Beauty | Lifestyle | Fashion | Hobbies & everything that make me happy and inspire others..

  • Travel

    A lifestyle change begins with a vision and a single step..

  • Hobby

    At the beggining it was just a hobby, now it's my addiction..

  • Financial Planning

    It's not about having lots of money. It's knowing how you manage it..

  • Beauty

    Let us live for the beauty of our own reality.

  • Lifestyle

    Have stories to tell, not stuff to show..

Sunday, March 29, 2020

Singgang Ikan Selar Kuning

SINGGANG IKAN SELAR KUNING | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini. Didoakan agar pembaca beroleh kesejahteraan dan dirahmatiNya sentiasa. Post kali ni saya ingin berkongsi satu lagi resepi simple atau resepi 'tutup mata' bagi sesetengah orang. Masak singgang ini juga berasaskan asam yang sesuai membantu penyembuhan pesakit Covid-19 seperti yang pernah dikongsi oleh seorang pesakit yang telah pulih, wallahualam.

Masak singgang ni biasa untuk orang berpantang tapi kalau tak berpantang pun bagus makan singgang ni sebab takde bahan-bahan seperti santan yang boleh menyebabakan kolestrol. Dalam keadaan perintah kawalan pergerakan kita tak perlu pening kepala, kita masak menu ringkas tapi berkhasiat.

Resepi singgang ikan selar kuning

RESEPI SINGGANG IKAN SELAR KUNING
Cara saya

Bahan A
6 ekor ikan selar kuning
2 keping asam gelugur / 1 sudu besar pes asam jawa
1 cm belacan
Sedikit kiub ikan bilis - optional
Bendi - optional
Garam secukupnya
Air

Bahan B 
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup (tumbuk)  / 1 sudu kecil serbuk kunyit
1 inci halia
2 biji cili padi potong memanjang
1 batang serai (dititik) - optional
1/2 inci lengkuas (tumbuk) - optional

Cara Masak :

1. Masukkan semua Bahan B (kecuali cili padi) ke dalam periuk. Saya tak tumis bahan tersebut, saya terus rebus.
2. Masukkan air mengikut berapa banyak kuah yang dikehendaki. Biarkan mendidih.
3. Kemudian masukkan garam, kiub ikan bilis, belacan, asam keping / asam jawa dan cili padi.
4. Rasa ikut kesesuaian.
5. Seterusnya masukkan ikan dan kacau seketika.
6. Biarkan mendidih dengan api perlahan dan ikan mesra dengan kuah.
7. Akhir sekali masukkan bendi. Tunggu hingga bendi layu.
8. Tutup api. Sedia dihidang.

Sedap dimakan dengan nasi panas, letak kuah banjir. Saya suka hirup kuah singgang sebab ada rasa pedas, masam manis seperti kuah laksa ditambah pula sayur goreng tumis dan telur dadar. Sesuai dengan tekak saya bila ingin menu simple begini. Masak singgang bukan saja untuk orang berpantang tapi bagus juga untuk orang demam.

Resepi lain : Ikan masak tauchu simple dan sedap.


Semoga menjadi inspirasi kepada pembaca yang sudah ketandusan idea mahu masak apa.
Selamat mencuba.
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeee...


Regards,


Loading...
Share:

Tuesday, March 24, 2020

Berkebun Ketika Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19

BERKEBUN KETIKA PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN COVID-19 | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini. Masih boleh bertahan sepanjang perintah kawalan pergerakan yang kini sudah masuk hari ke-6 (kalau tak silap). Sama ada boleh bertahan atau sebaliknya, kita mesti patuh arahan kerajaan supaya wabak ini segera dibendung. Doa saya semoga wabak ini cepat pergi dan kita dapat kembali melakukan segala aktiviti sepertimana sebelum ini serta kekal sihat di bawah rahmat Illahi, aaminn.

