Social Media Icons

slide code

Photo

I am LZ
Assalamualaikum..
Hello & Welcome to my blog!

I'm LZ | 42 y/o | Married
Based in Seremban, N9
On Blogger since Mac 2010
***************
Advertorial, Collaboration & Review
feel free to contact me via :

email : papernplanner@gmail.com

About Me
Contact Me

welcome to my blog

social media icons 2

Search

category 1

BEAUTY

category 2

Fashion

category 3

LIFESTYLE

never miss any post

Hari Pertama Kerja Bermula PKPB

HARI PERTAMA KERJA BERMULA PKPB | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Uikshh rindu, rasa lama tak update blog. Kali ni saya nak share story tentang pengalaman bekerja hari pertama apabila bermula fasa Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Al-kisah lepas PM umumkan PKPB pada 4.05.2020 lalu, maka majikan ku yang tercinta pun keluarkan memo untuk beroperasi semula selepas PKP. Hari ke-52 PKP (kalau tak silap) adalah hari pertama menjejakkan kaki ke pejabat. Frankly speaking memang malas! Rasa awkward sebab macam lost dalam satu zone pelik. Mujur masih ingat jalan ke office. Kalau dibuatnya guna waze memang parah.

Melepasi taman perumahan ku yang sunyi sepi

Pagi itu semasa keluar rumah, keadaan masih lagi sunyi sepi. Kenderaan lalu lalang di persekitaran taman masih boleh dikira dengan jari. Sambil memandu masih belum terima kenyataan mula bekerja hari itu. Memang mencabar bila kita hadapi sesuatu keadaan yang bermain dengan emosi, huhuhu.

Mask dan rekod bacaan suhu badan 

Apabila sampai di perkarangan pejabat, mula pakai mask. Petugas telah sedia di lobi untuk ambil suhu badan setiap kakitangan yang hadir ke pejabat dan rekod di kad kedatangan ini. Hari pertama suhu 35.8 mungkin nervous masuk kerja sebab tu sejuk. Hari ni pula suhu badan 36.1. Alhamdulillah sihat dan dibenarkan bekerja.

Sepanjang di pejabat terasa waktu seperti lambat berlalu. "Jam rosakkah, padahal banyak kerja dah aku selesaikan" - bisik hati ku. Bosan!

Perjalanan pulang dari pejabat

Akhirnya masa yang ditunggu-tunggu tiba. Yeayyy masa untuk balik! Terbayang muka anak dan rutin biasa sepanjang PKP lalu.. Rindu masa-masa itu. Hari ini masuk hari kedua saya ke pejabat. Lega bila jadual rotation  mula berkuatkuasa. Giliran saya selang 2 hari bekerja dari rumah. 


Begitulah serba ringkas, perasaan bila dah lama tak keluar kerja. Sebenarnya saya sangat takut keluar rumah sejak Covid-19 mengganas. Sepanjang PKP, tanggal 6.5.2020 lalu merupakan hari pertama saya keluar melepasi pintu pagar rumah sejak 18.3.2020 lalu. 

Okay, setakat ini sahaja.
Jaga diri, kita jaga kita.

Loading...

Comments

  1. Harap-harap perasaan takut LZ hilang sedikit demi sedikit.
    Selamat bekerja semula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah NA. Terima kasih.
      Sekarang hanya tawakal di samping lakukan amalan normal untuk elak jangkitan & putuskan rantaian covid.

      Delete
  2. Selamat bertugas kembali
    Amalkan 'the new normal'

    ReplyDelete
  3. memang rasa kekok masa hari pertama kerja kan kak... dana pun sama, sangat kekok bila langit dah terang baru keluar rumah, selalu lepas subuh dah bergegas ke pejabat

    ReplyDelete
  4. kita semakin jauh.. lama giler x berhuhu ngan len

    ReplyDelete
  5. Memang kekok kerja dimusim ini..
    Pejabat sha pula mengalami aktiviyi mistic.. lama tak ada orang kan..

    ReplyDelete

Post a comment

Leave your friendly messages here ^_~
Feel free to visit my blog again..
Thank you very much!

ppl love these

NURSERY POKOK MURAH DI SG. BULOH
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Alhamdulillah atas segala li…
BILA INGIN MEMILIKI KELEMBUTAN HATI
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all readers..  Hari ini tergerak hati untuk berkongsi Had…
SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA 2018
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.. Tentu ramai yang pulang ke kampung halaman masing-masing u…
Resepi Scone Kismis Gebu, Simple & Sedap
RESEPI SCONE KISMIS GEBU, SIMPLE & SEDAP | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua p…