Monday, 20 August 2018

RESEPI IKAN SIAKAP STIM ALA-THAI MUDAH & SEDAP

Monday, August 20, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Happy Monday!!!.. Tak mahu Monday blues okay.. So untuk elak Monday blues saya kongsi resepi dinner malam tadi iaitu Ikan Siakap Stim Ala-Thai yang mudah dimasak dan sedap dimakan - opsss macam biasa dengar tagline tu. Lagi pun dah terlalu lama saya tak kongsi resepi dalam blog ini.. Hurrrmmm nampak sangat lately akak jarang memasak dikkkk itu yang sebenarnya...

Okay, don’t worry resepi saya semua ringkas, mudah dan senang tapi sedap boleh dimakan, trust me!.. Frankly speaking, saya ni tak pakar sangat dalam memasak tapi bolehlah masak untuk family..

Jom kita tengok dulu hasil kejadian sebelum kita pergi ke bahan-bahan dan cara masak. Gambar nampak kurang menawan tapi percayalah rasanya memukau, hehehe


RESEPI IKAN SIAKAP STIM ALA-THAI MUDAH & SEDAP

Bahan-Bahan
1 ekor ikan siakap saiz sederhana - potong butterfly & cuci bersih
2 biji bawang putih - cincang halus
1 cm halia - hiris nipis
1/2 kiub pati ikan bilis - ramas hingga hancur
2 sudu besar sos ikan kukus jenama Faiza
1 sudu kecil asam Jawa tanpa biji
2 biji cili api - bergantung kepada tahap kepedasan masing-masing
Daun limau purut - koyak 2 bahagian
Daun ketumbar - potong kasar
Daun sup - potong kasar
Daun bawang - potong kasar
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
1. Letak ikan dalam bekas stim.
2. Lumur ikan dengan asam jawa tanpa biji, garam dan gula.
3. Tabur bawang putih, halia, cili potong, daun limau purut, sos ikan, kiub ikan bilis.
4. Tutup dan kukus selama 20 minit (bergantung kepada saiz ikan) atau sehingga ikan masak. Tambah sedikit air kalau ingin sedikit berkuah.
5. Bila ikan masak, tabur daun ketumbar, daun sup dan daun bawang.
6. Ikan siakap stim ala-Thai sedia dihidang.

Untuk pengetahuan pembaca, resepi asal guna limau nipis tapi saya gantikan limau nipis dengan asam jawa.  Berdasarkan  pengalaman saya limau nipis akan ada rasa pahit yang membuatkan rasa tak konsisten, jalan selamat saya guna asam jawa tanpa biji.

Bagaimana pula cara anda? 
Kongsi di ruangan komen, cara dan pendapat anda. Segala komen dan maklumbalas saya ucapkan thank you in advance..

Selamat mencuba resepi ringkas ini.


Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee


Regards,


Saturday, 18 August 2018

SaSa NEW OPENING SPECIALS & BEST BUY @ AEON SEREMBAN 2

Saturday, August 18, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Akhirnya tibalah hari yang ditunggu-tunggu iaitu hari tak bekerja.. Boleh rehat dan blogging sesedap rasa di samping melakukan kerja-kerja rumah yang tak seberapa..

Hari ni saya nak kongsi cerita tentang outlet SaSa yang baru dibuka di AEON Seremban 2. Oh yaa sebutan 'SaSa' tapi bukan Syasya Saidin tau.. SaSa merupakan outlet barangan kecantikan wanita di samping product kesihatan.. SaSa New Opening Specials berlangsung dari 15 to 26 August 2018..

Frankly speaking saya sungguh teruja sebab SaSa adalah salah satu tempat terapi minda yang boleh mengurangkan stress saya, hehehe. Sebelum ni saya akan ke Klang Valley atau Mahkota Parade jika hendak ke SaSa outlet..

SaSa @ AEON Seremban 2
SaSa New Opening Special
Jadi bila tahu SaSa terletak just walking distance dari office memang kena seperti kata pepatah : bagai mengantuk disorongkan bantal, eh betul ker? Lebih kurang begitulah.. Kali ni bukan mengantuk tapi seronok..

