Sunday, 17 February 2019

RESEPI ODEN RINGKAS, CEPAT DISEDIAKAN DAN PASTI SEDAP

Sunday, February 17, 2019
RESEPI ODEN RINGKAS, CEPAT DISEDIAKAN DAN PASTI SEDAP | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca semua.. Kalau saya cerita tentang Oden dalam post ini adakah masih relevan? Al-maklum makanan famous dari Jepun ini pernah viral suatu ketika dulu selepas Family Mart bertapak di Malaysia.. 

Siapa tak tahu apa itu Oden? Menurut wikipedia, Oden (おでん) is a Japanese one-pot dish consisting of several ingredients such as boiled eggsdaikonkonjac, and processed fishcakes stewed in a light, soy-flavored dashi brothNama bahan-bahan seperti daikon, konjac dan dashi broth, sila tanya pakcik Google untuk dapatkan maklumat lanjut okay sebab den pun tak berapa arif, ngeeee.. 

 Sekarang tak kira sama ada masih relevan atau tidak, saya tetap ingin share dengan pembaca tentang Oden..  

Bahan-bahan menyediakan oden
 Semalam, hari Sabtu hujan turun dengan lebat, ketika itu stok dalam peti ais sangat terhad, yang tinggal hanya satu pek steamboat selection dan fishball jenama Mushroom, perencah tomyam dan asam pedas jenama adabi.. Itu merupakan bahan-bahan membuat Oden.. Bahan-bahan ini memang standby andai kata husband tak sempat beli barang basah sebelum ke tempat kerja..

Steamboat selection jenama Mushroom
Bebola ikan jenama Mushroom
Terlintas di fikiran pekena Oden masa hujan memang sesuai..Apa lagi saya terus sediakan bahan-bahan tadi.. Cuaca sejuk hirup sup pedas makan panas-panas, memang tak yah kata apa.. Resepi pula sangat mudah, tak sampai setengah jam siap dihidang.. Siapa antara pembaca yang mengikuti post recipe dalam blog ini tentu tahu saya ni bukan seorang yang pakar dalam masakan dengan resepi yang complicated.. For me masakan ringkas, cepat dan sedap sentiasa jadi pilihan dalam menu harian..

So saya kongsi sedikit cara penyediaan oden mengikut style saya..  

Perencah tomyam dan asam pedas jenama adabi
Mula-mula, tumis perencah tomyam dan asam pedas dalam periuk dengan api perlahan sampai terbit minyak dan naik bau. Saya guna periuk nasi sebab tak perlu kawal suhu.. Kemudian masukkan air mengikut kepekatan kuah yang anda suka.. Bila air sudah mendidih, masukkan setengah sudu besar gula dan secubit garam.. Rasa kuah, imbang rasa masin, masam, pedas dan manis mengikut citarasa masing-masing.. Akhir sekali masukkan segala macam fishballs dalam steamboat selection itu.. Tunggu hingga bahan-bahan frozen itu kembang dan serap kuah.. 

Hasil kejadian, siap untuk dihidang..

Oden hasil airtangan saya.. Cepat dimasak sedap dimakan.. 
Sangat mudah dan sesuai dengan cara saya yang suka masak makanan ringkas dan sedap.. 
So siapa antara pembaca pernah buat oden sendiri.. Opss mula-mula kena tanya, siapa antara pembaca suka makan oden dan pernah buat oden sendiri? - Haaa ayat tu baru betul.. hehehehe

Saya minta, kongsi pendapat dan pengalaman pembaca. Saya suka kita ada two way communication. Walaupun adakalanya saya lambat balas komen tapi lampat laun saya akan balas juga sebab itu cara saya berkomunikasi dengan pengunjung blog ini.. 


Okay, begitulah cerita yang ingin saya kongsi bersama pembaca.. 
Thank you for reading.. Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee...


Regards,


Tuesday, 12 February 2019

QUOTE OF THE DAY : POSITIVE PEOPLE

Tuesday, February 12, 2019
POSITIVE PEOPLE | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Siapa tak suka dikelilingi rakan-rakan atau orang yang membawa aura positif dalam diri.. Bukan kata saya ni 100% positif tapi saya tetap berusaha membaiki diri untuk terus positif dalam apa jua keadaan sekali pun sebab itu saya suka bergaul dan dikelilingi oleh orang positif.. At least bila ada niat untuk berkata negatif akan dihalang dengan aura positif.. Tapi jangan acah-acah positif okay.. be genuine.. Jadi diri sendiri.

