Beauty | Lifestyle | Fashion | Hobbies & everything that make me happy and inspire others..

  • Travel

    A lifestyle change begins with a vision and a single step..

  • Hobby

    At the beggining it was just a hobby, now it's my addiction..

  • Financial Planning

    It's not about having lots of money. It's knowing how you manage it..

  • Beauty

    Let us live for the beauty of our own reality.

  • Lifestyle

    Have stories to tell, not stuff to show..

Wednesday, January 29, 2020

Berjaya Atasi Masalah Iklan Adsense Tak Muncul Di Blog

BERJAYA ATASI MASALAH IKLAN ADSENSE TAK MUNCUL DI BLOG | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Semoga pembaca blog ini beroleh kesejahteraan dan sentiasa dipermudahkan urusan..

Blogger dan Google Adsense memang tidak dapat dipisahkan.. Itulah hakikat yang perlu diterima oleh setiap Blogger yang ingin menambah pendapatan sampingan hasil dari penulisan di blog.. Terus terang kata, saya tak terkecuali menjadi sebahagian daripada mereka.. Kita akan teruja bila dapat cash out hasil pendapatan tunai dari Google Adsense.

Al-kisah sejak 2 minggu lalu iklan Adsense saya tak muncul di blog.. Bila berlaku begitu, secara tak langsung terus hilang mood blogging.. Malas nak tulis post baru dan terasa down.. Kecewa tau.. Saya ada pasang apps di phone untuk pantau profit Adsense dan terbukti tidak menunjukkan sebarang income sepanjang tempoh tersebut..

Puas Google mencari punca masalah namun ianya berbeza dari masalah yang dihadapi oleh orang lain.. Ianya bukan disebabkan oleh isu-isu common seperti :

(a) Penukaran url address dari http ke https,
(b) Tidak mengaktifkan ads.txt di blog,
(c) Code iklan Adsense tidak lengkap,
(d) Penggunaan frames pada Javascripts dalam blog,
(e) Guna code Adsense selaku pihak ketiga,
(f) Ada kesalahan Crawler,
(g) Memasang code Adsense yang sama lebih dari tiga,
(h) Belum verify pin,
(i) Belum memasang robots.txt,
(j) ... and so on ....

Langsung tak ada test case untuk selesaikan masalah iklan Adsense saya.. Jadi semalam adalah hari yang indah bila saya dapat semula iklan Adsense di blog setelah melakukan perkara-perkara trial and error.. Yeayyy akhirnya iklan Adsense saya muncul semula di blog!

Haruslah saya share di post ini untuk rujukan pembaca yang mungkin menghadapi masalah sama in the future, tapi minta dijauhkan laaa sebab ianya rumit I tell you..

Step by step seperti berikut :

1. Mula-mula Sign in to your Google Adsense account..


Sign in Google Adsense

2. Sila pegi ke Dashboard -> Account..

Go to Account

3. Semak di bahagian Policy center.

Untuk kes saya tempoh hari ada dinyatakan dalam Policy Center masalah yang saya hadapi berserta link yang menghubungkan ke Google Console. Ianya berkaitan dengan Speed (experimental) dan terdapat 3 posts banned

Apa yang saya buat, saya delete akaun blog ini di Google Console dan re-apply. Kemudian saya delete semua iklan Google Adsense di blog dan create iklan baru dengan code yang baru.

Manakala posts yang telah disekat tersebut saya revert to draft.


Check Policy center


4.  Seterusnya saya pergi ke Webmaster Tool dan apply a review untuk blog yang terlibat. Pihak Google akan membuat semakan. Tunggu dan semak email yang berdaftar dengan Google Adsense kerana sebarang maklumbalas akan dihantar melalui email tersebut.

Ayat email tersebut begini :

"To owner of https://ladyinredplanner.blogspot.com/.
l***********a@gmail.com of https://ladyinredplanner.blogspot.com/ requested a review of ladyinredplanner.blogspot.com on 28-Jan-2020 with the following details.

We'll notify you when the review is complete."


Check email


5. Akhirnya saya mendapat feedback dari Google melalui email yang memaklumkan bahawa blog ini telah disemak dan hasil semakan tiada lagi pelanggaran terhadap polisi Google Adsense dan ianya mungkin disebabkan oleh setting ads blocking di browser (i.e Chrome). 

Email diterima menyatakan seperti berikut :

"To owner of https://ladyinredplanner.blogspot.com/.

Thank you for submitting your site ladyinredplanner.blogspot.com for reviewed and no abusive issues were found. If your site was previously in 'Failing' status, your Chrome enforcement status may have changed."


Feedback from Google

6. Lastly, check semula Google Adsense account di bahagian Policy Center.. Yeayyy "No issues found."

Begitulah pengalaman berdepan dengan masalah iklan Adsense tak muncul di blog.. Selepas selesai masalah ini maka timbul semula motivasi diri untuk menulis lagi di blog ini, hehehe..

Ada tak sesiapa antara pembaca mengalami masalah begini sebelum ini? Kalau ada, bolehlah kongsi di bahagian komen sebagai panduan dan rujukan yang lain..

Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,


Loading...
Share:

Friday, January 24, 2020

Amalan Sunnah Andai Ajal Dalam Tidur

AMALAN SUNNAH ANDAI AJAL DALAM TIDUR | Salam Jumaat semua... Hari ini saya ingin berkongsi satu perkongsian yang berguna untuk kita semua.. Walau sesibuk mana pun kita dengan tugas harian, namun jangan lupa dengan sunnah yang boleh dijadikan amalan. Bukan sahaja sebagai pengetahuan tetapi mengamalkan sunnah juga dapat menambah pahala kita yang tak seberapa..

Sedekah Jariah

EMPAT PERKARA SEBELUM TIDUR 

Rasulullah berpesan kepada siti Aisyah ra.

“Ya, Aisyah! Jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara iaitu:

1. Sebelum khatam al-Quran.
2. Sebelum menjadikan para nabi bersyafaat untukmu di hari kiamat.
3. Sebelum para muslimin meredhai engkau.
4. Sebelum engkau melaksanakan haji dan umrah".

Bertanya Siti Aisyah:

"Ya Rasulullah! Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara itu seketika?"

Rasulullah tersenyum dan bersabda, maksudnya :

1. "Jika engkau akan tidur, bacalah surah al –Ikhlas (3x), seakan-akan engkau telah berkhatam Al-Quran

"Bismillaahirrahmaa nirrahiim,
‘Qul huallaahu ahad’ Allaah hussamad’
lam yalid walam yuulad’
walam yakul lahuu kufuwan ahad’ "

2. "Bacalah shalawat untukku sekurang-kurangnya 3x dan untuk para nabi sebelum aku maka kami semua akan memberimu syafaat di hari kiamat.

"Bismillaahirrahmaa nirrrahiim, Allaahumma shallii ‘alaa saiyyidina Muhammad wa’alaa aalii saiyyidina Muhammad"

3. Beristighfarlah untuk para mukminin maka mereka akan meredhai engkau.

"Astaghfirullaah hal 'adziim al lazhii laa ilaaha illaa huwal hayyul qayyuum wa atuubu ilaih" - (3x)

4. Dan perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil dan bertakbir maka seakan-akan engkau telah melaksanakan ibadah haji dan umrah.

"Bismillaahirrahmaa nirrrahiim.. Subhanallaah Walhamdulillaah Walaa ilaaha illallaah hu wallah hu akbar" - (3x)

Saya suka kongsi di sini supaya ilmu ini boleh disampaikan dan dimanfaatkan kepada orang lain, maka ini akan menjadi sedekah jariah pada setiap orang yang anda kirimkan pesan ini dan apabila kemudian dia mengamalkannya, maka kamu juga akan ikut mendapat ganjaran pahalanya insha-Allah...

Rasulullah S.A.W juga pernah bersabda :

"Barang siapa yang menyampaikan satu ilmu saja dan ada orang lain mengamalkannya, maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala." (HR. Al-Bukhari)

Akhir kata :

"Ya Allah, ampunilah dosaku, dosa ibu bapa ku, keluarga ku, saudaraku dan setiap orang yang membaca perkongsian ini.. Semoga kita dijauhkan dari segala penyakit, diberi kesihatan yang baik, diluaskan pintu rezeki dan dikurniakan kebahagiaan yang berpanjangan di dunia dan di akhirat.. Aamiin ya Rabbal'alamiin.."

Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,


Loading...
Share:

Wednesday, January 15, 2020

Resepi Serawa Durian Ringkas dan Sedap

RESEPI SERAWA DURIAN RINGKAS DAN SEDAP | Sekarang musim durian.. Dalam perjalanan pergi dan balik kerja saya pasti akan lihat gerai menjual durian secara longgok.. Masa itu berhati-hati kerana kereta akan berhenti ikut suka dan tak sempat beri signal.. haish!

Jadi semalam rasa teringin nak makan durian.. Saya gigih paksa husband beli sebiji untuk kami bertiga.. Tak mahu beli banyak nanti tak habis dan muak..

Musim durian

Dalam beberapa pangsa durian ada beberapa ulas agak keras.. Jadi mana yang keras saya cuba buat serawa durian. At least boleh makan dengan roti untuk breakfast esok pagi...

Untuk pengetahuan, inilah kali pertama saya cuba buat serawa durian.. Seperti biasa, saya akan cari resepi paling mudah dan sedap. Bila dah cuba dan terbukti sedap baru ada confident so saya kongsi resepi serawa durian tersebut di sini :

RESEPI SERAWA DURIAN

Bahan-bahan
6 ulas durian
1 sudu besar gula putih
Setengah biji gula melaka
2 helai daun pandan
1 kotak kecil santan
2 cawan air (ikut kepekatan yang dikehendaki)
Secubit garam

Masak atas api perlahan

CARA-CARA

Masukkan air, garam, gula putih, gula melaka, durian dan daun pandan ke dalam periuk.
Masak hingga isi durian tanggal dari biji dengan api sederhana dan kacau sentiasa.
Bila isi durian hancur dan kuah pekat, padam api.

