Beauty | Lifestyle | Fashion | Hobbies & everything that make me happy and inspire others..

  • Travel

    A lifestyle change begins with a vision and a single step..

  • Hobby

    At the beggining it was just a hobby, now it's my addiction..

  • Financial Planning

    It's not about having lots of money. It's knowing how you manage it..

  • Beauty

    Let us live for the beauty of our own reality.

  • Lifestyle

    Have stories to tell, not stuff to show..

Wednesday, April 29, 2020

Popcorn Caramel : Expectation vs Reality

POPCORN CARAMEL : EXPECTATION vs REALITY | Kisah ini berlaku sebelum bulan Ramadhan. Rasa nak buat stock popcorn untuk makan-makan masa tengok movie. Al-maklum sepanjang PKP ni suka layan movie sampai berjam-jam. Malangnya apa yang dirancang tak jadi, maka jadilah popcorn yang layak dimasukkan dalam Facebook Masak Apa Tak Jadi Hari Ini.

Popcorn caramel

Sebenarnya hati mula meronta-ronta teringin makan popcorn caramel macam kat cinema. Dah lama tak keluar ke shopping mall, mulalah tekak ni mengada-ngada nak makan macam-macam. Terbayang rasa caramel yang pekat macam gambar kat atas, ada bau hangit sikit dan rasa chocolate caramel sikit, ampun terus telan ailio.

Maka layanlah juga anak tekak mengada ni so tanpa berlengah, ku suruh husband pergi beli bertih jagung dan butter masa dia belanja dapur tempoh hari. Barang-barang popcorn dan ready tinggal semangat merealisasikan project buat popcorn caramel. Mood belum mari.


Selang beberapa hari, terus masuk dapur. Masa ni hati bersemangat nak buat popcorn caramel, siap rujuk resepi dan tengok YouTube. Hadam semua proses  step by step. Dalam hati, oh begitu, senang jer.. Tengoklah senang ke tidak yaaa... hehehe

Mula-mula masukkan butter tunggu butter cair kemudian masukkan segenggam bertih jagung.

Masukkan bertih jagung dan butter

Saya guna periuk bertutup kaca senang pantau kejadian popcorn itu nanti. Bila bertih jagung tu meletup-letup rasa best.

Bertih jagung dah kembang gebu-gebas

Seterusnya tunggulah sampai bertih tu tak meletup lagi dan semua pecah jadi popcorn. Masa ni hati berkembang sama macam popcorn kembang seperiuk, bangga kejap. Gebu kembang punya pasal sampai terbuka tutup periuk.

Popcorn yang sudah masak

Kemudian, tuang semua popcorn dalam periuk tadi ke dalam tray supaya tak melekat. Tabur secubit garam semasa popcorn masih panas.

Tibalah masa buat caramel. Sediakan kuali bersih atas dapur, buka api. Kemudian masukkan secawan gula pasir, sedikit butter dan secawan air. Masak dan kacau atas dapur dengan api perlahan hingga air kering.

Masalahnya kenapa bila air kering campuran tu semua bertukar jadi gula pasir semula? Itu yang saya tak faham dan spoil di situ. Saya pernah buat kek sarang semut, elok kejadian caramel masa tu padahal guna cara yang sama.

Campuran gula pasir, air dan butter

Bila jadi gula pasir semula, saya pun tambah sedikit air dan kacau lagi. Masih ke bentuk asal. Mulalah rasa fed-up dan buang masa asyik mengacau gula ni tapi tak tahu sampai bila mahu perang.

Popcorn versi reality

Bila agak-agak gula tu pekat, saya pun tuang semua campuran gula tadi ke atas popcorn. Inilah hasil kejadian. Popcorn tadi yang gebu-gebas terus mengecut dek curahan air gula panas. Manis jangan kata, for me boleh potong kaki I tell you!

Bila tak jadi, saya tunggu popcorn tu sejuk. Ingat nak buang dalam tong sampah sebab malas tengok benda tak jadi sebab rasa hampa sungguh, tapi Arief kata dia nak makan so just letak dalam balang. Setakat ni terusik sikit-sikit popcorn tu. Dia pun tak makan sangat. Jadi tunggulah masa yang sesuai bila kemas dapur nanti ke tong sampah juga akhirnya.

Maka dengan ini sekian sahaja cerita Popcorn Caramel : Expectation vs Reality yang menghampakan. Kalau pembaca ada tips macam mana nak buat caramel yang cantik, jangan lupa share di ruangan komen. Mungkin cara saya ada yang silap.

