MENGUJI TAHAP KELAJUAN BLOG

MENGUJI TAHAP KELAJUAN BLOG | Bila fikir tentang masalah teknikal blog memang saya stress, al-maklum saya kurang arif dalam bab-bab begini.. Apa yang saya tahu sign-up platform Blogger, masuk entry dan publish, bila bosan dengan template lama, tukar template dan adjust apa yang patut, itu sahaja.. Bab analyze dan check masalah blog lambat loading, SEO ready, etc bukan kepakaran saya.. Boleh kira  saya masih bertatih dalam menyelesaikan masalah tersebut.. 

Hal ini semakin serius bila saya cuba check kepantasan blog Lady In Red Planner ini.. 
Memadai hanya guna 2 website speed test untuk menentukan kelajuan blog iaitu GTmetrix dan Pingdom.. Maka ini hasilnya :

Keputusan website test speed :

GTmetrix 

Load Time : 12.6 sec
Repeat visit
Page speed : Unavailable

Keputusan website speed text melalui desktop sangat teruk, langsung tak boleh dijejaki... Optimization low.. 29/100.. Begitu teruk GTmertix carut blogku..
Mobile website speed test

Namun, agak membanggakan apabila keputusan paparan blog melalui mobile menunjukkan tahap page speed laju manakala opmization adalah Good..

Pingdom

Pingdom website speed test

Ini pula keputusan website speed test melalui Pingdom.. Performance grade D iaitu 61.. Kalau exam kira tak lulus dengan keputusan begini.. Load time sangat teruk iaitu memerlukan 36.94 saat.. 

Penilaian prestasi page seperti berikut, F lebih banyak dari A, huhuhu bertabahlah..

Pingdom Wesbite Speed Test Report

Prestasi teruk begini kadang-kala jika difikirkan sangat boleh buat mood blogging down.. Mujurlah tahap kesabaran dan semangat ingin tahu saya  tinggi.. Saya berjanji akan perbaiki mutu kepantasan blog saya.. Harap otai-otai bloggers atau adik-adik yang sangat bijaksana sudi membantu dengan beri tunjuk ajar..

 Bagaimana pula prestasi blog anda? Siapa antara pembaca terror dan boleh terjemahkan setiap laporan di atas di samping tunjuk ajar kaedah penambaikan, boleh kongsi di ruangan komen.. Pembaca lain juga boleh tukar-tukar pendapat.. Jangan lupa tinggalkan komen, so saya tahu kewujudan anda..




Thank you for reading.. Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..
Byeee...


Regards,

29 comments :

  1. Dah lama saya tak test kelajuan jurnal saya tue, rasanya macam lambat loading jugak tue.. SEO mungkin paras nyawa-nyawa ikan kot.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe bila check baru tau tahap kelajuan blog kita Shikin, bertabahlah kannn ☺️

      Delete
  2. Fiza pun tal check lagi kelajuan blog. Terima kasih atas infonya. Nanti nak try test speed blog Fiza pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila check sedikit sebanyak tau kelemahan blog kita Fiza.. Terima kasih kembali 💕

      Delete
  3. terbaek.. harap2 la sahabat2 blogger buka blog saya x berat.. hehe

    ReplyDelete
  4. Please read my post. rehanaexperience.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Lepas baca entri ni terus terasa nk check kelajuan blog

    ReplyDelete
  6. mrs pip pun tak check kelajuan blog .. tp dah check nnt mesti stress la juga kalau dpt tahu loading slow.. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Mrs Pip, bila check bikin stress terus mood merundum heheheh ☺️

      Delete
  7. PC fobia la kak.Bila check gini nanti PC jadi macam stress sendiri.Rasa dah minimalis sangat..tapi masih berat juga blog PC pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita PC.. Stress memang ada bila tahu kelemahan blog yang kita sayang ni 😊..

      Delete
  8. lama tak check speed ni...ghisau lebih banyak..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Risau pastu stress sorang2 kann kak sebab tak reti how to fix the problem tu yang bikin stress, hehehehe

      Delete
  9. Nak test kat blog jugaklah....laju ke slow agaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba kak Nom jangan tak cuba, hehehe 😊

      Delete
  10. Replies
    1. Silakan Rabiah, tak cuba tak tahu ☺️..

      Delete
  11. Dah lama juga tak test sejak tukar template ni... Sbb blog ni ikut kelajuan Internet kat satu2 tempat juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap begitulah MF, lega rasa hati kalau tak risau memanjang sampai stress dibuatnya.. Asyik fikir napelah blog aku ni lembab sangat, huhuhu

      Delete
  12. sblm ni rajin buat lately dah malas sbb bg sy yg penting ada internet hahahaha

    ReplyDelete
  13. hehe jarang nak check. dulu2 memula blogging rajin juga. nak tahu performance.
    skrng ni kadang2 je ikut mood. bagusla kita check. boleh tahu whats going on dengan blog kita kan..

    ReplyDelete

Leave your friendly messages here ^_~
Feel free to visit my blog again..
Thank you very much!

Loading...

Designed For Lady In Red Planner | Copyright Reserved 2019