Beauty | Lifestyle | Fashion | Hobbies & everything that make me happy and inspire others..

  • Travel

    A lifestyle change begins with a vision and a single step..

  • Hobby

    At the beggining it was just a hobby, now it's my addiction..

  • Financial Planning

    It's not about having lots of money. It's knowing how you manage it..

  • Beauty

    Let us live for the beauty of our own reality.

  • Lifestyle

    Have stories to tell, not stuff to show..

Monday, December 23, 2019

Kisah Paling Seram Dalam Hidup

KISAH PALING SERAM DALAM HIDUP | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers. Pagi ini terpanggil untuk berkongsi kisah seram yang baru sahaja berlaku hari Jumaat (20.12.2019) lalu dan pengalaman seram yang pernah dilalui. Sebelum ni saya pernah mengalami beberapa kisah seram tetapi masih rasa tak pasti dan gangguan pun tak terlalu extreme..

Seram

Ianya berlaku di pejabat tapi bukan niat saya mengaibkan pejabat sendiri. Anda sedia maklum, makhluk-makhluk halus ini berada di mana-mana dan pada bila-bila masa sahaja boleh 'mengganggu' sesiapa.

Untuk pengetahuan pembaca, pejabat saya ni boleh dikatakan premis baru. Menurut cerita yang pernah saya dengar, masa mula-mula pindah pernah ada gangguan dan histeria. Pernah juga panggil ustaz untuk buat bacaan yassin dan tabur garam di sekitar bilik dan tempat ceruk di tempat-tempat yang terlibat. So sejak itu takde gangguan extreme cuma masih ada lagi gangguan minor extreme. Contoh : kakitangan pejabat dengar budak kecil berlari, suara budak gelak etc.

Pengalaman saya sendiri :

GANGGUAN PERTAMA

Saya pernah masuk office untuk menyiapkan kerja-kerja di hujung minggu. Pada hari itu saya bawa anak saya Arief yang ketika itu berumur 3 tahun. Workstation saya terletak ceruk sedikit dari tempat umum dan agak privacy. Saya letak dia duduk di workstation sebelah yang kosong sementara saya menyiapkan kerja di workstation bersebelahannya. 

Semasa saya sedang ralit menyiapkan kerja, saya perasan Arief senyum-senyum sendiri sambil memandang ke workstation di belakang (ada dinding separuh). Saya biarkan sahaja, setakat senyum mungkin dia pun bermain dengan perasaan sendiri sampai satu ketika dia seperti bermain hide and seek. Badan dia terselindung sementara kepala melepasi dinding workstation di belakang. Lepas tu dia gelak seperti gelihati.. 


Saya tanya dia : "Arief main dengan siapa?" Dia jawab : "Main dengan Mak Andak." Mak Andak adalah panggilan kepada adik husband saya. Saya tanya semula : "Mak Andak? Mana ada Mak Andak?" Dia kata : "Adalah, itu Mak Andak." Jari telunjuknya menghala ke arah depan..

Bila sahaja dia jawab begitu, saya cepat-cepat shut down PC terus ambil beg dan balik. Tak lama selepas itu dengar azan Zohor berkumandang.

GANGGUAN KEDUA

Hari kejadian saya tiba di pejabat pukul 7.15 pagi. Waktu staff start ramai masuk office biasanya pukul 7.45 pagi. Saya sampai awal hari itu dan takde siapa lagi ketika itu. Saya letak bag di  locker bahagian atas workstation sambil berdiri. 

Tiba-tiba saya dengar suara dari belakang : "Pssttt.. pssttt.." Suara itu dekat jarak lebih kurang 3 meter.. Saya toleh belakang, takde orang, so saya buat macam takde apa-apa sambil sambung urusan letak beg tadi. 

Tak sampai 5 minit saya dengar lagi : "Pssttt.. pssttt.." Kali ni bunyi tu dekat dengan saya.. 
Dalam masa yang sama meremang bulu roma. Apa lagi saya terus capai wallet & handphone lari ke lobby.. Perasaan takut tiba-tiba datang.. Rasa di awang-awangan.. 

GANGGUAN KETIGA

Bila berlaku gangguan kali ini sangat extreme, saya terpanggil nak share cerita ni sebab pengalaman real seram betul-betul depan mata..

Lunch hour setiap Jumaat pada 12.30 tengah hari hingga 2.30 petang. Jumaat lepas saya takde plan ke mana-mana so saya tapau nasi dari restoran belakang office sahaja. Dalam pukul 12.50 tengah hari  saya masuk office semula. Untuk pengetahuan, office akan padam lampu during lunch hour (untuk penjimatan tenaga) tapi ada emergency lights dan nampak terang suram ditambah cahaya matahari dari luar cermin kaca.

