Pengalaman Buruk Menghadiri Temuduga

Pengalaman membina kerjaya stabil memang akan mengalami jatuh bangun.. Kalau ada antara pembaca lepas grad terus dapat kerja memang sangaaaaaat bertuah kecuali ada kabel itu tak termasuk golongan yang saya maksudkan.. Nama pun jatuh mestilah sakit tapi itulah pengalaman yang mematangkan kita agar terus bangkit dan cekal menghadapi masa depan..

Terpanggil untuk berkongsi pengalaman sendiri selepas saya baca entri yang dikongsi oleh sahabat blogger bernama Sayidah Napisah bertajuk Dapat Interview Kerja di 10 Scam Company Hal begini memang berlaku bila ada pihak mengambil kesempatan di atas desakan hidup orang lain..

Pengalaman Buruk Menghadiri Temuduga
Al-kisah, sekitar tahun 90-an masa tu bekerja sepenuh masa sementara tunggu sambung belajar. Saya bekerja di sebuah legal firm tetapi ketika itu masih samar-samar sama ada untuk teruskan pengajian  ke peringkat seterusnya dalam jurusan Undang-Undang atau bekerja sepenuh masa dengan firma guaman ini.. Gaji pun not bad, RM2,800.00 ketika itu agak besar, ada increment RM200.00 setiap tahun tetapi beban kerja sangat banyak dan stress. Jadi mulalah fikir untuk cari kerja lain.. Kebetulan saya mempunyai kelulusan dalam bidang Business Management, Accounting & Computer Research, so hajat hati ingin beralih arah ke bidang perniagaan..

Maka saya pun belek iklan di suratkhabar The Star dan jumpa satu syarikat pengiklanan memerlukan Marketing Executive. Dalam fikiran dibuai angan-angan bekerja di syarikat pengiklanan dalam bidang marketing mesti best dan glamour.. Iyalah orang tak tahu dan masih mentah so tanpa membuang masa saya pun contact syarikat pengiklanan tersebut dan fix appointment untuk temuduga. Bila tarikh temuduga dah ditetapkan apa lagi apply leave. Saya masih ingat lagi lokasi syarikat tersebut di Seksyen 14 Petaling Jaya.


Sampai sana, ada sesi menunggu lebih kurang setengah jam.. Jenuh menunggu tetapi semangat ingin tahu dengan jawatan baru berkobar-kobar so tak rasa masa menunggu yang lama.. Bila nama dipanggil saya dikehendaki untuk sertai one group of people berpakaian smart dengan bertali leher dan beberapa wanita berpakaian kemeja dan seluar panjang. Setiap group ada 6 orang ahli termasuk seorang ketua kumpulan. Saya dibawa bersama mereka menaiki sebuah van menuju ke kawasan perdagangan di Bandar Sunway tanpa langsung menjelaskan motif apa untuk ke sana.

They said itu part of interviews and selection. So ikut sahaja.. Di sana mereka distributed lebih kurang 20 keping catalogs berupa discount voucher and membership cards, setiap satu dijual RM50.00. Mulalah mereka berlegar ke kawasan masing-masing membawa 20 keping catalogs seorang yang perlu dihabiskan sebelum pukul 5.00 petang. Pada pukul 5.00 petang van akan datang ambil semua balik ke pejabat di Seksyen 14, Petaling Jaya tadi. Saya diarahkan supaya ikut ketua kumpulan di mana ketua kumpulan akan tunjuk cara promote membership catalogs itu. Target mereka di depan bank, pusat telekomunikasi dan restaurant.

Masa tu, saya tak tahu nak kata apa... Dalam hati : "Habislah kalau jumpa kawan kolej atau my dad's friends atau lawyers my current bosses.. Mana aku letak muka, jumpa aku berlegar-legar pi jual catalog.. Aduhai malu, jatuh airmuka.."

So apa saya buat? Saya ikut sahaja apa arahan mereka lebih kurang 3 jam lepas itu saya minta split dan bergerak sendiri.. Saya keluarkan duit dari ATM, saya beli semua catalog sendiri, semuanya RM1,000.00.. Kemudian saya jumpa ketua kumpulan tadi dan beritahu saya berjaya jual semua dan minta izin untuk balik. Dari airmuka ketua kumpulan tadi nampak happy dan memuji saya berbakul-bakul.. Then he said, kami akan beritahu melalui phone jika saya berjaya untuk temuduga kali ini dan seterusnya ke temuduga stage kedua. I said 'OK' dalam hati whatever, janji dapat lepaskan diri dari situ.. So balik naik bas dan sempat berlegar-legar di Jusco untuk melepaskan perasaan nervous, penat dan baru terasa sangat lapar.