Sekian, thanks for reading.
Selamat berbuka puasa!


Regards,


Loading...
Share:

Friday, April 24, 2020

Salam Ramadhan Al-Mubarak 1441H / 2020

SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK 1441H / 2020 | Salam Ramadhan al-Mubarak (Ramadhan yang penuh keberkatan) kepada semua muslimin dan muslimat. Marhaban Ya Ramadhan, alhamdulillah Ramadhan datang lagi. Syukur kehadrat Illahi kerana masih diberi peluang menyambut Ramadhan tahun ini.

Ramadhan Kareem 1441H / 2020



Ramadhan kali ini berbeza sedikit dari sambutan tahun-tahun sebelum ini apabila negara kita sedang diuji dengan penularan Covid-19 dan perintah kawalan pergerakan. Mungkin ada hikmah disebalik setiap yang berlaku. Bak kata PM, kita lihat yang positif sahaja.

Jadi kita ambil kesempatan ini untuk terus memperbaiki diri dan ibadah kita serba banyakkan muhasabah diri atas dosa-dosa lalu. In shaa Allah hati akan tenang.

Ramadhan al-Kareem (Ramadhan yang mulia).. dijawab dengan "Allahu Akram (sesungguhnya Allah yang memuliakannya).

Akhir kata, saya ucapkan selamat menunaikan ibadah puasa. Mohon maaf jika terdapat kesalahan dan kesilapan sepanjang perkenalan kita.

Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..

Regards,


Loading...
Share:

Friday, April 17, 2020

Kes Jenayah : Kisah Pembunuhan Keluarga Watts

KISAH PEMBUNUHAN KELUARGA WATTS | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini. Lama saya tak kongsi kes jenayah yang berlaku di mana setiap kes yang saya kongsi di sini terdapat pengajaran di sebalik kejadian yang berlaku. Walaupun kes ini tidak berlaku di Malaysia tetapi pelaku jenayah ini manusia dan sikap penjenayah ini mungkin ada dalam diri sesiapa sahaja di sekeliling kita.

Tragedi pembunuhan keluarga Watts


LATARBELAKANG KES

Tragedi pembunuhan ini berlaku pada 13 Ogos 2018 di Frederick, Colorado Amerika Syarikat yang melibatkan keluarga Watts. Christopher Lee Watts (Chris Watts) lahir pada 16 Mei 1985 telah berkenalan dengan Shanann Cathryn Watts (Shanann) pada 2010 dan berkahwin pada 3 November 2012 di Mecklenburg County. Mereka dikurniakan 2 orang anak perempuan bernama Bella Marie Watts (Bella) lahir 17 Disember 2013 manakala Celeste Cathryn Watts (Cece) lahir pada 17 Julai 2015. Pada tarikh kejadian Shanann sedang mengandung bayi lelaki yang telah diberi nama Niko dan bakal dilahirkan pada 31 Januari 2019. 

Keluarga Watts

Chris bekerja di Anadarko Petroleum manakala Shanann bekerja dari rumah menjual produk multi level marketing iaitu Thrive. Mereka berpindah dan menetap di Federick Colorado Amerika Syarikat berdekatan tempat kerja Chris Watts. 

Watts' house in North Carolina

Shanann merupakan seorang yang rajin dan berdedikasi dalam setiap apa yang dilakukannya. Dia dikenali sebagai seorang happy go lucky dan sering berkongsi kisah peribadinya di social media hingga mempunyai ramai pengikut.

Facebook Shanann Watts

Para pengikut social media Shanann sering mencemburui kehidupan Shannan kerana dia mempunyai seorang suami yang memahami dan mempunyai sebuah keluarga bahagia di samping 2 orang anak yang bijak. Anak-anak perempuannya begitu rapat dengan Chris terutama Bella. Ada video dalam Facebook Shanann menunjukkan Bella sedang menyanyi : "My daddy is a hero" sambil mereka bergelak ketawa.

KeluargaWatts

KEHILANGAN SHANANN, BELLA DAN CECE

Pada pagi 13 Ogos 2018, rakan baik Shanann merangkap rakan sekerja iaitu Nickole Utoft Atkinson telah menghubungi 911 setelah bimbang apabila panggilan telefon, text messagesnya tidak dijawab oleh Shanann. 

