DAGING PEKASAM SEDAP | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.. Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Korban baru sahaja berlalu, tentu ramai antara pembaca sedang 'mabuk' daging (tak kiralah beef or mutton).. Tapi saya selaku penggemar daging tegar tak pernah jemu makan daging lebih-lebih lagi menu daging boleh dipelbagaikan.. Secara coincident bolehlah dikatakan begitu, ada seorang kakak ni jual daging pekasam secara cash on delivery.. Untuk pengetahuan pembaca, seumur hidup saya tak pernah makan daging pekasam, kalau ikan pekasam tu biasalah..
Jadi saya teringin rasa, saya pun order 2 paket. Isi kandung sepaket 200gm berharga RM12.00..
Tanpa berlengah lagi, misi menggoreng daging pekasam pun bermula.. Step by step seperti berikut:
Beginilah rupa daging pekasam sudah siap dimasak.. Saya makan dengan nasi panas dan gaji-namul (terung stim Korean style).. Alhamdulillah sedap, kena dengan tekak..
Related post : Resepi gaji-namul - Korean dish
Maka bolehlah saya repeat order daging pekasam ni untuk stok terdesak bila sudah ketandusan idea memasak kelak sementara takde stok ikan pekasam...
Sebelum saya mengakhiri entry ini, ada tak antara pembaca yang pernah makan daging pekasam ni or tak pernah rasa langsung? Bolehlah kongsi pendapat di ruangan komen.. Pada pendapat saya pula, kalau suka dengan ikan pekasam, saya rasa mungkin daging pekasam ini juga kena dengan citarasa anda.. who knows.. Belum cuba, belum tau..
Okay, setakat ini sahaja perkongsian saya..
Thank you for reading.. Sehingga kita berjumpa lagi di entry..
Sekian, wassalam..
Byeeee..
Jadi saya teringin rasa, saya pun order 2 paket. Isi kandung sepaket 200gm berharga RM12.00..
FZ daging pekasam |
Tanpa berlengah lagi, misi menggoreng daging pekasam pun bermula.. Step by step seperti berikut:
Goreng daging pekasam hingga warna kekuningan |
Apabila sudah garing dan kekuningan, masukkan bawang besar (potong kasar) dan cili api mengikut citarasa masing-masing |
Siap sudah daging pekasam sedap |
Beginilah rupa daging pekasam sudah siap dimasak.. Saya makan dengan nasi panas dan gaji-namul (terung stim Korean style).. Alhamdulillah sedap, kena dengan tekak..
Related post : Resepi gaji-namul - Korean dish
Maka bolehlah saya repeat order daging pekasam ni untuk stok terdesak bila sudah ketandusan idea memasak kelak sementara takde stok ikan pekasam...
Sebelum saya mengakhiri entry ini, ada tak antara pembaca yang pernah makan daging pekasam ni or tak pernah rasa langsung? Bolehlah kongsi pendapat di ruangan komen.. Pada pendapat saya pula, kalau suka dengan ikan pekasam, saya rasa mungkin daging pekasam ini juga kena dengan citarasa anda.. who knows.. Belum cuba, belum tau..
Okay, setakat ini sahaja perkongsian saya..
Thank you for reading.. Sehingga kita berjumpa lagi di entry..
Sekian, wassalam..
Byeeee..
Regards,
Loading...
Ya ampun ... sedapnya makan dengan nasi putih panas-panas ..
ReplyDeleteWahhh saya ada geng, *wink..wink..* ;)
DeleteBiasa jumpa ikan pekasam, daging pekasam belum lagi.
ReplyDeleteMemang susah jumpa daging pekasam ni Pakcik WP, kebetulan ada orang jual jadi tak mau lepaskan peluang dapatlah rasa..
DeleteIni first time dengar daging perkasam...rasa dia masam ke?
ReplyDeleteRasa dia masam masin sis lebih kurang sama macam ikan pekasam tapi saya prefer ikan pekasam dari daging..
Deletepernah juga makan daging pekasam yang housemate bawak balik rumah..digoreng macam sis buat ni..tapi ya lah, ikan pekasam jugak yang lebih sesuai pada tekak ini..hahahah
ReplyDeleteSetuju dengan SS, sama citarasa kita.. sip sikit ;)
DeleteTak berpeluang lagi nak rasa daging pekasam...ikan mmg suka, tapi x boleh selalu, berhantu makan pekasam nasi seperiuk x cukup.
ReplyDeleteRata-rata ramai tak pernah makan daging pekasam, mungkin sebab tak banyak jual..
DeleteHahahaha betul tu, penangan makan ikan pekasam memang nasi seperiuk pun tak cukup..
wah! kena beli n makan ni. sesuatu yg unik n baru!
ReplyDeleteHarus beli Abam Kie, at least pernah rasa daging pekasam, hehehe
Deletetk pernh mkn daging pekasam..biasa mkn ikan pekasam je
ReplyDeleteMajoriti pembaca pun sama seperti Mama Tisya, tak ramai pernah rasa daging pekasam..
Deletesy pun belum pernah try lagi daging pekasam.
ReplyDeleteSheila, mungkin sebab daging pekasam ni tak ramai buat dan susah dapat..
Deletewahhh macam sedap ja
ReplyDeleteSedap juga daging pekasam ni Cik Itah tapi pada LZ masih belum menandingi rasa ikan pekasam..
Deletetak pernah jgak lagi makan daging pekasam ni kak..nampak sedapppp
ReplyDeletePada akak lebih sedap ikan pekasam Cik Renex, daging pekasam mungkin sesekali boleh layan..
Deletewahh sedappnya..
ReplyDeleteAlhamdulillah Rabiah, sedap kena dengan tekak sis..
Deletetak pernah jumpa lagi daging pekasam, cara masak pun senang je..
ReplyDeleteCara masak sama macam kita sediakan ikan pekasam TS tapi daging pekasam ni tak banyak jual..
DeleteLiez tak pernah cuba daging pekasam lagi.. selalu makan ikan pekasam masa duduk alor setar. Ni br balik dr alor setar sempat sambar daging pekasan tapi utk mertua. nnt nak try la buat sendiri
ReplyDeleteAlahai Mrs. Liez sedapkan ikan pekasam, terliur..
DeleteMungkin daging pekasam popular di utara..
pernah makan, tpi bila dapat daging yang liat dan terlebih masin....putus selera...
ReplyDelete