Wednesday, 31 May 2017

,
MEMBELI-BELAH DI ezbuy MALAYSIA | Sudahkah anda tahu tentang ezbuy Malaysia? Jika belum melalui entri ini saya ingin memperkenalkan anda dengan satu lagi one-stop global online shopping platform yang sedang hangat diperkatakan di Malaysia. Saya memang kaki online shopping.. Jadi kepada readers kaki online shopping seperti saya mesti tak akan lepaskan peluang untuk merebut tawaran dari ezbuy ini.. Mari saya perkenalkan ezbuy Malaysia kepada pembaca semua..

Apa yang menarik tentang ezbuy Malaysia ini? ezbuy menawarkan 65eDay, Global Super Sales!!!..


Anda tak boleh lepaskan peluang di 65eDay Global Super Sales kerana ianya menawarkan tawaran hebat seperti:

FRIENDS DEAL iaitu membeli-belah bersama rakan dan anda boleh berjimat lebih 50%,
PENGHANTARAN PERCUMA (FREE SHIPPING) tanpa had pembelian dengan tawaran produk-produk hebat di pasaran,
FLASH DEAL dengan tawaran diskaun lebih 90%, dan
CASH OFF iaitu berjuta tawaran voucher membeli-belah untuk direbut!


Tawaran itu tidak terhad di situ sahaja tau, selain itu terdapat tawaran lain yang dinamakan Exclusive Flash Deals yang menawarkan diskaun hebat di mana ianya akan bertukar setiap hari dari 31hb. Mei, 12 tengah hari hingga 5hb. Jun nanti.. Selain Exclusive Flash Deals, ezbuy menawarkan Friends Deals, Share & Shop dengan insan tersayang dan nikmati lebih daripada 300 barangan pada Harga Borong (Wholesale Prices) yang akan dikemaskini setiap hari. Sangat menarik okay!

Bukan itu sahaja, ada lagi.. ezbuy turut menawarkan barangan dari penjual di Malaysia, China, USA dan Taiwan pada harga diskaun hingga 90%.. Saya betul-betul teruja, rambang mata dibuatnya.. Mana tidak, terdapat lebih dari 20 juta barang-barang dijual di ezbuy pada harga amat berpatutan dari setiap kategori termasuk Fashion Specials, Lifestyle Essentials dan ezbuy's Best Sellers. Banyak pilihan..

Selain itu, bukan calang-calang jenama yang ditawarkan. ezbuy menawarkan barang-barang berjenama terkenal pada tawaran diskaun hebat antaranya seperti jenama berikut :

Sony, Tefal, canon, Casio, Daniel Wellington, Omron, Western Digital, Samsung, Viewsonic, Pineng, Sonicgear, Olivia Burton di samping barang keperluan lain seperti Kelloggs, Lifebuoy, Dettol, Johnson Baby, Kinohimitsu, Brands, Durex, Scholl, Avent..

BERITA BAIK!!!!

Exclusive to Follower, anda mahu RM15 FREE Shopping Voucher? 
Jika YA, mudah sahaja caranya hanya download ezbuy app di smartphone anda, kemudian scan QR code yang diberikan di bawah ini, itu sahaja. 

Jadi cepat-cepat jangan lepaskan peluang :


Sangat menarik.. Gembira hati ini bila dapat membeli-belah barangan berjenama di hujung jari.. Pilih sahaja mana yang berkenan di hati.. Diskaun pula jangan kata, memang di luar jangka.. Semuanya ada di ezbuy!
 
Jom.. jom.. jangan tunggu lagi.. 
Download ezbuy app sekarang!



Regards,

Tuesday, 30 May 2017

,
APABILA NIKMAT DITARIKBALIK | Assalamualaikum dan selamat menjalani ibadah puasa kepada pembaca blog ini.. Hari ini saya terpaksa ambil emergency leave memantau suhu badan anak yang diserang demam panas dan muntah-muntah.. Hari pertama Arief sihat walafiat menunaikan ibadah puasa dengan penuh excited.. Malangnya selepas sahur hari kedua, dia muntah, langsung tak boleh makan disusuli demam panas melampau.. Selepas dibawa ke klinik, saya dan suami bergilir menjaganya. Lebih merisaukan pagi tadi jam 1.30 pagi dia meracau : "Mama, halau orang hitam tu banyak sangat.. Itu..itu.." sambil menunjuk ke sana sini.. Saya terkejut lantas memeluk sambil membaca surah-surah yang berkaitan untuk mententeramkannya.. Suhu badan Arief sangat panas ketika itu. Apabila keadaan sudah tenteram, dia bangun dan pergi ke bilik air untuk mandi bagi menyejukkan badan.

Saya ingat setakat itu sahaja tapi tidak..Pagi ini sekitar pukul 6.00 pagi sekali lagi dia meracau : "Mamaaaaaa, apa besar tuuuuu.. mama.. mama.. apa tu?" sambil suaranya tergetar-getar ketakutan dan menunjuk ke satu arah. Sekali lagi, saya memeluk Arief dan menyuruhnya pejamkan mata sambil mengikut saya membaca ayat Kursi dan surah-surah lazim dengan kuat. Dia hanya menurut... Apabila ditanya, dia kata tak sedar dan tak tahu langsung dia berkelakuan sedemikian...

Apabila keadaan dia reda, saya sempat meng-Google apakah simptom itu. Saya menemui jawapan di beberapa artikel yang kebanyakkan dari Indonesia dan penerangan yang diberikan lebih kurang sama. Jadi saya kongsi salah satu artikel yang lebih jelas : Mimpi Buruk Ketika Demam Panas.

