Social Media Icons

slide code

Photo

I am LZ
Assalamualaikum..
Hello & Welcome to my blog!

I'm LZ | 41 y/o | Married
Based in Seremban, N9
On Blogger since Mac 2010
***************
Advertorial, Collaboration & Review
feel free to contact me via :

email : papernplanner@gmail.com

About Me
Contact Me

welcome to my blog

social media icons 2

Search

category 1

BEAUTY

category 2

Fashion

category 3

LIFESTYLE

never miss any post

Hidup ini simple..

LIVING A SIMPLE LIFE | Dalam kehidupan serba moden dengan teknologi canggih sepatutnya kehidupan menjadi lebih ringkas dan mudah tetapi adakala ianya memberi banyak masalah. Kadangkala kita cuba 'mengasingkan' diri untuk release stress atau meredakan masalah dengan pergi ke tempat-tempat menarik, back to nature tetapi keadaan tetap kembali seperti asal seolah-olah tak membantu langsung.

Saya ada baca banyak quote tentang Simple Life, antara yang menarik perhatian saya ialah beberapa quotes ini :

"Life is simple. Its just people who make it complicated."
"Fill your life with experiences, not things. Have stories to tell, not stuff to show."
"There is beauty in simplicity."

.... dan banyak lagi quotes boleh kita dapat dalam internet.. tetapi... 

Bagaimana cara kita mencari kehidupan serba ringkas yang sebenar?

Simple Life

Dalam banyak quotes tentang simple life, saya sangat tertarik dengan perkongsian yang terdapat dalam Fb page : Suamiku Imamku Isteriku Makmumku iaitu dengan bahasa mudah seperti berikut :

HIDUP INI SIMPLE
- 5 cara untuk mencapainya -

1. Jangan campur hal orang
2. Hidup sesuai kemampuan bukan ikut kemahuan
3. Syukur dan terima apa yang kita ada
4. Jangan peduli kata-kata orang
5. Paling utama, jaga diri kita, jaga agama, jaga ibu bapa dan jaga keluarga

Perkongsian tersebut boleh saya katakan sebagai basic atau asas untuk mencapai matlamat kehidupan serba ringkas.



Apabila kita menjalani kehidupan serba ringkas (mengikut perkongsian di atas), kita akan mempunyai sedikit perkara untuk dibimbangkan, kurang gangguan dan kurang tenaga untuk memikirkan perkara remeh-temeh terutama sekali tentang orang lain. Jadi kita boleh focus atau memberi tumpuan kepada perkara lebih penting ke arah matlamat sebenar hidup kita yang memberi impak lebih besar.

Okay, setakat ini sahaja perkongsian saya.. Bear in mind, ianya sekadar pendapat peribadi saya.. Semoga ianya sedikit-sebanyak menjadi inspirasi kita dalam menjalani kehidupan seharian.

Thank you for reading..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeeee...


Regards,



Comments

  1. setuju kak... kalau kita ikut 5 perkara tu insyallah hidup kita bahagia

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah, begitulah yang kita harapkan Dana..

      Delete
  2. Betul tu. Hidup ni simple je. Kita je yang suka fikir benda2 yang menyemakkan.
    Makin difikir, boleh jadi tak betul.
    Live in moderate, inshaAllah bahagia dunia akhirat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tepat sekali Sheayang.. Kurang fikir perkara remeh-temeh lebih baik kannn..

      Delete
  3. Saya setuju sangat dengan 5 cara nak capai simple life tu. Sama-sama kita berusaha jadi manusia yang lebih baik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly Ninihanini, marilah kita berusaha jadi manusia yang lebih baik..

      Delete
  4. betul..hidup ni simple kalau kita tak serabutkan diri dengan benda yg xpenting.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly TS, especially bila umur mcm sis memang tak mau lagi fikir perkara remeh-temeh..
      Kalau boleh nak focus perkara penting sahaja..

      Delete
  5. terima kasih di atas peringatan ini..

    ReplyDelete
  6. Sentiasa berasa syukur itu sangat-sangat penting bagi PC. Buat hati dan fikiran tenang. Aamiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya PC itu antara tips untuk dapat hati bersih dan tenang..

      Delete
  7. Simple rule 👍👍👍 new follower here #368

    ReplyDelete
  8. Samalah Mrs. A pun rasa 5 quote kat atas tu sangat sesuai untuk menjalani kehidupan simple.
    Contoh macam yang nombor 4 tu buat apa nak peduli sangat dengan kata-kata orang bukankah kita ada prinsip hidup kita sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Mrs. A.. Malas nak ambil peduli lagi perkara remeh-temeh kannn..

      Delete
  9. Simple lifestyle, hidup senang, hati pun tenang.

    Akak...akak jual planner lagi tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Cikgu Mayy, tepat sekali..
      Akak ada jual planner lagi cikgu, boleh email jika berminat.. ;)

      Delete
  10. setuju sangat dengan 5 rules tu :-)

    ReplyDelete
  11. bersyukur tu memang penting. Kadang kita lupa apa yang kita ada ni bersifat sementara dan tak semua orang boleh dapat

    ReplyDelete
  12. Kalau akak ni, #2 tu yg susah sikit, especially bila dah buka apps Shopee & Hermo, hihihi.

    ReplyDelete
  13. No 1 tu paling saya suka. Tapi kadang-kadang overboard sampai terus asingkan diri dari orang. Hehehe

    ReplyDelete
  14. Setuju sangat dengan 5 perkara tu..
    lebih baik jaga keluarga sendiri dari sibuk hal orang.. hidup mengikut kemampuan kita..

    ReplyDelete

Post a Comment

Leave your friendly messages here ^_~
Feel free to visit my blog again..
Thank you very much!


ppl love these

TIPS : CARA MUDAH CUCI HANDBAGS
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Yuhuuuu buat apa hujung minggu be…
GIVEAWAY PERTAMA by diyanatjuman.blogspot.com
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera diucapkan kepada semua pembaca blog ini.. Saya mengambil kes…
6 RESEPI SARAPAN PAGI MUDAH & SEDAP
6 RESEPI SARAPAN PAGI MUDAH & SEDAP | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembac…
PUNGUTAN SUARA : BLOG TRANSFORMATION "YEA" OR "NAY"?
PUNGUTAN SUARA : BLOG TRANSFORMATION "YEA" OR "NAY"?  | Assalamualaikum and Sela…