Sunday, 31 December 2017

ISTILAH AZAM TAHUN BARU WAJAR AMBIL TAHU

Sunday, December 31, 2017
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Hari ini hari terakhir kita berada dalam tahun 2017.. Saya percaya sepanjang tahun 2017 tersemat kisah suka duka, pahit manis telah dilalui.. Semua itu adalah ketentuanNya, mahu atau tidak kita perlu terima dengan hati terbuka.. Biarlah ianya tersimpan dalam lipatan kenangan supaya kita lebih matang untuk mengharungi kehidupan lebih mencabar akan datang.

Untuk pengetahuan pembaca, Azam Tahun Baru atau New Year's Resolutions terkenal di negara Barat tetapi kini ianya seakan tradisi di seluruh dunia. Entri kali ini saya kongsi informasi mengenai kisah di sebalik tradisi tahun baru.. I have no intention of offending anyone okay. Take it positive, sekadar perkongsian maklumat untuk dimanfaatkan bersama.

New Year's Resolutions
New Year's Resolutions

ASAL-USUL NEW YEAR'S RESOLUTIONS
  
Babylonians

Azam tahun baru Masehi ini dipercayai bermula dari zaman purba kuno atau Babylonians sekitar 4,000 tahun yang lalu. Semasa pesta keagamaan 12 hari yang dikenali sebagai Akitu, orang Babylonia akan melantik seorang raja baru untuk memerintah dan mereka juga berjanji kepada tuhan-tuhan mereka (penyembah berhala) untuk mengembalikan segala barang yang dipinjam dan membayar hutang. Janji-janji tersebut dikenali sebagai azam atau resolutions tahun baru mereka. 

Romans

Amalan serupa berlaku di zaman Rom purba. Julius Caesar mengamati calendar dan memutuskan bahawa 1 Januari sebagai permulaan Tahun Baru calendar Masehi. Januari atau Janus bermakna tuhan bermuka dua yang semangatnya menghuni pintu (doorways) dan gerbang (arches). Januari mempunyai kepentingan istimewa bagi masyarakat Rom. Masyarakat Rom percaya bahawa Janus secara simbolik memandang ke belakang pada tahun sebelumnya dan menjelang masa depan. Mereka menawarkan diri untuk berkorban kepada dewa dan membuat janji-janji untuk perbuatan baik pada tahun akan datang.

Christians

Bagi masyarakat Christian awal, hari pertama tahun baru merupakan tradisi mereka untuk memikirkan kesilapan lalu dan mencari jalan penyelesaian terbaik untuk tahun akan datang. Pada tahun 1740, pendeta Inggeris John Wesley iaitu pengasas Metodisme mencipta Perkhidmatan Pembaharuan Perjanjian (Covenant Renewal Service) yang lazimnya diadakan pada malam Tahun Baru atau pada tahun baru. Malam tersebut mereka akan membaca kitab suci, berdoa, menonton nyanyian dan membuat azam bagi merayakan tahun baru. Tradisi ini kini popular di gereja-gereja Protestan.



Begitulah istilah Tahun Baru atau New Year's Resolutions mengikut calendar Masehi.. No wonder setiap tahun baru lazimnya kita melihat masing-masing sibuk merealisasikan azam yang bakal ditinggalkan pada tahun sebelum dan mula menyusun azam untuk memperbaiki diri dan kehidupan pada tahun akan datang.. Dari segi hukum sila rujuk kepada alim ulama yang arif dalam agama Islam. Saya tak boleh ulas hal itu atau menjatuhkan hukum kepada sesiapa.

Umum mengetahui bahawa masyarakat Islam menyambut Tahun Baru mengikut calendar Hijrah pada setiap 1 Muharram (Awal Muharam) lebih kepada memperingati penghijrahan Nabi Muhammad SAW dari Kota Mekah ke Madinah pada tahun 622 Masehi. Pengertian peristiwa ini sangat mendalam dan boleh apply dalam kehidupan kita untuk mencapai kejayaan di dunia dan akhirat. 

Sehingga kita bertemu lagi di lain entri.
Sekian, wasalam..


Regards,
I am LZ


GIVEAWAY BY PRINCESS FAZZ

Sunday, December 31, 2017
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Entri kali ini saya ingin join Giveaway by Princess Fazz anjuran blogger bernama Faeznur Fatihah atau dikenali sebagai Princess Fazz.. Nama giveaway secantik manis tuan blog yang comel dan sweet..

Untuk pengetahuan pembaca, saya suka menyertai giveaway yang menyatakan syarat-syarat simple dan tak terlalu complicated. Bila saya blogwalking di Blog Sis Gee, saya came accross dengan giveaway ini dan setelah semak syarat-syarat penyertaan ternyata ianya mudah.. Kebetulan saya masih belum mengikuti blog Princess Fazz jadi hari ini tambah satu lagi kenalan baru saya dari kalangan blogger.


Giveaway by Princess Fazz
Giveaway by Princess Fazz
SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

Sila click banner di atas atau [DI SINI] untuk mengetahui syarat-syarat penyertaan lanjut.

HADIAH KEPADA PEMENANG

-> RM10.00 topup x 2 pemenang
-> Notebook dengan doodle cover hasil kerja tangan Princess Fazz x 2 pemenang
-> Satu set make up brush (7 brushes) x seorang pemenang

TEMPOH PENYERTAAN

Hingga 31 Januari 2018

Masih ada masa yang panjang dan belum terlambat untuk sertai giveaway ini.
Jom kita sokong Giveaway by Princess Fazz..


Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


Saturday, 30 December 2017

YEAR END GIVEAWAY BY HUSNIEYHUSAIN

Saturday, December 30, 2017
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Hari ini tiada post yang menarik jadi saya mengambil kesempatan untuk mengambil bahagian dalam giveaway yang dianjurkan oleh rakan blogger bernama Husniey Husain iaitu satu nama yang tak asing lagi bagi saya.. Mengapa nama Husniey Husain (HH) tak asing pada saya? Ini adalah kerana HH adalah antara pengunjung setia blog ini..

Untuk pengetahuan pembaca, giveaway kali ini HH bekerjasama dengan rakan bloggers yang nama mereka juga turut dikenali iaitu Mai or nama pena Mayy Jie dan Nurul Syahirah. Blog dan social media mereka telah lama saya ikuti, jadi lebih mudah saya menyertai giveaway ini.

