BEGINIKAH MAKANAN DI KANTIN SEKOLAH?
BEGINIKAH MAKANAN DI KANTIN SEKOLAH? | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini. Semalam saya dan officemate ke sekolah anak untuk menghantar makan tengah hari. Selalunya mereka terus menaiki van sekolah ke pusat tusyen tetapi semalam mereka perlu menghadiri Kem Bistari Solat bermula pukul 2.00 petang hingga 5.00 petang. Pukul 1.30 petang mereka perlu berada di surau untuk solat Zohor sebelum memulakan kem. Jadi mereka hanya ada masa setengah jam untuk makan tengah hari.
Kelas tamat pukul 1.00 tengah hari. Para pelajar keluar dari kelas berlari ke kantin. Saya dan officemate tunggu di kantin sekolah. Tak lama kemudian saya nampak anak saya, Arief muncul dan menuju ke arah saya. Wajah ceria apabila nampak saya bawa bekal (tapau) nasi berlauk kari ayam dan sayur. Maklumlah sesekali mama datang bawa makanan, gembiralah dia.
Sambil menunggu Arief makan, saya pandang kiri kanan untuk meninjau makanan tengah hari yang dibeli oleh pelajar di kantin sekolah itu.. Officemate saya bersuara dalam nada terkejut : "Ya Allah Kak, tengok tu dalam polystyrene cuma ada nasi, setompok kuah berwarna kuning dan seketul ayam goreng kecil bersalut tepung. Ntah berapa agaknya harga camtu.." Saya tak sempat memberi response tetapi hanya tergamam apabila melihat majoriti pelajar makan dengan penuh selera dan pelbagai ragam.
Sumber : Facebook
Lihatlah betapa naif wajah kanak-kanak ini.. Mereka hanya tahu bila lapar, nak makan.. Langsung tak menghiraukan kualiti dan kuantiti makanan yang dihidangkan.
Tak lama lepas tu, anak officemate saya tiba bersama seorang lagi kawan baiknya. Anak officemate saya beritahu bahawa kawan dia ada bawa bekal dari rumah tetapi tumpah. Jadi berbekalkan wang RM2.00 budak tadi menuju ke kaunter kantin untuk membeli makanan tengah hari.
Setibanya dia di meja kami, saya lihat dalam polystyrene yang dia bawa hanya ada nasi dan setompok kuah berwarna kuning seperti kuah masak lemak. "Adik, mana lauk?" spontan ayat keluar dari mulut saya. Dia malu-malu dan terus berbisik ke telinga anak officemate saya. "Dia kata dia nak beli ayam goreng tapi tak cukup duit. Ini RM1.00" jawab anak officemate saya. "Berapa harga ayam goreng?" tanya saya lagi. "RM2.50.." jawabnya.. Officemate saya segera mengeluarkan RM2.00 dan saya tambah RM1.00.. "Nah pergi beli lauk." arah saya kepada budak itu. Dia segera mengambil polystyrene tadi menuju ke kaunter kantin dan pulang semula ke meja kami dengan wajah ceria.. Nampak seketul kecil ayam goreng bersaiz nugget. Saya lihat dia makan bersungguh-sungguh. Habis licin semua langsung tak tinggal sisa.
Sadis I tell you. Hati saya menangis.. Sedih sangat apabila kanak-kanak diperlakukan begitu. Mengapa pengusaha kantin ini tak ada tolak ansur. Sesudu sayur tak akan buat kamu kaya.
Wahai pengusaha kantin. Ini bukan pasar malam. Kamu berniaga dengan kanak-kanak. Saya tahu barang basah di pasaran mahal, jadi pandai-pandailah merancang menu mengikut budget yang ada. Janganlah berkira. Pelbagaikanlah menu budget, janji ada sedikit sayur dan lauk. Mereka perlukan makanan berkhasiat bukan makanan mahal atau sedap.
Anggaplah mereka seperti anak kamu, bukan seperti peminta sedekah yang membayar makanan kepada kamu. Sesungguhnya kamu tak akan jatuh miskin jika niat kamu ikhlas, berniaga sambil bersedekah. Kamu terpilih dalam bidang ini di mana dapat menjemput pahala dengan mudah. Janganlah kamu ambil kesempatan dengan anak-anak ini walaupun kamu tahu mereka anak Hakim yang punya personal driver, mereka anak Pengarah Urusan yang memandu BMW, mereka anak ahli perniagaan yang memandu Hummer.. Urusan dan rezeki kamu Allah tentukan..