Saya lalu workstation ni, dari sekilas pandangan tepi saya nampak belakang badan perempuan baju kurung sedang berdiri. Saya ingat adik yang biasa duduk tempat tu (nampak samar seperti asap halus).. Saya berhenti melangkah (sebab nak tegur adik tu). Bila saya toleh dengan pandangan sepasang mata, korang tahu saya nampak apa?


Seperti ini

Saya nampak perempuan rambut panjang (tutup muka) berdiri tunduk pandang bawah, baju putih lusuh seakan gambar di atas. Bezanya baju makhluk tu panjang tak berjahit dan tak nampak lengan. Saya terkejut sempat kata "aishhhh" sambil mengelak. Saya jalan semula sambil toleh lagi.. Masa tu dah takde.. Makhluk tu sudah hilang daaa..

So saya menuju ke workstation dan buat tak kisah tapi perasaan masih tak percaya dengan apa yang baru saya nampak sebantar tadi. Saya terus makan.. Masa saya makan lunch di workstation, kepala otak tertanya-tanya dari mana 'dia' muncul.. Tetiba ada bunyi telefon berdering (slow bunyi deringan telefon tu).. Saya ingat deringan telefon dari workstation sebelah atau belakang dinding sebab bunyi tak jelas sangat.. Tapi bila saya toleh meja kosong sebelah, rupanya phone atas meja tu yang berdering. Untuk pengetahuan meja kosong tu tempat Arief duduk semasa teman saya buat kerja bila berlaku gangguan pertama.

Saya gegas bangun nak angkat phone tu.. Saya nampak dari screen telephone nama officemate dept lain (jarak beberapa workstation). Dalam hati saya berkata, mustahil officemate tadi call sebab dia jarang berurusan dengan ex-officemate yang duduk di meja kosong ni apatah lagi dalam waktu lunch hour.. Saya letak phone terus berlari tempat officemate yang call tadi untuk pastikan sama ada sesiapa di situ. Ternyata takde orang di tempatnya. Lagi satu mustahil officemate tu call sedangkan dia tahu workstation kosong dan tiada siapa di situ.


Lepas lunch hour, saya cerita hal ni kepada officemate bersebelahan. Saya tunjuk bukti dari nombor extension panggilan masuk di phone tersebut. Sah ada nombor extension tetapi tiada nama sedangkan call masuk tadi tertera nama si pemanggil. Bila check telefon 'si pemanggil' tiada rekod call keluar ke extension meja kosong tersebut. Pelik tapi benar, menggeletar lutut saya..Aduhai, memang real pengalaman seram kali ini dan ianya merupakan paling seram seumur hidup saya.. 

Semalam, saya demam tanpa sebab. Rasa tak sedap badan walaupun saya tak rasa takut yang amat sangat. Tak pasti sama ada berikutan gangguan kelamarin atau sebaliknya.

Okay sekian sahaja perkongsian saya. Jika keadaan itu berlaku pada anda, apa yang anda buat? Kalau sesiapa ada pengalaman seram boleh kongsi di ruangan komen di bawah.

Share:

Wednesday, December 18, 2019

Cuti Sekolah dan Christmas Decorations

CUTI SEKOLAH & CHRISTMAS DECORATIONS | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Lately hujan turun sepanjang hari, cuaca sejuk dan kadang-kala panas, syukur alhamdulillah kerana masih diberi keselesaan dan peluang menjalani aktiviti harian.. Kawasan dilanda banjir harap buat persediaan sewajarnya dan jaga diri. Jangan main air banjir dikhuatiri menjadi penyebab yang tidak diingini..

Okay, berjumpa kita dalam entry kali ini tentang cuti sekolah dan pokok Christmas di sana sini.. Saya suka dengan Christmas decoration di shopping mall. Setiap shopping mall decor yang berbeza dan creative.. Cerita tentang minggu lalu, semenjak cuti sekolah saya masih tidak berkesempatan membawa anak bercuti. Bukan juga 'tradisi' saya mesti membawa anak vacation kerana istilah vacation pada saya bila ada masa baru rancang dan tetapkan tarikh percutian tak semestinya pada cuti sekolah.. Saya lebih suka plan di luar cuti sekolah atau cuti umum sebab tak ramai orang dan selesa.

Christmas decor

Minggu lepas, saya sempat meluangkan masa bersama anak menonton wayang filem Ejen Ali The Movie di TGV Cinemas AEON Seremban 2. Kebetulan sepanjang cuti sekolah ini sepupu Arief dari Muar tinggal di rumah saya. Jadi Arief tak keseorangan dan kami bersama-sama menghabiskan masa window shopping, makan-makan dan menonton wayang.

Sebelum menonton wayang, kami sempat meninjau Christmas decor di AEON Mall Seremban 2. Not bad cantik juga Christmas decorations di situ.

