Beauty | Lifestyle | Fashion | Hobbies & everything that make me happy and inspire others..

  • Travel

    A lifestyle change begins with a vision and a single step..

  • Hobby

    At the beggining it was just a hobby, now it's my addiction..

  • Financial Planning

    It's not about having lots of money. It's knowing how you manage it..

  • Beauty

    Let us live for the beauty of our own reality.

  • Lifestyle

    Have stories to tell, not stuff to show..

Thursday, May 30, 2019

Biskut Tunjuk Untuk Raya

Bahang sambutan Hari Raya Aidilfitri kian terasa lebih-lebih lagi bila 'biskut tunjuk' yang ku order telah sampai ke tangan.. Kenapa saya panggil biskut tunjuk? Biskut tunjuk ni istilah biskut raya yang kita beli bukan buat sendiri.. Iyer la masa kita pilih kannn kita tunjuk - "saya nak order biskut ni.." sambil tunjuk biskut yang ingin dipesan gitu, hehehehe dari situ nama diberi..

Biskut tunjuk
Al-kisah inilah biskut tunjuk saya.. Order dari office mate sebelum bulan Ramadhan tempoh hari, dalam tak sedar makan tester maka ter-order 6 bekas untuk 3 jenis setiap satu jenis saya order 2 bekas.. Jadi bila pesanan selamat diterima rasa teruja..

Almond cookies
Cornflakes Choc Chips
Satu jenis lagi lupa apa nama dia tapi yang pasti semua biskut moden.. Next year saya harap Kak Izan Kitchen ambil tempahan sebab kemungkinan besar saya akan order biskut tunjuk lagi, hehehehe

Siapa beli biskut tunjuk macam saya? Siapa pula antara pembaca yang rajin buat biskut raya sendiri? Overall berapa jenis biskut raya uolls? Jangan lupa kongsi persiapan biskut raya anda di ruangan komen di bawah..




Okay thank you for reading..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,


Loading...
Share:

Sunday, May 26, 2019

Misi Menghantar Kad Raya Selesai

Ramadhan sudah masuk minggu ke-3, saya percaya tentu ramai antara kita sibuk dengan persiapan sambutan Hari Raya Aidilfitri dan dalam masa yang sama juga meningkatkan amal ibadah 10 malam terakhir Ramadhan.. Semoga dipermudahkan segala urusan dan amal ibadah kita diterimaNya..

Saya juga ingin memanjatkan kesyukuran kepada Illahi kerana dalam kesibukkan menjalani tugas hakiki di pejabat dan rutin harian dapat juga saya meluangkan masa berutus kad raya dengan peserta Projek Kad Raya 2019 by Lady In Red Planner.. 

Projek Kad Hari Raya 2019
Untuk pengetahuan pembaca, proses mencari dan membeli kad raya yang sesuai juga bukan mudah sebab tak banyak kedai buku sekarang ini menjual kad raya dibandingkan 5 atau 10 tahun lalu. So nampak tak kad raya dah semakin pupus okay..

Kad Hari Raya 2019
Pemilihan kad raya juga mestilah bersesuaian dengan si penerima.. Jadi saya pilih setiap kad mengikut naluri.. Harap si penerima dapat terima kad itu seadanya..

Setem 60 sen untuk kad Hari Raya
Akhirnya proses mengirim kad raya berjaya diselesaikan semalam, alhamdulillah..

Peti pos Malaysia
Harapan saya semoga semua kad raya diterima kepada peserta dan rakan bloggers. Maaf andai ada yang terima kad raya saya selepas bulan Ramadhan disebabkan kelewatan penghantaran oleh Pos Malaysia. Kita faham mereka sekarang sedang bertungkus-lumus untuk proses serahan sebelum cuti Hari Raya nanti.

Apa yang paling penting bila anda terima kad raya dari saya nanti itulah tanda ingatan tulus ikhlas yang lahir dari hati walaupun kita tak pernah bersua muka dan hanya berkenalan di alam cyber.. Akhir kata, terima kasih diucapkan kepada peserta Projek Kad Hari Raya 2019 by Lady in Red Planner.. Maaf andai ada kekurangan dari saya dalam menjayakan misi ini..