Positive people
Saya pula jenis outspoken tapi bukan outspoken yang sengaja menyakitkan hati orang.. Jika ada curiosity saya suka tanya pada tuan punya badan bukan dengar dari orang ketiga dan buat anggapan sendiri. Saya suka berkata dan menegur secara terus terang tapi hanya kepada mereka yang rapat dengan saya dan boleh terima teguran dengan hati terbuka. Itu tanda saya ambil berat pada mereka.. Saya pun suka bila orang treat saya begitu dengan niat yang baik.. Tegurlah andai ianya memberi manfaat kepada saya.



Saya tak akan ambil peduli dengan orang yang tak berkenaan. Andai teguran kita membawa masalah jadi buat apa kita tegur mereka.. Tak membawa faedah pada diri.. For me biarlah mereka terjun dengan labu-labunya sebab ada antara mereka jenis tak boleh ditegur.. 

Okay setakat ini sahaja perkongsian saya..
Thank you for reading..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,


Monday, 11 February 2019

KISAH & LAGU : ODE TO MY FAMILY - The Cranberries

Monday, February 11, 2019
ODE TO MY FAMILY | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Setiap kali saya buat entry di blog saya pasti akan dengar lagu ini.. Lagu yang bermakna dan membawa kesan mendalam pada diri saya hingga kini.. Lagu Ode to My Family adalah first track dari album kedua The Cranberries berjudul No Need to Argue.

Dolores Mary O'Riordan - The Cranberries lead singer
Ada sesuatu yang 'kena' dalam lagu ini mostly my childhood memories, cara saya dibesarkan, how people treated me that time, rindu pada family semasa 'membawa diri' dan lain-lain lagi.. Sangat touching dan tak mampu untuk diceritakan.. It feels like yesterday.

I'm honestly not really the type to reminisce on the past, as I have a strong focus on the present and future tetapi memandangkan ianya kenangan sepanjang hayat jadi saya abadikan di sini untuk dikongsi bersama rakan blogger.. So siapa suka lagu ni boleh layan di YouTube..


ODE TO MY FAMILY 
The Cranberries
Understand the things I say
Don't turn away from me
'Cause I spent half my life out there
You wouldn't disagree
D'you see me, d'you see
Do you like me, do you like me standing there
D'you notice, d'you know
Do you see me, do you see me
Does anyone care?

Unhappiness, where's when I was young
And we didn't give a damn
'Cause we were raised
To see life as a fun and take it if we can
My mother, my mother she'd hold me
Did she hold me, when I was out there
My father, my father, he liked me
Oh he liked me, does anyone care?

Understand what I've become
 It wasn't my design
And people everywhere think
Something better than I am
But I miss you, I miss
'Cause I liked it, 'cause I liked it
When I was out there
D'you know this, d'you know
You did not find me, you did not find 
Does anyone care?

Unhappiness was when I was young
And we didn't give a damn
'Cause we were raised
To see life as fun and take it if we can
My mother, my mother she'd hold me
Did she hold me, when I was out there
My father, my father, he liked me
Oh he liked me does anyone care?

Does anyone care?
Does anyone care?
Does anyone care?
Does anyone care?
Does anyone care?
Does anyone care?
Does anyone care?

Doo doo doo do, doo doo doo do
Doo doo doo do, doo doo doo do
Doo doo doo do, doo doo doo do Doo doo doo do, doo doo doo do

Songwriters : Noel Anthony Hogan / Dolores Mary O'Riordan
Ode to My Family lyrics copyright Warner/Chappell Music, Inc, Universal Music Publishing Group
Begitulah perkongsian peribadi saya kali ini..


Thank you for reading..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,


Sunday, 10 February 2019

#RezekiDiKongsiBersama Giveaway By Mrs Pip

Sunday, February 10, 2019
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Mukadimah yang sama setiap kali saya menulis entry dalam blog ini.. Selamat Hujung Minggu juga diucapkan.. Cepat sungguh masa berlalu, pada hal hari Jumaat lepas tak sabar-sabar tunggu hari Sabtu, sekarang tiba sudah hari Ahad.. What to do? Just go with the flow..

Maka hari ini saya mengambil kesempatan cuti hujung minggu untuk sertai giveaway yang dianjurkan oleh Mrs. Pip atau nama sebenar Emphi Yap. Giveaway ini dianjurkan sempena birthday month Mrs. Pip.. Ehh samalah birthday month kita Mrs. Pip.. Give me 5!

The best part Mrs. Pip tak mengenakan syarat-syarat yang susah.. 

