Social Media Icons

slide code

Photo

I am LZ
Assalamualaikum..
Hello & Welcome to my blog!

I'm LZ | 41 y/o | Married
Based in Seremban, N9
On Blogger since Mac 2010
***************
Advertorial, Collaboration & Review
feel free to contact me via :

email : papernplanner@gmail.com

About Me
Contact Me

welcome to my blog

social media icons 2

Search

category 1

BEAUTY

category 2

Fashion

category 3

LIFESTYLE

never miss any post

2018 Wrap Up : December 2018

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Hari ini hari terakhir kita dalam tahun 2018.. Terasa baru beberapa hari buat entry Tahun Baru 2018.. Selak semula helaian planner bulan Disember 2018 sudah tiba masanya to wrap-up.. Semua hari-hari yang dilalui sepanjang bulan Disember 2018 ini indah-indah belaka, alhamdulillah syukur atas nikmat dari-Nya..

Wrap Up 2018
Berbanding tahun lepas, kami sekeluarga diuji dengan ujian yang berat apabila ayah saya dimasukkan ke hospital akibat diabetis.. 




TUGASAN HAKIKI

Awal bulan Disember 2018 lalu, saya mengendalikan satu kes tuntutan di Mahkamah Majistret Sivil Seremban bagi pihak majikan... Majikan saya dinamakan sebagai Defendan dalam kes ini. Persiapan telah dibuat dengan rapi dan setelah 2 kali tarikh sebutan diberikan akhirnya tarikh perbicaraan telah ditetapkan pada 4 Mac 2019 nanti.. 

Court Room
Selain itu, satu kes besar dalam bulan Disember 2018 lalu ialah perbicaraan kes tuntutan yang difailkan bagi pihak majikan. Kes perbicaraan ditangguhkan ke mediasi. Beberapa isu perlu dijelaskan semasa proses mediasi ini dengan harapan menemui titik penyelesaian dalam kes ini.. Malangnya masih belum berjaya diselesaikan.. Kes ditangguhkan ke bulan Januari 2019 nanti.. 

Mediation
Saya harap kedua-dua kes ini berjaya diselesaikan.. Sebelum Mahkamah bersidang kenalah #ootd untuk lebih bersemangat, hehehe.. 

#ootd
HOBI

Setiap bulan saya ada target membaca, sekurang-kurangnya sebuah buku bergantung kepada tebal nipis sesebuah buku itu.. Dalam bulan Disember 2018 hanya 2 buku sahaja berjaya habis dibaca disebabkan tugasan hakiki yang perlu diberi perhatian.. 

The Money Book - A CAP Guide to Managing Your Money & More
Buku pertama mengenai pengurusan kewangan.. 
Josephine COX, The Broken Man
Buku kedua novel yang ditulis oleh Josephine COX, The Broken Man.. Novel ini baru sahaja habis dibaca malam tadi sampai mengalir airmata menghayati jalan cerita kehidupan Adam, anak mangsa dera ayah sendiri tambah sadis apabila ibunya meninggal dunia. Adam hilang tempat bergantung.. namun hidup Adam akhirnya terbela.. happy ending, yeayyy..

Selain dapat menghabiskan 2 buah buku, saya juga dapat mengemaskini blog postcard yang sudah lama terabai.. Berikut blog postcard saya, feel free to follow jika berminat..

 Love My Happy Mail
My postcard blog
Kebetulan bulan ini banyak juga postcard saya terima.. Jadi ini masa yang sesuai untuk update semua postcard yang ada.. Tak boleh tangguh lagi...
Postcards 
MAKANAN

Sepanjang bulan Disember 2018 dapat makan apa sahaja yang terlintas di fikiran, syukur tak terhingga dengan nikmat dariNya.. Pizza Hut buat promosi pizza cheese terus order during lunch hour.. 

Pizza Hut
Teringin makan Nando's Peri-Peri Chicken, terus ke IKANO Damansara..

Nando's Peri-Peri Chicken
Bila teringin makan meatball dan soto pergi ke Joint Kitchen di Centrio Seremban 2. Dapatlah makan meatball, fries dan soto kegemaran.. 

