Monday, 14 January 2019

RUTIN BARU TAHUN 2019

Monday, January 14, 2019
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Wow lama tak update blog... Setelah 14 hari berlalu dalam bulan Januari 2019, kini baru saya munculkan diri.. Actually dalam tempoh 14 hari struggle dengan jadual dan rutin harian baru menjelang tahun 2019.. Nak tahu apa dia? Jom ikuti cerita saya, hehehe

Sebelum sesi persekolahan bermula kesibukan ibubapa tertumpu kepada persiapan tetapi apabila masuk sahaja tahun baru saya percaya ada sebahagian ibubapa turut sibuk dengan urusan persekolahan anak-anak.. Saya tak terkecuali menghadapi situasi ini.. 

 
Untuk pengetahuan, saya tak daftar anak ke KAFA.. Jika tahun 2018, selepas sesi sekolah pagi anak akan diambil oleh ustazah ke transit sebelah petang tapi lain pula rutin tahun ini. Tahun ini tiada transport disediakan.. Maka sejurus sahaja jadual sekolah diedarkan, maka saya mula sibuk mengambil tempat ustazah mengambil anak pulang dari sekolah.. Jadi faham-fahamlah bila masa kerja bercampur dengan urusan sekolah anak, sangat kelam kabut dan huru-hara.. Tak hirau dah lunch hour, priority dalam fikiran : Pukul berapa anak balik dari sekolah? Bimbang andai terlupa dek kesibukan di pejabat.. Lupa ambil anak tak ker naya dibuatnya... Bukan sahaja fikir masa anak balik sekolah tetapi kena tapau sekali lunch anak dan diri sendiri.. Fikir lagi anak nak makan apa? 

Setiap hari sibuk dengan rutin harian seperti ini sebab itulah sentiasa menghitung hari tak sabar hujung minggu.. Really need a break.. Mujur ada cuti umum dalam bulan Januari.. At least ada masa rehat dan meluruskan pinggang, huhuhu

Hari Keputeraan ke-71 KeBawah Duli Yang Maha Mulia Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan,
Tuanku Muhriz Ibni Al-Marhum Tuanku Munawir 
Contoh seperti hari ini, Negeri Sembilan cuti umum sempena Hari Keputeraan Ke-71 KeBawah Duli Yang Maha Mulia Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Ibni Al-Marhum Tuanku Munawir..

Bukan main happy bila cuti umum jatuh pada hari Isnin, heaven you all.. Jadi saya ambil kesempatan untuk memanjakan diri di Pusat Kesihatan Total Pro iaitu pusat urutan traditional Thailand,.. Sebenarnya tak sesuai perkataan 'memanjakan diri' tapi lebih tepat mendapatkan muscle pain treatment... Bahagian bahu saya dah lama sakit sampai tak boleh saya tahan lagi..

 
Saya pernah cerita tentang Total Pro DI SINI... 



Temujanji telah dibuat sehari sebelum sesi urutan.. Saya ambil sesi pertama pada pukul 10.00 pagi pakej deep tissue oil massage tempoh urutan selama 2 jam... Jadi semalam, seperti yang dijanjikan tepat jam 10.00 pagi saya pelanggan pertama Total Pro..

Thai Massage Package
Selain itu terdapat juga urutan membuang angin menggunakan ginger essence oil seperti di bawah ini :


Pusat Kesihatan Total Pro Seremban
Kita tahu bahawa Thai massage lebih tertumpu kepada teknik urutan menggunakan lengan, tangan, knuckles, pressure, stretching.. Sangat menyakitkan tetapi tempat sakit mudah rasa lega.. I tell you memang kuat therapist menggunakan kudratnya tekan segala muscle knots, senang citer seperti smack down gitu.. Andai tak tahan sakit boleh menjerit dibuatnya.. Namun tahap tekanan boleh disesuaikan mengikut kehendak pelanggan.. Saya serahkan kepada therapist memandangkan kes saya kronik, hehehe

Selesai sahaja sesi urutan semalam seluruh badan rasa sakit seperti lebam, jalan pun macam robot.. Tapi alhamdulillah pagi ni rasa ringan walau masih ada sisa sakit pada otot-otot yang bermasalah.. 

Untuk mengurangkan rasa sakit, saya menjamu tekak dengan brownies dari Secret Recipe dan spaghetti carbonara.. Happy tummy, tidur pun lena..

Secret Recipe Brownies
Secret Recipe Spaghetti Carbonara

Begitulah cerita yang ingin saya kongsi bersama pembaca. Bagaimana pula dengan rutin harian anda? Ada yang berubah secara drastik atau sambung rutin tahun sebelum?.. Apa pun sudi-sudilah kongsi di ruangan komen di bawah..

Related post : Relax & Have A Thai Massage


Okay, setakat ini sahaja..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeeee..