 YEAR END GIVEAWAY BY HUSNIEYHUSAIN
Sila click banner untuk syarat-syarat penyertaan lanjut

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

Secara ringkas seperti berikut :

1. Follow Blog penaja iaitu blog HH, May Jie dan Nurul Syahirah
2. Follow Instagram penaja (jika ada akaun Instagram) : HH, May Jie dan Nurul Syahirah
3. Follow Twitter / Facebook Page penaja (jika ada) : HH, May Jie dan Nurul Syahirah
4. Buat entri bertajuk : YEAR END GIVEAWAY BY HUSNIEYHUSAIN
5. Letak url penyertaan di ruangan komen di entri ini [DI SINI]

TEMPOH PENYERTAAN
23 Disember 2017 hingga 05 January 2018

HADIAH ISTIMEWA MENANTI PEMENANG
Senarai Hadiah boleh click DI SINI

Kepada pembaca yang ingin menyertai giveaway ini masih ada masa.. Selain berpeluang memenangi hadiah kita juga menyokong rakan bloggers di mana ada kelebihannya seperti yang pernah saya kongsi di entri ini.



Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


Friday, 29 December 2017

SAMBAL HITAM PAHANG VIRAL HOT!

Friday, December 29, 2017
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Hari ini hari Jumaat yang penuh baraqah.. Semoga urusan kita dipermudahkan dan segala amalan kita diterima oleh-Nya.. Entri kali ini saya ingin kongsi satu product yang sememangnya di luar jangkaan saya.. Siapa pernah rasa Sambal Hitam Pahang? Frankly speaking, selama ini saya tak pernah kenal dengan sambal hitam Pahang (kesian tak? ketinggalan zaman..) sehinggalah satu hari office mate promote kepada saya.. Saya pula jenis suka cuba pelbagai jenis sambal jadi tanpa banyak soal saya terus cuba sendiri sambal hitam Pahang itu.. 

Selain itu packaging sambal hitam Pahang ini juga menarik  perhatian saya.. You know I like kombinasi warna hitam dan merah kannns....

Sambal hitam Pahang viral
Sambal hitam Pahang
Bila baca label "Do you know it took 10 to 11 hours just to prepare this delicious sambal hitam truly Pahang delicacy.. " barulah saya tahu bahawa pembuatan sambal hitam Pahang memerlukan masa yang lama.. Tempoh 10 hingga 11 jam seperti bakar lemang okay.. Pada saya agak renyah, tapi itulah kelebihan masakan orang dulu-dulu.. Mereka tak kisah mengambil masa yang lama asalkan hasilnya sedap, boleh disimpan lama dan resepi kekal turun-temurun.. 

Resepi ini mungkin dari Pahang kalau tidak kenapa diberi nama Sambal Hitam Pahang kannnn (lagi mau tanya,, hahaha).. Mungkin orang Pahang boleh komen tentang pembuatan sambal hitam Pahang ini dan mengesahkan nama asal usul sambal ini.. Cer komen sikit, nak tahu jugak..

Sambal hitam Pahang viral 
Menarik bukan label sambal hitam Pahang ini, unik dan jelas dinyatakan bahan-bahan pembuatan sambal ini.

Untuk pengetahuan pembaca, kali ini dah 4 botol saya repeat order sejak cuba kali pertama.. Fuhh memang marvelous! Kelmarin order 2 botol, balik rumah masak bubur nasi semata-mata untuk dimakan bersama sambal hitam Pahang.. Hitam jangan disangka pelik tapi hitam sambal ini memang hot! Terasa masam, masin, pedas memang tepat dan kena dengan citarasa saya.. Sesuai sebagai pembuka selera.. Sedap dimakan dengan nasi panas selain bubur. Ini bukan statement auta tapi hakikat sebenar yang perlu saya kongsi dan nyatakan di sini..

Sambal hitam Pahang 
Terbukti kesedapan sambal hitam Pahang ini.. Kalau tidak, mustahil saya repeat order sampai 4 botol makan sendiri.. Sedap tau! Sapa suka dan nak rasa boleh contact supplier sambal hitam Pahang ini.. Tak silap saya sempena Year End Sale ada harga promosi iaitu RM15.00 sebotol tawaran sah hingga 31 Disember 2017..

Sambal hitam Pahang viral 
Apa-apa pun siapa berminat boleh deal sendiri dengan supplier.. Contact number saya sertakan di bawah ini atau follow social media Sambal Hitam Pahang viral untuk baca komen dan testimony dari pemakan sambal ini.. 

WhatsApp : 6012-6507699 (Pn. Fiza)

Begitulah perkongsian kelazatan sambal hitam Pahang.. 


Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


Thursday, 28 December 2017

BLOG WALKING CARA SAYA

Thursday, December 28, 2017
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Semalam hari pertama saya memulakan tugas di pejabat selepas cuti sambutan Hari Natal tempoh hari.. Terasa lemau disebabkan suasana office agak sunyi kerana ramai kakitangan mengambil cuti hingga tahun 2018. Unfortunately saya tidak dapat berbuat demikian disebabkan cuti tak cukup hingga akhir tahun, bertabahlah. Namun disebabkan tugasan di pejabat bertimbun tak mengira hujung tahun jadi semangat datang dengan sendiri tanpa dipaksa..  Begitulah serba sedikit cerita memulakan minggu baharu di pejabat.. 

Entri kali ini pula saya ingin berkongsi tentang cara saya blogwalking untuk terus keep in touch dengan rakan bloggers.

 

APA ITU 'BLOG WALKING'?

Istilah 'blog walking' sudah pasti tidak asing lagi kepada otai bloggers. Kepada newbie, 'blog walking' adalah kata pinjaman dari bahasa Inggeris yang menunjukkan navigasi atau lawatan blogger lain mengunjungi blog rakan blogger yang lain.  Bahasa Melayu pula boleh saya nyatakan : mengunjungi blog lain dan meninggalkan komen di blog mereka.

TUJUAN 'BLOG WALKING'

Salah satu cara mudah untuk mempromosikan / memperkenalkan blog anda di samping meningkatkan traffic ke blog anda. Jadi tinggalkan komen di blog yang telah anda lawati. Jangan lupa letak backlink ke blog anda tapi jangan risau, selalu profile blog anda akan terus backlink ke blog anda (sila rujuk sifu blogger jika anda ingin backlink secara mesra SEO). Dari situ pemilik blog berkenaan tahu bahawa anda telah mengunjungi blog mereka dan membolehkan mereka berkunjung balas ke blog anda. Paling penting blog walking juga boleh tambah ilmu di samping tambah kenalan.. Jadi blog walking sebanyak mana yang anda mampu..

Itu serba sedikit interpretation tentang 'blog walking'..

BLOG WALKING CARA SAYA

Untuk pengetahuan pembaca, sebelum meninggalkan komen di blog anda, saya akan baca profile anda atau 'About Me' terlebih dahulu. Tujuan saya untuk mengenali siapakah penulis / pemilik blog berkenaan. Selepas membaca blog post mereka sepenuh hati (bukan sekadar buat syarat) faham isi kandung blog post yang ditulis, baru saya akan tinggalkan komen. Biasanya saya akan ulas atau komen berdasarkan post yang ditulis. Saya bukanlah pengunjung blog yang semata-mata mengejar traffic or page ranking kerana bagi saya jika mengenali pemilik blog berkenaan ianya merupakan satu bonus dan secara tak langsung akan terjalin ukhuwah antara rakan bloggers.  

