Hobbies

My personal hobbies are reading, listening to music, and silence..

Event

Between the pages of a book is a lovely place to be..

Vacation

Some of your best ideas come when you're on vacation..

Information

Knowledge is Power, Power provides Information; Information leads to Education..

Beauty

Beauty is power; a smile is its sword..

Tuesday, October 11, 2022

Jom Lepak di Restoran Leh Pak, Seremban

JOM LEPAK DI RESTORAN LEH PAK, SEREMBAN | Malam minggu lalu saya sekeluarga mengambil angin malam dengan meronda sekitar Seremban. Misi mencari tempat makan baharu memandangkan kami sudah bosan makan di area Bandar Sri Sendayan dan Seremban 2.. Al-maklum tempat makan biasa bila kerap sangat makan tempat yang sama berulang kali akan rasa bosan. Dari situ timbul idea jalan-jalan cari makan.

Restoran Leh Pak Seremban

My colleague has recommended this restaurant bernama Leh Pak yang terletak di Jalan Yam Tuan, Seremban. Mendengar dari nama dan ejaan saya menyangka kedai ini Chinese Restaurant, mungkin dari perkataan 'lepak' menjadi 'Leh Pak' supaya lebih santai dan berciri hipster. Apa yang penting ianya restoran halal.

Hiasan dalaman di Restoran Leh Pak Seremban

Dari luaran restoran ini agak cozy, keadaan bangunan mempunyai ciri-ciri sejarah.. Saya sekeluarga masuk ke restoran ini sekitar pukul 8.00 malam.. Agak ramai pengunjung ketika itu tetapi masih ada beberapa meja kosong.

Tak sampai 10 minit kami duduk di meja, waitress datang menghulurkan buku menu.. Saya belek-membelek buku menu untuk menghayati makanan yang ditawarkan di restoran ini. 

Menu di Restoran Leh Pak 

Menu terbahagi kepada beberapa kategori seperti Asian, Western, Snacks dan beberapa jenis lain selain minuman.

Asian Goreng-Goreng

Snacks for orang diet
Western Hidangan Utama

Menu dari kategori snacks pilihan my husband, kata dia mahu diet. My husband ordered kaya + peanut toast while my son ordered Nutella honey toast.. 

Kaya + peanut toast

Tak sanggup tengok kemanisan Nutella chocolate toast pilihan my son ni, terasa manis level potong kaki..

Nutella honey chocolate toast

Pilihan hati saya pula sudah tentu Chinese food iaitu Cantonese yee mee.. Tak lama selepas pesanan diambil, makanan saya pun tiba, waktu menunggu tak sampai 30 minit..

Cantonese yee mee

Apa yang mengejutkan portion makanan saya sangatlah besar, sebesar kuali saiz kecil. Manalah mampu saya habiskan seorang.. 

Cantonese yee mee

Saya minta 2 buah mangkuk kecil untuk saya bahagi beberapa portion to my husband.. Maka secara tak langsung terbatal diet my husband, hahahaha (gelak jahat!). Rasa Cantonese yee mee sedap dan tak muak. Tak lengkap makan Cantonese yee mee tanpa cili potong kicap. Kunyah cili sampai rasa pedas terus suap Cantonese yee mee baru rasa puas!  

Grilled Chicken and butter rice

My son tak cukup dengan Nutella toast, dia pesan grilled chicken and butter rice.. Risau lapar tengah malam nanti katanya.. Kita layankan saja permintaan dia asalkan tak membazir.

Minuman

Cerita tentang minuman pula, saya pesan teh tarik, my husband pesan air limau panas dan my son pesan minuman kegemarannya iaitu Milo dinosaur. Comel sangat bekas minuman menggunakan kole stainless steel ni.

Teh tarik, limau panas dan Milo dinosaur 

Overall semua makanan yang dipesan sedap, memenuhi citarasa saya. Harga pun berpatutan. Nice environment, walaupun ramai pelanggan tetapi masih luas dengan jarak meja agak jauh. Service cepat and friendly waitress. Boleh repeat next time..   

Restoran Leh Pak Seremban

Kepada kengkawan yang berada di area Seremban atau berdekatan boleh cuba sendiri kerana pendapat mengenai kesedapan makanan agak subjective.. Sedap atau tidak, puas hati bila rasa sendiri kannn... 