Related post : Projek Kad Hari Raya 2019 by Lady in Red Planner





Sekian, sahaja perkongsian saya kali ini..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Thank you for reading..
Wasalam..


Regards,


Loading...
Share:

Tuesday, May 21, 2019

Pengalaman Buruk Menghadiri Temuduga

Pengalaman membina kerjaya stabil memang akan mengalami jatuh bangun.. Kalau ada antara pembaca lepas grad terus dapat kerja memang sangaaaaaat bertuah kecuali ada kabel itu tak termasuk golongan yang saya maksudkan.. Nama pun jatuh mestilah sakit tapi itulah pengalaman yang mematangkan kita agar terus bangkit dan cekal menghadapi masa depan..

Terpanggil untuk berkongsi pengalaman sendiri selepas saya baca entri yang dikongsi oleh sahabat blogger bernama Sayidah Napisah bertajuk Dapat Interview Kerja di 10 Scam Company Hal begini memang berlaku bila ada pihak mengambil kesempatan di atas desakan hidup orang lain..

Pengalaman Buruk Menghadiri Temuduga
Al-kisah, sekitar tahun 90-an masa tu bekerja sepenuh masa sementara tunggu sambung belajar. Saya bekerja di sebuah legal firm tetapi ketika itu masih samar-samar sama ada untuk teruskan pengajian  ke peringkat seterusnya dalam jurusan Undang-Undang atau bekerja sepenuh masa dengan firma guaman ini.. Gaji pun not bad, RM2,800.00 ketika itu agak besar, ada increment RM200.00 setiap tahun tetapi beban kerja sangat banyak dan stress. Jadi mulalah fikir untuk cari kerja lain.. Kebetulan saya mempunyai kelulusan dalam bidang Business Management, Accounting & Computer Research, so hajat hati ingin beralih arah ke bidang perniagaan..

Maka saya pun belek iklan di suratkhabar The Star dan jumpa satu syarikat pengiklanan memerlukan Marketing Executive. Dalam fikiran dibuai angan-angan bekerja di syarikat pengiklanan dalam bidang marketing mesti best dan glamour.. Iyalah orang tak tahu dan masih mentah so tanpa membuang masa saya pun contact syarikat pengiklanan tersebut dan fix appointment untuk temuduga. Bila tarikh temuduga dah ditetapkan apa lagi apply leave. Saya masih ingat lagi lokasi syarikat tersebut di Seksyen 14 Petaling Jaya.


Sampai sana, ada sesi menunggu lebih kurang setengah jam.. Jenuh menunggu tetapi semangat ingin tahu dengan jawatan baru berkobar-kobar so tak rasa masa menunggu yang lama.. Bila nama dipanggil saya dikehendaki untuk sertai one group of people berpakaian smart dengan bertali leher dan beberapa wanita berpakaian kemeja dan seluar panjang. Setiap group ada 6 orang ahli termasuk seorang ketua kumpulan. Saya dibawa bersama mereka menaiki sebuah van menuju ke kawasan perdagangan di Bandar Sunway tanpa langsung menjelaskan motif apa untuk ke sana.

They said itu part of interviews and selection. So ikut sahaja.. Di sana mereka distributed lebih kurang 20 keping catalogs berupa discount voucher and membership cards, setiap satu dijual RM50.00. Mulalah mereka berlegar ke kawasan masing-masing membawa 20 keping catalogs seorang yang perlu dihabiskan sebelum pukul 5.00 petang. Pada pukul 5.00 petang van akan datang ambil semua balik ke pejabat di Seksyen 14, Petaling Jaya tadi. Saya diarahkan supaya ikut ketua kumpulan di mana ketua kumpulan akan tunjuk cara promote membership catalogs itu. Target mereka di depan bank, pusat telekomunikasi dan restaurant.