Kepada ibubapa, rajin-rajinlah pantau apa yang dimakan oleh anak-anak anda di sekolah. Luangkan masa masak untuk mereka. Selain menjimatkan, ianya dijamin bersih dan berkhasiat. Jangan hanya bekalkan mereka wang tanpa mengambiltahu ke mana wang itu dibelanjakan.
Begitulah cerita yang ingin saya kongsi bersama pembaca.. Bagaimana pula dengan pembaca yang mempunyai anak bersekolah, adakah setiap sekolah sama atau sebaliknya? Kepada pembaca yang masih belum mempunyai anak, sila nyatakan apa perasaan anda berdasarkan perkongsian saya ini. Adakah saya terlalu cerewet atau sememangnya kanak-kanak sekarang wajar dilayan sedemikian?
Saya perlukan komen pembaca.
50 Comments
Allahuakbar.. dh byk baca kes macam ni.. Sian budak².. jwbnye ibubapa kene sediakan bekal utk anak² pasni.. sian kat anak mkn mknn kat kantin..
ReplyDeleteItulah sebaiknya Lea..
DeleteSebak akak tengok budak-budak makan dengan makanan ala kadar camtu..
sadis jer kan..makanan kat kantin sekolah sekarang ni.. tu yg kena bawak duit extra2..bagi yg mampu, ok lah. sbb tu..masa kat Malaysia dulu, saya rela bangun pagi..siapkan bekalan utk anak2..lagi puas hati. duit bawak gak..in case la nak beli apa2...
ReplyDeleteIyer MA itulah hakikatnya. Saya ada perasan sepanjang saya mengikuti perkembangan blog MA sblm berhijrah, saya terbaca bento yg MA sediakan untuk 2 anak MA yg comel tu..
DeleteSamalah dgn saya, bekal tak pernah miss dan standby duit.
rasa sedih dan risau, macam mana la keadaan kalau 5 tahun akan datang, harap IQ istiqamah sediakan makan untuk anak tiap2 pagi...
ReplyDeleteIn shaa Allah kerana anak biasanya ibu akan ada kesungguhan / kekuatan luar biasa, sanggup bangun pagi demi masak untuk mereka.. 😄
Deletekesiannya zaman dah berubah...dulu rm 3 boleh dapat makan sepinggan nasi lemak lauk ayam...sekarang mampu beli ayam je...
ReplyDeleteBetul Mimpi Aria, zaman dah banyak berubah bagai langit dengan bumi, jauh beza..
DeleteAstaghfirullahalazim, kering hati sungguh letak harga camtu kannn Nao Mei..
ReplyDeleteBawa bekal dari rumah lebih baik, kita sediakan sendiri puas hati.
Mahalnya! Keterlaluan sangat harga tu Kak Lz.
ReplyDeleteSaya selalu juga ke Kantin hantarkan makanan anak buah saya, kalau tak sempat pun saya bawa duit dan suruh dia beli kat situ (kalau bagi duit dari rumah memanjang hilang). Nasi + sambal cair + ayam cinonet RM2. Kalau orang susah kesian.. Air pun RM1 paling murah... Kena ada atleast rm3 setiap hari.
zaman saya dulu bawa RM1.50 (sekolah rendah), RM3.00 (menengah). hehe.
Basic meal harga RM3.00, kalau nak makan sedap sikit mungkin RM5.00.. elok bawa bekal dari rumah Mai.. sesekali bolehlah belanja kat kantin. Huhuhu tak berbaloi harga dengan makanan..
DeleteSedih sangat Kak..betul..peniagalah paling mudah nak dapat pahala...betul tidak dinafi,berniaga mesti nak untung..kerana dari untung itulah nak jadi pendapatan...nak dijadikan modal semula...tapi tidak salah bersedekah demi keuntungan akhirat..adik sepupu PC selalu komplen..adik dapat tabung duit sikit je...makanan kat sekolah mahal tapi perut adik tak kenyanglah...huhuhuhu...itu sekolah kebangsaan..kalau menengah...berhuhuhuhu la..
ReplyDeleteSeriously PC, kesian budak2 sekarang.. Bukan minta makanan sedap dgn harga murah tapi biarlah berbaloi. Kena dengan peringkat umur mereka dan berkhasiat..
DeleteNi mesti kes peniaga pikir Untung je. Sebenarnya sambil berniaga sambil bersedekah lagi banyak untung. Brp ramai yg meniaga murah2 boleh untung dekat luar tu. Mereka lagi kena survive dengan peniaga lain. Pengusaha kantin?? Bersaing dengam siapa?
