Beauty | Lifestyle | Fashion | Hobbies & everything that make me happy and inspire others..

  • Travel

    A lifestyle change begins with a vision and a single step..

  • Hobby

    At the beggining it was just a hobby, now it's my addiction..

  • Financial Planning

    It's not about having lots of money. It's knowing how you manage it..

  • Beauty

    Let us live for the beauty of our own reality.

  • Lifestyle

    Have stories to tell, not stuff to show..

Tuesday, May 26, 2020

Salam Aidilfitri 2020 / 1441H

SALAM AIDILFITRI 2020 / 1441H | Alhamdulillah kita sudah berjaya melaksanakan puasa bulan Ramadhan dan kini sudah masuk hari ke-3 umat Islam di Malaysia menyambut Hari Raya Aidilfitri. Walaupun tahun ini sambutan Hari Raya tak sama seperti tahun-tahun sebelum, namun kemeriahan tetap dirasai dengan cara kita sendiri. Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pembaca blog ini.

Selamat Hari Raya Aidilfitri #staysafe #stayhome

Banyak pengalaman baru saya tempuhi untuk buat persiapan Hari Raya, contoh persediaan juadah Hari Raya untuk keluarga kecil saya. Selalu dah siap tersusun atas meja. Macam-macam makanan ada. Mak bangun awal pagi, siap masak. Kita bangun rasa dah awal, terhegeh-hegeh ke dapur. Tengok semua dah siap, tinggal tolong susun pinggan dan sedia nak makan. Masa tu tak rasa apa, paling kurang pun berkata : "Ehhh mak dah siap masak?"

Tahun ni takde semua itu.. Baru rasa berharga moment itu. Tahun ni semua buat sendiri, padan muka! Walau pun hanya 3 orang tapi kami nak rasa juga kemeriahan Hari Raya. Segala persiapan kami buat sama-sama untuk hilangkan perasaan rindu kepada orang tersayang di Muar, Johor.

Sebelum Hari Raya pertama saya siap-siap tempah lemang dan rendang dengan officemate.

Lemang 

Seawal pagi saya rebus nasi impit segera 6 ketul. 


Nasi impit segera

Tetiba rasa teringin sangat rendang versi airtangan sendiri, kalau tak cuba sampai bila tak reti masak rendang kann? Jadi saya pun cuba masak rendang ikut resepi YouTube. Walaupun tak perfect tapi rasa rendang tu ada. Sedaplah jugak dimakan dengan nasi impit dan lemang. Next time kena adjust sikit mana tak kena tu, hehehe. Practice makes perfect right  >_~  *wink.. wink.. wink*


Rendang airtangan sendiri

Bukan setakat rendang jer, pagi raya mak saya akan masak sup tulang.. Persiapan menu sup tulang memang ready. Inilah pertama kali seumur hidup saya, yang dah hidup 40 tahun lebih cuba masak sup tulang. Selama ni sekadar tolong mak masak. Resepi dan step pun ingat-ingat lupa. Sekarang ambik kau, teringin makan buatlah sendiri. Surprisingly berjaya, alhamdulillah! Rasa pun sama, tak sangka sebenarnya skill memasak itu ada tapi malas semua harap mak masak, huhuhu


Sup tulang

Dijadikan cerita, saya beli lemang 3 batang dan rasa banyak jadi saya pun bercadang untuk beri 1 batang kepada jiran lama kami. Kebetulan diaorang pun keluarga kecil yang tinggal merantau. So husband pun hantar sebatang lemang dan beberapa potong kek yang saya beli sebagai buah tangan. 

Kata orang rezeki, mereka balas dengan rendang ayam dan daging on top of that diaorang sedang bergotong-royong dengan jiran lain bakar lemang, dapatlah sebatang lemang lagi sebagai pertukaran, alhamdulillah.


Rendang daging pemberian jiran lama
Rendang ayam pemberian jiran lama

Petang sebelum hari raya saya beli 6 buku kek lapis Sarawak. Kek lapis Sarawak juga merupakan salah satu juadah must have di pagi raya. Jadi kenalah beli untuk feeling raya kat kampung kannn.. Potong siap-siap letak dalam bekas Pyrex untuk hiasan atas meja di ruang tamu walaupun setakat untuk makan sendiri.


Kek lapis Sarawak

Untuk pengetahuan, tahun ni takde beli biskut raya langsung. Ada sebekas pemberian bos lama, okaylah tu buat syarat.

Selesai masak semua lebih kurang pukul 10.00 pagi, saya terus bersiap untuk sesi video call dengan parents, ipar-duai dan adik-beradik yang lain. Walaupun jauh tapi suasana raya masih dirasai. Selepas video call, sesi bergambar keluarga sebagai kenangan dan masa untuk makan! 

Oh lupa, serunding pemberian orang outstation dari Kelantan.


