Beauty | Lifestyle | Fashion | Hobbies & everything that make me happy and inspire others..

  • Travel

    A lifestyle change begins with a vision and a single step..

  • Hobby

    At the beggining it was just a hobby, now it's my addiction..

  • Financial Planning

    It's not about having lots of money. It's knowing how you manage it..

  • Beauty

    Let us live for the beauty of our own reality.

  • Lifestyle

    Have stories to tell, not stuff to show..

Thursday, September 24, 2020

Gembira Melihat Bunga-Bunga Berkembang Mekar

Banyak perkara dalam hidup ini boleh membuatkan kita gembira.. Bagi saya salah satu darinya apabila melihat pokok bunga yang saya tanam mulai berbunga.. Sejak kebelakangan ini cuaca best, tak panas terik dan sesekali mendung disertai dengan hujan.. Pokok-pokok hiasan di halaman rumah juga tumbuh dengan segar dan sedang berbunga dengan jayanya.. Inilah masa yang sering ditunggu-tunggu oleh pencinta bunga seperti saya lebih-lebih lagi hasil titik-peluh sendiri. Perasaan gembira itu tak dapat digambarkan..


Quote

Share:

Wednesday, September 23, 2020

Segmen Bloglist tiarasaphire.com

Lama tak join segmen rakan-rakan blogger. Kalau terma dan syarat-syaratnya mudah dipenuhi, maka akan ku terus beri sokongan kepada penganjur segmen tersebut. Andai sebaliknya, saya tetap join juga tanda sokongan tapi ambil sedikit masa untuk create specific entry seperti yang dikehendaki. So no worries okay. Kali ini saya ingin sertai segmen anjuran Tiara Saphire. 

Segmen Bloglist tiarasaphire.com
Segmen Bloglist tiarasaphire.com

Share:

Monday, September 21, 2020

Jalan-Jalan Ke Genting Highlands

Finally dapat spent masa weekend getaway, begitulah cara saya apabila bosan dengan rutin harian hujung minggu. Minggu ini bukan rutin gardening seperti biasa tetapi saya dan keluarga ke Genting Highlands. Kali ini memang all out, spent one night in a hotel, naik cable car and explore shopping complex sekali. Perkara yang julung kali berlaku sejak PKP dan PKPP, hehehe..


Masa untuk ke Genting Highlands

Last pergi Genting Highlands balik hari pada 18.02.2018 iaitu 2 tahun yang lalu. Ketika itu semata-mata ke Genting Strawberry Leisure Farm dan ronda-ronda Genting Highlands tanpa tujuan. Hotel sudah siap booked pada Jumaat lalu melalui agoda.com. Waktu check in hotel seperti biasa pukul 3.00 petang. Jadi saya dan keluarga ada masa untuk breakfast di rumah dan buat persiapan lain yang perlu sebelum bertolak ke Genting Highlands.

Related post :Genting Strawberry Leisure Farm


Perjalanan ke Genting Highlands

Perjalanan setelah melepasi tol Gombak memang mula slow ditambah pula ada berlaku kemalangan selepas tol.

Jalan jem disebabkan kemalangan

Selepas kemalangan ini, kenderaan mulai bergerak lancar hingga ke puncak Genting Highlands. Fuhhhh memang lega sebab jem tak lama, siapa suka tersekat dalam jem kannn.. Kami terus ke SkyAvenue dan pusing-pusing dalam complex. 

SkyAvenue Complex

Ronda-ronda dulu dalam SkyAvenue Complex, masih lagi window shopping sementara tunggu masa check-in hotel pukul 3.00 petang nanti.. Hal shopping lepas check-out dari hotel esok..


SkyAvenue Complex

SkyAvenue Complex

SkyAvenue Complex

Teruja dengan semua outlets dalam SkyAvenue.. Macam-macam ada.. otak mencongak masa dan benda yang akan dibeli bila repeat lagi ke sini esok. Snap dulu directory so esok shopping akan lebih mudah dengan adanya directory ini, yippie!.. 

Directory SkyAvenue Complex

Jam sudah menunjukkan pukul 1.30 petang, perut tak rasa lapar jadi kami hanya melitasi restaurants yang ada.. 

Jom Makan street food

Jom Makan street food ni dah naik taraf dengan pelbagai pilihan makanan halal.. So as a Muslim ada banyak pilihan makanan bila ke Genting Highlands. Dalam perjalanan jumpa Madam Kwan, alahhh Madam Kwan tokey restaurant famous tu..

Madam Kwan's restaurant

"Hai Madam Kwan, kenal saya tak? Ohh Madam Kwan senyum kat I laa hehehehe.." #joking! Selepas melalui SkyAvenue restaurants kami pun ke roof top untuk merasai kesejukan Genting Highlands.. 