SaSa New Opening Specials @ AEON Seremban 2
SaSa New Opening Specials @ AEON Seremban 2
Jom hayati apa yang ada di SaSa New Opening @ AEON Seremban 2..

SaSa New Opening Specials @ AEON Seremban 2
SaSa New Opening Specials

Apa saya suka tentang SaSa?

Siapa suka perfumes? Kalau suka perfumes nampaknya citarasa kita sama.. Itulah motif saya suka ke SaSa.. Di SaSa ada fragrances or designer perfumes selain itu saya suka juga belek make-up dan skincare products. Saya ni hantu perfumes jadi boleh lupa diri sekejap bila pergi ke tempat-tempat begini.. 


Saya kongsi di sini beberapa gambar yang sempat diambil semasa kunjungan pertama di SaSa AEON Seremban 2 :

SaSa New Opening Specials @ AEON Seremban 2
SaSa Makeup - Making Life Beautiful

Sudah pasti saya akan spend masa di sini, bukan hanya mencuba perfumes tapi melihat-lihat koleksi perfumes baru yang terhangat di pasaran....

SaSa Fragrance
SaSa Fragrance - You are never fully dress up without perfume

Tak perlu cerita banyak, tengok sendiri koleksi dan pilihan barang-barang yang boleh melupakan diri saya seketika..

SaSa Fragrance - You are never fully dress up without perfume
Sasa SaSa Fragrance - You are never fully dress up without perfume
SaSa Fragrance
SaSa Fragrance - You are never fully dress up without perfume
SaSa Fragrance - You are never fully dress up without perfume
SaSa Fragrance - You are never fully dress up without perfume
Selain dari koleksi wangian yang bermacam-macam jenis dan pilihan, sempena pembukaan baru ini SaSa menawarkan banyak promosi dan discount menarik.. Bila masuk kiri kanan depan belakang sign "Best Buy", "PWP", "2 or More 40% Off", "Buy 1 Free 1" etc membuatku teruja.. Masa ni sesuai beli barang yang diperlukan..

SaSa Best Seller
SaSa Best Seller Corner

SaSa Best Buy
SaSa Best Buy Corner
SaSa Best Buy
SaSa Best Buy
Puas membelek dari satu rak ke satu rak, masa untuk melangkah keluar... Wish list dalam kepala next visit masa untuk grab mana yang berkenan di hati..

SaSa Free Membership
SaSa Free Membership
Sepanjang promosi New Opening Specials ini berlangsung, kita bukan hanya dapat menikmati discount menarik tapi ada juga tawaran kad keahlian percuma kepada pelanggan yang membuat pembelian minimum RM300.00.. Andai berminat boleh serbu SaSa sekarang..

Related post : Supermodel Secrets

Pembaca juga boleh layari website SaSa untuk dapatkan info terkini seperti latest promotions dan sebagainya :




Okay setakat ini sahaja perkongsian saya kali ini..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,


Friday, 17 August 2018

BILA WAKTU TELAH BERAKHIR

Friday, August 17, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. 
Salam Jumaat juga diucapkan kepada muslimin dan muslimat sekalian.. Sudah tiba kita di hari Jumaat yang penuh barakah ini.. Cepat sungguh masa berlalu. Minggu ini fikiran sedikit bercelaru, memikirkan duniawi, ada kecewa, sedih, semuanya berkaitan dengan perangai manusia ..

Dua For Relief From Sadness, Depressions, Anxiety, Worries & Difficulties
Pagi ini sambil memandu ke pejabat macam-macam perkara bermain di fikiran.. Dalam waktu yang sama leka mendengar dan menghayati bait-bait lirik lagu Opick bertajuk "Bila Waktu Telah Berakhir"..