Regards,


Monday, 31 December 2018

2018 Wrap Up : December 2018

Monday, December 31, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Hari ini hari terakhir kita dalam tahun 2018.. Terasa baru beberapa hari buat entry Tahun Baru 2018.. Selak semula helaian planner bulan Disember 2018 sudah tiba masanya to wrap-up.. Semua hari-hari yang dilalui sepanjang bulan Disember 2018 ini indah-indah belaka, alhamdulillah syukur atas nikmat dari-Nya..

Wrap Up 2018
Berbanding tahun lepas, kami sekeluarga diuji dengan ujian yang berat apabila ayah saya dimasukkan ke hospital akibat diabetis.. 




TUGASAN HAKIKI

Awal bulan Disember 2018 lalu, saya mengendalikan satu kes tuntutan di Mahkamah Majistret Sivil Seremban bagi pihak majikan... Majikan saya dinamakan sebagai Defendan dalam kes ini. Persiapan telah dibuat dengan rapi dan setelah 2 kali tarikh sebutan diberikan akhirnya tarikh perbicaraan telah ditetapkan pada 4 Mac 2019 nanti.. 

Court Room
Selain itu, satu kes besar dalam bulan Disember 2018 lalu ialah perbicaraan kes tuntutan yang difailkan bagi pihak majikan. Kes perbicaraan ditangguhkan ke mediasi. Beberapa isu perlu dijelaskan semasa proses mediasi ini dengan harapan menemui titik penyelesaian dalam kes ini.. Malangnya masih belum berjaya diselesaikan.. Kes ditangguhkan ke bulan Januari 2019 nanti.. 

Mediation
Saya harap kedua-dua kes ini berjaya diselesaikan.. Sebelum Mahkamah bersidang kenalah #ootd untuk lebih bersemangat, hehehe.. 

#ootd
HOBI

Setiap bulan saya ada target membaca, sekurang-kurangnya sebuah buku bergantung kepada tebal nipis sesebuah buku itu.. Dalam bulan Disember 2018 hanya 2 buku sahaja berjaya habis dibaca disebabkan tugasan hakiki yang perlu diberi perhatian.. 

The Money Book - A CAP Guide to Managing Your Money & More
Buku pertama mengenai pengurusan kewangan.. 
Josephine COX, The Broken Man
Buku kedua novel yang ditulis oleh Josephine COX, The Broken Man.. Novel ini baru sahaja habis dibaca malam tadi sampai mengalir airmata menghayati jalan cerita kehidupan Adam, anak mangsa dera ayah sendiri tambah sadis apabila ibunya meninggal dunia. Adam hilang tempat bergantung.. namun hidup Adam akhirnya terbela.. happy ending, yeayyy..

Selain dapat menghabiskan 2 buah buku, saya juga dapat mengemaskini blog postcard yang sudah lama terabai.. Berikut blog postcard saya, feel free to follow jika berminat..

 Love My Happy Mail
My postcard blog
Kebetulan bulan ini banyak juga postcard saya terima.. Jadi ini masa yang sesuai untuk update semua postcard yang ada.. Tak boleh tangguh lagi...
Postcards 
MAKANAN

Sepanjang bulan Disember 2018 dapat makan apa sahaja yang terlintas di fikiran, syukur tak terhingga dengan nikmat dariNya.. Pizza Hut buat promosi pizza cheese terus order during lunch hour.. 

Pizza Hut
Teringin makan Nando's Peri-Peri Chicken, terus ke IKANO Damansara..

Nando's Peri-Peri Chicken
Bila teringin makan meatball dan soto pergi ke Joint Kitchen di Centrio Seremban 2. Dapatlah makan meatball, fries dan soto kegemaran.. 

Meatball dari Joint Kitchen, Centrio Seremban 2
Soto, Joint Kitchen Centrio Seremban 2
Bila belek-belek Facebook, sana-sini cerita tentang Oden.. Hati berdetik untuk rasa sendiri Oden yang famous di Family Mart.. Bila ke IKANO Damansara berpeluang makan Oden buat pertama kali.. 

Oden
Ya Allah betapa nikmatnya bila semua yang kita nak kita boleh dapat.. 
"Maka Nikmat Tuhan-mu yang manakah yang Kamu Dustakan?"

Oden from Family Mart
Oden from Family Mart
MOVIE : BUMBLEBEE

Lama sungguh saya tak menonton movie.. Last movie was Transformers 5 : The Last Knight on 30 Jun 2017.. Kalau sebut Transformers dan movie berkaitan dengannya memang saya tak akan lepaskan peluang.. Frankly speaking saya mengikuti semua movie Transformers, tak pernah miss..

Bumblebee
Jadi bila filem Bumblebee ditayangkan di pawagam pada 20 Disember 2018 lalu, saya ambil peluang tengok filem ini..  Memang tak menghampakan..

