Kafe Strada Coffee, Centrio Seremban 2

Tuesday, May 31, 2022

8 comments
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera diucapkan kepada semua pembaca blog ini.. Syawal hampir melabuhkan tirai, ini bermakna menu harian menjamu selera juga akan bertukar selari dengan peredaran masa.. Saya sudah mula beralih selera ke menu lain selain menu hari raya sejak minggu lepas.

Pada 24 Mei 2022 lalu, during lunch hour anak tekak tetiba terasa nak makan western food. Al-maklum ketika musim Hari Raya asyik makan juadah raya seperti saya nyatakan tadi. Kebetulan pula officemate bercerita tentang keenakan spaghetti yang dihidangkan semasa open house rumah rakannya yang dipesan dari Kafe Strada Coffee. Dari ceritanya menggambarkan keenakan spaghetti carbonara tu seolah-olah sedap teruk dan tidak dapat ditandingi di mana-mana restoran lain, gitu!

Kafe Strada Coffee Centrio Seremban 2

Saya sebagai peminat western food, apabila mendengar rasa tercabar dengan kesedapan yang digambarkan. Tak boleh jadi macam ni, mesti nak rasa juga.. Jadi during lunch hour saya pun bersamanya ke Kafe Strada Coffee yang terletak di Centrio Seremban 2. Lokasi cafe ini tak jauh dari office kami..

Kafe Strada Coffee

Masuk sahaja di ruang kafe berkenaan mata terpandang satu sudut di mana terdapat susunatur perabot moden yang santai. Saya memilih tempat duduk bersebelahan ruang tersebut. Waktu lunch yang singkat memaksa kami membuat pesanan dan makan dengan cepat. Mujur tak ramai pelanggan di cafe ketika itu.. 

Grilled Chicken Palermo - RM18.90

Tanpa berlengah lagi, saya pesan Grilled Chicken Palermo seperti dalam gambar bersama minuman Longan ais manakala rakan saya sudah tentu memesan Spaghetti Carbonara kegemarannya dan Honey Lemon ais. Portion Grilled Chicken Palermo tersebut agak banyak tak padan dengan harga yang murah, saya sangat puas hati. Begitu juga dengan Spaghetti Carbonara, malangnya tak sempat saya ambil gambar.. Rasanya terbukti sedap dan kena dengan selera saya.

Bill berjumlah RM57.50

Jumlah keseluruhan untuk 2 orang RM57.50 which is reasonable for me dengan quality makanan yang sedap dan premium. Recommended!

Kafe Strada Coffee Centrio Seremban 2

Untuk pengetahuan, pihak Kafe Strada Coffee juga ada menerima pesanan dalam quantity banyak seperti majlis open house atau sambutan hari lahir. Sesiapa yang ingin membuat pesanan untuk majlis keramaian boleh hubungi pihak Kafe Strada Coffee dengan menghubungi nombor telefon yang tertera di atas. 

Sesiapa yang berada di lokasi berhampiran boleh singgah di Kafe Strada Coffee..



Regards,

Read More

Resepi Siakap Goreng Garing Sos Thai Simple

Sunday, May 22, 2022

10 comments
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca..

Lama tak kongsi resepi di blog ini, al-maklum lama juga tak masak di dapur sendiri (opps! terbongkar rahsia).. Hujung minggu begini, saya akan masak lauk simple for lunch..

Kebetulan stock lauk dalam fridge tak banyak, antaranya seekor ikan siakap. Daging ayam dan segala lauk-pauk yang lain dah habis stok, tunggu stock up petang nanti.. Jadi sementara ini kita masak apa yang ada. Ikan siakap seekor tu, saya bercadang masak resepi ikan siakap goreng garing sos Thai.. 

Bahan-bahan pun simple dan semua ada di halaman rumah.. Jom saya kongsi resepinya..

Resepi Siakap Goreng Garing Sos Thai Simple

BAHAN-BAHAN
1 ekor ikan siakap

Garam secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit 
Tepung jagung secukupnya 


BAHAN-BAHAN DIHIRIS HALUS:

1 biji bawang holland saiz kecil 
6 ulas bawang putih 
1 batang serai
1 biji cili besar
5 hingga 10 biji cili padi
5 helai daun limau purut
2 batang akar ketumbar

BAHAN SOS:

2 sudu makan cili kisar 

2 sudu makan sos cili 
2 sudu makan sos tiram 
2 sudu makan sos ikan 
2 inci belacan 
Sedikit gula kabung atau gula putih 
1 biji limau kasturi

1 cawan air
Daun ketumbar dan daun bawang untuk hiasan 


CARA MASAK


1.Bersihkan ikan lumur dengan garam, serbuk kunyit dan tepung jagung secukupnya. Kemudian panaskan minyak, goreng ikan hingga garing. Angkat dan toskan.