Kemanisan dan kepekatan serawa durian ini bergantung kepada individu. Saya suka kurang manis dan kurang pekat so saya kurangkan gula putih dan lebihkan air.

Serawa durian

Alhamdulillah, inilah hasil kejadian serawa durian. Nampak berketul santan sebab santan kotak yang sudah beku di peti ais dan warna pun pucat sebab saya kurangkan gula Melaka tapi believe it or not rasa serawa durian ini tetap memukau, hehehe perasan!. Pagi ini bawa sedikit untuk makan dengan roti sebagai breakfast.

Itu cara saya, bagaimana pula cara anda? Siapa suka makan serawa durian dengan roti, kita gang..
Okay setakat ini sahaja perkongsian saya kali ini..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..



Regards,


Loading...
Share:

Tuesday, January 07, 2020

Sambutan Ambang Tahun Baru 2020

SAMBUTAN AMBANG TAHUN BARU 2020 | Lambat bersiaran setelah 7 hari masuk tahun baru 2020.. Apa khabar semua pembaca blog ini? Semoga dikurniakan kesihatan dan kesejahteraan sentiasa.. Actually malam tahun baru lepas saya ke AEON Mall Nilai.. Nothing special pun cerita ni.. Al-maklum, cuti 5 hari menghabiskan cuti tahun tapi takde plan so mereput sahaja di rumah. Maka malam itu tiba-tiba teringin makan di Seoul Garden, tempat makan kegemaranlah katakan..

AEON Mall Nilai
Kalau ikut rasa di hati sebenarnya malas nak keluar di malam sambutan tahun baru.. Mind set ni mesti fikir akan jem dan banyak roadblock sana sini kann.. Tapi gigih juga keluar lepas solat Maghrib, semata-mata dinner sahaja..


Seoul Garden, AEON Mall Nilai

Kesudahannya makan juga di Seoul Garden sebab tekak mengada teringin makan sup dan seafood unlimited! Beraturlah juga, ramai students dan family makan beramai-ramai di situ.. Mujur masih ada lagi tempat untuk kami bertiga, di satu sudut private dan exclusive, hehehe..

Pengunjung Seoul Garden

Seperti kebiasaan, saya akan ambil segala macam seafood, daging dan makanan frozen untuk reneh dalam sup tomyam kimchi dan sebahagian lagi untuk grill.

Cerita makan di Seoul Garden ni takde la hebat mana pun sebab pernah diceritakan dalam post sebelum ni so tak perlu cerita details lah..


Related post : Seoul Garden Restaurant tempat makan pilihan

Frozen foods
Yee mee and shiitake mushroom

Pilihan lain seperti sayur, yee mee dan pelbagai jenis cendawan di samping makanan yang sudah siap dimasak..

Menu hasil tangkapan malam itu 

Dalam banyak hidangan lauk-pauk saya suka sotong.. Saya akan grill banyak-banyak sampai puas makan..


Sotong and lala

Keistimewaan outlet Seoul Garden di AEON Nilai ni ialah jenis pemanggang  dengan butang mudah adjust yang digunakan dan attach pada meja..

Mudah digunakan

Langsung tak keluar asap berkepul-kepul.. Kalau tidak semua kain baju bau asap macamlah dia sorang sahaja mampu makan kat Seoul Garden, hehehe..

Ayam dan daging panggang

Mulalah grill and grill sampai masak.. Sedikit pesanan bila makan secara buffet seperti di Seoul Garden, makanlah sampai puas baru ambil lauk atau makanan lain.. Jangan sampai membazir.. Yer laa tahu korang bayar mahal tapi tak perlu sampai berlebih-lebih lauk tak habis makan..

Ingat mungkin kali ni kita mampu makan di tempat begitu, bila perangai membazir macam tu tiba-tiba sampai satu masa Tuhan tarik rezeki atau nikmat kita, masa tu menyesal tak guna.. So fikirlah sendiri ya..

Plain top yam soup

Sambung lagi, pot sup ada 2 jenis manakala tempat grill di tengah-tengah.. So tak perlu berebut atau bergaduh, sorang satu pot, hehehe.

Seafood grill
Makan sedia masak
Tomyam kimchi soup
Sos
Penutup

Syukur, bersih kitaorang makan.. Langsung tak membazir sebab kitaorang ambil bila perlu sahaja dan anggaran cukup makan.

Sebagai penutup, desserts iaitu cocktail dan ice cream..

Cocktail
Ice cream
Begitulah cerita dinner di hujung tahun 2019 menjelang ambang tahun baru 2020.. Apa pula aktiviti anda menjelang tahun baru? Share sikit please.. Okay setakat ini sahaja yang ingin saya sampaikan..

Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..



Regards,


Loading...

Share:
Loading...

Translator

The Author



Assalamualaikum..
Hello & Welcome to my blog!

I'm LZ | 42 y/o | Married
Based in Seremban, N9
On Blogger since May 2011
***************
Advertorial, Collaboration & Review
feel free to contact me via :

email : papernplanner@gmail.com

My Precious Followers

Facebook Page

My Supporters For Year 2020!

Top 5 Commentators

Top 5 Comments