Beauty | Lifestyle | Fashion | Hobbies & everything that make me happy and inspire others..

  • Travel

    A lifestyle change begins with a vision and a single step..

  • Hobby

    At the beggining it was just a hobby, now it's my addiction..

  • Financial Planning

    It's not about having lots of money. It's knowing how you manage it..

  • Beauty

    Let us live for the beauty of our own reality.

  • Lifestyle

    Have stories to tell, not stuff to show..

Thursday, November 28, 2019

Facebook News Feed, 10 Berita Terkini

FACEBOOK NEWS FEED, 10 BERITA TERKINI | Lama sudah tak bersiaran dek masa yang sering mencemburui saya, ewahhh itu baru mukadimah hehehehe.. Tak ada cerita menarik untuk dikongsi bersama, itu punca sebenarnya.. Hari ni kerja banyak jadi bila break sebentar saya ambil kesempatan untuk check Facebook.. Bila meninjau news feed di Facebook macam-macam cerita, so saya kongsi di sini 10 berita yang lalu di news feed Facebook saya sebentar tadi..

Facebook news feed

1. Berita Harian Online 


Berita Harian Online
Aduhai Emma lepas ni jadi laa Lecturer Psychology kalau dah penat jadi wanita 'psiko', apa pun akak tak kisah..


2. BMF Official 

BMF Official
Iklan tentang Home Tuition yang dianjurkan oleh Cikgu Atiqah sempena cuti sekolah. Bagus Cikgu Atiqah ni, rajin dan pandai mencari peluang..

3. Bokitta by Butik Yasmeen

Bokitta by Butik Yasmeen

Ini iklan sponsored dari Bokitta khas untuk peminat tudung Bokitta.. Iklan ini bukan untuk saya memandangkan saya bukan pengemar tudung Bokitta. Saya sarung tudung bawal atau shawl yang sesuai dengan citarasa dan warna baju saya.

4. Dr Zakir Naik

Dr Zakir Naik

Saya follower Fb Page Dr. Zakir Naik untuk mengikuti perkembangan dakwah beliau.. Beliau turut berkongsi petikan surah dengan maksud bagi memberi kefahaman kepada umum. Bagus untuk muhasabah diri.

5. FOX 29

FOX 29

Ini takde cerita lain, mak buat prank kata dah habis makan semua gula-gula anaknya semata-mata nak tengok reaksi anak. Budak ni cool dan tak tantrum langsung.. Bagus budak ni matang..

6. Governmentjobindia 

Governmentjobsindia

Tak tahu mana datangnya page ni mungkin sebab ada antara rakan Fb saya comments.. Video tentang kucing liar yang terselamat dari perangkap.. Saya tak tengok habis video ni sebab tak berkenaan..

7. Ikea

IKEA SALE

Bulan Disember akan tiba tak lama lagi jadi Ikea akan mengadakan SALE.. Berita ni memang saya minat, hehehehe.. 50% discount memang best, harus pergi meramaikan Ikea store, pusing-pusing cari parking, suami give up langsung hilang mood shopping, hehehe..

8.   Mood Aesthetic

Mood Aesthetic

Video tentang perjalanan di laluan pokok-pokok pines di kiri kanan yang dilitupi dengan salji dan sempena filem Frozen 2 yang sedang giat ditayangkan sekarang.. Bila tengok video ni dengan sepenuh perasaan terasa sejuk dan fe-feelings salji di Malaysia.. Ohhhh wake up, wake up.. appraisal atas meja tu belum submit okay, cepat siapkan!.. Langsung terjaga dari mimpi, haish!..

9. Siakap Keli

Siakap Keli

Siakap Keli ni tak habis-habis viral cerita pelik-pelik.. Biaq pi laa budak tu nak buat magic ke apa.. Budak-budak sekarang biasalah pantang ada peluang mesti buat benda yang boleh jadi viral.. 