Christmas decor AEON Mall Seremban 2
Christmas decor AEON Mall Seremban 2

Hari tu kami makan di McDonalds merangkap brunch, selepas itu terus ke pawagam. Tiket dah siap booked online untuk tayangan jam 12.45 tengah hari.


TGV Cinemas AEON Seremban 2
 
Filem Ejen Ali The Movie tamat siaran sekitar pukul 2 lebih, masa yang ada saya sempat singgah di Popular Bookstore untuk mencari buku baru dan stationery untuk mereka.

Sepanjang cuti sekolah ini banyak aktiviti menarik dianjurkan oleh pihak shopping mall untuk menarik minat kanak-kanak termasuk menjemput maskot Transformers ini yang berlegar-legar berhampiran Popular Bookstore. Bukan sahaja kanak-kanak dengan mak-mak sekali teruja, hahahaha..

Bumblebee and Megatron

Pada keesokkan harinya saya ke IKEA Damansara untuk membeli beberapa barang. Al-maklum peminat IKEA pantang cuti hujung minggu mesti suka ke sana.. Sampai sahaja di IKEA lebih kurang pukul 12.30 tengah hari, terus ke IKANO untuk makan di Nandos. Motif ke Nandos sebab nak redeem Nandos rewards iaitu seekor ayam.

Related post : Get rewarded with nandos

Nandos menu

Berbaloi-baloi dapat reedem ayam jadi pada hari itu kami berempat makan ayam Nandos sampai muak. Lepas ni mungkin ambil masa beberapa bulan baru ke Nandos semula kot sebab masih terasa Nandos di anak tekak hingga ke hari ini..  

Hot mocha

Bagi melengkapkan menu lunch, saya order hot mocha.. Lepas makan kami berjalan-jalan sekitar IKANO.. Maka jumpa pokok Christmas versi IKANO..

IKANO Christmas decor

Christmas decor di IKANO ditaja oleh coklat Toblerone.. Perhiasan yang cantik dan terasa sejuk mata memandang seperti ada salji bertaburan, ewahhh feeling habis.

Cakkkkk

Layan diaorang bergambar dulu sebelum masuk IKEA.. Manusia tak berapa ramai di IKEA pada hari itu jadi bolehlah saya jalan santai-santai sambil fikir susunatur yang sesuai untuk master bedroom di rumah saya.

 


Begitulah aktiviti hujung minggu saya.. Ceritalah apa pula aktiviti anda sempena cuti sekolah ini.. Apa pengisian anak-anak sepanjang cuti sekolah. Pssstt pegi vacation di mana? Kongsilah cerita supaya meriah hari kita ;)

Thank you for reading.. Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeeee


Regards,



Loading...
Share:

Thursday, December 12, 2019

Bouncy Castle For Rent For Kids Event in Kuala Lumpur

BOUNCY CASTLE FOR RENT FOR KIDS EVENT IN KUALA LUMPUR | You heard that right, bouncy castle for rent and it is especially great for kids event in Kuala Lumpur! Now, you can rent them anytime and anywhere! 

Your kid’s dream castle and amazing party is on its way. Kids have lots of energy and especially during event. They want to have fun not only with themselves but with a bunch of friends too. The best way to do that and solve a parent’s worries is just rent a bouncy castle!  



Inflatable challenge game or obstacle course

Before you leap for joy, I want to tell you what you should know before renting a bouncy castle or any inflatable.

Number 1: Budget
Of course we are going to talk about money. All dreams need money to come true, so does renting a bouncy castle. Renting bouncy castle or inflatable may cost as little of few hundred to a few thousand ringgit. It is surely depends on how big you want rent, how long you want to rent it for and even what type of bouncy castle or inflatable. Make sure you have a budget before you go hunting for a rental company.

Number 2: Feature
Like I said before, the more excitement you want your rented inflatable to be is totally depend on your budget. But don’t let that kill your creative of what an inflatable can be. It not only the conventional bouncy castle you seen on tv. These days, it can be shaped like a giant ball pit, long slide and even obstacle course style like American ninja if you watch that.

Number 3: Safety
When you have something bouncy involved, safety must be your top priority, especially with kids. There is a safety rule of how many kids can enter the bouncy castle or inflatable. So make sure you get your attendance right and rent the right size for your party. Better be safe than sorry.

Number 4: Weather 
Living in Malaysia where weather is unpredictable but don’t be worry about that! You can rent indoor or outdoor inflatable to your preference. Hence do confirm your venue and get that right type of inflatable.

Inflatable challenge game or obstacle course

Now with the entire tips you have, I want to introduce you to Colorz Event that is going to help you with that! They do all types of events, just to name a few like family day, charity events, kids birthday parties and etc. it’s perfect for all ages. Kids bounce around inside bouncy castle while parents and friends taking funny moments from the outside, it’s a blast!