Masa tu, saya tak tahu nak kata apa... Dalam hati : "Habislah kalau jumpa kawan kolej atau my dad's friends atau lawyers my current bosses.. Mana aku letak muka, jumpa aku berlegar-legar pi jual catalog.. Aduhai malu, jatuh airmuka.."

So apa saya buat? Saya ikut sahaja apa arahan mereka lebih kurang 3 jam lepas itu saya minta split dan bergerak sendiri.. Saya keluarkan duit dari ATM, saya beli semua catalog sendiri, semuanya RM1,000.00.. Kemudian saya jumpa ketua kumpulan tadi dan beritahu saya berjaya jual semua dan minta izin untuk balik. Dari airmuka ketua kumpulan tadi nampak happy dan memuji saya berbakul-bakul.. Then he said, kami akan beritahu melalui phone jika saya berjaya untuk temuduga kali ini dan seterusnya ke temuduga stage kedua. I said 'OK' dalam hati whatever, janji dapat lepaskan diri dari situ.. So balik naik bas dan sempat berlegar-legar di Jusco untuk melepaskan perasaan nervous, penat dan baru terasa sangat lapar.

The next day saya terima sms memaklumkan bahawa saya berjaya dan layak untuk ke temuduga stage kedua.. Dalam hati berkata-kata : Memang tak akan aku jejak ke sana lagi.. Such a nightmare, pertama dan terakhir.. Itulah pengalaman saya, kadangkala terfikir mungkin sebab saya tak bersyukur dengan kerja dan gaji yang ada sebab itu Tuhan uji begitu. Bila kena baru rasa sendiri kannn..

Pesanan saya berhati-hati kepada sesiapa yang ingin memohon kerja di sesebuah syarikat. Study dulu latarbelakang syarikat berkenaan dan buat research berkaitan jawatan yang dipohon. Then baru ada confident untuk tempuh sesi temuduga itu nanti selain kebarangkalian untuk ditipu dapat dielakkan..

Begitulah kisah menghadiri temuduga from my personal experience.
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,


Loading...
Share:

Monday, May 20, 2019

Segmen I Follow You, You Follow Me by Mya Rosli

Hari ini cuti ganti sempena Hari Wesak semalam.. Syukur alhamdulillah ada cuti hujung minggu dan cuti ganti ini sekurang-kurangnya dapat berehat sedikit sebelum sambung semula rutin harian bermula esok coz I have been very busy for the past week.

Jadi ada masa, saya berbesar hati untuk join segmen yang dianjurkan oleh blogger bernama Mya Rosli iaitu Segmen I Follow You, You Follow Me.. Saya teruja untuk sertai segmen ini kerana motif utama adalah untuk mengeratkan hubungan silaturahim dan mengenali rakan-rakan blogger yang lain di samping membantu kita meluangkan masa dengan blogwalking ke blog bloggers yang menyertai segmen ini.

Bagi mencapai realisasi ini, setiap blogger dikehendaki follow blog peserta segmen ini.. For me it's not a big deal dear! hehehe

 Segmen I Follow You, You Follow Me by Mya Rosli
Segmen I Follow You, You Follow Me by Mya Rosli
Syarat-syarat penyertaan sangat mudah iaitu :

1. Follow blog Mys Rosli -> www.myarosli.com
2. Add Facebook Mardhiyyah Rosli dan Like FB Page Lovely Sunshine
3. Subscribe Channel Youtube Mardhiyyah Rosli
4. Follow Instagram Mardhiyyah Rosli (jika ada Instagram)
5. Buat entri bertajuk "Segmen I Follow You, You Follow Me by Mya Rosli'
6. Copy banner di atas dan backlink ke entri [DI SINI]
7. Tinggalkan URL entri anda di ruang komen di entri [DI SINI].

Menurut Mya Rosli, setiap penyertaan akan dimasukkan ke dalam bloglist blog beliau iaitu Lovely Sunshine selama 3 bulan. Jom sama-sama meriahkan segmen ini, kita bagi support kepada Mya..