Selain itu, saya lebih suka meninggalkan komen di ruangan komen setiap blog post berbanding di shout box. Ini adalah kerana bagi saya komen di shout box tiada kaitan dengan blog post berbanding di ruangan komen. Jika ingin promosi url blog anda mungkin sesuai meninggalkan jejak di shout box atau sekadar bertanya khabar.. Bagi saya komen di shout box akan berlalu pergi begitu sahaja...


Cara saya :

1. Via email inbox

Saya suka blog walking dari komen yang diterima. Setiap komen yang saya terima akan masuk ke email inbox. Dari situ saya akan melakukan blog walking supaya tidak terlepas pandang dan paling penting setiap komen dari pembaca akan dianggap priority. Jika ada antara pembaca yang meninggalkan komen tetapi masih belum menerima kunjung balas dari saya, jangan ambil hati. Mungkin saya masih belum berkesempatan dalam masa terdekat, lambat laun saya akan muncul juga ke blog anda. Jangan merajuk tau!

2. Blog Lists Rakan Bloggers

Semasa saya blog walking terdapat antara rakan bloggers meletakkan bloglists di blog mereka.. Jadi saya akan browse setiap link yang disenaraikan. Sekiranya ada antara blog yang masih unfamiliar bagi saya maka saya akan berkunjung ke blog berkenaan dan be their Followers selain tinggalkan jejak di ruangan komen di blog post mereka.. Dari situ saya akan mula mengenali pemilik blog tersebut dan mendapat rakan baharu.

3.  Komen pembaca di blog rakan bloggers

Selain kedua-dua cara di atas, semasa saya meninggalkan komen akan terdapat beberapa rakan bloggers lain yang telah terlebih dahulu meninggalkan komen di blog berkenaan. Jadi saya mengambil peluang untuk ke blog rakan bloggers tersebut.

4. Segmen & Giveaway

Blog walking saya diluaskan lagi dengan cara mengunjungi rakan-rakan blogger yang mengambil bahagian dalam segmen dan giveaway.. Saya sering mengenali rakan blogger baharu melalui cara ini..

Hurrrrmmmmm saya kira setakat itu sahaja 4 cara saya blog walking untuk keep in touch dan mengeratkan silaturahim antara rakan bloggers. Walau bagaimanapun, lain orang lain caranya.. Saya tetap hormati cara masing-masing.. Pesanan saya blog walking lah dengan sopan dan berhemah, jangan spam blog orang lain tau, tak baik buat camtu. Sila hormati pemilik blog. Saya anggap komen di blog post rakan bloggers seperti tetamu memasuki rumah orang lain, ada adab dan tertib tertentu.. Barulah rakan bloggers akan mengekalkan persahabatan yang dibina dan sering memberi kunjungan balas mereka.. Setuju? Itu sahaja...

Sekarang, sampai turn pembaca kongsi cara anda blog walking pula.. Saya sangat berbesar hati jika anda tinggalkan tips di ruangan komen di bawah.. Apa? Rahsia? Tak boleh kongsi? Iskkhhh janganlah begitu.. Jika betul rahsia itu hak masing-masing okay, saya tak paksa.. Apa pun kita still kawan, hehehe.. Siapa yang sudi sangat dialu-alukan..

Okay, setakat ini sahaja perkongsian yang ingin disampaikan.. 
Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


Tuesday, 26 December 2017

MYSTERY GIVEAWAY BY www.myafarisha.com

Tuesday, December 26, 2017
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Hari ini saya mengambil kesempatan untuk menyertai giveaway anjuran Mya Farisha.. Al-kisah saya terpanggil untuk menyertai giveaway ini setelah membaca cara penyertaan yang mudah.. Jadi tiada alasan untuk tidak menyokong giveaway anjuran rakan blogger kita ini..

Jom semak cara penyertaan :

Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

Klik banner untuk join
Cara penyertaan:
  • Mesti menetap dalam Malaysia
  • Boleh pilih untuk join di blog atau di instagram atau kedua-duanya. Tapi, Mya akan pilih salah satu kalau nama terpilih untuk dua-dua penyertaan.
  • Untuk penyertaan blog,
    • Mesti follow blog Mya dan instagram Mya
    • Like page Mya *untuk memudahkan komunikasi*
    • Buat entri dengan tajuk "Mystery Giveaway by www.myafarisha.com".
    • Copy and paste code yang diberikan di bawah ni dan publish.
    • Tinggalkan link entri dalam bahagian komen.
  • Untuk penyertaan instagram, boleh rujuk di post ini.

Hadiah:
  • Mystery box bernilai RM100 untuk setiap pemenang.

Tempoh:
  • Bermula 8 Disember 2017 sehingga 8 Januari 2018


Sangat mudah cara penyertaan yang diberikan.. 
Jom sertai, kita meriahkan lagi giveaway ini. 


Okay, itu sahaja.. Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


Monday, 25 December 2017

HARI-HARI YANG SURAM

Monday, December 25, 2017
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Bulan Disember 2017 akan melabuhkan tirai beberapa hari lagi.. Penutup tahun ini bukanlah kenangan indah bagi saya dan keluarga sejak ayah sakit awal bulan ini.. Sejak itu setiap hujung minggu saya pulang ke kampung untuk memastikan perkembangan kesihatan beliau.. Jadi izinkan saya mengabadikan kisah saya bersama ayah di entri ini..

Untuk pengetahuan pembaca beliau trauma ketika dimasukkan ke hospital tempoh hari. Trauma bukan kerana rawatan yang diberikan tetapi sebaliknya, cukuplah ianya menjadi kenangan pahit bagi kami sekeluarga. Hari ke-4 kami adik-beradik sepakat untuk discharged ayah sebelum beliau menerima rawatan sewajarnya dari pihak hospital. Sebaliknya dengan persetujuan ayah kami mengambil risiko untuk membawa ayah mendapatkan rawatan di klinik swasta. Alhamdulillah selepas mendapatkan rawatan di klinik itu ayah menunjukkan perubahan positif, beliau nampak lebih ceria dan bersemangat dari hari ke hari. Pada kami pesakit bukan hanya memerlukan rawatan tetapi perhatian dari segi emotional supaya pesakit lebih positif melawan sakit yang dihadapi.