Shanann (kiri) dan Nickole (kanan)

Nickole telah menghantar Shanann pulang ke rumah sekitar jam 12.00 pagi hari yang sama setelah mereka pulang dari business trip di Arizona. Nickole sangat risau kerana Shanann sedang mengandung 15 minggu dan keadaan kesihatan Shanann sepanjang business trip tersebut tidak memuaskan. Dia juga sudah berjanji untuk membawa Shanann ke klinik untuk temujanji.

Pagi itu setelah menghubungi polis, Nickole bersama anaknya pergi ke rumah Shanann. Nickole juga telah menghubungi Chris. Nickole telah bertanya kepada Chris sama ada dia tahu di mana Shanann dan anak-anaknya berada. Chris memberitahu Nickole bahawa dia belum berjumpa Shanann dan tidak tahu di mana mereka berada tambahan pula dia tidak pulang ke rumah dan bekerja pada malam tersebut. Dia turut memberitahu Nickole supaya jangan bimbang kerana Shanann selalu akan membawa anak-anaknya bermain di rumah jiran. 

Semasa polis tiba, tidak lama Chris pulang ke rumah dari tempat kerja. Chris membenarkan polis memeriksa rumahnya. Nickole merasa hairan kerana kereta Shanann berada di dalam garaj dan terdapat car seats anak-anaknya dalam kereta tersebut malah beg tangan, ubat-ubatan dan telefon bimbit Shanann turut berada dalam rumahnya.

Chris ketika ditemuramah oleh pihak media
Chris merayu supaya Shanann, Bella dan Cece pulang ke rumah

Pada keesokan harinya, FBI dan Pegawai Penyiasat Colorado telah membuat siasatan rapi. Chris telah diwawancara oleh pihak media dari Denver KMGH-TV. Dalam temuramah tersebut Chris merayu kepada sesiapa yang mengetahui di mana isteri dan anak-anaknya berada supaya menyuruh mereka pulang ke pangkuannya. 

Chris berkata : "If you’re out there, just come back. If somebody has her, just please bring her back. I need to see everybody. I need to see everybody again. This house is not complete without anybody here.”

Semasa pihak polis memeriksa rumah Watts, jiran Chris telah mempelawa pihak polis untuk melihat rakaman cctv di rumahnya yang berkemungkinan dapat membantu siasatan kehilangan Shanann, Bella dan Cece.

Rakaman cctv jiran Christ Watts

Chris turut menyertai pihak polis melihat rakaman cctv tersebut.  Dalam cctv tersebut kelihatan Chris mengundurkan keretanya di halaman rumah pada jam lebih kurang 5.00 pagi. Namun menurut Chris dia ada pulang ke rumah untuk mengambil peralatan kerja sebelum kembali semula ke tempat kerja awal pagi tersebut.

Rakaman cctv menunjukkan Christ pulang ke rumah awal pagi harii kejadian

Walaupun begitu, jiran Chris merasa pelik dengan tingkah laku Chris semasa dia melihat rakaman cctv tersebut. Chris kelihatan gelisah dan serba tak kena. Perbuatan Chris telah menimbulkan keraguan kepada polis dan jiran tersebut.

Rakaman cctv
Rakaman cctv
Rakaman cctv

Gambar menunjukkan body language Chris yang sedang gelisah dan tidak menumpukan sepenuh perhatian semasa pihak polis meneliti rakaman cctv milik jirannya. 


CHRIS WATTS DISOALSIASAT

Pada 14 Ogos 2018 dan 15 Ogos 2018, Pegawai Penyiasat telah memanggil Chris untuk disoalsiasat memandangkan dia merupakan suami Shanann dan orang terakhir berada di rumah tersebut bersama anak-anaknya. Chris juga dikehendaki untuk menjalani ujian poligraf yang dilakukan oleh Agent Tammy Lee untuk mengetahui kejujuran setiap pernyataan Chris.

Agent Tammy Lee, Biro Penyiasatan Colorado
Agent Perisikan sedang menyoalsiasat Cris Watts

Semasa disoalsiasat Pegawai Penyiasat memaklumkan kepada Chris bahawa dia gagal ujian poligraf. Chris masih lagi menyakinkan Pegawai Penyiasat bahawa segala jawapannya adalah benar dan dia tidak berbohong. Atas kepakaran pegawai tersebut, akhirnya Chris mengalah dan berjanji akan memberitahu polis keadaan sebenar jika dia dibenarkan berjumpa ayahnya.


