Tuesday, 9 January 2018

PLANNER ACCESSORIES KEGEMARAN SAYA

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Entri kali ini saya cerita tentang planner accessories. Untuk pengetahuan apa sahaja cerita berkaitan planner membuatkan hati saya gembira kerana sedikit sebanyak dapat melupakan sejenak segala beban kerja di pejabat dan penat setelah seharian menguruskan tugasan harian. Cerita tentang planner terasa santai, in directly release tension..

Okay, jom saya kongsi sebahagian daripada planner accessories kegemaran saya.


Sebahagian planner accessories saya kongsi di sini juga sesuai kepada newbie yang baru berjinak-jinak dengan planner kerana memiliki planner accessories menjadikan planner pages lebih menarik dan menyeronokkan. Okay, antara planner accessories menjadi kegemaran saya seperti berikut:


Related post : I am stationery addict

My Favorite Planner Accessories
My Planner Accessories

WASHI TAPE

Washi tapes
Washi tape
Menghias planner dengan washi tape adalah jalan paling mudah untuk menceriakan planner anda yang adakalanya nampak bosan dan kosong. Washi tape mempunyai bermacam-macam design yang boleh dipelbagai guna to get me organized in the most creative way. Contoh seperti washi tape "TO DO" di atas.


STICKERS

Planner stickers
Planner stickers
Selain washi tapes, stickers juga boleh digunakan untuk menandakan sesuatu peristiwa. Sebagai contoh : sticker "petrol pump" menunjukkan tarikh bila kita mengisi minyak atau sticker berbentuk "hand phone" menunjukkan bila kita membayar bil telefon. It's easy to identify.

Berikut merupakan my daily planner page decoration untuk minggu ini semata-mata untuk menceriakan planner pages berkenaan supaya nampak santai.

My planner pages
Planner pages
PENS

Gel pens
Pens
Saya suka menggunakan gel pen yang berwarna-warni for color coding selain cute ball point pens. Tak perlu mahal asalkan boleh menghasilkan tulisan yang memuaskan sudah memadai. Setiap pen digunakan menunjukkan aktiviti tertentu. Contoh : pen hitam - urusan pejabat, pen biru - peribadi, pen ungu - urusan berkaitan anak, pen merah - urgent / penting, pen hijau - appointment / meeting dan sebagainya.

Related post : What's In My Pencil Case

STICKY NOTES

fancy sticky notes
Sticky notes
Jangan lupa sticky notes.. Sticky notes sekarang bermacam-macam design yang menarik bukan setakat warna pastel kosong. Sticky notes amat diperlukan terutama jika timbul idea spontan. Contoh : What to buy? - terus tulis di sticky note dan tampal dalam planner. Selain itu, boleh juga tulis tarikh lahir, appointments, events, senarai semak dan sebagainya bergantung kepada creativity masing-masing. Saya suka guna sticky note untuk draft sesuatu sebelum tulis semula dalam planner.

PAPER CLIPS

Cute paper clips for planner
Paper clips
Paper clips juga merupakan salah satu planner accesories yang mesti ada. You must have paper clips in your planner. Paper clips banyak membantu terutama semasa menulis planner. Selain itu, saya gunakan paper clips for marking any spot in planner so that I can easily flip to that particular pages. Banyak fungsi paper clips di planner selain ianya nampak comel sekaligus boleh dijadikan hiasan planner supaya lebih unik dan menarik.

BOOKMARK

planner bookmark
Planner book mark
Bookmark di sebelah kiri hasil DIY manakala di sebelah kanan hadiah daripada office mate sempena birthday tahun lalu.

Cara penggunaan bookmark untuk planner seperti gambar berikut:

DIY planner bookmark
DIY planner bookmark
HIGHLIGHTERS DAN PAPER PUNCH

Punchers
Highlighters and puncher
Selain planner accessories yang disenaraikan di atas, highlighters dan paper punch (mempunyai design tertentu) juga menarik perhatian saya untuk menjadikan planner lebih menarik. 

Bukan itu sahaja, selain planner accessories yang disenaraikan di atas, terdapat accessories lain seperti project life cards dan ephemeras.

Planner addict
My red planner
Okay, there you have it.. My red planner dengan pelbagai dekorasi menarik di dalamnya.. I had so much fun decorating my planner.


Apa pendapat pembaca dengan sebahagian koleksi planner accessories saya.. But do not think it as childish sebab ramai so called planner addict di luar sana biasa dengan planner accessories ini.. If you love planners, journals, stationery and planner accessories like I do, teruskan mengikuti blog ini. Blogger also need to be organized tau dan perlukan planner untuk merancang blog post anda. Planning not only a practical necessity in my busy mommy/blogger life, tetapi hobi yang menarik untuk dikongsi bersama pembaca blog ini.  

So siapa ada planner? Time to set up your planner.. Cari stationery cute dan tak perlu mahal, ianya mungkin boleh tingkatkan semangat menulis.. Let's plan and get organised!

Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam.. Byee...