Themed bounce houses - animals, princess, football, castles

Here are some common bouncy castles and inflatables for events that you can rent:


1. Themed bounce houses - animals, princess, football, castles
2. Inflatable challenge game or obstacle course
3. Inflatable slides
4. Inflatable tunnels
5. Inflatable pool
6. Inflatable ball pit and many more

Inflatable pool 

So please give Colorz Event a call or email them today! You can get a whole list of bouncy castles and inflatable that you can rent from them. 

Do also check out their attractive packages ranging from small to giant bouncy inflatable for rental in Kuala Lumpur and Selangor. Their service includes delivery, set up of the inflatable and dismantling it. They have a professional crew to ensure the setup is safe for kids. Call them today for a free consultation on what you can do for your kid’s events!

Regards,



Loading...
Share:

Monday, December 09, 2019

Cara Langsai Hutang Mengikut Pengalaman Sendiri

CARA LANGSAI HUTANG MENGIKUT PENGALAMAN SENDIRI | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Hari ni saya nak kongsi cerita tentang hutang memandangkan kita sudah berada di bulan terakhir tahun 2019.. Matlamat saya setiap tahun selain impian yang indah-indah saya selitkan impian untuk habiskan hutang jahat.. Hutang jahat tu hutang yang membebankan diri kita manakala hutang baik pula hutang yang memberi manfaat kepada diri kita. Tapi lebih baik hidup tanpa hutang walau amat mustahil pada zaman ini..

Setiap dari kita pasti pernah berhutang dan ianya dah jadi sebahagian daripada cara untuk kelangsungan hidup di zaman ini.. Perkataan hutang dilihat seperti negatif tetapi andai bijak mengurus ianya banyak membantu kita mencapai impian yang diingini seperti melanjutkan pelajaran, membeli rumah, kenderaan dan pelaburan ASB sebagai contoh. Ini antara hutang baik..


Walau bagaimanapun, kedua-dua jenis hutang tadi boleh diuruskan dengan teliti supaya kita dapat mengawalnya dengan baik demi mencapai kedudukan kewangan positif. Hutang yang dapat diurus dengan baik juga akan mencerminkan sikap positif pada diri kita demi mencapai aliran wang yang baik dalam jangka panjang.

CERITA TENTANG PENGALAMAN SENDIRI

Untuk pengetahuan pembaca, seawal 20 tahun saya telah memiliki kad kredit dari Citibank jenis Clear Credit Card for student berjumlah RM1,500.00. Ketika itu saya belajar di kolej tahun 90-an layak dapat kad kredit RM1,500.00 kira mewah. Penggunaan kad credit pada masa itu memang di luar kawalan, al-maklum zaman remaja masih banyak lagi keinginan dari segi material yang masih belum dipenuhi. Tinggal pula di Kuala Lumpur memang pantang sahaja belanja di shopping mall pasti swap credit card.

bank blur business buy
Photo by Pixabay

Bermula dari kad credit pertama terus membiak ke kad kredit kedua dari AmBank, seterusnya kad kredit ketiga dari RHB Bank. Saya pernah disaman kerana gagal membayar tunggakan kad kredit AmBank berjumlah RM5,000.00. Alhamdulillah tunggakan tersebut berjaya saya jelaskan tapi bodohlah sebab unnecessary cost kannn. Dah laaa kena bayar hutang tambah lagi kos sebab kena lantik lawyer. 

Dari situ timbul kesedaran untuk menimba ilmu mengurus kewangan apabila umur mencecah 30 tahun. Ketika itu mula timbul kesedaran untuk memiliki aset tetapi satu persatu permohonan pinjaman ke bank gagal diluluskan akibat sikap boros masa lalu di samping rekod credit yang tak cantik di mata CTOS. Perasaan kecewa tak dapat digambarkan bila terima berita dari bank permohonan ditolak.

Bermula dari pengalaman itu, saya nekad untuk mengamalkan kaedah pengurusan wang yang berkesan. Terapkan dalam diri untuk terus consistent walau apa yang berlaku. Alhamdulillah, cara ini berjaya. Hasilnya saya telah selesaikan 2 tunggakan kad kredit saya yang kesemuanya berjumlah RM7,500.00, pinjaman koperasi berjumlah RM12,000.00, pinjaman kereta berbaki RM24,000.00 dan paling membanggakan pada tahun lalu saya berjaya tutup kad kredit RHB Bank saya berjumlah RM20,000.00.

Namun ianya bukan semudah yang disangka.. Sepanjang tempoh itu saya terpaksa kawal nafsu membeli handbags baru, baju, kasut dan sebagainya.. Jika sebelum ni gila LV terpaksa hapuskan niat sama sekali untuk tambah koleksi, no more tidur hotel 4 atau 5 bintang at least 2 kali setiap bulan, no more membeli-belah ikut suka dan makan mewah setiap hari tanpa dirancang.. Itulah harga yang perlu dibayar.. Saya terpaksa singkirkan gaya hidup membazir seperti sebelum ini..