Hari-hari yang suram
MINOR SURGERY 

Selepas ayah keluar hospital, kami membawa ayah ke klinik swasta untuk mendapatkan rawatan susulan. Ayah segera menjalani minor surgery di bahagian kakinya. Saya melihat sendiri bagaimana 'seksa' beliau menahan sakit ketika doctor mencuci luka di kakinya tanpa bius. Menurut doctor, ubat bius tidak boleh diberikan semasa prosedur ini bagi mengelakkan kuman membiak dalam darah. Kaki beliau ditoreh bahagian atas dan menembusi tapak kaki bagi mengeluarkan nanah dan darah kotor yang sudah lama bertakung. Bahagian celah-celah 3 tulang jari kaki dibersihkan dengan teliti hingga mengeluarkan darah bersih. Beliau menjerit kesakitan dan kami hanya mampu memegang tangannya memberi semangat, sambil airmata berjurai-jurai menangis kerana tak sampai hati melihat beliau diperlakukan sedemikian. Namun demi kebaikan kami rela dalam terpaksa..

Beliau menjalani prosedur begitu setiap hari hingga doctor berpuas hati dengan keadaan luka dan tahap gula dalam darahnya.



HARI-HARI YANG SURAM

Sejak ayah sakit, hujung minggu merupakan hari yang ditunggu-tunggu.. Tak sabar pulang ke kampung menjenguk ayah walaupun tanpa bermalam. Sepanjang ayah sakit, saya rasa lebih rapat dengan ayah.. Setiap kali mesti duduk di samping ayah.. Sewaktu menyapu losyen di tangannya beliau sempat bersembang mengenai kisah silamnya hingga kami sama-sama menangis.. Ayah seolah-olah memberikan nasihat terakhirnya dan beliau sedia jika berlaku sebarang kemungkinan.. Antaranya beliau berpesan supaya selalu merendah diri, sentiasa bersedekah, rajin tolong orang susah, jangan berkira membantu orang lain dan sebagainya.. Sedih, hanya Dia yang tahu perasaan ini.

Saya kira itu antara moment yang akan saya kenang sepanjang hayat kerana selama ini kami tidak diberi kesempatan untuk bercerita dari hati ke hati. Masing-masing sibuk dengan tanggungjawab duniawi.. Saya berdoa semoga ayah sembuh sepenuhnya dan sentiasa dilindungiNya selalu.. Sesungguhnya berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.. 

Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


Wednesday, 20 December 2017

SEGMEN 24 JAM BLOGLIST #28 Mialiana.com

Wednesday, December 20, 2017
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Semasa blogwalking di blog Fatin Shahrizam dan Cik CL sebentar tadi, saya perasan banner segmen ini.. Agak menarik tetapi seperti kesuntukan waktu untuk sertai segmen ini namun saya curi-curi masa juga padahal hari ini hari Rabu, bertentangan dengan prinsip saya menyertai segmen & giveaway pada setiap hujung minggu kerana ada kelainan pada segmen anjuran Mialiana kali ini. Penyertaan segmen hanya dibuka dalam tempoh 24 jam sahaja tetapi write-up telah disediakan hanya paste dalam entri sahaja, sangat mudah so tiada alasan untuk tidak turut serta.. 

Jom kita check syarat-syarat penyertaan :

Segmen 24 Jam Bloglist #28 Mialiana.com

Pencarian bloglist bagi bulan Januari, Februari dan Mac 2018 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 19 Disember 2017, iaitu tepat jam 6.00 petang sehingga hari esok, 6.00 petang 20 Disember 2017. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #28 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2017.

Sangat mudah.. Jom kita meriahkan lagi segmen ini.



Okay, sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


Monday, 18 December 2017

CIKGU GARANG

Monday, December 18, 2017
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Didoakan semoga pembaca semua dilindungiNya selalu.. Hari ini viral di social media tentang Pray 4 Azizan (#prayforcikguazizan). Kisah sesorang guru yang dihadapkan ke Mahkamah Majistret Seremban 2 akibat menghukum anak muridnya yang mempunyai masalah disiplin.. Mujur saya takde kes esok, kalau ada mungkin saya boleh mengikuti kes ini juga.. Saya hanya mampu berdoa semoga urusan guru berkenaan dipermudahkan dan kes ini diadili dengan sewajarnya.. Okay saya tak mahu komen mengenai kes ini memandangkan ianya masih dalam proses perundangan.

Entri kali ini ada juga kaitan dengan guru atau cikgu.. Saya sebut cikgu biar nampak old school sikit sebab cerita saya pun cerita zaman belajar.. Saya ingin berkongsi tentang pengalaman semasa belajar bila dapat Cikgu Garang.. Aduhai masih lagi segar di ingatan..

 

PENGALAMAN SAYA DISEBAT GURU

Seingat saya ketika di Tingkatan 3, guru Matematik saya seorang guru lelaki, saya beri nama Cikgu J (bukan nama sebenar) seorang yang garang. Beliau sangat tegas ketika mengajar sehingga kami takut untuk bertanyakan soalan. Bila ditanya : "Kamu semua faham?"... Sudah tentu jawapan kami : "Fahammmmmmm cikgu!!" - padahal tak faham. Jadi bila 'semua faham', beliau akan beri homework dan sebelum 7.30 pagi keesokkan harinya beliau mengingatkan ketua kelas supaya mengumpul semua buku dan mesti ada di atas mejanya di Bilik Guru. Jika salah seorang dari kami gagal untuk siapkan homework, maka sekelas akan didenda!!

Dijadikan cerita, seorang rakan sekelas kami bernama Kamarul punca segala-galanya.. Kamarul selalu tak siap homework. Maka bila subject Matematik sebelum Cikgu J memulakan kelas, semua pelajar akan berbaris untuk menerima hukuman. Cikgu J akan sebat punggung pelajar lelaki manakala pelajar perempuan disebat pada telapak tangan. Rotan dia punya tebal masih terbayang-bayang sampai sekarang. Sekali zasssss terasa tebal tapak tangan! Sakit tak boleh cerita, bengkak juga..

Itu kes pertama dan terakhir dalam hidup saya dihukum menggunakan rotan, itu pun disebabkan kesalahan orang lain.. Al-maklumlah saya ni kategori pelajar berdisiplin, hehehe.. Kini memori itu kenangan indah sepanjang hayat. Bila ingat senyum sendiri terbayang perangai budak-budak ketika itu..

Masih lagi cerita tentang Cikgu J.. Bila ujian, setiap satu kesalahan soalan Matematik Cikgu J akan mengarahkan kami buat pembetulan 1 soalan salah tulis jawapan ulang 1000 kali.. Bayangkan kalau salah 10 soalan? Huhuhuhu lebih 10 buah buku latihan diperlukan.. Buat pembetulan sampai menangis-nangis.. Airmata kering masih belum siap! huhuhuhu.. Tapi kami buat jugak sampai selesai, takut punya pasal..

Begitulah kisah Cikgu Garang saya.. 