10. The Loteng

The Loteng

Iklan ini khas untuk pemilik rumah yang berhasrat buat stor tambahan di ruang atas memang kena pada nama The Loteng. Saya pun tak tahu kenapa iklan ni lalu news feed saya..


Begitulah antara berita di Facebook news feed saya sebentar tadi.. Sekadar baca tajuk dan lepas tu cepat-cepat letak phone di tepi kalau saya layan social media ni memang kerja lain tak jalan, sangat melalaikan.. ..

Related posts :




Regards,


Loading...
Share:

Wednesday, November 20, 2019

Sepetang di Bandar Maharani

SEPETANG DI BANDAR MAHARANI | Al-kisah Ahad lalu saya pulang ke kampung halaman di Muar, Johor untuk menguruskan jual beli kenderaan. Plan pun secara mengejut so balik pun mengejut.. Lama tak balik Muar atau nama lain Bandar Maharani Bandar Diraja.. Melepasi jambatan (pertama) Muar ada pintu gerbang berwarna biru disusuli pula Menara Jam di tengah-tengah Bandar Muar..

Muar Bandar Maharani Bandar Diraja
Menara Jam Muar

Saya bercadang untuk jual sahaja kereta pertama saya iaitu jenis Kia Caren memandangkan kereta tersebut memerlukan kos yang tinggi untuk dibaiki. Jual murah-murah asalkan saya tak perlu lagi menanggung unnecessary cost.

My Kia Caren
Kereta Kia Caren ku
Sepanjang perjalanan dari Seremban saya mengekori kereta yang akan dijual di sebuah kedai kereta terpakai di Jalan Temenggung Ahmad. 

Sampai di Muar lebih kurang pukul 2.45 petang.. Saya terus ke kedai kereta terpakai, berurusan hingga pukul 3.50 petang. Alhamdulillah urusan saya dipermudahkan..

Masjid Sultan Ibrahim
Waktu Zuhur hampir ke penghujung, jadi terus bergegas ke Masjid Sultan Ibrahim yang terletak di Tanjung Emas di tepi Sungai Muar untuk menunaikan solat. 

Selesai berurusan jual-beli kereta tadi sempat singgah di kedai apam balik dorayaki (apam balik inti kacang merah) di Jalan Sulaiman. Apam balik ini terkenal di Muar sejak tahun 1985 lagi, memang laku keras. Jadi bila ada peluang terus tapau 2 bungkus, 1 bungkus makan dalam kereta manakala sebungkus lagi bawa balik ke Seremban. Ada 8 ketul dalam setiap bungkus. Lebih dari cukup untuk kami bertiga.


Apam balik dorayaki Muar
Apabila telah selesai solat Zuhur, lepak sebentar di tepi Sungai Muar untuk menikmati pemandangan sekitar sambil makan apam balik dorayaki.. Kebetulan masing-masing belum lunch so lapar teruk.

Masjid Jamek 2 Sultan Ibrahim
Kelihatan Masjid Jamek 2 Sultan Ibrahim terletak di Kawasan Perindustrian Tanjung Agas, Muar di seberang jambatan (pertama) bertentangan dengan Masjid Sultan Ibrahim, sungguh mempersonakan. Masjid itu dibina sekitar tahun 2002.

Related post : Jelajah Bandar Muar

Ferry ke Batam, Indonesia menyusuri Sungai Muar
Kaki pancing melabuhkan joran masing-masing
Masjid Sultan Ibrahim, Muar
Tak lama kemudian azan berkumandang menunjukkan masuk waktu Asar.. Kami menunaikan solat Asar sebelum bertolak ke Seremban.

On the way ke Seremban, singgah beli kupang segar dari salah satu gerai yang terletak di sepanjang jalan menuju ke Muar.. Malam ni dinner kupang rebus laa jawabnya..

