Beauty | Lifestyle | Fashion | Hobbies & everything that make me happy and inspire others..

  • Travel

    A lifestyle change begins with a vision and a single step..

  • Hobby

    At the beggining it was just a hobby, now it's my addiction..

  • Financial Planning

    It's not about having lots of money. It's knowing how you manage it..

  • Beauty

    Let us live for the beauty of our own reality.

  • Lifestyle

    Have stories to tell, not stuff to show..

Friday, February 21, 2020

Keadaan di Alam Barzakh Menurut Ulama

KEADAAN DI ALAM BARZAKH MENURUT PANDANGAN ULAMA | Salam Jumaat diucapkan kepada pembaca blog ini.. Malam kelmarin saya ada mengikuti video ceramah dari Allahyarham Tuan Guru Datuk Dr Haron Din berkenaan keadaan di alam barzakh atau alam roh.. Saya begitu khusyuk mendengar setiap satu ulasan yang disampaikan untuk mengetahui lebih lanjut perjalanan roh kita selepas kematian. Bukan sahaja membayangkan perjalanan roh sendiri di kemudian hari tetapi terbayang juga roh-roh orang tersayang yang terlebih dahulu meninggalkan saya..

Surah Al-Fatehah

Secara kebetulan pula saya terbaca artikel berkaitan alam barzakh yang mempunyai kaitan sama seperti diberitahu oleh Allahyarham TG Datuk Dr Haron Din menggunakan bahasa yang lebih mudah difahami.. Apa yang dapat saya ringkaskan di sini bahawa ulama mengatakan mati itu adalah satu perpindahan. 

Dalam hadis, Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud: “Kubur adalah tempat turun pertama dalam menuju ke alam akhirat. Siapa selamat di situ, maka alam-alam selepas itu lagi senang buatnya. Siapa dalam kubur tidak selamat, maka alam-alam lain akan lebih teruk.”  

Ibn Qayyim dalam kitabnya, Ar-Ruh menyatakan, roh yang hidup di alam barzakh ada dua jenis. 

Pertama roh mun’amah iaitu roh yang hidup mendapat nikmat

Ada roh yang hidup di alam barzakh mendapat nikmat lebih hebat daripada hidupnya ketika di dunia. Sebabnya, dia dapat menjawab soalan Munkar dan Nakir dengan lancar kerana banyak melakukan amal ibadat termasuk pahala solat, sedekah jariah dan derma. 

Malah, dalam satu hadis panjang yang boleh juga dirujuk menerusi kitab Ar-Ruh ada menyatakan, bagi orang yang boleh menjawab soalan Munkar dan Nakir dan di akhir sekali malaikat itu akan berkata, “Tidurlah kamu sepertimana tidurnya pengantin.” 

Tidur pengantin itu adalah simbolik kepada roh yang diberi nikmat dan dia tidak akan diganggu.

Kedua adalah roh mu’azzabah iaitu roh yang akan mendapat seksaan kubur. 

Golongan itu akan dipukul dan dipalu dengan pukulan yang amat dahsyat. Sehinggakan dalam satu riwayat menyatakan, apabila sekali malaikat Munkar dan Nakir memukul, maka akan terbenam ke dalam tanah.

Maka, ulama membuat kesimpulan di alam barzakh ada roh yang selamat dan tidak selamat. Jika di alam barzakh sudah tidak selamat, maka di alam berikutnya sudah pasti roh itu lebih sengsara.

Daripada Abu Ya’la Syaddad bin Aus RA, daripada Nabi SAW, Baginda SAW bersabda yang bermaksud: “Orang yang cerdik (yang berakal) adalah orang yang mempersiapkan dirinya dan beramal untuk hari setelah kematian, sedangkan orang yang lemah (imannya) adalah orang yang jiwanya mengikuti hawa nafsunya dan berangan-angan kepada Allah SWT (bahawa Allah akan mengampuninya).” (Hadis riwayat at-Tirmizi)

Kita perlu sentiasa merancang untuk mendapatkan pahala berterusan walaupun sudah meninggal dunia. Pahala berpanjangan itu boleh diraih dengan mudah antaranya dengan cara mengajak orang lain melakukan kebaikan.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain, mereka menyuruh berbuat kebaikan dan melarang daripada berbuat kejahatan dan mereka mendirikan sembahyang dan memberi zakat serta taat kepada Allah dan Rasul-Nya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah, sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah at-Taubah, ayat 71)

Sama juga halnya apabila diri kita menjadi penyebab orang lain melakukan dosa, maka dosa itu akan kita tanggung bersamanya.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)!” (Surah Az-Zalzalah, ayat 7)