2. Minyak bekas goreng ikan tadi kurangkan sedikit. Panaskan minyak, tumis semua bahan yang dihiris halus. Kacau hingga layu dan naik bau.

3. Setelah naik bau, masukkan cili kisar dan kacau hingga semua mesra. 

4. Kemudian masukkan sedikit belacan diikuti sos cili, sos tiram dan sos ikan. Kacau hingga mesra.

5. Setelah itu masukkan sedikit gula. Kacau hingga pecah minyak.

6. Kemudian masukkan sedikit air dan perahan limau nipis. Kacau hingga kuah mesra. 

7. Akhir sekali padam api dan tabur daun hiasan seperti daun ketumbar dan daun bawang. 

8. Siram sos atas ikan siakap yang telah digoreng. 

9. Sesuai dimakan dengan nasi panas, tom yam dan telur dadar. 


Alhamdulillah saya dah cuba resepi ni memang sedap dan paling penting simple.

So sesiapa takde idea nak masak apa boleh cuba..

Selamat mencuba!



Regards,


Read More

Hiasan Sekitar TV Cabinet

Thursday, May 19, 2022

12 comments
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Walaupun sambutan Hari Raya Aidilfitri hampir melabuhkan tirai, tapi saya masih menatahias rumah selagi belum memuaskan hati. Kali ini saya bercadang menatahias sekitar tv cabinet memandangkan televisyen adalah tempat tumpuan di ruang tamu. 

Hiasan sekitar tv cabinet

Dekorasi rumah saya bergantung kepada citarasa dan budget saya. Sepertimana pernah saya kongsi dalam post sebelum ini, kebanyakkan perabot saya dibeli di Ikea. 

Saya sering terlepas pandang dengan hiasan di ruang ini. Sebenarnya apabila tv on, kita mungkin tak begitu perasan rupa kawasan sekeliling. Tetapi bila tv off ruang tersebut menjadi tumpuan penting di ruang tamu. Jadi saya mahu ruang tersebut turut dihias dengan rapi. 

Hemnes tv cabinet


Sebelum memulakan decoration, mula-mula saya mencari inspirasi melalui Pinterest dan Instagram. Saya puas membelek pelbagai idea dan hiasan tv cabinet sebelum saya mengaplikasikan idea tersebut mengikut kesesuaian ruang tamu rumah saya. 

TV cabinet saya jenis Hemnes bewarna putih, mempunyai 2 tingkat di mana terdapat ruang terbuka di bahagian bawah dan 3 laci. Ruang terbuka tersebut saya letak astro decoder, vcd player dan pinggan hiasan. 

Klabb table lamp 

Di sebelah kiri kanan tv cabinet tersebut saya letak table lamp jenis Klabb di atas meja sisi jenis Lindved untuk menyerikan persikataran tv cabinet.
 
Lindved side table

Bila dah susun semua, saya perasan bahagian dinding atas tv kosong jadi saya pasang rak jenis Mosslanda sebagai display shelf.  Display shlef ini sesuai untuk meletakkan pasu bunga, frame gambar atau koleksi hiasan kecil yang sesuai. Buat masa ini saya tidak bercadang untuk meletakkan sebarang hiasan di rak tersebut. Saya biarkan kosong.. 

   
Di bahagian atas display shelf tersebut saya gantung 3 frames gambar warna putih jenis Ribba berukuran 40cm x 50cm.

Ribba photo frame


Saya pilih frame gambar ini kerana saiznya besar dan sesuai diletakkan di atas display shelf tersebut. Frames gambar tersebut akan saya gantung sebaris seperti gambar di bawah.. Jadi bingkai gambar tersebut menjadikan kedudukkan tv berada di tengah-tengah dinding galeri.

Canvas painting

Saya juga membeli beberapa lukisan canvas untuk keseluruhan ruang ini and love how they look in the white frames. 

Akhirnya selesai juga dokorasi tv cabinet saya. I'm so happy with how it turned out. Untuk menghasilkan susunatur begini it took some trial and error, tetapi saya sangat gembira dengan hasilnya sekarang berbanding susunatur sebelum ini. 

Cuba komen sikit YEA or NAY dengan hiasan rumah dari insan takde pengalaman dalam interior design ini. Thank you in advance..

Sekian, sahaja perkongsian saya. 