SETTLED - Credit card RHB 

So saya kongsi di sini cara saya mengurus kewangan untuk rujukan bersama :

(1) Senarai dan catat segala perbelanjaan anda

Mula-mula buat senarai semua hutang-hutang besar yang wajib dibayar mengikut kadar faedah, dari tertinggi ke terendah. Bila kita buat cara ni, lebih mudah kita lihat apa liabiliti terbesar dan di mana kita boleh mengurangkan perbelanjaan kita.

Add all of your debt up

Asingkan jumlah perbelanjaan tetap seperti bil internet, sewa, pinjaman rumah, kereta manakala pembayaran bil dengan jumlah yang tak dijangka dan bergantung kepada penggunaan seperti bil elektrik, air, atau telefon.

Kemudian pada setiap hari dan bulan, rekod setiap sen yang kita belanjakan, termasuk setiap perbelanjaan kecil (seperti tiket wayang atau makanan). Dengan cara ini, kita akan dapat melihat dengan jelas berapa banyak perbelanjaan yang telah ditetapkan (budgeted) vs perbelanjaan (expenses) tak dirancang.

Cara terbaik untuk mengawal hutang dengan melihat semula cara kita berbelanja setiap bulan. Terpulang pada anda sama ada untuk menggunakan apps atau secara manual. Saya prefer rekod dalam planner secara manual. Dari situ kita dapat mengenal pasti semua perbelanjaan yang tidak perlu.

Contoh Budget worksheet 

(2) Tetapkan bayaran hutang dengan bunga tertinggi terlebih dahulu 

Selepas kita kenalpasti hutang dengan bayaran jumlah maksimum setiap bulan, kita perlu fikirkan pula cara  dan tempoh hutang dengan kadar faedah tertinggi tersebut akan selesai. Pengalaman saya menyelesaikan hutang kad kredit. Saya berhenti menggunakan kad kredit tersebut serta merta. Saya tetapkan sasaran untuk bayar RM500.00 setiap bulan tanpa gagal walaupun bayaran minimum hanya RM200.00. Dengan cara ini saya dapati hutang kad kredit saya cepat selesai. Hanya tinggal 1 sahaja kad kredit Maybank dengan kredit RM5,000.00 untuk kegunaan kecemasan.

(3) Potong Perbelanjaan Tak Perlu

Dari senarai hutang bulanan yang mesti dibayar termasuk bil-bil setiap bulan, bandingkan dengan jumlah pendapatan bulanan kita. Sekiranya hutang melebihi pendapatan maka kita perlu kurangkan perbelanjaan yang tak perlu seperti membeli majalah, makan luar, fast food, Starbucks dan sebagainya.

Senarai bayaran bil-bil bulanan

(4) Kurangkan Penggunaan Bayaran Bil Tak Tetap 

Bila kita tahu hutang melebihi pendapatan, maka dalam senarai tadi kita perlu potong perbelanjaan yang tak dirancang misal kata kurangkan makan di luar. Mula mengamalkan kempen jimatkan air dan elektrik. Subscribe talian telefon sekali dengan internet dengan pakej lebih murah tetapi tidak menjejaskan mutu perkhidmatan.

Jika kita mempunyai sejarah pembayaran yang baik, kita boleh minta bank supaya recommend pinjaman dengan kadar faedah lebih rendah yang dikenakan mereka. Cari cara untuk turunkan bil isi rumah - contoh : pindah ke kawasan dengan sewa yang murah.

(5) Buat Side Income 

Pertimbangkan untuk membuat side income untuk bantu aliran tunai kita atau kalau majikan boleh bayar kerja lebih masa (overtime), grab peluang tersebut untuk tingkatkan pendapatan bulanan anda. Tapi janganlah sampai menipu atau desperate, kalau gaji tak berkat akan menjejaskan hidup kita secara keseluruhannya, percayalah.

Selain itu, fikirkan cara untuk menjana pendapatan tambahan seperti blogging, menjalankan perniagaan dalam talian dan sebagainya yang bersesuaian dengan minat kita.

Dari pengalaman saya sendiri, sekitar tahun 2003 hingga 2010 saya gigih jalankan perniagaan atas talian iaitu jual baju kanak-kanak berjenama diimport dari US. Kebetulan suami bekerja di sana jadi saya ambil peluang kirim baju kanak-kanak dari sana sebab harga lebih murah dari butik di Malaysia. Bila anak dah besar saya tak mengikuti perkembangan baju kanak-kanak jadi saya perlu beralih bidang untuk jana pendapatan.