Tugas mengajak sama manusia lain melakukan kebaikan itu menandakan terbitnya iman di dalam hati seseorang.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Maka sepatutnya ada di antara umat yang dibinasakan dahulu daripada kamu itu, orang-orang yang berkelebihan akal fikiran yang melarang kaumnya daripada perbuatan-perbuatan jahat di muka bumi tetapi sayang! Tidak ada yang melarang melainkan sedikit saja iaitu orang-orang yang Kami selamatkan di antara mereka. Dan orang-orang yang tidak melarang itu menitikberatkan segala kemewahan yang diberikan kepada mereka dan menjadilah mereka orang-orang yang berdosa.” (Surah Hud, ayat 116) 


Wallahu a'lam ( والله أعلمُ) 

Artikel Harian Metro, Rabu, 8 Mei 2019 @ 10:42 AM

Related post : Rindu Mereka Yang Telah Pergi

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada kita semua..
Sekian, wasalam..


Regards,


Loading...
Share:

Thursday, February 20, 2020

Wanted : A New Blog List for March - July 2020

WANTED : A NEW BLOG LIST FOR MARCH - JULY 2020 | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Hari ini saya tiada post menarik kecuali penyertaan saya dalam easy-peasy segment i.e Wanted : A New Blog List for March - July 2020 by Anis. 

Apa yang best Anis akan senaraikan semua blog yang menyertai segmen ini but before that haruslah ikut segala syarat-syarat yang diperlukan bagi menghormati penganjur.. 


Wanted A New Bloglist for Mac-July 2020
Wanted : A New Blog List for March - July 2020

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN 

1. Do follow her blog -> moonroha
2. Create a post with a title of "Wanted: A New Blog List for March-July 2020" together with the banner. 
3. Backlink the banner to this post's URL link [HERE]
4. Tell her about your favourite food in the post! She would love to know about it. (optional) 
5. Publish it and leave the URL link to your post under the comment section [HERE]




This is my answer for question no. 4 :
My favourite food is dim sum. 
Dim sum are delicious and a lot of choice to choose but I don't recall the names of the different kinds. I love crystal dim sum with shrimp and scallops. 

📫 The last date to enter this segment is on the 28th of February 2020
Last but not least, thank you Anis for organizing this segment!

Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeeeee...


Regards,


Loading...
Share:

Thursday, February 13, 2020

Sasaran Dana Kecemasan Saya

SASARAN DANA KECEMASAN SAYA | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Saya suka cerita tentang wang dan pelaburan mungkin sebab saya ni jenis boros. Jadi setiap masa saya akan cari ilmu untuk menangani sikap buruk saya. Sejak saya menjadi Unit Trust Consultant ("UTC"), saya banyak pelajari ilmu berkaitan perancangan kewangan selain ilmu pelaburan. Sebelum ni saya hanya bergantung dari buku yang dibaca tapi kini alhamdulillah, bidang ini memang kena dengan jiwa saya. Tepat sekali pilihan saya menceburkan diri dalam unit amanah ini.. Apa yang best saya boleh apply ilmu yang dipelajari kepada diri sendiri untuk menguji keberkesanan teori kewangan tersebut. Bukan sekadar poyo dan cakap-cakap kosong, hehehe..


Keep your heels, head and standards high - Coco Chanel


Setiap kali saya hadiri kursus kewangan ianya membuka minda saya bukan sebab semata-mata cerita tentang duit tapi cara pemikiran dan pergaulan dengan pelbagai latarbelakang kisah hidup mereka membuka mata saya. Bayangkan kita dapat dengar sendiri kisah benar yang diceritakan oleh tuan punya badan.. Melihat kesusahan orang lain dan usaha mereka keluar dari kepompong kemiskinan menjadikan saya ‘sedar diri’, saya ni sebenarnya sangat beruntung..

Semasa mula-mula menghadiri kelas Build 101 setiap calon UTC dikehendaki berkongsi tujuan mereka ingin menjadi Perunding Unit Amanah. Masing-masing mempunyai impian dan majoriti ingin mengubah hidup berbanding saya sekadar ingin mengurus pelaburan saya sendiri di samping membantu kawan-kawan atau mereka yang mempunyai kesedaran tentang pelaburan bagi mencapai matlamat kewangan bila bersara kelak. Majoriti yang saya temui, bila bersara anak-anak mereka akan meningkat remaja dan bakal melanjutkan pelajaran ke university. Setakat mengharap simpanan asas EPF akaun 1 memang tak cukup untuk tampung kos sepanjang hidup tambahan pula julat gaji ketika bekerja agak kurang memberangsangkan, jadi potongan EPF pun seciput..