PENGAKUAN CHRIS WATTS

Akhirnya Chris mengaku bahawa dia mempunyai krisis rumahtangga bersama Shanann pada pagi hari kejadian. Dia telah berbincang dengan Shanann mengenai rumahtangganya hingga ada menyebut mengenai perceraian. Chris memberitahu polis bahawa dia melihat Shanann mencekik Cece di bilik tidur anaknya melalui monitor bayi. Dia juga memberitahu polis bahawa dia telah menjumpai Bella sudah tidak bernyawa  kerana dicekik Shanann di bilik tidur kanak-kanak tersebut. Apabila dia nampak keadaan Bella dan Cece tidak bernyawa, Chris telah bertindak mencekik Shanann hingga mati.

Di kemudiannya membawa ketiga-tiga mayat tersebut ke kawasan tempat kerjanya di mana dia telah menanam mayat Shanann dan membuang mayat Bella dan Cece ke dalam tangki minyak.

Ayah Chris semasa membuat Chris membuat pengakuan

Hal ini bertentangan dengan bukti yang didapati oleh pihak polis dalam telefon bimbit Chris tambahan pula Chris telah gagal melalui ujian poligraph (ujian mengesan penipuan). Pegawai Penyiasat tidak boleh bergantung kepada pengakuan Chris semata-mata. Hasil siasatan polis mendapati Chris mempunyai hubungan sulit dengan rakan sekerjanya iaitu Nichol Kessinger. Polis turut menjumpai beberapa keping gambar hubungan intim mereka.

Chris Watt and Nichol Kessinger

Polis juga menjumpai text messages antara Shanann dan Chris berbincang mengenai krisis rumahtangga yang sedang mereka hadapi.

Text messages antara Christ dan Shanann

Shanann turut memberitahu rakan baiknya mengenai krisis rumahtangganya bersama Chris. Melalui text messages tersebut Shanann memberitahu bahawa Chris tidak mahu anak ketiga yang sedang dikandungnya.

Text messages Shanann kepada rakan baiknya

Lanjutan dari pengakuan Chris tersebut telah membawa kepada penemuan mayat Shanann, Bella dan Cece iaitu di site tempat Chris bekerja.

Anadarko Petroleum 

Chris hanya memberitahu polis tempat dia melupuskan mayat tersebut namun enggan ke lokasi kejadian. Chris memberitahu polis bahawa dia telah memasukkan mayat Bella dan Cece ke dalam tangki minyak manakala mayat Shanann ditanam berdekatan kawasan tersebut. 

Gambar penempuan mayat Bella dan Cece

Chris menulis huruf B iaitu tempat dia memasukkan mayat Bella di tangki kiri mana mayat Cece di tangki bersebelahan ditandakan sebagai huruf C.

Proses mengeluarkan mayat Cece
Proses mengeluarkan mayat Bella
Proses menyedut minyak keluar dari kedua-dua tangki

Polis menggunakan drone untuk menjejaki mayat Shanann yang ditanam di kawasan berdekatan 2 tangki minyak tersebut.

Kain cadar yang digunakan untuk membungkus mayat Shanann

Gambar cerapan drone menunjukkan kain cadar yang digunakan Chris untuk membungkus mayat Shanann. Cadar tersebut sama dengan corak cadar yang dijumpai di dalam tong sampah di rumah Chris. Tidak jauh dari kain cadar tersebut terdapat kesan tanah berselerak, tempat mayat Shanann ditanam.

Bekas tanah yang baru ditimbus

Mayat Shanann ditanam dalam satu lubang yang cetek. Polis menggali kawasan tersebut dan menjumpai mayat Shanann dalam keadaan mengiring seperti sedang memaut lutut.

Bekas mayat Shanann

PERBICARAAN & HUKUMAN CHRIS WATTS

Pada 21 Ogos 2018, Chris telah didakwa di Mahkamah terhadap 5 kesalahan pembunuhan tahap pertama (first degree murder) iaitu menyebabkan kematian anak yang belum cukup umur 12 tahun sedangkan dia adalah orang yang dipercayai untuk melindungi kanak-kanak tersebut, membunuh anak dalam kandungan Shanann dan 3 kesalahan melupuskan mayat.

Chris Watts semasa perbicaraan

Pada 6 November 2018, Chris mengaku bersalah manakala 19 November 2018 Mahkamah telah menjatuhkan hukuman kepada Chris iaitu 4 kali penjara seumur hidup tanpa pembebasan bersyarat. Hukuman mati tidak dijatuhkan ke atas Chris atas permintaan keluarga Shanann kerana mereka tidak mahu melihat ada lagi nyawa yang terkorban.

