Friday, 16 November 2018

BELATED BIRTHDAY CELEBRATION FOR NADDY

Friday, November 16, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini..
Last Friday during lunch hour kami #ganglunch berpakat untuk buat surprise belated birthday untuk salah seorang #ganglunch yang lebih mesra dipanggil Naddy.. Al-kisah birthday si Naddy ni dah lama berlalu iaitu pada  4.9.2018  tapi masa tu dia sedang berpantang anak pertama.. Jadi agak lambatlah kami mengaturkan birthday celebration untuk Si Naddy..

Hanya selepas sebulan Naddy masuk kerja baru dapat realisasi birthday si Naddy.. Tempahan cake diuruskan oleh Yan.. Inilah Pecan Butterscotch homemade cake khas untuk Si Naddy dari #ganglunch..

Pecan Butterscotch Cake
Kami gigih pi beli gift di Body Shop.. Kebetulan Body Shop ada buat gift package sempena Christmas.. Banyak pakej Body Shop cute sampai rambang mata dibuatnya..

Gift and Birthday cake
Akhirnya kami sepakat memilih an owl purple ni..Inilah Si Naddy bersama hadiah dari kami #ganglunch berupaya barangan dari The Body Shop..

Si Naddy
Sambutan diadakan di Row Six Restaurant.. Tempat biasa kami pergi during lunch hour.. Ada privacy sikit, gituuuu..


I'm Naddy and my colleague Yus
Pecan Butterscotch Cake 
Sedap jugak kek Pecan Butterscotch ni.. Kek homemade biasanya tak cepat muak berbanding kek yang biasa kita beli di bakery.. 

Sepotong ke birthday
Ini sepotong kek untuk saya.. Sedap, tak cukup sepotong.. 

Last Friday during lunch hour kami #ganglunch berpakat untuk buat surprise belated birthday untuk salah seorang #ganglunch yang lebih mesra dipanggil Naddy.. 

The Body Shop
The Body Shop
Hadiah untuk si Naddy.. Lepas ni Naddy bolehlah berwangi-wangian dengan product The Body Shop.. Bekas owl purple tu sebenarnya tabung.. So masa simpan duit dalam ni nanti Nad akan ingat #ganglunch, hehehe


Last but not least, inilah kami #ganglunch..

#ganglunch
Begitulah Belated Birthday Celebration untuk Si Naddy.. Hari ini genap seminggu sambutan itu berlalu.. Sempena sambutan birthday ini, saya doakan semoga Nad sentiasa beroleh kesejahteraan, dilimpahkan rezeki dan dilindungiNya selalu, aminnnn..

Oh ya, sesiapa yang ingin mengenali Naddy, ini link blognya : Corat Coret Si Naddy.
Terus-terang kata blog Naddy ni on-off, bila ada kesempatan baru Nad akan update blog.. So kena sabar tapi Nad belum pencen dari dunia blogging..

Sehingga kita bertemu lagi di lain entryi.
Sekian, wasalam..
Byeeeee...


Regards,


Sunday, 11 November 2018

CITADINES DPULZE CYBERJAYA HOTEL, LAST MINUTE BOOKING EXPERIENCE!

Sunday, November 11, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini..
Apa khabar semua? Tentu busy usha-usha barang online kannn.. Al-maklum hari ni demam penangan SALE 11.11.. Semalam saya ready dengan post ini tapi lappy buat hal, merajuk! Dia tahu tuan dia lately browse LAZADA cari laptop baru.. Iskh..iskh..iskh I cuma survey jer... I won't replace you if you behave okay, jangan buat perangai tau, hehehe

Hari ni citer #throwback.. Al-kisah hari Khamis lalu tetiba adik saya blast dalam WhatsApp menyatakan hasrat supaya saya aturkan penginapan sambil bersantai di hujung minggu selepas urusannya selesai di Nilai.. Al-maklum dia orang luar, acah-acah nak spend masa hujung minggu menginap di hotel.. Saya terus mati kutu sebab terlalu suntuk di tambah pula hujung minggu, Isnin pula saya rasa mungkin ramai yang akan ambil cuti tersepit seperti saya sempena cuti hari Deepavali pada hari Selasa, 6.11.2018.. Ahhh kacau, booking last minute travel in peak season is generally a very bad idea.