The next day saya terima sms memaklumkan bahawa saya berjaya dan layak untuk ke temuduga stage kedua.. Dalam hati berkata-kata : Memang tak akan aku jejak ke sana lagi.. Such a nightmare, pertama dan terakhir.. Itulah pengalaman saya, kadangkala terfikir mungkin sebab saya tak bersyukur dengan kerja dan gaji yang ada sebab itu Tuhan uji begitu. Bila kena baru rasa sendiri kannn..

Pesanan saya berhati-hati kepada sesiapa yang ingin memohon kerja di sesebuah syarikat. Study dulu latarbelakang syarikat berkenaan dan buat research berkaitan jawatan yang dipohon. Then baru ada confident untuk tempuh sesi temuduga itu nanti selain kebarangkalian untuk ditipu dapat dielakkan..

Begitulah kisah menghadiri temuduga from my personal experience.
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,


Loading...

22 comments :

  1. Banyak faktor kan kak mengapa sesorang itu tawakkal untuk menghadiri temuduga dan terima task yang diberi..ada yang majikan jujur..ada yang ambil kesempatan.Betullah..kena hati-hati terutama anak muda..remaja lepasa u,kolej atau sementara menunggu keputusan peperiksaan keluar...apa yang paling bahaya iklan atau temuduga jawatan itu cuma menutupi sesuatu yang tidak jelas dan ada maksud disebaliknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul PC setiap orang datang interview dengan penuh harapan.. Mujur keadaan akak masa itu tak terdesak sangat sebab ada kerja dan gaji yang baik tetapi orang lain yang takde kerja tentu mengharap sangat diterima bekerja.. Bila diperalatkan begitu tentu rasa hampa..

      Delete
  2. ya Allah kak...ni sama dengan apa yang husband saya pernah kena...sebut jawatan lain, tapi tiba2 kena suruh edar flyers dan jual sampai habis...masa tu kat kedah dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin modus operandi yang sama Sunah Sakura..

      Delete
  3. Dari dulu la maksudnya ada scammer pekerjaan ni haihhh. Macam mana rezeki dorang nak berkat kalau buat orang macam tu kan. Terima kasih berkongsi pengalaman kak LZ. Supaya jadi pengajaran pada orang lain.

    P/s: saya lahir tahun 1993.tibee haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer Say memang scam tentang interview ni dah lama..
      Nampak sangat Say muda belia okay, hehehehe

      Delete
  4. sangat takut kalau terkena macam ni kak,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap dijauhkan dengan perkara-perkara penipuan seperti ini Shu..

      Delete
  5. Rabia pernah pergi temuduga tadika Dan taska

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga impian dan cita-cita Rabiah tercapai, in shaa Allah..

      Delete
  6. Perkongsian yg baik kak.. sy hampir kena scam mcm nie juga.. Alhamdulillah dapat lari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jadikan pengalaman itu ikhtibar untuk kita berhati-hati pada masa akan datang.. Alhamdulillah takde apa-apa yang tak diingini berlaku pada Nurul..

      Delete
  7. Marsha pun ada pengalaman buruk temuduga...tapi ini memang perkongsian yang baik. Tq sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita Marsha, jadikan sebagai pengajaran..
      Terima kasih sudi singgah blog ini..

      Delete
  8. this is so dangerous and annoying too. Alhmadulillah setakat ni xde lg pengalaman mcm tu. nauzubillah semoga dijauhkannn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly Ray.. Semoga Ray terhindar dari perkara-perkara tak diingini, aamiin..

      Delete
  9. Betul. Kena do some research tentang company tu. Banyak yg menipu skrg. Kata kerja lain bila sampai buat marketing mcm sis tu. Bye bye lah jawabnya.

    ReplyDelete
  10. Takut juga bila baca tntang pengalaman sis LZ ni. Huhu. Boleh plak suruh jual2 ya. Adoi. Betul tu. Skrg susah betul nak dpt keje, melainkan kalau guna cable. Apa2 pun moga semua org berhati2 dgn dunia skrg ni. Macam2 bleh jd kan.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Pengalaman sememangnya guru sejati

    ReplyDelete

Leave your friendly messages here ^_~
Feel free to visit my blog again..
Thank you very much!


Designed For Lady In Red Planner | Copyright Reserved 2019