Meatball dari Joint Kitchen, Centrio Seremban 2
Soto, Joint Kitchen Centrio Seremban 2
Bila belek-belek Facebook, sana-sini cerita tentang Oden.. Hati berdetik untuk rasa sendiri Oden yang famous di Family Mart.. Bila ke IKANO Damansara berpeluang makan Oden buat pertama kali.. 

Oden
Ya Allah betapa nikmatnya bila semua yang kita nak kita boleh dapat.. 
"Maka Nikmat Tuhan-mu yang manakah yang Kamu Dustakan?"

Oden from Family Mart
Oden from Family Mart
MOVIE : BUMBLEBEE

Lama sungguh saya tak menonton movie.. Last movie was Transformers 5 : The Last Knight on 30 Jun 2017.. Kalau sebut Transformers dan movie berkaitan dengannya memang saya tak akan lepaskan peluang.. Frankly speaking saya mengikuti semua movie Transformers, tak pernah miss..

Bumblebee
Jadi bila filem Bumblebee ditayangkan di pawagam pada 20 Disember 2018 lalu, saya ambil peluang tengok filem ini..  Memang tak menghampakan..

Bumblebee
Kisah Bumblebee kali ini penuh emosi.. Seminggu tak move on lagi I tell  you..
Kalah budak kecil hahahaha

Bumbblebee
Review Movie - Transformers 5 : The Last Knight

REZEKI

Bukan itu sahaja, dikurniakan rezeki untuk shopping walaupun hanya sekadar window shopping.. Window shopping pun tak pernah keluar mall tanpa empty handed.. Sekurang-kurangnya sebatang pen atau sehelai baju baru.. 

H&M, Paradigm Mall Kelana Jaya
Selain itu, dipermudahkan urusan apabila anak selamat berkhatan dan persediaan anak ke sekolah juga tidak dilupakan.. Buku-buku sekolah juga sudah dibeli seawal 10 Disember 2018 lalu.. Persiapan lain seperti pakaian sudah siap hanya tunggu sesi persekolahan dibuka 2 Januari 2019 nanti. 

Koperasi sekolah
Jumlah keseluruhan pembiayaan sekolah rendah tak termasuk yuran juga terasa berat, terlintas di fikiran saya bagaimana mereka yang kurang berkemampuan menanggung bebanan ini.. Overall syukur yang tidak terhingga..

Bagaimana pula dengan rakan-rakan blogger yang lain? Sudi-sudilah kongsi penutup bulan akhir tahun 2018 anda.. Jangan lupa tinggalkan komen di bawah ini.. Thank  you in advance..





Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,

Comments

  1. Wah banyak yang terlaksana dalam bulan December ni ya sis LZ :) Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur alhamdulillah yeaslmn.. Selain itu harapan Sis tahun ni nak kenal ramai lagi bloggers dan follow blog mereka..

      Delete
  2. Selamat thn baru...br juga update td entry penutup 2018...ada oden juga dlm entry kita hehe...smoga thn br lebih baik dr thn sebelumni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyer la mama Tisya, banyak juga persamaan achievement kita untuk tahun 2018.. Dua lagi LZ tak kongsi sebab belum muktamad, hehehe

      Delete
  3. Selamat tahun baru LZ

    ramai dah update wrapped up 2018, akak masih dalam draft mcm bz cewahh...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Tahun Baru kak Fuzy..
      Nampak sangat busy di situ.. Namun LZ sedia menanti post akak utk wrap up 2018..

      Delete
  4. selamat tahun baru jugak LZ.
    seronok blogwalking awal tahun ni, semua tengah aktif kembalikan semangat blogging. semoga terus sukses dalam apa jua yang LZ lalui dan hadapi
    Shout out to 2019!
    ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Tahun Baru Sofie..
      Tahun ni LZ ingat nak rajin blog walking dan buat target.. Hopefully kita sama2 success dalam segala bidang yang diceburi.. Same goes to you sofie..