Ketika entry ini ditaip, jam menunjukkan pukul 12.19 tengah hari. Keadaannya beransur baik.. Suhu panas badan semakin berkurangan, syukur alhamdulillah. Semoga anakku kembali sihat seperti sediakala.

Sambil menjaga anak, saya mengambil kesempatan membaca beberapa buah buku bagi mengalihkan fikiran dan perasaan hati untuk memadamkan rasa risau dan sedih :

 

Malangnya tidak berhasil... Saya tetap risau dan sedih.. Bila difikirkan itulah salah satu nikmat tak terhingga yang Allah kurniakan kepada kita iaitu kesihatan. Bila Allah tarikbalik nikmat itu walau sekejap, kita sudah hilang punca, hilang arah... Macam-macam perasaan 'ngeri' timbul, takut, cemas, sedih semua ada. Nampak tak betapa kerdilnya diri kita..

Ya Allah, doaku semoga aku dapat menggunakan peluang yang ada.. Aku dapat manfaatkan 5 perkara sebelum 5 perkara sepenuhnya :

 
Sumber dari Google

 Apa yang boleh saya katakan : "Alhamdulillah, syukur atas segala kurniaanMu, Ya Allah.."

Sekian, wasalam..





Regards,

Monday, 29 May 2017

,
KISAH BERMULA KERJAYA SAYA | You all masih ingat semasa kita dalam Darjah 1, Cikgu ada tanya : Apa cita-cita kamu? Bagi cikgu 3 cita-cita kamu.. Masa tu kita semua beriya fikir apa nak jadi bila besar kelak.. macam-macam kerjaya kita impikan.. Hakikatnya pada saya cita-cita bergantung kepada usaha dan peluang bukan hanya minat semata-mata.

Okay, entri kali ini agak peribadi. Ianya berkisar tentang kehidupan saya. Saya ingin abadikan kisah jatuh bangun kerjaya saya dalam blog ini. Walaupun kerjaya saya bukan gah tapi saya bangga dengan apa yang saya ada sekarang. Ianya hasil usaha saya dengan bantuan orang tua dari segi pembiayaan yuran sepanjang pengajian tanpa sebarang pinjaman dari mana-mana agensi / institusi kewangan.

Kisah bermula apabila rakan lain menunggu keputusan peperiksaan SPM, berbekalkan keputusan percubaan SPM yang agak cemerlang saya meminta restu orang tua untuk mendaftar diri ke sebuah kolej university swasta UCBBS di Kuala Lumpur.. Abah meletakkan syarat supaya saya mengambil jurusan Pengurusan Perniagaan, Perakaunan & Pengaturcaraan Komputer (Business Management, Accounting & Computer Programming) dengan harapan saya akan menguruskan perniagaan family kelak. Saya turuti asalkan saya keluar dari kongkongan family, maklumlah masa tu darah muda, suka memberontak dan ingin membawa haluan sendiri. Alhamdulillah, saya berjaya menghabiskan course selama 3 tahun.

Photo credit to Google
Sepanjang tempoh saya belajar, saya berjaya mendapatkan kerja part-time di sebuah firma guaman, Tetuan ZTB. Kelas hanya tiga kali seminggu (setengah hari) jadi waktu selebihnya saya bekerja di situ. Bila tiada class saya kerja dari pukul 9.00 pagi hingga 5.00 petang. Saya bekerja tanpa pengetahuan orang tua. Duit gaji part time memang semata-mata untuk berbelanja, ditambah lagi wang saku dari abah. Jadi hujung minggu saya gunakan untuk berjimba, melepak dengan kawan-kawan di Starhill Gallery, Jalan Bukit Bintang dengan membeli barangan berjenama. Masa tu KLCC dalam pembinaan manakala Pavilion belum wujud lagi, hehehe

Bekerja di firma guaman Tetuan ZTB memang satu pengalaman yang tak dapat dilupakan apabila saya bekerja dengan seorang peguam hartanah (conveyancing lawyer) yang sangat bengis dan kepala angin or hot temper. Pantang silap sikit (selalunya spelling error), dia akan meradang. Saya pernah dilempar dengan fail dan mengutip dokumen yang bertaburan di lantai dek panas barannya sudah menjadi perkara biasa. Masa tu rasa diperlakukan seperti hamba tapi untuk menimba pengalaman saya gagahkan jua. Pejam celik 2 tahun juga saya bekerja di situ. Saya suka bekerja di situ sebab tugas saya menguruskan suratcara jual beli hartanah / rumah dari A to Z  hingga saya mahir. Secara tidak langsung timbul minat saya dalam bidang guaman.

Photo credit to Google

Setelah tamat pengajian di kolej university swasta UCBBS, saya berhenti bekerja part-time di firma guaman tersebut. Keputusan SPM telah diumumkan dan saya berjaya mendapat Pangkat 1, namun saya tetap meneruskan kehidupan seperti biasa. Rakan-rakan seusia saya pada ketika itu sibuk memohon masuk ke universiti tempatan tapi bukan saya. Saya tak berminat untuk masuk ke IPTA. Saya tak suka kehidupan sepenuh masa di universiti.. Jiwa saya tak suka dikongkong atau terikat dengan protokol atau jadual universiti yang ketat. Saya lebih suka belajar di IPTS kerana boleh balik hari, lepas kelas boleh buat apa yang kita suka..

Seterusnya, saya dapat tawaran bekerja sepenuh masa di firma guaman kedua iaitu Tetuan HDRR sebagai Legal Secretary. Kali ini saya bekerja dengan senior lawyer juga. Boss kali ni baik dan tak kedekut ilmu tapi dia kedekut duit (opsss!). Tetuan HDRR banyak mengendalikan kes-kes Mahkamah. Boss saya banyak mengajar saya tentang kes litigasi (litigation cases) dan undang-undang di Mahkamah. Beliau juga telah menggalakkan saya untuk sambung belajar dalam jurusan undang-undang. Atas desakan beliau, saya mendaftarkan diri di sebuah kolej universiti swasta di Damansara Heights dalam jurusan undang-undang. Jurusan undang-undang mengambil masa lebih kurang 4 tahun tidak termasuk 9 bulan cambering

Photo credit to stus.com
Lagi pun semasa menuntut dalam bidang undang-undang, saya tidak teringin langsung untuk practice sebagai peguam. Pada hemat saya kehidupan sebagai peguam bukanlah glamour seperti yang dilihat dalam drama atau movie seperti Ally McBeal or Legally Blonde (kecuali drama The Suit boleh percaya sikit, itu ada sikit kisah kehidupan sebenar lawyers). Membawa fail tebal ke hulu ke hilir dengan bag roda memang nampak gah tapi tak siapa tahu ketika peguam dimarahi oleh Majistret/Hakim, dimaki dan dilempar fail pun pernah berlaku kepada seorang peguam. Selepas dimarah Majistert/Hakim di Mahkamah, balik office dimarah pula dengan client andai ada kes yang kalah atau mereka tak puas hati. Al-maklum role peguam hanya sebagai orang tengah, kalah menang kes bergantung kepada merit / kekuatan kes tersebut. Keputusan bukan ditangan peguam. Lagipun bayaran belum tentu setimpal dengan maruah yang telah tercalar di depan orang awam. Atas alasan itu, saya tanamkan cita-cita untuk bekerja dengan syarikat sebagai internal Legal Advisor or Legal Executive. Saya akan buat entry khas tentang perbezaan antara Peguam, Legal Assistant, in-house Legal Advisor dan Legal Executive kerana kerap di salah anggap sedangkan masing-masing still dalam bidang yang sama.



Dipendekkan cerita, saya bekerja di Tetuan HDRR sehingga tamat pengajian. Sementara menunggu keputusan, saya ditawarkan gaji yang lebih tinggi di sebuah firma guaman ketiga iaitu Tetuan RSC sebagai Paralegal. Saya ditugaskan untuk membuat law research bagi kes-kes Mahkamah. Bila ada kes perbicaraan sayalah orang paling sibuk membantu peguam membuat persediaan kes. Kalah menang kes juga bergantung kepada law research yang telah dibuat bagi menyokong kes tersebut.

Kenangan tak dapat saya lupakan semasa bekerja di situ ialah mengendalikan kes-kes perceraian untuk non-muslim dengan umur saya yang masih mentah. Masalah mereka seolah-olah masalah saya mana tidak saya kerap menjadi 'pendengar setia' masalah rumahtangga dan rintihan wanita yang ingin bercerai. Ianya mematangkan saya. Kata orang matang dengan masalah kehidupan sebelum usia. Walaupun begitu, nasib saya jauh lebih baik berbanding kenalan saya yang bertugas di Legal Aid Centre. Dia terpaksa menjadi peguam membela pesalah kes pembunuhan kejam Noor Suzaily Mukhtar memandangkan tiada peguam luar yang sanggup membela pembunuh kejam tersebut. Sungguh sadis, tetapi kini beliau menjadi seorang peguam hebat mengendalikan high profile case..

Pejam celik, saya bekerja di Tetuan RSC selama 3 tahun. Selepas itu saya mendapat tawaran lebih baik di sebuah syarikat pemaju perumahan terkenal di Menara Citibank, Jalan Ampang, Kuala Lumpur. Bermulalah profession undang-undang saya dengan lebih serious.
 
Saya ditugaskan untuk mengendalikan kes-kes perbicaraan di bawah Akta Pemaju Perumahan (Housing Development Act). Setiap hari saya ke Mahkamah Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah untuk menggendalikan kes tuntutan antara pembeli rumah dan pemaju iaitu majikan saya. Banyak saya belajar di sini antaranya belajar untuk selalu merendah diri. Big boss saya seorang Tan Sri dan merupakan salah seorang 40 individu terkaya di Malaysia sekitar tahun 2008 tetapi perwatakannya sangat humble. Beliau sangat disegani oleh kakitangan dan orang sekeliling.

Setelah 3 tahun saya bekerja di syarikat itu, saya mendapat tawaran lebih baik di sebuah syarikat utiliti di Kuala Lumpur. Tugas saya mengendalikan kes-kes Mahkamah untuk syarikat tersebut. Pada awalnya syarikat tiada masalah sehinggalah terdapat campur tangan politik hingga menyusahkan kami selaku legal team membuat keputusan dan nasihat perundangan. Dalam keadaan syarikat melayan karenah politik saya mencari peluang lain. Alhamdulillah, saya mendapat tawaran kerja di sebuah syarikat di Negeri Sembilan hingga kini masih tetap dalam bidang undang-undang.

Begitulah jatuh bangun saya membina kerjaya, hasil usaha sendiri dan bimbingan dariNya. Walaupun dibesarkan dalam keadaan serba-serbi mencukupi dan dimanja oleh abah, tapi saya mencabar diri untuk keluar dari kesenangan keluarga. Abah saya ingin kami semua adik-beradik mewarisi perniagaan family, tapi saya sedar siapa saya. Saya tak mahu mengundang masalah jika orang tua saya tiada nanti kerana kebarangkalian ke arah itu sudah ada..