Kupang segar
Lama tak makan kupang segar dan air asam, sedap dimakan dengan nasi panas.. Saya suka masak kupang simple, memadai hanya rebus bersama bawang putih dan halia yang diketuk manakala pencicah pula air cili iaitu 3 ulas bawang putih tumbuk guna lesung bersama 5 biji cili padi. Bila dah hancur campur sedikit cuka, garam dan gula. Masukkan sedikit air asam. Sesuaikan rasa dan sedia untuk dimakan bersama kupang rebus.. Memang layan weyyy..

Okay, setakat ini sahaja perkongsian saya.. Thank you for reading..
Untuk cerita lain mengenai tempat-tempat menarik di sekitar Bandar Muar.
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeeee...



Regards,


Loading...
Share:

Friday, November 15, 2019

Taj Mahal Malaysia di Bandar Sri Sendayan

TAJ MAHAL MALAYSIA DI BANDAR SRI SENDAYAN | Baru-baru ini saya berkesempatan mengunjungi masjid baru di kawasan tempat tinggal saya, Masjid Sri Sendayan di Bandar Sri Sendayan. Masjid ini dibuka sejak 20 September 2019 lalu. Sejak dirasmikan masjid ini menjadi viral di kalangan penduduk dan pengunjung setempat. Rata-rata pengunjung masjid sangat teruja dengan keindahan reka bentuk seni bina Islam yang terdapat di hampir setiap binaan.

Masjid Sri Sendayan di Bandar Sri Sendayan

Untuk pengetahuan, masjid ini mula dibina sejak tahun 2015 di atas tanah seluas 4.5 ekar melalui konsep wakaf. Masjid yang terletak kira-kira 10 kilometer dari Seremban itu, diwakafkan oleh pengasas syarikat perbankan Kumpulan RHB iaitu Tan Sri Abd Rashid Hussain.

Ini merupakan masjid kedua yang diwakafkan dermawan itu di Negeri Sembilan selepas Masjid Hussain yang digelar sebagai Masjid Putih di Seremban 2 yang dibina dengan kos RM22.6 juta pada tahun 2012.

Seni binaan di Masjid Sri Sendayan

Masjid berkenaan yang dibina dengan kos lebih RM100 juta itu mampu memuatkan sehingga 5,000 jemaah pada satu-satu masa sekali gus menjadi masjid terbesar di Negeri Sembilan.

Kebanyakan seni bina masjid ini ditempah khas dari luar negara termasuk ukiran kayu pada dinding ruang solat, tulisan khat, penggunaan saduran berwarna emas dan bongkah jubin mihrab yang berhampiran mimbar.

Masjid Terbesar di Negeri Sembilan

Ramai yang menyamakan masjid ini dengan Taj Mahal dan ada juga mengatakan ia seperti Masjid Nabawi dan Masjid Kerajaan Uthmaniyah. Masjid ini betul-betul menjadi tarikan sebelum siap dibina lagi apabila terdapat banyak pertanyaan daripada bakal pengantin untuk bernikah di sini.

Bagaimanapun beliau berharap kesucian rumah ibadat itu dapat dijaga dan paling penting ia terus meriah dengan jemaah untuk menunaikan solat.

Bercirikan seni bina Islam

Jadi tidak hairanlah masjid itu tidak putus dikunjungi dari pagi hingga malam yang bukan sekadar mahu menyaksikan keindahannya, tetapi turut menjadi sebahagian daripada jemaah untuk menunaikan solat.


Ruang solat Masjid Sendayan di Bandar Sri Sendayan

Pada hari pertama masjid itu dibuka untuk solat Jumaat, lebih 5,000 jemaah yang hadir bukan sahaja dari Negeri Sembilan tapi Melaka, Putrajaya dan Selangor.


Tulisan khat dan penggunaan saduran berwarna wmas

Masjid ini mempunyai tiga dewan solat iaitu dewan solat utama yang mampu memuatkan seramai 3,000 jemaah, dewan solat kedua (800) dan dewan solat wanita (800 jemaah). Selain itu turut dilengkapi dengan bilik kuliah, perpustakaan, dewan serba guna, bilik pengurusan jenazah, bangunan pentadbiran, dewan makan, enam unit rumah sebagai kediaman petugas masjid.