      Delete
  5. Selamat Tahun Baru akk.
    Untuk tahun ini moga sentiasa dipermudahkan setiap urusan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Tahun Baru PC..
      Terima Kasih tak terhingga sebab PC support dan rajin singgah blog ini.. Akak pun doakan semoga PC terus cemerlang dunia akhirat..

      Delete
  6. selamat tahun baru LZ..
    semoga segala azam tahun 2019 LZ akan terlaksana.. dan sama2 kita menjadi muslimah yang lebih baik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Tahun Baru Mrs Liez..
      Same goes to you.. LZ doakan semoga segala impian Mrs Liez tercapai..

      Delete
  7. salam tahun baru kak.. semoga dimurahkan rezeki sihat sentiasa dan dimudahkan segala urusan. bila sampai bab jargon bahasa2 lawyer mahkamah ni slow sikit sebab tak tahu. hehe paling tahu defendant je =P

    meriah tahun 2018.. ada pahit manis tu normal. mengajar dan mematangkan kita. insyallah sabar dengan ujian ada ganjarannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Tahun Baru SYM.. Alhamdulillah dipermudahkan urusan Sis sepanjang tahun 2018..

      Sis pun doakan agar SYM dipermudahkan urusan, berjaya mencapai impian yang diharapkan serta sentiasa dilindungiNya selalu..

      Delete
  8. Semoga tahun 2019 ni dipermudahkan urusan semua. Amiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnn..

      Same goes to you Mrs Pip.. LZ doakan Mrs Pip pun diluaskan pintu rezeki, bahagia dan berjaya mencapai impian yang diharapkan.. Aminnn

      Delete
  9. all the best.. saya pun bulan jan ni ada 1 kes bicara.. 1st time. sebelum ni sebutan je.. dakwa atas akta racun, OKT tak PG.. sabor je la.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga Pha Is dipermudahkan urusan & berjaya melaksanakan tugas dengan cemerlang.. Andai kes Pha Is melalui DPP, Harap DPP dapat bawa kes Pha Is dengan baik..

      Delete
  10. Banyak aktiviti dalam bulan ni. Menarik! Semoga tahun ini juga cikpuan juga dapat banyak aktiviti menarik setiap bulan nanti :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih CikPuan Shai.. LZ doakan agar segala impian CP tercapai & dipermudahkan urusan, aminn

      Delete
  11. Selamat Tahun Baru Kak LZ walaupun agak lambat nak ucap.. Apapun TAHNIAH kerana minggu nie akak terpilih untuk direview dalam jurnal saya.. Jemputlah singgah...

    https://www.shikinrazali.com/2019/01/sahabat-blogger-pilihan_9.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Tahun Baru Shikin..
      Terima kasih tak terhingga LZ ucapkan kepada Shikin sebab sudi review blog LZ.. Alhamdulillah..

      LZ doakan Shikin terus berjaya dalam dunia blogging atau apa sahaja bidang yang diceburi.. Semoga ukhuwah antara kita dan rakan bloggers yang lain terus berkekalan, aminnn..

      Delete
  12. Selamat tahun baru 2019 Sis..
    Banyak yang dapat diselesaikan dan dipenuhi..
    Part makan-makan tu memang mengujakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf lambat reply Sha..
      Happy New Year juga LZ ucapkan kepada Sha..
      Alhamdulillah dengan segala kurniaanNya..

      Delete
  13. Moga mereka yang kurang berkemampuan kuat dan sabar dalam mengharungi rutin harian.

    ReplyDelete

Post a Comment

Leave your friendly messages here ^_~
Feel free to visit my blog again..
Thank you very much!


ppl love these

TIPS : CARA MUDAH CUCI HANDBAGS
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Yuhuuuu buat apa hujung minggu be…
GIVEAWAY PERTAMA by diyanatjuman.blogspot.com
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera diucapkan kepada semua pembaca blog ini.. Saya mengambil kes…
IKEA DECORATION IDEAS UNTUK RUMAH SAYA
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Apa khabar? Hopefully semua …
6 RESEPI SARAPAN PAGI MUDAH & SEDAP
6 RESEPI SARAPAN PAGI MUDAH & SEDAP | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembac…