Beauty | Lifestyle | Fashion | Hobbies & everything that make me happy and inspire others..

  • Travel

    A lifestyle change begins with a vision and a single step..

  • Hobby

    At the beggining it was just a hobby, now it's my addiction..

  • Financial Planning

    It's not about having lots of money. It's knowing how you manage it..

  • Beauty

    Let us live for the beauty of our own reality.

  • Lifestyle

    Have stories to tell, not stuff to show..

Sunday, June 30, 2019

Hari Minggu Yang Santai

HARI MINGGU YANG SANTAI | Hujung minggu adalah hari yang ditunggu-tunggu oleh setiap orang yang bekerja terutama saya. Pada hari minggu saya dapat meluangkan masa bersama keluarga dan membuat pelbagai aktiviti riadah bersama-sama.. Pagi ini hujan turun dengan lebat dan berhenti menjelang subuh.. Syukur alhamdulillah dengan segala nikmat dan kurniaanNya..

Pagi sejuk begini saya sediakan breakfast simple iaitu cucur ikan bilis, nugget ayam cheese jenama Saudi Gold dan nescafe panas.. Cukup sebagai alas perut sementara menunggu makan tengah hari nanti..

Cucur ikan bilis
Scallop Ayam jenama Saudi Gold
Seperti biasa sambil breakfast, mesin basuh ligat berputar.. Sementara saya menyediakan breakfast pagi ini rumah pun siap kemas bila ada bantuan dari anak bujang yang rajin vacum. Selesai breakfast saya ke halaman rumah meninjau tanaman yang segar selepas hujan.. Hari ini saya perlu bubuh baja dalam setiap pasu memandangkan daun pokok masing-masing pun agak kekuningan disebabkan cuaca panas terik.

Pokok bunga Marigold 2 tone
Pokok bunga marigold atau bunga tahi ayam
Jermain atau pokok bunga halau nyamuk
Tak tau nama pokok
Pokok rosemary
Apium graveolens atau pokok daun sup
Bila melayan pokok waktu pagi seolah terapi minda, hilang segala serabut dalam fikiran walaupun untuk sementara waktu .. Tak lama selepas itu mesin basuh pun berbunyi.. Bermulalah sesi menjemur kain..

Lepas sahaja kain baju bergantung di ampaian, saya pun mula membelek segala buku-buku yang dibeli di pameran buku The Big Bad Wolf semalam dan kelmarin.. Opss lupa beritahu, dalam post DI SINI saya ada cerita tentang niat untuk repeat ke book fair ini.. Alhamdulillah menjadi kenyataan bila semalam saya puas 'berkampung' membelek setiap satu buku yang dicari.

The Big Bad Wolf 2019 book fair @ Mydin Mall, Seremban 2
Hasil 'tuaian' di The Big Bad Wolf 2019 book fair semalam.. Hari kedua berkunjung ke situ semata-mata untuk memuaskan hati dan perasaan.. Rasa rugi kalau lepaskan peluang ini..

Buku-buku yang dibeli di pameran buku The Big Bad Wolf 2019
Selepas blogging masa yang ada saya penuhi dengan membaca buku-buku ini.. Alhamdulillah puas hati dapat koleksi buku kegemaran.. Begitulah perkongsian masa saya di hujung minggu ini.. 

Bagaimana pula dengan anda? Tentu ada yang memenuhi undangan ke open house di akhir Syawal atau mungkin juga ke majlis kenduri kahwin.. Walau apa pun aktiviti yang anda lakukan, jika sudi jangan lupa share di ruangan komen.



Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,


Loading...
Share:

Friday, June 28, 2019

Haul : Big Bad Wolf 2019 @ Mydin Mall Seremban 2

Haul : Big Bad Wolf 2019 @ Mydin Mall Seremban 2 | Sebut sahaja Big Bad Wolf saya pasti ramai ulat buku teruja dan tak sabar-sabar nak terjah kannnn.. Saya faham sangat perasaan tu sebab saya pun salah satu antara mereka.. Rasa nak meniarap atas longgokan buku sambil grab apa sahaja buku yang ada di sekeliling.. Hahahaha buruk perangai!