Okay, dalam post kali ini saya ingin berkongsi aktiviti berkebun semalam. Sepanjang perintah kawalan pergerakan ini, sekitar pukul 7.00 pagi saya akan keluar membelek-belek tanaman di halaman rumah selepas membuat exercise pernafasan. Saya pernah updated post di  Instagram pada 16.03.2020 lalu dengan caption : "Lama tak meninjau pokok, rumput berlumba-lumba sama naik dengan pokok bunga."

Pokok rose orange

Al-maklum, sejak awal Mac 2020 lalu tanaman saya di halaman rumah terbiar disebabkan oleh rutin harian yang sibuk. Kini cuti yang ada saya gunakan untuk  'menebus' kesibukan saya dengan memberi perhatian kepada tanaman-tanaman tersebut. Inilah masa untuk cabut rumput yang menghalang tanaman ku..

Aktiviti mencabut rumput

Bila semua tanaman dalam pasu kembali bersih tanpa sebarang rumput-rumpai hati pun berlagu riang, la..la..la..la..

Pokok rose dark red

Kini bila keluar ke halaman rumah disambut dengan tanaman yang segar tambahan pula sejak kebelakangan ni hujan turun pada waktu petang.

Pokok peach roses

Harapan saya agar semua tanaman itu dapat hidup dengan sihat. Kalau pembaca nak tahu, berikut adalah progress tanaman saya dibandingkan sebelum ini :

Rose buds

Alhamdulillah setakat semalam banyak rose buds tumbuh dan saya tak sabar tunggu ianya berkembang.

Pokok bunga putih

Saya tak tahu apa nama pokok bunga putih ni, mungkin pokok bunga santalia kot.. Andai ada pembaca arif tentang nama pokok bunga ini boleh beritahu saya okay.


Pokok mangga hybrid

Ini pula pokok mangga hybrid. Saya dapat buah mangga hybrid pemberian officemate so saya pun cuba tanam biji mangga tersebut dan berjaya hidup tapi belum berbuah. Pokok ini baru sahaja diserang sekumpulan belalang. Bila saya potong habis daun yang dimakan belalang maka tumbuhlah pucuk dan daun baru seperti yang anda lihat.

Pokok daun pandan
Pokok daun cekur

Ini pula pokok daun cekur pemberian adik ipar. Kebetulan dia banyak tanam pokok ini maka diberi saya sepasu. Saya tanam jer tapi tak tahu apa masakan yang sesuai dengan pokok cekur ini. Khabarnya pokok ini digunakan sebagai ubat. Siapa tahu boleh share info please.


Pokok lemon

Pokok limau purut

Sebelum ini saya terpaksa bawa masuk pokok lemon dan limau purut ini ke dalam rumah disebabkan serangan ulat sampai langsung tak tumbuh daun. Bila daun mula tumbuh saya keluarkan semula supaya pokok-pokok itu dapat cukup cahaya, itu pun baru sehari dua di luar. Andaikata masih lagi diserang ulat memang takde pilihan lain terpaksa bawa semula masuk rumah.

Pokok serai

Kalau ada antara pembaca yang perasan, saya letak botol berisi air sirap di tepi pagar, kiri dan kanan untuk menghalau kucing. Ntah berkesan atau tidak tapi so far takde lagi kucing datang bertandang sampai tinggalkan najis jika dibandingkan minggu pertama saya pindah masuk ke rumah ini. Kalau tak sebelum ni boleh dikata setiap 2 hari mesti ada najis kucing.


Pokok daun kesum
Pokok daun kari

Ada kisah disebalik pokok daun kari ni.. Sebenarnya sebelum ini pokok daun kari dah besar dan banyak mengeluarkan cabang tetapi saya terpaksa buang pokok tersebut dengan pasu-pasunya sekali disebabkan oleh kucing jiran memerut dalam pasu tersebut. Bukan setakat botol berisi air sirap tapi jaring hitam pun terpaksa diletakkan sekeliling pokok untuk elak kucing memerut dalam pasu, haish!