Bagaimana pula dengan readers? Kongsilah dengan saya bagaimana career anda bermula? Kepada readers yang masih belajar atau belum bekerja, jangan putus asa.. Cari peluang, usaha, doa dan tawakkal, in shaa Allah rezeki anda akan datang juga satu hari nanti. Anda boleh kongsi juga pengalaman berapa kali pernah attend interview..

Okay, begitulah cerita yang ingin diabadikan di sini.. 
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..





Regards,

Sunday, 28 May 2017

,
JADUAL HARIAN DI BULAN RAMADHAN | Salam Ramdhan Kareem diucapkan kepada semua pembaca blog ini yang beragama Islam dan Selamat Sejahtera kepada non-Muslim.. Sepanjang bulan Ramadhan, biasanya cuaca panas terik.. Jadi, kita perlu minum air yang cukup agar kekal bertenaga sepanjang menjalani ibadah puasa..

Di sini saya kongsi tips dari Kementerian Kesihatan Malaysia mengenai Tips Minum 8 Gelas Air  sehari sepanjang kita berpuasa :

Tips Minum 8 Gelas Air di Bulan Puasa
Selain dari tips mengekalkan kandungan air dalam badan, saya juga ingin abadikan di sini Jadual Harian Seorang Mukmin di bulan Ramadhan. Jadual ini telah viral di Facebook.. Apabila saya meneliti setiap aktiviti yang dinyatakan, ianya sangat relevan dan boleh diamalkan oleh setiap orang. Elok saya abadikan di blog ini sebagai rujukan :

Photo credit to Google

JADUAL HARIAN SEORANG MUKMIN DI BULAN RAMADHAN

4.00 pagi
- Bangun tidur dan baca doa.
- Berniat untuk melakukan sebanyak mungkin kebaikan pada hari ini.
- Mandi dan membersihkan diri.
- Mengambil wudhu' dan memakai pakaian yang suci dan wangian.

4.30pagi
- Solat sunat Taubat (التوبة) 2 rakaat.
- Angkatlah tangan memohon ampun kepada ALLAH. - Menangislah menyesali dosa-dosa lalu.
- Solat sunat Tahajjud 2/4 rakaat.
- Selepas solat, angkatlah tangan berdoa kepada ALLAH.
- Solat sunat Hajat 2 rakaat.
- Ketika sujud terakhir sertakan di dalam hati segala hajat ‘DUNIAWI & UKHRAWI.
- Solat sunat Witir 3, 5, 7, 9 atau 11 rakaat.
- Perbanyakkan berdoa kepada ALLAH dengan penuh rasa kehambaan, rendah diri, agar ALLAH ampunkan dosa-dosa kita dan menerima amalan kita.
- Baca dan tadabburlah Al- Quran.
- Berzikir.

5.15 pagi
- Makan sahur.
- Bersiwak atau mengosok gigi dan membersihkan mulut.

5.30 pagi
- Bersiap menunggu waktu Subuh dengan membaca Al-Quran atau berselawat/berzikir.
- Solat sunat Subuh, solat Subuh berjemaah dan berwirid atau membaca ma’thurat.
- Baca dan tadabburlah Al-Quran.

10.00 pagi (guna waktu 1/2 jam)
- Sembahyang sunat Dhuha 2/4/6/8 rakaat.
- Bersedekah harta/tenaga.
- Baca dan tadabburlah Al-Quran walaupun beberapa ayat sahaja.

1.00 tengahari
- Bersiap untuk solat Zohor.
- Menunggu waktu solat dengan berselawat/berzikir.
- Solat Zohor berjemaah.
- Laksanakan juga solat sunat Rawatib.
- Baca dan tadabburlah Al-Quran.

4.30 petang
- Bersedia untuk solat Asar.
- Laksanakan solat sunat Qabliyah.
- Solat Asar berjemaah.
- Berwirid atau membaca ma’thurat.
-  Baca dan tadabburlah Al-Quran.

5.30 petang
- Masak / membeli barang-barang keperluan berbuka dan sahur tanpa berlebih-lebih serta tidak membazir dan boros.
- Ingatlah walaupun syaitan dirantai tetapi nafsu masih ada dalam diri kita!

7.00 petang
- Siap sedia anak, suami / isteri untuk berbuka puasa.
- Memperbanyakkan doa sebelum berbuka kerana di waktu itu adalah saat dimustajabkan doa.
- Berbuka puasa dengan makanan yang manis seperti buah kurma dan jangan makan terlalu banyak.
- Solat Maghrib berjemaah.

8.00 malam
- Solat Isya' berjemaah dan diteruskan dengan solat Tarawih
- Bacalah Al-Quran dengan penuh tadabburتدبر , seeloknya baca dengan bertadarus (seorang baca, yang lain menyemaknya), cuba khatam-kan Al-Quran.

11.00 malam
- Memperbanyakkan istighfar sebelum tidur.
- Berniatlah untuk puasa esok hari .
- Tidur awal agar dapat bangun awal untuk beribadah.
- Bacalah doa tidur.
- Ingatlah tidur adalah mati yang sementara, kemungkinan kita dipanggil ALLAH ketika tidur.

Terima kasih tidak terhingga kepada hamba Allah yang berkongsi jadual harian ini.
Jadual ini sekurang-kurangnya menjadi guideline untuk kita rancang masa kita sepanjang bulan Ramadhan. Semoga kita dapat manfaat darinya.
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..





Regards,

Friday, 26 May 2017

,
RAMADHAN KAREEM | Alhamdulillah Marhaban Ya Ramadhan, bulan suci penuh barakah telah tiba. Saatnya untuk lebih mendekatkan diri pada-Nya. Menjauhkan keburukan dan memperbanyakkan amal ibadah.. 