Saya terus buka applikasi Trivago untuk buat perbandingan harga.. Trivago memutuskan agoda.com menawarkan harga paling rendah ketika itu.. Itu pun hanya studio rooms sahaja available. Perancangan saya weekend gateway kali ini sesuai di hotel attached to shopping complex kerana cuaca sekarang tak menentu, selalu hujan pada sebelah petang.. Jadi tak sesuai pergi di tempat terbuka seperti tepi pantai dengan budak-budak kecil..

Jadi saya ambil keputusan menginap di Citadines DPulze Cyberjaya.. Saya ambil jalan selamat memandangkan saya pernah menginap di sini sebelum ini, jadi agak familiar harap takde masalah untuk bawa mereka sekeluarga seramai 10 orang (tepuk dahi!)..

Citadines DPulze Hotel Cyberjaya lobby
Maka tibalah masa check-in.. Ketika itu pukul 3.30 petang.. Alhamdulillah tak ramai orang.. Ada 2 check-in lanes. Saya guest kedua.. Bila saya serah agoda.com Booking Confirmation untuk 3 bilik, muka receptionist berkerut-kerut.. Dalam hati : "Sudahhhhh, ada problem kah?".. Cuak juga saya tapi masih control ayu.. Dalam hati berdebor hehehe.. Saya sabar menanti tapi dalam hati dup dap dup dap bila brother kat reception counter nampak agak mengelabah, mundar-mandir seolah-olah mencari maklumat booking saya di komputer dan tray atas meja reception. 




Masa itu saya terdengar guest di lane sebelah tak dapat bilik sebab kuota untuk agoda.com dah habis tapi tak dimaklumkan oleh guest.. Tak tahu macam mana mereka handle perkara ini sedangkan bayaran semua telah went through dan confirmed by agoda.com... Ada juga foreigner guest complaint tak dapat bilik.. Pendek kata agak chaos masa tu..

Tak lama kemudian, I think supervisor dia datang semak semula Booking Confirmation saya terus beritahu 2 bilik sudah sedia tapi 1 bilik lagi terpaksa bagi lewat sikit sebab ada masalah wifi.. Semua bilik terletak di Level 7..

Morale of the story, even though you have received a confirmation email or reservation number, please contact the hotel to make sure your reservation has been confirmed. Saya nyaris-nyaris kena masa check-in tempoh hari..

Syukur alhamdulillah.. Akhirnya 3 bilik sudah sedia untuk check-in.. 

Citadines DPulze Studio Room
Sofa di studio room
Kitchenette
Telephone
In-room safe box & ironing facilities
Charcoal deodoriser - special sikit untuk nyah bau dalam wardrobe
Shower, toiletries & towels
Safety instructions
 Apa yang kurang menarik apabila masuk sahaja bilik hotel ada bau kepam.. Bau kurang menyenangkan mungkin dari carpet. Carpet sangat lusuh tak seperti masa mula-mula saya mengindap di sini dahulu.. Selain itu hotel ini tiada coffee house.. Masa kali pertama saya menginap di sini breakfast di Hot Jam Cafe milik KRU Productions.. Malangnya cafe tersebut telah tidak beroperasi lagi.. Cerita ada [DI SINI].. So breakfast pagi itu kami ke Old Town White Coffee yang terletak di dalam DPulze Shopping Mall..


Old Town White Coffee breakfast voucher
Voucher sarapan pagi hanya boleh diambil sebelum pi sarapan.. Additional voucher tambah RM18.00 seorang..

Old Town White Coffee menu
Pilihan makanan sarapan pagi di Old Town White Coffee.. Saya pilih menu Set A..