Pokok rosemary

Akhir sekali pokok rosemary yang semakin tinggi.. Saya masih tak faham cara hidup pokok rosemary ni sama ada sejenis pokok yang memerlukan air yang banyak atau hidup di tanah kering.. Takpe la setakat ni pokok rosemary ku hidup dan mengeluarkan pucuk baru setiap masa. Lain kali study lagi tentang pokok rosemary. Pokok lain yang takde dalam gambar ialah pokok lidah buaya, pokok bunga kertas dan beberapa pokok bunga lain.

Begitulah aktiviti berkebun saya yang tak seberapa. Apa pula aktiviti anda sepanjang perintah kawalan pergerakan C-19 ni selain makan & tidur? Andai tak keberatan bolehlah kongsi di ruangan komen di bawah post ini.



Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeee...

Regards,


Loading...
Share:

Friday, March 20, 2020

Ikan Masak Tauchu Simple dan Sedap

IKAN MASAK TAUCHU SIMPLE DAN SEDAP | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua  pembaca blog ini. Arahan stay at home berkuatkuasa sudah masuk hari ke-3. Jadi dalam tempoh ini mental kena ready dengan senarai resepi ringkas untuk  kegunaan harian.

Saya ada terbaca dari pengalaman pesakit Covid-19 yang sudah pulih bahawa antara makanan yang baik untuk mencegah jangkitan penyakit tersebut ialah ada kandungan cuka, halia dan asam jawa. Jadi semalam timbul idea masak ikan goreng tauchu tambah asam jawa. Alang-alang masak jadi saya kongsi resepi dan cara saya masak ikan goreng tauchu walaupun resepi ini mungkin resepi 'pejam mata' bagi sesetengah pembaca yang memang expert memasak.

Ikan masak tauchu simple dan sedap

BAHAN-BAHAN 

6 ekor ikan kembung saiz sederhana
2 sudu besar tauchu
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
2 biji cili padi - belah 2
1 biji cili merah besar - hiris
1 sudu kecil pes asam jawa Adabi
1 cawan air masak
Garam dan gula secukup rasa

Tumis bahan hirisan

CARA-CARA
1. Lumur ikan bersama garam dan kunyit, goreng dan tos
2. Tumis bahan-bahan hiris hingga layu dan naik bau wangi 
3. Masukkan cili besar dan cili padi, kacau seketika
4. Masukkan tauchu, kacau sebentar 
5. Seterusnya masukkan air masak dan pes asam jawa
6. Tunggu hingga mendidih, kemudian masukkan garam dan gula
7. Rasa ikut kesesuaian dan masukkan ikan goreng
8. Pastikan ikan bercampur dengan bahan-bahan tumis dan menyerap kuah
9. Tambah air jika kurang. 

Siap! Simple dan sedap dimakan dengan nasi panas.
Mungkin resepi ini menjadi ilham kepada pembaca yang sudah ketandusan idea sepanjang tempoh berada di rumah. Selamat mencuba!


Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeee...

Regards,


Loading...
Share:

Monday, March 16, 2020

Hari Yang Productive

HARI YANG PRODUCTIVE | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Cuti sekolah sudah bermula, disarankan supaya duduk di rumah dan kurangkan aktiviti bersiar-siar di luar terutama ke tempat orang ramai bagi mengekang wabak Covid-19 dari terus merebak. Pada pendapat saya, rakyat perlu sama-sama peka dan bertanggungjawab dalam hal ini.

Okay, nak cerita.. Al-kisah cerita tentang weekend lalu. Pagi Ahad saya ada class seawal 8.30 pagi dan habis class pukul 4.00 petang. Balik class tentu penat tapi saya sejenis bila terlalu penat tak boleh rehat atau tidur, mata tak mahu lelap. Alang-alang saya pun teragak kemas bilik utama, susun apa yang perlu..

Don't be busy, be productive

Masa yang ada sebelum masuk waktu senja saya gunakan untuk mengemas bilik. Saya kecilkan scope kawasan yang ingin dikemas memandangkan masa singkat, hampir waktu Maghrib. Saya kena pastikan ruang tersebut kemas dengan sempurna. Jadi benda pertama saya perlu focus pada susun atur perabot dalam bilik tersebut.. Saya pernah beritahu saya ni Ikea Lover so hampir semua barang rumah saya perabot dari Ikea.