#RezekiDiKongsiBersama Giveaway By Mrs Pip
SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

1. Share banner di atas dan backlink dalan entry di blog Mrs. Pip -> DI SINI
2. Follow blog Mrs. Pip
3. Follow juga social media Mrs. Pip, link ada di sidebar blog Mrs. Pip
4. Buat tajuk entry giveaway ini di blog anda :  #RezekiDiKongsiBersama Giveaway By Mrs Pip
5. Bila sudah siap entry post anda, sila letak url di ruangan komen DI SINI

TEMPOH GIVEAWAY

Giveaway berlangsung dari 2 February 2019 - 28 February 2019 (8 malam)

HADIAH

Untuk maklumat lanjut mengenai hadiah giveaway ini boleh baca di entry Mrs. Pip..

Peserta berpeluang memenangi hadiah bonus jika dapat meneka tarikh lahir Mrs. Pip dengan tepat. Saya teka tarikh lahir Mrs. Pip : 18.02.79 - betul tak Mrs. Pip? >_~

Okay kalau tak betul pun tarikh itu maka melesetlah tekaan saya... huhuhu
Siap sudah penyertaan saya untuk #RezekiDiKongsiBersama Giveaway By Mrs Pip
Sesiapa yang ingin sertai giveaway ini jangan lepaskan peluang.. Kita pakat sokong giveaway ini ramai-ramai..



Thank you for reading...
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeee...


Regards,


Tuesday, 5 February 2019

BIRTHDAY GIVEAWAY BY YAYAAZURA.COM

Tuesday, February 05, 2019
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk terus menjalani hidup ini.. So hari ini saya ingin sertai giveaway yang dianjurkan oleh rakan blogger baru saya kenali bernama Yaya Azura..

Birthday Yaya Azura jatuh pada 3 February 2019 lalu.. Oleh itu Yaya sangat berbesar hati menganjurkan giveaway yang diberi nama Birthday Giveaway by yayaazura.com sempena hari lahirnya..

Jom kita tengok apakah syarat-syarat giveaway ini :

 Birthday Giveaway by yayaazura.com
Copy and click banner for more info

SYARAT-SYARAT GIVEAWAY :

1. Follow IG : KLIK SINI *wajib

2. Like FB Page : KLIK SINI *wajib

3. Add Friend FB Personal : KLIK SINI *wajib

4. Follow Blog : klik di sidebar *wajib

5 .Copy banner di atas dan buat satu entri ringkas bertajuk :


BIRTHDAY GIVEAWAY BY YAYAAZURA.COM

(backlink banner ke entri di sini) *wajib

6. Ucapan ringkas sempena ulang tahun kelahiran Yaya Azura :

"Sempena ulang tahun kelahiran Yaya Azura pada 3 February 2019 lalu, sis mengambil kesempatan ini mengucapkan Selamat Hari Lahir Yaya Azura. Sis doakan semoga Yaya Azura sentiasa beroleh keberkatan, kesejahteraan, diluaskan pintu rezeki, dikurniakan kebahagian dan dilindungiNya selalu, aaminnn.." 

7. Seterusnya letakkan URL entri penyertaan anda di ruangan komen di bawah entri ini.

TARIKH GIVEAWAY BERLANGSUNG :

01/02/2019 - 28/02/2019

HADIAH :

🌿 Semua penyertaan akan dimasukkan ke dalam satu BLOGLIST KHAS sehingga 31/12/2019.

🌿 Hadiah untuk PENYERTAAN BERTUAH kepada 9 orang blogger (untuk yang berada di luar negara, pastikan ada alamat di Malaysia untuk tujuan pengeposan hadiah).. * Gambar hadiah sila ke blog post Yaya DI SINI..

Syarat-syarat penyertaan yang mudah untuk saya ikuti.. 
So kepada pembaca yang ingin turut sama sertai giveaway ini jangan tunggu lagi.. 
Anda masih ada masa hingga hujung bulan ini.. 
By the way, thank you for reading..



Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeeee..


Regards,


Monday, 4 February 2019

MENGINAP DI AVILLION CAMERON HIGHLANDS, PAHANG

Monday, February 04, 2019
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Siapa kerja hari ini? Tentu tak sabar balik awal memandangkan esok cuti Tahun Baru Cina. Saya sudah pasti tak lepaskan peluang ambil cuti tersepit.. Al-maklum anak cuti sekolah, jadi mama dia pun ikut sekali cuti.

So apa perancangan cuti Tahun Baru Cina nanti? Kalau tanya saya sudah pasti tak ke mana-mana melainkan jalan dekat-dekat area rumah sahaja.. Saya dan husband tak suka meredah jem dan crowd bila cuti panjang..