Big Bad Wolf 2019 at Mydin Mall Seremban 2
Al-kisah Big Bad Wolf book sale sedang diadakan di Mydin Mall Seremban 2 bermula semalam, 27.06.2019 hingga 7.7.2019 dibuka dari 10.00 pagi hingga 12.00 tengah malam.. Jadi hari ini saya sempat curi masa during lunch hour pergi tengok sendiri pameran buku ini.. Saja nak tahu berapa banyak buku yang dipamerkan.

Big Bad Wolf 2019
Big Bad Wolf 2019 @ Mydin Mall Seremban 2
Frankly speaking saya teruja sebab saya suka pergi pameran buku yang tak ramai orang sebab saya bukan sejenis suka tempat crowded dan ambil masa panjang untuk buat bayaran. Saya sanggup tak pergi tempat-tempat begitu walau suka macam mana sekali pun. Tambahan pula pameran begini bukan selalu ada di Seremban 2.. Kali terakhir pergi Big Bad Wolf pada tahun 2015 yang telah diadakan di Rapid Exhibition Hall. Saya pernah kongsi cerita DI SINI. Dah hampir 4 tahun malah pasaraya Rapid pun dah tak wujud lagi di situ..

Sila baca : Big Bad Wolf Book Sale Seremban



Big Bad Wolf 2019 at Mydin Mall Seremban 2
Lihatlah dunia betapa banyak buku yang ada
Hari ini masih tak ramai pengunjung jadi saya ambil kesempatan meninjau buku-buku yang ada. Terdapat pelbagai jenis buku dipamerkan pada harga yang amat rendah berbanding di book store.. Memang rambang mata dan berpinau jugalah biji mata.. Saya share 'pemandangan' sekitar pameran buku Big Bad Wolf Seremban 2..

Sepertimana pameran buku yang lain terdapat pelbagai jenis bahan rujukan dan buku-buku pelajaran dijual pada harga yang rendah.

Novels
Big Bad Wolf cashier counters
Tapi tak syiok sebab belum puas belek setiap satu section, sekejap-sekejap mata tengok jam risau andai terbabas waktu lunch.. Jadi terpaksalah ambil buku mana yang ada dan terus menuju ke kaunter bayaran..

Big Bad Wolf cashier
Selepas membuat bayaran, pengunjung jangan terkejut pula apabila dihampiri oleh bebarapa orang sukarelawan dari orphanage atau rumah anak-anak yatim yang akan meminta pengunjung supaya menderma beberapa buah buku kepada rumah perlindungan tersebut. Kanak-kanak di rumah perlindungan tersebut memerlukan bahan bacaan untuk proses pembelajaran mereka selain melengkapkan perpustakaan yang ada.

Books for donation
Bab-bab begini saya memang akan ambil bahagian mana yang termampu.. Jadi saya derma 3 jenis buku iaitu Lets Do Arithmetic (for ages 6-7) (RM5.00), Collins Easy Leraning KS2: Fractions and Decimals (for ages 7-9) (RM5.00) dan Mini Encyclopedia: Rocks & Fossils (RM10.00), semua sekali berjumlah RM20.00.. Semoga bantuan tak seberapa ini mampu memberi manfaat kepada mereka yang memerlukan.

HAUL : BIG BAD WOLF 2019 @ MYDIN MALL SEREMBAN 2

Inilah antara  hasil 'tangkapan' dalam keadaan tergesa-gesa di Big Bad Wolf hari ini.. 

Big Bad Wolf haul
Saya sempat beli buku The All American Muscle Car (RM15.00), 30-Minute Social Media Marketing (RM12.00), Just Shut Up and Do It! (RM12.00). Dua buku ini kecuali The All American Muscle Car untuk saya.