Nilai segala nasihat yang diberikan

Jadi, sebelum saya ‘nasihatkan’ orang lain tentang perancangan kewangan, saya kena buat dulu.. Kali ini saya ingin kongsi tentang cara saya mewujudkan dana kecemasan. Pada pendapat saya, setiap orang perlu bersedia dengan dana kecemasan berupa simpanan tunai yang boleh digunakan segera. Ianya merupakan satu perkara paling asas yang perlu dilakukan dalam mencapai tahap kewangan yang selesa. Jangan bergantung 100% kepada pasangan kita atau orang lain kerana bila-bila masa sahaja mereka akan meninggalkan kita.

Contoh : Isteri jangan mengharap duit suami semata-mata. Andai umur suami tak panjang, macam mana? Hilang tempat bergantung macam tu saja? Inilah kepentingan dana kecemasan selain wang simpanan yang lain. Jika ada dana simpanan jadi tak usik laa akaun simpanan, gitu konsep dia..

Konsep dana kecemasan adalah bersamaan 3 hingga 6 bulan perbelanjaan purata termasuk keseluruhan perbelanjaan bulanan kita. Kalau expenses bulanan anda RM3,000.00 maka anda perlu mempunyai sekurang-kurangnya RM9,000.00 hingga RM18,000.00 dalam akaun simpanan kecemasan. 

Emergency fund

Apakah tujuan dana kecemasan yang saya maksudkan? 

1.  Menampung perbelanjaan perubatan di luar jangka or unexpected. Walaupun saya mempunyai polisi insurans jangan berharap 100% kerana saya mencarum untuk cover critical illness so mungkin ada antara polisi insurance tak cover certain penyakit. Ianya bukan satu jaminan.

2.       Menampung perbelanjaan bulanan keluarga sekurang-kurangnya untuk tempoh 3 bulan sekiranya keadaan terdesak atau salah seorang dari kami kehilangan pekerjaan (minta dijauhkan..)

3.       Menampung perbelanjaan ibubapa atau adik-beradik jika mereka memerlukan bantuan.

Bagaimana ingin mencapai targets di atas?
Inilah 2 langkah permulaan saya.

Langkah 1 : Saya akan put aside RM1,000.00 permulaan Emergency Fund.

Langkah 2 : Untuk mencapai perbelanjaan bulanan 6 bulan seterusnya, saya perlu simpan 20% dari gaji setiap bulan.



Nampak macam senang kann? Namun saya perlu ada beberapa perkara untuk mencapai targets di atas, iaitu :

DISIPLIN – Saya perlu mendisiplinkan diri untuk tidak sesekali menggunakan wang tersebut kecuali atas sebab KECEMASAN!

CONSISTENT – Saya letak target simpanan sekurang-kurangnya minimun RM1,000.00 sebulan TANPA GAGAL, jadi kenalah consistent dan ikut perancangan. Elak dari menggagalkan misi sendiri.

TAMBAH DANA – Sekiranya pendapatan bulanan saya meningkat (aaminn), saya kena tingkatkan juga jumlah dana kecemasan saya mengikut penambahan pendapatan tersebut. Contoh : Kenaikan gaji bertambah RM500.00, saya kena tambah dana kecemasan RM500.00 juga menjadi RM1,500.00 sebulan.

Okay, setakat ini sahaja.. Panjang lebar post kali ini menap dengan penuh perasaan gitu.. Semoga pembaca semua memperoleh manfaat dari perkongsian ini.. Sesiapa yang ingin berkongsi tips lain atau pendapat sangatlah dialu-alukan...

Sekiranya pembaca ingin tahu lebih lanjut tentang unit amanah (or unit trust) dan investment boleh baca dan follow perkongsian saya di blog ini -> Spend Less, Invest More..



Setakat ini sahaja, thank you for reading..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeeeee...

Regards,


Loading...

Share:

Monday, February 10, 2020

Repair Phone di Gila Gadgets Murah & Terbaik!

REPAIR PHONE DI GILA GADGETS SENAWANG MURAH & TERBAIK! | Assalamualaikum & Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Alhamdulillah, cuaca pagi ini sejuk selepas hujan turun dengan lebat di Seremban malam tadi.. Tambahan pula hari ni saya cuti, jadi masa yang ada saya luangkan untuk blogging..

Al-kisah, bateri iPhone 6 saya menggelembung bulan lepas tapi alhamdulillah dah berjaya diatasi bila saya hantar repair di satu kedai ni nama Gila Gadgets.. Syukur dipermudahkan urusan apabila saya search "kedai repair iPhone Negeri Sembilan" terus keluar kedai ni..