Bumblebee
Kisah Bumblebee kali ini penuh emosi.. Seminggu tak move on lagi I tell  you..
Kalah budak kecil hahahaha

Bumbblebee
Review Movie - Transformers 5 : The Last Knight

REZEKI

Bukan itu sahaja, dikurniakan rezeki untuk shopping walaupun hanya sekadar window shopping.. Window shopping pun tak pernah keluar mall tanpa empty handed.. Sekurang-kurangnya sebatang pen atau sehelai baju baru.. 

H&M, Paradigm Mall Kelana Jaya
Selain itu, dipermudahkan urusan apabila anak selamat berkhatan dan persediaan anak ke sekolah juga tidak dilupakan.. Buku-buku sekolah juga sudah dibeli seawal 10 Disember 2018 lalu.. Persiapan lain seperti pakaian sudah siap hanya tunggu sesi persekolahan dibuka 2 Januari 2019 nanti. 

Koperasi sekolah
Jumlah keseluruhan pembiayaan sekolah rendah tak termasuk yuran juga terasa berat, terlintas di fikiran saya bagaimana mereka yang kurang berkemampuan menanggung bebanan ini.. Overall syukur yang tidak terhingga..

Bagaimana pula dengan rakan-rakan blogger yang lain? Sudi-sudilah kongsi penutup bulan akhir tahun 2018 anda.. Jangan lupa tinggalkan komen di bawah ini.. Thank  you in advance..





Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,

TAHNIAH Kepada Pemenang Giveaway Akhir Tahun 2018 by Lady In Red Planner

Monday, December 31, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Entry kali ini merupakan entry yang ditunggu-tunggu oleh peserta Giveaway Akhir Tahun 2018 by Lady In Red Planner.. Jadi tanpa membuang masa, saya umumkan pemenang-pemenang seperti berikut :

* drum roll please....*


Seperti yang telah saya maklumkan dalam entry giveaway, pemilihan pemenang-pemenang melalui random.org.. 


Berdasarkan senarai nama [DI SINI], pemenang nombor 1 hingga 4 yang akan menerima Mini Designer Perfume adalah seperti berikut:

(32) Yeaslmn
(5) Mrs. Liez
(7) Mrs. Pip
(12) Jamil Hashim #jmbelog

Manakala Pemenang Hadiah Misteri adalah seperti nombor berikut :



Tahniah kepada para pemenang.. Semua pemenang diminta untuk mengisi Borang di bahagian -> 'Contact Me'. Isi  ruangan mesej dengan sertakan butir-butir penghantaran seperti nama penuh, contact number dan alamat delivery.

Kepada peserta Giveaway Akhir Tahun 2018  by Lady In Red Planner yang tidak terpillih sebagai pemenang jangan kecil hati dan jangan putus asa, blog anda akan saya senaraikan sebagai Blog Pilihan, tanda terima kasih kerana sudi turut serta dalam giveaway by Lady In Red Planner.. 
Maaf jika ada kekurangan. 




Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,


Sunday, 30 December 2018

Segmen Bloglist YEASLMN #2019 (Januari - Disember)

Sunday, December 30, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Hari ni takde buat apa, so saya ingin turut sertai segmen yang dianjurkan oleh rakan blogger bernama Yangku Elma Ayyunie Sulaiman melalui blognya YEASLMN.. Apa yang menarik mengenai segmen ini ialah semua peserta yang join segmen ini akan dimasukkan ke dalam bloglist blog YEASLMN  selama setahun (Januari 2019 - Disember 2019), alhamdulillah.. Jadi saya tak mahu lepaskan peluang ini..

Jom semua rakan bloggers yang berminat, kita sama-sama beri sambutan kepada Segmen Bloglist YEASLMN #2019 (Januari - Disember).. 

Segmen Bloglist YEASLMN #2019 (Januari - Disember)
Syarat-syarat penyertaan amat mudah :

1. Buat 1 entri bertajuk "Segmen Bloglist YEASLMN #2019 (Januari - Disember)" dan letak banner di atas serta backlinkkan ke post ini di blog YEASLMN.
2. Follow blog YEASLMN 
3. Follow Google+ yeaslmn
4. Tinggalkan link penyertaan anda di ruangan komen post ini di blog YEASLMN.

Ini bukan pertama kali saya menyertai segmen dan giveaway anjuran YEASLMN jadi semua syarat yang dinyatakan sudah dipenuhi sejak awal lagi, ehem..ehem..

Okay, jangan lupa tarikh tutup penyertaan pada : 31 Disember 2019 @ 11.59 pm

So don't miss it!



Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeee..



Regards,


Just type you email address in the box below & hit the 'Subscribe' button :



I appreciate your continued support. Thus, I hope you support me by subscribing newsletter. 
Thank you so much!