Roof top Genting Highlands

Tapi takde la sejuk sangat, tak menggigil pun, cuma sejuk-sejuk manja.. Kabus memang tebal tapi masih boleh bertahan tak perlu pakai sweater.

High line roof top market

Masa untuk ke Awana Skyway.. Sebelum masuk gondola, kenalah beli ticket dahulu. Mujur banyak kaunter layan diri disediakan so takde lah lama menunggu dalam barisan.. Harga ticket boleh check di sini :

Awana Skyway Ticket Pricing


Hati teruja naik cable car buat pertama kali. Sebelum ni memang tak hingin langsung sebab tak minat kot. Kali ini mungkin sebab anak melayan so mama is excited. 


Skyway Genting Highlands

Skyway Genting Highlands

Pengalaman naik cable car Genting Highlands memang kecut perut jugak pada hal masa naik cable car di Langkawi takde la rasa segayat ini. Mungkin faktor usia kot.. Kecut perut tak boleh bawa bincang.

Genting Highlands cable car

Maka, tibalah di Genting Highlands Premium Outlet dengan cable car. Sebelum ni memanjat GHPO dengan kereta. 

Genting Highlands Premium Outlets

Genting Highlands Premium Outlets

So alang-alang dah sampai GHPO takde apa nak beli, we had our lunch here di Dome. Makan sambil relax, sekadar buy time bagi hilang pekak telinga... Estimate time lepak di GPO dalam 1 jam sahaja memandangkan datang ke GHPO semata-mata melayan transit dengan cable car dari SkyAvenue.

Masa untuk check-in, so ambil cable car semula naik ke SkyAvenue. 

Melangkah ke Skyway

Teruskan melangkah.. 

Ready to take off

Mujur proses beratur di Skyway tak mengambil masa yang panjang.. Tibalah di SkyAvenue.. Jumpalah sang monyet bergayung di pokok yang ada..

Welcome to SkyAvenue again

Begitulah cerita saya, kalau tak disebabkan permintaan anak seorang memang fikir berkali-kali juga naik cable car ni. Malaslah bermain dengan perasaan ni, hehehehe *masalah gayat melanda. Next saya akan buat review tentang hotel pertama saya menginap di Genting Highlands.

Thank you for reading.
Sehingga kita berjumpa lagi di lain post.
Sekian, wassalam..
Byeeeee...



Regards,

Article menarik yang lain :


Share:

Saturday, September 12, 2020

Bulan Ogos, Bulan Super Busy!

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua rakan-rakan blogger. Lama saya tak muncul dengan update terkini. Perjalanan tahun 2020 pun dah masuk bulan ke-9. Cepat sungguh masa berlalu lebih-lebih lagi bulan Mac locked down hampir 3 bulan lebih terkurung di rumah. I miss blogging so much!

I miss blogging so much!

Hari ini saya nak cerita kenapa dan mengapa saya sepi dari blogging pada bulan Ogos lalu.. Ianya adalah disebabkan oleh aktiviti-aktiviti yang sedang giat saya lakukan. 

1. Gardening 

Saya perasan ramai antara rakan di alam maya ada hobi baharu iaitu gardening. Lately saya sibuk dengan pokok-pokok yang semakin lama membesar. Bila mula membesar maka kerja-kerja re-potting pun giat dijalankan. Banyak pula pokok yang perlu ditukar pasu. 

Gardening

For me gardening bukan hobi baharu. Saya memang suka gardening sejak dulu lagi. Ada antara mereka baru berjinak-jinak dengan dunia tanaman. Perasaan berkobar-kobar menghias rumah dengan tanaman hijau yang hampir kesemuanya tanaman koleksi viral. Namun saya masih kekal dengan tanaman sedia ada dan kalau ada beli pokok baru pun ikut keinginan sendiri bukan terikut-ikut. I’m wondering how long they will stick with their new hobby kerana gardening memerlukan minat. Apa pun saya harap ianya bukan hobi ikut-ikutan dan ianya berterusan supaya dunia kembali hijau. Bukan saya kecam tapi kalau tak minat saya risau bila tanaman tak menjadi mereka akan give-up.

Tukar pasu dari pasu kecil ke pasu besar. Mana pokok mula beranak-pinak, saya akan asingkan ke pot  yang lebih kecil. Tukar tanah baru, gembur, tabur baja dan siram. Pokok-pokok ni lepas tabur baja kena pastikan dapat air secukupnya. Jadi perlulah diberi perhatian. Tambahan saya ni pula bukan expert sangat dengan tanam-menanam.. Saya sendiri pernah berada di fasa hampir give-up bila pokok yang ditanam mati padahal dah spent banyak duit. Bukan sepasu tapi berpasu-pasu. Lama-kelamaan bila kita suka buat sesuatu hobi, ianya bukan rasa beban tapi keseronokan. Akhirnya saya faham sendiri tabiat spesis pokok yang ditanam dari situ saya belajar. Sehingga hari ini saya masih mengamalkan konsep trial and error..