Ayah Shanann membacakan perutusan dari keluarganya kepada Mahkamah

PENGAKUAN SEBENAR CHRIS WATTS SELEPAS DIJATUHKAN HUKUMAN 

Selepas Chris dibawa ke penjara, pihak polis ada menemuinya dan bertanya kepada Chris apa sebenarnya yang berlaku? Chris bersetuju untuk berterus terang kerana takde sebab lagi mengapa dia perlu menyembunyikan perkara sebenar yang terjadi.

Chris memberitahu bahawa pada pagi tersebut selepas Shanann pulang dari business trip, dia ada bertengkar dengan Shanann. Chris ada mengatakan kepada Shanann bahawa dia ingin menceraikan Shanann. Shanann marah dan mengatakan kepada Chris bahawa dia tidak akan melihat anak-anak mereka lagi sekiranya sudah bercerai. Perkara tersebut menyebabkan Chris naik angin dan bertindak mencekik Shanann. Apabila Shanann sudah tidak bernyawa, Chris panik dan berusaha untuk membungkus mayat Shanann menggunakan kain cadar. Ketika dia sedang tergesa-gesa, Bella berdiri di muka pintu biliknya memandang perbuatan Chris. 

Cece (kiri) dan Bella (kanan)

Bella bertanya kepada Chris apa yang ayah lakukan kepada ibu? Chris menjawab kepada  Bella bahawa ibu tidak sihat. Dia membawa mayat Shanann yang dibungkus dengan kain cadar ke trucknya dan membawa bersama Bella dan Cece. Menurut Chris, Bella ada bertanya ke mana dia ingin membawa mereka. Chris hanya mendiamkan diri manakala Cece hanya diam kerana masih mengantuk.

Apabila tiba di tempat kejadian iaitu Anadarko Petroleum, Chris menekup mulut Cece yang ketika itu di sebelah Bella dengan kain selimut kegemarannya hingga mati dan membawa mayat Cece naik ke tangki minyak tersebut. Mayat Cece dimasukkan ke dalam tangki minyak disaksikan oleh Bella dari dalam truck.

Lubang tangki minyak sebesar 8 inci

Ketika Chris kembali ke truck untuk mendapatkan Bella. Chris memberitahu bahawa Bella seolah-olah merayu kepadanya dalam ketakutan sambil berkata : "Please daddy, please don't do to me what you just did to Cece." Namun Chris terus menekup mulut Bella hingga Bella tidak bernyawa lagi. Dia kemudian memasukkan mayat Bella ke tangki bersebelahan mayat Cece. Selepas itu dia menanam mayat Shanann. Chris turut mengatakan bahawa dia sangat menyesal dengan perbuatannya.

Ketika Chris menjalani tempoh hukuman, Nichol langsung tidak melawatnya. Menurut Pegawai Penyiasat, mereka ada menyoal siasat Nichol. Nichol mengatakan bahawa dia tidak mahu berhubung lagi dengan Chris memandangkan Chris telah berbohong kepadanya semasa mereka menjalinkan hubungan. Chris juga tidak berterus terang dengannya tentang kandungan Shanann.

Chris kini sedang menjalani hukuman penjara seumur hidup di Waupun, Wisconsin.

PENDAPAT UMUM

Ada antara pendapat mengatakan bahawa sikap Shanann yang mendominasi keluarga menyebabkan Chris sebagai ketua keluarga tidak boleh membuat keputusan melainkan hanya mengikuti kehendak Shanann. Apabila dia berkenalan dengan Nichol yang mempunyai perwatakan manja dan memahami dia terus membuat keputusan hingga sanggup membunuh untuk menyingkirkan Shanann. Tak kurang juga ada yang mengatakan bahawa Chris seorang psychopath. Perbuatan Chris merupakan jenayah yang sangat kejam dan tidak dapat diterima fikiran manusia normal.

Wallahualam.. Begitulah kisah jenayah yang menyayat hati di mana seorang bapa sanggup membunuh isteri dan anak-anak disebabkan hubungan sulit dengan kekasih gelap. Semoga kita terhindar dari perkara yang tidak diingini. In shaa Allah, jika ada iman di dada kita akan dilindungiNya  selalu.

Sekian, sahaja perkongsian saya kali ini. 
Terima kasih sudi singgah.. Until next time.. byee..


Regards,


Loading...

