Wednesday, January 15, 2020

Resepi Serawa Durian Ringkas dan Sedap

RESEPI SERAWA DURIAN RINGKAS DAN SEDAP | Sekarang musim durian.. Dalam perjalanan pergi dan balik kerja saya pasti akan lihat gerai menjual durian secara longgok.. Masa itu berhati-hati kerana kereta akan berhenti ikut suka dan tak sempat beri signal.. haish!

Jadi semalam rasa teringin nak makan durian.. Saya gigih paksa husband beli sebiji untuk kami bertiga.. Tak mahu beli banyak nanti tak habis dan muak..

Musim durian

Dalam beberapa pangsa durian ada beberapa ulas agak keras.. Jadi mana yang keras saya cuba buat serawa durian. At least boleh makan dengan roti untuk breakfast esok pagi...

Untuk pengetahuan, inilah kali pertama saya cuba buat serawa durian.. Seperti biasa, saya akan cari resepi paling mudah dan sedap. Bila dah cuba dan terbukti sedap baru ada confident so saya kongsi resepi serawa durian tersebut di sini :

RESEPI SERAWA DURIAN

Bahan-bahan
6 ulas durian
1 sudu besar gula putih
Setengah biji gula melaka
2 helai daun pandan
1 kotak kecil santan
2 cawan air (ikut kepekatan yang dikehendaki)
Secubit garam

Masak atas api perlahan

CARA-CARA

Masukkan air, garam, gula putih, gula melaka, durian dan daun pandan ke dalam periuk.
Masak hingga isi durian tanggal dari biji dengan api sederhana dan kacau sentiasa.
Bila isi durian hancur dan kuah pekat, padam api.

Kemanisan dan kepekatan serawa durian ini bergantung kepada individu. Saya suka kurang manis dan kurang pekat so saya kurangkan gula putih dan lebihkan air.

Serawa durian

Alhamdulillah, inilah hasil kejadian serawa durian. Nampak berketul santan sebab santan kotak yang sudah beku di peti ais dan warna pun pucat sebab saya kurangkan gula Melaka tapi believe it or not rasa serawa durian ini tetap memukau, hehehe perasan!. Pagi ini bawa sedikit untuk makan dengan roti sebagai breakfast.

Itu cara saya, bagaimana pula cara anda? Siapa suka makan serawa durian dengan roti, kita gang..
Okay setakat ini sahaja perkongsian saya kali ini..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..



Regards,


Loading...

22 COMENTÁRIOS:

sedapnya kak, dana suka buat serawa pekat-pekat... layan time hirup atau buat cicah heheh

wak ni kan baru tau apa itu 'serawa' ., huhuhu
tapi durian musang king tu mancongkam sangatt .. ;p

Wak kalau serawa tak cukup
Mau duarawa atau tigarawa

Terasa kesedapan serawa durian kena dengan rasa dan pekat dia kann Dana..
Puas hati!

Hahahaha 'mencongkam' kann Wak, Nismilan sangat..

Hahaha banyak rawa tu Pakcik WP.. :)

nyummmm terasa di tekak kami sekarang ni ^_^

Mrs. A suka serawa durian makan dengan pulut.

sedapnya...dah lama juga xnampak org jual durian kt kawasan cni....

durian saya lebih suka makan fresh dari yang dah diproses/masak.

Sedap jugak Mrs. A makan serawa durian dengan pulut..

Ala iya ker? In shaa Allah ada rezeki nanti dapatlah rasa okay ;)

Sesetengah orang sama dengan Pha Is, lebih suka makan durian dari pangsa..

Memang saaaaaangat sedap serawa durian cicah roti SYM, hehehehe

Sha pun suka.. tapi Sha suka buat pekat lagi..memang tak tambah air.. Santan dan durian je.. hehehe.. gula pun pakai gula pasir je..

wow durian dia sangat menggoda betul. warna cantik mesti sedap tu. kalau sedap tak sempat nak menserawa..buat serawa pun sedap

Sedapnya durian... Ibu saya buat serawa, pekat dengan kuah duriannya...

Macam ni rupanya cara buat serawa... penah buat tapi macam tak jadi.. huhuhu... ni nak try buat lagi kalau toba musim durian..

Post a Comment

Leave your friendly messages here ^_~
Feel free to visit my blog again..
Thank you very much!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Back to Top