Resepi Ketam Masak Pedas Ala-Thai Mudah dan Sedap
RESEPI KETAM MASAK PEDAS ALA-THAI MUDAH DAN SEDAP | Sebut sahaja menu ketam pasti ramai suka.. Al-maklum ketam adalah salah satu menu popular dalam kalangan kita.. Tak gitu? Tentu ada antara readers juga penggemar tegar ketam.. Tak kiralah ketam masak apa sama ada sup atau sambal mesti hasilnya sedap..
Kali ni saya nak kongsi resepi Ketam Masak Pedas Ala-Thai yang sangat mudah dan sedap.. Don't worry lauk-pauk saya masak semua simple sebab saya tak reti sangat masak lauk dengan pelbagai ingredients.. Senang kata saya tak pro dan masih belum pandai sangat memasak..
Buktinya sila singgah dan jenguk resepi ini juga : Masak lemak cili padi ketam.
Okay let's straight to the receipe..
Bahan-bahan :
4 ekor ketam - cuci bersih, ketuk bahagian duri, potong 2 dan tos
3 biji bawang putih - mayang halus
1/2 biji bawang besar - hiris
1 cm halia - hiris halus
2 batang serai - ketuk
5 helai daun limau purut - carik-carik kasar
3 sudu besar cili kisar - ikut tahap kepedasan masing-masing
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos seafood / tiram
Sebutir telur ayam
Minyak masak
Garam
Gula
Cara masak :
1. Masukkan lebih kurang 5 sudu besar minyak masak, tunggu hingga minyak panas.
2. Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak
3. Masukkan bawang putih, bawang merah, halia, serai - kacau hingga sebati dengan cili kisar dan naik bau.
4. Masukkan sos cili, sos tomato, sos seafood / tiram.
5. Masukkan sedikit air, tunggu mendidih kemudian masukkan ketam dan tutup.
6. Kacau sekali-sekala hingga ketam masak
7. Apabila ketam sudah masak, kecilkan api. Letak sedikit garam dan gula ikut kesesuaian. Kemudian, masukkan telur ayam tunggu hingga telur ayam separuh masak dan kacau
8. Siap boleh hidang
Related post : Resepi Masak Lemak Cili Padi Ketam
Kali ni saya nak kongsi resepi Ketam Masak Pedas Ala-Thai yang sangat mudah dan sedap.. Don't worry lauk-pauk saya masak semua simple sebab saya tak reti sangat masak lauk dengan pelbagai ingredients.. Senang kata saya tak pro dan masih belum pandai sangat memasak..
Buktinya sila singgah dan jenguk resepi ini juga : Masak lemak cili padi ketam.
RESEPI KETAM MASAK PEDAS ALA-THAI MUDAH DAN SEDAP |
Bahan-bahan :
4 ekor ketam - cuci bersih, ketuk bahagian duri, potong 2 dan tos
3 biji bawang putih - mayang halus
1/2 biji bawang besar - hiris
1 cm halia - hiris halus
2 batang serai - ketuk
5 helai daun limau purut - carik-carik kasar
3 sudu besar cili kisar - ikut tahap kepedasan masing-masing
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos seafood / tiram
Sebutir telur ayam
Minyak masak
Garam
Gula
Step 1 - 2 : Masukkan cili kisar dan sos-sos yang berkaitan |
Cara masak :
1. Masukkan lebih kurang 5 sudu besar minyak masak, tunggu hingga minyak panas.
2. Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak
3. Masukkan bawang putih, bawang merah, halia, serai - kacau hingga sebati dengan cili kisar dan naik bau.
4. Masukkan sos cili, sos tomato, sos seafood / tiram.
5. Masukkan sedikit air, tunggu mendidih kemudian masukkan ketam dan tutup.
6. Kacau sekali-sekala hingga ketam masak
7. Apabila ketam sudah masak, kecilkan api. Letak sedikit garam dan gula ikut kesesuaian. Kemudian, masukkan telur ayam tunggu hingga telur ayam separuh masak dan kacau
8. Siap boleh hidang
Related post : Resepi Masak Lemak Cili Padi Ketam
Step 3 - 4 : Masukkan daun limau purut dan serai yang telah diketuk (serai saya tak letak kerana takde stok) |
Step 5 : Masukkan ketam apabila kuah pekat dan naik bau |
Step 6 : Kacau sekali-sekala hingga ketam masak |
Step 7 : Masukkan telur ayam, kacau apabila telur hampir masak dan tutup api |
Siap dan sedia dihidang |
Begitulah perkongsian Resepi Ketam Masak Pedas Ala-Thai yang simple dan sedap..
Sebagai tambahan boleh tabur daun sup atau daun ketumbar..
Penggemar ketam sila munculkan diri bawa pinggan dan nasi panas sekali, hehehe
Okay, selamat mencuba!
Nak resepi lebih simple dan sedap boleh cuba : Resepi mi segera ketam or maggi ketam
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeeee
Sebagai tambahan boleh tabur daun sup atau daun ketumbar..
Penggemar ketam sila munculkan diri bawa pinggan dan nasi panas sekali, hehehe
Okay, selamat mencuba!
Nak resepi lebih simple dan sedap boleh cuba : Resepi mi segera ketam or maggi ketam
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeeee
Regards,
Loading...
16 Comments
fuhhh senangnya resipi ni. Nanti nak try jugak lah
ReplyDeleteFarhana jangan lupa cuba tau! ;)
Deletesedapnya, lama juga tak makan ketam nih...
ReplyDeletesedapnyaaa..dh la tgh puasa ni....lama tk masak ketam
ReplyDeletekecur ailio tengak ketam bercili...dah lama x makan ketam..
ReplyDeletesedapnya ketammmmmmm. dah lama tak makan, last time masa tahun 2016, kot ?
ReplyDeletesedapnya dapat makan ketam :)
ReplyDeletemudah je kan cara nak masak ketam ni.. ingatkan susah. kalau tak reti memang susah kan haha.. nice sharing.
ReplyDeleteSimplenyaaaaa. mmg tgh cri resepi bru utk masak ketam pun. bookmark terus okay
ReplyDeleteKalau beli ketam, cari yang betina.
ReplyDeleteSedap kalau penuh telurnya dalam cengkerang
WAHH wak tenok pon nmpk sodapp jakk., hehe tapi nk meratam ketam tuh yg lecehh kannns., huhuhu
ReplyDeletePenggemar ketam masuk menghadap. Balik somban sok nak gi pasar cari ketam nipahlah. prefer yang itu dari ketam bungan sebab isi dia lagi padu. Kita amik resepi ni ye
ReplyDeletealahai sedapnya kak, daun limau tu lagi mengharumkan masakan tu... tak pernah try lg masak ketam mcmni
ReplyDeletesedapnyaaaaa tp part nk kopek ketam tu alahaiiiiiii
ReplyDeleteSedapnya! lama tak makan ketam. biasa masak lemak cili api ataupun sambal je. tapi masak macam ni belum cuba. nak cuba boleh guna resepi ni nantilah. Terima kasih kak
ReplyDeleteSedapnya.. Sha selalu buat sup je ketam ini.. Menarik juga dimasak ala gini.. lebih membuka selera..
ReplyDeleteLeave your friendly messages here ^_~
Feel free to visit my blog again..
Thank you very much!