Okay, setakat ini sahaja perkongsian saya kali ini. 
Sehingga kita berjumpa lagi di post akan datang. 
Thank you for reading & have a great day everyone!

Regards,

Tuesday, October 04, 2022

Bila kad Touch 'n Go rosak..

BILA KAD TOUCH 'n GO ROSAK | Penggunaan kad Touch 'n Go ("TnG") semakin meluas sekarang bukan setakat di tol atau di kawasan tempat letak kenderaan tetapi kini digunakan sebagai eWallet di sebahagian outlet. Jadi kad ini penting dan mesti ada pada setiap orang sebagai kemudahan.

Bila kad TnG rosak, ianya menjadi satu masalah.. Dijadikan cerita semasa saya bercuti ke Penang tempoh hari, tiba-tiba kad TnG saya bermasalah, tak boleh baca dan tak boleh digunakan lagi. Mana taknya, kad tu dah berusia bertahun lama dari zaman saya menggunakan LRT berbelas tahun lalu. Keadaan fizikal kad TnG tersebut sudah reput akibat ditinggalkan terdedah di dalam kereta.    

Kad Touch 'n Go bermasalah

Semasa saya sekeluarga masuk ke Gurney Plaza shopping mall, kad tersebut masih boleh digunakan tetapi apabila kami keluar dari mall ianya tak boleh dibaca. Bertambah kalut apabila kereta berjela-jela di belakang kami menunggu giliran keluar dari parking. Tanpa berlengah, husband berhubung dengan pihak building management dan mereka telah meminjamkan temporary card untuk digunakan semasa keluar dari shopping mall tersebut.. Cuak betul masa tu.. 

Temporary card

Satu masalah selesai, timbul masalah lain iaitu mana nak beli kad TnG baharu untuk balik ke Seremban nanti?.. Puas tanya pakcik Google namun tiada jawapan.. Oleh kerana tak pernah mengalami masalah kad TnG, kami berusaha mendapatkan kad baharu hingga ke Butterworth . Boleh kata kami singgah di setiap station minyak semata-mata mencari kad TnG baharu namun hampa, usaha hanya sia-sia.. 

Akhirnya saya mengambil keputusan berhenti di tol untuk berjumpa dengan PLUS Customer Service. Malangnya di plaza tol Jawi tiada customer service. Pihak PLUS mengarahkan kami ke toll booth nombor 1 atau 2 untuk mendapatkan kad sementara bagi membolehkan kami pulang ke Seremban.. Maka selesailah masalah..

MASALAH SELESAI TANPA KAD TOUCH 'N GO APABILA..

The following day, kami bertolak dari Seremban ke Muar, jadi perlukan kad TnG.. Kali ni tak rasa cuak sangat sebab kami bercadang untuk menggunakan cara yang sama seperti yang diajar oleh pihak PLUS semalam. 

Semasa mengisi minyak di Petronas Seremban 2, my husband tanya di counter untuk membeli kad TnG. Staff di bahagian counter maklumkan kepada my husband bahawa kad TnG masih belum ada stok lagi. Staff tersebut mencadangkan supaya my husband top up menggunakan MyKad. Maka reload laa TnG melalui kad pengenalan. Laaaaaaa macam tu saja?.. 

Selama ni saya ingat bila kita ingin menggunakan fungsi Touch 'n Go pada kad pengenalan perlu membuat pendaftaran di Jabatan Pendafataran Negara.. Rupanya tidak.. Alangkah baiknya jika kami tahu cara ni di Penang, takde la kami membuang masa hingga ke Butterworth semata-mata cari kad TnG baharu. 

Orang lain mungkin dah lama tahu, tapi saya baru tahu ketika itu.. Hurrrmm apa pun lesson learned! Tak nak ingat lagi keadaan huru-hara itu sebab rasa sakit hati, buang masa but at the same time, ianya menjadi kenangan kurang best di Penang.. Betullah kata orang, ada hikmah di setiap kejadian.. Siapa pernah alami seperti ini boleh share cerita.. 

Okay, setakat ini sahaja perkongsian saya kali ini. 
Sehingga kita berjumpa lagi di post akan datang. 
Thank you for reading & have a great day everyone!

Regards,


Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Back to Top