Social Media Icons

slide code

Photo

I am LZ
Assalamualaikum..
Hello & Welcome to my blog!

I'm LZ | 42 y/o | Married
Based in Seremban, N9
On Blogger since Mac 2010
***************
Advertorial, Collaboration & Review
feel free to contact me via :

email : papernplanner@gmail.com

About Me
Contact Me

welcome to my blog

social media icons 2

Search

category 1

BEAUTY

category 2

Fashion

category 3

LIFESTYLE

never miss any post

Singgang Ikan Selar Kuning

SINGGANG IKAN SELAR KUNING | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini. Didoakan agar pembaca beroleh kesejahteraan dan dirahmatiNya sentiasa. Post kali ni saya ingin berkongsi satu lagi resepi simple atau resepi 'tutup mata' bagi sesetengah orang. Masak singgang ini juga berasaskan asam yang sesuai membantu penyembuhan pesakit Covid-19 seperti yang pernah dikongsi oleh seorang pesakit yang telah pulih, wallahualam.

Masak singgang ni biasa untuk orang berpantang tapi kalau tak berpantang pun bagus makan singgang ni sebab takde bahan-bahan seperti santan yang boleh menyebabakan kolestrol. Dalam keadaan perintah kawalan pergerakan kita tak perlu pening kepala, kita masak menu ringkas tapi berkhasiat.

Resepi singgang ikan selar kuning

RESEPI SINGGANG IKAN SELAR KUNING
Cara saya

Bahan A
6 ekor ikan selar kuning
2 keping asam gelugur / 1 sudu besar pes asam jawa
1 cm belacan
Sedikit kiub ikan bilis - optional
Bendi - optional
Garam secukupnya
Air

Bahan B 
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup (tumbuk)  / 1 sudu kecil serbuk kunyit
1 inci halia
2 biji cili padi potong memanjang
1 batang serai (dititik) - optional
1/2 inci lengkuas (tumbuk) - optional

Cara Masak :

1. Masukkan semua Bahan B (kecuali cili padi) ke dalam periuk. Saya tak tumis bahan tersebut, saya terus rebus.
2. Masukkan air mengikut berapa banyak kuah yang dikehendaki. Biarkan mendidih.
3. Kemudian masukkan garam, kiub ikan bilis, belacan, asam keping / asam jawa dan cili padi.
4. Rasa ikut kesesuaian.
5. Seterusnya masukkan ikan dan kacau seketika.
6. Biarkan mendidih dengan api perlahan dan ikan mesra dengan kuah.
7. Akhir sekali masukkan bendi. Tunggu hingga bendi layu.
8. Tutup api. Sedia dihidang.

Sedap dimakan dengan nasi panas, letak kuah banjir. Saya suka hirup kuah singgang sebab ada rasa pedas, masam manis seperti kuah laksa ditambah pula sayur goreng tumis dan telur dadar. Sesuai dengan tekak saya bila ingin menu simple begini. Masak singgang bukan saja untuk orang berpantang tapi bagus juga untuk orang demam.

Resepi lain : Ikan masak tauchu simple dan sedap.


Semoga menjadi inspirasi kepada pembaca yang sudah ketandusan idea mahu masak apa.
Selamat mencuba.
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeee...


Regards,


Loading...

Comments

  1. kak ana tak pernah try singgang ikan selar lagi LZ, boleh mencuba :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah sedap singgang ikan selar Kak Ana, cubalah 😊

      Delete
  2. Sedapnya, antara menu peberet tambah lak ada bendi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fuh memang sedap tambah pula ada bendi Dana, hirup kuah panas..
      Mables! 😊

      Delete
  3. w/salam!

    Betul masakan yang ringkas, sihat dan sedap juga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menu LZ semua simple dan ikut selera tekak jer Sweetie.
      In shaa Allah menu ringkas dan berkhasiat tak lupa sedap juga, hehehe

      Delete
  4. Memang sedap kalau makan dengan nasi panas-panas

    ReplyDelete
  5. Kuah banjir....itu yang PC selalu buat bila makan nasi dengan ikan masak pindang..kadang bila masak pindang ni...PC masak bubur nasi juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya samalah kita PC, kadang-kadang makan dengan bubur nasi kasi banjir 😊

      Delete
  6. Replies
    1. Bila-bila Rabia boleh cuba resepi ni pula 😊

      Delete
  7. amboi3... masakan tranung nampok tu.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kawan orang tranung mestilah ikut menu tranung 😁

      Delete
  8. Baru lepas makan nasi ikan tenggiri singgang. Sedap! Wat masam-masam sikit

    ReplyDelete
  9. Suka singgang ngan sambal belacan. Follow sini #379

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap juga makan dengan sambal belacan dan ikan masin.
      Nikmat makanan kampung sebenar, hehehe
      Terima kasih sudi follow, saya pula akan menyusul ke blog sis.

      Delete
  10. Sedapnya.... Makan kuah banjir lepas tu buh kicap manis. Pergh! Hakak mmg suka lauk singgang mcm ni tapi anak kurang suka tu yg malas nak masak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini menu kita Kak Hjh.
      Anak akak orang bandar tak reti menghayati makan ikan singgang ni kot 😊

      Delete

Post a Comment

Leave your friendly messages here ^_~
Feel free to visit my blog again..
Thank you very much!

ppl love these

Resepi Scone Kismis Gebu, Simple & Sedap
RESEPI SCONE KISMIS GEBU, SIMPLE & SEDAP | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua p…
Pokok Bonsai Bunga Kertas Menjadi Idaman
POKOK BONSAI BUNGA KERTAS MENJADI IDAMAN | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely r…
Sayonara Stationery Giveaway by NiniHanini
SAYONARA STATIONERY GIVEAWAY BY NINIHANINI | Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pemb…
TIPS : CARA MUDAH CUCI HANDBAGS
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Yuhuuuu buat apa hujung minggu be…