Okay, setakat ini sahaja entri kali ini..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


Loading...
Share:

Wednesday, May 15, 2019

Giveaway SapsIbuBapa.net Di Mialiana.com

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telahpun menyediakan satu platform kepada kepada guru dan juga ibu bapa yang dipanggil sebagai SAPS Ibu Bapa.

SAPS Ibu bapa merupakan satu aplikasi secara atas talian yang digunakan oleh guru untuk "key in" markah peperiksaan pelajar. Manakala, ibu bapa pula boleh mengakses aplikasi ini untuk menyemak keputusan peperiksaan pelajar.

Semakan ini boleh dilakukan dengan melayari laman web seperti berikut :



Antaramuka SAPS IBUBAPA

Inisiatif kerajaan ini patut dipuji ini kerana ianya memudahkan banyak pihak untuk mengetahui markah peperiksaan pelajar/murid.

Giveaway SAPS by Mialiana.com
Giveaway ini dianjurkan oleh SapsIbuBapa.net dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM400.00 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.

Jika ada antara pembaca yang berminat untuk menyertai giveaway ini, anda perlu bertindak segera kerana giveaway akan tamat pada hari ini, 15.05.2019 jam 11.59 malam nanti...


Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,


Loading...
Share:

Sunday, May 12, 2019

Perkongsian WhatsApp Group Pelajar Tahun 5 Edisi Geleng Kepala

Al-kisah, anak saya tiada gadget atau phone sendiri.. Frankly speaking, saya memang tak beri anak saya phone memandangkan belum ada keperluan mendesak.. Jadi bulan lalu, dia request untuk guna phone saya bagi membolehkannya sertai WhatsApp rakan sedarjah. Saya kata okay, memandangkan setiap perbualan di bawah pemantauan saya..

Mana conversation penting melibatkan aktiviti sekolah, saya akan beri dia baca dan dalam sehari dia akan berbalas-balas mesej dengan rakan sekelas untuk tempoh-tempoh tertentu.. Biarlah apa orang kata yang penting saya selesa dengan cara ini..


WhatsApp Group
Nak dijadikan cerita, minggu lalu saya baca perkongsian salah seorang rakannya di WhatsApp group tersebut.. Berikut perkongsian mereka, anda boleh baca dan nilai sendiri..

"ALAHAI BOY...

Di sebuah kelab malam, Boy duduk seorang diri. Ramai gadis cantik di situ. Boy try tackle, tapi langsung tak dilayan.


Boy nampak seorang lelaki masuk ke kelab itu. Selepas lelaki itu duduk, ramai awek cantik seksi datang ke meja lelaki itu.


“Ceh, nak kata hensem, aku lagi hensem. Apasal semua awek pergi kat dia?” keluh Boy hairan.


Masa Boy pergi ke toilet, dia terserempak dengan lelaki tu. Sempatlah mereka berkenalan. Nama lelaki tu Zack.


“Bro, macam mana kau boleh duduk kat meja lepas tu ramai awek cun datang macam tu je kerumun kat lu? Share tips dengan gua sikit,” kata si Boy.


“Senang je. Esok lu masuk kelab ni, masa nak duduk tu lu campak kunci kereta lu atas meja. Gerenti awek cun datang dekat dengan lu,” jawab Zack.


“Tapi bro, gua takde kunci kereta. Kunci motor adalah!” balas Boy.


"Ko belilah kunci kereta. Bukan aku suruh beli kereta. Tengok macam aku ni, kunci kereta Ferrari ni je modal aku,” balas Zack sambil menunjukkan kunci kereta Ferrari di tangannya.


Ooo.. kunci kereta je taktiknya. Oklah. Esoknya Boy terus beli segugus kunci kereta, jenama Jaguar lagi. Perghh! Ni gerenti ramai awek cun dekat nanti. Senyum kambing Boy bila terbayang dirinya dikelilingi gadis-gadis cantik.


Malam tu, dengan bersemangat Boy pun datang ke kelab semalam.  Dengan confident giler, Boy duduk sambil mencampakkan kunci Jaguarnya ke atas meja di depannya.