"Sekiranya umatku mengetahui kebaikan di dalam bulan Ramadhan nescaya mereka menginginkan agar sepanjang setahun semuanya menjadi Ramadhan" - Al-Hadis

Sempena menjelang bulan Ramadhan Kareem, dengan rendah diri saya memohon maaf atas segala kesalahan, tersalah bahasa dan ketelanjuran kata-kata yang telah menyinggung perasaan rakan-rakan atau pembaca blog ini. 


Mohon maaf atas segala salah dan silap. Saya pun dah maafkan segala kesilapan kawan-kawan semua walaupun tiada yang pernah menyakiti hati ini..
 
Doa saya semoga amal ibadah kita diterima oleh Allah s.w.t.. Aminnn 
Sekian, wasalam..

Regards,
,
RESEPI CENCARU SUMBAT SAMBAL SIMPLE & SUP SAYUR DAGING KAW | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Syukur alhamdulillah, Ramadhan hampir tiba.. Bulan penuh keberkatan bagi seluruh umat Islam dan dalam bulan tersebut juga umat Islam sibuk menggandakan amalan.. Jadi dalam kesibukan menjalani ibadah dan aktiviti harian, pengurusan masa amat penting lebih-lebih lagi kepada kaum wanita. Kaum wanita walaupun sesibuk mana sudah pasti ingin menyajikan hidangan iftar dari air tangan sendiri untuk keluarga sepanjang Ramadan ini. Maka, resepi ringkas adalah jalan terbaik.. 

Bila sebut juadah iftar, saya perlu sediakan menu berkuah yang berkhasiat. Al-maklum dalam bulan Ramadhan, cuaca agak panas dan kandungan air dalam badan juga berkurangan. Jadi juadah iftar perlulah menu yang berkuah. Selain itu juadah saya mesti ada sedikit rasa pedas sebagai pembuka selera.

Oleh itu, juadah iftar DELICIOUS RAMADHAN yang menjadi kegemaran saya ialah IKAN CENCARU SUMBAT SAMBAL SIMPLE dan SUP SAYUR DAGING KAW.. 2 menu ini memenuhi citarasa saya dan paling penting mudah disediakan. Saya kongsi di sini untuk dicuba oleh my lovely readers :


Bahan-bahan :

3 ekor ikan cencaru saiz sederhana
1 ulas bawang besar saiz sederhana
2 biji cili merah besar
Belacan bakar - anggaran mengikut citarasa masing-masing 
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil perencah Knorr Pasti Sedap All In One
Minyak untuk mengoreng ikan

Cara Memasak :

Ikan cencaru dibelah belakang mengikut kedalaman yang boleh, kemudian dibersihkan. Lumur dengan serbuk kunyit dan garam – ketepikan.

Tumbuk bawang merah, cili merah, belacan dan jangan lupa sedikit perencah Knorr Pasti Sedap All In One untuk penambah perisa. Bila sudah lumat, masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi di belakang ikan cencaru yang dibelah seperti dalam gambar di atas. Tips : Tekan sedikit untuk bagi padat supaya isinya tidak terkeluar bila digoreng nanti.

Kemudian, panaskan sedikit minyak dalam kuali. Goreng ikan hingga garing dengan api sederhana seperti dalam gambar. Perlu diingat, sambal yang disumbat tadi mudah hangus, jadi api hendaklah dikawal mengikut kesesuaian. 

Siap! Maka, bolehlah dihidang semasa iftar dan dimakan bersama SUP SAYUR DAGING KAW…  

RESEPI SUP SAYUR DAGING KAW pula seperti berikut :


Bahan-Bahan

1/2 kilo daging lembu
3 biji kentang - bersihkan dan potong dadu
2 biji tomato - basuh dan potong baji
3 batang celery - potong serong
2 biji tauhu
1 pokok daun sup
1 pokok daun bawang
Sedikit bawang goreng
Garam secukup rasa
Air 

Bahan-Bahan Tumis

1/2 biji bawang besar*
2 biji bawang merah kecil*
2 ulas bawang putih*
2cm halia* 
1 batang kulit kayu manis
2 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 kiub Knorr Seasoning Beef 
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
Sedikit minyak untuk menumis

Kisar bahan-bahan bertanda *

Cara memasak

Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar, kulit kayu manis, bunga  cengkih, bunga lawang, buah pelaga, serbuk ketumbar, lada putih dan lada hitam - kacau hingga bahan tumisan layu dan naik bau. Masukkan daging dan kacau hingga daging masak, bertukar warna. Kemudian masukkan air hingga menutupi daging. Masukkan kiub Knorr Seasoning Beef , kacau kemudian tutup dan tunggu hingga kuah tersebut mendidih.  

Apabila kuah sudah mendidih, masukkan kentang dan celery. Kacau sekali sekala. Apabila kentang sudah lembut, masukkan tomato, tauhu dan sedikit garam mengikut citarasa masing-masing. Kacau, apabila tomato sudah layu, padam api. Sedia untuk dihidang. Semasa menghidang, tabur daun sup, daun bawang dan bawang goreng untuk hiasan. 

Mudah dan berkhasiat kerana terdapat bermacam sayur di dalam sup ini.. Resepi all in one dan pasti kaw!

Apa pula resepi kegemaran iftar Ramadhan anda? Kongsilah sama.. 


Di kesempatan ini juga saya nak bongkar rahsia merangkap BERITA BAIK!

Persediaan menu iftar Ramadhan tahun ini saya banyak berjimat kerana awal-awal lagi saya telah membeli groceries di Bazaar Ramadhan Lazada.

 Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale

Alang-alang Lazada sedang mengadakan promosi MARHABAN-YA RAMADHAN dan RIANG RAYA SALE dengan tawaran diskaun hingga 90% (dari 19 Mei 2017 hingga 30 Jun 2017), jadi saya pasti tak lepaskan peluang. Banyak kelebihannya shopping di Lazada.. Mudah dan menjimatkan masa, tak perlu berasak-asak ke kedai atau shopping mall, semuanya hanya di hujung jari. Harga pun jauh lebih murah! Sesuai dengan tag NIKMAT DIKONGSI BERSAMA.. Itulah rahsianya, hehehe

Okay, jom cuci mata.. Saya kongsi di sini antara groceries yang dibeli di Bazaar Ramadhan Lazada iaitu :

Knorr-pasti-sedap-all-in-one-seasoning-300-g
Perencah Knorr Pasti Sedap All In One untuk menambahkan kelazatan juadah yang dimasak.

knorr-seasoning-beef-6-cubes
Perencah Knorr Seasoning Beef 6 Cubes untuk Resepi Sup Sayur Daging Kaw

Selain membeli-belah di bahagian groceries, saya juga tertarik dengan diskaun yang ditawarkan di bahagian Kitchen Appliances.. Saya beli 2 perkakasan elektrik ini untuk memudahkan persediaan masakan iaitu Tefal Blender with Two Chopper dan Panasonic 1.8L Jar Rice Cooker  :

tefal-blender-with-two-chopper
Tefal Blender with Two Chopper mempunyai Tripl'Ax Technology - 6 bilah

panasonic-18l-jar-rice-cooker
Panasonic 1.8L Jar Rice Cooker dengan ciri-ciri istimewa keep warm function sesuai untuk memastikan nasi sentiasa panas sementara menunggu waktu iftar.

I tell you, really rambang mata dengan diskaun gila-gila di Lazada.. Rugi siapa tak ambil peluang ini..
Jom kita shopping di Lazada sempena Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya Sale!
Cepat-cepat sementara tempoh promosi masih ada..



Regards,


Wednesday, 24 May 2017

,
MY WISHLIST | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Didoakan semoga readers dipermudahkan segala urusan.. Entry kali ini saya ingin berkongsi impian saya untuk memiliki barang-barang idaman hati.. Setiap orang mengidamkan untuk memiliki sesuatu lebih-lebih lagi dari hasil titik peluh sendiri. Namun kemampuan dari segi kewangan dan tanggungan membataskan kita untuk memenuhi semua impian atau kehendak tersebut.

Jadi suka saya ingin berkongsi dengan readers mengenai target saya mencapai kehendak saya tahun ini. Saya abadikan di sini dalam senarai My Wishlist, acah-acah berangan dulu okay ;-)

 

1. Lancome La vie est belle EDP 100ml
Saya suka floral scent ni.. Baru-baru ini saya terpikat dengan bauan perfume ini yang hampir sama dengan bau perfume kegemaran saya iaitu Bvlgari Rose Essentielle. Saya bercadang untuk mendapatkan perfume ini dalam tempoh terdekat. Lagi pun stock perfume Bvlgari sudah lama habis.. Oh ya untuk pengetahuan perkataan 'La vie est belle' berasal dari bahasa France yang bermaksud 'hidup ini adalah indah'.
 

2. BURBERRY ladies watch
Jam ini telah lama menjadi idaman saya untuk memilikinya bagi menggantikan jam sekarang yang telah uzur. Saya memang suka aksesori dari jenama Burberry. Simple dan elegant..


3. NINE WEST Jackpot Pointy Toe Pumps
Cantik kannn kasut high heels ni.. Ketinggian kasut ini 3.5". In shaa Allah ada rezeki nanti ianya milik saya.
 
4. COACH Sullivan Messenger in smooth leather.
Saya perlukan messenger bag untuk kegunaan mesyuarat di luar atau ke Mahkamah. Saiz messenger bag ni mestilah muat fail ukuran standard. Bila saya pakai bag ini, saya tak perlu bawa 2 bag berasingan lagi seperti kebiasaan, memadai hanya 1 bag ini sahaja. 


 

5. MICHAEL KORS Selma Mini Saffiano Messenger Bag (small)
Bag ini saya akan guna apabila keluar hujung minggu. Selama ini saya guna shoulder bag jenis Longchamp Le Pliage medium size apabila bersiar-siar. Jadi bila beli bag ini saya boleh tukar-tukar bag. Walau bagaimanapun, bag ini hanyalah optional, bergantung kepada budget yang ada..

 
6. COACH Pop Slim Envelope Wallet in printed cross-grained leather
Lastly, wallet.. Saya perlukan wallet. Coach wristlet sebelum ini sudah menunjukkan retak di bahagian lining. Rasa tak selesa dan nampak tak cantik. Saya perlu cari pengganti wristlet tersebut​. Inilah pilihan saya..


Begitulah 6 barang dalam senarai wislist untuk diburu.. Oleh kerana keadaan ekonomi peribadi agak kurang memberangsangkan jadi target saya untuk dapatkan semua ini sebelum hujung tahun 2017, in shaa Allah.. Doakan saya diluaskan pintu rezeki yaa.. ;-) hehehe


 
Okay, bagaimana pula dengan you all? Apa barang yang masih menjadi impian anda untuk dimiliki? Tak perlulah aset besar-besar memadailah kita target barang kecil-kecil dulu.. Kongsilah cerita di ruangan komen di bawah.. Jangan malu atau segan, kita bebas bercerita impian kita.. 
 Sehingga kita bertemu lagi di lain entry.
Sekian, wasalam..