Pinggan juadah raya

Pada sebelah malam, layan anak bujang sorang ni main bunga api. Bunga api ni pun jumpa dalam stor, beli masa umur dia 10 tahun. Mujur masih elok.. Bolehlah layan perasaan dia, hehehehe


Main bunga api

Sambil tu, masa luang saya isi dengan berbalas ucapan dengan saudara-mara dan sahabat-handai melalui social media. Seronok melihat mereka berbaju raya sedondon dan menyambut Hari Raya cara mereka sendiri.

Rindu? Bohonglah kalau takde rasa rindu.. Semua tu terpaksa pendam dan cuba jalani cara hidup baru. So tak mahu sedih-sedih, kepada mereka yang masih ada ibubapa, adik-beradik dan saudara-mara terus berhubung melalui teknologi yang ada. Kepada mereka yang telah kehilangan orang-orang tersayang teruskan berdoa. Itu saja yang mampu kita kirimkan kepada mereka setiap hari. Semoga roh mereka dicucuri rahmat dan diletakkan bersama para solihin.

Okay, thank you for reading. Jangan lupa kongsi cerita anda. Mana yang ada blog link entri Hari Raya, just drop your link in the comment section below. Nanti saya kunjung balas.

Akhir kata, saya ingin mengucapkan :

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR & BATIN.

Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..

#ceritarayacovid19


Regards,


Loading...
Share:

Friday, May 15, 2020

Kenangan Ketika Hari Lahir Anak

KENANGAN KETIKA HARI LAHIR ANAK | Salam Jumaat dan Selamat Sejahtera kepada semua. Semalam birthday Arief Redza ke-12. Sambutan birthday dia secara sederhana dan lebih kepada makanan apa dia nak makan semasa berbuka. Budak-budak ni fikir kek dan hadiah saja bila birthday. Lagi pun, al-maklum birthday semasa PKP so faham-fahamlah. Just one slice of cake dan lain-lain makanan segera atas permintaannya. Sekali-sekala layan permintaan birthday boy katakan.. 

Bila sahaja sambutan hari lahir dia, saya mesti terkenang semula moment ketika melahirkan dia. Bukan apa sebab kelahiran merupakan kenangan terindah kepada semua ibu, betul tak? Kalau ada 5 orang anak, pasti kelima-lima mengalami cara kelahiran yang berbeza. Apatah lagi saya, anak seorang, pasti itulah kenangan pahit dan manis. Sempena hari lahir anak saya, saya ingin kongsi dengan pembaca pengalaman saya melahirkan Arief Redza. Perkongsian ini untuk pengetahuan dia juga. 

Saya masih lagi ingat tarikh 14 Mei 2008 iaitu 12 tahun yang lalu. Ketika itu belum cukup masa untuk melahirkan Arief Redza as estimated due date oleh doctor. Arief dilahirkan pramatang kurang 2 bulan. Sepanjang mengandung, saya buat check-up dengan Doctor Selvam iaitu pakar O&G di Kelana Jaya Medical Centre (KJMC) dan bercadang untuk bersalin di sana sebab dekat dengan rumah.

Baby identification card

Hari itu, lebih kurang pukul 12.15 malam, tiba-tiba air ketuban pecah. Basah tetapi langsung takde tanda-tanda nak bersalin. Jadi saya pun berkemas dan husband segera bawa ke KJMC. Keadaan memang tak selesa sebab basah. Malangnya atas keselamatan ibu dan anak, KJMC pindahkan saya ke KPJ Damansara. Saya pun dibawa ke KPJ Damansara menaiki ambulan. Husband memandu dengan kereta ikut dari belakang. Itulah pengalaman kali pertama naik ambulan. 



Tiba di KPJ Damansara, saya ditahan di wad untuk pemantauan. Lebih kurang pukul 5.00 pagi, keadaan Arief semakin kritikal sebab air ketuban hampir kering manakala tali pusat (umbilical cord) Arief telah menjerut lehernya disebabkan Arief kurang oxygen so dia meronta-ronta dalam perut. Doctor ambil keputusan untuk buat pembedahan kecemasan atau emergency caesarean (juga dikenali sebagai c-section) tak dirancang secara lower segment caesarean (LSCS). Pembedahan dilakukan oleh pakar O&G, Dato' Dr. Sivamohan bermula pukul 6.05 pagi. Akhirnya syukur alhamdulillah, Arief Redza selamat dilahirkan pada pukul 7.43 pagi. Saya masih ingat lagi dengan saiz badan yang kecil boleh kata hanya sebesar botol Coke 1.5 liter, kulit berkedut-kedut dan merah.. Kesian rupa dia.

Hari itu saya berada di dalam wad 2 hari 1 malam sebab doctor Pediatrician, Dato' Dr. Musa perlu membuat pemantauan closely kepada bayi pramatang sebelum dibenarkan pulang ke rumah. 