Aikk.. takde respons pun? Boy tengok, gadis-gadis cantik seksi yang jalan di depannya hanya memandangnya sinis, lepas tu ketawa geli hati. Ada yang ketawa terbahak-bahak pulak tu.


Hishh… Kenapa pulak ni? Takkan tak menjadi taktik yang diajar Zack semalam?


“Aku guna kunci Jaguar kot, sorang awek pun tak sangkut. Penipu punya Zack!” bebel Boy.


Tiba-tiba seorang awek cun yang seksi dengan senyuman menggoda berjalan ke arah Boy. Haa… dah mengena dah umpan aku ni, bisik Boy. Perghh! Awek ni memang meletop.


Dengan lirikan manja, awek tu pun berkata : “Hai cik abang… kalau nak campak kunci kereta tu pun, pastikan buka helmet tu dulu ye!”


Sekian..


Yer memang lawak dan kelakar bagi kita orang dewasa tapi apa pula penerimaan kanak-kanak seusia 11 tahun? Di sebalik lawak ada unsur-unsur kurang baik di situ. Bagi saya perkataan bold di atas tak sepatutnya  didedahkan kepada anak-anak seawal 11 tahun. Itu pendapat saya.. or mungkin saya terlalu typical atau kolot dalam mendidik anak?

For me, biarlah mereka faham dan tahu bila sudah sampai masa.. Senang kata - spender pun masih mak bapak beli ada hati bercerita tentang gadis-gadis seksi di kelab malam?.. Seperti saya kata tadi,  mungkin saya ni mama yang kolot atau tak sporting.. hurrrmmmm entahlah..

Bagaimana pula pembaca yang bergelar ibu? Apa pula pendapat anda?
Pembaca yang masih belum bergelar ibu juga bebas untuk memberikan pandangan anda..



Regards,


Loading...
Share:

Wednesday, May 08, 2019

Projek Kad Hari Raya 2019 by Lady In Red Planner

Sementara tunggu waktu berbuka puasa, di kesempatan ini saya ingin mengumumkan Projek Kad Hari Raya 2019 saya sebagai entry kali ini. Tahun ini saya bercadang untuk bertukar-tukar kad Hari Raya dengan pembaca atau rakan bloggers yang berminat menggunakan konsep Postcrossing. Camne konsep Postcrossing yang dimaksudkan? Senang sahaja..


Syarat-syarat dan cara penyertaan Projek Kad Hari Raya 2019 ini seperti berikut :

(a) Terbuka kepada semua pembaca / bloggers yang berminat untuk mengirim dan menerima kad Hari Raya;

(b) Peserta  dikehendaki untuk mengisi maklumat di "Contact Me" terletak di side bar blog ini. Dalam ruangan "Message" sila masukkan alamat surat-menyurat anda. Jika anda seorang blogger jangan lupa letak sekali url blog anda; dan

(c) Sejurus menerima maklumat di atas, saya akan email nama dan alamat kepada siapa anda perlu hantar kad Hari Raya. Jadi tunggu email saya. 

Konsep Postcrossing anda akan terima kad secara surprise. Dalam masa yang sama juga saya akan hantar kad Hari Raya kepada semua peserta Projek Kad Raya 2019 ini. Ini bermakna setiap peserta akan mendapat 2 balasan Kad Hari Raya. 


Dalam kad Hari Raya anda nanti ceritalah tentang persiapan sambutan Hari Raya anda & keluarga atau apa sahaja yang berkaitan mengikut citarasa anda.

Tujuan Projek Kad Hari Raya 2019 ini diadakan sekadar ingin mengembalikan nostalgia bertukar-tukar kad Hari Raya supaya tradisi ini tak terus tenggelam ditelan zaman. Siapa yang pernah bertukar-tukar kad Hari Raya suatu masa dulu pasti dapat merasai 'kemanisan' menghantar dan menerima kad Hari Raya. Percayalah lain sangat feeling jika dibandingkan orang wish ucapan Hari Raya melalui social media.