Related post : Ikea decoration ideas untuk rumah saya.

Perabot pertama perlu dilap dan disusun ialah rak Ikea Kallax ini.


Ikea Kallax decoration

Rak ini saya gunakan untuk menyimpan beg harian apabila pulang dari pejabat di samping ruang-ruang lain saya guna untuk susun fail dan kotak stationery yang baru diterima melalui pos. 

Pada bahagian atas rak ini saya letak indoor plant jenis devils ivy dalam bekas berisi air. Bekas kaca ini adalah recycle dari hadiah tahun 2018 semasa Arief mendapat goodies di taska lama.


Devils ivy indoor plant

Seterusnya saya beralih ke Ikea Lerberg shelf berwarna putih di mana rak ini saya letak di bahagian sisi katil.


Ikea Lerberg shelf

Saya suka rak ini kerana boleh letak banyak barang. Di bahagian rak atas sekali saya letak bekas lilin or candle burner dari Kaison dan wangian rose dari garam bukit supaya bilik sentiasa harum.


Candle burner dan garam bukit wangian rose

Rak kedua saya letak bahan bacaan berupa buku-buku agama supaya mudah dibaca sebelum tidur.


Buku-buku agama

Pada rak ketiga, saya letak air mineral isipadu 1.5l, bekas earphone dan hand phone lama jenis Lenovo. Hand phone ini saya guna sebagai alarm. 


Bekas earphone dan alarm clock from the phone

Di sebelah bekas earphone saya letak bekas berisi losyen dan gel mist. Ia merupakan losyen kegemaran saya iaitu dari jenama Mark & Spencer dan Victoria's Secret. Saya suka bau harum kedua-dua losyen tersebut manakal gel mist dari jenama Elianto untuk melembabkan kulit muka. Tak lupa juga penutup mata supaya saya dapat tidur nyenyak.


Bekas losyen dan gel mist

Perabot lain dalam bilik utama ialah almari, lazy sofa chair dan dressing table yang tidak diusik. Selain susun atur barang-barang tadi masa yang ada saya vacuum lantai dan racik daun pandan supaya bau harum pandan semerbak dalam bilik.

Sedang mengemas dan memunggah kotak saya terjumpa diary lama semasa bekerja di HDRR. Saya pernah cerita pengalaman saya berkerja di situ dalam post di bawah : 



Court diary

Ini bukan personal diary tapi court diary tahun 1999 yang memuatkan segala kes-kes Mahkamah di mana saya dan ex-boss perlu hadiri. Saya perlu cari peguam untuk mendapatkan tarikh baru kes sebutan di Mahkamah Rendah di Klang dan Shah Alam memandangkan saya tiada locus manakala ex-boss saya hadir ke Mahkamah sekitar Kuala Lumpur. 


Court diary
Ini pula kes-kes untuk tahun 2000.. Masa berlalu begitu pantas, sudah 20 tahun tarikh itu berlalu. Diary nostalgia, hehehe. Maka dengan itu setakat ini sahaja cerita tentang hari yang productive.
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..

Thank you for reading.. 
Sekian, wasalam..
Byeee..





Regards,

Share:

Monday, March 09, 2020

Siapakah Joker ini?

SIAPAKAH JOKER INI? | Al-kisah pada 12.02.2020 lalu saya ada up status di WhatsApp buat julung kalinya.. Masa tu saya diserang migraine yang teruk jadi tak boleh fikir maka tak bolehlah buat kerja.. Dalam keadaan begitu saya pun up laa status letak gambar ni.. Indirectly pada masa itu untuk memberitahu my colleagues bahawa sebarang pertanyaan tentang kerja tak boleh tanya verbal sebab saya tak boleh fikir dan tak boleh memberi maklumbalas dengan cepat..

Brain out of order, please try later

Gambar menunjukkan otak tak boleh berfikir pada masa itu due to migraine.. Bila dah up status ramai juga approached tanya tentang keadaan saya dan ada juga yang hairan kerana itu kali pertama saya up status memandangkan saya bukan sejenis suka up status di WhatsApp

After office hour iaitu pada hari yang sama saya terus hide status tersebut sebab malas menjawab pertanyaan begitu disebabkan keadaan yang kurang sihat otak saya ingin berehat..