Regards,
I am LZ

44 comments:

  1. Cantiknya.. Comel-comel accessories untuk planner.. Rasa cam nak beli juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cute right, hehehe
      Start beli Sha, boleh kumpul sikit2.. 😊

      Delete
  2. Tak abis komen lagi da terklik publish. huhu

    comelll sume2 accsries sis LZ. CR selalu bli kt Mr DiY dan eco shop. heemurah dan comel2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedai seperti Mr. DIY dan eco shop pun ada planner accessories menarik kannn Cik Renex.. 😊

      Delete
  3. comei..mcm BFF saya. suka planner2 ni. saya pernah try..bertahan beberapa bulan jer.. he he he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best mummy Ayu, kena minat yang mendalam baru consistent, hehehe 😁

      Delete
  4. Comelnya semua aksesori planner sis. Siqah ada sticker je sekarang. Semua beli kat DIY. Yang lain tu nanti akan difikirkan nak beli. Hehe. Nak jumpa yang comel2 tak tahu di mana. Bookmarks sis pun comel tau. Sukalah semua <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Siqah, selain di Mr. DIY di Kinokuniya KLCC, MPH dan kedai buku lain ada jual stationeries & stickers comel2 ni, hehehe πŸ˜„

      Delete
  5. semua comel... i like ! suka org kreatif.. semua bnda comel yg disimpannya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Cikyan, pantang nampak stationeries comel mesti beli. Guna atau tidak belakang citer, hehehe 😁

      Delete
  6. Ya Allah...tak ada yang tak comel....geramnya la...semua menarik perhatian la kak...

    ReplyDelete
  7. Dulu ai suka kumpul washi tape. tapi sekarang dah malas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oic.. Kena ada minat kot Aisya 😊

      Delete
  8. Maigad, cantiknyaaaa. Very cute eva. Hee. Suka tengok cara akak organize planner. Nice cute and very tidy.

    ReplyDelete
  9. cantiknya planner tu,suka tengok cute sangat...saya jenis suka update dalam excel ja, kalau buku mesti slalu hilang hihi lupa letak di mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Miss Tins πŸ’•..
      Oh guna Excel pun okay Miss tins, ikut mana selesa dan mudah 😊..

      Delete
  10. Kalau dah minat kita memang sanggup berhabiskan LZ.
    Samalah dengan Mrs.A yang suka kucing ni kalau depa sakit sanggup jugak berhabis bawa ke klinik. Kalau kucing kena kecam sedih tau. eh! tetiba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly Mrs.A, sanggup berhabis tak kira.. Semua tu sebab obsess kannn, hehehe 😁..

      Delete
  11. Semua cecomel! Hana memang obsess siket dengan benda2 comel ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Hana πŸ’•
      Mungkin Hana boleh start collect dan join dalam dunia #planneraddict, hehehe 😁

      Delete
  12. Omgggg, cantik sgt... suka sticker2 tu semua..

    ReplyDelete
  13. VM pon suka tulis2 gitu. tp best gila LZ punya ad bnyak bahan for decoration. nak jugakkk. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe kita share hobi yg sama.. Kalau nak bebila LZ cadang untuk buat giveaway planner accessories so VM tungguuuuu.. πŸ˜‰

      Delete
  14. Salam owner blog Lady in Red Planner.
    Mohon update blog list puan dengan blog Rahsia Melancong. Saya sudah masukkan blog puan dalam blog list saya di Top 55 Blog Travel Malaysia 2017.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okay will do..
      Terima kasih Rahsia Melancong 😊

      Delete
  15. Cumil2 semuanya LZ..
    Ank dara ai suka menda2 ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly Miss Mirror πŸ’•..
      Cute yang amat, menarik perhatian siapa sahaja πŸ˜‰

      Delete
  16. Wahh kreatifnya akak... Mai datang amik tips nak cantikkan planner. Washi tape tu selalu akak beli kat mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe masih banyak perlu diperbaiki Mayy sebab dΓ©cor akak masih kaku.. Washi tapes biasa akak beli di selected Popular Bookstore, Daiso, Kinokuniya dan online pun ada juga..

      Delete
  17. i always admirer those people yang creative and so organize macam akak.. bestnya and how i wish i could be like them =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siti pun boleh organize dan creative juga.. Janji minat dan sabar.. In shaa Allah bila dah biasa nanti tak jadi masalah πŸ˜‰

      Delete
  18. comelnya. betul tu, aksesori comel and colourful ni boleh bagi semangat sikit. kalau kusam je, mesti kita pun boring kan

    salam kenal dari Cici ye. Cici follow sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly Mommy Cici, decorate sikit bagi colorful nampak lebih ceria dan tingkatkan mood πŸ˜‰

      Salam kenal juga dihulurkan kepada Cici.. I'll definitely follow your blog πŸ’•..

      Delete
  19. Comelnya peralatan tulis akak. Semua cute dan colourful. Ianya membuatkan kita bersemangat untuk update dalam diari harian atau planner book kita. Bookmark mmg rare, kreatif dan inovatif. :D

    ReplyDelete

Leave your friendly messages here ^_~
Feel free to visit my blog again..
Thank you very much!