Berikut buku-buku latihan untuk anak bujang iaitu :

Buku Rampaian Comprehension  - RM1.00
Rampaian Topikal Sukses KSSR SAINS - RM1.00
Rampaian Topikal Sukses KSSR MATEMATIK - RM1.00
Rampaian Topikal Sukses KSSR BAHASA MELAYU - RM1.00
Buku Rampaian Topikal KSSR Matematik  - RM1.00
Buku Rampaian Writing - RM1.00
JUARA SAINS - RM6.00
JUARA Matematik - RM6.00
JUARA Bahasa Melayu - RM6.00
JUARA English - RM6.00


Buku latihan tahun 5
Semua sekali RM69.00 ternyata berbaloi-baloi.. Setiap pembelian lebih dari RM50.00 akan mendapat voucher 30% off dan RM15.00 diskaun (*terms and conditions apply) yang boleh ditebus di bookxcessonline.com.

Big Bad Wolf voucher
Saya pasti akan repeat ke sini lagi sebelum tarikh tamat pameran.. Next visit saya akan focus kepada buku self-development dan beberapa crime story novels selain itu saya nak ronda sampai puas hati kata orang alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan. Bunyi agak melampau kannn, hehehe tapi itulah saya ngeeeee.

Okay, setakat ini sahaja perkongsian saya.. Siapa antara pembaca suka pergi pameran buku? Boleh kongsi cerita pengalaman anda atau apa sahaja yang berkaitan di ruangan komen.. Saya suka baca komen anda..



Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,


Loading...
Share:

Tuesday, June 25, 2019

Segmen 9 Juta Special Bloglist

SEGMEN 9 JUTA SPECIAL BLOGLIST | Pagi ini sedang blogwalking terbaca segemen ini yang dianjurkan oleh blogger tak asing lagi iaitu Sayidah Napisah @ Say. Segmen ini dianjurkan sempena kejayaan blog Say melepasi angka 9 juta pageviews.. Wahhhh congrats Say!!! * tepuk tangan..

 Segmen 9 Juta Special Bloglist
Segmen 9 Juta Special Bloglist
Maka dengan ini saya amat berbesar hati untuk menyahut cabaran menyertai segmen ini.. Yeayyy let's grab this opportunity..

Syarat-syarat segmen seperti berikut :

1. Follow blog, Instagram, Facebook dan Twitter Sayidah Napisah (kalau takde salah satu pun okay);

2. Buat entri bertajuk 'Segmen 9 Juta Special Bloglist' di blog anda. Letak banner dan pastikan baclink ke entri [DI SINI]; dan

3. Jawab satu soalan 'Nyatakan 3 first impression orang terhadap anda; yang biasa anda dengar.'

Soalan ke-3 ni kena pejam mata dan buat flashback sekejap..
Haaaa ingat first impression orang yang selalu LZ dengar ialah (ehem..ehem..) :

  • Nampak sombong 
  • Peramah bila lama kenal
  • Easy going person
  • Ceria

Itu sahaja yang biasa LZ dengar selain tu ada tapi terlalu ujub dan riak untuk dinyatakan di sini, hehehe gurau!..

4. Akhir sekali selepas buat entri dan jawap soalan no. 3, beri link entri anda tersebut di ruangan komen entro segmen ini di blog Say [DI SINI].

10 peserta yang terpilih akan dimasukkan ke dalam bloglist bernama '9 JUTA SPECIAL BLOGLIST' sehinggalah pageview blog Say mencecah angka 10 juta pageviews.

Sesiapa antara rakan bloggers yang ingin turut serta dalam Segmen 9 Juta Special Bloglist ini masih belum terlambat. Segmen tamat pada 4 Julai 2019 nanti..






Begitulah kisah segmen kali ini..
Okay, sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..