DeleteSepatutnya begitu Ana, ini sebaliknya. LZ rasa sebab diaorg tgk parents mewah jadi diaorg anggap budak-budak ni mampu. Tapi melampaulah, harga tak kena dengan kuantiti makanan.
DeleteActually the price was the same with my primary time cuma bila sis cakap ayam size nugget tu, melampau jugak la..
ReplyDeleteOic.. Ayam goreng kecil Flavnesz kalau tolak tulang berapalah sangat isi dia.. Not worth for RM2.50 seketul.
DeleteYa Allah... Mahallnya! Ibarat kanak2 perlu berbelanja duit dengan rm5.00 sehari. Then ayam pula hanya seketul2 jak?? Kecil lagi.. Kuah Dan nasi da 2.00? Blhh kena saman kalo Ada jualan kantin mcm ni..
ReplyDeleteHuhuhu betul Rockysweety, RM5.00 baru dapat basic meal with sayur dan ayam. Kesian budak sekarang.
DeleteMakanan di kantin sekolah sekarang mahal, dah macam kedai kat luar.. Kesian pelajar sekolah
ReplyDeleteBetul HH itulah yang saya saksikan semalam.. Tak berbaloi dengan harga.. 😢
DeleteTanggungjawab pengurusan sekolah.
ReplyDeleteKan ada garis panduan yang perlu dipatuhi.
Garispanduan kepada Pengusaha Kantin memang ada WP tp untuk operasi kantin tak melibatkan menu yg jualan makanan..
DeletePeluang yg ada semasa mesyuarat PIBG nanti, boleh suarakan mslh ini..
Banyak dah kes mcm ni. Geram sgt kan. Kejam sungguh pengusaha kantin tu. Dengan budak sekolah pun dorang nak perah kaw kaw. PIBG dan cikgu tak pantau ke macam mana ana tak pasti tp sedih sgt bila baca kes2 mcm ni. Sepatutnya tolak ansur lah dengan budak sek. Lebih2 kalau pelajar dr golongan susah. Apa je dorang dpt makan. 😢😢😢
ReplyDeleteItulah yg menambah kemusykilan. As if diaorg pulun habis alang-alang kontrak masih ada.. Tapi melampau, kering hati sungguh.
DeleteSayu la hati kalau setakat makan berkuah saja tanpa lauk.... takkan mahal sgt harga makanan kat kantin sekarang ni? Takkan rm3, baru dpt lauk, tu pun ciput saja....hurm, zaman dah berubah, semua pun mahal...
ReplyDeleteSerious Mrs Pip, masa dia buka polystyrene dgn takde lauk tu, dia start nak makan, tu sbb saya terus tanya dia mana lauk? Sedih sangat tak sampai hati tengok.. 😥
Deletememang camtu kan, sedih tengok. kesian budak2 nak makan. anak saya ni taknak bawa bekal, kalau tak memang saya bagi bekal juga
ReplyDeletePeliklah Raihanah, kering hati Pengusaha Kantin sediakan makanan utk kanak-kanak rupa itu. RM5 mgkn baru 'sempurna' hidangan murid sklh sekarang. 😥
Deletesedih sangat membancanya..kesian anak2 sekarang ni, sebab itu saya biasanya akan bekalkan makan pada anak kalau ke sekolah
ReplyDeleteEloklah aryan azra masak dan sediakan bekal utk anak, terjamin kebersihannya dan berkhasiat.. samalah juga saya, bila tak masak rasa awkward pula 😄
DeleteMemang selalu mcm tu. Cikgu2 pun kena sllu pantau pihak kantin jgk
ReplyDeleteDengar kata Cik Renex pengurusan sewa kantin hanya di bawah pemantauan guru tetapi menu dan harga Cikgu tak masuk campur.. Andai benar mmg kecewa kannn..
DeleteHmmmm memang macamtulah kak senario kantin sekolah sekarang. Saya ni, kadang-kadang pergi mana-mana sekolah rasa macam kesian sangat tengok lauk tak setimpal dengan harga. Tapi kalau dekat KL tu bebudaknya kaya, so tak kisah sangat sebab budak-budak tu belanja banyak. Pengusaha kantin janganlah terlampau kejarkan keuntungan. kesian dekat budak-budak.