Umur Arief Redza 1 tahun 6 bulan

Seminggu selepas itu, ada temujanji dengan doctor O&G untuk check luka pembedahan. Keadaan inilah punca saya trauma sepanjang hayat. Luka pembedahan saya ada jangkitan dan bernanah. Tanpa berlengah, doctor menetas bahagian bernanah tersebut secara hidup-hidup dan menekan bahagian tersebut untuk membuang nanah yang ada di sepanjang luka pembedahan. Rayuan dan raungan saya menahan kesakitan langsung doctor tak hirau, yer laa demi kebaikan. Sakitnya tuhan saja yang tahu. Saya cengkam kuat tangan doctor rasa macam Wolverine dalam cerita X-Men sampai rasa kuku nak patah. Perasaan sakit sampai tak boleh keluar airmata. Lepas dressing, doctor benarkan saya balik, berjalan keluar ke lobi, sebelah tangan pegang perut, sebelah tangan bawa baby. Al-maklum, suami baru dapat anak sulung ni takut pegang bayi, jadi mak ler gigih bawa baby dalam kesakitan. Lagi pun, pintu lobi lebih dekat dengan tempat wheel chair, takde pilihan jadi bertabahlah!

Begitulah pengalaman saya. Saya langsung takde rasa sakit bersalin seperti ibu-ibu lain tetapi saya trauma sakit infection luka pembedahan saja pun dah cukup ngeri. Apa pun, bila tengok anak membesar dengan sihat maka hilang semua rasa sakit. Itulah pengorbanan seorang ibu. Saya pesan pada Arief, setiap kali sambut birthday pastikan juga ucap terima kasih kepada mama yang melahirkan. Bukan nak credit tapi pesanan ini saya belajar dari pakar motivasi terkenal negara kita, Dato' Dr. Hj. Mohd. Fadzilah Kamsah. Benda elok tak salah buat.

Okay, itu sahaja celoteh saya sementara tunggu sesi masak juadah berbuka hari ini. 
Thank you for reading.
Wasalam.


Loading...
Share:

Monday, May 11, 2020

Hari Pertama Kerja Bermula PKPB

HARI PERTAMA KERJA BERMULA PKPB | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Uikshh rindu, rasa lama tak update blog. Kali ni saya nak share story tentang pengalaman bekerja hari pertama apabila bermula fasa Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Al-kisah lepas PM umumkan PKPB pada 4.05.2020 lalu, maka majikan ku yang tercinta pun keluarkan memo untuk beroperasi semula selepas PKP. Hari ke-52 PKP (kalau tak silap) adalah hari pertama menjejakkan kaki ke pejabat. Frankly speaking memang malas! Rasa awkward sebab macam lost dalam satu zone pelik. Mujur masih ingat jalan ke office. Kalau dibuatnya guna waze memang parah.

Melepasi taman perumahan ku yang sunyi sepi

Pagi itu semasa keluar rumah, keadaan masih lagi sunyi sepi. Kenderaan lalu lalang di persekitaran taman masih boleh dikira dengan jari. Sambil memandu masih belum terima kenyataan mula bekerja hari itu. Memang mencabar bila kita hadapi sesuatu keadaan yang bermain dengan emosi, huhuhu.

Mask dan rekod bacaan suhu badan 

Apabila sampai di perkarangan pejabat, mula pakai mask. Petugas telah sedia di lobi untuk ambil suhu badan setiap kakitangan yang hadir ke pejabat dan rekod di kad kedatangan ini. Hari pertama suhu 35.8 mungkin nervous masuk kerja sebab tu sejuk. Hari ni pula suhu badan 36.1. Alhamdulillah sihat dan dibenarkan bekerja.

Sepanjang di pejabat terasa waktu seperti lambat berlalu. "Jam rosakkah, padahal banyak kerja dah aku selesaikan" - bisik hati ku. Bosan!

Perjalanan pulang dari pejabat

Akhirnya masa yang ditunggu-tunggu tiba. Yeayyy masa untuk balik! Terbayang muka anak dan rutin biasa sepanjang PKP lalu.. Rindu masa-masa itu. Hari ini masuk hari kedua saya ke pejabat. Lega bila jadual rotation  mula berkuatkuasa. Giliran saya selang 2 hari bekerja dari rumah. 


Begitulah serba ringkas, perasaan bila dah lama tak keluar kerja. Sebenarnya saya sangat takut keluar rumah sejak Covid-19 mengganas. Sepanjang PKP, tanggal 6.5.2020 lalu merupakan hari pertama saya keluar melepasi pintu pagar rumah sejak 18.3.2020 lalu. 

Okay, setakat ini sahaja.
Jaga diri, kita jaga kita.

Loading...
Share:
Loading...

Translator

The Author



Assalamualaikum..
Hello & Welcome to my blog!

I'm LZ | 42 y/o | Married
Based in Seremban, N9
On Blogger since May 2011
***************
Advertorial, Collaboration & Review
feel free to contact me via :

email : papernplanner@gmail.com

My Precious Followers

Facebook Page

My Supporters For Year 2020!

Top 5 Commentators

Top 5 Comments