Kalau diceritakan tentang hukuman dari Cikgu Garang, saya rasa cikgu dahulu sangat garang.. Tampar dan rotan itu sudah menjadi kebiasaan bagi pelajar yang tak berdisiplin bukan setakat berdiri atas kerusi. Saya masih ingat bila saya lihat abang sendiri kena tampar di khalayak ramai semasa perhimpunan. Puncanya dia  melepak dengan kawan-kawan di koridor semasa kelas al-Quran. Bila kena denda di sekolah memang tak berani mengadu dengan mak ayah, takut kena marah.. Hahahaha padan muka siapa suruh nakal.. Kalau tak mahu kena denda, ikutlah peraturan..

Itu sahaja kisah Cikgu Garang saya.. Pembaca mesti mempunyai pengalaman masa sekolah bila berdepan dengan cikgu garang. Siapa pernah kena denda? Kalau pernah, share cerita nak tahu jugak atas kesalahan apa, hehehehe tak yah malu.

Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,


Saturday, 16 December 2017

COMEBACK GIVEAWAY BY RAYDAH ALHABSYI

Saturday, December 16, 2017
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Hari ini kita sudah tiba di hujung minggu that means time to join giveaway semata-mata untuk support rakan bloggers.. Kali ini saya tertarik untuk menyertai giveaway yang dianjurkan oleh saudari Raydah Al-Habsyi.. Raydah menganjurkan giveaway ini sempena beliau kembali aktif blogging.. Welcome back Raydah!

Jom kita check syarat-syarat penyertaan :

Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi
Click banner untuk syarat lengkap : Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN
Terbuka kepada warganegara Malaysia

1. Follow Blog, Google+ dan Instagram (wajib follow),
2. Buat entri giveaway ini dan beri tajuk : Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi
3. Letak banner di atas dalam entri penyertaan anda dan backlink ke entri [DI SINI]
4. Jangan lupa tinggalkan url entri penyertaan anda di ruangan komen dalam entri ini [DI SINI], Raydah akan mengunjungi blog kalian untuk semak penyertaan.

HADIAH PEMENANG
Pemenang bertuah akan memenangi Organic Hair Removal by Norah

TARIKH AKHIR PENYERTAAN
20 Disember 2017

Syarat-syarat giveaway telah dipenuhi.. Kepada pembaca yang ingin menyertai giveaway ini masih belum terlambat.. Cepat-cepat kita support giveaway rakan blogger ini dan beri sokongan agar saudari Raydah terus blogging..


Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


Friday, 15 December 2017

PERSEDIAAN SESI PERSEKOLAHAN 2018, TIPS SHOPPING PERALATAN SEKOLAH

Friday, December 15, 2017
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Syukur alhamdulillah kita diberi kesempatan untuk meneruskan kehidupan dan menjalankan segala aktiviti harian.. Cuti sekolah berbaki lebih kurang 2 minggu lagi sebelum sesi persekolahan tahun 2018 bermula. Di sekolah anak saya pembelian buku bagi sesi persekolahan tahun 2018 telah dibuka bermula semalam. Anak saya, Arief akan menduduki tahun 4 iaitu Tahap 2 tahun depan, jadi kebanyakkan buku perlu dibeli kerana syllabus pelajaran juga telah berubah berbanding tahun ini.

Persediaan awal juga perlu dibuat memandangkan kesihatan bapa saya yang masih belum stabil, jadi mana perkara yang boleh diselesaikan dahulu saya buat lebih awal. Semalam during lunch hour saya mengambil kesempatan untuk membeli segala macam buku-buku yang diperlukan seperti yang tersenarai dalam borang pembelian buku.

Sesi Persekolahan 2018
Kedai Buku Sekolah

Dari senarai yang telah disediakan oleh pihak sekolah, kategori buku-buku dan alat tulis dibahagi kepada 4 bahagian iaitu :

(A) Buku Rampaian & Pengukuhan di sekolah - 20 items berjumlah RM137.80
(B) Buku Rujukan - 7 items = RM86.50
(C) Alat Keperluan Sekolah - 6 items = RM89.90
(D) Alat Tulis - 7 items = RM43.50
Jumlah keseluruhan : RM357.70


TIPS JIMAT

Namun tak semua barang-barang yang disenaraikan perlu dibeli. Ibu bapa perlu bijak 'menapis' barang-barang yang perlu dibeli atau sebaliknya. Itulah yang saya amalkan, setiap satu items saya semak dan hanya beli barang yang relevan sahaja. Cara ini lebih jimat bagi mengelakkan perbelanjaan yang tidak sepatutnya.

Hasil semakan dan 'cantasan' yang dilakukan terdapat beberapa items dalam senarai barang telah diringkaskan kepada :

(A) Buku Rampaian & Pengukuhan di sekolah - 20 17 items berjumlah RM137.80 RM106.50
(B) Buku Rujukan - 7 6 items = RM86.50 RM68.55
(C) Alat Keperluan Sekolah - 6 1 items = RM89.90 RM18.50
(D) Alat Tulis - 7 items = RM43.50
Jumlah keseluruhan : RM193.55 (Jimat RM164.15)

Cara ini mungkin tidak sesuai untuk anak yang baru memasuki Tahun 1 kerana pelajar Tahun 1 memerlukan keperluan persekolahan yang lengkap. Bimbang ada barang yang tertinggal leceh pula..

Buku Sekolah Tahun 4
Buku Sekolah Tahun 4 - Sesi Persekolahan 2018

Inilah kesemua keperluan sekolah yang telah dibeli.. Fuhhhh lega selesai satu bab! Lepas ni tak perlu fikir lagi tentang buku-buku sekolah dan alat tulis. Persediaan uniform dan yuran sahaja masih belum selesai. 

Sesi Persekolahan Tahun 2018 

Bagaimana pula persediaan persekolahan anak-anak rakan-rakan blogger? Berapa percent siap? Bagaimana pula cara anda berjimat dalam menguruskan perbelanjaan persekolahan anak-anak? Jangan lupa share tips.. 

Pembaca yang masih belum berkeluarga tentu ada adik-beradik or mungkin boleh juga berkongsi bagaimana ibu bapa adik-adik menguruskan perbelanjaan persekolahan? Siapa tahu mungkin ada tips berguna yang boleh dikongsi bersama pembaca lain.. 

Okay,begitulah perkongsian yang ingin saya sampaikan..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


Tuesday, 12 December 2017

KES JENAYAH INI TAK SIAPA SANGKA BOLEH BERLAKU

Tuesday, December 12, 2017
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Diharapkan agar pembaca semua sentiasa beroleh kesejahteraan dan dirahmatiNya selalu. Entri kali ini kategori pesanan khidmat masyarakat yang ingin saya kongsi bersama pembaca.. Umum mengetahui bahawa jenayah ada di mana-mana tetapi sejauh mana tahap kesedaran kita tentang kes jenayah yang sering berlaku di sekeliling kita terutamanya kepada kaum wanita..