Regards,

Read More

Perasmian Patio Umbrella Idaman

Tuesday, May 17, 2022

13 comments
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Hujung minggu seperti biasa ada sahaja plan bersama keluarga seperti berjalan-jalan, riadah, makan di luar atau membersihkan halaman rumah. Ketika kebanyakkan orang masih beraya, saya dan keluarga tidak bercadang ke mana-mana hujung minggu lepas memandangkan pokok-pokok hiasan di laman rumah perlu diberi perhatian. Malu bila tetamu datang, rupa halaman rumah seperti mini hutan! hehehe

Pokok Cik Bedah Cameron Highlands tak mahu berbunga

Jadi saya mengambil kesempatan untuk membersihkan halaman rumah. Inilah masa yang sesuai untuk membersihkan halaman rumah bersama keluarga. Pokok-pokok yang terabai perlu diberi perhatian supaya tidak dibiarkan lebih berserabut dan sesak mata memandang. Antaranya pokok Cik Bedah dari Cameron Highlands ni, berbunga cuma sekali. Tak tahu nak simpan atau buang, masih dalam pertimbangan..  

Longgokan pokok-pokok tak terurus di mini garden
Tengoklah sendiri seperti mini hutan di halaman rumah betapa serabut dan tak terurus pokok-pokok di mini garden saya.. 

Si Chloe kesayangan hamba
Sambil menyusun dan membersihkan daun-daun kering, saya ditemani si Chloe persis mandur manakala gambar di bawah si Coco sedang mamai dengan posisi kuak lentang baru bangun dari tidur yang lena..

Si Coco Chanel kesayangan hamba

Alang-alang focus kepada mini garden, saya mengambil kesempatan yang ada merasmikan payung patio baru.. Patio umbrella ni memang lama berkenan di hati.. Minggu akhir bulan puasa lalu, saya ada survey di Ikea dan terus jatuh cinta ingin memiliki patio umbrella ini dengan segera walaupun mendapat tentang hebat dari husband. Akhirnya saya order tanpa pengetahuannya, sedar-sedar dah sampai rumah so my husband tak boleh kata apa melainkan akur sahaja dengan kemahuan saya.. 


Patio umbrella idaman

Saya suka payung patio ni sebab nampak klasik dan mudah dikendalikan.. Sesuai diletakkan bersebelahan bungalow kucing saya untuk mengelakkan bahang panas matahari. 

Patio umbrella base
Bila payung besar sudah teguh berdiri di posisi yang sesuai, maka air diisi dalam base untuk mengelakkan payung tumbang atau terbang ditiup angin.. Elok saja payung mengembang tetiba-tiba hujan turun dengan lebat seolah-olah merasmikan 'pembukaan' payung tersebut, hehehe.. 

Patio umbrella outdoor

Alhamdulillah, impian jadi kenyataan seperti dapat hadiah emas pulut dakap, hehehe. Selepas patio umbrella dirasmikan bertambah semangat saya menyusun dan membersihkan pokok-pokok dan tanaman di halaman rumah. Kini halaman rumah nampak lebih terurus dengan pasu-pasu disusun dengan kemas dan teratur ditambah pula dengan patio umbrella idaman.




Regards,

Read More

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1443 / 2022

Thursday, May 12, 2022

17 comments
SAMBUTAN HARI RAYA AIDILFITRI 1443 / 2022 MENGEJUT | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera diucapkan kepada semua pembaca blog ini.. Post kali ini saya ingin berkongsi sambutan Hari Raya Aidilfitri terkejut tahun ini.. Ramai up di social media sebagai "Hurry Raya 2022".. Apa pun istilahnya alhamdulillah kita semua telah berjaya menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan dan kini tiba masanya untuk meraikan kemenangan itu..

Selamat Hari Raya Aidilfitri diucapkan kepada semua!!!!

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Selepas pengumuman tarikh Hari Raya Aidilfitri 2022, tiba-tiba tergamam tak tahu nak buat mana satu.. Raya esok wey!!! Ingat nak beli baju raya esok.. Padan muka, ingat..ingat so makan pengat! Langsir dan rumah di Seremban masih belum kemas.. Kena fikir pula apa yang nak dibawa ke kampung nanti.. Relax.. relax.. bertenang, tarik nafas dalam-dalam, hembus perlahan-lahan... hurmmmm 

Lepas berbincang dengan husband, kami kemas pakaian semua dan ambil keputusan balik kampung pagi raya pertama.

Perjalan pulang ke kampung

Pagi raya pertama selepas solat sunat Hari Raya, siap berpakaian raya kami memulakan perjalanan ke Muar. Perjalanan lebih kurang 2 jam dari Seremban ke Muar pagi itu lancar, walaupun kereta banyak tapi masih bergerak dengan had laju maksimum di lebuh raya. 