Saduran emas 

Arkitek yang bertanggungjawab membina masjid ini ialah En. Zailan Yusop. Beliau mengatakan bahawa seni bina Masjid Sri Sendayan itu adalah campuran seni bina beberapa masjid dari negara Timur Tengah dan hiasan tulisan khatnya ditulis oleh tokoh khat paling agung di dunia dari Turki iaitu Sheikh Hassan Celebi.


Masjid Sri Sendayan

Beliau juga beberapa kali terbang ke Istanbul, Dubai dan Turki dengan Abd Rashid hanya untuk mencari ilham. Menurutnya sepanjang 30 tahun bergelar arkitek, ini adalah projek paling istimewa buat dirinya. Beliau juga turut berterima kasih kepada Tan Sri kerana beri kepercayaan kepadanya.

Taj Mahal Malaysia

Jika pembaca berminat untuk mendapatkan keseluruhan gambar masjid ini secara fizikal boleh Google sahaja Masjid Sri Sendayan Negeri Sembilan, in shaa Allah banyak lagi gambar-gambar menarik tentang masjid ini akan dipaparkan. Al-maklum gambar-gambar saya kongsi di sini hasil dari kamera cap ayam diambil oleh photographer amateur. >_<

Setakat ini sahaja perkongsian saya..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..



Regards,


Loading...
Share:

Wednesday, November 13, 2019

CUTE Exam : Lulus!

CUTE EXAM : LULUS! | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Al-kisah bulan lalu merupakan bulan yang sangaaaaaaat busy untuk saya.. Rasa sangaaaaaat stress kerana perlu membahagikan masa antara tugasan di rumah, pejabat dan menghadiri kelas. Namun itu semua pilihan saya. Saya sendiri merancang masa depan dengan mencabar diri mencuba sesuatu yang baru. Pepatah ada sebut bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian..

Dream 

Dalam post ini saya ada nyatakan tentang goals saya pada tahun 2019 ini antaranya mencuba sesuatu yang baru sebagai sebahagian daripada peningkatan taraf hidup. Puas fikir akhirnya saya mengambil keputusan bahawa saya berhasrat menjadi Perunding Unit Amanah (Unit Trust Consultant) sebagai kerjaya sampingan di samping boleh menjana pendapatan tambahan. 


Public Mutual Training Centre

Untuk pengetahuan, saya suka dengan ilmu perancangan kewangan (financial planning) dan pelaburan sejak di bangku sekolah lagi. Jadi tak hairanlah bila di sekolah rendah cikgu tanya apa cita-cita kamu? Saya jawab salah satu cita-cita saya menjadi Remisier (dan 2 cita-cita lagi biarlah rahsia, hehehe). Pernah saya cerita tentang cita-cita semasa kecil di post ini...

Malangnya ketika itu saya tak pandai matematik (sedih) sebab saya minat dengan pelajaran membaca dan menghafal seperti sejarah. Pada saya subject matematik sangat susah. So bila mindset kita fikir begitu secara automatic otak akan kata susah dan reject segala maklumat berkaitan angka. Secara tak langsung terkuburlah cita-cita saya menjadi remisier apabila keputusan matematik saya tak mencapai tahap yang diperlukan.


UUTB Training di Puchong

Sekarang bila sudah bekerja ditambah pula dengan faktor usia kita semakin matang untuk handle sesuatu keadaan dan fikir cara untuk menyelesaikan sesuatu masalah. Bidang pelaburan memerlukan pengiraan formula dan kemahiran asas matematik. Itu tak menjadi masalah kepada saya asalkan tidak berkaitan dengan matematik yang complicated dan lebih-lebih lagi kalau pengiraan melibatkan wang memang cepat faham, hehehehe 

Bila semangat sedang membara, saya terus mencari jalan bagaimana untuk menjadi Unit Trust Consultant (UTC). Tanpa rasa malu, saya hubungi seseorang yang arif tentang pelaburan unit amanah malah beliau telah melahirkan ramai Perunding Unit Amanah di bawah syarikat beliau sendiri.  Maka saya pun bertanyakan tentang cara bagaimana menjadi UTC. 


