Lama saya tak bersiaran di blog ini, al-maklum kekangan rutin harian yang membataskan diri untuk menulis.. Okay make it short, kali ini saya kembali untuk review scented glass candle dan electric wax warmer by Doploscents yang sesuai digunakan sebagai wangian dalam rumah. Sebut sahaja lilin wangi or aromatheraphy candle sudah pasti muncul di fikiran jenama pilihan masing-masing. Oh ya, post ini bukan post berbayar tapi sekadar review jujur dari saya sebagai pengguna scented candles ini.

Menyalakan lilin wangi dalam rumah sudah menjadi trend masa kini.. Saya sendiri akan terus rasa seolah-olah berada dalam spa, rasa tenang dan secara tak langsung hilang stress. Selain perfume, saya suka haruman dari lilin wangi yang dapat menyegarkan ruang dalam rumah.

Scented candle

Saya percaya setiap orang tentu suka persekitaran aroma yang wangi, begitu juga dengan saya. Saya suka persekitaran yang mempunyai pengudaraan baik, berbau harum, bersih dan segar. Untuk pengetahuan, wangian boleh membuatkan kita tenang dan memberi mood yang baik. 

Selama ini saya suka menggunakan lilin wangi dari Ikea. Kali ini citarasa saya agak berbeza kerana saya telah diperkenalkan oleh officemate saya lilin wangi dari Doploscents. 
Kita sedia maklum, scented candles memiliki berbagai aroma dan bentuk. Biasanya terdapat dalam bekas kaca. Begitu juga dengan scented candle dari Doploscents. Ianya diperbuat dari premium coconut dan soy wax. Paling penting paraben-free. Saya pernah beli scented candles secara online tapi bila bakar bahagian atas bekas kaca berjelaga. Namun scented candle Doploscents tidak begitu.

Pertama kali melihat packaging lilin wangi tersebut hati saya terus jatuh cinta.. Saya tertarik dengan haruman bunga-bungaan dan vanilla. Sebagai salam perkenalan, saya beli 2 bekas lilin wangi tersebut jenis Tuberosa (aroma jasmine dan green floral) dan Vanifolia (notes of vanilla bean, buttercream and cake).. Malah terdapat 3 lagi jenis wangian lain iaitu Cuddle, Popcorn dan Strawberry.


Scented candle and wax burner by Doploscent

Inilah orang kata - tak kenal maka tak cinta. Bila dah kenal terus jatuh cinta langsung upgrade dari scented candle ke wax warmer burner

Wax burner and wax tarts

Saya order wax warmer burner sempena 12.12 Sale tempohari. Service dari seller sangat pantas membolehkan saya menerima pesanan tak sampai sehari. Seronok bukan main, terus unboxing. Pasang plug, letak wax tarts di ruang atas dan on suis.. tak lama wax tarts cair maka semerbak bau wangi memenuhi ruang bilik.


Wax tarts telah cair

Apa yang menarik tentang wax warmer burner ini ia mudah panas, selamat digunakan (menggunakan mentol kecil) selain bentuk aesthetic - gabungan warna putih dan elemen kayu sangat bertepatan dengan konsep hiasan rumah saya. Nyalaan lampu juga terang so tak perlu buka lampu. 


Koleksi scented candle and wax burner 

Buat masa ini saya letak dalam dressing room supaya harumannya memenuhi ruang bilik dan melekat pada pakaian.. Bila saya pasang pada waktu malam dalam ruang berhawa dingin, bau aroma wangi bukan hanya memberikan ketenangan pada minda untuk seisi rumah malah memudahkan tidur dan memastikan kita mendapat tidur yang berkualiti.  

Penggunaan scented candle pada setiap pagi sebelum memulakan aktiviti harian ataupun ketika bersiap ke tempat kerja, ianya menjadi mood booster untuk hari saya. Bauan menarik serta menenangkan mampu memberi kesan yang baik kepada emosi dan perasaan kita. Emosi dan mood yang baik sangat penting untuk  memulakan hari agar segalanya dapat dilakukan dengan lancar.

On my dressing table

Frankly speaking, sejak saya menyalakan scented candle di rumah, saya kurang mengalami stress atau sakit kepala, bila study pun rasa tenang.
Sesiapa yang ingin mendapatkan scented candles dan electric warmer wax by doploscents boleh search di Shopee.. 

Okay, setakat ini sahaja perkongsian saya.. Terima kasih sudi singgah di blog ini..
Sehingga kita berjumpa lagi di blog post akan datang.. Akhir kata, take care & stay safe..
Regards,