Sekarang saya beralih arah dengan menjadi Unit Trust Consultant untuk menjana pendapatan sampingan di samping to educate orang lain tentang pelaburan yang memberi manfaat kepada diri mereka dalam jangkamasa panjang.

Bukan kata nak kaya cepat atau gaji sekarang tak mampu hidup senang tapi lebih kepada matlamat saya untuk selesaikan semua hutang sebelum pencen jika dipanjangkan usia. Saya tidak boleh bergantung hanya kepada pendapatan tetap.

Begitulah cara saya menyelesaikan hutang yang menimbun hingga sampai satu tahap tak mahu buat hutang baru dan berharap agar hutang sedia ada dapat dijelaskan dengan cepat. Setakat ini hanya tinggal hutang 2 buah rumah dan 1 kredit card sahaja di samping bil-bil bulanan yang lain.. Baki pendapatan boleh saya laburkan..

Semoga perkongsian ini memberi ilham kepada pembaca untuk cepat melangsaikan hutang. Sebagai Muslim kita juga dituntut untuk bayar hutang sebelum meninggal dunia supaya tenang di sana.
Okay, sekiranya ada komen, cadangan dan pendapat boleh kongsi di sini..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Thank you for reading..
Sekian, wasalam..



Regards,


Loading...
Share:

Thursday, November 28, 2019

Facebook News Feed, 10 Berita Terkini

FACEBOOK NEWS FEED, 10 BERITA TERKINI | Lama sudah tak bersiaran dek masa yang sering mencemburui saya, ewahhh itu baru mukadimah hehehehe.. Tak ada cerita menarik untuk dikongsi bersama, itu punca sebenarnya.. Hari ni kerja banyak jadi bila break sebentar saya ambil kesempatan untuk check Facebook.. Bila meninjau news feed di Facebook macam-macam cerita, so saya kongsi di sini 10 berita yang lalu di news feed Facebook saya sebentar tadi..

Facebook news feed

1. Berita Harian Online 


Berita Harian Online
Aduhai Emma lepas ni jadi laa Lecturer Psychology kalau dah penat jadi wanita 'psiko', apa pun akak tak kisah..


2. BMF Official 

BMF Official
Iklan tentang Home Tuition yang dianjurkan oleh Cikgu Atiqah sempena cuti sekolah. Bagus Cikgu Atiqah ni, rajin dan pandai mencari peluang..

3. Bokitta by Butik Yasmeen

Bokitta by Butik Yasmeen

Ini iklan sponsored dari Bokitta khas untuk peminat tudung Bokitta.. Iklan ini bukan untuk saya memandangkan saya bukan pengemar tudung Bokitta. Saya sarung tudung bawal atau shawl yang sesuai dengan citarasa dan warna baju saya.

4. Dr Zakir Naik

Dr Zakir Naik

Saya follower Fb Page Dr. Zakir Naik untuk mengikuti perkembangan dakwah beliau.. Beliau turut berkongsi petikan surah dengan maksud bagi memberi kefahaman kepada umum. Bagus untuk muhasabah diri.

5. FOX 29

FOX 29

Ini takde cerita lain, mak buat prank kata dah habis makan semua gula-gula anaknya semata-mata nak tengok reaksi anak. Budak ni cool dan tak tantrum langsung.. Bagus budak ni matang..

6. Governmentjobindia 

Governmentjobsindia

Tak tahu mana datangnya page ni mungkin sebab ada antara rakan Fb saya comments.. Video tentang kucing liar yang terselamat dari perangkap.. Saya tak tengok habis video ni sebab tak berkenaan..

7. Ikea

IKEA SALE

Bulan Disember akan tiba tak lama lagi jadi Ikea akan mengadakan SALE.. Berita ni memang saya minat, hehehehe.. 50% discount memang best, harus pergi meramaikan Ikea store, pusing-pusing cari parking, suami give up langsung hilang mood shopping, hehehe..

8.   Mood Aesthetic

Mood Aesthetic

Video tentang perjalanan di laluan pokok-pokok pines di kiri kanan yang dilitupi dengan salji dan sempena filem Frozen 2 yang sedang giat ditayangkan sekarang.. Bila tengok video ni dengan sepenuh perasaan terasa sejuk dan fe-feelings salji di Malaysia.. Ohhhh wake up, wake up.. appraisal atas meja tu belum submit okay, cepat siapkan!.. Langsung terjaga dari mimpi, haish!..

9. Siakap Keli

Siakap Keli

Siakap Keli ni tak habis-habis viral cerita pelik-pelik.. Biaq pi laa budak tu nak buat magic ke apa.. Budak-budak sekarang biasalah pantang ada peluang mesti buat benda yang boleh jadi viral.. 

10. The Loteng

The Loteng

Iklan ini khas untuk pemilik rumah yang berhasrat buat stor tambahan di ruang atas memang kena pada nama The Loteng. Saya pun tak tahu kenapa iklan ni lalu news feed saya..