ReplyDeleteBetul Cikgu Syed. Melampau kann.. Kalau kaya pun Cikgu Syed siapa tahan anak makan lauk tak berbaloi dengan harga sedangkan budak-budak ni tak beriya makan melainkan betul2 lapar.. Bila dapat nasi kosong pun diaorg berselera maksudnya terpaksa telanlah.. kesian sangat 😥
DeleteBergenang air mata baca.
ReplyDeleteAnd RM2.50 untuk seketul ayam goreng bersaiz nugget? I cannot brain this. Tapi mungkinlah juga sebab di bandar, saya kat Perak je. Cuma macam speechless kejap, serius lah...?
Ya Allah, generasi sekarang pun dah macam ni keadaannya, macam manalah pulak dengan anak-anak saya satu hari nanti. Lebih baik bawak bekal je, dah tentu kita tau bersih berkhasiat dan sedap.
Kalau bawa duit banyak pun Fairuz Aqilah, kualiti makanan dengan harga sangat tak munsabah.. Solution dia kalau sayangkan anak, parents memang kena sediakan bekal untuk anak.. Sekali-sekala beli di kantin okaylah kannn 😄
DeleteTQ sharing sis.
ReplyDeleteIsssh...memang sedih. saya pun selalu dok tanya hari2 anak saya makan apa di sekolah. biasa makanan mereka memang takde sayur. Buah pun kekdang ada kekdang takde. Lauk ayam memang hari-hari lah. hehehe.... tapi selalunya saya suka bagi anak-anak bawa bekal ke sekolah. lebih mudah.
Kita sebagai ibu kena selalu tanya dan pantau apa yang dimakan oleh anak-anak ketika di sekolah.. Bukan cerewet atau apa, tak mahu anak diperlakukan macam peminta sedekah, sorry to say. Bayangkan mereka lapar tapi terpaksa menagih makanan dengan harga dan kualiti yang tak berbaloi.. Kesian..
DeleteSetuju dengan LZ: "Jangan hanya berbekalkan wang pada anak-anak tanpa memikirkan ke mana wang tu disalurkan."
ReplyDeleteTu sebab budak sekarang, "mak, nak duit." Bila mak dia tanya nak buat apa dia akan marah, sebab masa kat sekolah takde pulak mak dia tanya nak buat apa and all that. Fuh. Risaunya dengan generasi akan datang.
Thanks Eyja sudi singgah blog LZ..
DeleteMemang itulah hakikatnya Eyja.. Kesian budak-budak sekarang..
Tapi kadang kadang budak budak bukan makan pun sayur tu LZ tu yg agaknya Pengusaha kantin ambik mudah baik tak payah masak sayur terus hihi...Semua peringkat terpalit sama dengan kenaikan barang ye LZ.
ReplyDeleteBeruntunglah anak anak yg mamanya rajin bawak bekal.
Mungkin juga Mak Nom tapi letaklah pakej kannn..
DeleteHurrmmm hanya pengusaha kantin jer tahu sebabnya 😢
aida antara ibu yg paksa diri buatkan anak2 bekal.
Deletekalau x sempat, aida siap2 beli kan mereka karipap ke, nasi lemak ke, kat gerai yg ada before anta diorang ke skola.
bukan nyer pe. sian kan anak2...
Mahalnya 😱 Harga tak padan untuk budak skola rendah. Peniaga ni, agak2 lah. Jangan hanya fikir untung lebih 😢 Teringat skola rendah dulu, bawa RM0.50 ja. Dapat beli soto semangkuk 🍜
ReplyDeleteSeriously NA tapi itulah yg berlaku..
Deletekekadang terkejut dgn harga yg dipamerkan dgn saiz fizikal nyer.
Deleteaduhai :(
aduhaiii apa la salahnya berniaga sambil bersedekah kan.. tak rugi pun..kesian anak2..
ReplyDeleteBetul Hernee, terbayang saya muka anak-anak yang naif dalam keadaan penat, makan dengan bersungguh-sungguh tapi nasi kosong dgn kuah, tak cukup duit beli sayur dan lauk. Tersentuh hati saya.😢.
Deletepndapat aida.
ReplyDeletesgt setuju dgn semua coretan entri ni.
tak patut!
cuba la ada skit sifat ikhsan terhadap anak2 yg sedang menuntut ilmu tu.
sian mereka. setiap yg kita jual kpd mereka, terlebih tu anggap la sedekah.
ni terjadi di mana2 kantin skola.
termasuk la kantin skola anak2 aida.
aida suggest kat skola agar cikgu pantau la kantin ni. jgn semata2 nak kan untung!
Leave your friendly messages here ^_~
Feel free to visit my blog again..
Thank you very much!