Regards,


,
KISAH DIAM YANG BOLEH MEMBATALKAN PUASA | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Terima kasih atas kesudian blogger friends untuk meluangkan masa membaca entry ini.. Saya ambil dari perkongsian WhatsApp dari ex-colleague yang diterima hari ini.. Entry ringkas sekadar menceriakan hari anda, jangan ambil serious atau salah sangka okay.. Pesanan saya bacalah hingga habis dengan berlapang dada..

Benarkah diam boleh membatalkan puasa?
.
Photo credit to Giphy

Baca kisah ini selanjutnya sebelum membuat kesimpulan :

"Dalam sebuah ceramah seorang ustaz berkata :

Ternyata diam boleh membatalkan puasa..
Lalu para jemaah serentak terkejut kehairanan..

"Bagaimana boleh batal puasanya ustaz???" tanya salah seorang jemaah.

Lalu secara santai ustaz berkata,
"Hal yang membatalkan puasa kerana diam, misalnya:

Diam, diam sarapan pagi..
Diam, diam minum cendol..
Diam, diam makan maggi..
Diam, diam merokok..
Diam, diam makan dalam kereta.    

Itu contoh diam yang membatalkan puasa.."

Begitulah entry saya, ianya sekadar lawak hambar..




  Sehingga kita bertemu lagi di lain entry.
Sekian, wasalam..


Regards,

Tuesday, 23 May 2017

,
GIVEAWAY FREE NAME CARD BY BUSYRATAKIYUDIN | Assalamulaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini. Kesetiaan dan sokongan readers amat saya hargai. Entry kali ini saya ingin sertai giveaway anjuran adik manis kita saudari Busyra Takiyudin.

Cik Busyra kita nak beri free namecard kepada blogger bertuah yang berjaya. Siapa antara readers yang ingin turut serta sila click banner di bawah untuk mengetahui terma dan syarat-syarat penyertaan :

Giveaway Free Name Card by BUSYRATAKIYUDIN 

Untuk describe blog Busyra dengan 3 perkataan, sejujurnya saya nyatakan seperti berikut :

CANTIK, KEMAS & MENARIK 

Dengan ini saya sudah penuhi syarat-syarat yang dinyatakan seperti yang dikehendaki. Untuk pengetahuan readers saya sangat teruja untuk turut serta dalam giveaway ini memandangkan saya masih belum mempunyai namecard khas untuk bloggers dan masih mencari design yang sesuai.



Bukan itu sahaja, melalui ruangan segmen atau giveaway kita bukan sahaja berpeluang memenangi hadiah tetapi kita boleh berkenalan dengan blogger lain yang turut serta.. Itu kelebihannya.

Jadi jangan lepaskan peluang ini. Jom kita memeriahkan lagi giveaway ini.  
Tarikh akhir penyertaan pada 25.05.2017 @ 11.59pm.

Okay, terima kasih sudi singgah..
Sekian, wasalam..


Regards,

Monday, 22 May 2017

,
PELANGI DAN PANTANG LARANG ORANG DULU-DULU | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Cantik gambar pelangi di bawah.. Gambar ini diambil pada waktu pagi sewaktu saya meletakkan kereta di kawasan parkir office pada 11.05.2017 lalu.



Oleh kerana saya dapat mengambil gambar pelangi cantik, jadi saya post di Facebook.. Tiba-tiba ada salah seorang rakan meletakkan komen : "Jangan tunjuk, nanti tangan kudung.." hahahaha - sekarang bolehlah gelak, dulu tak berani buka mulut. Ayat itu mengingatkan zaman saya kecil iaitu sewaktu di kampung, saya pernah ditegur begitu. 

Saya dibesarkan dengan pantang larang arwah nenek. Masa itu tak berani tanya lebih-lebih tentang pantang-larang yang dikatakan. Ianya seolah-olah satu amaran keras! Sebenarnya jika difikirkan ada maksud tersirat disebalik pantang-larang ini.

Selain jangan tunjuk pelangi, ada lagi beberapa pantang larang seperti berikut:

Jangan menyanyi di dapur, dikhuatiri akan dapat jodoh orang tua. 
- mungkin takut air liur masuk bekas makanan.

Jangan menyiarap dengan kedua kaki lipat ke atas.
- mungkin sebab kurang sopan jika memakai kain.

Jangan makan sambil menatang (angkat) pinggan. 
- mungkin takut pinggan jatuh terlangkup atas lantai.

Jangan duduk depan pintu / atas tangga
- susah orang lalu-lalang

Jangan senduk nasi dengan kerak nasi terbalik 
- ini saya tak tahu kenapa

Jangan ketuk tepi periuk / bekas ketika memasak (terutama ketika mengolah nasi yang sudah masak)
- mungkin kurang sopan 

Tapi... dalam senarai perkataan 'Jangan' di atas, "JANGAN TUNJUK PELANGI NANTI TANGAN KUDUNG" masih menjadi kemusykilan. Apakah maksud tersurat dan tersirat disebalik pantang larang itu... 

Ada sesiapa tahu? 
Apa kata kita kongsi apa lagi pantang-larang orang dulu-dulu yang semakin luput ditelan zaman..


Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,

,
GIVEAWAY BUSYRA TAKIYUDIN : SAYA NAK SHOPPING CREDIT RM1,000!! | Yeayyy tajuk entry pun buat orang teruja apatah lagi jika dinobatkan sebagai pemenang. Actually, saya telah ditag oleh adik manis, Mayy melalui Facebook mengenai giveaway ini. Kalau tidak, melepaslah peluang shopping credit dari Busyra Takiyudin bernilai RM1,000.00 ni.. sapa tak mahu shopping credit cik adik ooi (panjang sikit sebut 'oooi' tu, hehehe)..