Regards,


Loading...
Share:

Monday, June 17, 2019

Sambutan Hari Raya KSR di Laman Puteh, Seremban 2

Salam Aidilfitri & Selamat Sejahtera semua..
Alhamdulillah pada Syawal ke-9 (13 Jun 2019) lalu, Kelab Sosial & Reaksi (KSR) syarikat telah menganjurkan Sambutan Hari Raya yang diadakan di Laman Puteh Seremban 2.

Aturcara majlis
Majlis bermula pada jam 12.30 tengah hari hingga 4.00 petang.. Majlis disambut dengan sederhana tetapi meriah..


Susunatur meja di Laman Puteh
Pukul 12.45 tengah hari kami turun dari office menuju ke Laman Puteh. Laman Puteh terletak di belakang office sahaja, just walking distance.. 


Gang semeja
Aturcara majlis dimulakan dengan bacaan doa dan ucapan seterusnya acara kemuncak iaitu jamuan Hari Raya.. Jom layan gambar.. biar gambar sahaja yang berbicara, hehehe..


Ahli KSR & para tetamu
Konsep masih lagi seperti sebelum ini iaitu gerai / kiosk, hanya VVIP sahaja makan berhidang.. Kelihatan para tetamu mula mengambil juadah masing-masing di setiap gerai..


Kuih-muih
Laksa dan laksam
Lemang, ketupat palas & rendang
Cendol Songkok Tinggi
Nasi briyani ayam
Kambing bakar
Minuman
Alhamdulillah dengan rezeki pada hari itu.. Saya tak makan banyak, sekadar memenuhi perut yang kosong dengan nasi briyani ayam, kuih-muih dan cendol.


A plate full of my favorite, nasi briyani
Mouth-watering : kuih, lemang dan ketupat palas
Pukul 1.50 tengah hari saya harus meninggalkan majlis kerana sudah sampai masa mengambil anak pulang dari sekolah.. Saya langsung tak dapat ambil gambar di photo booth, sedih tau..
Okaylah setakat ini sahaja perkongsian saya tentang Sambutan Hari Raya 2019 anjuran KSR. Semoga KSR terus cemerlang dan maju jaya.. Terima kasih diucapkan kepada EXCO dan AJK KSR yang bertungkus-lumus menjayakan majlis ini..





Thank you for reading.. Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,


Loading...
Share:

Saturday, June 15, 2019

Create Blog Redza Channelz

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera..

Hari ini tiada plan ke mana-mana, menghabiskan masa hujung minggu di rumah. Al-kisah awal Mei lalu, anak saya berhasrat untuk menjadi YouTuber.. Masalahnya saya tak tahu bab edit dan create video. Walaupun begitu saya tetap create YouTube account untuknya. Saya beri dia peluang untuk buat video dan masukkan dalam platform YouTube tersebut..

Saya fikir daripada buat video (mengambil masa dan memerlukan skill editing) apa kata saya create blog untuk dia.. Jadi beberapa hari ini saya sibuk membuat blog untuk anak. Maka terhasillah Redza Channelz.

 Redza Channelz
Redza Channelz
Saya harap cara ini dapat membantu dia memperbaiki penulisannya  memandangkan penulisan karangannya sangat lemah. Bukan sekadar blog tetapi ditambah platform social media untuk dia menjana dan berhubung dengan followers di mana setiap posting akan saya pantau.. Saya berikan dia kebebasan untuk berkongsi minat dan menulis apa sahaja yang dia suka. Selepas itu saya akan edit struktur ayat dan bahasa yang digunakan sebelum publish.

 Redza Channelz
Journal
Untuk pengetahuan, selama ini saya ada sediakan satu journal khas. Dia akan menulis setiap moment penting untuk diabadikan dalam journal tersebut sebagai kenangan.. Secara tak langsung ianya membantu dia memperbaiki mutu karangan dan penggunaan ayat dalam setiap gaya penulisannya.