Share:

Thursday, April 16, 2020

Gigi Bongsu Bermasalah

GIGI BONGSU BERMASALAH BUAT HIDUP SENGSARA | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua. Alhamdulillah kita masih lagi diberi peluang untuk terus hidup, menikmati udara segar dan menjalani aktiviti harian walaupun fizikal terkurung di rumah masing-masing. Itu juga satu nikmat yang perlu disyukuri jika dibandingkan dengan orang lain yang menghadapi kesulitan hidup.

Siapa tak pernah mengalami masalah gigi kann.. Selagi kita ada gigi, sampai satu masa gigi buat hal memang seksa dan sengsara. Buat apa pun serba tak kena. Rasa nak mengamuk pun ada, hehehehe. Al-kisah saya ada masalah gigi bongsu atau wisdom teeth. Wisdom teeth terakhir tumbuh tak ikut fitrah, tak tahu nak explain macam mana.

Bila ada masalah begini saya pun study segala masalah berkaitan gigi bongsu..

Gigi oh gigi

Mujur ada gambar jadi boleh beri gambaran pada pembaca. Dek gigi bongsu menghimpit gigi geraham maka rosaklah gigi geraham di sebelah gigi bongsu tersebut. Bimbang bila dibiarkan akan semakin sakit dan berdenyut-denyut so saya pun ambil  keputusan untuk buang gigi geraham bermasalah tu sebelum bertambah serius. Bila gigi geraham bermasalah tu dah dibuang, next visit saya plan nak buang wisdom teeth yang menjadi penyebab geraham ni rosak.

Wisdom teeth atau gigi bongsu

Maka saya pun ke Klinik Pergigian Fahmi di Seremban 2 ni untuk kali pertama. 

Hasil x-ray gigi

Saya pun beritahu masalah gigi yang saya hadapi dan minta doctor cabut wisdom teeth bermasalah tersebut. Doctor pun buatlah x-ray untuk tahu sama ada wisdom teeth saya melibatkan urat saraf atau sebaliknya. Hasil x-ray wisdom teeth saya tumbuh lebih kurang gambar di atas. Keadaan wisdom teeth itu menyebabkan gigi geraham di kedudukan 47 rosak gara-gara dihimpit oleh wisdom teeth bermasalah itu.

Kedudukan set gigi kekal manusia

Malangnya doctor beritahu hanya boleh cabut gigi geraham yang rosak sahaja. Doctor kata wisdom teeth saya melibatkan saraf ke anggota badan lain. Sekiranya salah cabut boleh menyebabkan kegagalan mana-mana saraf yang berhubung ke anggota badan yang berkaitan. 

Kedudukan gigi dan saraf berkaitan

Jika kita lihat dari gambarajah di atas, wisdom teeth saya berkedudukan 48. Maka saraf yang akan terjejas melibatkan jantung dan darah (blood), saraf tunjang (spinal cord), otak (brain), telinga (ear), siku (elbow), bahu (shoulder) serta saraf (nerves) di samping masalah lain seperti migrain, sawan (epilepsy) dan pening. Oleh itu, hanya doctor pakar gigi di Hospital Besar sahaja boleh kendalikan kes begitu. Doctor gigi di klinik swasta tidak dibenarkan mengambil kes begini. Jika melanggar arahan, risiko tanggung sendiri. Bila doctor explain terus rasa ngeri..


Klinik Fahmi Seremban 2

Maka pada hari itu saya hanya cabut gigi geraham, scaling and polishing sahaja. Kos semuanya RM320.00. Tak lama lepas tu berkuatkuasa perintah berkurung hingga sekarang, terpaksa postpone appointment ke Hospital Besar.. Begitulah kisahnya.


Ada tak antara pembaca pernah mengalami masalah gigi bongsu? Share pengalaman dan komen anda di bawah.. By the way, terima kasih diucapkan sebab sudi singgah blog ini.

Akhir kata, stay at home. Stay safe.. Jangan lupa pray for the world. Semoga Covid-19 ini segera berakhir. Sekian, wasalam.
Byee.


Regards,


Loading...

Share:
Loading...

Translator

The Author



Assalamualaikum..
Hello & Welcome to my blog!

I'm LZ | 42 y/o | Married
Based in Seremban, N9
On Blogger since May 2011
***************
Advertorial, Collaboration & Review
feel free to contact me via :

email : papernplanner@gmail.com

My Precious Followers

Facebook Page

My Supporters For Year 2020!

Top 5 Commentators

Top 5 Comments