Bagaimana kau merasa bangga
Akan dunia yang sementara
Bagaimanakah bila semua hilang
Dan pergi meninggalkan dirimu

Bagaimanakah bila saatnya
Waktu terhenti tak kau sedari
Masihkah ada jalan bagimu
Untuk kembali mengulangkan masa lalu

Dunia dipenuhi dengan hiasan
Semua dan segala yang ada akan kembali padaNya

Bila waktu telah memanggil
Teman sejati hanyalah amal
Bila waktu telah terhenti 
Teman sejati tinggallah sepi

Bukan minat pada penyanyi tetapi lebih kepada mesej yang terkandung dalam lirik lagu itu..
Penuh dengan kesedaran terasa insaf, kerdil diri ini.. Bila layan lagu Islamic begini timbul kesedaran dalam diri.. Hati jadi tenang, sedikit sebanyak mengawal perasaan ini supaya berpijak di bumi nyata kembali pada landasan sebenar.. Peringatan kepada diri ini - Hal dunia hanya sementara so tak perlulah beriya sangat sampai overthinking.. 

"There's a time to be a nice person and there's a time to say enough is enough"



Itu sahaja yang ingin dikongsi bersama.
Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


Tuesday, 14 August 2018

TEWAS JUGA AKHIRNYA...

Tuesday, August 14, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Today I am on sick leave, tewas juga akhirnya setelah mampu bertahan hanya 3 hari.. Bukan saja-saja simpan penyakit, tak mahu pi clinic tapi malas nak tempuhi prosedur : bersiap -> pi clinic -> register -> isi borang -> tunggu nombor giliran -> jumpa doctor -> doctor check -> tunggu ubat and so on.. 

Mula-mula sekadar makan ubat batuk dan ubat selesema  beli di farmasi.. Boleh tahan sekejap tapi tak baik sepenuhnya.. Masih lagi bertahan, semalam sempat juga pergi kerja walau rasa tak sedap badan, sore throat and cough masih ada.. Cuba juga kawal diri supaya tak berjangkit kepada officemate, memanjang tutup mulut dengan handkerchief, minum banyak air kosong dan kurangkan bercakap..

Eh.. apa pula kaitan dengan gambar?
Lauk ni juga menyumbang kepada bertambah sakit hari ini..

Menu kari ayam, sambal belacan dan sayur

Al-kisah, semalam during lunch hour, pi bantai makan kari ayam dan sambal belacan.. Mana tidak bila hilang deria rasa, tekak ni mulalah gatal nak makan pedas. Lepas makan, terus tak keluar suara, tekak pedih ditambah pula batuk non stop.. Adoi bila rasa diri ini hampir kritikal, lepas office hour terus pi clinic, mahu atau tidak kena tempuh juga prosedur ini : register -> isi borang -> tunggu nombor giliran-> jumpa doctor -> doctor check -> tunggu ubat and so on..

Padan muka, degil! At last tewas juga akhirnya..
Lepas ni makan ubat dan rehat secukupnya, esok kerja seperti biasa tak kira apa condition sekalipun coz ada deadline yang perlu dikejar..

Okay, that's all for now..
Thank you for reading..



Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee


Regards,


Sunday, 12 August 2018

Segmen Bloglist 2018 Nurul Najihah

Sunday, August 12, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Hujung minggu kali ini saya tiada plan menarik so hanya spend masa blogging tapi dengan syarat kerja-kerja hakiki di rumah selesai semuanya. Kalau tidak ada mata yang menjeling, ehem..ehem..

Okay di kesempatan ini saya ingin sertai segmen yang dianjurkan oleh rakan blogger bernama Nurul Najihah untuk kali pertama via her blog by the name of This Little Light Of Mine. Menurut Najihah sudah 8 tahun dalam dunia blogging tapi ini pertama kali anjurkan Segmen, so Najihah risau andai tiada sambutan.. Don't worry dear, rakan bloggers kita semua supportive.. Pasti ada yang sudi support your segment..

 Segmen Bloglist 2018 Nurul Najihah
Segmen Bloglist 2018 Nurul Najihah
Penyertaan segmen ini terlalu mudah.. The best part semua penyertaan akan diletakkan dalam bloglist Najihah.

Sesiapa yang berminat boleh sertai segmen ini sebelum 23 Ogos 2018.
 Jangan tunggu lagi show her your support!


Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byee...


Regards,


About Me

Photo Profile
I am LZ Blog Author

I currently blog about beauty, lifestyle, fashion and things like that to all my lovely readers! -> Read More