RESEPI SERAWA DURIAN RINGKAS DAN SEDAP | Sekarang musim durian.. Dalam perjalanan pergi dan balik kerja saya pasti akan lihat gerai menjual durian secara longgok.. Masa itu berhati-hati kerana kereta akan berhenti ikut suka dan tak sempat beri signal.. haish!
Jadi semalam rasa teringin nak makan durian.. Saya gigih paksa husband beli sebiji untuk kami bertiga.. Tak mahu beli banyak nanti tak habis dan muak..
Untuk pengetahuan, inilah kali pertama saya cuba buat serawa durian.. Seperti biasa, saya akan cari resepi paling mudah dan sedap. Bila dah cuba dan terbukti sedap baru ada confident so saya kongsi resepi serawa durian tersebut di sini :
CARA-CARA
Masukkan air, garam, gula putih, gula melaka, durian dan daun pandan ke dalam periuk.
Masak hingga isi durian tanggal dari biji dengan api sederhana dan kacau sentiasa.
Bila isi durian hancur dan kuah pekat, padam api.
Kemanisan dan kepekatan serawa durian ini bergantung kepada individu. Saya suka kurang manis dan kurang pekat so saya kurangkan gula putih dan lebihkan air.
Alhamdulillah, inilah hasil kejadian serawa durian. Nampak berketul santan sebab santan kotak yang sudah beku di peti ais dan warna pun pucat sebab saya kurangkan gula Melaka tapi believe it or not rasa serawa durian ini tetap memukau, hehehe perasan!. Pagi ini bawa sedikit untuk makan dengan roti sebagai breakfast.
Itu cara saya, bagaimana pula cara anda? Siapa suka makan serawa durian dengan roti, kita gang..
Okay setakat ini sahaja perkongsian saya kali ini..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Jadi semalam rasa teringin nak makan durian.. Saya gigih paksa husband beli sebiji untuk kami bertiga.. Tak mahu beli banyak nanti tak habis dan muak..
Musim durian |
Dalam beberapa pangsa durian ada beberapa ulas agak keras.. Jadi mana yang keras saya cuba buat serawa durian. At least boleh makan dengan roti untuk breakfast esok pagi...
Untuk pengetahuan, inilah kali pertama saya cuba buat serawa durian.. Seperti biasa, saya akan cari resepi paling mudah dan sedap. Bila dah cuba dan terbukti sedap baru ada confident so saya kongsi resepi serawa durian tersebut di sini :
RESEPI SERAWA DURIAN
Bahan-bahan
6 ulas durian
1 sudu besar gula putih
Setengah biji gula melaka
2 helai daun pandan
1 kotak kecil santan
2 cawan air (ikut kepekatan yang dikehendaki)
Secubit garam
Masak atas api perlahan |
CARA-CARA
Masukkan air, garam, gula putih, gula melaka, durian dan daun pandan ke dalam periuk.
Masak hingga isi durian tanggal dari biji dengan api sederhana dan kacau sentiasa.
Bila isi durian hancur dan kuah pekat, padam api.
Kemanisan dan kepekatan serawa durian ini bergantung kepada individu. Saya suka kurang manis dan kurang pekat so saya kurangkan gula putih dan lebihkan air.
Serawa durian |
Alhamdulillah, inilah hasil kejadian serawa durian. Nampak berketul santan sebab santan kotak yang sudah beku di peti ais dan warna pun pucat sebab saya kurangkan gula Melaka tapi believe it or not rasa serawa durian ini tetap memukau, hehehe perasan!. Pagi ini bawa sedikit untuk makan dengan roti sebagai breakfast.
Itu cara saya, bagaimana pula cara anda? Siapa suka makan serawa durian dengan roti, kita gang..
Okay setakat ini sahaja perkongsian saya kali ini..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Loading...
sedapnya kak, dana suka buat serawa pekat-pekat... layan time hirup atau buat cicah heheh
ReplyDeleteTerasa kesedapan serawa durian kena dengan rasa dan pekat dia kann Dana..
DeletePuas hati!
wak ni kan baru tau apa itu 'serawa' ., huhuhu
ReplyDeletetapi durian musang king tu mancongkam sangatt .. ;p
Hahahaha 'mencongkam' kann Wak, Nismilan sangat..
DeleteWak kalau serawa tak cukup
ReplyDeleteMau duarawa atau tigarawa
Hahaha banyak rawa tu Pakcik WP.. :)
DeleteNampak sedap...
ReplyDeleteBANkami Blog
Thanks Carlos!
Deletenyummmm terasa di tekak kami sekarang ni ^_^
ReplyDeleteHehehehe ;)
DeleteMrs. A suka serawa durian makan dengan pulut.
ReplyDeleteSedap jugak Mrs. A makan serawa durian dengan pulut..
Deletesedapnya...dah lama juga xnampak org jual durian kt kawasan cni....
ReplyDeleteAla iya ker? In shaa Allah ada rezeki nanti dapatlah rasa okay ;)
Deletedurian saya lebih suka makan fresh dari yang dah diproses/masak.
ReplyDeleteSesetengah orang sama dengan Pha Is, lebih suka makan durian dari pangsa..
Deletesedapnyaaaa cicah roti !!!!
ReplyDeleteMemang saaaaaangat sedap serawa durian cicah roti SYM, hehehehe
DeleteSha pun suka.. tapi Sha suka buat pekat lagi..memang tak tambah air.. Santan dan durian je.. hehehe.. gula pun pakai gula pasir je..
ReplyDeletewow durian dia sangat menggoda betul. warna cantik mesti sedap tu. kalau sedap tak sempat nak menserawa..buat serawa pun sedap
ReplyDeleteSedapnya durian... Ibu saya buat serawa, pekat dengan kuah duriannya...
ReplyDeleteMacam ni rupanya cara buat serawa... penah buat tapi macam tak jadi.. huhuhu... ni nak try buat lagi kalau toba musim durian..
ReplyDelete