Jom kita sertai, dengan click banner di bawah :

Giveaway Busyra Takiyudin : Saya Nak Shopping Credit RM1,000

Giveaway ini ada kaitan dengan satu online shopping website iaitu SG Shop. Sejujurnya inilah kali pertama saya tahu tentang SG Shop..

SG Shop Malaysia

Bila dapat info baharu tentang SG Shop saya terus 'mentelaah' satu persatu barang-barang yang ditawarkan.. Seriously rambang mata I tell you.. Banyak pilihan barangan pada harga yang sangaaaaaaat berpatutan dan murah. Nah tengok sendiri..

SG Shop Malaysia


Sempat jugak saya membelek barang-barang yang menarik perhatian.. Kata Busyra, ".. usha-usha dulu mana tau ada yang berkenan.."  Memang ada pun yang berkenan, bukan satu tapi banyak.. camne tu?

Antaranya :
 
Hero Coffee Pot

Hero stainless steel pressure pot coffee / tea home French press glass filter cup

Saya peminum coffee tegar, jadi sangat sesuai coffee pot ini untuk saya, hehehe.. Selain ini bermacam-macam lagi barangan yang boleh kita dapati di SG Shop ini. Jadi jemputlah singgah jangan malu-malu..

Okay, sebelum mengakhiri entry giveaway ini, maka dengan ini saya ingin mengisytiharkan bahawa bertambahlah satu lagi koleksi online shopping site kegemaran saya. Selepas ini tak perlu bersusah payah berpanas, berhujan, bersesak, berasak untuk beli barang idaman, semuanya hanya dihujung jari..

Begitulah info yang ingin dikongsi bersama..



Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Terima kasih sudi singgah di blog ini..
Sekian, wasalam..


Regards,

Friday, 19 May 2017

,
MENGAPA SUSAH MENDIDIK HATI | Alhamdulillah tiba kita di hari Jumaat yang penuh barakah.. Hari yang ditunggu-tunggu bukan sahaja kerana tak sabar cuti hujung minggu tapi hari ini juga hari mudah menjemput pahala dengan membuat amalan sunat yang dituntut dalam Islam.

 
Photo credit to IG @pemuda_istiqomah_id

Pagi ini, seperti rutin harian di pejabat saya akan semak email sambil minum coffee. Hari ini terima satu email yang agak kurang best maksudnya seolah-olah mengkritik hasil usaha saya, terus sakit hati. Terasa pedih hatiku kerana email itu dari orang berpangkat yang kurang bertanggungjawab terkenal dengan dengki dan mudah  mencari salah orang lain. Pada saya dia tak layak mengkritik hasil kerja saya dibandingkan dia yang langsung tiada hasil yang boleh dibanggakan. Tiba-tiba terbayang-bayang semua perbuatan buruk orang itu bertambah sakit hatiku.

Astaghfirullahalazim, mengapa mudah benar hati ini terasa. Kan elok masa baca email tadi tak rasa apa, jadi takde la sakit hati begini dan takde la pula terfikir perkara buruk tentang orang itu. Oh abaikan saja, otak memberi signal kepada hati. Maka perasaan sakit hati tadi mulai reda.

In shaa Allah, saya cuba didik hati ini supaya mudah melupakan perkara tak penting lebih-lebih lagi berkaitan manusia negative seperti dia. Just take it easy lebih mudah begitu. Fokus pada matlamat diri itu lebih penting.

Doakan semoga saya mampu lakukan..


P/s : Terima kasih kepada siapa yang telah memperkenalkan diri untuk dimasukkan dalam Blogger Directory. Saya akan kemaskini senarai hujung minggu nanti.. Kepada yang belum, anda dijemput untuk turut serta..

Sekian, wasalam..


Regards,

Monday, 15 May 2017

,
JOM LETAK LINK ANDA DI BLOGGER DIRECTORY | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Semoga kalian sihat dan dipermudahkan segala urusan. Hari ini saya ingin berkongsi entry tentang Blogger Directory

Untuk pengetahuan, semalam saya baru mewujudkan satu menu khas (kotak merah gambar di bawah) di blog ini bagi memudahkan semua blog rakan-rakan pembaca budiman diletakkan dalam satu tab.


Saya asing mengikut negeri untuk lebih mudah mengingati negeri asal rakan blogger saya. Kadang-kadang saya mudah confuse bila sebut nama blog. Jadi dengan nama pena / nama samaran diikuti dengan negeri asal blogger berkenaan ianya lebih mudah diingati. Link blog yang disenaraikan di sini sebagai permulaan saya ambil dari penyertaan rakan bloggers di entry saya sebelum ini iaitu SALAM PERKENALAN.

Jadi melalui entry ini saya ingin menjemput dan mengalu-alukan blogger lain yang masih belum disenaraikan supaya turut serta. Bagaimana ingin turut serta, anda hanya click di BLOGGER DIRECTORY dan letak link anda mengikut format yang disediakan.
 

Saya suka meramaikan kenalan dari kalangan rakan bloggers. Tujuan utama untuk mengenali siapa readers saya. Saya tak mahu berblogging dengan strangers, itu cara saya. Selain itu saya suka mengikuti perkembangan blog rakan bloggers, memudahkan blogwalking di samping beramah-mesra.

Saya harap rakan-rakan blogger sudi mengikuti perjalanan blog saya.. Saya amat hargai all my lovely readers dan sangat hargai setiap masa yang telah diluangkan di blog ini. In shaa Allah saya akan terus berikan sokongan kepada anda juga..


Thanks for reading..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,

Just type you email address in the box below & hit the 'Subscribe' button :


Follow Us @ladyinredplanner