Tambahan pula kami sudah menghabiskan cuti hujung minggu di Cameron Highlands bulan lalu.. Jadi di kesempatan ini saya nak cerita tentang pengalaman saya buat pertama kali menginap di Avillion Cameron Highlands pada 19 hingga 20 Januari 2019 lalu .. Kalau tak silap saya last pergi Cameron Highlands tahun 2016, itu pun balik hari pergi pagi balik petang.. Cerita ada di blog lama DI SINI..

Sg. Koyan Cameron Highlands

Ketika itu Cameron Highlands perang bendera.. Al-maklum tengah berkempen Pilihan Raya Kecil (PRK) P078 Cameron Highlands. Keputusan pun dah diumumkan pada 26 Januari 2019 lalu.  Mujur jalan tak jem  semasa kami mendaki Cameron Highlands.

Cameron Highlands
Avillion Cameron Highlands ni terletak di Tanah Rata.. Seperti biasa saya akan buat perbandingan harga hotel terlebih dahului di trivago.com dan tempah melalui agoda.com..


Setibanya kami di Avillion Cameron Highlands tak ramai pengunjung.. Proses check-in pun mudah dan sistematik..

Avillion Cameron Highlands, Pahang
Selesai urusan check in lebih kurang pukul 4.00 petang.. Sejurus itu kami masuk ke bilik hotel.. Cuaca petang sudah mulai sejuk.. Saya booked 2 Bedroom Premium Suite. Bilik hotel sangat luas, mempunyai 2 bilik dengan 1 katil queen dan 2 single beds.

Jom saya bawa pembaca tour setiap kawasan bilik hotel ini..

Avillion Cameron Highlands - Living room
Avillion Cameron Highlands - Living Room
Avillion Cameron Highlands - Living room
Avillion Cameron Highlands - Living room
Avillion Cameron Highlands - pantry
Avillion Cameron Highlands - Master bedroom
Ironing facilities
Master bedroom's toilet
Ironing facilities
Avillion Cameron Highlands
Pemadangan dari bilik utama ke luar tingkap di bilik tingkat 5.

Bilik kedua - 2 single beds
Closet
Setakat itu sahaja room tour.. 
Sebelah malam cuaca sejuk, perut pun cepat lapar.. Kami keluar cari tempat makan sekitar hotel.. 

Shot lots
 Andai pembaca menginap di hotel ini jangan bimbang cari tempat makan sebab terdapat banyak gerai, restaurant dan food truck di sekitar hotel. Bank juga dekat dengan hotel.. Tak perlu susah drive keluar.. Lebih best lagi Restoren Taman Apple Cameron Steamboat & Grill hanya walking distance.. Lepaklah sepuas hati bersteamboat dan minum hot coffee..

Shop lots Tanah Rata, Cameron Highlands
Perjalanan pulang singgah pasar beli jagung rebus dan strawberry coklat. Merayau sekitar pekan Tanah Rata, macam-macam ada..

Kedai cenderamata di Tanah Rata, Cameron Highlands
Strawberry coklat di Tanah Rata, Cameron Highlands
Murah yang amat sangat strawberry di kawasan ini dengan saiz strawberry yang besar dan manis memang berbaloi-baloi.. Saya borong 6 bekas untuk dibawa pulang, makan di bilik hotel.

Teh BOH Cameron Highlands
Keesokan harinya kami breakfast di cafe bersebelahan lobi hotel seawal 7.30 pagi. 

Avillion Cameron Highlands cafe
Avillion Cameron Highlands cafe
 Ruang breakfast terhad jadi setiap pengunjung perlu tunggu sebelum hotel staffs guide ke meja mengikut availability. Hal ini sahaja yang agak leceh. So jangan turun lewat untuk breakfast.

Ruang makan 
Breakfast juga not bad, mostly asian cuisine.

Breakfast di Avillion Cameron Highlands 
Bila sudah kenyang naik semula ke bilik, kemas dan tunggu masa check out. Around 11.30 pagi kami check out sebab masih banyak lagi tempat belum kami kunjungi.. Kami menuruni jalan ke Simpang Pulai. Saya bercadang untuk singgah semua tempat jualan di sisi jalan, beli sayur dan pokok bunga.