UUTB Training

Beliau memberi jalan kepada saya.. Pada 9 Oktober 2019 lalu, kami membuat temujanji di Public Mutual cawangan Seremban. Beliau menerangkan kepada saya secara kasar tentang kerjaya sebagai UTC hingga akhirnya saya yakin dan terus tandatangan segala borang berkaitan.


TRAINING SEBAGAI PERUNDING UNIT AMANAH

Bayaran RM250.00 dikenakan untuk training dan yuran peperiksaan. Tarikh training ditetapkan pada 19 dan 20 Oktober 2019.

Training pertama pada 19 Oktober 2019 bertajuk Understanding Unit Trust Basic (UUTB) diadakan di Public Mutual Training Center Puchong dari pukul 9 pagi hingga 5 petang. Training ini memerlukan peserta memahami role sebagai UTC, formula pelaburan dan asas kepada pelaburan.


Lunch break at Secret Recipe

Lunch break makan seorang diri di Secret Recipe. Tempat baru tak biasa jadi pergi ke restaurant berdekatan dengan pusat latihan.

Training kedua bertajuk Basic 101 diadakan pada 20 Oktober 2019 di Public Mutual Seremban. Di awal training ini, Tutor akan bertanya kepada peserta apakah impian anda apabila menjadi UTC kelak?


Public Mutual Seremban

Pelbagai jawapan dari peserta antaranya :

"Saya ingin membeli kereta BMW.."
"Saya ingin membantu suami saya mencapai impiannya memiliki kereta Maserati."
"Saya ingin melangsaikan hutang saya."
"Saya ingin memajukan lagi perniagaan homestay milik keluarga saya."
...... and so on...

Apabila tiba giliran saya :

"Saya ingin menghantar ibu dan bapa saya menunaikan haji dan memenuhi segala impiannya sementara mereka masih ada." - Inilah kekuatan dan impian saya. Jika Allah penuhi, syukur alhamdulillah jika sebaliknya saya percaya itu perancangan terbaik dari-Nya.

Mengapa ditanya soalan itu? Ianya sebagai pemangkin kepada setiap peserta supaya terus berusaha keras bagi mencapai segala matlamat yang diimpikan.


B101 Training

Seronok bila kita hadiri latihan yang memberi kita ilmu baru dan menjadi minat kita.. Seharian duduk dalam bilik latihan terasa sungguh cepat masa berlalu.

CUTE EXAM

Tibalah hari yang mendebarkan iaitu pada 2 November 2019 lalu apabila saya menghadiri CUTE Exam iaitu peperiksaan yang dianjurkan oleh FIMM (Federation of Investment Managers Malaysia) untuk menentukan sama ada saya layak menjadi UTC atau sebaliknya.

Nama peperiksaan cute tapi takde laa cute sangat malah ianya cute yang mendebarkan. Perkataan CUTE adalah singkatan dari Computerized Unit Trust Examination. Peperiksaan ini diadakan di OUM Seremban.


CUTE Exam di OUM Seremban

Tempoh peperiksaan dari pukul 3.00 hingga 5.00 petang. Sebelum peperiksaan saya berusaha bersungguh-sungguh membuat latihan berang-ulang kali di samping memahami konsep pelaburan kerana terdapat 60 soalan CUTE Exam yang dipilih secara rawak dari 5 set soalan ramalan. Semua soalan berkisar tentang jenis-jenis pelaburan, pasaran saham dan formula pelaburan.