2. Patio garden

Okay, bila kerja-kerja gardening semakin serious, maka setiap hujung minggu ada saja kerja di halaman rumah, antaranya gembur tanah, cabut rumput dan siram pokok. Selang 2 minggu tabur baja. Itulah rutin di hujung minggu antara pukul 7.30 pagi hingga 11.00 pagi sambil mesin basuh beroperasi di dalam rumah. Bila matahari mula naik, baru terasa penat dan berpeluh. Malangnya sebelum ini takde tempat untuk duduk atau lepak. Dari situ timbul idea untuk buat patio garden. 

Patio garden

Puas study macam mana bentuk patio garden yang saya ingin dengan mengambil kira keluasan halaman yang hanya sekangkang kera. Maka timbullah idea patio garden seperti gambar di atas. Saya 'korbankan' sedikit ruang porch demi patio garden idaman. Alangkah best bila duduk breakfast dan minum petang dikelilingi pokok-pokok hijau dan bunga-bunga segar di halaman rumah. Alhamdulillah tertunai sudah impian memiliki patio garden cuma decor sedia ada perlu ditambah baik dari semasa ke semasa.

Untuk makluman, ketulan pink atas rumput sintetik itu ialah serai wangi. Saya letak di situ untuk halau kucing / serangga dari membuang najis atas rumput tersebut.

3. Coffee Bar 

Itu cerita tentang patio garden di luar rumah.. Ini pula cerita tentang hasil decor di dalam rumah. Selain patio garden, saya ada juga mewujudkan satu ruang untuk dijadikan sebagai coffee bar. Coffee bar saya terletak di ruang tamu.   

Coffee bar

Konsep coffee bar ini secara santai atau self service iaitu apabila tetamu datang ke rumah, saya boleh bancuh coffee atau tea di living room tanpa meninggalkan tetamu untuk ke dapur. Kalau tetamu suka, dia boleh juga buat sendiri minuman yang ada. Contoh, mereka boleh : kurang gula, lebih gula, tambah susu, tak mahu susu semua ada di situ mengikut citarasa masing-masing. 

Cawan, gelas, pinggan hidangan, set coffee / tea semua ada dalam almari itu. Selain itu ada juga ruang untuk snek seperti biskut dan manisan seperti scones, macaroon, cakes etc. Tadaaa begitulah konsep coffee bar saya.. 

4. Monitor clients' funds performance

Sejak menjadi Unit Trust Consultant, (sila baca di sini permulaan menjadi UTC : CUTE Exam) saya perlu mengambil bahagian dalam segala mesyuarat dan perjumpaan yang diadakan oleh Agensi untuk memantapkan lagi pengetahun saya dalam bidang ini. Perjumpaan ini diadakan antara UTC di bawah agensi yang sama secara beramai-ramai dalam talian melalui apps ZOOM.

Monitor clients' fund performance

Selain mengambil bahagian dalam meeting agensi, terdapat beberapa kelas latihan / penerangan yang perlu dihadiri anjuran Public Mutual berhampiran apabila terdapat fund baru di pasaran saham. Dari ilmu yang saya pelajari, saya akan membuat analisis dan memantau funds performance sedia ada sama ada ianya sesuai untuk prospect / clients di bawah seliaan saya supaya bersesuaian dengan matlamat kewangan jangka panjang mereka.   

Kalau ada antara mereka di luar sana berpendapat bahawa kerjaya sebagai UTC hanya 'memburu' komisyen, anggapan itu memang salah sama sekali. Saya tak mengamalkan prinsip itu kerana saya menceburkan diri dalam bidang ini disebabkan minat dalam investment. Apalah sangat komisyen 1.5% dibandingkan dengan masa yang telah diperuntukkan untuk hadir training, buat submission, hadir kelas etc dan menggalas amanah yang diberikan oleh setiap clients. Kerjaya ini memerlukan tanggungjawab kerana saya telah diamanahkan untuk mengendalikan kepercayaan client untuk mengurus wang pelaburan mereka. Ianya bukan kerjaya goyang-kaki, duit masuk okayy..

5. Belajar trading saham

Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan.. Alang-alang mandi biarlah basah.. Alang-alang berdakwat biarlah hitam, huhuhu banyak betul pepatah 'alang-alang'.. Maksudnya bila buat sesuatu biarlah bersungguh-sungguh sehingga mencapai kejayaan. Dalam hal saya pula, alang-alang dah terjebak dengan investment kenalah up ke satu tahap lagi.