 

Biasanya wanita yang duduk di sebelah pemandu akan meletakkan beg di atas riba. Kita rasa dah cukup selamat dengan cara ini kerana berada dalam kereta berkunci dan pemandu ada di sebelah. Tahukah pembaca bahawa terdapat banyak kejadian samun beg atas riba? 

Kes jenayah begini sebenarnya telah banyak kali berlaku di Petaling Jaya pada tahun 2011 dan di Seremban pada tahun 2014 dengan modus operandi yang sama. Baru-baru ini berlaku lagi di Seremban, seperti article di bawah ini: 

 



Kebanyakkan kes yang berlaku ketika kenderaan berhenti di lampu isyarat. Pelaku pula mereka yang menaiki motorsikal bersama pembonceng.  Jadi berwaspadalah jangan sesekali 'mendedahkan' beg tangan anda dari pandangan umum dalam kenderaan. Tak siapa sangka kes begini boleh berlaku..

PENGALAMAN SENDIRI

Saya nyaris menjadi mangsa tetapi tak sampai tahap memecahkan cermin kereta. Ketika itu saya baru sahaja selesai mengeluarkan wang dari sebuah bank di Seksyen 7 Shah Alam dan selepas itu menuju ke Subang Jaya. Ketika berhenti di traffic light Taman Sri Muda, tiba-tiba cermin kereta di bahagian penumpang (tempat duduk saya) diketuk oleh 2 orang penunggang motorsikal. Penumpang motorsikal di belakang menunjukkan secebis kertas untuk bertanyakan alamat dan 'memaksa' saya menurunkan cermin kereta. Saya tak berfikir panjang dan niat untuk menolong terus menekan butang untuk menurunkan cermin kereta tetapi baru sahaja suku cermin diturunkan, husband saya tegur supaya jangan berbuat demikian. Saya langsung membatalkan niat untuk  berkomunikasi dengan motorist berkenaan dan membiarkan sahaja mereka hingga tidak lama kemudian lampu isyarat bertukar hijau.

Husband kata kalau  memang betul mereka ingin bertanyakan alamat, mengapa tanya kepada penumpang tentu sekali akan bertanyakan kepada pemandu. Tapi berbeza dengan apa yang berlaku. Penunggang motorsikal itu juga kelihatan agak mencurigakan.. Tanpa sedar rupanya saya sedang riba handbag saya ketika itu. Kebetulan, jika kita sedang membawa wang tunai dan barang berharga dalam beg secara tak langsung kita susah untuk melepaskan beg dari tangan, betul tak?. Jadi ubah cara kita, letakkan beg di bawah kaki dan barang berharga tersorok dari pandangan umum. Walaupun berada dalam kenderaan, belum tentu kita selamat kerana penjenayah sentiasa 'berusaha' untuk mencapai motif mereka tak kira bagaimana cara sekalipun.

Bila tahu modus operandi mereka begitu secara tak langsung timbul rasa takut. Jadi sentiasa berwaspada dan berhati-hati kerana malang tak berbau.. 

Begitulah pesanan kasih sayang yang ingin disampaikan.. Rakan bloggers lain andai ada pengalaman sendiri boleh juga share di ruangan komen untuk peringatan bersama.

Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


Monday, 11 December 2017

PASRAH DAN TERIMA SAHAJA KETENTUANNYA

Monday, December 11, 2017
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Hari ini saya ambil cuti tahun untuk berehat sementara tiada kerja yang mendesak di pejabat di samping menemankan anak saya di rumah. Semalam saya bergegas pulang ke kampung apabila mendapat berita bahawa bapa saya dimasukkan ke hospital..

Saya pernah cerita kisahnya : Bila Emosi Terganggu, Hilang Focus

 
Pagi kelmarin beliau hampir pengsan kerana terlalu lemah akibat kekurangan gula dalam darah atau hipoglesimia.  Akhirnya beliau surrendered dan setuju untuk mendapatkan rawatan di hospital. Hasil pemeriksaan doktor mendapati kadar gula dalam badan masih terkawal tidak terlalu tinggi dan tiada masalah pada tekanan darah, jantung dan sebagainya, syukur alhamdulillah. Sehingga kini beliau masih lagi ditahan di wad dan menunggu proses membersihkan luka di kaki. Semoga segala urusan dipermudahkan dan beliau kembali sihat seperti biasa..

Semasa beliau berehat dan sesekali melelapkan mata, saya lihat raut wajahnya penuh sayu.. Wajah yang dahulu ceria menghiburkan anak cucu kini sugul.. Beliau nampak sudah tua dan agak uzur sesuai dengan usianya 68 tahun.. Sedih, hanya itu sahaja perkataan yang mampu saya ungkapkan ketika itu.. Air mata tak dapat dibendung sepanjang hari, pantang saya terfikir tentangnya, pasti mengalir laju..


Begitulah kitar kehidupan, semasa saya di alam persekolahan beliau sibuk bekerja membanting tulang demi memastikan anak-anak dan keluarga hidup selesa. Kemudian saya sudah tidak lagi tinggal bersama keluarga di awal usia 18 tahun, saya sibuk dengan pelajaran dan membina kerjaya, hanya sesekali berpeluang berjumpanya. Setelah itu saya mendirikan rumahtangga, kini sibuk pula dengan tugas dan kehidupan bekeluarga, dalam tak sedar beliau sudah tua dimamah usia.. Saya pasrah dan akur dengan segala ketentuanNya.

Doa saya semoga orang-orang yang saya sayangi dlindungiNya selalu.. Dijauhkan dari segala kesengsaraan dan perkara yang tidak diingini..  Kepada adik-adik yang masih muda atau pembaca yang masih mempunyai ibu bapa, hargai setiap masa yang ada bersama mereka, benarlah seperti yang dinyatakan dalam quote di atas : "Ketika kita sibuk membesar (sibuk dengan kehidupan) kita selalu terlupa bahawa mereka pula semakin tua.."

Kalau diikutkan saya masih lagi bertuah kerana umur masuk 40 tahun masih mempunyai ibu bapa berbanding  rakan-rakan kenalan saya yang lain. Sesungguhnya peraturan hidup ini rahsiaNya, hanya Dia Yang Maha Mengetahui.. 

Sekian sahaja entri saya kali ini.
Sehingga kita berjumpa lagi di lain entri.
Wasalam & have a good day everyone!

Regards,


Sunday, 10 December 2017

SIS GEE FIRST GIVEAWAY

Sunday, December 10, 2017
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pembaca yang terus memberi sokongan kepada saya untuk berblogging. Anda merupakan kekuatan dan semangat saya.. Saya akan berkunjungbalas ke blog pembaca yang memberi komen di blog ini, tunggu kemunculan saya di blog cik/tuan/puan okay..