Begitulah antara berita di Facebook news feed saya sebentar tadi.. Sekadar baca tajuk dan lepas tu cepat-cepat letak phone di tepi kalau saya layan social media ni memang kerja lain tak jalan, sangat melalaikan.. ..

Related posts :




Regards,


Loading...
Share:

Wednesday, November 20, 2019

Sepetang di Bandar Maharani

SEPETANG DI BANDAR MAHARANI | Al-kisah Ahad lalu saya pulang ke kampung halaman di Muar, Johor untuk menguruskan jual beli kenderaan. Plan pun secara mengejut so balik pun mengejut.. Lama tak balik Muar atau nama lain Bandar Maharani Bandar Diraja.. Melepasi jambatan (pertama) Muar ada pintu gerbang berwarna biru disusuli pula Menara Jam di tengah-tengah Bandar Muar..

Muar Bandar Maharani Bandar Diraja
Menara Jam Muar

Saya bercadang untuk jual sahaja kereta pertama saya iaitu jenis Kia Caren memandangkan kereta tersebut memerlukan kos yang tinggi untuk dibaiki. Jual murah-murah asalkan saya tak perlu lagi menanggung unnecessary cost.

My Kia Caren
Kereta Kia Caren ku
Sepanjang perjalanan dari Seremban saya mengekori kereta yang akan dijual di sebuah kedai kereta terpakai di Jalan Temenggung Ahmad. 

Sampai di Muar lebih kurang pukul 2.45 petang.. Saya terus ke kedai kereta terpakai, berurusan hingga pukul 3.50 petang. Alhamdulillah urusan saya dipermudahkan..

Masjid Sultan Ibrahim
Waktu Zuhur hampir ke penghujung, jadi terus bergegas ke Masjid Sultan Ibrahim yang terletak di Tanjung Emas di tepi Sungai Muar untuk menunaikan solat. 

Selesai berurusan jual-beli kereta tadi sempat singgah di kedai apam balik dorayaki (apam balik inti kacang merah) di Jalan Sulaiman. Apam balik ini terkenal di Muar sejak tahun 1985 lagi, memang laku keras. Jadi bila ada peluang terus tapau 2 bungkus, 1 bungkus makan dalam kereta manakala sebungkus lagi bawa balik ke Seremban. Ada 8 ketul dalam setiap bungkus. Lebih dari cukup untuk kami bertiga.


Apam balik dorayaki Muar
Apabila telah selesai solat Zuhur, lepak sebentar di tepi Sungai Muar untuk menikmati pemandangan sekitar sambil makan apam balik dorayaki.. Kebetulan masing-masing belum lunch so lapar teruk.

Masjid Jamek 2 Sultan Ibrahim
Kelihatan Masjid Jamek 2 Sultan Ibrahim terletak di Kawasan Perindustrian Tanjung Agas, Muar di seberang jambatan (pertama) bertentangan dengan Masjid Sultan Ibrahim, sungguh mempersonakan. Masjid itu dibina sekitar tahun 2002.

Related post : Jelajah Bandar Muar

Ferry ke Batam, Indonesia menyusuri Sungai Muar
Kaki pancing melabuhkan joran masing-masing
Masjid Sultan Ibrahim, Muar
Tak lama kemudian azan berkumandang menunjukkan masuk waktu Asar.. Kami menunaikan solat Asar sebelum bertolak ke Seremban.

On the way ke Seremban, singgah beli kupang segar dari salah satu gerai yang terletak di sepanjang jalan menuju ke Muar.. Malam ni dinner kupang rebus laa jawabnya..

Kupang segar
Lama tak makan kupang segar dan air asam, sedap dimakan dengan nasi panas.. Saya suka masak kupang simple, memadai hanya rebus bersama bawang putih dan halia yang diketuk manakala pencicah pula air cili iaitu 3 ulas bawang putih tumbuk guna lesung bersama 5 biji cili padi. Bila dah hancur campur sedikit cuka, garam dan gula. Masukkan sedikit air asam. Sesuaikan rasa dan sedia untuk dimakan bersama kupang rebus.. Memang layan weyyy..

Okay, setakat ini sahaja perkongsian saya.. Thank you for reading..
Untuk cerita lain mengenai tempat-tempat menarik di sekitar Bandar Muar.
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeeee...



Regards,


Loading...
Share:

Friday, November 15, 2019

Taj Mahal Malaysia di Bandar Sri Sendayan

TAJ MAHAL MALAYSIA DI BANDAR SRI SENDAYAN | Baru-baru ini saya berkesempatan mengunjungi masjid baru di kawasan tempat tinggal saya, Masjid Sri Sendayan di Bandar Sri Sendayan. Masjid ini dibuka sejak 20 September 2019 lalu. Sejak dirasmikan masjid ini menjadi viral di kalangan penduduk dan pengunjung setempat. Rata-rata pengunjung masjid sangat teruja dengan keindahan reka bentuk seni bina Islam yang terdapat di hampir setiap binaan.

