallery
Seni jahitan tampal
Jahitan quilt
Perjalanan diteruskan ke satu sudut seperti mini muzium yang menempatkan mesin jahit dan alat-alat jahitan.. 

Sewing World Gallery
Mini muzium
Menurut saudara Din, mesin jahit keluaran Janome Sewing Machine Co Ltd, Japan ini boleh digunakan selama 24 jam tanpa henti..  

Sewing World Gallery
Janome Sewing Machine
Sewing World Gallery
Mesin jahit dan seterika lama
Fabric Art Gallery
Alat jahitan di mini muzium
Berikut merupakan icon dan fashion designer terkemuka yang berkaitan dalam bidang fesyen seperti :

Fashion Designer & icons
TERESA BURYEA WONG a lifelong writer and communicator
LOUIS VUITTON was a French fashion designer and businessman. Inilah founder jenama terkenal "Louis Vuitton".
ALEXANDRA MCQUEEN, British fashion designer couturier.
JIMMY CHOO siapa tak kenal kannn. He is a Malaysian fashion designer based in the United Kingdom. Beliau terkenal dalam menghasilkan handmade women's shoes.
ELEANOR BURNS, she first started stitching on her Aunt Edna's feed sacks.
NANCY ZIEMAN is the TV host of Sewing with Nancy.



Seterusnya saya dibawa ke sebuah giant bag atau beg terbesar di Malaysia.. Menurut saudara Din fabric yang dicantum adalah dari pakaian yang disayangi oleh orang tersayang.. Pakaian tersebut dikumpul dan dijahit sehinggalah menghasilkan beg besar ini. I can't imagine macam manalah kaedah semasa membuat beg ini..

Guiness World Records
Beg Terbesar di Malaysia
Beg terbesar ini telah mendapat pengiktirafan oleh Rekod Dunia Guinness (Guinness World Records)

"The largest holdall measures 7.62m(24 ft 12 in) long, 5.44 m (17 ft 10 in) tall and 3.04m (9ft 11 in) wide and was achieved by Mostwell Sdn Bhd (Malaysia) in Puchong, Malaysia on 29 May 2015."
 
Sewing World Gallery
Guinness World Records
Apa isi dalam beg besar itu? Semasa kunjungan saya sekeluarga, beg besar tersebut mengandungi bingkai-bingkai 99 nama Allah (Asmaul Husna) diperbuat daripada baki kain setiap satu. Baki kain tersebut dijahit menggunakan tangan menjadi bunga-bunga kecil membentuk Asmaul husna..

Sewing World Gallery
Asmaul Husna
Sewing World Gallery
Contoh bingkai Asmaul Husna..
  Untuk pengetahuan pembaca, bingkai-bingkai gambar yang mengandungi 99 nama-nama Allah tersebut turut mendapat pengiktirafan dari Guinness World Records :

Sewing World Gallery
Guinness World Records
 "The largest display of handmade fabric flowers is comprised of 63,682 pieces and was achieved by Mostwell Sdn Bhd, Perbadanan Putrajaya,PSJK and Jabatan Penjara Malaysia (all Malaysia), at the Kompleks Perbadanan, Putrajaya Malaysa on 3 November 2016."

Seterusnya saudara Din membawa saya sekeluarga ke bahagian tingkat atas gallery.. Tingkat atas menempatkan ruang belajar bagi peserta kursus. Terdapat gambar potret-potret Perdana Menteri Malaysia yang dihasilkan dari teknik jahitan oleh para pelajar..

Sewing World Gallery
Potret Perdana Menteri Malaysia
 Lihat sendiri jahitan halus membentuk potret Perdana Menteri Malaysia ke-4 dan ke-7 , Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Perdana Menteri Malaysia
Potret Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad
Sewing World Gallery
Bengkel Jahitan
  Berikut merupakan kursus yang ditawarkan iaitu 12 bulan pakej Seni Jahitan Kreatif:

Fabric Art Gallery
12 bulan Pakej Seni Jahitan Kreatif
Untuk mengetahui yuran kursus dan promosi terkini boleh hubungi cawangan Pusat Latihan Kraftangan atau kunjungi Sewing World Gallery seperti yang dinyatakan di bawah. Saya yakin harga pakej kursus yang ditawarkan amat berpatutan.

Sebelum berpisah kita bergambar dulu dengan saudara Din yang tanpa jemu menjawab segala soalan yang diajukan kepada beliau sepanjang tinjauan saya sekeluarga ke gallery ini..

Kami & saudara Din dari Sewing World Gallery
Terima kasih atas segala penerangan yang diberi dengan teliti sepanjang kunjungan saya ke Sewing World Gallery..

Sesiapa yang ingin berkunjung ke Sewing World Gallery, boleh berbuat demikian pada hari biasa termasuk hujung minggu.

SEWING WORLD GALLERY
C-01-01 to 08, Block C, 
Level 1, Sky Park @ One City, 
Jalan USJ 25/1
47650 Subang Jaya, Selangor

Hubungi : 03-5022 3113
 Waktu operasi : 10.00 pagi hingga 11.00 malam

 Kursus : epalDIY

Begitulah perkongsian cerita yang ingin disampaikan..



Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,


Just type you email address in the box below & hit the 'Subscribe' button :


Follow Us @ladyinredplanner