So kelmarin saya terima WhatsApp tanpa sebarang mukadimah dari nombor yang tidak dikenali memberi saya sepotong ayat penawar migraine.. Untuk tahu siapakah gerangan si Sender jadi saya add contact number dan menamakannya sebagai 'Mystery'..

Maka muncullah profile pic ini :

Doa penawar pening kepala atau migraine


Siapalah agaknya gerangan Joker ini?

Mystery

Saya biar sahaja mesej tersebut tanpa sebarang balasan.. Apa pun saya ucapkan terima kasih kerana concern tentang saya walapun saya tak tahu siapa anda..

Selagi si Sender tidak memperkenalkan dirinya, saya biarkan mesej ini 'tenggelam' begitu sahaja..

Okay, setakat ini sahaja post merapu saya..
Thank you for reading.. Sehingga kita berjumpa lagi di lain entry..
Sekian, wassalam..
Byeeee..


Regards,




Loading...
Share:

Wednesday, March 04, 2020

Rutin Harian 2020

RUTIN HARIAN TAHUN 2020 | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Alhamdulillah kita sudah masuk hari ke-4 dalam bulan Mac 2020.. Bulan February terasa cepat sungguh masa berlalu walaupun begitu namun banyak cerita dan peristiwa berlaku dalam bulan February lalu yang mungkin tersemat dalam hati kita..

Bila masuk bulan Mac, rutin harian saya bertambah 'serious' kerana banyak commitment perlu dipenuhi untuk perancangan masa hadapan.. Hari ni saya nak kongsi antara rutin harian saya sejak hujung tahun lalu dan setakat ini masih berterusan selain rutin tetap mengambil dan menghantar anak dari sekolah setiap hari di samping menghantar ke pusat tusyen selepas waktu kerja pada Isnin dan Selasa. 

Okay, straight to the point.. We all have goals in life.. Begitu juga dengan saya.. Semenjak menjadi Unit Trust Consultant (UTC) secara part-time saya perlu menghadiri class yang dianjurkan oleh Public Mutual iaitu seminggu sekali, pada pukul 8.00 hingga 10.00 malam.. Walaupun sekadar part-time, saya tak mahu jadikan kerjaya ini sebagai hangat-hangat tahi ayam. Jadi saya perlu buat yang terbaik.

Public Mutual Training Class

Untuk pengetahuan pembaca, class Public Mutual ini diadakan untuk memantapkan lagi pengetahuan saya dalam bidang pelaburan supaya saya mampu berikan perkhidmatan terbaik kepada clients saya. Saya suka hadiri kelas ini kerana ianya menepati jiwa dan minat saya pada dunia pelaburan.. 

Public Mutual Agent Service

Sekiranya ada submission borang untuk investors baru, saya akan submit sebelum pukul 7.30 petang. Lately, saya sering berkunjung ke Public Mutual Seremban terutama selepas waktu kerja dan ianya boleh dikatakan sebagai pejabat kedua saya.

Saya pernah beritahu dalam post sebelum ini bahawa penglibatan saya bukan kerana keuntungan semata-mata tetapi untuk menguruskan pelaburan sendiri di samping membantu pelabur mencapai matlamat kewangan mereka apabila bersara kelak..

Related post : CUTE Exam, Lulus!

Bukan hanya saya perlu menghadiri class Public Mutual, untuk pengetahuan pembaca pada tahun lalu saya telah menyambung pelajaran di sebuah university. 

Ilmu 

Saya belajar secara part-time.. Class diadakan pada setiap hari Ahad.. Selain menghadiri class saya juga sibuk dengan assignments untuk melayakkan saya ke semester seterusnya.