Old Town White Coffee
Nasi Lemak Bungkus Old Town White Coffee
Kaya & Butter Toast bread Old Town White Coffee
Soft boiled Omega eggs & Hot White Coffee
Bila perut sudah kenyang kanak-kanak semua pergi mandi kolam.. Swiming pool terletak di level 7 bersama facilities lain seperti washing machines, fitness corner & seating area.

Heading to swimming pool
Sebelum menaiki tangga ke swimming pool, saya tertarik dengan small garden yang terdapat di bawah staircase.

Devil’s Ivy plant dalam pasu
Devil’s Ivy segar di atas lantai
Pokok sansevieria atau Mother-in-Law's Tongue atau Snake Plant
Terdapat kerusi rehat di kolam renang untuk saya menikmati persekitaran kolam renang.. Pokok Mother-in-Law tongue (melampau sungguh nama pokok ni, huhuhu) ditanam dalam pasu dan disusun sekeliling tembok mungkin for safety purposes..

Lazy chairs
Swimming pool
Swimming poll
Malangnya hanya ada 1 sahaja swimming pool sekangkang kera tapi bagus juga mudah untuk memantau kanak-kanak mandi-manda.. Apa pun kanak-kanak perlu pengawasan orang dewasa apabila menggunakan swimming pool ini.. A minimum depth 1.2 meters to accommodate for both adults and children. 

Saya memang tak suka mandi-manda di kawasan terbuka, sebaliknya saya hanya menikmati pemandangan Cyberjaya..

Cyberjaya view
Cyberjaya views
LAUNDRY ROOM

Berikut bilik dobi.. Selepas mandi pengunjung boleh terus cuci kering baju di bilik laundry ini..

Laundry room
Notis menggunakan laundry room
Tempat menunggu di laundry room
FITNESS CENTER

Sementara menunggu anak mandi-manda pengunjung boleh menggunakan facilities yang ada di fitness center untuk mengelurkan peluh..

Fitness center

Selepas puas ronda dan menikmati percutian singkat di Citadines DPulze Cyberjaya.. Sebelum membawa haluan masing-masing kami singgah makan di Campur-Campur Kitchen..

Begitulah cerita yang ingin saya kongsi bersama.. Siapa antara pembaca ada experience booking hotel last minute? Good or bad experience? Apa jua pengalaman pembaca saya amat hargai perkongsian anda di ruangan komen.. Thank you in advance..


Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeeeee...


Regards,


Wednesday, 7 November 2018

ILUSI OPTIK DAN STRESS

Wednesday, November 07, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca.. 
Terima kasih diucapkan kerana sudi meluangkan masa berkunjung di blog ini.. Kali ini saya ingin berkongsi tentang ilusi optik iaitu kehebatan otak manusia berfikir dan menzahirkan maklumat yang diterima berdasarkan penglihatan.

Berdasarkan maklumat yang pernah saya baca, ilusi optik berlaku apabila objek yang kita lihat berbeza dari keadaan sebenarnya. Ilusi optik terjadi disebabkan otak kita tidak dapat mentafsir dengan tepat objek yang dilihat oleh mata kerana gangguan keadaan di sekitar objek. Bintik buta tidak mempunyai sebarang reseptor yang peka terhadap cahaya. Hal ini menyababkan imej yang jatuh pada bintik buta tidak dapat dilihat. 

Berikut adalah contoh ilusi optik :

Ilusi Optik
Gambar ini sebenarnya statik, tidak bergerak namun jika dilihat ianya seolah-olah bergerak-gerak. Sekiranya anda focus pada satu titik, kawasan yang diperhatikan tidak bergerak tetapi sekitar kawasan lain tetap bergerak-gerak. Ini merupakan rangsangan otak dan tafsirannya hasil dari penglihatan kita.. 

Ada sebahagian pendapat pula mengatakan effect gerakan cepat menandakan orang itu stress dan sebaliknya.. Namun tiada sebarang pengesahan dibuat oleh mana-mana pakar dalam bidang berubatan berkaitan perkara ini. Kesimpulan saya : sesungguhnya semua itu kuasa Allah..



