Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini. Saya ingin mengambil kesempatan ini mengucapkan setinggi-tinggi ucapan Tahniah Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XV Sultan Muhammad V sempena sambutan Ulang Tahun Hari Keputeraan Rasmi Baginda hari ini..

Sejak akhir bulan Ogos 2018 lalu hingga masuk bulan September banyak cuti-cuti Malaysia iaitu selepas sambutan Hari Raya Aidiladha disusuli pula sambutan Hari Merdeka ke-61 dan seterusnya sambutan Ulangtahun Hari Keputeraan Agong and so on.. Cuti lepas saya penuhi dengan gardening dan memenuhi pesanan kimchi dari kawan-kawan.. Kebetulan lama tak buat kimchi, teragak nak makan so buat extra.. 

Memandangkan saya belum cerita tentang kimchi dalam blog ini, so saya selit sekali resepi untuk rujukan.. Manalah tahu ada antara pembaca yang berminat dan ingin cuba buat sendiri..

Resepi kimchi
Kimchi mudah dan halal

RESEPI KIMCHI  MUDAH

Bahan-bahan 
Bahan-bahan Napa cabbage (baechu) Halia Bawang putih Bawang Holland Serbuk cili kasar (chilli flakes) Sos ikan Cencaluk (menggantikan sotong basah) Daun bawang Daun kuchai (buchu) Lobak merah Lobak putih Garam kasar Tepung beras Gula perang (brown sugar) Air

Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub

Bahan-bahan Napa cabbage (baechu) Halia Bawang putih Bawang Holland Serbuk cili kasar (chilli flakes) Sos ikan Cencaluk (menggantikan sotong basah) Daun bawang Daun kuchai (buchu) Lobak merah Lobak putih Garam kasar Tepung beras Gula perang (brown sugar) Air

Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
2 biji napa cabbage (baechu)
1 inci halia
5 biji bawang putih
1/2 biji bawang holland
1 cawan serbuk cili kasar (chili flakes)
1/2 cawan sos ikan
1 sudu besar cincalok 
10 helai daun bawang
Segengam daun kuchai
1 biji lobak merah
1 biji lobak putih
2 pek kecil garam kasar
1 cawan tepung beras
1/2 cawan gula perang
2 cawan air

Cara-cara

1. Potong napa cabbage seperti gambar di bawah, rendam dalam air seketika kemudian basuh dan toskan. Tabur garam kasar dan gaul rata. Letak tepi, biarkan selama 2 jam. Setiap setengah jam olah kobis dari bawah ke atas dan buang lebihan air.

Kimchi mudah
Napa cabbage yang telah dicuci
2. Sementara tunggu kobis perap, buat kimchi porridge. Masukkan air ke dalam periuk, didihkan. Apabila air sudah mendidih, masukkan tepung beras dan brown sugar. Kacau atas api perlahan hingga pekat, tidak berketul dan lutsinar. Padam api dan ketepikan biar sejuk.

Napa cabbage (baechu) Halia Bawang putih Bawang Holland Serbuk cili kasar (chilli flakes) Sos ikan Cencaluk (menggantikan sotong basah) Daun bawang Daun kuchai (buchu) Lobak merah Lobak putih Garam kasar Tepung beras Gula perang (brown sugar) Air

Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
 3. Kemudian, kisar halia, bawang putih dan bawang holland bersama sos ikan.

Resepi kimchi mudah
Racik lobak merah dan lobak putih
4. Racik lobak merah, lobak putih dan potong daun kucai dan daun bawang seperti gambar di atas dan di bawah ini.

Resepi kimchi mudah
Daun bawang dan daun kuchai
5. Satukan bahan-bahan yang telah dikisar bersama chili flakes, cincalok dan kimchi porridge dalam satu bekas hingga menjadi kimchi paste seperti di bawah.

Resepi kimchi mudah
Kimchi paste
6. Setelah itu, cuci kobis yang diperap hingga bersih, toskan. Kemudian masukkan kimchi paste sedikit demi sedikit gaul bersama kobis, daun bawang, daun kucai, lobak merah dan lobak putih hingga sebati.

Resepi kimchi mudah
Gaul semua bahan
7. Masukkan ke dalam bekas kedap udara yang bersih dan kering.

Resepi kimchi mudah
Kimchi mudah
8. Biarkan di luar dalam suhu bilik selama 5 jam sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk. Kimchi sedap dimakan selepas seminggu hingga 2 minggu.

TESTIMONIAL

Semalam sempat agihkan kepada office-mates yang tak pernah cuba kimchi ni.. Berikut feedback mereka :

Officemate 1

Testimonial 1

Officemate 2

Testimonials
Testimonial 2
So what's next? May be this little hobby can generate side income? I'll think about it..

Sebelum mengakhiri post ini, saya ingin pendapat pembaca mengenai kimchi.. Saya suka makan kimchi dengan nasi panas atau masukkan dalam sup fishball.. Selain itu boleh juga buat nasi goreng kimchi.. Pendek kata kimchi boleh dipelbagaikan dalam masakan kita.. Kalau ada menu lain boleh kongsi.
 Okay, jangan lupa kongsi pendapat anda di ruangan komen..

Thank you in advance..
Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,