Gila Gadgets Senawang

Sebenarnya, saya tak perasan bateri iPhone saya begitu sebab duduk lama dalam casing.. Bila saya tengok casing phone senget semacam, so saya keluarkan dari casing..

My iPhone 6 gemuk dalam casing
Bila  check, sah bateri gemuk.. Inilah rupa phone gemuk terlebih charge, ngeri nampak isi perut.. Cuak sungguh masa tu..

Bateri menggelembung

Saya realized pukul 9.00 malam terus off phone, tak nyenyak tidur malam tu bimbang phone akan bertambah gemuk dalam satu malam dan meletup! Haaaaaa takut..

Terus off takut meletup

Tak sabar betul tunggu hari siang semata-mata nak cepat pi repair phone.. Bukan apa, saya risau phone tu tak dapat digunakan lagi, malas nak keluar modal beli phone lain.. Lagi pun, perasaan takde telefon sehari macam setahun lamanya.

Saya pula bukan jenis gadget-savvy dari iPhone 6 ke iPhone 11 memang tak pernah fikir langsung.. Bila berlaku kes begini terus berperang dengan emosi.. Samalah juga masa bermasalah dengan Adsense tempoh hari.. Perasaan tak tentu arah.. Siapa sejenis macam ni memang kita gang..

Related post : Cara atasi iklan Adsense tak muncul di blog

Selepas search di Google saya jumpa kedai repair iPhone murah iaitu Gila Gadgets di Senawang terus terjah tanpa berlengah lagi..



Resit Gila Gadgets Senawang

Akhirnya iPhone 6 saya berjaya dibaiki dalam tempoh 15 minit. Hanya minor problem just tukar bateri.. Harga pun berpatutan hanya RM130.00 untuk bateri baru dan upah baiki.. Happy sangat sebab masalah ini berjaya diatasi..

Sebelum beredar, adik yang pakar dalam service iPhone tu siap pesan : "Akak charge kalau bateri phone bawah 15%, charge sampai 100% jangan guna dalam tempoh tu.."

Huhuhu baiklah dik memang akak ni ada perangai suka guna phone masa phone tu sedang charge. Bila bateri belum 100% terus guna pastu charge semula.. No wonder bateri gemuk tiba-tiba.. Lepas ni akak ikut pesan adik supaya tak berulang lagi..

Begitulah pengalaman pertama saya berdepan dengan phone bateri gemuk.. Sesiapa ada masalah yang sama boleh try ke Gila Gadgets kerana service pantas dengan harga yang berpatutan. Kalau tak silap saya ada cawangan lain di sekitar Kuala Lumpur..

Setakat ini sahaja, thank you for reading..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeeeee...

Regards,


Loading...

Share:

Wednesday, February 05, 2020

BEEHA MENCARI BLOGLIST BARU

BEEHA MENCARI BLOGLIST BARU Entry kali ini saya ingin sertai Segmen Mencari Bloglist 2020.. Blogger yang masih belum sertai segmen ini jom join sekali.. Kali ini segmen anjuran blogger si cantik manis bernama Beeha Azman.  

 Beeha Mencari Bloglist Baru
Segmen Mencari Bloglist 2020 by Beeha Azman


Segmen anjuran Beeha ni sangat simple dan mudah disertai kepada sesiapa yang berminat.. Saya pasti tak akan lepaskan peluang jika terma dan syarat-syarat ringkas dan mudah dipenuhi seperti segmen ini. 

Syarat-syarat untuk menyertai segmen ini:



1. Follow blog Beeha Azman dan subscribe Youtube Channel.
2. Kemudian tulis title post seperti di atas, copy banner dan backlink ke post [di sini]..
3. Tag dua blogger lain.
4. Jangan lupa tinggalkan link entri anda di ruang comment [di sini].

Nanti Beeha akan followback blog korang, so simple right..

Bagi memenuhi kehendak syarat-syarat penyertaan di nombor 3, saya tag bloggers berikut :


Bear in mind, segmen ini akan berlangsung lebih kurang tiga minggu sehingga 18 Februari 2020.

Selamat bersegmen!!
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,


Loading...
Share:
Loading...

Translator

The Author



Assalamualaikum..
Hello & Welcome to my blog!

I'm LZ | 42 y/o | Married
Based in Seremban, N9
On Blogger since May 2011
***************
Advertorial, Collaboration & Review
feel free to contact me via :

email : papernplanner@gmail.com

My Precious Followers

Facebook Page

My Supporters For Year 2020!

Top 5 Commentators

Top 5 Comments