Tapi bila kita rancang belum tentu jadi kenyataan.. Malangnya jem sepanjang jalan turun ke Simpang Pulai, maka berhuhuhuhu saja dalam kereta.. Slow moving dan jem lebih kurang 2 jam lebih I tell you.. Panas pungkoq, hehehehe

Tanah Rata ke Sg. Palas, Cameron Highlands
Sehingga sampai satu tempat akhirnya kami berjaya berhenti dan turun membeli-belah.. Alhamdulillah dapat beli jagung rebus, strawberry coklat, sayur, buah-buahan dan bermacam-macam lagi sebagai buah tangan adalah satu kepuasan.. Maka rasa berbaloi redah jem!


Okay, begitulah cerita yang ingin saya sampaikan.. Sekarang giliran pembaca pula kongsi pengalaman pergi bercuti.. Pembaca yang tak pergi bercuti pun boleh juga tinggalkan komen dan pendapat masing-masing..



Thank you for reading..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byee..


Regards,


Monday, 28 January 2019

PENGALAMAN FACIAL TREATMENT DI ANJUNG MERANTI BEAUTY SPA

Monday, January 28, 2019
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Hari baru semangat pun baru lebih-lebih lagi baru lepas memanjakan diri di Anjung Meranti Beauty Spa semalam.. Al-maklum sejak ambil anak balik dari sekolah, waktu pula tengah hari buta dan panas terik, kulit muka pun cepat kusam dan kasar dek blackhead, whitehead berlumba-lumba naik di muka.. Tak elok dibiarkan begitu.. Jadi sudah sampai masa saya perlu buat facial treatment.. 

Spa ni terletak di Senawang Negeri Sembilan.. Sejak pindah ke Negeri Sembilan hampir 9 tahun lalu, lama sudah mencari tempat yang sesuai untuk facial.. Ini kali pertama saya ke Anjung Meranti Beauty spa..   

Anjung Meranti Beauty Spa Senawang
Pertemuan tak sengaja semasa saya browse Facebook terpandang Facebook ads berkenaan spa ini.. Macam orang kata sudah mengantuk disorongkan bantal..  Apa lagi saya terus buat appointment.. Al-maklum, lain tempat lain caranya.. Saya nak rasa sendiri pengalaman buat treatment di sini.. 

Anjung Meranti Beauty Spa
So saya fixed appointment seawal 10.00 pagi. Sebelum itu, beautician bagi penerangan tentang produk dan perkhidmatan yang dijalankan di spa ini, antaranya Pakej Anjung Spa, Collagen Booster Treatment, Intensive Vitamin C Treatment dan Diamond Perfect Clear Treatment.. 

Pakej Anjung Spa
Collagen Booster Treatment
Intensive Vitamin C Treatment

Selain facial treatment, spa ini juga menawarkan pakej Seri Pengantin Pakej dan Pakej Relaxing.. Sesuai sangat untuk gadis dan bakal pengantin, wangi-wangi gituuuu...   

Seri Pengantin Pakej
Pakej Relaxing
Setelah hadam dengan segala pakej yang ditawarkan, saya tunggu di luar sebentar sementara beautician membuat persediaan, lebih kurang 10.30 pagi sesi facial treatment bermula..

Anjung Meranti Beauty Spa
Untuk pengetahuan, saya pilih Diamond Perfect Clear Treatment.. Harga asal treatment ini RM229.00 tetapi untuk first trial bayaran dikenakan hanya RM179.00 which is berbaloi-baloi.. Kalau buat facial, saya akan pilih kaedah extraction (mengeluarkan blackhead dan whitehead) tanpa menggunakan mesin.. Saya suka secara manual iaitu kaedah sama ada tekan guna besi atau tangan.. Pada saya lebih bersih dan berkesan walaupun sakit sampai berair biji mata tapi puas hati!

Diamond Perfect Clear Treatment
Suasana spa suram, sejuk dan wangi sangat menenangkan.. Rasa mau terlelap saja apatah lagi bila muka diulit dan dibelai manja oleh tangan beautician yang lembut.. 

Anjung Meranti Beauty Spa
Satu setengah jam telah berlalu tak terasa begitu lama, proses treatment pun berakhir.. Sebelum keluar dari spa saya dijamu dengan air suam campur kurma merah, sedap.. Terasa fresh.. Lepas minum jangan lupa settle bayaran.. Barulah saya pulang..

Anjung Meranti Beauty Spa
Begitulah perkongsian saya mengenai facial treatment di Anjung Meranti Beauty Spa.. Untuk keterangan lanjut boleh ikuti social media berikut :

Instagram : @senawang_beautyspa
Facebook Page : Anjung Meranti Beauty Spa

 Lastly, jika ada antara pembaca ingin berkongsi pengalaman atau pendapat, amatlah saya alu-alukan.. Jangan lupa tinggalkan komen anda di bawah..



Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byee..


Regards,