Okay nak dijadikan cerita semasa blogwalking sebentar tadi, saya came across dengan entri peserta giveaway anjuran Sis Gee.. Jadi saya pun tak mahu lepaskan peluang untuk menyokong Sis Gee.. Sis Gee menganjurkan giveaway diberi tajuk : Sis Gee First Giveaway.. Dari tajuk kita dapat tahu bahawa ini merupakan giveaway pertama anjuran Sis Gee.. 

Jom kita check syarat-syarat giveaway ini..

Sis Gee First Giveaway
Click here -> Sis Gee First Giveaway
 
SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

1. Seorang blogger di Malaysia 
2. Follow blog Sis Gee - wajib follow tau!
3. Follow Instagram Sis Gee -> @hazirahmohd
4. Follow Facebook Hazirah Mohd
5. Buat entri giveaway ini dan beri tajuk : Sis Gee First Giveaway
6. Letak banner di atas dalam entri penyertaan anda dan backlink ke entri [DI SINI]
7. Tinggalkan url entri penyertaan anda di ruangan komen dalam entri ini [DI SINI].

Sangat mudah syarat-syarat yang Sis Gee kenakan kepada peserta.. Saya sudah penuhi semua syarat yang dinyatakan.. Seperti biasa, kalah menang rezeki masing-masing. Motif utama bukan untuk merebut hadiah tetapi menambah kenalan dan menyokong sesama rakan bloggers.. Namun pemilik blog menjanjikan hadiah yang berbaloi-baloi..

HADIAH PEMENANG-PEMENANG BERTUAH

1 x Pemenang 
1 Planner 2018 yang comel
1 fridge magnet
1 key chain
Disenaraikan dalam bloglist

2 x Pemenang Kedua
1 fridge magnet penyu
1 key chain
Disenaraikan dalam bloglist

10 x Blogger bertuah
Disenaraikan dalam bloglist

TEMPOH GIVEAWAY

24 November 2017 hingga 12 Disember 2017

Jangan lepaskan peluang.. Saya sudah sertai giveaway ini tanda sokongan kepada rakan blogger.
Saya harap anda begitu juga..


Akhir kata, Happy Weekend everyone!
Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


Saturday, 9 December 2017

MAKAN STEAMBOAT CUCUK DI TEPI PANTAI

Saturday, December 09, 2017
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Alhamdulillah sudah tiba hujung minggu, hari untuk diri sendiri.. Semalam, pulang dari pejabat saya menuju ke Port Dickson.. Niat di hati untuk menikmati keindahan pantai pada waktu petang selepas seharian penat bekerja di pejabat. Bermula dari lepak di Waterfront Port Dickson memandu hingga ke Teluk Kemang kemudian patah balik ke Jalan Pantai..

Selepas Maghrib, lebih kurang pukul 7.45 malam terasa lapar tetapi tak rasa ingin makan sesuatu yang 'berat'.. Maka misi mencari makanan dimulakan dengan meronda di sepanjang Jalan Pantai, tiba-tiba mata terpandang sebuah food truck yang menjual steamboat cucuk.. Ada beberapa buah food trucks sebenarnya, tetapi saya pilih satu tempat lain paling hujung di sebelah kiri jalan besar menghala ke Bandar Port Dickson.. Saya mengambil risiko berhenti di situ kerana tiada ramai orang ketika itu.. Risiko maksud saya sama ada steamboat di situ sedap atau sebaliknya.. Tanggapan orang bila kedai / tempat makan tiada pelanggan tentu makanan di situ tak sedap dan sebaliknya, itulah risiko yang saya maksudkan..

 
Simple tempat duduk yang disediakan berhadapan dengan pantai tapi tak dapat tengok air laut sebab gelap.. Terasa angin laut panas kering kerana waktu masih awal mungkin kalau lewat malam sikit angin sejuk kot.. Paling best pemandangan lampu nun jauh di sana, bergemerlapan sesuai sangat tempat untuk termenung dan melayan fikiran yang sedang bercelaru..

 
Inilah food truck steamboat cucuk saya maksudkan.. Fazlina Steamboat, kalau datang Port Dickson jangan lupa singgah dan rasai sendiri..

Banyak pilihan steamboat cucuk disediakan.. Puas hati dengan pilihan steamboat yang ada. Semuanya fresh dan lembut, sedap!

 
Si bujang kecil menjadi penunggu tempat strategik.. Tak sabar dia tunggu steamboat masak, katanya hehehe. Ini merupakan kali pertama Arief makan steamboat cucuk sebab tu terlebih excited..

 
Inilah hasil tangkapan steamboat untuk kami bertiga, mula-mula ingat sekadar alas perut tapi tak cukup.. Menyesal ambil sikit.. Air tin Seasons menjadi pilih, ada juga air panas seperti nescafe, kopi etc.

 
Kami spent masa lebih kurang sejam, makan dan menikmati suasana angin malam.. Tak terasa masa cepat berlalu.. Semasa saya makan di situ orang masih belum ramai, tetapi bila kami beredar orang mula mengerumuni food truck tersebut...  Best terasa ingin repeat semula satu hari nanti..


Ada tak antara pembaca pernah makan di sini, Fazlina Steamboat Port Dickson or suka makan steamboat cucuk? Pada pendapat saya best, suasana santai.. Sesekali layan makan di tempat open air.. Keadaan tempat penyediaan steamboat juga bersih dan teratur.. Saya pasti akan ke sini lagi.. Malam ni malam minggu, siapa yang ada berdekatan masih sempat ke Port Dickson, mesti happening..

Begitulah cerita yang ingin saya kongsi bersama pembaca...
Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


DUCK GIVEAWAY BY BLOG NADIAIZZATY.NIA

Saturday, December 09, 2017
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Hujung minggu bermakna hari saya sertai segmen or giveaway.. Kali ini sudah tiba masanya untuk saya sertai giveaway yang telah dianjurkan oleh Blogger bernama Nadia Izzati.. Untuk pengetahuan pembaca, Nadia Izzati ini seorang penggemar produk dUCk by Vivy Yusof sebab tu beliau berhasrat untuk hadiahkan dUCk scarve dan dUCk planner kepada 2 pemenang bertuah giveaway ini.. 

Jom kita semak terma dan syarat-syarat giveaway :

Click here for more details : Duck Giveaway By Blog Nadiaizzaty.nia

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

Syarat yang perlu dipenuhi oleh setiap peserta giveaway:

1. Follow blog Nadiaizzaty.com
2. Follow Instagram @nadiaizzaty.nia
3. Follow Bloglovin' Nadia Izzaty (kepada Peserta yang mempunyai akaun Bloglovin')
4. Copy banner di atas dan buat post mengenai giveaway ini dengan tajuk : Duck Giveaway by Blog Nadiaizzaty.nia kemudian backlink dengan entri [DI SINI]
5. Step terakhir paling penting, tinggalkan link penyertaan anda di ruangan komen [DI SINI]

Syarat yang dikenakan sangat mudah, bak kata Nadia Izzaty easy-peasy.. Jadi tiada alasan untuk anda tidak menyertai giveaway ini.. Bukan hanya berpeluang memenangi hadiah tetapi paling penting menyokong rakan bloggers.