Trading saham

Saya bercadang untuk buat trade sendiri. Sejak di sekolah cita-cita saya ingin menjadi Remisier. Malangnya saya tak tahu haluan untuk meneruskan cita-cita tersebut. Walaupun begitu, minat saya kepada subject pelaburan, ekonomi dan perancangan kewangan tak pernah pudar. 

Bila saya tahu cara untuk mencapai ke arah itu, saya akan usahakan dengan bersungguh-sungguh.. Walaupun tak jadi Remisier, saya tetap tak akan patah semangat demi mencapai sesuatu yang diinginkan. In shaa Allah, semoga segala usaha saya dipermudahkan..

Saya pernah cerita tentang cita-cita saya di post ini -> Kisah Bermula Kerjaya Saya
 
6. Menyusun atur perabot rumah 

Saya ni sejenis manusia cepat jemu dengan susunatur perabot d rumah. Paling lama susunan perabot duduk diam di tempat asal ialah 6 bulan. Selain itu, saya akan ubah susunan mengikut mood saya. Kalau tak buat begitu, takde laa saya kemas secara besar-besaran. Maka berkumpullah segala habuk di celah-celah kerusi meja..

Susunatur perabot

Itu cara saya bila mengemas. Alang-alang mengemas biar betul-betul bersih dan kemas. Lagi pun bukan selalu ada masa luang untuk kemas semua bahagian rumah. Bila sampai mood malas, 6 bulan sekali saya panggil service pembersihan rumah. Zaman now semua di hujung jari *mak mertua tahu tentu tepuk dahi.

7. Mengait (crocheting)

Mengait sekadar mengisi masa lapang bila penat membaca, mengemas dan online.. Sambil duduk atas sofa atau tilam, saya akan mengait. Saya tak mahu skill ini terkubur begitu sahaja. Saya belajar mengait dari arwah nenek. Saya sejenis suka crafting, so bila tahu mengait ianya merupakan satu bonus kepada diri sendiri. 

Grandma crochet

Crochet ini dinamakan grandma crochet. Terbukti nenek-nenek suka mengait. Walaupun saya belum jadi nenek tapi saya suka mengait. Sambil mengait boleh berangan, hehehehe. Untuk pengetahuan pembaca, saya akan sambung petak-petak ni semua untuk dijadikan lapik cadar. Projek cadar kait ini sentiasa berterusan setiap hari. Target mesti kait 4 petak sehari hingga siap.

8. Menonton movie di Netflix

Al-kisah, awal bulan Julai lalu baru subscribe Netflix.. Sekarang ni dok leka melayan segala movie yang ada berteman anak bujang seorang ni. Memang melayan movie berdua especially waktu malam dan tengah hari di hujung minggu. 

Menonton movie di Netflix

Ruang ni merupakan ruang peribadi / keluarga berada di tingkat atas depan bilik tidur masing-masing. Bila movie habis semua dismiss masuk ke bilik tidur. Next plan, saya cadang untuk decor ruang ini supaya lebih santai dan well-organised.

9. Menetapkan semula matlamat

Setiap hari Ahad malam lebih kurang pukul 8 lebih, saya akan susun jadual untuk hari-hari dalam minggu yang bakal dilalui. Saya akan set matlamat, appointment, budget, bills, to do / tasks untuk sepanjang hari dalam minggu tersebut. 

Menetapkan matlamat harian

Saya perlu memastikan semua jadual / aktiviti tersusun untuk elak lupa. Al-maklum bila umur semakin meningkat ni, banyak pula tugasan yang perlu dibuat. Maka haruslah catit setiap tugasan tersebut dalam planner. Setiap hari saya akan rujuk planner tersebut, edit mana yang perlu mengikut kesesuaian.

Tak termasuk lagi rutin harian di pejabat, rutin mengambil dan menghantar anak dari / ke sekolah dan pusat tusyen. Pendek kata multi-tasking setiap hari. Begitulah serba-sedikit cerita mengapa saya tidak berblogging hampir sebulan.. 

JADI BAGAIMANA PULA DENGAN ANDA? APA YANG ANDA BUAT SEKARANG? ADAKAH ANDA JUGA TERJEBAK DENGAN GARDENING? APA YANG ANDA TANAM? ADAKAH ANDA SUDAH KEMBALI BEKERJA SEPENUHNYA? SILA KONGSI DI RUANGAN KOMEN, THANK YOU IN ADVANCE!

Sehingga kita berjumpa lagi di lain post.
Sekian, wassalam..
Byeeeee...



Regards,

Share:
Loading...

Translator

The Author



Assalamualaikum..
Hello & Welcome to my blog!

I'm LZ | 42 y/o | Married
Based in Seremban, N9
On Blogger since May 2011
***************
Advertorial, Collaboration & Review
feel free to contact me via :

email : papernplanner@gmail.com

My Precious Followers

Facebook Page

My Supporters For Year 2020!

Top 5 Commentators

Top 5 Comments