Mathematics For Management

Ini antara subject saya ambil untuk Semester ke-2 iaitu Mathematics for Management. Mungkin subject ni mudah bagi sesetengah orang tapi agak mencabar pada saya kerana sebelum ini saya ambil jurusan Law yang banyak membaca dan mengingati fakta tetapi berbeza dengan jurusan kali ini.. But it's okay, saya suka cabaran tapi mestilah realistik. Jangan mencabar diri tapi tak kenal kemampuan diri.. Bila kita tahu kemampuan diri, in shaa Allah ianya tak mustahil untuk dicapai.

So apa yang berlaku bila saya start study? Ketika saya sibuk mengulangkaji, anak saya juga ada bersama-sama membuat revision kerana dia bakal menduduki peperiksaan UPSR tahun ini.. Jadi mak dan anak bolehlah study sama-sama.. 

Mathematics for Management 

My second semester almost finish. Pada bulan April nanti saya akan menduduki final exam sebelum masuk ke semester seterusnya. Wish me luck okay!

Secara keseluruhannya, hari Isnin hingga Jumaat saya sibuk dengan rutin harian di pejabat dan menguruskan anak, maka hari Sabtu merupakan hari yang ditunggu-tunggu untuk #me time. Andai tiada perancangan balik kampung, saya sekeluarga akan ke Klang Valley untuk window shopping dan makan-makan, most of the time kami akan ke Ikea Damansara untuk cuci mata..

Ikea MALM Dressing table

Melihat decor di Ikea seperti satu therapy untuk saya.. Hilang segala penat lelah..

Ikea display

Dari satu level ke satu level puas membelek segala hiasan yang disusun rapi.. Cantik semuanya cuma bila apply di rumah sendiri kenapa tak sama? Mula stress.. hehehehe

Sekarang wabak Covid-19 semakin active jadi saya terpaksa kurangkan ke tempat sesak.. Maka bila stay at home buatlah kerja-kerja rumah..

Chandelier
Ini chandelier kesayangan saya.. Bila duduk rumah hujung minggu tak boleh duduk diam.. mula mengubah susunatur perabot setelah mendapat ilham dari Ikea. Tak lupa juga menjenguk mini garden saya di porch.. 

Roses my favorite flower

Lihatlah berkembang mekar bunga rose itu.. Cantik suka dengan warnanya.. Selepas tambah tanah dan buang segala rumput baru nampak seri.. Gardening juga my therapy..

Selain rutin di atas, tak lupa juga tanggungjawab membayar cukai.. Cukai taksiran dah keluar.. Lawyer tak bertanggungjawab saya tak pula tukar nama masa urusan jual beli rumah tempoh hari walau legal fees yang dibayar mahal. Legal fees mahal tapi kerja tak siap, kecewa!.. Telan saja dengan perangai manusia begitu, saya hanya mampu bersabar dan serah pada yang Maha Kuasa..

Related post : Pengalaman pahit manis beli rumah sub-sale

Assessment tax

Jadi saya terpaksa applied leave untuk menguruskan urusan tukar nama pemilik rumah bagi cukai taksiran dan bayar sekali cukai yang tertunggak.. Alhamdulillah dipermudahkan urusan dan selesai semuanya... 

Dengan rutin harian begitu saya kini menjadikan blog untuk mengisi masa lapang.. Kalau ikutkan hati ingin berblog sentiasa tetapi masa tak mengizinkan.. Memandangkan rutin harian yang agak sibuk, saya perlu menyusun masa dengan sebaik mungkin. Haruslah balance dengan tuntutan dunia dan akhirat juga, in shaa Allah.. 

Okay, setakat ini sahaja perkongsian saya..
Thank you for reading.. Sehingga kita berjumpa lagi di entry..
Sekian, wassalam..
Byeeee..


Regards,




Loading...
Share:
Loading...

Translator

The Author



Assalamualaikum..
Hello & Welcome to my blog!

I'm LZ | 42 y/o | Married
Based in Seremban, N9
On Blogger since May 2011
***************
Advertorial, Collaboration & Review
feel free to contact me via :

email : papernplanner@gmail.com

My Precious Followers

Facebook Page

My Supporters For Year 2020!

Top 5 Commentators

Top 5 Comments