HADIAH 2 PEMENANG BERTUAH

Pemenang Pertama - Brand new dUCk scarve satin silk - Rich Monaco colour,
Pemenang Kedua - Brand new dUCk Whenever Planner (pink colour) + new 'Taddabur' book

TEMPOH GIVEAWAY

25 November 2017 hingga 25 Disember 2017

Masih ada masa, jadi kepada pembaca yang berminat mari kita ramai-ramai serta giveaway ini.. 



Okay, itu sahaja entri kali ini..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


Friday, 8 December 2017

RESEPI UDANG GORENG TELUR MASIN SIMPLE TAPI SEDAP

Friday, December 08, 2017
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Seperti yang pernah saya ceritakan dalam entri sebelum ini, minggu lepas saya dilanda demam panas dan tekak pun meragam dek sore throat, terasa pedih.. Lidah pula tak dapat merasa makanan yang masuk ke tekak.. Jadi saya perlu makan sesuatu yang masin dan pedas untuk merangsang deria rasa dan kembalikan semula selera. Kebetulan stok udang segar masih ada dan keluarga dari Muar ada bekalkan telur masin yang superb quality. Isi dan kuning telur yang lembut dan cantik.. Apalagi Udang Goreng Telur Masin menu yang paling sesuai..

Tapi jangan pula terkejut kerana resepi saya sangat simple, boleh katakan resepi orang sakit tapi hasil kejadian tak menghampakan tau.. Jangan pandang sebelah mata, walaupun hodoh tapi rasa dia yummeh!

Jom kita tengok resepi :

Resepi Udang Goreng Telur Masin

RESEPI UDANG GORENG TELUR MASIN SIMPLE DAN SEDAP
(cara saya)

Bahan-Bahan

20 ekor udang saiz sederhana
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil kari ikan
Sedikit minyak 
Sedikit butter - optional
4 ulas bawang putih - cincang halus
2 biji cili padi - potong 
1 biji telur masin rebus - buang kulit dan dihancurkan 
1 sudu kecil gula
2 tangkai daun kari

Cara-cara

  • Bersihkan udang dan lumur dengan garam dan kari ikan.
  • Panaskan minyak, goreng udang hingga masak, kemudian angkat dan toskan.
  • Lebihan minyak tadi tinggalkan lebih kurang 1 sudu besar atau cairkan butter jika tidak mahu menggunakan minyak.
  • Apabila minyak / butter telah panas,  masukkan bawang putih, goreng hingga wangi disusuli pula daun kari dan cili padi.
  • Kemudian masukkan telur masin yang telah hancur.
  • Akhir sekali masukkan udang. Kacau seketika sehingga semua bahan sebati.
  • Padamkan api dan siap untuk dihidang.
Walaupun derhaka kepada resepi asal Udang Goreng Telur Masin tetapi tak ku sangka hasil kejadian sedap, memenuhi citarasa saya dan keluarga.. Tak percaya cubalah sendiri, hehehehe


Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


Thursday, 7 December 2017

3 JENIS PEGAWAI PRODUKTIF

Thursday, December 07, 2017
Produktiviti Pegawai adalah teras utama bagi setiap syarikat. Walau bagaimanapun, tahap produktiviti sangat dipengaruhi oleh sikap Pegawai terhadap kewajipan kerja mereka.

Berikut merupakan kriteria-kriteria 3 Jenis Pegawai utama berdasarkan produktiviti mereka hasil kajian yang dilakukan oleh pasukan Jooble: 


1. Dia mampu mengutamakan tugasnya

Pegawai yang dapat membezakan tugas-tugas penting dengan tugas-tugas yang kurang penting biasanya adalah pegawai yang paling berjaya di pejabat. Sering kali, pegawai tersebut mempunyai jadual yang tidak pernah diganti dan yang dirancang sesuai mengikut kriteria tertentu. Mereka sentiasa berjaya dan biasanya merupakan pegawai cemerlang di syarikat kerana mereka boleh memberi tumpuan kepada tugas-tugas yang paling penting. 

Mereka berpendapat bahawa perlaksanaan sesuatu tugas itu adalah yang paling penting dan bukannya cara perlaksanaan tersebut. Di samping itu, mereka tidak mempunyai masa untuk bersembang kosong di pejabat, apatah lagi mengenai hal-hal peribadi. Cuba perhatikan, e-mel yang mereka hantar juga biasanya mengandungi hanya beberapa ayat constructive dan straight to the point. 

Kriteria di pejabat:

• Berkeupayaan untuk menganalisis 
• Menyelesaikan masalah dengan tepat dan logik 
• Bekerja untuk mendapatkan keputusan 


2. Sentiasa membuat perancangan 

Seorang yang gemar merancang jarang melakukan sesuatu secara spontan terhadap perkara yang masih belum mempunyai rancangan yang tepat. Mereka biasanya cenderung berfikir dan mempertimbangkan seberapa banyak maklumat sebelum melakukan sesuatu tindakan. Selalunya, mereka terlewat untuk melaksanakan sesuatu kerana mereka terlalu teliti walaupun berkaitan perkara yang tidak perlu diambil peduli. 

Di pejabat, anda selalu dapat melihat perancang masa yang mencatat senarai tugas yang masih perlu dilaksanakan dan yang telah selesai. Berbeza dengan jenis pegawai 1, perancang selalu menghantar e-mel dengan penjelasan terperinci untuk setiap maklumat yang diberikan. 

Kriteria di pejabat:

• Berorientasikan secara praktikal
• Bijak menganalisis kekurangan rancangan atau jadual


3. Pengawal selia

Bagi yang berpengaruh mereka sangat mudah untuk mempengaruhi kejayaan pasukan serta berkomunikasi dengan rakan sekerja dengan cekap. Para Pengawal selia dapat memastikan kejayaan kumpulan serta secara sukarela mengadakan mesyuarat supaya sesuatu projek dapat dilaksanakan dengan lancar. 

Pengawal selia suka beramah-mesra dan berunding dengan rakan sekerja sehingga mereka dengan mudah dapat mencari jalan penyelesaian untuk pelbagai masalah di pejabat. Mereka sentiasa bersedia untuk membantu dan menjadi orang pertama yang akan menghulurkan bantuan sekiranya diperlukan. 

Kriteria di pejabat: 

• Lancar berkomunikasi dalam pasukan 
• Membawa idea baru

Begitulah perkongsian yang ingin disampaikan..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,