 Redza Channelz
Journal harian
Apabila difikirkan semula, saya rasa ada baiknya saya ajar dia untuk guna pc, update setiap moment yang ingin dikongsi bukan hanya setakat menulis dalam journal tulisan tangan. Lagi pun di sekolah ada matapelajaran Teknologi Maklumat & Komunikasi (TMK). Subject TMK menekankan para pelajar supaya mahir menggunakan komputer.


Begitulah kisahnya, ketika ini saya sibuk create blog untuknya yang diberi nama Redza Channelz. Bermula bulan June ini setiap moment akan ditulis dalam journal tulisan tangan kemudian akan ditaip dalam blog. Ianya seperti serampang 2 mata.. Hasil daripada menulis di blog saya dapati dia suka kerana boleh berkongsi cerita dan dapat berinteraksi dengan pembaca.

Okay, setakat ini sahaja perkongsian saya kali ini.. Segala pendapat dan cadangan boleh kongsi di ruangan komen.. Sekiranya ada antara pembaca yang ingin menjadi follower blog dan social media Redza Channelz amatlah dialu-alukan..

Thank you for reading!
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,


Loading...
Share:

Monday, June 10, 2019

Journal Sambutan Hari Raya Aidilfitri 2019 di kampung

Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua!!!! Alhamdulillah hari ini 6 Syawal 1440 bersamaan raya ke-6.. Ada antara kita yang sudah bekerja tetapi saya masih lagi bercuti memandangkan cuti sekolah belum berakhir.. Khabarnya jalan jem melampau semalam? Begitulah seperti kebiasaan cuti perayaan bila semua balik ke kampung atau menuju destinasi masing-masing serentak.. Sejak raya ke-3 lagi saya dah balik ke Seremban untuk mengelakkan jem.

Hari ini saya ingin bekongsi journal Hari Raya Aidilfitri 2019 yang sangat simple..

Selamat Hari Raya Aidilfitri dari Lady in Red Planner
Hari Raya Pertama

Seawal pukul 4.00 pagi saya bangun menyiapkan segala pakaian dan barang-barang yang akan dibawa ke kampung.  Lemang dan rendang serta kuih-muih pun dah ready. Kena sediakan lebih awal untuk elak tertinggal, tapi walau dah ready awal tetap ada juga barang yang tertinggal, camne tu?

Kami bertolak ke kampung di Muar, Johor selepas solat Hari Raya. My husband teringin solat di Masjid Sheikh Haji Ahmad memandangkan tahun ini merupakan tahun pertama masjid ini mula beroperasi sejak dirasmikan awal tahun ini.

Oh ya setakat ini kami tak ada masalah bergaduh balik ke rumah siapa terlebih dahulu sebab rumah ibubapa saya dengan rumah mertua hanya selang 2 buah rumah sahaja.. So boleh balik hari berulang ikut suka, hehehe

Masjid Sheikh Haji Ahmad, Bandar Sri Sendayan
Masjid Sheikh Haji Ahmad, Bandar Sri Sendayan

Lebih kurang pukul 11.30 pagi tiba di kampung. Raya tahun ni saya ke rumah mertua terlebih dahulu. Saya bawa lemang, rendang dan brownies sebagai buah tangan.

Selepas bermaaf-maafan dan sesi bergambar selesai, saya memulakan perjalanan berkunjung ke rumah makcik kedua-dua belah pihak memandangkan datuk dan nenek sudah lama meninggal dunia. Rumah terakhir pada hari raya pertama ialah rumah saya. Dalam pukul 4.30 petang saya sampai di rumah ibubapa saya.


Hari Raya Kedua

Sudah menjadi tradisi masyarakat di kampung saya mengadakan marhaban iaitu kumpulan masyarakat berkunjung dari rumah ke rumah dengan membaca doa serta memohon keberkatan ke atas seisi rumah tersebut di samping memuji kebesaran Allah swt dan Rasulullah saw.