Saya menghabiskan masa yang ada sepenuhnya, stayed up late hingga pagi mengulangkaji dan membuat latihan, sudah sampai masanya saya tawakal. Saya mengambil masa 47 minit untuk menjawab semua soalan.. Keputusan peperiksaan akan diketahui sejurus sahaja peserta habis menjawab semua soalan. Alhamdulillah saya berjaya dan lulus! 


CUTE Exam Result

Namun grade peperiksaan tertakluk kepada kelulusan FIMM.. Dalam tempoh 14 hari selepas menduduki CUTE Exam peserta yang lulus akan diberikan akses ke UTC Connect. FIMM sudah mengesahkan bahawa saya berjaya dan boleh proceed further.

Menceburi bidang pelaburan bukan seperti menjual barang. Dalam pelaburan tiada istilah paksaan. Ianya lebih kepada perancangan kewangan jangka panjang. Sekiranya individu tersebut mempunyai kesedaran betapa pentingnya pelaburan sebagai satu kaedah meningkatan pendapatan / simpanan secara tidak langsung akan bersetuju membuat pelaburan dengan sendirinya. Ianya berdasarkan pengalaman saya sendiri sebagai pelabur. Pelaburan banyak cabang, bukan terhad setakat wang tunai di tangan. Jika ingin tahu bagaimana caranya boleh hubungi saya melalui email. 

Begitulah cerita tentang pengalaman saya memburu impian tahun 2019. Pengalaman baru dalam hidup demi mencapai impian dan harapan, in shaa Allah. Bila tercapai hasrat menjadi UTC saya rasa puas hati! Pencapaian kerjaya sampingan dalam Unit Trust pada masa akan datang bergantung kepada usaha saya sendiri.. Di mana ada kemahuan di situ ada jalan. Doakan agar saya sentiasa diluaskan pintu rezeki dan dipermudahkan urusan, begitu juga saya doakan anda.




Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeee...

Regards,


Loading...
Share:

Monday, November 11, 2019

Comeback Giveaway by Farah Farhana

COMEBACK GIVEAWAY BY FARAH FARHANA | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada my lovely readers.. Di kesempatan ini saya ingin sertai giveaway anjuran rakan blogger bernama Farah Farhana. Menurut Farah, giveaway ini adalah sempena beliau buat comeback ke alam blogging setelah berbulan-bulan menghilangkan diri dan sempena meraikan 200 followers blognya.

Kebetulan saya juga antara pengikut (or follower) baru blog Farah maka saya dengan rasa rendah diri ingin menyertai giveaway ini..

Comeback Giveaway by Farah Farhana

Syarat-syarat Penyertaan:-
 Warganegara Malaysia.
 Mestilah menjadi follower blog ini.
 Klik mana-mana iklan dalam blog ini *optional*

Cara-cara Menyertai:-

 Buat satu post yang bertajuk Comeback Giveaway by Farah Farhana.
 Tampal Banner di atas dalam post tersebut dan backlink kan ke post ini.
 Tag 3 rakan blogger anda dan make sure mereka tahu mereka di-tag.
 Copy dan paste link post tersebut ke dalam ruangan komen post ini.

Pemilihan Pemenang:-
 Cabut undi nombor yang bertuah.
 Random.org

Bagi memenuhi syarat penyertaan saya tag 3 rakan bloggers saya iaitu :




Sesiapa yang ingin turut serta masih boleh berbuat demikian, masih sempat sebab tarikh tutup ada lebih kurang 2 minggu lagi.. Marilah kita beri sokongan kepada rakan blogger, Farah Farhana. Setakat ini sahaja perkongsian saya. Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeee..



Regards,


Loading...
Share:
Loading...

Translator

The Author



Assalamualaikum..
Hello & Welcome to my blog!

I'm LZ | 42 y/o | Married
Based in Seremban, N9
On Blogger since May 2011
***************
Advertorial, Collaboration & Review
feel free to contact me via :

email : papernplanner@gmail.com

My Precious Followers

Facebook Page

My Supporters For Year 2020!

Top 5 Commentators

Top 5 Comments