Bila dapat kad nanti, bolehlah share di entry blog anda supaya setiap peserta tahu ke mana dan dari siapa mereka terima kad Hari Raya tahun ini melalui Projek Kad Hari Raya 2019.

Okay, kepada yang berminat boleh bertindak sekarang dengan hantar maklumat anda.. 


TEMPOH 

Projek Kad Hari Raya 2019 ini bermula dari hari ini, 8.05.2019 hingga 15.05.2019 bagi mengelakkan masalah semasa proses penghantaran melalui Pos Malaysia. 

Ingat, setiap peserta perlu ada kejujuran dan keikhlasan.. jadi bila dapat kad raya pun senyum lebar kegembiraan, tiada aura terpaksa.. Semoga ianya dapat menceriakan hari anda..

Impian ini sebenarnya telah saya zahirkan dalam entry sebelum ini [DI SINI] tapi tak sempat tempah kad. Terpaksa beli kad yang dijual di pasaraya atau kedai buku.


Sekiranya ada sebarang pertanyaan, boleh tulis di ruangan komen di bawah. Pembaca yang tidak berminat untuk turut serta juga boleh memberikan pendapat dan cadangan anda..

Okay, setakat ini sahaja..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,


Loading...
Share:

Sunday, May 05, 2019

Harapan Ramadhan ku

Salam Ramadhan semua.. Ramadhan di depan mata.. Alhamdulillah dan syukur jika kita masih diberi kesempatan untuk menjalani ibadah puasa dalam bulan Ramadhan 1440H..

Ramadhan 1440H

Setiap insan pasti mempunyai impian dan harapan setiap kali Ramadhan menjelang.. Begitu juga dengan saya.. Mudah kata target dan harapan Ramadhan ku seperti terkandung dalam lirik lagu Raihan feat Man Bai  ini :
  
Ku mengharapkan Ramadhan 
kali ini penuh makna
agar dapat ku lalui dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
hingga tak terasa ku berada 
di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan 
Nafsu yang selalu membelenggu diri
tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

 Selangkah demi selangkah..
Dengan rahmatMu oh Tuhanku..
Ku tempuh jua..


Itulah harapan saya..
Semoga puasa kita lancar dan mendapat pahala dan keberkatan dariNya..

Baca juga article Ramadhan saya tahun laluRamadhan Al-Mubarak 1439h (2018)

Setakat ini sahaja perkongsian saya kali ini..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,


Loading...
Share:

Friday, May 03, 2019

Jaga Lisan & Perbuatanmu

Salam Jumaat dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Just wanna share this quote to you-all..


"FOUR THINGS YOU CAN'T RECOVER :
The stone after the throw
The word after it's said
The occasion after it's missed
The time after it's gone."

A reminder to myself too terutama bila melibatkan tindakan dan percakapan kita.. Apabila melukakan hati orang lain mungkin boleh dimaafkan tetapi sukar untuk melupakan.. 



Oleh itu jaga lisan antara sebabnya :

Lisan orang yang bijak terletak di sebalik akalnya sehingga setiap kali berbicara, dia akan berfikir terlebih dahulu. Apabila dia merasakan ucapannya memberi kebaikan, maka dia meluahkannya. Namun apabila dia merasakan ucapannya boleh menyinggung perasaan orang (walau tanpa sengaja), maka dia menahan diri. Sedangkan orang yang dungu, fikirannya berada di hujung lisan. Dia tidak berfikir sebelum berkata-kata. - Hasan al-Basri dalam Az-Zuhd hal: 131

Setakat ini sahaja perkongsian saya..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


Loading...
Share:
Loading...

Translator

The Author



Assalamualaikum..
Hello & Welcome to my blog!

I'm LZ | 42 y/o | Married
Based in Seremban, N9
On Blogger since May 2011
***************
Advertorial, Collaboration & Review
feel free to contact me via :

email : papernplanner@gmail.com

My Precious Followers

Facebook Page

My Supporters For Year 2020!

Top 5 Commentators

Top 5 Comments