Marhaban di kampung saya diadakan pada Hari Raya Kedua dan majoriti akan mengambil bahagian tak kiralah tinggal di taman perumahan atau kawasan kampung. Lazimnya ahli keluarga lelaki akan menyertai kumpulan marhaban. Tahun ini rumah ibubapa saya merupakan rumah pertama kunjungan kumpulan marhaban. Kami menyediakan karipap daging dan keladi goreng untuk menjamu kumpulan marhaban ini.

Pagi hari raya kedua hujan turun agak lebat dan berhenti-henti namun ianya tak membantutkan kumpulan marhaban ini menghabiskan kunjungan mereka sebanyak lebih kurang 35 buah rumah setiap satu kumpulan.

Malam hari pula saya bersama ipar-duai sebelah suami berhari raya di sekitar bandar Muar.

Hari Raya Ketiga

Setelah bersarapan sekitar jam 10.00 pagi saya berkemas untuk pulang ke Seremban.
Begituah rutin Hari Raya saya setiap tahun, sama seperti tahun-tahun sebelum cuma usia sahaja berubah..

Bagaimana pun dengan Hari Raya anda? Balik kampung di mana? Setiap kali saya browse Facebook dan Instagram nampak kemeriahan masing-masing menyambut Hari Raya.. Fesyen baju raya tak boleh kata, macam-macam warna tapi yang pasti semua nampak cantik dan gembira..

Sebut tentang baju raya tahun ini saya mengenakan warna biru gelap.. Saya rasa raya tahun ini banyak warna purple dan dark blue selain hijau gelap.. Setuju tak? Apa pula warna baju raya anda?

So jangan lupa kongsi cerita di ruang komen.. Di kesempatan ini juga saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pembaca blog ini. Maaf Zahir & Batin andai ada salah dan silap..

Okay, setakat ini sahaja perkongsian saya. Thank you for reading..



Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,


Loading...
Share:

Saturday, June 01, 2019

Kenangan Mengusik Perasaan Menjelang Hari Raya Aidilfitri

Selamat hujung minggu diucapkan kepada semua pembaca blog ini.. Hari ni saya rasa tak berapa sihat sebab masuk angin mungkin berpunca dari mee kuning yang saya makan ketika berbuka semalam.. Bila masuk angin sakit kepala yang amat sangat.. Inilah masalah orang yang sensitif dan mudah masuk angin dan naik angin, oops! Haraplah dapat bertahan hingga sampai waktu berbuka nanti..

Okay straight to the point, tadi sambil berehat melayan sakit kepala sempat lagi browsing Facebook tetiba melintas soalan ini di newsfeed saya..


Ketika anda mendengar takbir Raya pertama kalinya berkumandang, siapakah orangnya yang akan berada di dalam ingatan anda pada saat itu dan yang mampu membuatkan anda terasa begitu amat sedih sekali?

Saya pasti akan teringat datuk, nenek, abang dan adik lelaki yang telah pergi meninggalkan kami.. Jelas terbayang waktu kecil ketika kami menyambut Hari Raya Aidilfitri bersama-sama. Masih lagi sedih dan bila rindu saya akan sedekahkan surah Al-Fatihah kepada mereka.. Nama mereka tak pernah sesekali saya lupa dalam setiap doa saya.

Itu kenangan saya, bagaimana pula dengan anda? Tentu ada kenangan yang mengusik perasaan setiap kali Raya menjelang.. Jangan lupa kongsi di ruang komen..

Kepada mereka yang telah memulakan perjalanan ke kampung halaman, saya doakan semoga selamat sampai ke destinasi yang dituju dengan selamat..


Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,


Loading...
Share:
Loading...

Translator

The Author



Assalamualaikum..
Hello & Welcome to my blog!

I'm LZ | 42 y/o | Married
Based in Seremban, N9
On Blogger since May 2011
***************
Advertorial, Collaboration & Review
feel free to contact me via :

email : papernplanner@gmail.com

My Precious Followers

Facebook Page

My Supporters For Year 2020!

Top 5 Commentators

Top 5 Comments