Sekian sahaja perkongsian saya kali ini
Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Wasalam..
Byeee..


Regards,


Monday, 5 November 2018

PATIN LIMBONGZ AYAM KAMPUNG GORENG DI PAVILION SQUARE SEREMBAN 2

Monday, November 05, 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. 
Post kali ini saya nak share tentang addicted makan ayam kampung goreng garing di sebuah kedai makan bernama Patin Limbongz terletak di Pavilion Square Seremban 2.. Pavilion Square ni just walking distance di belakang office saya..

Al-kisah ini merupakan menu lunch saya lately.. Boleh kata dalam seminggu 3 atau 4 hari pasti akan makan di sini bersama #ganglunch.. So far we all belum jemu makan di sini walaupun kekerapan melampau, hehehe. Tengok Instagram Patin Limbongz pun terasa lapar ditambah pula cuaca mendung begini..

Patin Limbongz
Set ayam kampung RM12.00 di Patin Limbongz
AYAM KAMPUNG

Istilah ayam kampung menurut wikipedia ialah ayam yang dipelihara secara lepas atau bebas. Kebiasaannya ayam ini dipelihara di kawasan luar bandar atau di kawasan perkampungan. Nama saintifik bagi ayam kampung ini ialah Gallus domesticus adalah dari keturunan ayam hutan merah (Gallus gallus) manakala di sebelah Negara Barat mereka memanggilnya dengan gelaran ayam ternak lepas (free range chicken) atau ayam organik (organic chicken).


Gambar bawah ini ayam kampung yang sudah digoreng garing iaitu menu pilihan saya di Patin Limbongz..

Ayam kampung goreng
Rasa ayam kampung goreng garing ini ada keistimewaanya berbanding 'ayam bandar' hehehe. Ayam bandar saya gelar untuk ayam biasa kita beli di pasaraya.

Isi ayam kampung ini lebih pejal, rasa manis fresh selain berprotein tinggi.

Nasi putih
Set ayam kampung di Patin Limbongz didatangkan dengan nasi, ulam, sambal belacan, pilihan sup, kari, kuah patin tempoyak atau kuah masak lemak selain menu utama ayam kampung goreng garing. Semua ini hanya RM12.00 termasuk air sirap atau teh O ais.

Nasi, ulam kacang botor dan timun serta sambal belacan
Sambal belacan
Sambal belacan ni kaw tak cukup sepiring kecil, pasti tambah extra.. 

Sup tetel
Saya lebih suka sup tetel berbanding kuah masak lemak namun masak lemak ada peminat tersendiri..

Nama Patin Limbongz tapi cerita ayam kampung, camne tu.. Sebenarnya banyak lagi menu lain selain ayam kampung.. Ada ikan bakar, sotong bakar, kambing bakar, patin tempoyak, sup tetel etc... Menu ikan patin adalah signature dish di sini selain menu lain so nak tahu lebih lanjut kena datang makan di sini, baru puas hati..

Siapa yang ingin merasai sendiri masakan ayam kampung di Patin Limbongz boleh hubungi nama tokey kedai di namecard ini :

Patin Limbongz
Perkhidmatan catering Patin Limbongz
Selain itu, boleh follow atau cuci mata untuk baca reviews dan update di social media Patin Limbongz seperti berikut :

Deskgram : Patin Limbongz
Instagram : Patin Limbongz 
Facebook : Patin Limbongz

Alamat Patin Limbongz :




Lot B-13 Kompleks Dataran Usahawan (Pavilion Square) 
Seremban 2 N9 (belakang Kompleks PKNNS  / Ibupejabat SAINS)

🕐 Open : 11.30 pagi hingga 7.00 petang (setiap hari)
📲 019-8714933 (Abu)


Setakat ini sahaja perkongsian saya.. Sesiapa dekat kawasan ini jangan lupa singgah..
  Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee...


Regards,


Just type you email address in the box below & hit the 'Subscribe' button :



I appreciate your continued support. Thus, I hope you support me by subscribing newsletter. 
Thank you so much!