Saturday, June 03, 2017

NASIHAT DALAM LAGU PADA BULAN RAMADHAN

NASIHAT DALAM LAGU PADA BULAN RAMADHAN  | Assalamualaikum dan Selamat berpuasa kepada pembaca blog ini.. Entri kali ini tentang lagu pada bulan Ramadhan.. Beberapa lagu yang saya tahu berkaitan bulan Ramadhan bertajuk Harapan Ramadhan oleh Raihan feat Man Bai, Ahlan Wa Sahlan by Rabbani, Ramadhan Bulan Berkat by Hijjaz dan Lailatul Qadar by Raihan. Selain itu, lagu sempena bulan Ramadhan dari negara luar yang saya tahu ialah Ramadhan by Maher Zain dan 2 lagu dari Indonesia bertajuk Ramadhan Tiba by Opick dan Ramadhan Datang by Tompi.. Ehhh betul kaa saya kata lagu instead of nasyid. Apa beza antara lagu dan nasyid? Ada tak sesiapa antara readers boleh beritahu? So saya terus nyatakan sebagai lagu okay..


Dalam bulan Ramadhan ini sepatutnya berkumandang lagu-lagu berunsur keislaman dan nasihat berkaitan bulan Ramadhan tapi kini sebaliknya, baru seminggu puasa tapi lagu Raya dah berkumandang sana sini, adoi stress sungguh sebab baju raya belum beli! ngeeee... Bukan sebab itu tapi agak kurang sesuai seolah-olah tiada penghayatan bulan Ramadhan. As if, Ramadhan sebagai 'syarat' semata-mata untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri.



Walaupun tak banyak saya tahu tentang lagu, tapi lagu Ramadhan Datang by Tompi ini menarik perhatian saya. Ada tak sesiapa same taste with me? Saya tak berkira dari mana datangnya lagu itu tapi saya pentingkan lirik sesebuah lagu. Pada pendapat saya lagu berkaitan bulan Ramadhan ini bukan sahaja menghiburkan tetapi terdapat juga unsur Islamic dan nasihat dalam liriknya yang tak terlalu 'berat' malah mudah difahami. 

Saya kongsikan di sini:


 
Ramadhan datang, alam pun riang
Menyambut bulan yang barakah

Umat berdendang berkumandang adzan
Bertanda hati yang senang
Oh... hoooo.. Hati yang gembira
Oh.. Oo... Ho... Penuh sukacita

Sebulan kita kan berpuasa, melawan lapar dahaga
Kalahkan nafsu rayuan syaitan
Menjadi insan yang taqwa

Oh... Hoooo... Hati yang gembira
Oh.. Oo.. Ho... Penuh sukacita

Tarawih dan tadarus, bersujud di tengah malam
Berzikir dan berdoa...
Menyebut asmahmu Allah
Dan tak lupa berzakat, sempurnakan kewajiban
mensucikan jiwa, sebagai insan yang fitri

Ramadhan datang, alam pun riang
Menyambut bulan yang barakah
Umat berdendang berkumandang adzan
Bertanda hati yang senang
Oh... hoooo.. Hati yang gembira
Oh.. Oo... Ho... Penuh sukacita

Tarawih dan tadarus, bersujud di tengah malam
Berzikir dan berdoa... Menyebut asmahmu Allah
Dan tak lupa berzakat, sempurnakan kewajiban
Mensucikan jiwa, sebagai makhluk Allah
Dan tak lupa berzakat, sempurnakan kewajiban
Mensucikan Jiwa, sebagai insan yang fitri

Tarawih Dan Tadarus
Bersujud Di Tengah Malam
Berzikir Dan Berdoa...
Menyebut Asmahmu Allah  

Selain itu lagu Lailatul Qadar pun best juga.. Bagaimana pula anda? Apakah lagu berkaitan bulan Ramadhan yang anda suka? Share laa di sini mungkin ada yang saya tak tahu..


Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..


Regards,

20 COMENTΓƒRIOS:

betul tu..smlm pergi Setapak Central nk shopping utk anak2 tp dah ada lagu raya...x suka betul la sbb terlalu awal

Kita serupa Kak Fuzy.. Stress betul bila dengar lagu Raya awal bulan Ramadhan ni.. tak sesuai langsung.. hehehe 😁

Tak salah nak keluarkan atau dendangkan lagu raya...tapi sebelum syawal..ramadhan dulukan...apa salahnya hormati dan hayati ramadhan dulu..gali dulu manisnya ramadhan...kalaulah ramadhan itu boleh bicara pasti dia menangis kerana tidak begitu dihargai..

Tepat sekali statement PC.. LZ setuju.. Jelas sangat.. Baru masuk bulan Ramadhan, bulan penuh rahmat dan barakah tapi dgn dendangan lagu Raya di awal bulan seolah-olah x hormat dan x sabar sambut Syawal πŸ˜₯.. Padahal zaman Nabi, Ramadhan adalah bulan yang ditunggu-tunggu..

First time dengar lagu tu kak, mmg catchy, hihi. Betul, saya pun pentingkan lirik :)

Yeayyy ada gang πŸ˜‰..
Santai tapi ada maksud tersurat dan tersirat.. Bila dengar pun rasa relax kannn Mai 😊

Semua lagu yg LZ tulis semua ana suka. Tp lirik lagu tompi tu memang terbaik. Semua perkara wajib dan sunat dia dh mention. Semoga lagu2 dakwah ni dpt membuka pintu hati ramai org hendaknnya.

tak banyak lagu dakwah macam ni...

psssttt... terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #30.

Blog ini tersenarai di http://www.mialiana.com/2017/05/senarai-url-blog-30.html

Keputusan pemenang akan diumumkan pada hari ini. Gud luck.

- Mia Liana

lagu Ramadhan ni tak banyak, yang banyak tu lagu raya.
Tapi tak kenalah kalau dah didengarkan di awal Ramadhan.

Setuju, same taste kita Ana 😍

lagu berkenaan ramadhan nyanyian unic pun best jugak. tak silap tajuknya kemuliaan ramadhan. yg hijjaz n man bai tu memang best kan

Betul Mia, lagi dakwah bulan Ramadhan semakin pupus, xde lagu baharu..

Tahniah kepada yg terpilih πŸ’•

Ha'ah pakcik WP, kurang lagu dakwah sempena bulan Ramadhan.. Lagu raya banyak tapi tetap setia' dengan lagu lama.. 😊

Oh ada tambah satu lagu dari Unic ya nadhie, nanti LZ cari..

Betul lagu tu memang best.. LZ pun suka nadhie.. πŸ’•

Banyak jugak rupenye lagu2 dibulan ramadhan ni yek.. lama x berlagu ni..

Ada beberapa Lea jika dibandingkan dengan lagu Raya 😁..

Sesekali layan lagu best jugak Lea πŸ˜‰

Siqah suka lagu Ramadhan Datang jugak =)

Hehehe samalah kita Siqah, sip sikit 😁

Bila dengar lagu raya time awal Ramadhan dulu, automatik takda semangat nak raya πŸ˜‚ Peliks

Mungkin sebab Syawal jauh lagi NA, so x kena dengan mood, hehehe 😁

Post a Comment

Leave your friendly messages here ^_~
Feel free to visit my blog again..
Thank you very much!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Back to Top