Masjid Sri Sendayan di Bandar Sri Sendayan

Untuk pengetahuan, masjid ini mula dibina sejak tahun 2015 di atas tanah seluas 4.5 ekar melalui konsep wakaf. Masjid yang terletak kira-kira 10 kilometer dari Seremban itu, diwakafkan oleh pengasas syarikat perbankan Kumpulan RHB iaitu Tan Sri Abd Rashid Hussain.

Ini merupakan masjid kedua yang diwakafkan dermawan itu di Negeri Sembilan selepas Masjid Hussain yang digelar sebagai Masjid Putih di Seremban 2 yang dibina dengan kos RM22.6 juta pada tahun 2012.

Seni binaan di Masjid Sri Sendayan

Masjid berkenaan yang dibina dengan kos lebih RM100 juta itu mampu memuatkan sehingga 5,000 jemaah pada satu-satu masa sekali gus menjadi masjid terbesar di Negeri Sembilan.

Kebanyakan seni bina masjid ini ditempah khas dari luar negara termasuk ukiran kayu pada dinding ruang solat, tulisan khat, penggunaan saduran berwarna emas dan bongkah jubin mihrab yang berhampiran mimbar.

Masjid Terbesar di Negeri Sembilan

Ramai yang menyamakan masjid ini dengan Taj Mahal dan ada juga mengatakan ia seperti Masjid Nabawi dan Masjid Kerajaan Uthmaniyah. Masjid ini betul-betul menjadi tarikan sebelum siap dibina lagi apabila terdapat banyak pertanyaan daripada bakal pengantin untuk bernikah di sini.

Bagaimanapun beliau berharap kesucian rumah ibadat itu dapat dijaga dan paling penting ia terus meriah dengan jemaah untuk menunaikan solat.

Bercirikan seni bina Islam

Jadi tidak hairanlah masjid itu tidak putus dikunjungi dari pagi hingga malam yang bukan sekadar mahu menyaksikan keindahannya, tetapi turut menjadi sebahagian daripada jemaah untuk menunaikan solat.


Ruang solat Masjid Sendayan di Bandar Sri Sendayan

Pada hari pertama masjid itu dibuka untuk solat Jumaat, lebih 5,000 jemaah yang hadir bukan sahaja dari Negeri Sembilan tapi Melaka, Putrajaya dan Selangor.


Tulisan khat dan penggunaan saduran berwarna wmas

Masjid ini mempunyai tiga dewan solat iaitu dewan solat utama yang mampu memuatkan seramai 3,000 jemaah, dewan solat kedua (800) dan dewan solat wanita (800 jemaah). Selain itu turut dilengkapi dengan bilik kuliah, perpustakaan, dewan serba guna, bilik pengurusan jenazah, bangunan pentadbiran, dewan makan, enam unit rumah sebagai kediaman petugas masjid.


Saduran emas 

Arkitek yang bertanggungjawab membina masjid ini ialah En. Zailan Yusop. Beliau mengatakan bahawa seni bina Masjid Sri Sendayan itu adalah campuran seni bina beberapa masjid dari negara Timur Tengah dan hiasan tulisan khatnya ditulis oleh tokoh khat paling agung di dunia dari Turki iaitu Sheikh Hassan Celebi.


Masjid Sri Sendayan

Beliau juga beberapa kali terbang ke Istanbul, Dubai dan Turki dengan Abd Rashid hanya untuk mencari ilham. Menurutnya sepanjang 30 tahun bergelar arkitek, ini adalah projek paling istimewa buat dirinya. Beliau juga turut berterima kasih kepada Tan Sri kerana beri kepercayaan kepadanya.

Taj Mahal Malaysia

Jika pembaca berminat untuk mendapatkan keseluruhan gambar masjid ini secara fizikal boleh Google sahaja Masjid Sri Sendayan Negeri Sembilan, in shaa Allah banyak lagi gambar-gambar menarik tentang masjid ini akan dipaparkan. Al-maklum gambar-gambar saya kongsi di sini hasil dari kamera cap ayam diambil oleh photographer amateur. >_<

Setakat ini sahaja perkongsian saya..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..



Regards,


Loading...
Share:
Loading...

Translator

The Author



Assalamualaikum..
Hello & Welcome to my blog!

I'm LZ | 42 y/o | Married
Based in Seremban, N9
On Blogger since May 2011
***************
Advertorial, Collaboration & Review
feel free to contact me via :

email : papernplanner@gmail.com

My Precious Followers

Facebook Page

My Supporters For Year 2020!

Top 5 Commentators

Top 5 Comments