Pekan Bakri, Muar

Sangat teruja bila selamat sampai di kampung tanpa menempuh jam yang membosankan, syukur alhamdulillah.. Masuk rumah terus meluru ke dapur.. Seperti biasa my mom lah orang paling sibuk menyediakan hidangan di hari raya di dapur. Ramalan my mom tahun ini tepat sekali. My mom dah ready menganyam sarung ketupat sejak semalam. Lepas berbuka hari terakhir Ramadhan, my mom terus rebus ketupat manakala menjelang malam raya ketupat sudah sedia diangkat dari periuk. Jadi my mom tiada istilah raya mengejut tahun ini.  

Ketupat belum dipotong
 
Sambil bersembang, tangan bekerja mengisi biskut raya ke dalam bekas untuk dihidangkan kepada tetamu. Sementara itu, ketupat dan sambal kacang sedia dihidang.. Itu antara menu wajib di atas meja setiap pagi raya di samping kuah lodeh, lemang, rendang daging, ayam masak merah dan daging masak hitam.  

Kuah kacang

Tiada yang fancy tahun ini.. Kami sekeluarga masih menyambut Hari Raya secara sederhana.. Tahun lepas PKP so tak dapat merentas negeri untuk balik kampung berkumpul bersama keluarga. Sambutan Hari Raya Aidilfitri tahun lepas selang sebulan setelah ayah saya meninggal dunia. Tahun ni merupakan tahun ke-2 menyambut Hari Raya tanpa ayahanda tercinta.. Kami sekeluarga masih lagi terasa kehilangannya.. Hebat betul penangan sedih beraya tanpa ayah.. 

Related post : Kisah tak terungkap

Al-fatihah ayahanda tercinta

Hari Raya ke-2 selepas menunaikan solat Asar, saya bertolak pulang ke Seremban.. Rindu pada anak bulus yang ditinggalkan.. Apa khabar mereka..

Perjalanan pulang ke Seremban

Perjalanan pulang kali ini menempuh sedikit jam hingga susur keluar ke Seremban.. Saya sekeluarga sampai di rumah pada jam 8.00 malam.. Setibanya di rumah, terkejut yang amat bila nampak anak bulus berkeliaran di laman rumah dan bertempiaran lari bila terdengar saya memanggil nama mereka. Haishh satu kerja lagi iaitu mengejar anak bulus melarikan diri ke rumah jiran. Dipendekkan cerita, mereka berjaya ditangkap dan kembali ke pangkuan saya..

Jam di sepanjang lebuh raya 
 
Begitulah serba ringkas cerita sambutan Hari Raya Aidilfitri saya tahun ini.. Selamat Hari Raya Aidilfitri sekali lagi diucapkan kepada semua rakan bloggers. Maaf Zahir & Batin andai ada salah dan silap.

Bagaimana pula sambutan Hari Raya Aidilfitri mengejut anda tahun ini? Apa kata kongsi cerita atau tinggalkan link blog anda di ruangan komen.

Thank you for reading. Have a great day!


Regards,

Read More

It's been long while!!!

Wednesday, May 11, 2022

6 comments

Assalamualaikum, Selamat Hari Raya Aidilfitri diucapkan.. Hi everyone! It's been a VERY long time..  

So much has been happening since I last wrote. Cerita tentang rawat luka akibat digigit kucing sampai sembuh luka gigitan kucing tapi masih takde cerita terkini dalam blog ini.. Mesti ada yang tertanya-tanya mana pergi tuan tanah, lama tak share story di blog. Maafkan tuan tanah sebab lately busy yang amat sangat. Tapi yang pasti masih belum pencen dari dunia blog ni, hehehe..


Blogging

Actually, I have been extremely busy and stressed with assignments and final exam for Semester January 2022. Alhamdulillah semua sudah berlalu, sekarang tunggu result so wish me luck okay  :) 

Study

Jadi sementara belum bermula Semester May 2022, saya ambil kesempatan untuk blogging, melepaskan rindu and to keep in touch dengan rakan-rakan blogger. Sebenarnya banyak cerita yang ingin dikongsi.. terutama sekali cerita terkini tentang sambutan Hari Raya Aidilfitri 2022 dengan harapan masih ada yang sudi menjenguk blog ini.. 

Buat masa ini saya berhenti setakat di sini dahulu.. It's great to be getting back into the swing of things and looking forward to writing to you all again very soon! 

Sesiapa yang membaca post ini sila tinggalkan komen anda di bawah supaya saya boleh memulakan penjejakan semula ke blog anda..

Thank you in advance & have an awesome week!



Regards,

Read More
Copyright © Lady In Red Planner. Blog Design by SkyandStars.co